Uşoara cale uşoară

Nu ştiu de ce, dar suntem proşti. Cu toţii. Pentru că altfel nu îmi explic cum am ajuns să fim conduşi de nişte dobitoci.

Au crescut contribuţia la bugetul asigurărilor sociale. Mai nou, vor creşte TVAul. După care vor creşte salariul minim pentru muncitorii necalificaţi. Luna viitoare vor începe să vorbească despre subvenţii la căldură pentru pensionarii care stau singuri în 3 camere.

Şi tot aşa…

Nimeni nu e interesat să crească numărul de contribuitori la buget. Nimeni nu e interesat de încurajarea fraierilor care vor să angajeze cinstit nişte oameni şi să le plătească asigurări medicale şi pensii. E mai uşor să le iei ăstora pe care deja i-ai păcălit mai mulţi bani. De ce să trimiţi ITMul peste tot unde se desfăşoară activităţi economice (cu predilecţie în malluri, pieţe şi hypermarketuri) să verifici la sânge ce se întâmplă pe acolo. E complicat şi rişti să superi nişte oameni. E mai bine să te rogi de ei să plătească de bună voie.

Iar fraierii de privaţi sunt fraieri. Ia să iasă în faţa angajaţilor şi să spună: azi am decis împreună cu alte 20.000 de afaceri private să ieşim în stradă şi să blocăm tot ce înseamnă instituţie bugetară. Pentru că politicienii le dau lor toate facilităţile şi pe noi ne impozitează mai tare. Impozite mai mari, salarii mai mici pentru voi, merţuri mai puţine pentru patronic. Hai, mâine să veniţi în trening şi adidaşi, că avem activităţi în aer liber! Pentru că noi suntem 3 milioane, iar bugetarii doar 1 milion. Simplu. Dacă noi nu muncim, e mai nasol de stat decât dacă nu muncesc bugetofagii.

Dar nu. Hai să alegem calea uşoară. Hai să ţinem leul pe linia de plutire. Hai să dăm subvenţii la căldură. Hai să dăm pensii de 140 milioane. Hai să legăm justiţia de mâini şi de picioare şi să o violăm. Hai să nu impunem legea.

Hai că e mişto în România. Trebuie să mă bag într-un partid ceva…sau să îmi deschid nişte afaceri şi să îi pup în fund pe toţi, cum fac unii drept-mergători de prin blogosferă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Off Romania Mea.. a noastra – a cui ?

    (super post.. imi era dor de asa ceva la tine pe blog)

    00
  2. NOU
    #2

    ideea cu inscrierea intr-un partid e destul de buna ;))

    00
  3. NOU
    #3

    Mai bine facem un partid… ceva de genul „Partidul celor care vad, inteleg au solutii dar nu pot schimba nimic pentru ca alte partide sunt la putere !” :) nu ?

    00
  4. Pai, fraierii de privati ar putea sa inceapa intai cu mersul la vot. E normal ca pe politicieni ii doare la basca de ei, atat timp cat ei nu ii voteaza. Politicienii sunt pragmatici si fac exact ceea ce vor cei care i-au trimis acolo. Cei care i-au trimis acolo sunt pensionarii si bugetarii. Pe „privati” nu pare sa ii intereseze. Nici nu trebuie sa voteze pe cineva anume, doar sa voteze, pardon, sa fie obisnuiti sa voteze.

    00
  5. Stii cine incerca sa opuna o categorie sociala alteia, aratand ca cele doua au interese total diferite? Marx. And we all know how that ended.

    00
  6. Il apreciez pe Boc, chiar daca e el pitic. E singurul care a avut curajul sa se apuce de treaba. Banuiesc ca nu se asteapta nimeni ca parlamentarii sa plece singurei acasa si sa raman o singura camera. Oamenii aia isi apara interesele proprii cu orice pret.

    00
  7. @adnana: Si eu am fost la toate votarile (mai putin una – cand nu am avut voie – ca doar deh, eram la 600 de km de cabina de vot), dar asta nu inseamna ca ce am spus nu este general adevarat.

    00
  8. Romania e o caruta la care unii trag in timp ce altii stau gramada inauntru. si acum incepe dealul.

    00
  9. O sugestie…
    Partidul Piratilor e in Romania?
    In Germania, Karlsruhe au obtinut 8% la alegerile din septembrie.

    00
  10. NOU
    #10

    @Zoso: Guvernul isi permite sa procedeze astfel pentru ca privatii nu sunt organizati si in plus, nu prea voteaza.
    Vezi la bugetari – cum a incercat statul sa le impuna 10 zile fara plata, cum aproape 1 milion de bugetari au intrat in greva totala sau partiala.

    Clasa de mijloc, din randul careia facem amandoi parte, nu obisnuieste sa iasa in strada pentru a isi striga nemultumirea si nici sa voteze, ci prefera sa isi vada de ale ei si sa scrie critic pe bloguri :-)
    A cazut vreun guvern in RO ca urmare a unei actiuni concertate a mediului privat? Nu. Atunci de ce i-ar pasa atunci Guvernului de noi? Pentru ca noi ii tinem in spate pe ceilalti? Stii si tu ca treaba privatului este sa faca ciocul mic si sa plateasca, iar treaba statului este sa faca mana grebla si sa consume.

    00
  11. Fair point of view, in special partea cu „Iar fraierii de privaţi sunt fraieri. Ia să iasă în faţa angaja….”. Mi-e sila cand vad ca numai bugetarii par a fi importanti in stat, desi ei au cele mai multe avantaje, ei sunt cei care sunt primii la orice marire, orice beneficiu, orice spor.

    Pe zi ce trece mi-e sila din ce in ce mai mult de Romania.

    00
  12. cand te emancipezi cu o shawormarie nu are sens (in continuare!) sa te agiti daca nu`ti iese ceva..nu?…..oricum toate trec…..ca si ei de altfel.

    00
  13. @Cristian Orgonas: Problema cu mersul la vot e destul de mare. „Intelectualii” asteapta invitatii speciale pentru a merge la vot. Inteleg faptul ca nu au o pondere mare in totalul votantilor dar ceva tot trebuie facut, pentru ca sistemul asta democratic are un mecanism de baza pentru selectarea politicieni si anume votul. Daca ratezi momentul asta cei 4-5 ani de lamentari sunt in zadar. Eu refuz sa cred ca Romania este formata doar din idioti.

    00
  14. Este foarte corect ce zici tu, dar pentru asta nu-s de vina bugetarii, ci cei ce decid. Si eu as zice sa facem cu totii greva (privatii adica) ca sa fim lasati in pace de catre stat. Nici macar nu trebuie sa ne dea ceva facilitati, ci trebuie sa ne lase in pace sa traim, sa nu ne mai cocoseze, ca ne descurcam noi.
    Si asa cum cei mai multi privati au taiat mult din costuri nu numai pentru anul asta, dar si pentru anii ce vin, asa ar trebui sa faca si statul. Dar statul n-are un consiliu de administratie, n-are un manager, guvernul de fapt nu conduce statul ci e un fel de client care isi permite inca sa arunce cu bani la lautari (clienti politici, marea famiglie, bugetari, pensionari …etc).

    00
  15. Pensionarii continua sa beneficieze de tichete valorice in preajma alegerilor electorale. Oras mai mic – avem aproximativ 20.000 pensionari cu cate un milion pentru fiecare. Fericire.

    00
  16. draga zoso, gura ta adevar graieste
    tot de TVA am scris si eu azi, dar am fost asa radical ca tine, si sa stii ca ai dreptate, suntem si prosti si multi, pacaliti precum in „Alexandru Lapusneanu”…

    00
  17. In alte tari, in momentul in care este numit un guvern, reprezentatii patronatului sunt consulati. la noi, se dau 4 calorii. nu va convine, valea.

    normal ca e bine sa lucrezi la stat. program 8 ore, 5 zile pe saptamana, pauza 1 ora, 4-5 saptamani de concediu pe an, salariu maricel si la timp, libere de cateva ori pe an (cred ca sutn vreo 12 zile acum), prime de paste si craciun, sporuri de antena (aia la privat folosesc casti de plumb, nu sunt afectati), sporuri de risc, de limba straina.. etc. plus ca unii mai smecheri se pensioneaza la 45 de ani cu 3-4000 lei pe luna pensie. cine plateste???? prostii de la privat!!! sclavii societatii. 3 mil de sclavi pentru

    crezi ca e mersul la vot rezolva ceva? te inseli. suntem bolnavi ca natie. ne vom vindeca doar cu o dictatura. stiu, suna ca dracu’, dar e singura solutie.

    00
  18. mda, e aiuritor cum un stat isi poate imagina ca va progresa in vreun fel, atata timp cat isi asasineaza sistematic clasa de mijloc.
    ceea ce ma sperie si mai mult este senzatia din ce in ce mai pregnanta ca noi (romanii) nu putem sa functionam pe post de cetateni responsabili si civilizati decat sub imperiul fricii.
    @nashu_mare: generalizarile nu sunt utile. sunt un exemplu de ‘privat’ care a mers la absolut toate rundele de vot, chiar si la cele mai imbecile referendumuri :)

    00
  19. @zoso: corect, la chestia asta nu ma gandisem – o sa ajunga sa isi plateasca taxele si impozitele in sistemul ‘na-ti-o tie, da-mi-o mie’. e si personalitatea multipla o varianta – ei sa fie (si sunt deja) si bugetarii si privatii din tara asta, intr-un cerc foarte, foarte inchis. hahaha, imi si imaginez o greva in care videanu-bordura face greva in fata guvernului lui videanu-ministru.

    00
  20. Bă asta cu organizarea privatului sună bine. Dar din păcate nu e viabilă. Arată-mi tu patron sau director sau ce-o fi, care are timp să se intereseze de toate astea.

    Normal că bugetarii sunt organizaţi, ce altă ocupaţie au toată ziua? Au timp să comunice, să organizeze, etc.

    Eu ţin minte la şcoală, când se vroia să se facă ceva acţiune, se suspenda tot şi se făcea.
    Dar la o firmă, când suspenzi tot, suspenzi şi veniturile, pe când bugetarii orice fac, tot primesc salarul.

    Nu e totuna.

    00
  21. @Mircea Badea
    pentru ca pensionarii si bugetarii se duc la vot iar ei trebuie prostiti! De ce sa faca ceva bun pentru privati care gandesc un pic si sunt imprevizibili cand voteaza?

    00
  22. Privatul nu conteaza. Sunt 3 milioane din totalul de vreo 20, nu se prea organizeaza la vot (uneori cand muncesti 12 ore pe zi si ajungi acasa in toiul noptii iti vine mai greu sa inghiti toate galustile servite de mai marii neamului).
    Asa ca privatul e bun de luat pielea de pe el (ce daca moare, daca asta e pretul ca sa faci fericita o turma de asistati sociali, sa moara mai repede). Greva nu poti face (cui i-ar pasa), salarii compensatorii nu primesti cand dupa ani de munca ramai in strada ca deh, la patron se mai da si faliment, de sporuri n-auzi niciodata si nu te plateste nimeni niciodata extra ca scrii un mail in engleza iar primele sunt un concept de care vag ai auzit dar nu esti sigur ca exista.
    In rest, cand te-ndoaie durerea de spate de la cele 8+x ore de munca pe zi, trebuie doar sa te ridici un pic, sa scuturi hoardele de bugetari si turmele de asistati sociali care te apasa si sa iti vezi mai departe de treaba ta.
    Si-acum la munca, ca PIBu scade si noi stam pe bloguri…

    00
  23. Vrem nume Zoso…NUME!
    Si o idee: eu la vot am sa merg si am sa fac un chenar pe buletinul de vot in care am sa scriu: „Nici un candidat nu corespunde criteriilor mele” si acolo am sa pun stampila.

    00
  24. @nashu_mare: sa admitem ca asa e, desi chestiunea are nuante (cred ca acei ‘privati’ care nu merg la vot sunt mai mult corporatisti carora li se pare ca traiesc in alta tara si nu oameni din firmele mici, care se lupta zilnic sa o scoata la capat cu salariile si darile). de ce nu merg ‘privatii’ la vot? poate pentru ca au incercat toate optiunile politice temperate de pana acum si si-au incasat-o original de fiecare data. poate pentru nu pot fi pacaliti cu sosete si pungi de faina in ajun de vot. poate pentru ca dezgustul si sentimentul inutilitatii e devenit covarsitor. are cineva vreo idee ce i-ar putea scoate din inertie? si in caz ca ar merge la vot, poate cineva sa prezinte vreo garantie morala ca, votat fiind astazi, va face ce trebuie si ce a promis maine, cand ajunge cu laba pe ciolan?

    00
  25. sa stii ca e vina noastra, ca noi mergem la vot si ii investim in functiile astea.

    00
  26. Da man ai dreptate dar decizia este EMIGREZ ! .simplu …imi place simplitatea aplicata pe actiune … nu vorba multa fara pic de putere …

    00
  27. Este cel mai usor sa cresti taxele. Sa maresti TVA, sa pui impozit. Mai ales cand firmele tale sunt deja in Cipru.
    Alta tampenie, impozitarea progresiva. Daca declari salariu minim, platesti 16%, daca ai maio multi, sa platesti dublu ;-)) Si apoi cine va mai declara veniturile reale? Doar institutiile de stat.

    00
  28. @gogu: nici dictatura nu e o solutie. nimic cred ca nu ne mai poate scoate din mocirla in care tot noi ne-am bagat.

    00
  29. Hehe, si pe tine te atrage ideea (utopica e-adevarat) a unui boicot la scara nationala?

    00
  30. REVOLTIEEE ca altfel nu se mai poate trai….pe zi ce trece tot mai greu

    00
  31. O tineti una si buna cu mersul la vot. Daca cineva ma convinge pe mine ca unul dintre cei care acum candideaza merita sa fie presedinte, eu ma dus la vot si cred ca pot convinge cel putin inca 20 de oameni sa o faca. Numai ce eu n-am cu cine vota. Pana cand nu se va organiza cumva clasa asta despre care vorbiti si care ma va reprezenta si pe mine, n-am ce sa caut la vot. M-am saturat de hoti!
    Zoso, fa frate ceva! Partidul celor care nu voteaza sau cum vreti voi sa-i spuneti.

    00
  32. Nu trebuie să facă grevă cei din mediul privat, pentru că pierd afaceri şi bani, e suficient să nu-şi mai plătească impozitele. Grevă fiscală!

    00
  33. @Nina: Nu te duci la vot, nu contezi pentru ei. Daca nu contezi pentru ei, de ce sa faca ceva pentru tine?
    Intotdeauna e mai simplu sa zici „nu am pe cine”. Analiza e dificila. Las’ ca o fac altii pentru tine.

    @Marius: Vrei sa iti spuna cineva cu cine sa votezi? Care mai e rostul votului atunci?

    00
  34. Desi lucrez intr-o institutie de stat (bineinteles,nu am un salariu nesimtit!- 800 RON) nu pot decat sa te aprob! Suntem o tara de asistati social,cum bine a zis chiorul care ne pastoreste…

    00
  35. Pentru ca lucrurile sa se schimbe in România propun organizarea unui referendum cu doua puncte:
    1.interzicerea ocuparii de funcţii publice pentru cei care in ultimii 60 de ani au fost membrii ai oricărui partid politic
    2.introducerea prezumtiei de vinovatie in domeniul financiar.

    00
  36. ai dreptate :(
    din pacate

    00
  37. Pai ne organizam, numai sa se gaseasca cineva sa ne organizeze.
    Arunc si aici cu ideea: ne strangem intr-o oarecare retea sociala sau (dezvoltam o platforma) si votam online ce se va vota in parlament. Reprezentantii nostri duce rezultatul votului online in parlament. Struto-camila? Poate? Dar macar e ceva.
    Vorba lui Zoso, prima data trimitem 2, apoi 4, …

    00
  38. in fituica de seara a Golf News de acum cateva zile scria ca Romania e in pragul falimentului. A doua zi un coleg indian radea de mine? stie destul de multe despre Romania si ma intreba cum de o tara ca a noastra nu traieste din turism, agricultura si industrie usoara? nu am stiut ce sa ii raspund, s-au mi-a fost rusine sa ii spun ca la noi interesele personale primeaza interesele publice.

