Au venit săracii la Mamaia…

Delicios reportajul ăsta de la ProTV:

Prin intermediul voucherelor în Mamaia au ajuns mulţi turişti care până acum nu îşi permiteau să se cazeze acolo. Dacă hotelierii câştigă, cei care au restaurante vorbesc despre o scădere a încasărilor.

Paul Marin, administrator restaurant: ”Statiunea Mamaia nu mai este staţiunea Mamaia, este staţiunea voucherelor. În staţiunea Mamaia veneau oamenii cu bani. De când au dat drumul la vouchere vă spun sincer au venit oamenii doar cu vouchere. Aţi înţeles? Pentru noi comercianţii care nu avem hoteluri nu a fost ok.”

Adică cum, hotelierii au preferat să aibă hotelurile pline toată săptămâna, nu doar două nopți, vineri și sâmbătă? Ce nesimțire din partea lor! Păi ei nu se gândesc la bieții proprietari de restaurante?! Cum mai vând ei orice la triplu preț? Cum își mai iau ei Q8 după 3 luni?!

Aproape că îmi vine să vărs o lacrimă.

film-californication

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. Tu nu ai auzit că patronii de restaurante de pe litoral nu mai găsesc să angajeze oameni pe salariul minim? Litoralul romanesc merită să moara.

    00
  2. O spun în nume propriu, demonizările făcute împotriva săracilor cu vouchere, de către corporatiști și hipsteri, mă irită pe nervi; ca și cum, pe lângă rezervarea camerelor, măririle de prețuri nu existau înainte.

    De ce mă irită pe nervi? Bunicii mei decedați, țărani fără liceu și proletarizați de comuniști, și-au trăit viața fără să vadă plaja, fără să simtă apa de mare (darămite de ocean), fără să pășească pe nisip. Dacă trăiau, erau eligibili pentru voucherele acelea și ar fi putut să meargă și ei la mare (am înțeles că s-au făcut niște scheme speciale pentru pensionari, respectiv veterani de război), să simtă & să vadă cum e la mare.
    Dar n-au apucat… iar eu și cu ai mei nu puteam să facem ceva, dar când am apucat sorți mai bune în privința banilor, era deja mult prea târziu (le simțeam supărarea că n-au putut să facă ceva mai devreme înainte să apună bătrânii). Nu mai spun de mine, că pot să fac, să dreg fără probleme.

    Iar acum când aud că ”au venit țăranii”, că ”fac țăranii prin camere”, că ”din cauza țăranilor s-au scumpit” nu știu ce… mă apucă de jos, fiindcă mamaie și tataie n-au fost îndeajuns de favorizați în viață, deși dacă ar fi trăit, măcar o singură dată, ar fi putut și ei să le zică vecinilor că au văzut Marea Neagră (așa de dezgustătoare și urâtă cum e, da’ măcar ar fi văzut-o), în situația în care eu și ai mei efectiv nu puteam nici noi în perioada aceea.

    Sorry for the rant.

    00
    • Nu-i acuz pe „tarani” ca din cauza lor s-a scumpit, ci pentru gunoaiele de pe plaja, si pentru haosul din trafic. In Romania au ajuns sa-si poata lua masina si unii care nu merita mai mult decat mersul cu transportul in comun. Si nu ma refer aici doar la veniturile necesare pentru a si INTRETINE masina, ci si la dramul ala de civilizatie necesar pentru a conduce o masina, si in general, pentru a trai intr-o societate umana.
      Tarani nu prea mai exista in Romania, dar pute pamantul de „tarani”.

      00
    • Nu-i acuz pe tarani, dar hai sa scuip putin pe aia care nu-si permit masina si isi cumpara. Te numesc Presedintele Consiliului National al Autorizatiilor pentru dreptul la Viata.

    • Se refera la taranii de oras, majoritatea bugetari sau p-acolo, eventual lucratori pe salariul minim… de cel putin 15 ani. Adica fix aia care n-o sa iasa din bula lor de mediocritate. Cand intr-o familie ai un venit de 2500-3000 lei, ai 2-3 copii urati si tampiti, idealul tau in viata e sa spargi seminte in fata portii cand vine vaca de la pasune ( nevasta de la fabrica din schimbul 2-3 ), e clar ca nu concepi sa cheltui 10-15 lei pe-o ciorba la mare ).

      00
    • Si mie imi este mila de taranii saraci apoi imi aduc repede aminte ca ei refuza sa se asocieze in cooperative agricole, ca ei fac o droaie de copii pe post de animale de povara, ca ei refuza orice informatie noua si ei cotizeaza regulat la biserica. Nu vad de ce mi-ar fi mila de un adult pentru alegerile pe care el le face.
      Poate bunicii tai sunt exceptii dar in majoritatea cazurilor fiecare isi merita soarta.

      00
    • Dude, hipsterii și corporatiștii nu sunt ăia ce au o problemă cu alții care încep să o ducă și ei bine în limitele lor, ci gherțoii au o problemă ce au impresia că dacă alții încep să o ducă bine ei încep să o ducă mai rău.

      00
    • @Ovi, provin dintr-o familie de genul, frumos nu sunt dar eu zic că am ajuns destul de bine, și acum la un venit mult mai mare decât speram vreodată să am, tot mi se pare mult 15 lei pe o ciorbă mediocră, fie ea în Cluj, fie în Mamaia. Ca și side note pentru @Leo și restul burgheziei, vezi că transportul în comun trebuie încurajat nu folosit ca o formă de insultă, dar na, civilizație

      00
    • Man, eu cunosc copii de 18 ani, AZI, care n-au vazut marea.
      E trist, e foarte trist.
      Nu stiu cum sa fac, la un moment dat voiam sa donez corturi, macar la Vama sa mearga. Nu, nu, nu suedeji, nu ratati. Copii de la tara, copii care invata binisor, sunt cuminiti si curati.
      Cum sa traiesti intr-o tara cu mare, si sa nu o vezi? Ne laudam la toti ca „tara noastra are toatele formele de relief”, in acelasi timp avem copii/elevi care nu au vazut Marea Neagra?
      Cum facem sa gasim o solutie pentru ei? Mai ales acum, cand transportul pe tren e cumva gratuit pentru elevi/studenti?
      Daca tatal meu m-a dus sa vad marea incepand din 1980, an de an (!), cu toate problemele de atunci (jumatate din portbagaj era plin de canistre cu benzina, ca nu te bazai pe benzinarii), CUM exista azi oameni care sa nu fi vazut marea?

