Valoarea muncii (2017)

La Kaufland e un grătar afară, din ăla unde poți comanda mici în românește și ungurește (curând și în germană). Stăteam la coadă acolo și la un moment dat băiatul de la grill vine cu o pungă de cartofi din ăla congelați, o desface și îi aruncă în ulei. În spatele meu, o tipă e complet surprinsă de asta, discuta cu o alta despre cum ea credea că se folosesc cartofi normali.

Porția aia de cartofi costă 3 lei. De 3 lei trebuie curățați, tăiați, prăjiți și puși într-o caserolă. Iar oamenii cred că, de 3 lei, cineva face asta de mână.

Pe de altă parte, dacă întrebi, cel puțin 50% dintre oameni cred că munca lor valorează mai mult decât sunt plătiți. E o discrepanță imensă: toți cred că produsele și serviciile ar trebui să fie mai ieftine (clasicul “ce mare lucru face, curăță niște cartofi, desenează un site, scrie pe blog, ne educă copiii”), dar salariile mai mari.

Munca altora mai ieftină, munca lor mai scumpă. Mi se pare foarte amuzant când stai și discuți cu ei asta, pentru că n-au nici un răspuns coerent.

Îmi aduc aminte că a fost ceva rumoare pe net atunci când eMAG a renunțat la transportul gratuit, pentru că oamenii aveau impresia că serviciul ăla nu costă nimic. La fel se va întâmpla și cu Taxify, care scade prețurile la 0,9 lei pe kilometru. E o idee bună când ai bani de cheltuit, dar înveți oamenii că valoarea acelui serviciu costă 90 bani pe kilometru, iar oamenii vor uita complet că taximetriștii nu puteau susține acel serviciu la 1,35 lei.

 

 

 

fun-greed

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

93 comentarii

  1. mai tineti minte ce era ala mercurial in piete pe vremuri?
    cred ca ar fi util sa exista ceva de genul un nomenclator sau ceva reglementare pentru anumite chestii.
    ca sa dau un exemplu concludent: am avut nevoie sa amenajez ceva prin curte, munca de 1 zi pentru un necalificat, poate 2 zile daca necalificatul e mai sfrijit.
    mi-a cerut un necalificat smecherit 600 RON plus mancare si tigari. i-am dat cu reject ca cerea de parca terminase stiinte agricole.
    am rezolvat cu 70 RON cu un necalificat nesmecherit. i-am dat 150 RON si niste placinta cu mere. :)

    00
    • No, nu-i mai bine asa decât sa fie mercurialu 300 lei?

      00
    • no, nu. e bine sa stii ca o lucrare te poate costa intre 70 si 150. nu intre 70 si 7.000.
      no, cum ii bine?

      00
    • Un calcul simplu pentru muncitori necalificati.
      Salariu minim pe economie – 1400lei.
      Numarul de ore muncite pe luna (la 8 ore de munca/zi) – 176ore.
      Tariful orar – 7.95lei. Rotunjim la 8lei.
      Pret munca/1zi – minim 80lei.

      Pe de alta parte piata muncii este masiv sabotata (la propriu) de stat, prin impunerea unui salariu minim pe economie, acordarea de ajutoare sociale (cu rol evident electoral) etc.
      Sa vorbesti de o piata a muncii in asemenea conditii inseamna sa fii rupt de realitatea inconjuratoare.

      00
    • Mda, corect, cand altii vor sa ne vanda sa fie mercurial, cand vindem noi sa fie piata libera

      00
    • Iti dai seama ce inflatie ar fi daca ar fi mercurialul 300 pe zi la un muncitor necalificat? Am un verisor foarte suparat ca el necalificat desi urca pe casa si bate la acoperis e platit mai putin decat un inginer care nu se urca decat sa isi dea cu parerea. Degeaba ii vorbeam de diferenta de ani de scoala, nu era convins. Ca sa nu mai zic ca avea ideea ca daca castigi mai bine ar trebui sa iti ceara dublu pe munca lui ca ai de unde sa ii dai.

      00
    • @Alex: 1450 e brut. Daca refaci calculele finalul iese 60 de lei, nu 80. Asa ca omul oferea chiar mai mult.

      00
    • Sunt curios daca intelegi ca a. esti analfabet dpdv economic si b. comunismul si toate prostiile lui au murit pentru ca erau idei proaste.

      00
    • @ john – o aveai la tine? pe asta cu „a. esti analfabet dpdv economic” ? era undeva in buzunar si voiai s-o arunci? nu mai puteai si trebuia sa scapi de ea…
      cum plm aruncati astfel de idei bazandu-va pe o propozitie pe care o spune omul? scotand propozitia din context ?
      la cum o dai imi pari jurnalist. scund si cu pendula mica. frustrat. cu cosuri pe fata. du-te fa o laba prietene.

      00
    • Mercurialul a fost posibil în comunism deoarece mărfurile și serviciile aveau pretutindeni apx ACEEAȘI calitate. În plus, adesea erau atît de precare încît te mulțumeai cu orice găseai CÎND găseai.
      În capitalism există alt soi de mercurial: se cheamă bursă de valori.

      00
    • da, articolul este despre valoarea muncii, mercurialul era despre produse. incercam sa fac o paralela. unii nu s-au prins si au zis ca sunt analfabet. economic.
      ideea este ca ar fi interesant sa existe anumite standarde de pret, mai ales in zonele unde nu se poate discuta de calitate ci doar de cantitate. eu am dat exemplul cu lucrari prin curte, nu poti sa vorbesti despre calitatea unui sant, ala are latime, adancime si lungime. nu prea poti sa il faci prost sau bun.

      00
    • Da bine ai facut asa am gandit ca tine numai ca de data asta mercurialul se face pe toata piata UE deci ce am zis eu fiind stabilit in De de ce sa dau aici pt un schimb de ulei 100e facut ca la carte de Hanss sau cum i-o zice neamtului ma duc la Ghe pe ieftineala 30e cu tot cu schimb tot tot tot cand surpriza incercand sa ma intorc in De in ungaria constat ca masina a papat cam vreo 1 litru de ulei mentionez cu uleiul lui Hanss nu papa si am verificat nivelul la predare sa nu se fi evaporat pana ce-l fi pus😁 asa ca am renuntat la uleiul Castrol magnatec full de full si l-am schimbat in ungaria nu de alta dar vroiam sa ajung cu masina intreaga in De. De atunci fac schimbul aici tu ce-mi recomanzi sa mai incerc cu Ghe ca e mai ieftin? Poate tu ai avut noroc dar mai intreaba cati nu s-au trezit cu alt pret la sf lucrarii? Plus ai facut un contract notarial prin care s-au stipendulat serviciile le care le va presta pot sa banuiesc ca nu. Tschüss.

      00
  2. Vali, ar trebui sa pui sus o sectiune de „educatie economica elementara” care sa cuprinda articolul asta, plus unul in care sa clarifici bugetarilor ca salariile lor nu vin „de la Stat”.

    00
    • Stai un pic, adica maririle nu sunt din buzunarul lui Dragnea?

      00
    • Aici nu sunt bugetari :-D

      00
    • @miluch: ba este unul, vad ca cineva a dat minus (thumb down).

      00
    • ifcosmin e viitorul țării 🙄

      00
    • Cei de la stat nu platesc aceleasi taxe / impozite ca cei de la privat?

      00
    • Alt destept. Desfiinteaza statul fraiere si plateste tu DIRECT politie si armata!

      00
    • eu nu plătesc șoseaua până la buzău, n-am niciodată treabă acolo.

    • Nu stiu cum interpreta „statul nu genereaza, doar administreaza” prin „statul e inutil, hai sa il inchidem”.

      00
    • „soseaua pana la buzau sa o plateasca privatii care au treaba acolo!”

      se mai umfla orzul in cate un baiat carea are firma si plateste el taxe si impozite ;)

      00
    • gandirea cocletului ajunge numai pana la ” salariile bugetarilor(politisti medici judecatori militari etc) nu vin de la stat”

      bravo! ai uitat sa zici si ca salariile NEbugetaror nu vin de la firma/patron”

      BANII VIN DE LA CLIENTI!

      00
    • Marsten, nu-ti pica bine rolul de prost. Mai incearca.

      00
    • Ai de pendula mea voi erați mă aia care îl aplaudau pe Dragnea când scotea țara din criză ridicând salariile la bugetari?

      00
    • Marsten, de ce generalizezi? Uite, eu nu pot spune ca toti romanii sunt prosti. Dar de tine pot spune ca esti prost. Intelegi afirmatia sau nu? Faptul ca am pus o intrebare nu inseamna ca fac parte din sustinatorii PSD. Unde minte nu e, nimic nu e. Dar mai greu cu astia ca tine.

      00
    • N-am generalizat boss, când am zis „ăștia” me refeream doar la tine și la Radu care aveți pretenții să fiți luați în serios dar nu sunteți în stare să înțelegeți cum funcționează țara în care trăiți și lumea în general.

      Cât despre idea idioată cum că cei contra voastră vor desființarea guvernului, Giani a explicat mai bine în comentariul de mai sus.

      00
    • Marsten, tu judeci gresit oamenii. Faptul ca te-ai uitat pe fb-ul meu (sau mai stiu eu unde), asta nu inseamna ca ma alatur celor pro-psd. Dimpotriva, niciodata nu am agreat PSD, indiferent ca mi-a marit salariul. Sincer, chiar sper sa se duca de rapa acest partid. Imi doresc ca pe viitor sa vina oameni cinstiti la guvernare (stiu, e vis), care fac ceva si nu gauresc bugetul statului cum fac astia.

      Tu ai deviat foarte mult de la intrebarea mea, spunand ca viitorul tarii sta in mine. Crede-ma, viitorul tarii sta si in mine, si in tine si in oricare alt contribuabil. Am muncit si la privat. Aceleasi taxe si impozite am platit.

      Eu am adresat o intrebare, dar se pare ca v-ati trezit total pe langa. Asa e obiceiul, sa deviati de la subiect.

      00
    • @ifcosmin Cei de la stat nu platesc aceleasi taxe / impozite ca cei de la privat?
      Simplul fapt de a plăti taxe și impozite nu te face, per se, cetățean onorabil. Important e ce și cît faci pt banii din care plătești taxe și impozite. Și fata lui Daea (sau alte beizadele angajate de tăticii lor pe bani frumoși plătiți din buget) plătește taxe și impozite pt salariul ce-l încasează.
      Am luat cazul ”Daea” deoarece el a declarat cu nonșalanță că e obligația lui, ca părinte, să se gîndească la viitorul progeniturilor sale. Diferența e: dacă ar fi administra o afacere privată, n-are decît (salariul acesteia s-ar putea plăti, să zicem, din profitul patronului) însă, la bugetari nu mai e OK (acolo trebuie organizate concursuri – pt că și contracandidații au dreptul la ”viitor”, cu al lor cum rămîne?). Și observă, te rog, că am scos legea din ecuație (că pe asta oricum au puterea s-o schimbe! – vezi schimbările privitoare la suspendarea restricției de a-ți angaja un membru al familiei în cadrul ”cabinetului de parlamentar”, poziție în care, dacă găsești UNUL cu salariul minim, o mi-o tai și-o dau la rațe).

      00
    • H, sunt total de acord cu tine in ceea ce spui. Mai sunt sute, mii de astfel de cazuri. Desi fac parte din sistemul bugetar, sincer, as da afara cu mare drag cam jumatate din categoria mea, daca nu chiar mai bine.

      00
  3. Unii nu au suficienti neuroni, altii n-au sufiente sinapse sa judece obiectiv; toti astia isi imagineaza ca au mereu dreptate, ca elucubratiile pe care le emit ( sau le „gandesc”) sunt axiome, ca interesele lor sunt (mereu si cu orice pret) deasupra intereselor altora, ca tot ce e „bun” li se cuvine” si ca tot ce e „rau” trebuie asumat de altii. Lipsa de viziune, lipsa facultatii de a intelege ce e cu lumea asta, egoismul, incultura, badarania, mojicia lor au, in opinia mea, doua surse majore: pe langa inteligenta precara – cauzata de materialul genetic tarat (sau alterat de starea de betie a parintilor -la momentul conceptiei), au o crasa lipsa de educatie . De aceea, foarte multi dintre semenii nostri sunt doar „animale vorbitoare”.

    00
    • Ți-am dat un plus. Citisem pînă la „cauzată de materialul genetic tarat”. Pînă acolo mă gîndeam că am întîlnit un mesaj de bun simț. De la citat pînă la final m-ai pierdut. Toți suntem animale inteligente, inclusiv tu, nu vorbitoare.

      00
  4. Caricatura asta imi aminteste de foarte mult de „trickle down economics” , un alt termen politic inserat in limbajul comun de politruci (de regula de stanga) ca fiind argument economic de dreapta .
    Conform teoriei economice salariul minim dauneaza angajatilor noi fara pregatire in campul muncii si eventual micilor intreprinderi, nu marilor angajatori portretizati mai sus .

    00
    • @Catalin: angajatul acela mai face si altceva, nu poti pune in sarcina „cartofilor” sustinerea integrala a salariului sau.

      00
    • @miluch: yeap, angajatul ăla mai are-n grijă să frigă mici (la fel de ieftini) și să-ți dea pîine și tacîmuri de unică folosință (probabil incluse-n preț și alea). Te pomenești că o fi de la salata de varză, muștar sau ketchup??

      00
  5. Cartofii aia chiar „normali” ar trebui sa coste 3 lei. Suntem in anul 2017, adica automatizare. Nu ar trebui sa ii curete Gigel cu mana, ci o masina ar trebui sa faca totul. Pe de alta parte, daca punem masinile sa faca treaba, 90% din Romania ramane fara job. De-aia pulimea voteaza PSD, ca aia nu fac nimic pentru tara asta, cu atat mai putin automatizare.

    00
    • Pai o masina ii curata. Apoi ii taie, ii ambaleaza si ii congeleaza.

      00
    • Ei poftim, iata o idee de business! Daca chiar crezi asta si nu trolezi – de ce nu intri tu pe piata cu o scula d’asta automatizata #2017 ca sa-i rupi pe toti?

      00
    • @ Leo, chiar există asemenea mașinării, și orice restaurant mai răsărit are măcar una. Bagi cartofii din sac pe o parte și ies tăiați pe cealaltă. Dar ghici ce: tot îți trebuie un om care să bage și să scoată cartofii din mașinărie. Adică salariu, taxe, contribuții, chirie spațiu, curent electric, apă, gunoi. Plus costul mașinăriei (1500 – 3000 EUR). Pe de altă parte, la cartofi ai cea mai mare pierdere (prin curățare, tăiere, gătire) în procesul de producție (peste 35-40%). Acum ia calculează invers, pornind de la 3 lei preț de vânzare care să acopere toate costurile acelea.

      00
    • @Catalin Schaer – Daca vinzi o singura portie, sigur nu-ti acoperi cheltuielile. Pe de alta parte, nimeni nu comanda cartofi simpli. Deci iti scoti parleala in alta parte.

      00
    • @Leo: ai să rămâi surprins câți comandă doar cartofi prăjiți în pub-uri de fițe, pentru că atât intră în buget – un cartof prăjit și o bere.

      00
    • @Leo

      Ești exemplu, printre alții ca tine, care n-ar fi trebuit să aibă acces pe internet.

      00
    • @Leo: ”Pe de alta parte, nimeni nu comanda cartofi simpli. Deci iti scoti parleala in alta parte
      Cît e un mic sau o pulpă de pui? Nu crezi că și acolo e la fel ca la cartofi? Comenzi de genul ”o porție de cartofi și un inel cu diamant” nu cred să primească!

      00
  6. NOU
    #44

    Eu am avut o discutie de 2 ore cu un coleg de servici – concluzia a fost ca sunt bolsevic daca sunt de acord cu ajutoarele sociale, mai exact cu bogatii care ar trebui sa nu-si mai ascunda banii, ci chiar sa dea o parte din ei saracilor. Tatal lui e (cred) milionar in euro, el nu a primit pana acum nimic, si omul este (virtual) bogat.
    Principalul meu argument a fost urmatorul – sa spunem ca esti bogat, si nu dai bani din empatie. Sa presupunem ca toti bogatii fac asa cum faci tu. Saracii vor deveni si mai saraci, si o sa te omoare unul nu pentru 1000 euro, ci pentru 50 lei. Pentru ca ii e foame, sau poate ca nici nu e vorba de asta, doar te uraste pentru ca esti bogat. Sau cum te simti cand tu traiesti in lux, dar cum iesi din casa dai de mizerie (la propriu cat si la figurat). Si in plus, ce ai facut tu pentru banii aia care te-au facut bogat? Putina lume e bogata doar pe munca proprie, multi mostenesc, au noroc in viata (da, o mare parte din bogati ajung asa din simplu noroc, nu aptitudini de super om), sau muncesc altii pentru ei.
    Nu sunt bolsevic, dar cred in pacea sociala si cred si in distributia bunurilor si banilor. De exemplu, cred sincer ca legea prin care orice bun gasit in subsol este al statului roman este un mare cacat. Ca transfera efortul unui om in castigul altuia si nu ne lasa sa fim creativi cu pamantul si resursele noastre. Ca ne devalorizeaza munca si proprietatea. Admir modelul norvegian si suedez, si mi se par tarile respective modele aproape perfecte de comunism.

    00
    • ori ești prost ori ești prost

      00
    • Comunism pe dracu. E social democratie pura, nici măcar socialism.

      00
    • Normal, de aia trebuie si salariu minim. Adica capitalism si libertate economica ok, dar pana la un punct, ca e nevoie sa-ti asiguri fidelitatea tuturor cetățenilor, prin oferirea unui anumit nivel de bunăstare garantat. Altfel ce-i opreste moral sa faca o revolutie comunista? Adica de ce nu?

      00
    • Nu de-aia trebuie salariu minim boss.
      Trebuie, si nu salariu minim ci venit minim garantat, pentru ca nu ai cum sa ajungi bogat doar tu, singur. Pur si simplu nu ai cum. E imposibil. Activezi intr-un mediu in care sunt si alti oameni. E interesul tau ca oamenii aia (1) sa nu fie idioti si (2) sa aiba bani.
      Altfel, mi se pare fascinanta contradictia care trebuie sa existe in capul astora care (cred ca) inteleg capitalismul. Ei isi dau seama ca sistemul asta economic se bazeaza pe o intelegere realista a naturii umane (oamenii sunt lacomi din fire, hai sa folosim asta ca un „motor”) dar in acelasi timp considera ca oamenii ar trebui sa actioneze „moral” cand vine vorba de inegalitate.

      00
    • My dear friend,

      Ce spui tu acolo indeamna lumea la trandavie.
      Solutia este sa ii dai omului posibilitatea sa munceasca asa cum poate sau in functie de abilitatile sale, nu sa aiba portite ca sa primeasca bani „de-a moaca”.

      Iar povestea cu „ce ai facut tu pentru banii aia care te-au facut bogat?” – – e chiar alta poveste. O poveste frumoasa despre aplicarea legilor intr-o tara in care 3/4 dintre conducatori sunt urmariti si/sau condamnati penal.

      00
    • trândavia e buna. este urmatorul pas pentru omenire, venit minim garantat si munca facuta in proportie de 90% de roboti. toata dezvoltarea tehnologica absolut fenomenala si noi ce facem? tot tragem la roaba pentru salariu minim?

      00
    • @Dan Surpateanu

      Tatal lui e (cred) milionar in euro, el nu a primit pana acum nimic, si omul este (virtual) bogat.

      Ce înseamnă să fii „(virtual) bogat”? Ai multe upvote-uri, plusuri sau share-uri?

      Eu am avut o discutie de 2 ore cu un coleg de servici[…] Tatal lui e (cred) milionar in euro, el nu a primit pana acum nimic, si omul este (virtual) bogat.

      Ție nu ți se pare bizar că e „coleg de servici” cu tine (sau faptul că e angajat la aceeași firmă cu tine) și nu odraslă susținută din bani proprii părintești sau bisnisuri gen cluburi de fițe, spălătorii auto, unde el e patron?

      Si in plus, ce ai facut tu pentru banii aia care te-au facut bogat? Putina lume e bogata doar pe munca proprie, multi mostenesc, au noroc in viata (da, o mare parte din bogati ajung asa din simplu noroc, nu aptitudini de super om), sau muncesc altii pentru ei.

      Treaba lor, bă, ce fac ei cu banii sau avuția lor, moșteniți sau obținuți din noroc sau că muncesc alții pentru ei. Așa cum nu te interesează pe tine un om care e sărac sau care e la nivelul tău (că doar îți petreci timpul obsedat după bogați, bogați, bogați, ca și cum toți sunt de teapa securiștilor bătrâni și politrucilor nomenclaturiști), așa nici ei nu trebuie să-i intereseze orice pierde-vară pe motiv că… ce? Tu chiar îți închipui că în lumea normală, bogații chiar nu-și merită rezultatele? La noi, niște verze acre, din regimul anterior, au fost șmecheri și au știu să pună mâna pe putere, în timp ce restul popendulației se văita că e săracă dar nici nu-i ducea capul să-i deranjeze pe acești șmecheri.
      Doi la mână, tu de ce nu ești bogat? Da, da tu. Pe tine de ce nu te-a dus capul să devii bogat? Toți avem 24 de ore, nimeni nu are o secundă în plus în viață. Oare, nu cumva, tu nu meriți să devii bogat, din moment ce nu te-a dus capul? Ți se pare în regulă, din orice punct de vedere pe care vrei să-l aplici (moral, uman, etic, deontologic, ideologic, meritocratic ș.a.m.d.) ca un om care l-a dus capul și a făcut bani, să nu-și merite banii ăia sau copiii acestuia pe motiv că un Gigel Freacăfrunzescu sau Mirel Miserupeanu se încruntă de invidie?

      Pișă ochii aici: https://www.marketwatch.com/story/heres-why-90-of-rich-people-squander-their-fortunes-2017-04-23

      Nu sunt bolsevic, dar cred in pacea sociala si cred si in distributia bunurilor si banilor[…]Admir modelul norvegian si suedez, si mi se par tarile respective modele aproape perfecte de comunism.

      Adevăru’ e că și Ulianov le-a promis prostovanilor bețivi „Pace, Pământ, Pâine”, în schimb, el și ai lui le-a oferit un război civil crunt pe baza unei ideologii în care planeta trebuia „trezită” (habar n-am de ce, așa citise din balivernele înșirate de doi neni din Germania; probabil că asta fost cauza, că erau germanofili), confiscarea pământului, iar de pâine să-i întrebăm pe ucrainieni în 1932 ca exemplul cel mai perfect.

      Mișto, totuși, cum vrei ca resursele din subsolul țării să aparțină de persoanele fizice, în timp ce admiri modelele norvegiene și suedeze (care sunt aproape comuniste, te cred), și mai și zici că nu ești bolșevic dar crezi în egalitarism material.

      Asta înseamnă să suferi de disonanță cognitivă (al. dublăgândire) și să mânci căcat. Downvoturile pe măsură, iar upvoturile… uuf, toți vor de toate, dar prestează a capitaliști… doamne-doamne.

      @Adrianooo

      Faptul că ai aproape la fel de multe downvoturi decât upvoturi spune, cu adevărat, că mulți habar n-au să priceapă lucruri, analfabeți funcționali cu drept de vot și la opinie.

      @m

      Social-democrația are aceeași noimă cu inversarea ei în democrație-socială.

      Normal, de aia trebuie si salariu minim. Adica capitalism si libertate economica ok, dar pana la un punct, ca e nevoie sa-ti asiguri fidelitatea tuturor cetățenilor, prin oferirea unui anumit nivel de bunăstare garantat. Altfel ce-i opreste moral sa faca o revolutie comunista? Adica de ce nu?

      De ce am impresia că n-ai priceput de ce s-a pus problema unui salariu minim garanat. Nu, n-are legătură cu văitatul unora, că de 25 de ani, mai mult sau mai puțin, din ’90 (mai ales la început), toți trăiau groaznic și nu-i mai mânca nevoia de revoluții. Nici acum nu-i arde de revoluții, dar tot vor ceva… de ce frică, epntru cine, de cine, de unde? Fii realist, că dacă era după tine, toți moștenitorii FSN-ului nu mai existau în secunda patru. Și, totuși, se zbat în continuare.

      Apropo, când te apuci să-ți susții echipa/echipele de fotbal prin donații și achiziționarea produselor lor oficiale?

      @Giani Mucea

      Trebuie, si nu salariu minim ci venit minim garantat, pentru ca nu ai cum sa ajungi bogat doar tu, singur. Pur si simplu nu ai cum. E imposibil. Activezi intr-un mediu in care sunt si alti oameni. E interesul tau ca oamenii aia (1) sa nu fie idioti si (2) sa aiba bani.

      Venitul minin garantat, o altă genialitate plagiată de mucoși și care cred că au descoperit Nirvana (imediat după documentarul zeitgeist). Fără să vreau, instant, m-am gândit la partmaximum, la „ză brown envelope” și obiceiul în care dădeai peșcheș/tribut/bacșiș sub formă de bunuri (că toți aveau bani la vremea aia) când aveau nevoie de câte ceva. Ciudat că m-am gândit la asta.

      Altfel, mi se pare fascinanta contradictia care trebuie sa existe in capul astora care (cred ca) inteleg capitalismul. Ei isi dau seama ca sistemul asta economic se bazeaza pe o intelegere realista a naturii umane (oamenii sunt lacomi din fire, hai sa folosim asta ca un “motor”) dar in acelasi timp considera ca oamenii ar trebui sa actioneze “moral” cand vine vorba de inegalitate.

      Adevăru’ e că cetățeanul de rând are, din adâncul inimii, tot interesul pentur binele țării, a neamului și a sa, așa că, totul începe de la dânsul fără să țină cont de celelalte două. D-aia arată România cum arată, cetățeanu’ de rând are interes pentru toți și toate, atât de intens și interesat, încât alți 3 milioane de inși au plecat din țară… dar tot la gândul la „macro și micro”, e coincidență că totul pornește de la dânsul… a, și moarte bughejilor nesimțiți, doar nu vrem ca alții să se gândească la dumnealor înainte să se gândească cetățeanul la ale sale, mai întâi de toate.

      Totuși… să te uiți la oamenii din capitalism și să tragi concluzia că natura umană e egoistă/lacomă este ca și cum te-ai uita la oamenii care lucrează într-o fabrică, unde poluarea le distruge plămânii, și-ai concluziona că este în firea naturii umane să tușească… Sau să dai vina pe păsări că zboară și că tu nu ești liber din moment ce n-ai aceeași fizionomie ca pasărea să zbori… Sau că e vina lu’ Dzeu sau Mama natură cum că avem stomac și că ne e foame din când în când…
      Cred că ajunge, cred că s-a înțeles ce am scris.

      @Flat

      trândavia e buna. este urmatorul pas pentru omenire, venit minim garantat si munca facuta in proportie de 90% de roboti. toata dezvoltarea tehnologica absolut fenomenala si noi ce facem? tot tragem la roaba pentru salariu minim?

      Bă, Flat, mânca-te-ar venitul garantat la vene (bănuiesc de faptul că venitul și salariul nu sunt una și aceeași, da?), cine pendula mea va construi așa-zișii roboți și cine-i va repara? Hai să ridic miza, ce te faci când gargara automatizării înghițite de români nu se va adeveri la cât de mult se propagă atât de mult? Nu e prima oară când lumea minte convingător, se știe.

      00
    • elita societatii, cei care vor sa munceasca, inginerii, ce vor avea salariu plus venit minim garantat. newsflash: nu toti oamenii pot deveni ingineri sau utili/creativi. de ce sa ii chinui?
      in plus, robotii pot fi construiti si mentinuti de alti roboti.

      tu continua sa crezi in exploatarea saracilor, pe 8h + concediu + taxe + benefits, cand aceeasi munca (sa zicem vanzare tichete) o poate face un procesor de $50, 24 de ore din 7, 365, fara oprire

      00
    • @Alupigus: Nene, natura umana ESTE lacoma. Asta e realitatea. De-aia functioneaza capitalismul, pentru ca se foloseste in mod pragmatic de caracteristica asta a oamenilor. De-aia nu functioneaza comunismul, pentru ca o ignora si isi spune ca oamenii sunt niste copii carora le place sa isi imparta jucariile.

      Ceea ce spuneam eu este ca, avand in vedere abordarea pragmatica a „capitalistilor” cand vine vorba de natura umana, este de-a dreptul stupid sa o ignore atunci cand nu le convine. Crezi ca, in conditiile unei economii in care majoritatea activitatilor vor fi executate de roboti trimitand in somaj majoritatea popendulatiei(pentru ca asa se va intampla, relax), majoritatea aia o sa stea sa incaseze pentru ca asa e moral? He he. Comunistii sunt prosti, dar nici cu capitalistii nu mi-e rusine.

      „Cred că ajunge, cred că s-a înțeles ce am scris.” – momentul in care iti dai seama ca fraza asta nu a fost niciodata adevarata, e momentul in care vei putea sa incepi sa te vindeci.

      00
    • @Flat: ”robotii pot fi construiti si mentinuti de alti roboti
      Nu te-ai gîndit prea bine (sper că nu lucrezi în domeniu). Problema roboților care construiesc alți roboți e mai complicată decît crezi. Tehnic, da, va putea fi depășită la un moment dat, însă dpdv strategic, doamne ferește!
      Pe de altă parte, este absolut pueril să-ți imaginezi că întreaga omenire s-ar putea înfrupta din această ipotetică bunăstare: în realitate tot f puțini (ba chiar încă și mai puțini) vor trage caimac mai gros iar restul se va zbate în nevoi mai rău ca astăzi.

      00
  7. Fiind ”umblat” mai prin toata lumea, afirm cu tarie faptul ca tara noastra cu alta conducere, eventual una straina, ar fi una dintre cele mai puternice din Europa. Avem terenuri agricole, suprafata mare, mare, munte, delta, resurse naturale etc. Personal, as arunca casa aia a poporului in aer, cu toti aia inauntru. Pe noi ne-ar mai salva acum doar un dictator.

    00
    • aveam terenuri agricole… aveam resurse…

      00
    • Terenurile agricole bune sunt, in mare parte, vandute strainilor. Cele ramase au proprietate indecisa (morti, mostenitorii plecati sau necunoscuti). Litoralul e de rahat, cu hoteluri private scumpe si proaste,suedejeala, lipsa drumuri, servicii slabe etc. Muntele e plin de slapi, PET-uri si nu ai drumuri pe-acolo. Delta nu mai are peste, Dunarea e infundata si poluata. Resursele naturale nu sunt atat de bogate pe cat ne-au bagat comunistii in cap, si nu sustin exploatarea intensiva la nivel european, deci nu renteaza investitia. Casa poporului n-ai de ce s-o distrugi, insa gandacii dinauntru ar trebui evacuati. Io as fi de parere sa continui tu umblatul prin toata lumea, si sa lasi prostiile comuniste in urma. Realitatea e cruda, daca stii s-o vezi.

      00
    • termină cu prostia cu „terenurile sunt in mare parte vândute străinilor”. nu. ce vrei tu să spui este „terenurile mari sunt vândute străinilor ca să facă agricultură industrială”. străinii dețin undeva in jur de 16% din suprafața agricolă a țării. restul e deținut de cei 6 milioane de români angajați în agricultură.

    • Alea 16% produc mai mult decat restul. Deci, strainii au cumparat terenurile cele mai bune.

      00
    • Ai dreptate. Cel putin pe turism, avem potential enorm – dar ne lipsesc infrastructura, organizarea, legile aplicate, bunul-simt si viziunea pe termen lung. Adica cam tot.
      Si cred ca daca ma chinui, pot gasi oportunitati si in alte zone. Dar cand tu te dai jos din avion si esti la mina taxi-piratilor, vrei sa vii cu masina dar de la Bors te intorci in Evul Mediu cu coviltir pe DN, vrei sa duci niste marfa dar stai 3 ore in coloana pe un DN, vrei sa deschizi un hotel dar autoritatile nu fac curat pe strada din fata, si toti vor sa dea doar tunul cel mare … hm, poate caut in alta parte.

      00
  8. Ejnebun, eu sunt platit mai mult decat valoreaza munca mea. Si nu cred ca sunt singurul cu parerea asta.

    00
  9. Oricum, care e diferenta ca iei cartofi congelati sau cartofi proaspeti, cand ii mananci prajiti, cu mici sau carnati?! Gustul nu are de-a face in situatia asta, deoarece alea credeau, pana atunci, ca mananca niste cartofi curatati si taiati pe loc.

    00
    • Ba încă, cică (pe NG cred că am văzut) din cartofii congelați ies cei mai buni cartofi prăjiți (sau, în fine, preferați de majoritatea, că nu se pot pune în discuție gusturile în materie de gastronomie și culori).

      00
  10. 3 lei / 200grame inseamna 15 lei/kilogram, fix cu 1500% mai mult decat pretul unui kilogram de materie prima (1kg cartofi = aprox 1 leu).

    IO zic ca de diferenta se pot depozita, sorta, spala, curata, taia…

    Zic.

    00
  11. Niste gânduri de pe toaleta :

    Cartofi congelați, tăiați găsesc eu cu 3 lei pe kilogram. La Kaufland porția e 3 lei 200 de grame. La restaurantele medii 6 lei 150-200.

    Cartofii de la piata sunt sa zicem la 1 leu.

    Mașină curățat cartofi 1000 euro
    Taiat cartofi, nu am idee automata, manuala pe la 100 euro.

    Concluzia mea e că un angajat Kaufland care vinde cartofi prăjiți cum văd că se vând la ei își scoate salariu in 2 zile maxim.

    00
    • Kauflan vinde un kilogram de cartofi congelați ce costă 3 lei prăjiți la un preț de 15 lei.
      În banii ăștia intră:
      • ulei
      • curent/gaz
      • ambalaj
      • cheltuieli cu respectarea normele sanitare
      • cheltuieli cu eliminarea reziduurilor/gunoiului
      • amortizarea costului utilajelor folosite
      • salariu + impozit + taxe
      • profitul

      și poate or mai fi și altele care îmi scapă acum.

      00
    • sa nu uitam sa la engross cartofii sunt probabil 30-50 bani/kg

      00
    • >Concluzia mea e că un angajat Kaufland care vinde cartofi prăjiți cum văd că se vând la ei își scoate salariu in 2 zile maxim

      Dar de ce sa se complice? Cartofii congelati sunt mai usor de facut, totusi e vorba de o ghereta care vinde mici, nu restaurant. Adica mananci mizeria aia de tocatura facuta in cel mai nesanatos mod posibil, dar te plangi ca cartofii prajiti (alta delicatesa) nu sunt proaspeti?

      00
    • Ai deja un plan de afaceri beton. Cred ca poti sa pornesti la drum, cauta un chiosc/un parter de bloc/ceva acolo, ca sa ai vad. Baga ce ai pus tu pe aici ca investitie, nu pare mult, angajeaza un om si treci numai la vanzare de cartofi prajiti. Vanzarile or sa ii acopere salariul in maxim doua zile, restul veniturilor din 18-20 zile de munca (ca respecti legea) iti intra direct in buzunar. happy end!

      Te bagi?

      00
  12. 1 leu kg de cartofi, daca e en-gross ajunge la vreo 60 bani.
    uleiul la kaufland ii 3.7 lei (obligat ca nu-ti pune untdelemn de la bunica), pret pentru clientul final. en-gross ii vreo 2 lei
    o baie de ulei ii vreo 4L , deci cu cca. 8 lei prajesti cartofi toata ziua.

    00
  13. Scuze, n-am putut edita.
    Dar revenind, intr-adevar, munca altuia nu face banii platiti, munca prestata de noi cea mai buna, cea mai scumpa.

    00
  14. Taxify poate pune si 10 bani pe km, atat timp cat nu gasesti nici o masina cand ai nevoie de ea.

    00
  15. For the record, treaba asta cu cartofii proaspeti care sunt mai buni e o legenda urbana, la fel ca berea aia de pe vremuri, care era o mizerie, dar a ramas in mintea oamenilor ca deh, nu prea aveau cu ce s-o compare atunci. Punctual, in primul rand cartofii de prajit sunt din niste soiuri speciale, cu continut redus de amidon, iar aia congelati sunt 100% din soiurile care trebuie, aia varsati de la piata, not so much (plus ca de multe ori sunt hibrizi dubiosi, ierbicidati cu ce i-a trecut taranului prin freza). In al doilea rand, cartoful prajit perfect este double fried, prima oara la temperatura scazuta (120-140C), si a doua oara la temperatura inalta (160-170C), iar cei congelati sunt deja pre-prajiti la temperatura joasa si congelati rapid dupa aia, asa ca vor fi mereu moi la interior si crocanti la exterior, nu semi-cruzi sau carbonizati. Dar na, asa cum a pronit la un moment dat jihadul impotriva painii turcesti din anii ’90 sau cum se demonizeaza cuptorul cu microunde, asa s-a creat si un curent de opinie cum ca acei cartofi congelati ar fi de proasta calitate, ba chiar unii insista ca ar fi facuti din pasta (in special aia de la McDo), stiu ei mai bine, ca si vinul imbuteliat se face din pastile, tot mai bun e ala de surcea de la tara, o fi el acru si oxidat, dar macar e natural.

    00
    • Ma bucur sa vad ca McDonalds University are inca absolventi.
      Inteleg ce zici dar nu ai dreptate, pur subiectiv. Cartofii proaspeti prajiti sunt mai buni la gust decat aia congelati. Nu contest argumentatia ta, nu ma intelege gresit, doar concluzia.

      00
    • :) toata argumentatia lui era despre textura, nu despre gust. sau style over substance

      00
    • Hai ma, ca cei mai buni cartofi sunt aia prăjiți în tigaie de bunica, eventual învârtiți cu furculița și sparți sa absoarbă cât mai mult ulei. Sa nu mai zic de cei prăjiți in untura de porc.
      Serios, mi-am luat friteusa speciala pentru double fry și am întâlnit destui care ii prefera slinosi și uleiosi.

      00
    • da, stiu, la caterinca suntem campioni mondiali, la fel si la argumente anecdotice de genul „n-are cum, boss, aia facuti de mama sunt cei mai buni” (si e posibil sa fie cei mai buni dpdv subiectiv pentru tine pentru ca ai crescut cu ei, dar atat). altfel, pentru cine vrea sa se documenteze putin si, o sa las aici un articol exhaustiv pe tema cartofilor prajiti scris de J. Kenji Lopez-Alt de la Serious Eats (care este un fel de Top Gear pentru mancare, pentru cine n-a auzit de site sau de Kenji). si pentru cei care sufera de tl:dr, o sa pun si concluzia: „The improvement was undeniable. The frozen fries had a distinctly fluffier interior, while the unfrozen ones were still ever-so-slightly gummy. It makes perfect sense. Freezing the potatoes causes their moisture to convert to ice, forming sharp, jagged crystals. These crystals damage the cell structure of the potato, making it easier for them to be released once they are heated and convert to steam.” https://aht.seriouseats.com/2010/05/the-burger-lab-how-to-make-perfect-mcdonalds-style-french-fries.html

      00
    • one more thing: Thomas Keller, chef cu 7 stele Michelin in total (cate 3 pentru The French Laundry si Perse, si 1 stea pentru Bouchon) foloseste cartofi prajiti congelati la Bouchon, si asta nu l-a impiedicat sa castige o stea Michelin timp de 9 ani la rand (din 2007 pana in 2015) si cu restaurantul asta: „One of the top reasons Bouchon uses frozen French Fries is consistency. The quality of the frozen fries we use, and that of frozen fries in general today, is very good. We use fries which are 100% potato, which do not contain additives. The consistency in these fries is often better than that of fresh potatoes. The second reason is capacity. Bouchon would need to use over 200 pounds of potatoes a day to fulfill French Fry orders. In addition to space in the kitchen, it would require an exorbitant amount of manpower to process this large of an amount of potatoes into useable French Fries.”

      00
    • @Florin: stiu, cheap shot, dar mi s-a parut amuzant. Nu o lua personal.
      Inteleg ce zici si nu te contrazic. Aia facuti de mama sunt naspa rau ca sunt plini de ulei. Ma refer strict la unii cumparati de la fastfood-uri, pe strada (sunt o gramada in Olanda care vand doar cartofi prajiti). Aia proaspeti sunt mai buni.

      00
    • Florin merci de comentarii (in special explicatiile si linkurile) – am mai invatat ceva azi.

      00
    • @Giani Mucea: exact ca in orice domeniu, exista low end, mid range si high end. daca iei cartofi congelati de la un hard discounter la 1 leu pe kilogram, care expira poimaine, si aia au in punga pe langa cartofi si tot felul de mascari, o sa aiba un gust de cacat, da, dar daca iei niste cartofi congelati decenti (ca sa nu zic premium), pre-fried si atat, fara sare sau alti aditivi (se gasesc usor, doar sa ai rabdare sa te uiti in congelatorul de la Metro, Selgros, Carrefour, Mega Image etc), o sa vezi ca sunt cu mult peste cartofii aia de la piata. o sa revin la analogia cu vinul: la noi vinul bag in box are o reputatie nasoala pentru ca in general acest sku a fost folosit pentru mizerii, dar asta nu inseamna ca tot vinul bag in box e nasol.

      00
  16. Nu orice produs vandut trebuie sa fie cu adaos pentru a contribui la profitul firmei. Unele produse vandute cu marja mica sau deloc aduc profit pentru ca se vand impreuna cu alte produse cu adaos mai mare.
    Ex tigarile de la chioscuri. Lumea se duce dupa tigari (unde adaosul chioscului e mic) insa ia si paine, lapte, etc.
    Ikea nu face mare profit din vanzarea de hotdogi la 1 leu. Dar hotdogii aia fac lumea sa se duca acolo si sa petreaca mai mult timp in magazin.

    Cauta pe google Matricea Boston.

    Kauflandul poate da si gratis cartofii la portia de mici si tot nu iese in pierdere. Insa cred ca folosesc cartofi congelati pentru ca sunt mai usor/rapid de pregatit.

    00
  17. La o negociere, cineva mi-a spus că pe banii pe care i-am cerut pentru câteva ore de muncă, el ține la firmă o lună întreagă un muncitor necalificat. I-am spus că e liber să o facă. Să aducă muncitorul ăla de pe șantier, să îi ia lopata și să îi pună tastatura în față. Muncitorul ăla nu are cum să facă munca pe care o fac eu și nu pentru că eu aș fi prea bun. Diferența dintre noi se numește experiență. Nici eu nu aș fi în stare să fac munca lui.

    00
    • Same here. Doar că eu aș fi în stare să fac munca lui (mi-ar lua 1-2 zile să învăț ce e de făcut). Nu mă trag din zei și chiar cred că aș putea să învăț pe oricine (cu IQ normal) să facă ceea ce fac eu. Doar că ar dura cam 1 an (eu nefăcînd altceva iar el să fie ”burete” precum un copil de 10 ani).

      00
  18. La Kaufland e un grătar afară, din ăla unde poți comanda mici în românește și ungurește (curând și în germană).

    Asta e singura problemă care, serios, chiar mă îngrijorează (de prostia altora care habar n-au să-și facă un calcul banal pentru un bisnis mă lasă rece deja).

    00
  19. Ce-i aia „valoarea muncii”? Mi-e ca nu ai aflat ca, desi oamenii platesc catre Kaufland [ceva], iar unii sunt angajati Kaufland [deci platiti de Kaufland], intre cat platesc oamenii si cu cat sunt platiti nu exista vreo legatura. Si nici nu exista vreo legatura intre cat platesc si ce/cat primesc.

    Si asta nu se intampla doar la Kaufland, ci (cam) peste tot in economie! Legaturile astea pur si simplu nu exista. Zic sa-ti faci un update la 2017, Zoso – ai cam ramas in urma!

    Realitatea e cam asa: hai sa platim cam ca in China, India, Bangladesh, Vietnam, (alta tara ieftina) etc si sa ne plangem ca nu avem conditii, nu primim si nu traim ca in vest / SUA.

    00
  20. A venit si atitudinea asta odata cu lipsa de respect fata de altii si ignoranta adanc inradacinata ce se perpetueaza cu o viteza nemaipomenita de la o generatie la alta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)