    00
  39. „… oricum toate trec … ca si ei de altfel.”

    problema e ca noi traim in prezent, nu intr-un viitor in care ei o sa fie trecuti demult si noi sanki

    00
  40. @nashu_mare- am fost mereu la vot, chiar si la cele mai penale alegeri, dar s-a dovedit, vorba ta, ca analiza e dificila si oricum as da-o tot prost pic. Asa ca, nu ma mai duc pana n-am sa stiu ca merita cineva.
    Si apropo de „nu contezi pentru ei” eu zic ca ar trebui sa se mai gandeasca. Sunt cca 50% din romanii cu drept de vot care nu se prea prezinta la urne de ani buni, stiu ei de ce. Daca astia 50% si-ar gasi acum un lider, ai sa vezi ca se cam schimba treaba, nu-i asa? O sa ajungem sa le spunem noi lor „voi nu contati pentru noi”!

    00
  41. Mda…eu nu pot fi de acord cu gandirea asta, dar ar fi culmea sa fim cu totii o apa si-un pamant. De ce sa trimiti ITM-ul? „Superi niste oameni”? Hai ma…ce tampenii sunt astea??? Stim cu totii cate ilegalitati practica patronii pe care-i laudati atata. D.p.d.v. fiscal, in primul si-n primul rand. Eu sustin ca sunt prea putine controale si amenzi ale Garzi financiare. iti spun eu de ce nu sut incasari bugetare. Pt. ca super patronii isi tin oamenii cu salarii false pe cartea de munca, o parte din bani intra pe card, alta vine in plic, pt. ca atunci cand se semneaza un contract intre doua firmulete, sau intre firma si un client, se trec sume false, pt. a evita plata taxelor in suma corecta. Romanul minte statul de cand traieste.
    Si dureros e ca ar face asta si daca am fi-n „ca-n Germania”. Pt. ca e in sange. Sa fure si sa se planga de taxe mari, nestiind ca in multe tari europene taxele sunt considerabil mai mari ca aici. Si impozitele la fel. (Cititi aici https://ecas.ec.europa.eu/cas/login?service=http%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Feurostat%3Fredirect%3D%252Feurostat%252Fhelp%252Fnew-eurostat-website ) Plus ca acolo si evaziunea e mai cu masura.
    Sunt multe de discutat…
    Cel mai usor e sa injuri guvernul. E la indemana oricui. :-)
    @Nina – e pt. prima data cad nici eu nu stiu cu cine sa votez. Nu am variante. Bufoni, papagali, si insignifianti.

    00
  42. Scuze pt. greselile gramaticale. :-S

    00
  43. Cateodata zoso e un nesuferit dar pentru genul asta de posturi il citesc eu.

    00
  44. Mda, politicienii de azi se cearta cum sa imparta bugetul tarii = imprumuturi, la pensionari, bugetari si binenteles – lor. Nimeni nu se intereseaza de productie, agricultura, turism. Peste 90% din afacerile romanesti sunt „cumpara ieftin, vinde scump” si „importa, ca ai de unde”. Ma intreb: cand se vor termina banii din imprumuturi si impozite, va da cineva socoteala? Si tot eu imi raspund: NU.
    Inainte ne revoltam pentru orice si nu in sinea noastra, ci afara, la greve si manifestari. E pacat de cei care au murit la Revolutie, au vrut ca noi sa traim mai bine, nu condusi de un capitan de vas care isi da foc la nava cand e in deriva. Clasa de mijloc? Nu mai exista.
    Atata timp cat in parlament media de varsta e peste 40 de ani, proiectele de legi sunt doar pe impozite si taxe reinventate si remajorate, pensiile sunt pensii doar pentru magistrati, fosti politicieni, militari si directori de companii nationale, E JALE!
    Daca am avea jumatate din autostrazile din Ungaria, am avea cel putin dublu turisti. Daca s-ar injumatati birocratia am avea dublu investitori. Daca s-ar injumatati impozitele, am avea PIB dublu.
    @zoso – un partid online, cel putin, ne-ar mai scoate din anonimat.

    00
  45. cand ai dreptate ai, bravo pentru post

    00
  46. @nashu_mare: Ma refeream la numele acelor „drept-mergători de prin blogosferă” care „pupa” buci.
    De votat am scris ca nu am cu cine sa votez pentru ca nici un candidat nu se gandeste: „-Ba cum sa facem sa fie mai bine in rahatu’ asta de tara?” TOTI au ca target CIOLANU.
    Si ca sa fie totul clar in chenarul pe care am sa-l fac pe buletinul de vot imi voi trece si numele, seria de buletin si ma voi semna.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)