      00
    • Pe mine mă amuză tiparul.

      Până acum 2 săptămâni, în blocul în care stau, în Constanța (aproape de Mamaia), nu simțeai niciodată miros de mâncare.

      De 2 săptămâni miroase numai a ciorbă pe scară, zi și noapte.

      Azi e duminică. A mirosit și a cartofi prăjiți pe lângă ciorba de zarzavat.

    • nici in prezent taranii in sensul bun al cuvantului nu primesc vreo facilitate de la stat pentru a face turism.
      iar copiii nu mai au nici macar facilitatile de acum 30 de ani.
      voucherele sunt un avantaj acordat de psd categoriei din care isi recruteaza electoratul, dar mai ales soldatii.

      00
    • Apropo de prețuri la mâncare, ca tot gatesc des: îmi iese maximum 2 lei porția de supă de pui cu tăieței de casă.
      Dacă prind promoție la carnea de pui, iese sub 2 lei porția buna, groasă, cu mulți tăieței.
      Dacă pun salariul meu de bucătar (1000 de euro, am văzut anunț și nu se ocupase postul după o lună), chiria, ospătarul, farfuria… Cât să coste o supă de pui.
      Luați în calcul ca un cazan de supă durează sa-l faci doar cu puțin mai mult decât o oală. 50 de litri de supă durează sa spunem dublu ca timp față de 5 litri de supă făcută în casă.
      Care e prețul corect al unei supe de pui, într-un restaurant?
      Întreb asta pentru că azi am fost la Comana, și mi s-a părut mult 17 lei o ciorbă de vacuta, care avea 50g carne de vacă în ea (scria pe rețetă).
      So… dileme, dileme.

      00
    • Stai, fac pe loc calculul pentru 5 litri de supă de pui: 10 porții
      * 1kg de carne de pui (100g de carne pe porție): 10 lei (cu 10 lei pot cumpăra peste 2 kg de potroace)
      * ceapă: 1 leu
      * morcov: 1 leu
      * țelină: 1 leu
      * patrunjel: 1 leu
      * verdeață: 1 leu
      * ouă și făină pentru tăieței: 1 leu. (cu 1 leu umplu oala de 5 litri de tăieței)
      Iese 1,6 lei pe porție, și aproape sta lingura în picioare în ea.

      Cu cât să o vând pe litoral, în Mamaia, să zic că-s decent, nu nesimțit?

      00
    • Lasă, că nici dacii nu ajunseră la Phuket, și de-aia se apucară de făcut tunele pe sub Bucegi…😉

      Eu trăii la Dunăre, băiat fiind, și mai ajungeam cu părinții la Cheia de Prahova. (Bine, nu era Cheia de azi, cu mormane de viloanțe, ci mai degrabă un sat de crescători de animale și tăietori de pădure…) Băiat sociabil, mai ales că mă apucai de fumat de pe la 10 ani, rapid am pus-o de-o frăție cu golănașii locali: un BT la poștă, mai un păstrăv braconat, mai ceva ciordeală de pe la tarabe, apoi taberele de minori și de studenți…
      Dar ce voiam să zic: erau băieți de 16-18 ani care futeau turistele din camping, ori studentele de la tabără, seară de seară, și așa cum nu credeam eu poveștile de futai, nici ei nu mă credeau pe mine că exista pește în Romania – somn – de 2m lungime și 60Kg. Ce mare, ce nisip… Pește, tati!!!

      Avu dreptate unchiu’, când zise că după moartea lui Ceaușescu, cel mai bun lucru de se întâmplă, fură peturile astea de suc, că le transformi in sifon, una-două… Asta când nu iese zaibărul.

      00
    • Pentru localul ăla de pe litoral, ciorba aia nu costa 1.6 Lei/porție.

      Aduni:

      – salariile + dări la stat pentru salarii
      – chirie, că majoritatea localurilor închiriază spațiile
      – autorizații
      – șpăgi și amenzi, e „cost of doing business”, oricât de curat ești, e imposibil să respecți toate schimbările constante
      – închiriere/cumpărare utilaje, că nu sunt moca
      – dacă gătești electric, plitele le ții pornite toată ziua, că alea industriale nu se încălzesc în 2 minute la temperatură optimă; daca e pe gaz, trebuie butelii de propan ce nu sunt tocmai ieftine
      – dacă ai cuptor de pizza pe lemne, guess what, trebuie să ții focul aprins toată ziua, chit ca ai sau nu ai comenzi, altfel dureaza ceva timp să-l încălzești
      – un espressor decent trebuie să stea pornit de dimineață până seara, ca faci cafea sau nu, altfel durează până la 30 min să-l încălzești, și ăsta e de obicei la 400V, consumă lejer 2-3kW/hr
      – mai mentionez ca iarna/vara trebuie sa ai climatizare, daca nu ai terasa pe malul mării? AC in interior vara, caldura iarna; nu e ieftin
      – FRIGIDERE! Serios, legislatia zice ca trebuie sa ai frigidere separate pentru legume, oua, lactate, carne etc. toate astea consuma curent adunate, daca ai doar 2 oua, tre’ sa ai frigider separat. Distractiv, nu?
      – Sparturi. Multi patroni retin bani de la angajati pentru treaba asta, tot la fel de multi nu fac asta. Eu n-am lucrat nicaieri unde sa se retina bani, dar stiu multe locuri unde era o practica comuna. In timp ce paharele de la sponsori (Coca-Cola/Pepsi, vinuri etc.) nu sunt considerate sparturi, farfuriile de exemplu sunt. Chestiile astea sunt ieftine, dar se aduna. Nu mai zic de pahare si linguri si alte tacamuri „insusite” de clienti.
      – Perisabilitati. Faci azi 10 portii de lasagna (ca nu poti face doar 1 la comanda), dar nu vinzi decat 2. Legislatia zice ca nu le poti tine mai mult de 24 de ore. La fel si cu ciorbele si orice alta mancare facuta la gramada. Chestiile astea le arunci. Legislatia te obliga sa le etichetezi cand le pui in frigider cu data de «azi».

      Nu contest ca sunt multi care s-au trezit „patroni” peste noapte, dar domeniul asta nu e atat de usor precum cred unii…

    • Cristi, vezi că nu ți-a ieșit ciorba, că ai avut de toate, dar ai uitat să o pui pe aragaz. Așa că iar dai 17 lei la cârciumă.
      Calculul lui Znuff este adevarat pentru cine vrea să înțeleagă. Cine nu, să-și facă restaurant dacă tot câștigi de zece ori cât bagi.

      00
    • @Znuff: sa fim seriosi, majoritatea ciorbelor cu ceva carne in ele sunt facute din carne ramasa de la alte feluri. Nu trebuie sa fii chef ca sa-ti dai seama ca o carne din corba e mai veche de 2 zile (mai ales cea de pui) :))

      00
    • punkreas, am citit de două ori ce ai scris. ai nevoie de ajutor specializat. no joke.

    • NORMAL! ca nu va costa în final 2 lei supa de pui!
      eu intrebam în ideea de „preț corect”.
      În capul meu, orice supă/ciorbă/borș nu ar trebui să coste mai mult de 10 lei.
      Să nu mai spun ce fel de „ape lungi” se vând în comerț. Alea nu-s ciorbe, apă chioară.
      Anyway, întreb fără ironie, pentru că eu nu calc în restaurante: Care ar fi prețul cinstit pentru un bol de lichid? De la câți lei începeți să spuneți că prețul e cam piperat?
      (o oală de ciorbă serioasă o fac în aproximativ o oră, de asta nu prea calc prin restaurante: am optimizat gătitul acasă)

      00
    • Cristi, tu sesizezi? Spui că în comerț se vând ape lungi, după care zici că nu calci în restaurante. De unde știi tu ce se vinde la cârciumă, dacă tu îți faci ciorbă acasă?!
      Ca să-ți răspund, un restaurant dintr-un orășel de 50.000 de oameni îți ia 8,5 lei pe o ciorbă. O cârciumă de București, Cluj, alte orașe mari te taxează cu 15-20 lei. Vorbim de o ciorbă normală, de văcuță – să zicem. O ciorbă de fructe de mare e mai scumpă.
      Pe Litoral prețurile sunt altele pentru că restaurantele știu că nu ai cum să-ți faci clienți fideli. Oricum, oamenii vor să încerce mai multe restaurante, să schimbe ambianța. Plus că bugetul pentru o zi de concediu este întotdeauna mai mare decât cheltuielile cotidiene din restul anului. De aici și prețurile mai mari în locațiile turistice.
      Ca să nu mai vorbim că sezonul din RO durează maxiiiim 3 luni , vreme în care trebuie să-ți amortizezi cheltuielile cu bucătăria restaurantului și celelalte amenajări. De aceea calculul nu se face doar când aduni carne de pui cu pătrunjel și îți dă 1,6 lei.

      00
    • Iti inteleg frustrarea, orice om merita mai mult, unii mai mult ca altii. Ce trebuie sa intelegi tu este ca bunicii tai nu au ajuns la mare pentru ca efectiv nu stiau ce inseamna turism si daca nu stiau de turism, ei bine … NU MERITAU IN NICI UN FEL SA AJUNGA PE ACOLO. Poate ca bunicii tai nu au facut pipi si caca intr-un WC cu apa, ci doar in fundul curtii, dintr-o data se gaseau in situatia in care nu stiau ce sa faca in baia hotelului de pe litoral. Poate ca disperati plecau si se cacau prin boschetii din jurul hotelului. Stiu, bunicii si strabunicii nostri erau mostre de cumintenie si bun simt. Bunica in general se caca in gradina, departe de wc, in spatele unei capite de fan sau dupa o gluga de coceni, sa n-o vada nimeni, ca si cum nici nu exista actul in general.

      Ca fapt divers, nevasta imi spune ca bunica ei, femeie traita la tara cu cacastoare in fundul curtii, cand a ajuns prima data la oras la copii a asteptat o zi fara sa nimic, s-a constipat, apoi a indraznit sa-i spuna fie-sii ca trebuie sa mearga la privata, unde e privata? Pai uite mama, aici in camera asta e privata, tragi apa, te speli. Nuuu, cum adica sa faca caca IN CASA? Da ce, a baut gaz lampant? Pai si cand aveai de gand sa spui ca te trece si nu vrei sa faci aici, a intrebata-o fie-sa? Eh, mai tineam eu o zi. Problema s-a rezolvat prin gasirea unui wc clasic la niste cunostinte ce stateau la casa si aveau si instalatia veche. Imediat femeia a plecat acasa si nu a mai revenit niciodata la oras, ca aia au inebunit la oras, se caca in casa.

      Urbanizarea fortata a populatiei rurale, facuta in anii 50-60 de comunisti, a fost un dezastru la modul propriu. Oamenii nu isi puteau imagina ce presupune sa traiesti la bloc, la etajul 4, obiceiurile lor erau incompatibile cu urbanul. Cum urci, bai nene, lemnele la etajul 4?

      Revenind, e un pic greu de inteles acest concept, ca daca nu stii de un lucru (produs, serviciu), nici nu esti in categoria celor ce si-l permit moral. Nu te impiedica nimeni legal sa-l detii, dar nu esti din filmul ala.

      Exemplele sunt infinite.
      – toata conceptia ta despre spatiu locativ se rezuma la o cocioaba din pamant sau o garsoniera insalubra, dintr-o data castigi la loto si cumperi sau mostenesti un castel, un mansion englezesc, cu majordom si angajati. Plm, tu dintr-o data ai oameni care te servesc, nu ai habar de eticheta si nici nu stii sa te speli la cur.
      – tu stii ca exista o singura ustensila pentru bagat haleul sub nas, lingura de lemn, ca mancarea pe care o mananci este ceva lichid sau semilichid/moale, iar cutitul este pentru facut alte chestii decat taiat mancarea. Brusc esti pus la o masa cu tacamuri nenumarate de-a stanga si de-a dreapta farfuriei, nici nu stii ce sa faci cu ele, iar ce e in farfurie nu aduce a mancare. Apropos, cam cati stiti ordinea de folosire a ustensilelor la o masa de gala cu 3 tipuri de furculite?
      – esti obisnuit sa urci pe capra carutei, strunesti haturile cu cea mai mare dexteritate si cea mai evoluata chestie a fost sa mergi cu trenul catre unitatea militara cand te-a luat militar la 20 de ani. Meriti sa conduci o masina TESLA pe un circuit macar 5 minute, sa vezi si tu cum e sa atingi suta in 3 secunde, nu? „Tesla pentru toata lumea” se poate numi programul asta.

      Evoluam, incet, foarte incet, iar asta presupune ca unii raman in urma pentru ca nu vor sa tina pasul cu vremurile. Chestia cu voucherele nu exista din dorinta guvernantilor de a oferi ocazia unor defavorizati sa beneficieze si ei de chestii, ci e mita electorala directa catre electoratul captiv, dar care ajunge in buzunarele comerciantilor ce trebuie sa stie cine ii scoate din foame.

      00
    • @Zoso: am zis ca dai 15-20 de lei pe o zeama de legume in care e pusa carne fiarta separat (de obicei, ramasa de la alte feluri).

      00
    • „De unde știi tu ce se vinde la cârciumă, dacă tu îți faci ciorbă acasă?!”
      Merg din cand in cand, am fost la diferite nunti/parastase/evenimente, am cumparat de 20 de ori in 5 ani, ciorbe.
      Opinia mea e subiectiva, bineinteles.
      Totusi, nu ma invita prea des mancarea de restaurant sa ma intorc acolo.
      Am mancat si in centrul Bucurestiului, cu colegii de munca; de mai multe ori. Unul din ei a gasit o bucatica de burete de vase in ciulamaua de ciuperci. Da’ unde mâncam, dom’le? LÂNGĂ INTERCONTINENTAL!!! Adică, in centrul buricului capitalei europene Bucuresti.
      Colegii mai cumparau tot de prin centrul capitalei, diferite mancaruri. De la resturante cu livrare la sediul companiei. Mancare la pranz. Orez… s-au intors cu orezul inapoi la restaurant/terasa, ca avea gust imposibil. Cartofi prajiti, aproape negri.
      So… „De unde știi tu ce se vinde la cârciumă, dacă tu îți faci ciorbă acasă?!” Vad, observ, gust.

      00
    • @Finch, tacâmurile se folosesc dinspre exteriorul farfuriei spre interior; cea mai dubioasă furculiță, aia care arată de parcă a fost luată la pilă de extratereștri, e de pește (n-am folosit niciodată, nici tacâmuri de melci, raci și alte arătări). :)
      Bunicii mei n-au avut dileme cu căcăstoarea, dar știu de o mătușă care a refuzat acum 2-3 ani (nu 20-30) să pună wc în baia construită în casă pt că „cum să te caci în casă, miroase”.

      00
    • Cristi, fa si tu piata mai des. Ceapa e mai scumpa decat bananele. Chiar si la tarani.

      00
    • Tocmai vin de la piață (București, piață normală, nu figuri), ceapa uscată e 5 lei kilu (d-aia turtită, soiul ăla pe care-l știu din copilărie, aia rotundă, ca un măr, „olandeză”, s-ar putea să fie o idee mai ieftină), ardeiul kapia între 5 și 7 lei, roșiile între 4 și 6.

      00
    • @punk: Din nou, ala e „standardul” in industrie. Pentru ca sunt diferiti oameni care nu vor (sau nu-si permit, cine stie…) carne in ciorba.

      Si cand ai 2 ciorbe perfect identice in afara de lipsa/prezenta carnii, nu se renteaza sa faci 2 lucruri separate. E pur si simplu optimizare. Nu sunt neaparat de acord ca e un lucru bun, dar e standard shit.

    • apropos de carne în ciorbă. bunicul meu patern povestea că la vârsta de 12 ani, cam pe vremea războiului (bunicul e mort de mai bine de 10 ani, dacă ar fi trăit ar fi avut 92 de ani) a muncit ca ”băiat de prăvălie” într-o cârciumă.
      obiceiul local era ca seara să se scoată carnea din ciorbă, să să nu se strice carnea. era zonă de munte și,aparent,chiar și-n lipsa unui frigider (dar ținută-n beci/cămară) dacă era scoasă din lichid carnea nu se strica.
      într-o seară patronul i-a dat sarcină să scoată carnea din ciorbă. până și-a mai făcut și restul treburilor a venit patroana, care avea întâlnire cu amantu’, și l-a trimis la culcare, că scoate ea carnea din ciorbă. bineînțeles că n-a făcut-o. a doua zi ciorba, cu tot cu carne, se acrise. pe vremea războiului era destul de greu/costisitor să cumperi carne. a mâncat tataie o bătaie de și-o amintea și la 70 de ani.

      00
  3. Hotelierii au crescut preturile cu fix valoarea voucherelor.

    00
  4. Nu vă duceți prea tare după fenta cu voucherele, e plin Auchanul de turiști care își fac aprovizionarea pentru frigiderul din cameră.
    Apoi ar mai îngăduința hotelierilor care privesc blajin cu clienții pleacă de la micul dejun spre plajă cu punga plină.
    Bă nene, luau și omletă !

    00
    • Asa bun si daca nu le-ar fi profitabil atunci de ce au acceptat si in acest an cazari cu vouchere? A da stiu, din 10 cazati doar 1 pleaca cu pranzul la pachet, deci da, patronul nu mai are bani de sampanie in fiecare zi ci doar de 5 ori pe saptamana. TRA-GE-DIE!!!

      00
    • Nu hotelierii sunt suparati. Sunt suparati vanzatorii de rahaturi cu pret triplu. Corporatistii si combinatorii nu se uita la bani… clientii cu vouchere vin, stau la hotel, mananca de la supermarket si nu cumpara de la ei.

      00
    • Si de ce micul dejun nu e a la carte cu farfurii prestabilite, cafea apa si suc? Vrei extra 10 lei

      00
    • Nu doar auchan-ul romanesc ci si lidl-urile din grecia sunt pline de genul asta de turisti…
      Va spun sincer ca am fost de 2 ori la lidl sa-mi iau ceva ulei de masline si ceva cola pentru drum si majoritatea cumparaturilor care se faceau erau pentru mesele zilnice din concediu: branza, rosii, salamuri, taitei, macaroane…si nu doar la romani, si bulgarii si alte natii faceau la fel. Imaginea asta dadea o impresia fantastica de calicie si saracie.

      00
    • asta zic si eu cand ma intreaba lumea de ce merg la Eforie Nord. Pentru ca au LIDL.

      00
  5. Problema cu voucherele astea e că, la fel ca orice nu este derivat din natural, din economie, are un revers. Și nu e faprul că nu cheltuiesc turiștii cu voucher la crâșmă, ci faptul că hotelierii se lenevesc. Taman când pornise un pic treaba în sudul litoralului, le vin turiștii stup, ca vaca la iesle fără să mai facă efiet. Și în cinci ani de vouchere se fute orice hotel. Care o să fie zob când le va anula un guvern viitor și iar ajunge turismul la mare ca pe vremea lui Agathon

    00
    • Bai, da impresia ca oamenii aia, cu posibilitatile lor reduse, fac tot posibilul sa ofere familiei un concediu. Si grecii stiu asta si s-au pregatit, majoritatea hotelurilor din halkidiki si nu numai au bucatarie complet utilata in camera. Sigur si acei oameni si-ar dori sa poata manca doar la taverne si restaurante si sa incerce toate bunatatile alea, dar nu isi permit. Asta nu inseamna ca trebuie sa stea acasa.

      00
    • Sorry, comentariul era pentru sirul de mai sus, nu stiu de ce a ajuns aici. Vali, daca se poate muta, as aprecia. Multumesc.

      00
    • NOU
      #43

      Teoria ta e perfect… gresita.
      E 2.50 eur gyros-ul in Glyfada (care stiti ce e aia). Bunatatile pe care ti le imaginezi tu sunt doar chestii din mare. Si alea au fost intotdeuna scumpe. Oriunde.
      In rest, iei bilete cu Ryan din timp, Airbnb sau Booking si iesi la 70-80% din ce ai plati in Romania. Si da, te-ar costa mai mult sa-ti prepari mancarea din ce cumperi de la AB.

      Iar daca iti place cu autocarul 12-20h si chiar n-ai resurse, da, sa zicem ca ai putea sa cari 2 coolere cu mancare dupa tine…

      Subventia asta cu voucherele nu e buna de loc, nu asa o sa creasca turismul…

      Evitati marea noastra pe cat puteti, chiar si la bulgari, la Albena, e mai bine.

      00
  6. Am un amic hotelier (cu restaurant inclus), din categoria celor care nu au dublat preturile ci le-a crescut cam cu 10% (curs valutar, inflatie, costuri mai mari cu cersafurile, sapunul si carnea etc). El era multumit, zicea ca statul de conteaza repejor contravaloarea voucherelor. Din ce cunosc, nu poti lua doar masa, ci trebuie pachet complet (poate gresesc). Avand in vedere ca au umflat preturile si asa umflate la Mamaia, si ca statul deconteza repede, care e problema lor? Tot vin banii, mai multi decat ar fi venit de la mai putini turisti la preturi mai mici. Cacamash pe litoralul romanesc.

    00
  7. de fapt problema de care se plânge este alta: trebuie să emită factură fiscală pentru ele ca să poată deconta serviciile prestate, iar hotelierii erau obișnuiți cu lucrul „la negru”: turistul plătește X lei iar ei facturau și declarau la fisc Y lei… unde Y = (X / 10) sau chiar / 50

    Chestia asta nu prea le mai merge când e vorba de decontat voucherele și trebuie să declare real la ANAF ca să poată încasa banii ăia… iar asta nu le convine.

    00
    • Tarziu mi-am dat seama de ce iti spuneau ei sa dai banii cand te decazezi, iar atunci se faceau ca i-ai luat pe nepregatite si iti ziceau ca imediat iti dau factura, doar sa mai astepti putin. Nu stiu exact care e procedura sa scoti banii din firma (sau PFA sau ce o mai fi), dar aici cred ca ii cam supara, nu acel tva de 9%.

      00
    • Legal banii dintr-o firma ii scoti fie prin salarii(45%) fie prin dividende(10% sau cat ma-sa este acum). Eh, ca restul sunt smecheri si isi procura facturi fictive (sau nu factureaza la randul lor) este cu totul o alta poveste

      00
    • Nu știu prin ce hoteluri pe litoral ai fost tu, dar nu-si permite mai nimeni să lucreze fără factură/bon de casă, amenzile sunt prea mari pentru venitul relativ mic.

      Vorbesc de hotel, nu de pensiune cu 4 camere.

      Also, treaba cu factura mai târziu are o explicație simplă. Ca om care a lucrat în industrie o perioadă, recepționerii fac treburile astea fiscale noaptea, când au timpi morți. Ziua turistul apreciază să fie cazat cât mai repede, nu ținut la coadă ca să facă factură fiecărui turist în parte.

    • Ne lasi znuff, inclusiv pe booking te muiesc hoteluri.

      00
    • da. aia e problema ca dureaza mult sa faci o factura… trebuie sa stai peste program, etc… saracii hotelieri. si voucherele sunt o problema de ce? nu vrei, nu te bagi. simplu. cum pot astea justifica tot ce va plingeati mai sus???

      00
    • Ești tâmpit? Ești muist? Sau ambele?

    • Bine stimate. nu ma contrazic cu moderatori in locuri in care imi place sa imi petrec timpul.
      Totusi – e chiar atit de greu sa faci o factura? si doi, daca nu vrei clienti cu vouchere nu ii accepti. deci ce te-a enervat atit de tare???
      tu chiar crezi ca voucherele sunt problema litoralului romanesc? de citi ani s-au introdus?
      whatever.

      00
  8. Problema mea cu voucheerele astea de vacanță nu e neapărat că există (deși beneficiază de ele doar o parte din contribuabili, ceea ce nu mi se pare corect) ci că sunt date la grămadă, pe sistem ‘dă la nașu’.
    Cum ar fi dacă voucherele ar fi acordate selectiv pe criterii concrete și măsurabile de performanță și merit?

    00
    • Cam așa, cum se dădeau odinioară biletele la Eforie/Mangalia, prin sindicat… Este?!

      00
    • deși din afara sistemului par că sunt acordate la grămadă, voucherele sunt de fapt în multe locuri acordate pe niște criterii de prioritizare … nu neapărat de performanță, ci de PCR… pile, cunoștințe, relații … @Hellfire are dreptate cu sindicatul. (^_^)

      e.g.: anul trecut deși ar fi trebuit să pot beneficia și eu, când a fost vorba de concediul meu… cei de la logistică s-au făcut că plouă. (printre multe altele) aia a fost picătura care m-a determinat să renunț la stat și mi-am găsit de lucru în altă parte, în condiții de lucru mai decente.
      La 3 săptămâni după treaba cu voucherul deja găsisem alt job și le-am dat preavizul.

      00
    • Adi, nu cred. Ai fi primul bugetar care face asta.

      00
    • @manole: Dacă era singura problemă, ai fi avut dreptate…
      treaba cu voucher-ul a fost o chestie infimă însă a fost paiul care a rupt spinarea câmilei.

      00
  9. Trebuie sa intelegem mai intai cateva lucruri. Voucherele nu au fost date doar pentru bugetari, ci si pentru turismul romanesc, care era la terapie intensiva in ultimii ani. Prin urmare, politicienii au bifat 2 chestiuni prin aceste vouchere: un beneficiu in plus pentru bugetari cu ajutorul caruia au injectat bani in turism. Cam la fel se intampla cu calatoriile moca pe CFR pentru studenti. Aia e o forma de ajutor de stat care fenteaza Comisia Europeana. Fara aceste vouchere, ar fi batut vantul prin statiunile noastre si am fi avut cel mult turism de week-end in mamaia si vama veche. Sa nu ma intelegeti gresit, voucherele sunt o mare capcana, pentru ca umfla cererea si scad calitatea ofertei si, cum spunea cineva mai sus, cand se termina pomana o sa ramanem cu o infrastructura turistica vai pula ei. O idee ar fi restrictionarea folosirii acestor vouchere doar pentru extrasezon, ceea ce ar lungi sezonul si ar duce la o crestere a calitatii serviciilor (cu sezon mai lung poti angaja personal pentru o perioada mai lunga de timp, poate chiar permanent, il specializezi etc – s-a mai discutat pe blog de ce un sezon mai lung ar aduce beneficii). Daca hotelierii se vor uni, poate vor reusi sa obtina o asemena decizie. Dar asta inseamna sa aiba viziune pe termen lung. Momentan sunt prea ocupati sa numere banii.

    00
    • Tie ti se pare ca si-a revenit turismul romanesc pe litoral? D-asta e plina Grecia si Bulgaria de romani (si mai nou, Turcia)? Iti zic eu ce au facut voucherele: i-au facut pe hotelieri sa nu mai puna pret pe investitii (cei care vin cu vouchere ii intereseaza mai mult daca hotelul accepta voucherele si mai putin conditiile)
      – au aglomerat autostrada. E plina mereu, accidente, morti, nesimtire, nervozitate.
      – cum ziceam la primul punct, tarile la sud de noi sunt pline de romani. Si nu ii poti condamna atata timp cat platesti acelasi pret (ba chiar poti iesi mai ieftin) si e de sute de ori mai frumos.

      Oare daca voucherele ar putea fi folosite si in afara, oare cati credeti ca ar mai veni la noi pe litoral? :D

      00
    • Nu inteleg o treaba: voucherul are un pret fix de XXXX (1500?) ron. De banii astia poti sa stai o saptamana la Mamaia Sud sau o zi la Iaki. Ala care sta la Iaki nu prea se intersecteaza cu cetateanul de la mamaia sud. Plaja la Iaki e scumpa si probabil mai putine impinge-tava in zona si mai multe restaurante cu sampanie la roaba.

      Unde e paguba pentru cei cu cazari scumpe si restaurantele din jur?

      00
  10. E impotriva naturii ca intr-o tara saraca si cu multe disfunctionalitati, milioane de oameni beneficiaza de gratuitati si subventii. Masurile sociale ar trebui sa scoata omu din saracie nu taranul de la bloc pe plaja la mamaia.
    Vara te scalzi in mare pe vouchere, iarna subventie la caldura, primavara izolat blocul gratis si viata e frumoasa.

    00
  11. Fără 3-4 copii dați în grija statului, e cam plicticoasă, viața asta…

    00
  12. Nu am înțeles niciodată retorica asta cu „să vadă și oamenii marea”. Sunt oameni care trăiesc în vârf de munte, în pădure sau în deșert toată viața lor, să vadă marea e poate cea mai mică dintre problemele cu care se confruntă. Sunt țări landlocked și double landlocked, în care marea se vede la televizor sau pe banii celor care sunt curioși dacă e udă, nu prin vouchere.

    00
    • NOU
      #69

      Corect.
      De ce nu Budapesta? Daca vrem ca oamenii sa vada ceva frumos…
      Iti dai sema cum ar fi ca statul roman sa fie cea mai mare agentie de turism din lume?

      00
  13. Am fost la Mamaia la acelasi hotel ca anul trecut pentru ca a insistat fiemea. Diferenta fata de anul trecut este oarecum socanta:
    – zilnic o puzderie de bizoni indeasa la micul dejun in gentile de plaja fructe , iaurturi etc
    – nevasta-mea s-a dus dimineata la 7 la cafetiera din dreptul liftului fara ceasca de cafea. Cand s-a intors dupa 15 secunde disparusera TOATE croissanturile de pe tava, o bizoanca tocmai intra in lift cu deja celebra geanta de plaja.
    – de 10 ori mai multe urlete si certuri intre parinti si copii fata de anul trecut. ( mananca tot ca te omor!! , daca nu mananci stam PE camera etc). Bonus: doua batai live!

    Oricat as vrea sa fiu de tolerant lucrurile astea ma afecteaza, drept urmare anii urmatori nu mai cotizez, viata e prea scurta pentru genul asta de experiente.

    00
    • Exact asta am vazut si eu. Prostime si needucatie peste tot. Renuntam la Mamaia, a devenit o mizerie.

      00
    • Acum 2 ani am mers la Olimp pentru copil, avea 3 ani si era prea mic sa-l iau peste hotarele patriei. Hotel Topaz, plm, rezervat prin Booking.com. 270 lei/noapte. Curatel, mocheta veche din 1987, probabil avea si izotopii de la Cernobil in ea, mobila vai mama ei, camera arata neterminata. Asa era din 1970, cand a fost dat in folosinta hotelul, nu ca ar fi arata vreodata mai confortabila. Hai ca 5 zile nu mor, copilul se bucura de apa si nisip. Ca un corporatist cu bani, fusesem in saptamana anterioara la Valencia. Dat cu bicla prin oras, autobuze brici, totul cum trebuie. Parcul ala facut in albia Dambovitei de Valencia…
      Si ajung la Olimp, ies pe plaja, dar ma dau mai incolo nitel, unde parea ca plaja e mai curata. 25 lei sezlongul. In jur numai oameni cu burti si tunsi regulamentar, tunsoarea anuala de mers la mare. Dupa vreo doua ore nevasta imi zice ca in jur sunt toti militari, se saluta intre ei. Am fost si eu mai atent si am inteles ca eram in dreptul altui hotel, ale cu nume conspirative, Pavilion R, C, D, dracu sa le ia. Erau hotelurile armatei, politiei si securitatii. Totul subventionat la sange. Se tot laudau burtosii batandu-se pe burti: „vin aici de 25 de ani, pai ce, sunt tampit sa merg pe banii mei la Mamaia? Aici e bine, e ieftin, 2 lei ciorba, 8 lei friptura, 25 lei camera pe noapte. Am luat si pe cumnatu, i-am dat receptionerului 50 de lei si are si el camera. Ma crezi ca n-am fost in Neptun? Pai daca merg acolo or sa vrea toti copiii porumb, clatite, alea-alea, sa ma saraceasca”.

      La un moment dat intra in vorba cu mine un baiat trecut de 40, insotit de nevasta obeza si fetita de 11 ani si 80 kile. Eram si eu tuns regulamentar. Aflu ca e politist si ca a reusit cu greu sa obtina aprobare de la sef sa vina si el la mare pentru PRIMA DATA IN VIATA LUI. Ce vrei, viata grea, salariul mic la Hunedoara, aici e ieftin totusi, altfel nu avea cum sa-si permita. Dupa juma de ora de destainuiri ii spun ca nu sunt militar, sunt din intamplare pe plaja aia. Apoi ii spun cam care e mercurialul la preturile de pe piata libera:
      – 270 camera pe noapte,
      – 16 lei ciorba la terasa de langa plaja,
      – 32 lei friptura,
      – 8-11 lei berea
      Apoi ii pun intrebarea: cine crezi matale ca plateste pentru preturile alea reduse de la hotelul armatei/politiei/securitatii?? A oftat prelung, apoi i-am zis: EU PLATESC. Eu prin taxele platite ca privat, taxe folosite de stat pentru gratuitati necuvenite si discriminatorii oferite bugetarilor. De cand am facut ochi, am fost la distractie pe banii mei sau ai parintilor. Nu am avut gratuitate decat biletul de tren ca student, nefolosita gratuitatea ca nu prea circulam cu trenul. Apoi i-am povestit cam cat costa turismul in Valencia, ca era totul proaspat in minte. 62 euro camera in Valencia, Malaga, ca fusesem si la Malaga. Adica 285 lei la Valencia, 270 la Olimp. Hotel de 3 stele in Spania, comparat cu mizerie de hotel comunist in Olimp.
      Nu stiu daca i-a priit omului distractia, nu aveam in plan sa intristez un bugetar, dar macar n-a plecat de acolo satisfacut ca s-a distrat gratis si a facut si el o mica teapa statului. A facut-o unui alt roman, dar care nu era bugetar.

      Am jurat ca turism in Romania nu mai fac. Exista Grecia, peste mizeria de Bulgaria. Exista o intreaga Europa ce te asteapta. Mai scump decat Romania in general, dar nu mai mizerabil, fara militari ce beau bere pe banii tai si indeasa chistocul in nisip.

      00
    • Problema e că în românia nu poți pune în aceeași oală sărăcimea cu lipsa de educație.

      De multe ori oamenii de la țară, veniți pe bonuri, lasă camera mai curată decât o găsesc, pentru că așa știu ei, să fie bine, să nu se facă de râs (ce-o să zică tanti de la recepție dacă lasă camera murdară?)

      În același timp, oameni cu salarii ‘domnești’, care poate te-ai aștepta la un anumit comportament în societate, sunt fix opusul. Rup bufetul suedez de zici că e sfârștiul lumii, lasă pleacă acasă cu prosoape, șampoane, perdele, tot ce se poate.

      Ce doream să zic e că e să nu presupunem că e vorba de săraci vs bogați, e mai degrabă vorba de educație vs lipsa ei.

      Iar țăranii da, e clar că dacă au venit pe tichete, n-o să dea 15 lei pe o ciorbă că de banii ăia face o oală de ciorbă pentru tot neamul :)

      Îi înțeleg pe cei cu restaurante, dar piața e piață, oamenii atâta și-au permis, atâta au făcut, nu e nimeni obligat să fie patron de restaurant de lux.

      00
    • Eu nu recomand nimănui sa vina pe litoralul romanesc în perioada 15 iulie – 15 august. Atunci e cea mai mare aglomerație și concentrație de kitsch și taranism pe metru pătrat.

      In afara perioadei respective mi se pare chiar ok.

  14. F bine, sa vina toata lumea la mare dar sa vina si cu aia 7 ani de acasa.

    00
  15. Carmatu ala cu ochelari ar merita batut cu ranga.

    00
  16. Am vb cu o cunostinta ce e acolo. Daca ai tichete de vacanta de ori unde ar fi evita marea noastra. Daca nu ai tichete si mergi la noi la mare faci greseala totala. Mergi la munte unde vrei dar nu la Marea Neagra romaneasca. E atat de aglomerat de nu aveti idee. Nu e nici o relaxare, e calcare in picioare: cozi interminabile de masini, nu ai loc pe plaja in multe locuri, la restaurant stai si cate 2 ore ca e full si nu au personal, mizerie. Mergi la bulgari ca e putin mai departe sau la greci, banii sunt tot aia dar e concediu si nu nervi si cearta.

    00
  17. Vad ca lumea se oripileaza cu unii nu au vazut Marea Neagra pana la 18 ani, dar nu se oripileaza ca unii nu au cumparat sau deschis o carte pana la 18 ani si nici nu o vor face probabil pentru restu’ vietii

    00
  18. am fost la mamaia cu vouchere, a fost superb
    nu stiu despre ce aberati
    da sunt cocleti dar mai in sud, daca stai in zona de fitze nu e nici o problema

    confirm ca lumea evita sa arunce cu banii
    am mancat la restaurant era gol, batea vantul p-acolo

    00
  19. D-aia bate vantul prin Poiana Brasov, a plecat lumea cu gratuitati la mare? Ochiometric e cel mai slab sezon din ultimii ani.

    00
    • ochiometric, in weekend toate localurile de pe republicii erau pline.

    • Am un amic care are un hotel – mai micuț, de vreo 12 camere – in Poiana si imi zicea ca anul trecut a fost cel mai bun de multă vreme, 70 la sută încărcare pe an (subliniez, nu în sezon cand e full), datorită voucherelor. Era foarte multumit de program, altfel nefiind cu ăștia ci cu mu%# psd. Nu cred ca e o măsură rea, e o infuzie de capital care poate fi folosită sa mai creasca un pic calitatea sa poata sta turismul pe picioarele proprii in timp. Asta daca ii duce capul pe patroni, ca daca merg pe tipicul cu țeapă cât se poate ca au clienti captivi oricum, atunci merita sa moara, desigur urlând ca statul e de vina ca le ia taxe prea mari, ca buticarii lui Giurgea cate nu înțelegeau ca hipermarketurile i-au ucis pentru ca veneau cu o oferta mult mai ok decat a lor, nu o creștere penibila a salariului minim.

      00
  20. Problema principala pe litoral e faptul ca toate hotelurile apartin unor personaje, machidoni, ciobani, gaozari etc. Voua vi se pare normal faptul ca niciun lant hotelier international nu a investit in Mamaia sau in restul litoralului. De ce? Pentru ca atunci cand au venit sa se intereseze, din primele discutii li s-a cerut direct spaga si cotizatia anuala, exact cum ati vazut in filmele alea gen ”Nasul”. In Bulgaria merge treaba, dar vedeti si cui apartin acele hoteluri. Ce bani sa bage un machidon in acel hotel, cand scopul lui e sa faca cat mai mult in cel mai putin timp posibil.

    00
  21. Apropos de aglomeratie, am ramas perplex de suedejia de la Bran. A mai fost cineva anul acesta? Cum e posibil asa suedejie, mai rau ca in balci, ca in Istanbul, ca oriunde, inclusiv Casa Pariurilor langa castel. Pe langa asta, 150 de oameni la coada la bilete (in conditiile in care se pot achizitiona bilete online) si coada de inca vreo 200 care asteptau sa intre – ziua 12 august 2019

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.