Vacanta la preturi minime si confort maxim

Cea mai mare greșeală pe care o poți face când vine vorba de concediu este să nu îți programezi TOT ce vrei sa faci în acea perioadă, în cazul în care nu ai decis să stai în casă și să te uiți la televizor. Pentru că în concedii se cheltuiesc impulsiv cei mai mulți bani ,sub apasarea urgentă a impulsului de a cumpara fie pe ultima suta de metri, fie ceva ce ai uitat acasa. Iar comercianții știu asta și profită la maximum de nevoile tale, ridicând prețurile la cer.

  1. Călătorește în afara sezonului clasic de turism. Deja destinațiile exotice ne sunt accesibile și nouă, nu ca în urmă cu 20 de ani. În Cipru, Creta, Hawaii, Fidji, soarele strălucește mai mult timp decât la noi. De ce să mergi și să te înghesui laolaltă cu toată lumea, plătind prețuri pe măsură, când poți merge în septembrie relaxat, fără înghesuială, în aceleași condiții, dar la prețuri mult reduse?
  2. Plănuiește din timp. Vacanțele de vară se cumpără iarna, când se vând la pachet și cu discount maxim. La fel și cu vacanțele de Crăciun sau revelion, ele sunt puse în vânzare începând din August. Da probabil sună ciudat să îți rezervi Crăciunul de pe plajă, dar când vei vedea cât ați economisit, nu va mai fi la fel de ciudat.
  3. Dacă alegi să pleci prin țări străine, cumpără un pachet complet, care include transport, cazare și, eventual, închirierea unei mașini. Per total, ieși mult mai ieftin decât dacă le-ai cumpăra separat.
  4. Cumpără asigurare de sănătate. Este foarte ieftină pentru perioada unui sejur, ajunge undeva la vreo 20 de lei, dar te scutește, în eventualitatea nefericită în care pățești vreun accident, de plata a mii de euro pe spitalizare.Daca schiezi, sau faci sporturi extreme, ai nevoie de o asigurare speciala.
  5. Dacă pleci în luna de miere/nunta de argint sau orice alt eveniment fericit în familie, nu trâmbița de la început motivul plecării. Agențiile vor încerca să profite de momentul tău de fericire și să îți bage pe gât tot felul de costuri suplimentare. Așteaptă până când ai semnat contractul și după aceea anunță-i. Dacă e agenție serioasă, e posibil chiar să primești un cadou simbolic, gen o clasă în plus la avion sau free room-service la hotel.
  6. Fii meticulos când îți faci bagajele și ia în considerare orice posibilitate. Nu uita niic. Te poate scuti să dai 10 dolari pe o periuță de dinți la hotel în Bahamas sau 20 pe o umbrelă în aeroportul din Praga.
  7. Caută bilete de avion din timp, pe site-urile . Ofertele Wizzair sau BlueAir sunt imbatabile, dacă îți cumperi bilet cu minim doua-trei luni înainte. Știu pe cineva care a fost de la București la Cluj cu 1 Euro, cu tot cu taxe de aeroport. Aceleași oferte sunt și pentru Milano, Paris sau Roma și poți avea supriza de a da pe un bilet până în Italia cât dai pe o shaorma la Dristor.
  8. Caută rutele care aterizează pe alte aeroporturi decât cele din orașul capitală. E frumos la Roma, dar dacă iei un avion care aterizează la Florența, poți plăti cu 20-30% mai puțin. (Tine cont si ca trenul intre cele doua orase poate fi intrew 30 si 60 de euro, fara costul transferurilor)
  9. Bagă o geantă subțirică în bagajul de cală. Dacă observi că greutatea admisă pe bagaj e prea mare (și deci ești taxat foarte scump pentru asta) poți foarte repede să scoți geanta și să rearanjezi conținutul astfel încât să ai 2 genți ușoare în loc de una prea grea. A, si daca suntem la capitolul asta, pentru un maxim de rapiditate, incearca sa zbori  doar cu bagaj de mana, macar la un drum, poti economisi cam o ora in total.
  10. Nu cumpăra din aeroport decât cel mult de la duty-free. Prețurile sunt uriașe, iar asta nu e ceva valabil doar în România, ci peste tot. Caută dacă nu cumva în aeroport sunt hypermarketuri, ele vor avea aceleași prețuri ca cele din oraș. În Otopeni la intrare există Billa, desigur cu program normal, de la 10 dimineața la 10 seara.
  11. Evită să mergi cu taxiul de la aeroport, asta desigur dacă nu pleci sau vii noaptea. Prețurile sunt mult mai mari decât în mod normal. Toate marile orașe au rețele de transport bine puse la punct, care duc și aduc călătorii în condiții rapide și de siguranță. Chiar și în București, există un autobuz, 785, care face legătura dintre Otopeni și centrul orașului. Daca te-a prins noaptea ai doua variante: sa faci comanda sau sa gasesti un taximetrist rezonabil, cu aparatul in functiune.
  12. Cumpără abonamente pentru tot transportul in comun de una sau mai multe zile. Se găsesc în toate marile orașe, sunt ieftine și îți dau posibilitatea de a circula nelimitat cu orice mijloc de transport în comun, subteran sau suprafață, apă sau uscat.
  13. Cumpără abonamente pe o săptămână la metrou, dacă stai mai mult. Peste tot, metroul e cel mai rapid și confortabil mijloc de transport. Iar cu abonament, e și cel mai ieftin.
  14. NU STA ÎN ROAMING dacă petreci o perioadă mai mare de timp(peste o saptamana). Cumpără o cartelă prepay de la un operator local de telefonie și folosește-o în telefonul personal(ai grijă să îl ai decodat de acasă). Costurile sunt mult mai mici. Dacă ai un laptop și acces la internet, folosește Skype, care chiar și contra cost, are prețuri mult sub costurile normale ale unei convorbiri locale.
  15. Folosește cu încredere e-mailul pentru comunicare. Dacă vrei să povestești familiei ce faci, e de preferat pentru ambele părți să mergi la un internet cafe și să scrii un mail lung, decât să povestești la telefon, plătind 1 dolar minutul.Si cauta hoteluri care sa aiba conexiune gratuita la internet, pentru ca daca ajungi in orase mai mici e posibil sa fie mai scump decat telefonul international.
  16. Fă-ți cumpărăturile de zi cu zi de la periferia orașului. În centru prețurile sunt ÎNTOTDEAUNA mari. În schimb, la periferie, aceleași produse sunt și la jumătate de preț. Aici te va ajuta acel abonament de metrou, care te va transporta practic gratuit, economisind aproape jumătate din banii pe care i-ai cheltui în centrul orașului.
  17. Tine la tine un aparat de fotografiat digital. Vei putea face poze ale locurilor celebre pe care le vizitezi, fără nici un ban, pe când cumpărarea aceleiași fotografii de la vânzătorii ambulanți te poate costa zeci de euro, în funcție de modul de ambalare.
  18. Nu cumpăra suveniruri clasice pentru prieteni, care la final nu înseamnă nimic și vor ajunge să zacă prăfuite într-un sertar. Mai bine cumpără dulciuri locale, care în general sunt total diferite față de ce există în țară. Plăcerea și surpriza vor fi mult mai mari, decât un turn Eiffel de plastic, pe care tu ai dat 40 Euro, la care prietenul tău se uită puțin cruciș, pentru că e urât și verde.
  19. Află exact ce comisioane practică banca ta, ca să nu ai surpriza de a cheltui jumătate pe excursie și jumătate pe bancă.Daca nu ai de ales si trebuie sa scoti o suma mare, fa intai un test pe suma minima ca sa nu lesini mai tarziu.
  20. Încearcă să plătești peste tot cu cardul. Comisioanele sunt mult mai mici sau inexistente, în funcție de ce card ai. VISA este acceptat aproape peste tot.
  21. Nu schimba bani decât la casele de schimb ale băncilor. Restul ghișeelor practică cursuri speciale pentru turiști, iar tu sigur nu te vei descurca să faci imediat calculul din zloți în euri și din euro în lei.
  22. Nu te caza la hoteluri. Indiferent de stelele avute, în marile orașe turistice sunt scumpe și de obicei proaste. Caută pensiuni, moteluri sau hosteluri. Confortul este mult mai bun decât la un hotel, se asigură mic dejun sau alte servicii, după dorință, iar prețul este incomparabil mai mic.
  23. Ia masa în fast foodurile locale. Meniurile proprii sunt extrem de savuroase, la prețuri mici, față de un restaurant cu ștaif, unde vei mânca rață umplută, ceea ce poți face bine mersi și în țară. Ba chiar lanturile de fast-food-uri au o traditie in a lansa peste tot meniuri locale. De incercat neaparat un Crispy Mc Bacon in Italia si un Mc Rib in Germania.
  24. Caută micii vânzători stradali de mâncare. Nu peste tot sunt aceleași reguli ca la noi, să nu poți vinde mâncare decât în spații închise special amenajate. Iar  o specialitate locală, servită în fugă, e printre cele mai interesante experiente locale.
  25. După toate acestea, nu îți rămâne decât să te distrezi, să savurezi aromele locale, să încerci să prinzi pe retină toate minunățiile văzute, pentru că nu se știe când și dacă vei mai ajunge vreodată în acel loc.

    Distracție plăcută!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

6 comentarii

  1. Nu sunt de acord cu punctul 3. De fapt, pentru o camera rezervarta online (varianta „pachet complet”) platesti mult mai mult decat daca ai fi la fata locului.

    Iar apoi, majoritatea pensiunilor, motelurilor sau hostelurilor (recomandate la punctul 22)nu au vizibilitate mare online.

    00
  2. Sau, în loc să mănânci la fast-fooduri locale, organizează un picnic. Cumpără tot ce trebuie de la supermarket (brânză feliată, pâine, bacon, un şervet mare etc) şi aşează-te în parc pe iarbă. În oraşele civilizate picnicul în parc nu este nimic neobişnuit.

    Nu uita să strângi absolut toate resturile.

    Bonus: aerul curat şi mâncarea incomparabil mai sănătoasă.

    00
  3. NOU
    #3

    @mvs Am fost anul trecut cu rezervare online in Austria si Italia si am avut reducere la pensiunea din Austria 10% pentru ca am facut-o din timp.

    Ce-i drept in Italia nu a fost niciun beneficiu in plus, in afara de siguranta locului de dormit in noaptea in care am ajuns in Roma.

    De ceva timp au inceput sa apara portaluri de tipul http://www.europeanhostels.com/ care fac mult mai usoara munca de cercetare si rezervare, mai ales pentru tinerii care nu au foarte multi bani. :)

  4. @Titus: Ai dreptate. Eu ma refeream la partea cealalta (aia estica) a globului :)

    @Madamme: In Thailanda nici macar nu trebuie sa pui prea mult in cosul pentru picnic. Sunt zeci de vanzatori ambulanti care vand de toate. Sunt unii care inchiriaza si rojogiji.

    00
  5. In partea cealata a globului inca nu am avut ocazia sa calatoresc. :)

    00
  6. Eh, nu-i tarziu niciodata…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube