Mă uit de câteva zile la poza asta (șutită de pe b365), pentru că am observat ceva sinistru la ea: nu e verdeață. Sunt niște tuia din ăia de ghiveci și cam atât. Pe o ditai strada. Câți copaci sunt în Piața Universității? Dar în Piața Sfatului? Ați văzut ceva plantări de toamnă? Vreo strategie de înverzit orașele alea de care se plâng toți locuitorii cu buletine de provincie că sunt poluate?
Nimic. Nada. Dar vai, strategia G10, toți liderii s-au pus de acord că…la vară o să fie cald.
Am văzut o discuție despre frunze, că sunt greu de strâns, se mocirlesc, nu e plăcut, să se ducă domne frunzele în pădure, să nu mai facă mizerie în oraș. Greu de tot să pui mâna pe o greblă o dată pe an, dar să ai umbră și oxigen tot anul. Greu și ilogic. Dar frumos pe afară, că e verde.
Asta nu-i strada, e parcare. Ce frumos ar arata fara masini. Daca mai pui ceva verdeata deja e lux.
Ca provincială, de câte ori am fost in capitală,după ce îmi rezolvam treburile,de regulă in centru cautam rapid un parc si o bancă să mă limpezesc.Nu e vorba doar de poluare e și apăsarea dată de atâtea betoane.Care se regăsesc in cantități mai mici cam in toate orașele mari din țară.
Mai țin minte și unii comentatori de aici care ziceau că stau la casă, dar vir să își pună dale peste tot in curte deoarece nu vor să lucreze pe afară, frumos de tot
Dupa 8-9 ore de bagat la firma proprie, poate mai ajung pe la sala (de mese/sport), apoi trebuie sa fac teme cu copiii si POATE mai am timp de jumatate de pahar de tarie cu o carte in mana, ca sa adorm fara vise.
Am o groaza/lehamite de tuns iarba, strans frunzele pe tapsanul de 800mp. Am externalizat, dar batranii daus emne de oboseala, nu mai duc mult.
Si nu sunt singurul, adica s-a votat in cartier cine plateste sau cine isi strange singur frunzele din fata casei.
80% din vecini au preferat sa plateasca.
Bogumil, stiu ce zici. Dar e mai OK sa te chinui cu frunzele, decat sa stai sa inghiti praful de oras.
Eu am terminat ceva munca online si, pana iau fata de la scoala (10km dus, 10 intors) montez un suport de lemne. Am mutat personal 8 tone de lemn taiat, mai am 2 tone de mutat pe suportul cel nou.
Frunze nu am dat, sunt in padure, nu am pomi direct la strada, cui nu-i place, sa se mute in oras.
Dar trambalez la lemn de ma ia dracu’, fac focul in semineu zilnic (tot eu aduc lemnul, il sortez, sa se usuce super OK), ca barbatu’ e in Romania in vilegiatura.
Am vrut padure, asta am.
Avantajul de a avea aer curat, niste peisaje de basm, lacul la 3 minute de mers pe jos si tot tacamul merita si oboseala asta. Nu mai merg la sala, ca dupa ce car 100 de kile de lemn pe zi, arat ca Serena Williams
” arat ca Serena Williams” haoleu Dojo, ti-or crescut c0ite?
@LUcifer – cred ca a vrut sa spuna ca s-a bronzat =))
Eu am tuns iarba de trei ori anu acesta. Am început cu plantatul de tufișuri și xerascaping în general. Am făcut o potecă de pietre… Merge și nă bucur ca în loc sa tund iarba am timp să consum 200 de calorii din struguri.
@ Bogumil
Bre, sunt si specii de plante care nu necesita atata ingrijire si in combinatie unele cu altele si ceva „scenografie” arata al naibii de bine.
De banii pe metrii aia patrati de dale eu as intreba un peisagist…Numazic.
Americaneala asta cu gazonul e bune doar daca ai timp de ea…altfel flora „spontana” si o combinatie facuta de cineva care se pricepe te scapa de belele si impresioneaza si audienta.
Bogumil, viata la curte e pentru oameni gospodari. Pentru tine exista penthouse, apartament mare, terasa mare, la bloc.
băi, @Bogumil, la ce ai mai făcut copii, dacă nu îi pui să tundă iarba?
@lucifer, cohones am avut mereu (atitudine si voce). Inca nu-s atat de colorata, dar ori ma fac geniu in tenis, ori fac muschi cat doamna in cauza.
Antrenoru’ lu’ fie-mea, un roman mucalit si trecut prin multe, zicea ca a venit mrs. Williams la ei la club (unul arondat la USTA) si a facut poza cu ea. Tipul are 1.90 lejer si nu e chiar firisor de iarba, dar imi zicea amuzat ca nu a reusit cu mainile lui lungi sa-i cuprinda asteia mijlocul pentru poza
sa ai grija cu soarele si tenisul!
Păcat.
Strategie urbană, se aplică peste tot prin lume. Treaba e gândită chiar și atunci când se fac totuși plantări de copaci pe stradă: dacă e o specie cu „male plants” și „female plants”, sunt preferate exemplarele cele care fac mai puțină mizerie, de obicei „male plants” – producătorii de polen. Orașul economisește la curățenie, dar unii oameni trebuie să bage anti-alergice în fiecare primăvară-vară, pe banii lor.
Poza e veche. Actualmente locația respectivă are parte de verdeață. Toată strada este ornamentată cu destui platani.
Dar da, lema expusa de tine este valabilă indiferent de imaginea pentru exemplificare.
Si de aia avem tigrii platanului. Nicicum nu-i bine.
Sa vedeti ce frumos arata parcul central din Brasov inainte sa adune frunzele cazute. Era un covor de aprox. 5 – 7 cm numai cu frunze galbene / maronii. Mergeti prin cartierul Racadau sau Astra sa vedeti cum arata niste strazi unde exista copaci.
La cat teren virana re Romania, faptul ca normalitatea s-a nascut in Romania la bloc, este inca un element defect, pt ca Tovarasu a zis sa ramana cat mai mult loc pentru platatii agricole.
Acum, statul roman nu mai e in stare deloc sa extinda drumuri si utilitati, de aceea ne imbulzim sa stam toti „in centru” => aglomeratie si poluare.
Inainte sa incepeti cu idei tampite precum: biciclete, trotinete, mijloace de transport in comun, nu uitati ca masina nu este un semn al fiarei.
Pur si simplu, romanii stau un roase la bloc, iar masina e ceva normal, doar ca ocupa si ea spatiu, iar acel spatiu nu exista.
Daca vrem sa avem ceva civilizat, nu va uitati la Amsterdam cu biciclete, uitati-va la Singapore, cu metrouri peste tot (subteran/suprafata).
Verdele trebuie intretinut intens, altfel imediat apar balariile, iar buruienile sunt omniprezente.
CINE sa le mai intretina? Nu mai vrea nimeni sa munceasca fizic, nu mai zic ca salarile sunt de munca de jos, adica mici/minime.
Inainte sa cereti verde, frumos, aranjat si la linie, nu uitati ca totul costa, apoi o sa vedeti ca nu sunteti gata sa platiti.
La cine să întrețină verdele as merge pe munca în folosul comunității.
La Constanta chiar se face ceva pentru pastrarea spatiilor verzi: anul asta le-au lasat sa creasca cat au vrut ele, nu s-a mai facut nici o toaletare. Totul „au naturel”. Au crescut buruienile, ierburile si copacii exact ca-n padure: total necontrolat de mana omului, mai ales in parcul orasului.
La Constanta se lucreaza din greu pentru pastrarea spatiului verde
https://www.info-sud-est.ro/consilierii-locali-din-constanta-amenintati-de-investitori-imobiliari-ca-vor-fi-dati-in-judecata-fiecare-in-parte-daca-vor-revoca-puz-mamaia-proiectul-va-fi-amanat-vineri-surse-ce-spun-juristii/
Ce aveți, frate, cu buruienile? Când eram copil creșteau ciulini în fața blocului. Ne jucam cu ei, îi aruncam pe hainele altora. Copiii din ziua de azi nu mai pot experimenta asta. E greu să mai găsești un ciuline în București. Lăsați toate plantele să crească, că nu vă omoară.
Pe mine m-a surprins placut Boc cu largirea trotuarelor si plantarea de pomi, foarte multi pomi. Pe o anumita zona in parcul central a ales sa renunte la o parcare sa panteze un pom(doua parcari apoi pom, doua parcari apoi pom)
Cam asta ar trebui sa fie strategia: mijloace de transport in comun si copaci. De cand a inceput pandemia tot centrul e santier (doi ani? aproape doi ani?), dar au si bagat mai multe linii de bus, multe electrice, poate mai si planteaza un copacel pe ici pe colo. „ Sunt multe mizerii in politica locala, dar se mai intampla si chestii faine.
Nu stiu despre ce largire de trotuare zici, ca prin centru, pe unde sunt santierele alea de doi ani, trotuarele sunt tot mai inguste.
Frunze pe jos?
Sunt in Nürnberg si trebuie sa calc cu grija pe frunze, ca e piatra cubica uda sub ele si risc sa fut un cap de caldaram.
Civilizatie, de la mama ei din Nemția.
așa a început și băiatul ăla mic de statură, dolphi…
trebuie sa luptam cu toate fortele impotriva polutiei.
doar împotriva celei nocturne? sau și celei matinale?
@Anda – dai din maini cat poti
Stai linistit ca bucurestiul e inca verde in centru, du-te in londra si cauta vreun copac pe strazi (nu in parcuri/campuri ce au ei p-acolo) in centru. Uite cam cum arata bucurestiul, asa random de pe net: https://imgur.com/a/uNvx1yO
>50% din strazile din centrul Parisului arata la fel de verde.