Utilitatea antiteft-ului pe mobil

Am smartphone din 2013 si de la inceput mi-am pus antivirus si antiteft pro, am zis ca 50 de lei pe an nu e mult, mai ales ca am intelefon aplicatii si informatii destul de sensibile. Am incercat mai multe de-a lungul timpului, am inceput cu AVG, apoi am trecut pe Avast si de vreo 2 ani folosesc Eset.
Antiteftul mi-a demonstrat ca aia 50 de lei cheltuiti anual te scutesc de multe probleme, nervi si stres.

Povestea incepe in felul urmator. Intr-o simbata dimineata de inceput de iunie ma duc la Gabioti in Buzau sa cumpar niste cirnati de plescoi. Aveam niste pantaloni scurti cu buzunare mici, asa ca atunci cind am intrat in masina telefonul mi-a cazut din buzunar. Am bagat de seama abia dupa 10 minute ca nu-l mai am. Panicat m-am intors in parcarea centrului comercial si evident nu mai era acolo. Am sunat de vreo 10 ori cel putin de pe alt telefon dar nu raspundea nimeni.  Nu am cine stie ce piesa, e un Huawei G8, vechi de vreo 3 ani, si cu ecranul spart asa cum ii sade bine unui smartphone. Nu-mi parea rau de telefon, imi parea rau de toate aplicatiile si informatiile pe care le aveam pe el, internet banking, gps, poze etc. Si in supararea mea mi-am adus aminte ca am antiteft pe el. Dupa ce am dat o tura la Vodafone sa blochez cartela, m-am dus acasa si m-am contectat in contul Eset unde am vazut ca telefonul este „alive”, s-a pus automat in modul „lost device” si trimite date la server. Am primit logurile antiteft, pozitia GPS, traseul telefonului de cind a fost gasit pina cind i s-a scos cartela si pozele unor cetateni, 3 la numar. Am luat laptopul si am plecat la Politie unde am dat peste un agent tinerel, genul baietas care numai a politist nu arata. I-am prezentat situatia, i-am dat tot ce aveam, el mi-a zis ca se ocupa si ca sa merg acasa ca ma contacteaza el cind are noutati. Peste vreo 2 ore ma suna sa ma anunte ca a recuperat telefonul, ca este la sectie cu cetateanul care l-a gasit pentru declaratii si ca o sa ma sune si pe mine sa fac un drum la politie pentru partea mea de declaratii. Ajuns la sectie mi-a explicat ca ceea ce a facut omul respectiv este infractiune si m-a intrebat ce vreau sa fac mai departe. I-am zis ca nu am nicio pretentie de la el si ca din punctul meu de vedere dosarul poate fi clasat.

Concluziile de pe urma intimplarii:

  • oamenii sint prosti in cea mai mare parte a timpului. Individul respectiv nu avea ce sa faca cu un telefon blocat si cu storage-ul criptat (da, pentru siguranta l-am si criptat), nu s-a gindit nici o secunda ca ala e bunul altcuiva care chiar are nevoie de el.
  • Politia Romana nu e chiar atit de naspa. Agentul care s-a ocupat de caz mi-a confirmat ca si in politie sint oameni de buna credinta si profesionisti. Pacat ca sint eclipsati de fel si fel de exemplare de politisti combinagii si smecherasi.
  • Vodafone e naspa. M-am dus sa blochez cartela si dom’soara de acolo, in loc sa faca ceea ce i-am solicitat, incerca sa imi bage pe git nush ce telefon la o super oferta la un abonament cu 10 lei mai scump.

Recomandari:

  • puneti-va pin la telefon
  • criptati-va telefoanele
  • puneti-va un antivirus si un antiteft bun si verificati ca merg
  • stati cu GPS-ul pornit. Da, stiu, haleste baterie, dar functia e utila
  • salvati-va IMEI-ul intr-un loc sigur
  • configurati-va backup-ul regulat al telefonului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Wow, un guest author coerent. Bravo!

  2. 7.nu purtati pantaloni scurti cu buzunare mici

    • 8. carnatii de Plescoi dauneaza grav daca n-ai AVG

    • Pentru că sunt din Vaslui, iar în Vaslui au fost trei fabrici de confecții (toate falimentare azi) am rămas cu nostalgia lucrului „făcut acasă”; așa că, multe din hainele mele sunt făcute la comandă. Bineînțeles, la un atelier din Vaslui. :) Iar când nu am dat comandă de bermude, am cerut explicit să îmi facă buzunare mai adânci. Fără glumă, am o pereche de bermude unde mâna intră aproape până la cot în buzunare. :)

    • Ma, nu fiti rai! Era mai grav daca ar fi pierdut carnatii!

    • Pe-aia nu putea sa-i piarda ca aveau antifurt

  3. puneti-va pin la telefon

    (Nu. Desi…am si amprenta pe el, am si pattern…)

    criptati-va telefoanele

    (poti face asta daca vrei, in momentul in care ti ai declarat in portal telefonul ca fiind pierdut)

    puneti-va un antivirus si un antiteft bun si verificati ca merg

    (la samsung, chestia e gratis si se numeste findmymobile. Sunt absolut sigur ca orice cutie are gps pe ea, are si serviciu gen „phone stolen”)

    stati cu GPS-ul pornit. Da, stiu, haleste baterie, dar functia e utila

    (gps ul, ca si criptarea, porneste automat, daca dai comanda din portal sau daca se schimba sim ul, sau daca se greseste autentificarea de X ori… etc)

    salvati-va IMEI-ul intr-un loc sigur

    (Ce are IMEI ul? Pot sa ti l dau, vreau sa vad ce faci cu el. Mai o parola…mai o confirmare… iti mai trebuie una/alta pentru a-l folosi la ceva)

    configurati-va backup-ul regulat al telefonului.

    (După gusturi…)

    Am smartphone din 2006. Cred ca s mai calificat ca tine să dau sfaturi de gen „sterge te la cur dupa ce te kkci”. Io tot nu inteleg, de ce kkt sa dau bani pe antitheft daca am solutia producătorului instalată gata, integrată perfect si nici nu tre sa fii guru ca s o configurezi.

    • Nu sunt genul care sa frece telefonul toata ziua, asa ca apreciez un articol care imi povesteste despre utilitatea – configurarea antifurtului. Probabil ar trebui sa-mi criptez si eu telefonul.

    • începând cu android 6 nici GPS-ul și nici datele mobile nu mai pot fi pornite/oprite de nicio aplicație, ci numai de user-ul uman. Există tot felul de încercări de a ocoli decretul ăsta (de exemplu este un add-on la Tasker care se numește autoinput, și care simulează o secvență de atingeri ale display-ului – practic, pornești manual gps-ul și autoinput înregistrează secvența și o aplică când primește o comandă de la profilul Tasker), dar funcționează de 2 ori da și de 3 ori nu. Deci nu :)

    • La Samsung, functia aia trimite un mesaj pe telefon si cam atat. Nu il poti bloca de la distanta decat la nivel de pin , ceea ce oricum ar trebui sa fie deja.

    • Poi, să vedem:

      Ring. Lock. Erase data. Backup. Unlock. Remote controls (on/off). Encrypt phone.

      https://findmymobile.samsung.com/#home

      Deci da.

    • Telefonu’ suna ‘tul in cioc. Pot să l unlock, pot sa l lock. Tocmai am incercat. Mi am primit log ul de calluri, perversiunea consta in faptul ca pot sa zic și perioada acestora.

      Io zic să va uitați mai ghini.

    • Nici macar nu tre să ii zic locate phone, nici nu pot opri asta de fapt, când intru in cont, pornește gps ul pe telefon desi din setari e battery saving. Apare notificarea sus „device location found” si porneste gps ul pe high accuracy. Ăăă, e o chestie default, nimic plătit …și am asta de la s3 incoace. Efectiv le inregistrez in cont.
      Când ma saturam, lucram cu Cyanogen, mai nou Lineage, care aveau si alea ceva smecherie de genul.

    • nenea, matale înțelegi că dacă GPS-ul e dezactivat, nu îl poți activa decât pe persoană fizică, și nu din aplicație? Nu îl poți activa din findmyphone, device manager, alte beșini.. numa și numa cu deștu pe ecran

    • Nenea, tu ntelegi ca eu tocmai am facut asta de două ori? P O R N E S T E. Fizic, o ia, se executa, funcționează, morți și răniți.
      Gata, ca mi pierd timpul.

    • @johnny: Find My Mobile face parte din categoria aplicatiilor de sistem, care pot face fix ce vor ele cu telefonul.

      PS: Pot si aplicatiile normale, doar ca trebuie sa le dai o comanda speciala de pe un calculator.

  4. Antivirus stiu ce e. Dar ce e Antiteft ? Asta e un fel de antibacterie ?

  5. Cerberus e tot 50 pe an pt 3 dispozitive. Daca GPS e pornit face treaba buna.

    • Io am cumpărat licența cerberus pe când nu avea abonament anual, am dat 6 eur parcă, și îl pot folosi pe viață. Mi-a folosit într-o singură ocazie, mi-am prins ghiaurul fumând, am filmat video în pauza mare, făcea niște rotocoale, se vedea că are experiență :)). Cu toate că îl pot folosi gratis, de vreo câțiva ani încoace nu l-am mai instalat, google manager este de ajuns

  6. putem sa-l facem pe baiatul asta guest author permanent in locul lui fluture?

  7. Ai închis cartela înainte să primesți logurile de la Antiteft? Nu prea are sens cum s-a conectat telefonul..

  8. NOU
    #26

    Întrebare: cu ce sunt mai bune soluțiile anti theft dezvoltate de terți decât soluțiile dezvoltate in-house de, sa zicem google? Pentru că eu am telefonul blocat cu amprentă și pattern de back-up și de blocat telefonul pot să-l blochez din contul Google, iar daca cumva cineva reușește să treacă de „barierele” astea și începe să facă poze cu telefonul le văd în google photos. Care e avantajul unui astfel de soft?

    • NOU
      #27

      Nu este nici un avantaj, doar te simți mai bine știind că plătești un abonament

    • optiunea rin google manager e o prostie crunta, am activat-o de cateva ori avand telefonul langa mine, gps si net activat si nu a reusit sa-mi arate pozitia telefonului, nici macar optiunea de alarma n-a functionat.

      antitheftul e bine sa-l testezi inainte ca sa intelegi si ce limite are

    • NOU
      #29

      La mine a functionat de fiecare data cand l-am testat. Mai mult de atat, cand am dat factory reset si am pus alt cont google, mi-a cerut si vechiul cont, ca sa confirm ca nu e un device furat

  9. Apropo de eset, prin decembrie 1year special offer vine pe la 24ron(eu cu atat l-am achizitionat anul trecut, intre Craciun si Anul Nou), apoi daca expira perioada si-l mai lasi instalat, periodic revin cu oferta asta redusa.
    Daca nu va grabiti, vreti sa faceti afacerea si sa mai ramaneti si cu bani de tigari… :D

  10. Super util articolul, no joke.
    In orice caz, las si eu niste ‘h’-uri pe aici, sa puna lumea dupa gust

  11. NOU
    #33

    „Nu-mi parea rau de telefon, imi parea rau de toate aplicatiile si informatiile pe care le aveam pe el, internet banking, gps, poze”

    Deci autorul folosea anti theft PLĂTIT, dar nu și backup automat și GRATUIT al pozelor și documentelor… Mi se pare corect

  12. google face automat backup la toate aplicatiile spre contul tau gmail conectat la tel, bineinteles doar daca nu ai dezactivat functia ca ea e activata automat, pt poze e recomandat urcare automata pe google photos unde ai upload nelimitat, e mai usor asa ca sa le vezi pe mai multe dispozitive. deci nu prea ai ce sa pierzi, decat aplicatii ce le-ai instalat in afara storeului, antivirusul e inutil. anti theft separat fata de cel care e deja in telefon de la google e discutabil, dar in orice caz daca nu ai internetul activat pe tel cand l-ai pierdut e cam degeaba

  13. dezamagit pt ca la Recomandari ma asteptam sa citesc (P)
    • ia-ti acum noul eset la numai 9.99 dolari
    si
    • daca te dispera Vodafone pt incearca sa-ti bage pe gat telefoane si abonente in momente nepotrivite vino acum la Orange si pentru doar 19.99 euro pe luna primesti noul…

    • cine a putut face site-ul la bitdefender? apoi politica lor de preturi, sa zicem ca pe un an e 195 de lei , pe 2 ani 500 lei si 2 ani 700 de lei. Eset au ceva gen 59, 99 si 139 $ pe 1, 2 sau 3 ani. Iti mai schimbi telefonul, calculatorul si uiti peste 1-2 ani ca de fapt ai platit pentru 3 ani pe asta se bazeaza restul.

    • Iar incepeti cu (P)? Mai era ieri parca unul tot la fel. Nu poti sa discerni singur intre post reclama si altfel de post? Chiar si asa, nu vad logica, de ce ar trebui sa iti zica cineva daca face reclama sau nu, doar nu ii platesti nimic. E ca si cum te-ai duce la unul acasa si te iei de el ca are o sticla de Pepsi pe masa si ca de ce face plasare de produse fara sa te anunte …

    • @wd: am intrat și eu să văd minunea cum pe un an e 200 de lei și pe 2 e 500. Ce am văzut e că soluția pentru mobil e 40 de lei pe un an. What the heck are you talking, boy?

  14. NOU
    #40

    Amice, esti idiot. Pai se intampla sa prinda politia un infractor, si tu ‘nu ai nicio pretentie’? De ce sa mai ai pretentii de la politie sa prinda infractori, daca atunci cand prinde unul, victima o arde ‘fara pretentii’? Plm, asa putem sa nu avem pretentii nici de la Dragnea, Nastase, etc.

    • Personal as fi făcut la fel. Adică telefonul nu a fost furat, a fost pierdut, îmi asum vina. Da, putea găsitorul sa fie băiat de treabă, dar daca nu e, consider ca nu merita bătaie de cap din cauza prostiei mele.

    • Nu e asa. Putea sa-l predea la politie, nu sa si-l insuseasca.

      Intrebarea clasica: ce faceti daca gasiti pe jos o bancnota de 100 de lei? (ma rog, eu am gasit una de 50). (hint: B.D. …)

    • In majoritatea cazurilor asa fac toti dupa ce isi recupereaza bunul. Si ajung baieti cu 10-20 de dosare clasate pe impacarea partilor, de te rogi sa faca o talharie ca sa nu mai scape.

    • Daca gasesti un bun pe strada (sau ajungi altcumva in posesia unui bun ce nu iti apartine) ai termen zece zile pentru a-l depune la o unitate de politie. Daca depasesti termenul de 10 zile abia atunci actiunea / inactiunea poate intra in sfera penalului. Autorul nu specifica termenul in zile dar reiese ca totul s-a desfasurat intr-o singura zi prin urmare cetateanul ce a predat telefonul sau a fost localizat si adus la politie nu este infractor si nici pagubitul nu era inca victima. Oricum povestea e cam dubioasa si cusuta cu ata alba.
      https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-243

    • NOU
      #45

      În sfârșit cineva care a sesizat esențialul…..cum plm sa nu ai nici o pretenție? Ăla a furat un lucru! Să plătească pentru asta. Sau mergem pe „haide domne că a greșit și el odată….” Păi atunci hai să-l iertam și pe Dragnea că a greșit și el puțin. Toți ați dat-o pe recomandări anti theft si etc dar chestiile principale? Că ăla s-a pișat pe munca poliției neavând nici o pretenție și că poliția a găsit telefonul in doua ore!

  15. asigurare? dau 1eur pe sapt, franciza de 50eur pt tot, de la furt la spart ecran etc

  16. ” Individul respectiv nu avea ce sa faca cu un telefon blocat si cu storage-ul criptat (da, pentru siguranta l-am si criptat), nu s-a gindit nici o secunda ca ala e bunul altcuiva care chiar are nevoie de el.”

    Probabil asa gandesc si hotii de masini: bai, de ce sa furam masina asta? Nu cumva e bunul altcuiva care chiar are nevoie de el?

    • Normal ca nu s-a gandit ca e bunul altcuiva, din moment ce era pe jos printr-o parcare. I s-a parut ca e singuratic si are nevoie de stapan, cum fac si astia care salveaza toate animalele de pe strada. Daca nu il lua politia urma sa puna pe facebook anunt pentru a-i gasi o familie iubitoare.

    • chiar si criptat il dezmembreaza si vinde piesele pe olx…daca criptarea e doar la baza os-usul dar bootloaderul e deblocat te-ai ars

  17. In sfarsit un guest_author care stie despre ce vorbeste. Imi plac postarile astea cu tipps and tricks :)

  18. Daca ai gasit un obiect strain (nu l-ai furat) si nu l-ai intors sau declarat in 2 ore inca nu reprezinta infractiune;
    In rest povestea e ok, merge de spus unui nepotel, ceva..

    • NOU
      #52

      Perioada maxima in care poti preda un bun gasit,este de 10 zile.Deci chiar daca neatentul nu-l ierta pe gasitor,ala tot nu patea nimic,avand la dispozitie 10 zile.La fel cu accidentul atunci cand esti ebrietat nitel,ai la dispozitie 48 de ore sa declari accidentul fara victime.Te duci la politie dupa doua zile,proaspat ca o crizantema.

    • ai 24 de ore tutancamaone nu 48

  19. Singura criptare de care nu poti trece cu adevarat este cea de la apple. Cand nu iPhone e blocat,nu il mai salveaza decat propietarul. Tot ce are android e resetabil.
    Pe androdid am patit sa nu ma lase sa ma loghez decat cu contul de google care era pe telefon inainte de resetare, lucru peste care am trecut cu ajutorul unui bug din android 6.
    Cateva despre concluzii.
    despre pcr1.
    O amica si-a pierdut noaptea de 21 iPhone-ul intr-un taxi la 3 dim. Telefonul a fost deschis pana in dimineata de 22 cand am sunat la dispecerat si am anuntat pierderea lui.
    Ne-am vazut cu taximetristul a-2-a zi, i-am spus ca ii dau 300 de lei pe telefon ,ca imi asum pierderea,ca nu are ce face cu el ca e blocat in icloud si in afara de carcasa pe care ia 100 telefonu nu valoreaza nimic. nici o sansa sa recunoasca

    despre pct 2.
    Unui amic i s-a furat portofelul din barul in care lucra.
    Inainte de a merge la politie a share-uit videoul cu faptasul in speranta ca cineva il recunoaste,ceea ce s-a si intamplat.
    A mers la politie,a depus plangere,a aratat filmarea , a comunicat faptul ca stie cine este autorul,unde locuieste si cum il cheama dupa care plecat acasa.
    E un an de zile de cand cazul „e in derulare” desi tot ce trebuia sa faca politia era sa mearga la ala la usa.

  20. Anul trecut al meu iubit nokia 950 s-a pierdut sau a fost shmanglit, una din doua inclin spre ultima…a fost gasit cu ecranul spart in pubela la kaufland, probabil de suparare au dat cu el de pamant cand au vazut ca nu-l pot deschide. Fumeia de servici care l-a gasit l-a dus la politie (impreuna cu acte si chei gasite pe acolo) unde a trebuit sa aduc factura ptr predare dar problema a fosta alta: 170 euro convorbiri cu spanea si italea desi nu au trecut mai mult de 30-40 min din momentul disparitiei pana la sunat varzafon, sunt sigur ca au blocat cartela mult mai tarziu dupa ce am raportat-o ca furata, au facut si ei un ban cinstit lua-si-ar lamanari de ei, au jurat ca convorbirile au fost facute inainte si nu mai pot fi anulate, trebuie platite, am platit. Tineti cont si de asta, cartela trebuie impreunata cu telefonul prin pin altfel e foarte valoroasa ptr cine trebuie.

  21. Salut,

    1) La android exista solutia gratis de la google, „Find my phone”. Functioneaza ca si anti theftul din articol.

    2) Referitor la criptare, din cate cunosc de la Android 6.0 in sus criptarea e automata din momentul in care ai setat un PIN. De aceea, cred, nu mai apare criptarea in setari la android.

  22. cu alte cuvinte, ai luat munca politistului si te-ai sters cu ea la fund refuzand sa faci o plangere prin care sa se continue cercetarile asupra hotului. Care e logica? Chiar sa nu te gandesti nici o secunda ca respectivul iese din sectia de politie si isi mai insuseste un telefon daca vede ca nu a fost pedepsit pt fapta?

  23. @autoru’, când reușești să te vindeci de englezită, vezi că în română îi spune „antifurt”.

  24. eu cred ca guest author (GA) doar se lauda cu diverse si spun astea cam asa

    1. e bine sa ai PIN – > daca avea gigel nu facea npoze pe care sa le vada GA

    2. sa preuspun ca avea PIN si dat peste gigel care a stiut sa reseteze telefonul, aplicatia lui antitheft era deja pa, asa ca nu putea sa vada noile poze din memoria telefonului

    3. se poate scapa de limitarile de la 1 si 2 chiar daca un telefon este resetat, aplicatia antitheft ramane instalata si la repornire se activeaza in modul „call home” (verifica la producator care e starea telefonul – furat/nefurat) dar asta presupune cateva elemente de care GA nu da senzatia ca le-ar poseda, iar aplicatia mentionata de el nu poseda „install as system” :) deci i call it bullshit. una din aplicatiile testate de mine care supravietuieste reset-ului este Cerberus, poti face telefonul sa faca scandal de ti-l face hotul bucati de nervi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile