Ce urăște cel mai mult un politician american

Dimineața, 6.29. La Washington sună telefonul.

– Bă, să te iau în ștangă pe tine și pe familia ta! De ce v-am finanțat campania, bă săracilor?
– Alo? Cu cine vorbesc?
– ‘Tu-vă neamu’ în Obelisc de țărani de la coada vacii, bă!
– Alo? Michael, tu ești?
– Nu, bă, e mă-ta!
– Michael, calmează-te! Ce s-a întâmplat?
– Bă țărane, mai ții minte când te-am întrebat dacă e ok să bag niște bani în țara aia bananieră, România? Și tu ai zis că da, garantezi tu, e democrație, e justiție?
– Da…
– Ai pierdut garanția, bă, lua-u-as pe mă-ta cu românii tăi!
– Michael, stai un pic…
– Ce să stau, bă? Am pierdut licitația pentru CFR în fața unuia care n-are banii și căpușa compania! M-au dat în judecată că eolienele le dau dureri de cap și poluează, bă! Nu mă lasă să forez unde am autorizație și nu știu diferența dintre explorare și exploatare. Și judecătorul îmi cere juma’ de milion șpagă, bă!
– Stai să dau niște telefo…
– Ce să stau, bă, să stai tu cu mă-ta și cu Obama! Să mai vii să ceri contribuții la campanie!

Cam asta e lecția de democrație pe care i-o predau americanii lui Ponta. Coițe, nu poți să te amesteci peste tot, că avem și noi niște șefi, și dacă ne sună, e de rău. Deci jos labele de pe justiție, jos labele de pe investiții, jos tot! De aceea apar declarații de acest gen:

Vicepreședintele Joe Biden a subliniat că succesul României, ca partener democratic, cu stat de drept puternic, este vital pentru întreținerea unui climat de afaceri sănătos și rămâne, în mod considerabil, printre interesele noastre comune.

în timp ce al nostru declară că:

Nu am discutat cu Joe Biden nimic despre procurori și nu mi-a reproșat ceva în legătură cu statut de drept din România. Sunt pure invenții.

 

man-on-the-phone

“angry man on the phone” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

9 comentarii

 1. Desigur, Ponta, ăştia mint cu înverşunare:

  00
 2. cu eolienele as lasa-o mai moale, de ce romania sa aiba cea mai generoasa schema de finanatare din toata europa cand noi suntem cei mai saraci? si altfel vorbind america nu prea a bagat bani in romania, sunt pe locul 10 parca la investitii. militar? avioane la mana a 3-a si un scut cu 3 rachete? gaze de sist din valoara carora vom incasa 4,5%? parca suntem tara bananier-petroliera din anii 1950 asa ne prostesc toti.

  00
 3. In mod sigur pe ala din campanie il intereseaza o justitie corecta. In principiu nu pot dormi americanii de grija romanilor ca au o justitie partinitoare. Nu ca nu le merge Chevron-ulului asa cum si-ar fi dorit, asta punem in planul doi… importanta e justitia. Poate l-au chemat sa-i reaminteasca ca niste F16-uri de 20 ani sunt mai bune decat Miraj-urile sau avioanele suedeze noi noute desi costa mai mult…
  Americanii vor democatii ca-n Libia, Egipt, Iraq, EAU, Qatar si soon to be Siria (aici tre sa le dea ceva la schimb mamei Rusia). Iran e in joc de glezne…
  Putina lume stie ca in Iraq armata americana a intrat sa sprijine democratia a doua zi dupa ce Saddam a semnat un act in care vindea petrol la pret de referinta in euro si nu in dolari, ceea ce insemna o noua era in lumea petrolului si o lovitura pentru dolar.

  00
 4. Ponta e sfatuit de „ideologii” de la A3 et Co. Daca minte, ii acuza pe altii de minciuna, daca fura, ii acuza pe altii ca fura. Important este sa o faca el primul si cu tupeu. Nu se prinde ca este folosit si dupa va fi aruncat sau spera ca ii va merge. Scoala de moda „veche”, nu au cum sa se adapteze si vor disparea. Pacat ca intre timp ne vor face noua probleme.
  In ce-i priveste pe americani nu sunt de acord. Au si ei afaceristii lor dar trendul este cultivarea unui teritoriu cu valorile proprii pentru ca doar astfel exista comuniune reala de interese. Din punctul meu de vedere este exact ce ne trebuie.

  00
 5. NOU
  #5

  lol, in conditiile in care investitiile americane nu cred ca depasesc 10% din TOTALUL investitiilor din ultimii 20 si ceva de ani, o astfel de discutie si-ar prinde sensul, pentru ca americanii ar pierde argumentul suprem, investitiile. Investitii care sunt inexistente. Evident, ca sa afli toate astea necesita putina documentare inainte de-a scrie acest articol. Altfel n-ai creat decat o opera de fictiuni bazandu-te nu pe date concrete, ci pe ceea ce crezi tu.

  00
 6. @cetatean european: Exista si alte argumente pe langa cele economice. Nu este asa de greu sa le gasesti daca vrei sa o faci.

  00
 7. „lua-o-as” nu „lua-u-as” -> greu cu gramatica, nu?

  00
 8. afacerile cu SUA vin scot bogatia si ne-o vand tot noua? De ce nemernicii de la putere nu fac ceva incat sa profitam de avantajele pe care le avem ca patrie?

  00
 9. @Gabi
  cand compania lor pierde un proces/o licitatie impotriva unei firme capusa a unor baieti destepti, ii cam intereseaza. nu i-ar interesa daca ar fi singurii jucatori intr-o anume chestie.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube