Mi-a venit factura la gaze (2022)

Am așteptat un pic, să am două facturi.

  1. 464 lei pentru 1.808kWh. Anul trecut am plătit 700 lei pentru aceeași cantitate consumată.
  2. 1.100 lei pentru 4.000kWh. Anul trecut, 1.400 lei pentru aceeași cantitate consumată.

Sunt pe același contract de la Engie, făcut în septembrie 2021. Nu știu, e mult, e puțin pentru 160mp?


Și apropo de becurile alea economice și alte minuni. Discutam cu un vecin despre consumul de curent, despre becuri și despre alte minuni. A venit prin casă și nu erau reglați senzorii de pe hol, se aprindeau niște spoturi și ziua. Nasol, vecine, consum mare. Nu, că sunt led, nu e mare scofală.

Trec niște luni, ajungem iar la discuția asta, că eu și un alt vecin, pe care el îl vede de la etaj, ținem lumina la magazie aprinsă. La mine a stat câteva săptămâni un bec aprins la intrarea în magazie, ca să văd poteca dacă mă apucă seara damblaua să bricolez ceva, acum am pus o aplică pe senzor și baterii, care se aprinde doar dacă vede mișcare (pentru că motive). Consumul de curent este la fel, ~200 lei pe lună.

Plec într-o seară de acasă, la el toate becurile din toată casa aprinse. Toate. Etaj, parter, curte, tot. El cu familia în bucătărie. Zic eh, nu-i treaba mea. Mă întorc peste 3 ore, aceeași situație. Și nu are becuri din astea noi, are din alea clasice.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

110 comentarii

  1. Boss, trebuie sa te hotarasti cand punctul e separator zecimal si cand e separator de mii. Am dubii ca tu ai 1800 kwh la gaze si 4000 kwh la curent, nu am inteles nimic.

    00
    • Bea-ți întâi cafeaua și mai citește o dată!

      10
    • Daca e vorba de gaz e ok. 1 mc= 10.5 KWh aprox. Probabil facturile sunt emise in 2 luni foarte diverite dpdv al temp. Consum de 170, respectiv 380 mc.

      00
    • Sunt două facturi la gaz, a specificat clar.

      Era imposibil să fi fost separator zecimal, nimeni nu are consum de sub zece kwh.

      00
    • Asta e ca in bancul ala cu programatori si cumparaturi la piata. Mi se pare extrem de clar ce a scris Vali, dar la unii da fail inca de la parsarea numerelor.

      00
    • La fel de imposibil este sa consume si 4 MWh cat a zis el.

      Si la fel si la gaze, cu 2 MWh incalzesti un cartier.

      01
    • Ce imi plac oamenii care au doar certitudini. Uite aici factura de apartament (nu cartier) (inclusiv separatorul de mii e fix cum le-a scris vali) https://imgur.com/a/E2iuX2I.
      Si mai si zici „la fel si la gaze” ….e vorba NUMAI despre facturile de gaze in tot postul lui vali. Cum ziceai, n-ai inteles nimic. IT-isti.

      10
    • O centrala pe gaze are in medie 21-24kw, cele cumparate la noi, si vorbim de cele montate in apartamente.

      La case, una de 28-30kw e cam norma, pt ca ai suprafete de 120-180mp ce trebuiesc incalzite.

      Adica e capabila sa genereze 30 kwh putere calorica pe ora, adica aproximativ 3 metri cubi/ora.

      Daca e rece si casa nu e tocmai bine izolata, centrala aia va functiona cel putin 4 ore din 24, ca sa tina temperatura constanta la 22-23 de grade.

      4 ore = 12 metri cubi = 130 kwh pe zi.

      In 30 de zile ar veni 30*130 = aproximativ 4.000 kwh/luna (360 mc)

      Eu ma mir ca suge doar 4 ore pe zi, sincer. Poate de fapt merge 6 sau 7 ore, si e in condensatie, cu un consum mai scazut cu 20-30%.

      In ambele scenarii, vorbesti din cur.

      10
    • Probabil sunt kw, nu kwh

      00
    • Nu mai insista. Pune mana pe o factura de gaze. Pe noimebrie la.consum de 498 mc x 10,781( trei zecimale pt unitatile de volum) kWh/ mc => 5368, 938 kWh . E bine ca ai luat multe manute verzi. Asa realizezi cati functionali sunt in tara asta.

      10
    • @Rumbu

      „Si la fel si la gaze, cu 2 MWh incalzesti un cartier.”

      Cu tot respectul, reiau îndemnul de mai sus, mai bea o cafea, trezește-te! 2 MWh consum energetic înseamnă (la un factor PCS~10,5-11 kwh/m^3) cca. 182-190 m^3 consum de gaze lunar, adică al unui apartament cu 3, maaaxim 4 camere.
      Un cartier de care zici tu are mai multe apartamente, fără supărare!

      00
    • @Rumbu daca nu ai inteles, inseamna ca nu platesti facturi, respectiv nu le citesti.
      Sau poate nu te incalzesti cu gaz de la engie…
      Se consuma mc gaz, dar se platesc kWh… Ca asa e in RO…
      Deci nu era vorba despre electrica, ci despre GAZ!

      @Pavel 1mc la ultima factura este 11.24, nu 10… 😔

      10
    • Monica: așa e normal, densitatea gazului diferă și în funcție de temperatură.

      00
    • @rumbu: tu ai citit vreodată factura de gaze naturale? Consumul e în kWh, restul e barbologie… Spor la citit, să știi că nu dăunează, chiar ajută.

      10
    • La Engie e 11,5 KW la metru cub de gaze. Factura aia primita este de fapt o treime din cea de reala. La preţurile pe care le-a propus Engie la noul contract, vorbesc de cazul meu, facturile tale, necompensate, ar avea următoarea valoare 1700KW – 1493 RON 4000KW – 3304 RON . Adică atît o să plăteşti la anul pe vremea asta.

      10
    • Nenea Rumbu – Tu nu te trezesti bine nici dupa mai multe cafele… Pt cei ca tine : 100 m3 de gaz sunt aprox 1,1 MW ! Consum normal pt un apartament de bloc pe timp de iarna , la casa cerul este limita(depinde de marimea ei, izolatie temp interna , etc !) . Eu la 260 m2 utili consum la casa aprox 500 m3 gaz in fiecare din lunile de iarna(aprox 5,5 MW !) si casa este f bine izolata…dar temp interna este intre 22-25 gr… Incearca sa postezi dupa ce te informezi caci altfel te faci de ras… greseala este omeneasca dar persistenta in ea inseamna altceva…

      10
    • @bogdan1 Cînd te apuci să critici pe cineva te asiguri că ai înţeles despre ce e vorba. Puterea aia calorică este diferită pentru surse diferite ale gazului. De obicei are o valoare cuprinsă între 9,7 şi 11,5 kw pentru un metru cub de gaze. Valoarea medie este de fapt pe la 10,55 kw. Că la noi toţi operatorii folosesc 11.5 e altă poveste. Poate cei de la ANRE ar trebui să ne spună de ce. Mai multe pe wikipedia – putere calorică – amuzant este că la noi a fost preferată formula de calcul a lui Ionel, probabil echivalentul lui Dorel de la gaze, în defavoarea standardului. La fel de amuzant este că puterea calorică a gazelor din România este la fel ca cea a gazului algerian 42MJ/kg

      00
  2. Eu mai aștept până în aprilie 2023, o să prezint date pe 2 ani, cu cât a scăzut consumul după ce am schimbat termopanele și am dat termostatul de la 21,4 la 21.

    Până atunci, cam atât consuma un Daikin la 2 grade afara:

    https://ibb.co/8KGLKHM
    https://ibb.co/5Gx0ccp

    150 W, că 35 W consumă electronica și ventilatoarele din el. Deci în 8 ore, 1.25kW/h.

    00
  3. Inca mai sunt oameni talentati pe contoare.

    00
  4. Becuri clasice în 2022? Mai aveam unul uitat în beci, l-am schimbat acum 3 ani. Poate omul e fan vintage. O avea Nokia 3310?

    00
  5. Pentru a spune daca e mult sau nu pentru 160m², trebuie sa vedem si in ce luna (de fapt temperatura exterioara) ai avut acest consum .
    Ca si comparatie, pentru 145m², Te = -3°C (medie), Ti = 25°C am avut consum de ~2500kWh.

    00
    • 25 de grade in interior mi se pare porceala sau parvenitism

      00
    • eu stau la 27 cu geamurile deschise, ca crape pipota invlad ca intotdeaun il fute grija pe roman de ce face altu cu banii lui.

      11
    • @Octtavyan
      Esti doar prost precum fudulul de Rateș Bogdan care facea spume ca nu cumva sa concepeti sa opriti apa in timp ce va spalati pe dinti. Suntem geto-daci ce mama dreaq nu ne da noua UE sfaturi

      00
    • La nivelul la care sunteti oricum e greu sa intelegeti oricat v-as explica.
      Poate, o parte din odraslele voastre vor intelege, dar va fi prea tarziu.

      00
    • Ghertoii astia ca octavian is aia care se duc in alte tari si nu inteleg de ce cheama vecinii politia cand stau cu motoru pornit un sfert de ora in fata casei. Sau cand vorbesc tare.

      00
    • Mai mult de 60 de ani nu prindeti daca stati la 27 de grade, plm aveti sistemul imunitar praf :)))

      10
    • Aideplm câți retarzi pe aici, care mai de care să-ți arate cât ești de prost dacă nu faci cum îți spune el.

      00
    • @Vlad
      Dacă lași temperatura prea jos s-ar putea să te coste medicamentele și spitalizerea de vreo 5 ori mai mult ca diferența de plată la gaze…

      01
    • De ce Marinel, te trage curentul?

      00
    • Altul cu consum in MWh. Plm, sudati aluminiu acasa?

      00
    • Cum spuneam in primu comentariu. pe toti va f-te grija ce fac eu cu banii mei si la ce temperatura stau si dece, mai ales dece imi permit probabil.
      Raspunsul era pt vlad pt afirmatia asta”porceala sau parvenitism”, cum e pt toti romanii verzi. nu exista alta varianta doar ca sunt niste parvenit in mortii lor care stau la 25 de grade, ce noi suntem mai prosti ca ei?
      Ma duc sa inchid geamu ca s-au facut 24

      10
    • Octtavyane – de vine toata Romania sa ma futa pentru grija care o port pentru banii tai si tot nu ajung la fel de futut ca voi.

      Cateodata stau si ma gandesc ca era mai bine cand eram saraci, nu tot prostul avea bani de bere la PET care sa il arunce pe unde apuca.

      00
    • @Rumbu, lucram cu materialul clientului. 🤪
      Pe de alta parte, toti astia care stati la 19°C, cum rezistati vara la 35° C? Cu AC-ul dat la maxim? Parfum fratica!

      00
    • @kendo vara stam la umbra:)).
      la fel cum stam la 100 de grade in sauna si ne aruncam in cibaurul plin de gheata.

      00
    • *ciubarul

      00
  6. stai in chiloti la facturile astea ?

    00
  7. Pretul la gaz este plafonat la aprox 3.3 lei mc cu toate taxele. Asta inseamna ca daca ai un consum de 100 mc pe contor, vei plati aprox 330 lei.
    In vara anului trecut aveam pret de 1.2 lei mc la Nova si la Engie era cam 1.5 lei. Ulterior crescuse la 1.5 la Nova si 1.8-1.9 la Engie.
    Preturile neplafonate sunt aberante. Pe contractul de la Nova e cam 8.2 lei mc.

    00
    • De ce nu schimbi furnizorul daca pretul din contract este aberant?

      00
    • Pentru ca nu exista oferta in piata. efectiv nu ai la cine să schimbi. recomand calculatorul Anre

      00
    • Am schimbat eu de pe Nova cand m-au notificat de cresterea de tarif la 1.100 lei/MWh in octombrie. De la 200 lei. :)
      Notificarea spunea efectiv „stai linistit, peste 300 lei plateste statul”. Am mutat pe Engie, unde am prins o oferta cu 800 lei.
      De la sine inteles ca statul suntem tot noi, deci in esenta luam bani de la diverse alte lucruri si ii indesam in buzunarele unor baieti destepti.
      La modul in care e facuta plafonarea nu au niciun interes sa reduca pretul..

      00
    • Cred că-l au pe Buzăianu consilier.

      00
  8. Am primit oferta de prelungire contract la engie cu 14 lei/mc, noroc cu plafonarea

    00
    • Eu zic ca mai bine am plati toti 14 lei/mc, doar asa s-ar regla piata. Lumea ar face economii reale si preturile s-ar duce in jos.
      Pana la urma acea plafonare tot noi o platim, nu ne-o plateste Doamne-Doamne.

      01
    • Si nu te-ai gandit sa te muti la altii cu 8 lei/mc sau lasa ca platesc altii?

      00
    • @Mihai – Straniu. Şi eu. Doar că la mine e de 0,826 lei pe kilowatt, cu tot cu T.V.A.. Şi din ce ştiu echivalenţa este, în cazul Engie de 11,5 kw la metrul cub de gaze. Asta înseamnă 9,49 RON, cu tot cu TVA.

      00
  9. eu la eon (iasi) ma astept la ~500 lei pt 150mc (~160mp) . am stat la 19g pt consumul asta. zic ca tu stai bine.

    00
  10. Da, e ok, aparent îți merge centrala cam 6 ore pe zi.

    00
  11. Interesanta capacitatea unora de a prelucra informatii. Omul zice clar in titlu de factura la gaze, unii intreaba daca a doua e de la electrica. Zice iar clar ca a asteptat sa aiba 2 facturi, si altii intreaba pe ce luni sunt. Pai daca suntem in Decembrie, nu e clar ca una e pe Noiembrie si cealalta pe Octombrie?

    Anyway, depinde de confortul termic. La aceeasi suprafata in Cluj (cam la fel de rece ca-n Brasov) pe Noiembrie consum de 160mc, deci vreo 1700kwh. Dar o medie de 20grade (da, surpriza, se poate trai si la temperatura asta). Banuiesc ca la tine media e de la 22 in sus de acolo consumul dublu-si-un-pic.

    00
  12. Casă ~110mp, Ilfov, pod izolat, izolație pe afară, plătit total 1700 de lei pe gaze în ultimele 12 luni. 21-23 grade în casă, depinde de cameră – la parter mai puțin, că nu vrem să fierbem câinele. Aș zice că contează destul de mult și în ce fel e făcută termostatarea; am observat și la apartamentul vechi, și la două case, dacă nu ai termostate per cameră/calorifer consumul e mult mai mare, pentru că nu poți echilibra bine temperaturile – dacă ai un calorifer mai mare într-o cameră, o să se facă mai cald acolo. Ție ți-e frig în sufragerie și mai dai drumul la centrală, dar în dormitor se fac 25 de grade degeaba.

    00
  13. Nu stiu cum ai reusit sa scoti 1800 si 4000 kwh daca nu ai o minit fabrica acasa.

    10
    • e vorba de gaz

      00
    • @semeketh still… ok consumul la casa nu e ca la bloc, dar totusi 4000 kwh…?!

      00
    • ce sa zic, si mie mi se pare mult 400mc. da nush cum e izolata casa, temperatura, etc.
      de ex, tot la casa eu aveam undeva la 270mc in ianuarie @22g.

      00
    • Am avut in jur de 350mc/luna constant iarna trecuta.

      E suficient sa ai o camera neizolata cum trebuie, sau cu o forma mai ciudata (gen in L), cu un calorifer subdimensionat sau montat undeva unde nu poate difuza caldura uniform.

      Se intampla ca fix in incaparea respectiva sa iti petreci mai mult timp, daca lucrezi de acasa, sau daca nu lucrezi deloc, si atunci e normal ca centrala sa bage non-stop, de unde consumul mare.

      00
    • Daca as construi o casa de la zero n-as mai baga gaz deloc, mai bine o pompa de caldura si izolatie super buna.

      00
    • Mihai C, depinde unde ai termostatul/termostatele nu unde stai :). Dar da, ai drepetate, insa in cazul asta (mai ales daca ai casa mare) mai bine te incalzesti cu ceva pe electric doar in camera aia. E absurd sa faci 25 -26 de grade in >100 mp2 ca sa ai 22-23 intr-un colt anume.

      00
    • Boris, evident ca termostatele merg in incaperea/incaperile pe care le doresti incalzite.

      „E absurd sa faci 25 -26 de grade in >100 mp2 ca sa ai 22-23 intr-un colt anume.”

      E absurd, intr-adevar, dar si daca inchizi caloriferele in camerele alea, tot consumul ala de gaz il vei face, pentru ca centrala nu stie si nu o intereseaza unde pompeaza apa fierbinte, ea doar arde gazul pana cand in incaperea rece se incalzeste.

      In restul incaperilor e irelevant ca e cald sau fierbinte, din moment ce nu sta nimeni acolo, si nici nu faci vreo economie daca inchizi calorifele respective.

      Caldura lui Schrodinger :)))

      00
    • Cat despre electric, nu e asa de simplu.

      Uite, eu am incalzire prin pardoseala, electrica, intr-o incapere. Consumul e de 130w/mp. Incaperea are vreo 15 mp, deci in fiecare ora eu consum curent de vreo 2kwh.

      La fel e si consumul unui radiator electric pe ulei, in jur de 2000w/ora.

      O centrala de 24kw pe gaz ar consuma in aceeasi ora fix cat scrie pe eticheta, adica vreo 2.4 mc (1 mc e aproximativ 10 kwh in putere calorica), deci 2.4 kwh.

      Ai zice „pai vezi Mihai, iesi mai putin cu electricul”, nu ? 2000 sunt mai putini ca 2500.

      Pula, ca kilowattul electric e cel putin dublu ca pret comparativ ca kilowattul din gaz.

      Kwh din curent e 0.72 lei, la hidroelectrica, cei mai ieftini. La enel sare bine de 1 leu.

      Kwh din gaz e plafonat la 0.31 lei, peste tot.

      00
    • @mihai, doar ca n-o sa ai centrala de 24kw pentru 15mp. cu aia 24kw o sa incalzesti toata casa. 100, 150mp.

      si da, mai pui si faptul ca kwh electric e de cateva ori mai scump decat ala termic. si daca sari de 300kwh/luna platesti la pretul din contract.

      00
    • Nu iti trebuie calorifer electric de 2000 de W ca sa incalzesti un colt de camera unde ai biroul in conditiile in carre ai si calorifer de la centrala in camera aia. Si un calorifer electric de 2kW nu consuma 2kWh, ca nu merge constant.
      Si n-am inteles cum daca inchizi restul caloriferelor tot atat iti consuma centrala dupa logica asta inseamna si ca mai poti incalzi inca 100 de camere ca tot atat iti consuma centrala.

      00
    • Nu a zis nimeni ca ai si electric si gaz in aceeasi incapere, nu stiu de unde ai dedus asta.

      Caloriferul ala electric merge continuu pana se atinge temperatura dorita in incapere, la fel ca cel pe gaz.

      Legat de cele 100 de camere, tu intelegi cum functioneaza o centrala, nu ?

      Sa zicem ca ai centrala in bucatarie. Ea are 2 tevi (de fapt 4, dar celelalte doua sunt pentru apa calda menajera), turul si returul.

      Centrala incalzeste apa rece pana la o temperatura de 50-60 de grade, pe care o impinge cu ajutorul pompei de recirculare prin tevi pana la toate caloriferele deschise din casa.

      Daca ai 2 calorifere sau 10, e irelevant, pentru ca apa e recirculata constant, incat tot timpul sa ai apa fierbinte in calorifere, crescand astfel temperatura incaperilor.

      Daca tu inchizi unul din calorifere, centrala va continua sa circule apa prin restul, atata timp cat temperatura din camerele respective nu a fost atinsa.

      Cand termostatul simte ca ai ajuns la temperatura X in camera Y, ordona centralei sa se opreasca.

      Asta inseamna ca daca intre timp ai avut caloriferul deschis si in alta camera, iar acolo era deja mai cald, caloriferul a continuat sa incalzeasca incaperea respectiva mult peste limita setata de catre termostatul din camera ta.

      Pe scurt, indiferent de cate calorifere ai pornite sau oprite, centrala va merge pana cand aerul din camera unde e termostatul va atinge temperatura setata.

      00
    • De la 10 camere incalzite în sus începe eon să îți vireze bani în cont.

      00
    • MihaiC. Pai tu ai zis ca ai centrala, si ca intr-o camera (in care ai si termostat si in care stai) oricum nu face fata radiatorul, si eu ti-am zis ca DOAR in camera poti aia sa ajuti cu electric (ca sa decupleze termostatul centrala mai des si sa nu incalzeasca aiurea restul de camere si sa nu consumi atat).

      Sau ca alternativa poti sa inchizi caloriferele din camerele in care nu stai (si nu ai termostat).

      „Daca ai 2 calorifere sau 10, e irelevant.”… s-a dat nobelul pentru fizica anul asta? daca nu aplica tu cu perpetum mobile.

      „Asta inseamna ca daca intre timp ai avut caloriferul deschis si in alta camera, iar acolo era deja mai cald, caloriferul a continuat sa incalzeasca incaperea respectiva mult peste limita setata de catre termostatul din camera ta.”

      Corect, doar ca asta inseamna si ca esti usor handicapat daca tii caloriferul deschis in alte camere decat aia in care ai termostatul. Eu ti-am zis sa inchizi/reduci in restul camerelor si sa tii deschis in camera in care ai nevoie, care nu e izolata (sau nu face fata caloriferul) si in care ai si termostat. Greu sa citresti un text.

      00
  14. La Rosiori, la casa, factura e 423 lei pentru 122mc, fata de anul trecut cand a fost 534 lei pentru 175mc, dar era si pretul mai mic la gaze. Bine ca am schimbat centrala cu una in condesantie. Dupa socoteala mea, a scazut consumul de gaze cu 30%.

    00
    • Bună! În legătură cu centrala prin condensare, la ce temperatura țineți apa din calorifere?🤔

      00
    • 58 de grade.

      00
    • Daca tii temp la 58 de grade nu mai face nici o condensatie centrala. Degeaba ai luat-o. Curios cum in ziua de azi, cu toate informatiile la indemana pe net, lumea tot habar n-are cum functioneaza una alta. Folositi netul doar pt tiktok, facebook si comentat pe bloguri?

      00
    • @Ionut dacă tăceai era mai bine.
      La centralele termice convenționale temperatura este 70 grade Celsius, în timp ce pentru sistemele cu condensație temperatura din calorifere trebuie să fie 55-57 grade Celsius
      Eu zic sa ții tu cont de sfatul tău legat de informațiile de pe net etc.

      00
    • @Andreea, temperatura o tin la 55 de grade.

      00
  15. Eu am platit la Engie in Bucuresti 360 lei, 128 mc, 1380 KWh la un ap. 2 camere de 60 mp utili.
    Ce-i drept am stat cu termostatul non-stop la 24,5 grade si am abuzat de apa calda.

    00
  16. IF colt cu Militauri, 105mp, 22.5-23 de grade Celsius… ultima factura 36.34 de lei.
    Incalzirea n-a mai pornit din aprilie. 2021. Atunci facura a fost vreo 74 de lei.
    Plita si cuptor pe gaz – cuptorul merge 2h pe seara… aproape in fiecare seara :D
    Si vreo 6-7mc apa rece :D

    00
  17. In Noiembrie am consumat 1860kWh si am platit 494 de lei, tot la Engie, pentru ca s-a plafonat pretul la 310lei/MWh (TVA inclus), fata de 830 (cel contractual).

    200+ mp, 21 de grade pe termostat(e), izolare bunicica (desi mai uitam deschise geamurile de la bai/debarale), incalzire in pardoseala, apa calda preparata instant pe gaz pentru 3 persoane.

    Iarna (Dec-Feb) consumam in medie 2500kWh pe luna, dar nu se compara vremea de pe langa Bucuresti cu cea din Brasov.

    Ma gandesc serios la un boiler electric si o pompa de caldura in paralel cu centrala pe gaze (daca extind instalatia de fotovoltaice).

    00
  18. Deci pe twitter, tipul ala crede ca tu ai mers cu 177 km/h? wtf? cat de analfabet sa fii? NU pot sa cred, postul trebuie sa fie fake.

    00
  19. In sistemul romanesc se utilizeaza virgula ca separator zecimal nu punctul.

    00
  20. Dacii adevarati nu pornesc centrala!

    00
  21. Cam mare consumul la gaz.
    La 140 mp de la sfârșitul lui Octombrie pana astăzi am 150 de metri cubi de gaz consumați.
    Încălzire in pardoseala și centrală cu condensare.
    Gresie peste tot casa din cărămida și izolație vata bazaltică de 10.

    00
  22. 2 capre si 3 iezi
    Fac 5 mii de cacarezi.
    Dar 3 capre si 2 iezi,
    Cate mii de cacarezi fac?

    00
  23. Octombrie 91,463 kWh
    Noiembrie 538,848 kWh
    Termostat la 22.
    Izolatia face diferenta. Bine, e si zona diferita, la Brasov e mai rece ca aici.

    00
  24. Ceva nu se leaga in facturile alea. Singura explicatie ar fi ca ai semnat un contract cu pret fix, inainte de a incepe scumpirile. Pretul gazelor naturale este plafonat la 0,33 lei/kWh, ma indoiesc ca vreo firma vinde sub pretul asta.
    Deci, la 0,33 lei/kWh, facturile tale ar fi aratat:
    1. 1.808kWh – 596 lei
    2. 4.000kWh – 1320 lei

    00
  25. Vezi ca sunt lampi de veghe sau becuri cu senzor de crepuscul care in loc să oprească alimentarea LED-ului, il șuntează și consumă mai mult curent decât daca rămânea lumina aprinsă. Omul vede lumina stinsă si nu se gândește ca in spate consumă mai mult din cauza designerului leneș și zgârcit.

    00
  26. Nu e rău, te-ai descurcat bine. Bravo ție!

    00
  27. Cred că te-ai lămurit cît de ancoraţi sunt cititorii tăi în „meandrele concretului”. :)

    00
  28. Banuiesc ca ai centrala in condensare si termostatul este setat pe 21 de grade

    00
  29. Furnizor: Engie
    2022: 1294 kwh – 349 ron – termostat pe 20.6 grade
    2021: 2419 kwh – 378 ron – termostat pe 21.8 grade

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.