Pro tip: veselă plată

Am avut la un moment dat niște farfurii în genul celor din imagine. După o vreme, cutele valurilor se murdăriseră și nu mai ieșea mizeria decât dacă frecai intens. Și nu are nimeni chef de frecat 5 minute la o farfurie. Am renunțat la ele, aveau mulți ani la activ, și am luat unele fără cute, care sunt foarte ușor de spălat.

Același lucru și la lingurițe. Cum spăl mizeria din modelul ăla? Este mai simplu să iei ceva fără model, că se spală mai ușor.

Timp economisit, apă caldă economisită.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. mizeria aia nu merge curatata chimic, nu mecanic?

    Comentariu apreciat.600
  2. Cu bicarbonat de sodiu.

    Comentariu apreciat.442
  3. He, he, de mulți ani am renunțat la veselă cu modele. Se ciobesc ușor și chiar m-am tăiat într-una din alea. Și cînd cumpăr iau mai multe, să nu se strîngă ca la casă de pomanagii, diferite tipuri.

    Indecis. Tu ce zici?2911
  4. Legat de tacamuri, e 3-4 lei gramul la argint, iti iei frumos 3 seturi lingura+furculita+lingurita… le ai pe viata si argintul e antiseptic… pretul creste mereu, peste 10 ani faci si profit daca le vinzi.

    Comentariu apreciat.5018
    • Goldy, unde gasim vesela de argint de calitate si sa nu coste 10 000 de lei? (Nu argintata sau alpaca)

      Comentariu apreciat.483
    • @F – un kilogram de argint brut e undeva spre 5000 lei.
      Din el îți iese in cazul fericit un set de 12 persoane: linguriță, furculiță, lingură și cuțit.
      Cât crezi că ar fi prețul corect care să acopere manoperă și lanțul de distribuție până la tine?

      Comentariu apreciat.405
    • @.F Conteaza ce cauti… in general daca cumperi de nou din magazine de specialitate e foarte scump, ca e mult premium peste, dar la targuri de antichitati gasesti seturi intregi cam la 4-5 lei gramul, ceea ce e decent.

      Eu nu ma refeream sa-ti iei 1 set de 6-12 persoane, sa-ti cumperi un 4-5 linuri si furculite + lingurite… poti opta pentru argint 830, nordicii au tacamuri de genul, sunt simple fara relief, chiar recomand. Daca ai noroc poti sa faci si afaceri ok, daca-ti iei George Jensen la pret de 4-5 lei gramu, e pont tare… important e sa nu iei de la oameni dubiosi sa te trezesti ca nu stii ce ai luat.

      Ca sfat, majoritatea argintului o sa fie .800, nordic .830 si din uk sterling silver .925 puritate, cu cat e mai pur cu atat mai bine, cel 800 se oxideaza mai repede, cel 830 e chiar decent cel 925 de dorit… dar repet, daca nu cunosti nu te baga la cumparat alela ca te trezesti cu surprize neplacute si nu-s putini bani

      Sunt multi care zic ca 0.090 e argint 90 de ex, care e gen s-au folosit 90 grame de argint la tot setul… si fel si fel de alte povesti.

      179
    • @babu, ai dreptate, noi in magazin sunt la preturi extrem de mari, uneori chiar umflate cu pompa, premium imens… chiar daca nu-s facute de mana. Dar poti gasi seturi ok, antice la preturi chiar decente daca asta iti doresti, dar nu prea ai de ce sa cumperi un set de 6-12 ca sa-l folosesti max de 2-3 ori pe an…. iti iei unu frumos din inox de calitate si de bun simt si iti iei doar cele de le folosesti tu zilnic din argint daca e.

      74
    • Suprafața antibacteriană e prost înțeleasă ca termen mereu, pe principiul facem împărtășania cu aceeași linguriță la 50 de copii ca e antiseptic. Suprafața antibacteriană NU înseamnă ca nu stau bacteriile pe ea, înseamnă doar ca odată ajunse pe ea, NU se răspândesc, dar ele rămân acolo și surpriză – tre să speli ca să dispară. Adică la fel ca la orice alt material. Adică degeaba iei argint, tablă sau inox, totul se spală.

      92
    • @L. vorbesti prostii … si da e trist sa compari ce am zis eu cu faza legata de impartasanie, wtf.

      Argintul distruge majoritatea bacteriilor, repeta te rog in cor… le distruge, bine-nteles ca nu le distruge in 0.1 miliosecunde de cand aterizeaza pe el… dar mi se pare ca vorbesti din auzite sau pareri, ba chiar ai generalizat ceea ce e si mai trist decat comparatia.

      10
    • Silver ions are also transported into the cells and will block cell division by binding to the DNA. Furthermore, silver ions will block the bacterial respiratory system and thereby destroy the energy production of the cell. In the end, the bacterial cell membrane will burst, and the bacteria will be destroyed

      10
    • @F sunt unele magazine, nu reușesc să-mi amintesc cum se numesc (nu le-aș zice consignații), ca un fel de anticariate pt de toate (mobilă, veselă, bijuterii, etc). Pot avea așa ceva.
      Cu voia șefului de site, eu îi urmăresc pe unii de la Arad: Art Deco Arad.

      00
  5. Se spală foarte bine cu mașina de spălat vase.

    Comentariu apreciat.675
  6. Se spala la masina de vase.

    Comentariu apreciat.893
  7. Cuva ultrasonica si le face ca noi. Dar cam scumpa pentru acasa.

    241
  8. Optiunea A: Praf de copt.
    Optiunea B: Bicarbonat de sodiu.

    Am avut situatii in care praful de copt a functionat sa curete urmele de ceai pe o cana, iar bicarbonatul de sodiu nu. De-asta le las ca optiuni separate. Your mileage may vary. Nici nu e nevoie de burete abraziv pentru a freca, the 2 ingredients above + water do the trick just fine.

    Optiunea C: Triumf sau Sano Forte.

    Sau orice alt degresant puternic de care sti deja.

    Dar recomand sa incerci variantele conservative (A si B), asta daca nu le-ai incercat deja. Desigur, sunt de acord ca tacamurile fara model vor fi mai usor de curatat, dar daca se pot curata usor, why not?

    131
    • Sano forte e bazat pe polifosfat, un degresant industrial. Dar parfumul din el îmi dă dureri de cap la propriu. Prefer Triumf care este alcool și soda caustica. Mult mai eficient și ieftin. Triumf scoate mama petelor de ceai.

      30
  9. Lingurita aia a a ajuns asa in decursul mai multor ani. Solutia e simpla, dai cu solutie Triumf (romaneasca, flaconul galben) apoi freci cu buretele/frecariciul din sarma. Va tine inca un an sau doi fara sa o mai cureti in profunzime.
    PS: toti avem sau am avut lingurita aia.

    Comentariu apreciat.563
  10. Murdărirea nu e cauzată de formă (farfurie ondulată) ci de calitatea slabă a porțelanului/ faianței. Poros.
    Vrei un porțelan de mai bună calitate.

    Comentariu apreciat.511
  11. intr-o lume ideala, as manca doar carne cruda uscata, legume si fructe proaspete. pe platou din piatra si boluri din cristal. fara farfurii. da poti opri lumea din mancat ciorba de perisoare si mancare din cartofi?

    Indecis. Tu ce zici?1337
  12. Farfuriile din poza nu sunt din portelan. Sunt din acril un material oribil.

    173
    • Nu sunt din acril, sunt din opal. Un tip de sticla securizata si de rezistenta mai mare.
      Eu folosesc de vreo 15 ani doua seturi Luminarc Fume. Sticla fumurie. Simple, fara cute sau detalii de design. Se spala excelent la masina.

      Comentariu apreciat.300
    • Vio ai dreptate sunt din opal sintetic, nu sunt mare fan, dar hai sa recunoastem ca lingurita din mijloc este de la biserica folosita la impartasanie

      Comentariu apreciat.305
    • Arcopal îi spune.

      100
  13. Masina de spalat vase.

    191
    • Da, masina de spalat vase ! Nu mai m-as intoarce in timp sa spal de mana dupa ce am gustat din nectarul confortului dat de masina de spalat vase. Pe unii cica ii relaxeaza spalatul de mana al vaselor , pe mine nu !

      187
  14. Faci o pasta din :

    -detergent lichid vase- 1 lingurita
    -apa-1 lingurita
    -bicarbonat de sodiu- asta mai mult ca e singurul solid
    -otet-1 lingurita

    Sa fie ca pasta de dinti

    Intinzi pe toate tacamurile. Lasi sa actioneze 30 min.
    Speli cu partea mai tare a buretelui si putina apa.
    Clatesti bine cu apa calda.

    Valabil si pentru pahare dar acolo se spala cu partea moale a buretelui.

    Vor straluci ca la msv.

    64
  15. Se curăță la mașina de spălat vase jegul de genul, adunat în timp

    152
  16. NOU
    #34

    Daca vrei sa scapi de musafiri, lasa-le asa.

    Comentariu apreciat.341
  17. Omul intreaba cum sa le speli si voi recomandati masina de spalat vase :))

    Se curata super usor daca pui Vanish granule intr-un recipient cu apa calda, le arunci pe toate inauntru pentru 20-30 de minute si ies ca noi. Am incercat si cu tacamuri, dar in special cu cani termice/termos de cafea, ies orice fel de pete.

    Inca un pont util pentru cei care au blaturi din quartz alb, pui Vanish granule peste pete si umezesti un pic zona. Dupa 30 de minute poti sa uiti ca a existat vreo pata in zona respectiva.

    https://www.emag.ro/pudra-pentru-indepartat-pete-vanish-white-846-g-5949031301401/pd/D307QBBBM/

    28
    • De ce sa te chinui sa le cureti cu tot felul de solutii si metode? Pierzi aiurea timp si bani. O masina de spalat vase e 1200 de lei, o instalezi si ai rezolvat problema definitiv.
      Cum sa fac sa nu ma mai doara degetele? Nu mai da cu ciocanul in ele. :D

      96
    • NOU
      #37

      I se recomanda masina de spalat vase pentru ca este solutia gasita de noi pentru aceasta problema.

      91
  18. Lingurițele le fierbi in apa cu soda caustica (1,2 linguri) la foc mic. Găsești pe la magazinele mici de cartier. Merge și cu pasta din bicarbonat, oțet și detergent vase dar nu iese 100% și te muncești mult mai mult.

    12
  19. E murdărie adunată în timp, prin spălări superficiale repetate. (Recunosc, eu sunt obsedată de curățenia a tot ce ține de instrumente de bucătărie.) Sunt 2 soluții simple, aplicabile de la prima folosire a vaselor și tacâmurilor:
    1) speli imediat după ce ai mâncat;
    2) dacă amâni momentul spălarii, atunci le lași în apă. Orice mică dâră uscată se va acumula în timp și se va depune în straturile acelea slinoase de coșmar.
    În rest, nelipsite trebuie să fie apa caldă, detergent din belșug și un burete bun, impecabil și el.
    Cred că oamenii, în general, mângâie vasele, cumva, așteaptă să se spele singure. Nu, nu e de vină materialul ori modelul, ci pur și simplu câtă atenție acorzi activității de spălare. Dacă nu scârțâie la frecare cu degetele după clătire, e un vas murdar, deși nu se vede.

    222
  20. incearca cu solutie din aia de curatat aragaz, triumf se cheama. pune-ti manusi, s-ar putea sa iti „curete” si pielea. dai pe lingurite, lasi putin sa actioneze chemotoxul si dai cu peria de vase/burete.
    a mai amintit cineva de o cuva cu ultrasunete. it’s the ultimate diy tool. cureti cu ea orice: bijuterii, vesela, scule, lant de bicicleta, de drujba, you name it. acu vad pe amazonu romanesc ca sunt chinezarii de 3L pe la 500 de lei.
    si eu am vesela din asta de se murdareste de la cafea si ceai. la locul de munca am acces la o baie de ultrasunete si le duc si le spal acolo
    din cand in cand. ultra-shiny squeaky clean.

    30
  21. Stratul ala de pe lingurite se poate curata foarte usor cu un burete umed si Cif crema valabil si pt farfurii – frecate cu partea abraziva , fara alte combinatii ( otet, bicarbonat, praf de copt etc …) Trirumf cred ca e cam prea mult pt tacamuri si farfurii , cel putin ala galben clasic e pt aragaz si cuptor iar Vanish granule e pt haine (!) …ca sa nu mai zic de soda caustica nu e putin cam prea hard-core ?

    31
  22. Masina de spalat, desfintezi un corp si adieu mon dieu

    60
  23. daca tot vorbim de solutii hardcore, cu un atelier de metalurgie ai incercat? faci cast (nu-mi vine acum cuvantul romanesc) dupa ele, le topesti, purifici materialul si le torni din nou?

    32
  24. faci o solutie din biucarbonat de sodiu si apa si le bagi in punga pentru 24-48 ore. Alta solutie ar fi otet cu putin ulei mineral ca poate ai de la bicicleta si le lasi la fel in ceva punga 24-48 de ore, otetul le curata si uleiul mineral le da luciu. Trebuie sa fii atent sa fie complet acoperite in solutie. O masina de spalat vase chiar face minuni, am crezut ca e un moft dar in noul loc unde locuiesc avem una, totul straluceste dupa un program de 2 ore. Cauta un prieten prin zona sau poate primesti una in teste sa vezi cum o sa spele linguritele cu minim efort din partea ta.

    00
  25. Ultima fitza legat de masinile de spalat vase, tips and tricks. Asta e pentru cei care au masini de spalat vase, lenesi si au spatiu mare in bucatarie. Iti iei doua masini de spalat vase. :D Nu e gluma. Incarci masina 1, cand e plina le speli. Apoi cand folosesti vesela o iei din masina 1, nu le mai scoti sa le bagi in dulap si sa le aranjezi. Dupa folosire paharele si farfuriile merg in masina 2 de spalat vase. Cand se umple masina 2 le speli si cand sunt murdare le muti in masina 1. Scapi practic de operatiunea de scos vasele si stivuit in dulap. Oricum cam aceeasi vesela o folosesti tot timpul. Gata, am rezolvat si spalatul vaselor.

    30
    • Daca stie cine un pont sa scapam de clatirea vaselor dupa ce se termina ciclul de spalare al masinii de spalat vase… Ramane sarea aia horror si chiar daca dau inca o clatire, tot mai ramane.

      00
    • @Claudia: faci ceva gresit, nu ramane nimic pe vase si eu fiind #zgarcit folosesc cel mai ieftin detergent (inclusiv pulbere) si sare. Vezi ca poti sa reglezi cata sare baga masina setand duritatea apei. In cazul tau pb trebuie sa o setezi mai mica. Citeste manualul cum se face.

      00
  26. Bă boss, da’ tu n-ai soacră !? Împrumută una 🤪 Rog posesorii să sară cu referințe!

    Tix, CIF, Axion, pastă de argilă, burete fin de sârmă și freacă draq la mână, nu mai fii cârnată 😜

    20
  27. Chanteclair con bicarbonato

    00
  28. Nu fiț sărăkie! Iaț slujnică, să frece tacâmurile cu scuipat.

    11
  29. Foarte usor e sa cumperi soda caustica, pui apa la fiert si adaugi o cantitate x de soda in functie de apa adaugata, lasi un pic la tratat tacamurile iar apoi sunt ca noi.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Euro2024



Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube