Urăsc să zbor cu avionul…

E una dintre cele mai groaznice și mai umilitoare experiențe din viața unui om. Chiar și cu căști, chiar și cu băut ceva înainte de a ajunge pe aeroport, tot nu poți trece peste mizeria umană din partea aeroportului, liniei aeriene și apoi oamenilor.

Aeroporturile

Știu, veți zice Otopeni e un rahat și că arată mai rău decât unul din lumea a treia (nu arată, Târgu Mureș, Arad sau Chișinău sunt alea), dar e destul de rău. Întâi pentru că nu au nici un fel de logică, programează zboruri aiurea, au dus standurile alea de înfășurat doar în terminalul doi, afișajul cu zborurile e mic și alte minuni.

La ducere, era un zbor din ăla de căpșunari, spre Italia, unde se formase o coadă care bloca complet accesul la terminalul 2. Nimeni, mai mult de o oră, nu a venit să facă ceva, trebuia să treci printre idioții care blocaseră drumul ca și cum erai la coadă la pâine acum 30 de ani. N-am făcut poze, că v-am zis că eram pilit.

La întoarcere, zona aia unde vin bagajele e sinistră, prost luminată, tavanul foarte jos, plin de imbecili care stăteau câte 3-4 aliniați ca să le vină bagajele, că nu puteau sta unul acolo și să le ia el.

Dar ăsta e doar Otopeni. Pe alea din afară ai parte de îndrumători care se pretind a fi supermani, că ei asigură securitatea, dar care habar n-au să te îndrume sau să nimic. Și da, am trecut cu un Kershaw Chill prin două aeroporturi fluierând. Nu vă spun cum, că să nu vă dau idei.

Liniile aeriene

Bă, zborul e deja plin, deci aveți clienți. Minim 50% din zboruri sunt pline, cât de rahat ar fi să începeți să aplicați niște reguli minime?

Da, cum ar fi să nu îi mai lăsați pe cârnații pentru care “o geantă și o geantă de damă sau o geantă de laptop” înseamnă un troller și un rucsac sau două genți? Cum ar fi să îi dați afară când plâng că nu au unde să și le pună? Că de aia se înghesuie ca oile la îmbarcat, ca să fie siguri că au unde să își pună bagajele.

O altă problemă pe care o am e că sunt idioți și nu îmbarcă oamenii în ordinea logică: ultimii primii. Să se ducă în fundul avionului naibii! Nu. Ei îmbarcă locurile în ordinea crescătoare, primii primii, ăia sunt prima oară în avion, le ia uneori și 5 minute să stea dracului jos, timp în care ăia care au loc după ei stau și așteaptă.

O altă problemă pe care o am cu liniile aeriene e controlul excesiv al biletului de îmbarcare. Dă-l în mă-sa, nu e nevoie să îl vadă 3 oameni diferiți! Îl vede aia care îmi dă drumul pe poartă și gata! Nu, tre să îl vadă și stewardesa ca să nimic. Dacă e o singură cale de acces, nu am unde mă duce, nu?! La 777 și altele din alea mari înțeleg să se uite și ea și să îmi zică pe care culoar, dar în rest, pana mea…

La întoarcere mi se luase deja, așa că i-am zis bagajistului, că și el voia să vadă boarding pasul, să mă scutească. Sir sir! Marș mă! De ce pana mea are nevoie și bagajistul să vadă ceva, idioților?!

Pasagerii

Că oamenii sunt în general niște animale știți, de asta speram ca, la un moment dat, liniile aeriene să pună biciul pe ei, să îi mai trieze, dar aparent nu e o prioritate.

Pentru ei sunt două soluții: alcoolul și căștile. Să te facă să nu îi vezi și să îi auzi.

Oamenii merg pe zboruri de 12 ore cu animale. Serios. Idioții ăștia doi chinuiau bietul animal pentru că proasta vieții nu putea merge pe alt continent fără șobolanul ei.

Oamenii aleg primul zbor al copilului unul lung, pentru că și ăla mic trebuie să plătească pentru că ei sunt imbecili.

Chinezii și indienii sunt niște idioți. Nu știu care sunt normele de cultură și civilizație la ei, dar nu te întinzi ca un jeg pe 4 scaune dacă ești două persoane.

 

Și ce e cel mai mizerabil e că oamenii cu cât călătoresc mai mult, cu atât cunosc sistemul și îl exploatează pentru a fi mai mizerabili. Nu mai buni, nu mai utili, mai mizerabili. Că așa sunt oamenii, animale.

100 Jack aici, fără gheață, că vreau să adorm repede. 7€, ok, se face.


Și nu, 30% mai mult ca să stai la business class nu te ferește de imbecili.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. Credeam ca doar in transportul public se practica imbulzeala, agitatia, lipsa ordinii si nesimtirea, dar m-am inselat..

    00
    • Adica transportul aerian nu e public? :) E privat? Poate daca ai avion personal doar.

      00
    • Nu face pe desteptul. Ma refeream la transportul cu autocare/autobuze.

      00
    • Și avionul, dacă nu e privat, se numește transport public. Doar zic.

      00
    • @Cronicarul: No pb. Da’ orice public, cu cat e mai „public” – cu-atat mai nasol. Si daca esti in trafic, singurel in masina ta, cand is masini oriunde te uiti bara-la-bara, e nasol.
      Pana si „The Last Man on Earth” – primele seriale au fost absolut superbe, tragi-comedia lu’ ala singur-cuc etc. Cu cat au aparut mai multi oameni in peisaj, cu-atat a devenit mai nasol si mai plictisitor.
      Vb lu’ bo$$ in text: „Că oamenii sunt în general niște animale știți”. Orice public e multe-multe animale la un loc. Nu se aduna bunul simt, rabdarea, intelegerea reciproca. Se aduna ce e mai nasol in fiecare.

      00
  2. ba mie imi chiar place cu avionu. ajung 2 ore mai repede in aeroport, beau bere, ma pis inainte de imbarcare, si dorm in avion. window seat everytime.

    00
  3. 30% in plus la business class? Cred ca glumesti.. de fiecare data cand am cautat sa imi iau era aproape 3x.
    Indienii si chinezii sunt baieti finuti pe langa rusi si ucraineni.
    Sa te pazeasca sfantul sa ai loc langa rusnaci – vor bea tot drumul chestii hard – vodka – nu conteaza ca e 12h sau 1h.. si vor faca o mega galagie.. fara nici o rusine. Jeguri totale.

    00
  4. Nu mai mergi cu avionul si ai rezolvat.

    00
  5. Intelegem ca nu ai zburat la/de la Chisinau in ultimul cincinal :)

    https://www.youtube.com/watch?v=qmSVK730CO4

    00
  6. De acord cu multe chestii. Intr-un aeroport strain cum iti dai seama unde e poarta de imbarcarea pentru un zbor spre Romania? Simplu, e cea la care oamenii stau ciorchine si nu aliniati intr-un sir indian sau unul dublu.
    Dupa ce treci poarta de imbarcare, te mai poti „rataci” pe platforma de imbarcare(APRON) si sa ajungi la alt avion, de aceea la urcarea in avion iti verifica inca o data ca tu ai bilet pentru aceea cursa. Daca imbarcarea e prin burduf nu e problema asta.
    Se mai ridica bagaje si care nu le-a pups Gigel la cala, de aceea se mai verifica se potriveste numele si eticheta de pe bagaj cu cea lipita pe bilet.
    Daca nu incap bagajele de mana in cabina, se mai trimit la cala, in functie de compania aeriana.
    Ordinea pentru imbarcare depinde de la companie la alta, sunt unele care iti scriu/deseneaza pe bilet pe unde sa te urci, daca e cu scari si nu e la burduf. La debarcare se mai intampla sa fie probleme de echilibru ale avionului, si toti vor atunci sa coboare, desi nu s-au adus scarile.
    Ce dragut e cand ies romanii pe APRON si isi aprind cate o tigara, ca de au o ora si ceva decand nu au mai fumat si mai urmeaza 2-3 de zbor. Bineinteles fix cand se alimenteaza avionul cu kerosen…

    Nu ai pus un link pentru Kershaw Chill, a trebuit sa il intreb pe gogu eu.

    00
  7. Se pare ca te citesc si cei de la companiile aeriene, ca eu am prins la zborurile de 10+ imbarcarea asa cum ai zis tu, intii aia din spate!!

    00
  8. Mie mi s-a intamplat odata sa ajung in avion si abia stewardesa de acolo s-a prins ca nu aveam bilet la zborul ala. Aveam 3 ore mai tarziu cu aceeasi companie, aceeasi destinatie.

    00
    • da-o incolo, mai taie-i din coada, pina si ghiseul de lasat papornitele (daca ai check-in online) se deschide pe international doar cu 2 ore inaintea zborului…

      00
  9. Plm ai carat degeaba cutitul ala cu tine. Puteai sa faci si tu macar putine ordine pe culoarul avionului la imbarcare!

    00
  10. Boss, Otopeni e aeroport misto, cam aglomerat in utima vreme dar peste Luton care e mereu santier, Liverpool sau Verona unde tre’ sa ghicesti la ce usa e zborul tau.

    00
    • Sa incerce un zbor de vest-Africa sau sud-est Asia. O sa-i fie ca-n bancul cu suedejul, copiii si capra in aceeasi camera. Sa vezi cit apreciaza Otopeniul dupa aceea…

      00
  11. la ce ti-a trebuit „briceagul”? ai taiat rosii, ceapa, slanina, ai intins pateul pe paine? sau ai fost prin jungla si ai taiat liane, desfacut scoici si omorat predatori? #romanianrambo

    00
  12. Chiar și cu căști, chiar și cu băut ceva înainte de a ajunge pe aeroport

    @Vali nu ți se face rău în timpul zborului dacă bei alcool?

    La întoarcere, zona aia unde vin bagajele e sinistră, prost luminată, tavanul foarte jos, plin de imbecili care stăteau câte 3-4 aliniați ca să le vină bagajele, că nu puteau sta unul acolo și să le ia el.

    Aa, nu, că nici atunci nu era bine. Mioriticii au văzut în filme americane că ăia stăteau acolo și așteptau bagajul – cum să vină altcineva (de preferat un angajat al aeroportului, că dacă era un neica nimeni, se riscau alte probleme) să le ia bagajele și să le pună undeva deoparte? Nuuuu, că altfel unii nu și-ar mai fi retrăit viața în propriul lor film, așa cum au văzut în filme americane de acțiune.

    Da, cum ar fi să nu îi mai lăsați pe cârnații pentru care “o geantă și o geantă de damă sau o geantă de laptop” înseamnă un troller și un rucsac sau două genți? Cum ar fi să îi dați afară când plâng că nu au unde să și le pună? Că de aia se înghesuie ca oile la îmbarcat, ca să fie siguri că au unde să își pună bagajele.

    N-am găsit video-ul dar la ăștia te referi, nu?

    https://imgur.com/IuzunGe.gifv

    La întoarcere mi se luase deja, așa că i-am zis bagajistului, că și el voia să vadă boarding pasul, să mă scutească. Sir sir! Marș mă! De ce pana mea are nevoie și bagajistul să vadă ceva, idioților?!

    Una din două:

    – Tenta asta spre securism absolut, să știe toți despre tine ce și cum pentru că… d-aia. Oamenii vor să se simtă ca niște zei, să-i facă p-ăilanți cu care intră în contact ca niște subalterni (chiar și pentru câteva secunde sau minute). Ăia din America, TSA, din câte văziu și cm citit și eu, ăia chiar se cred zei.

    – Aici, bagajistul e completarea pe care o făcui adineuri, unde ai scris că nu e nimeni să ia bagajele să nu se mai facă coadă la bagaje. Tu ce zici @Vali, completat cu partea aia în care cineva să ia bagajele (bagajistul): există riscuri să se fure bagaje dacă nu e acolo bagajistul?

    Oamenii merg pe zboruri de 12 ore cu animale. Serios. Idioții ăștia doi chinuiau bietul animal pentru că proasta vieții nu putea merge pe alt continent fără șobolanul ei.

    Oamenii aleg primul zbor al copilului unul lung, pentru că și ăla mic trebuie să plătească pentru că ei sunt imbecili.

    Doar din exemplele ăstea două, CUM să nu te aștepți ca cineva de bună conștiință să nu-i sară țandăra și devină următorul Zodiac sau Rîmaru fiindcă nu mai suportă oamenii ăștia monstruoși?

    Și ce e cel mai mizerabil e că oamenii cu cât călătoresc mai mult, cu atât cunosc sistemul și îl exploatează pentru a fi mai mizerabili. Nu mai buni, nu mai utili, mai mizerabili. Că așa sunt oamenii, animale.

    Ăstea-s rezultatele când oamenii sunt insutriți să privească viața ca pe un film sau un joc sau lucrare de control. Încearcă o dată, încearcă a doua oară, încearcă a treia oară… hopa, au găsit o chestie mișto pentru ei. De ce să-ți pese de niște necunoscuți (care și așa nu o să-i mai vezi vreodată restul vieții) și să nu te comporți mizerabil?

    Asta e logica justificarea lor.

    Cine invocă motivul pentru mizerabilitatea ăstora, pe care i-a descris @Vali, ca fiind „educație” sau „lipsă de educație”, merită un duș foarte rece cu gheață fiindcă e vară.

    00
    • bagajistul care voia să se uite la biletul meu era pe zborul de imbarcare, treaba lui ea să ducă oameni care nu pot merge la avion.

    • Nu inteleg de ce a luat omu dislikeuri pt k are dreptate, in special in cultura estica..

      00
  13. Asa e de la o varsta…incepi sa urasti toate si pe toti. Culmea e ca am auzit de la unii care se dau destepti ca o sa fie si mai rau o data cu trecerea anilor. Ce ii urasc eu eu pe aia care se dau destepti, da si pe aia care sunt destepti…si pe aia care sunt prosti si mai mult si pe aia care…oare ce ziceam aici?

    00
  14. Cu India și China sunt de aceeași părere as mai adauga și niște arabi pe listă… Bonus! Să zbori prin SUA… E suficient sa fi în tranzit printr-un aeroport de-al lor…te gândești serios dacă 5 zile cu vaporul e chiar asa de mult…

    00
    • Am zburat acum 7-8 ani de la Paris, intr-un avion plin cu suedeji. Ce coada la imbarcare sau la verificat acte? Ceva migratie organizata, ca 2/3 din avion erau doar etnia lor. A fost singurul meu zbor unde galagia din interior acoperea zgomotul motoarelor. La un moment dat cineva a facut observatie, si dupa ce s-a intors unul dintre ei si i-a zis ceva, vreo 10 min isi tot cerea scuze cel care facuse observatia. Fac oricand schimb cu indieni sau chinezi.

      00
  15. De ce ar fi oamenii aici diferiti fata de alte medii. La fel ca in trafic, vei da de oameni decenti si lepre. Ba daca mergi spre anumite destinatii dai de „spuma”.

    00
  16. Nicio precizare legată de aplaudatul la aterizare, trebuie aplaudat sau nu??!

    00
  17. Da si cand le-o da voie sa vanda bilete fara loc…Acum ceva timp eram o tarla prin aeroport european si cascam gura aiurea si deodata se ia de noi un stewardez cu ”Rumenia here hurry up!” te-n gura matii ca nu mergem cu low-cost avem bilete mai tarziu la companie serioasa nu cartofi in sac

    00
  18. Printre cele mai umilitoare din viața unui om? Poate pentru unii, pe mine nu m-a deranjat aproape nimic niciodată de pe vreun aeroport. Hai să zic că la luton ne ținea ca pe șeptel într-un coridor relativ strâmt chiar înainte de tubul ăla prin care intri in avion. Dar n-o fost ce știi ce bai.

    00
  19. Cel mai mult ma enerveaza aeroporturile unde se face security checkul in fata portii si dupa ce treci de el te trezesti intr-o camera mica cu cateva banci si daca ai noroc un vendomat.

    Ce imi place e ca de obicei zborurile spre Romania sunt in terminale in care inca sunt locuri de fumat. Am gasit asta in Lisabona, unde terminalul nou nu are locuri de fumat, dar cel din care pleaca zboruri spre Romania, alte tari din zona non Schengen, Africa si America de Sud avea. La fel Heatrow, unde Terminalul 4 mi se pare ca este singurul din tara sau cel putin din Londra si imprejurimi inca are zona de fumat.

    E posibil sa mi se para, dar majoritatea aeroporturilor au preturi la mancare si alte chestii comparabile cu ce gasesti in mijlocul orasului. In Heatrow chiar se mandresc cu asta si au si oferte mai bune uneori. Exceptie bineinteles face Otopeni unde preturile probabil sunt comparative cu Mamaia in full season.

    00
    • He-he, sa vezi cind te baga la separeu, la teste suplimentare de cocaina, cind dupa ceva zboruri prin Columbia incepi sa ai „urme” fie pe haine fie pe papornita (exterior, ca la interior e nasol)…

      00
  20. Eu multumesc lu d-zeu si lu maica domnului c-o adus wizz airu in orasu meu, ajung in 3 ore in romania, vs 3 zile cu autocarul. Toate nemultumirile listate mai sus de propitaru blogului, pe mine ma lasa rece. 3 ore pot suporta. 3 zile?? Cu aceeasi oameni la bord….

    00
  21. „Oamenii aleg primul zbor al copilului unul lung, pentru că și ăla mic trebuie să plătească pentru că ei sunt imbecili.”

    Lumea mai are si treaba si trebuie sa calatoreasca cu tot cu copilul mic, zau. Te uiti la mine in aeroport si crezi ca sunt imbecil doar ca ma vezi cu copil mic pe zbor lung?
    Te amarasti si otzarasti degeaba uneori.
    Vezi ca la faza cu 4 locuri uneori unul din ei merge mai ia o apa mai face un pipi si daca ai mult pana cand pleaca avionul ii tii si lui loc.

    00
  22. Eu am avut norocul sa zbor în Japonia, cu o companie a lor, am aterizat pe Haneda. Ăia sunt din altă lume. Nu deranjau deloc, stewardesele erau aproape duble la număr, fața de zbor cu companie europeană, la același număr de pasageri. Inclusiv la control vamal, isi cereau scuze că știau că suntem obosiți și aveau grijă să nu dureze mult controlul, formalitățile rapid și aia e. Din 12 porți mergeau 12 porți, om la dirijat oamenii spre porțile libere, organizare fantastică. Curat peste tot, toate toaletele au colac încălzit și spălătoare de cur.
    Când m-am întors, am aterizat în Munchen, am avut senzația că e ultima suedie…

    00
    • Oau! Zbor des la Munchen, fata de alte aeeoporturi MUC e chiar crema, m-ai facut foarte curios sa-mi fac de lucru in Japonia. Pacat ca au 3 alfabeturi si ca in afara de Domo, Wakarimasu ka, Dozo, Yie si Hai, nu inteleg iota.

      00
    • @hash,
      Japonia chiar merita vizitata, DAR fa asta in afara perioadei in care infloresc ciresii. Nu de alta dar preturile sint cu cel putin 10% mai mari din cauza devalorizarii USD, iar cazarea e mai scumpa cu undeva intre 30-50%. Si gasesti cozii cum nici pe vremea lui ceasca nu am prins.
      In rest, nu ai nevoie de japoneza – transportul public afiseaza bilingv japoneza/engleza, iar japonezii sunt foarte dispusi sa te ajute chiar daca nu stiu limba (un politist din gara centrala a mers cu noi vreo 500m pana la depozitul long term de bagaje, si e doar un caz).

      00
  23. Acuma…fără să fac mishto, eu zic să faci cursa invers. Peste mama rusia.

    Io s conștient că tehnologie și vremuri….da’ dacă vrei să te piși în Siberia pe gardu’ aeroportului, stând cu țigara în gură peste conducta de carburant care alimentează trocariciu, în timp ce santinela se uită la tine și tu ai gust de votcă și dropsuri de lămâie în gură la -15 grade … check it out. I adevărat că eu m-am oprit la Vancouver …da’ tre sa fie super fun sa te duci până la americani. Te kkci pe tine cu Aeroflotu’, ai ce povesti la nepoți.
    Câini în avion? No way jose. Jumate e gol, liber unde vrei si votca se da la sticla, nu la sută.

    00
  24. Nu stiu la ce preturi te-ai uitat tu, dar la zborurile lungi, peste 8 ore (unde diferenta de la economy la business se simte) costurile pt business class nu-s 30% in plus. La KLM era 20% in plus pentru un loc la „economy plus” care-i un economy cu putin mai mult loc la picioare si o perna de culoare galbena in loc de alba.

    00
    • man, cât de evident tre să fie că nu vreau să pun screenshoturi cu zborul și alte chestii, ca să nu săriți că „de ce ai fost la buzău, când puteai merge la botoșani”?

  25. Oamenii din aeroporturi (avioane) sunt aceiași oameni care umblă pe stradă, un eșantion statistic care cuprinde chiar mai multe straturi sociale decât acum 20 sau 40 de ani.

    Față de „vremurile alea” s-a schimbat nu numai faptul că acum zboară și „săracii” (LOL), ci faptul că multe aeroporturi funcționează deja mult peste capacitatea proiectată inițial. Adică de-aia de fapt se stă la cozi imense la securitate, la pașapoarte, apoi avionul stă pe pistă la coadă zeci de minute cu alte avioane pentru „a prinde pista” iar la destinație e pus eventual să zboare eventual în cerc până la eliberarea culoarului de aterizare sau poate să mai stea ulterior niște zeci de minute pentru „a prinde o poartă liberă”. Altfel rețeta cu căști și alcool funcționează.

    00
  26. Mie îmi plac cei cu experienţă. Coadă la wizz, în faţă o tipă cu ditamai geamantanu pe care îl târa efectiv după ea. Se auzea un murmur, nu trece, pun pariu că nu trece… tipa calmă. Ajunge la poartă, ăia scot cadrul care măsoară bagajele, aia icneşte, ridică geamantanu şi cu 2-3 pumni îl îndeasă pe la colţuri bine şi… zbang, gata. Mă uitam ca fraieru la paporniţa mea şi mă gândeam cam câte table de slănină puteam lua cu mine dacă aveam experienţa ei.

    00
  27. Explicatia e simpla: democratizarea zborului cu avionul.

    Cand a inceput sa se zboare comercial erau avioane mici, si doar super businessmanii isi permiteau asta.

    Sunt plecat din .ro de mai bine de 15 ani, si-mi aduc aminte ca-n 2001 nu erau cine stie ce site-uri, dadeam telefon la agentie daca vroiam sa-mi cumpar bilet de avion si costa de la 300 de euro IN SUS zborurile directe.

    O perioada de vreo cativa ani (2004 – 2008 sa zic) era mai ieftin sa zbori cu escala (cateodata incredibil de ieftin, mai ales cu Swiss).

    De vreo 10 ani sa zic asa, zbor spre .ro doar cu Tarom (stiu hua companie de stat etc.)
    Am vazut ce-nseamna low cost (da a permis tuturor sa zboare, doar ca orarele sunt imposibile, aeroporturile mult in afara oraselor etc.) (Ca o paranteza, transportul cu autocarul n-a dat faliment, romanasii destepti au gasit o intrebuintare: trimit valizele cu Atlassib ii costa mai ieftin si calatoresc mai lejer). Va plangeti de stat inghesuiti pe culoar? Da la aeroportul Beauvais (asa zisul Paris Beauvais, aflat la 100 de km de paris :) unde stai afara in ploaie daca ploua?

    Da, mi s-a intamplat ca-n zborul Paris Bucuresti in ultimele randuri sa fie rromi expulzati cu catusele la maiine, dar asta e ghinion, cu ce era sa-i trimita?

    Ai avut noroc cu brishca aia, io-mi aduc aminte ca la o intoarcere de la licuriciu cel mare, de la un company meeting unde ma dusesem doar cu valijoara de cabina, la escala in Londra am dat peste un imbecil care-mi spunea ca deodorantele stick (Secret cu zinc nu se gasesc decat in State) cu care venisem sunt de fapt lichide (adica incerca sa-mi explice ca sunt lichide solidificate).

    Cu toate controalele alea excesive s-a intamplat recent (la sf lunii aprilie 2018) ca un adolescent din Australia a reusit sa se imbarce intr-un zbor spre Bali, si sa se si cazeze acolo intr-un hotel de lux: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5640791/Australian-boy-books-flight-overseas-argument-parents.html

    Aia cu bagajele este intr-adevar o MARE problema, mai ales pe zborurile spre Romania / cu romani :) d-aia am invatat ca daca vreau sa am unde sa-mi pun bagajul, ma imbarc primul (sau printre primii) (daca tot nu aplica reguli de imbarcare, altele decat aia cu priority sau business).

    S-au facut tzashpe studii despre care e modul de imbarcare optim, se pare ca nu intotdeauna ala pe care-l credem evident chiar este cel mai rapid:

    https://www.vox.com/2014/4/25/5647696/the-way-we-board-airplanes-makes-absolutely-no-sense

    Legat de animale, vedem asta prin prisma probabil a unora care nu avem animale: am in bloc vecini care au pisici (pana la 4 :) dar stau la parter, au gradina pisicile umbla liber prin gradina si nu numai) sau pisica + hamster (in zone separate). Primii au suflet bun si toate pisicile sunt gasite sau aciuate, a doua a luat pentru fetite. Cand pleaca in vacanta n-au cum sa ia animalele cu ei, e necesar ca unii vecini buni sa se ocupe de ele. Poate ca respectiva aia n-a avut cui sa lase cutzulica ala, poate c-a incercat sa-l lase la chestii de dog sitting peste vacantza si cutzulica n-a apreciat, sunt o mie si una de motive pentru care si-a luat javrutza (na astia iubitorii de animale sunt speciali :)

    Altfel concluzia e corecta: oamenii sunt animale and what monkey sees, monkey do!

    00
    • Foarte tare articolul care compara metodele de imbarcare.
      Wizz a avut o vreme varianta fara locuri alocate, era super enervant. Acum, ca sa arate cat de rapida era metoda, au bagat locuri random pre-alocate. Degeaba faci tu rezervare pt 3 persoane odata, vei primi locurile 7b, 12f si 21c. Daca vrei loc preferential, platesti. Rezultatul: un avion de romani care negociaza jumatate de ora rocade si permutari pentru ca nu pot sta necicaliti de nevasta alea 2 ore cat zboara cu rata de Catania.

      00
    • Merci Sorin. Pentru cei 5 cu dislike vă urez să mergeți cu unul din alea 2 NG de la Tarom, luate de la Malaysia Airlines, unde spațiul e rămas configurat după morfologia asiatică, câteva ore cu genunchii la gură, biness.

      00
  28. Eu am vazut niste suedeji care au reusit sa indese o ditamai sacosa de rafie in compartimentul ala de sus. La decolare a fost show, au zburat toate din sacosa, numai mere si pere pe culoar :)

    00
  29. @zoso b0$$ esti hater.

    Semnat, un navetist (cu avionu’) :)

    00
  30. Exista ceva mai umilitor decat astfel de experiente. O citesc de vreo doua ori pe an si tot rad cu lacrimi – https://jalopnik.com/this-is-the-most-embarrassing-plane-pooping-story-ever-1456846301

    00
  31. Bine ca poti dormi de la alcool! Mie imi ajunge o ciocolata cu cognac si ma doare capul 2 zile.

    00
  32. @vali, sunt si aeroporturi civilizate.
    Este normal ca intr-o tara in care probabil fluxul de pasageri de pe toate aeroporturile insumeaza 1 miliard de persoane, sa fie stresant.

    Daca mai iei in calcul ca din aia 1 mld, probabil ca doar 50% sunt pasageri domestici…vezi cam cati raman sa fie de toate natiile pamantului.

    Duminica seara am zburat din Oslo pe Otopeni si chiar am ramas marcat de cat de linistit poate fi aeroportul din Oslo (Lufthavn, nu Torp).

    Linistea nu o adusesera extraterestrii acolo, ci era intretinuta de toti factorii implicati din momentul in care ieseai din hotel cu bagajul pana la imbarcare.

    1. Aeroportul este deservit de un tren care pleaca de la gara din centrul orasului si ajunge la aeroport in 19 min.

    2. La gara, traseul catre terminal care te duce la aeroport este atat de bine semnalizat incat doar un orb s-ar putea rataci.

    3. Biletul de tren ti-l poti achizitiona cu cea mai mare usurinta de la automatele prezente cu 10 m inainte de accesul pe peron.

    4. Trenul vine si pleaca la ora la care este programat/afisat sa o faca.

    5. Trenul este curat, are locuri speciale pentru bagaje mari si suficiente locuri pentru calatori.

    6. Pe durata calatoriei nu vine niciun “nas” care, cu aere de superioritate sa te controleze. Nu, la coborarea pe peronul din aeroport, iti scanezi singur biletul la un turnichet.

    7. Zona de check-in este cea mai spatioasa zona a aeroportului, atat ca intindere cat si ca inaltime (>10m H).

    8. Materialele folosite la c-tia aeroportului nu sunt materiale destinate cavourilor (fier, beton, gresie, iar fier). Nu, aeroportul are foarte mult lemn, granit si mai ales lumina naturala.

    9. Zona de duty free si de restaurante este foarte mare (din cate am citit cea mai mare din Europa), motiv pentru care este destul de aerisit, indiferent de cati oameni sunt pe acolo.

    10. Anunturile pentru imbarcari se fac DOAR la poarta zborului respectiv, nu la toate portile din aeroport. Aici poate unii dintre voi il vedeti ca pe un dezavantaj, insa este mega civilizat si rezonabil ca pentru un idiot care casca gura prin duty free sa vrei sa nu deranjezi x porti x y pasageri.

    Bineinteles, cand ajungi la poarta destinata zborului catre Romania, lucrurile devin ca pe Otopeni.

    Fara legatura cu aeroporturile si zborurile, dar cu o mare legatura cu frustrarile generate de ele, as avea o intrebare:

    Daca tu, Vali Petcu, consideri ca Romania si romanii sunt de kkt, de ce nu pleci undeva, intr-un mediu mai bun? Intr-o tara in care tu consideri ca ai putea sa traiesti mai linistit, mai relaxat si in care te-ai putea bucura mai mult de viata?

    Pentru ca a sta si a judeca printr-o lumina negativa, orice aspect al vietii, nu-ti face bine nici tie, nici celor mai putin civilizati pe care ii judeci.

    Personal, de vreo doi ani am renuntat sa mai cred ca Romania va reusi in urmatorii 50 ani sa atinga macar 20% din nivelul de civilizatie al tarilor cu adevarat civilizate, nu al SUA, SUA nu este o tara civilizata.

    Motiv pentru care ma pregatesc cat pot de mult ca in urmatorii ani sa pot pleca intr-o tara civilizata, o tara in care sa pot sa traiesc, nu doar sa muncesc. O tara in care indiferent cati bani ai avea, poti trai decent.

    In Romania nu exista nicio diferenta reala intre cel cu salariul minim si cel cu 10 salarii minime/luna. Diferentele sunt legate de haine, masini, case si mancare, insa drumurile, aerul pe care il respiri, contactul cu statul – este acelasi.
    Ori sa crezi ca tu esti mai special cand iti vorbeste frumos domnul doctor DOAR pentru ca i-ai dat cu 1000 lei mai multa spaga, trebuie sa ai un retard pronuntat.

    Si da, exista cateva tari mega civilizate. Si sunt scumpe, intr-adevar, dar si salariile sunt pe masura, depinde doar ce livrezi…

    00
    • Cei care vor sa plece nu se gândesc puțin la oamenii din țările în care se duc, care poate nu-i vor? Adică oricât de civilizat ai fi, sunt destui care ar prefera sa ramai la tine acasă, cat timp nu e război sau nu știu ce cataclism. Și au perfecta dreptate, e tara lor. Bineînțeles că e foarte buna libertatea asta de a te muta oriunde in ue, dar mi se pare un pic nesimțire sa zici că te cari la fiecare problemuță. Nesimțire fata de locuitorii din țările respective. Da, muncești, plătești impozite, respecți legile…dar tot e aiurea, mai ales daca ar pleca toți cei care zic că pleacă. Tot le trece prin cap și oamenilor mai moderați de acolo că dacă vin atâția străini le diluează cultura. Multi o să vadă și aspecte pozitive in asta, și sunt (multiculturalismul are și părți bune), dar parca prea, prea, ii vedem ca mama răniților (adica a noastră) și nu mi se pare frumos. Macar daca ar fi reciproc , ca intre tarile din vest.

      00
  33. Daca stai sa te infurii pe toate chestiile astea, mai bine stai acasa. Avem destule zboruri la activ, pe diverse variante (mai scurte, mai lungi, cu copil, fara copil), am vazut nesimtirea chinezilor (stateau pe scaunele persoanelor cu dizabilitati in aeroport) sau a indienilor (astia probabil nu simteau ca put ca un hoit dupa un zbor lung si halit curry), am mai dat si de ai nostri ca brazii. Dar iti vezi de treaba ta si te rogi sa nu cada pasarea din cer. Ca atunci e mai nasol. :D

    • Dojo, esti ignoranta, in ciuda celor ‘jde zboruri la activ… Indienii miroseau urat, fiindca probabil erau de o saptamana pe drum, doar ca sa ajunga pana la primul aeroport, fara posibilitatea de a se spala. Ne pisam pe ei, ca vin dintr-o zona mai prapadita decat Romania, dar daca un neamt sau francez ne face suedeji, dam instantaneu in herpes.

      Desigur, mancam curry si putim a hoit… Si tu puti a hoit, doar ca nu realizezi.

      00
    • Daca indienii aia si-au permis sa aterizeze pe JFK, iti garantez eu ca nu traiau din salariul minim pe economie. E chiar posibil ca noi eram sarantocii, nu indivizii aia. Si noi aveam 24 de ore pe drum deja si tot nu miroseam incat sa vomite cei de langa noi. Dar e usor sa dai din fleanca, daca nu stii despre ce vorbeste careva, numa’ sa te crezi interesant.

    • Indienii gatesc cu mult curry. Iar cind e prea mult incepe transpiartia lor sa puta a curry. Cidn stau mai mult in afara indiei si nu au acces la condimente proaspate ci uscate mirosul se atenuaeaza…

      00
    • Mihai, stii tu sigur, din experienta, sau sunt mituri? Eu lucrez extrem de frecvent cu indieni, toti mananca curry, si unii miros, altii nu, in functie de igiena corporala, ca oricare alt om.

      Uite, eu am mancat curries timp de vreo 2 ani, 4 zile pe saptamana, in afara Indiei. Asta in conditiile in care nimeni din familia mea nu s-ar atinge de curry nici cu pistolul la tampla…

      Ii intrebam frecvent daca atunci cand transpir miros altfel, sau mult mai neplacut decat simplul miros de transpiratie.

      Or fi avut toti nasul infundat, caci nu au depistat nimic…

      Duhoarea insuportabila vine de la nespalare.

      00
  34. esti prea sensibil/drama queen. 2 chestii de la mine:
    1. zbor spre Stockholm anul trecut, in avion erau 2 conationali cu acordeonul in bagaj de mana, unul dintre ei avea tricou cu Joy Division, imi pare rau ca nu i-am facut poza, in rest baieti ok, in ciuda culorii
    2. aveam zbor Helsinki – Iasi cu escala la Bucuresti (Blue Air, desigur). Prin aeroport se auzea ca e furtuna la Iasi si nu se poate ateriza decat la Suceava (win for me, ca a doua zi voiam sa ajung la ai mei). Ne baga in autobuz, sta autobuzul vreo 15-20 minute langa poarta de imbarcare, plin ochi desigur, apoi incepe sa mearga catre avion. La un moment dat se opreste undeva si il aud pe sofer cum intreaba prin statie „Unde e avionul?”. Dupa explicatiile de rigoare, mai merge jumatate de aeroport pana gaseste avionul. Ajungem unde trebuie, dar nu se intampla nimic. Stam acolo vreo jumatate de ora, se aud zvonuri ca nu se poate zbura la Iasi. Mai trec vreo 15 minute, vine cineva de la Blue Air si ne zice ca zburam la Suceava (win for me), dar nu stie daca se ofera transfer la Iasi (autobuz sau ceva) si ca practic, fiind din cauza vremii sau ceva de genul, nuici nu sunt obligati sa ofere. Asta in autobuzul plin cu majoritatea stand de vreo ora in picioare. Mai trec vreo 15 minute, ne baga in avion si ne zic ca se face transferul la Iasi cu autocarul, am impresia ca ne-au dat si o magura sau un sendvis in plus ca am asteptat atat sau apa gratuit, n-am idee, dar gg sa ne lase peste vreo ora in autobuz ticsit, majoritatea timpului fara vreo informatie, noroc ca nu era si ziua si 40 grade (era seara ploios si racoare). Dintre pasageri, erau 2 tipe care erau nu fel de pitipoance, din alea cu buze mult marite, imi vedea sa rad cand ma uitam la buzele lor, si ele au facut cel mai mare scandal, au inceput sa injure si sa tipe la aia de la Blue Air, care si-o cam meritau, dar nu chiar in halul ala.

    PS: ori sunt eu tampit, dar in Otopeni daca e zbor cu escala (venit de pe extern si plecat intern sau invers), tot trebuie iesit din zona de securitate si facut din nou controlul de securitate si nu e ca intr-un aeroport civilizat?

    00
    • Perkele: nu esti deloc tampit, organizarea aeroportului e tampita; prin octombrie aveam escala, si m-am dus si eu inspre unde stiam ca sunt Transferurile si imi zic aia pai nu domnu’ iesiti cu toata lumea si treceti intr-adevar filtrul de securitate, pentru ca portile de intern sunt intr-un alt univers.

      00
    • La fel e si la Istanbul. La fel e si la multe aeroporturi cu doua terminale.

      00
  35. Un drum cu charter-ul in Antalya iti va arata ce inseamna marlani cu copii in avion. Ce povestesti tu mai sus e lejer de tot…

    00
    • 2-3 ore e un fleac. Sa vezi cind se aduna 8-10 maimutele in cite un „compartiment” de 767 pe ruta Paris Singapore. Ai concert garantat vreo 8-9 ore din cele 13 de zbor.

      00
    • Lasa timpul ca e relativ… 2-3 ore plus alea din aeroport ( min 2 ) iti ies pe ochi. Si nu e vb de compartiment – e vb de 85-90% dintre ei impreuna cu copii lor cu tot. Zici ca esti in rata de Botosani – urla unii la altii in avion, se plimba pe culoar peste tine etc etc etc…

      00
  36. Bravo, nu credeam ca esti expert si in transport aerian. Dar daca este o persoana care le stie pe toate atunci cu siguranta tu esti acea persoana =))))

    00
  37. Ai uitat sa zici de problema cu locurile :) Pot sa accept ca nu am loc unde sa pun bagajul aia e nu e moarte de om..dar cand vezi o familie intreaga cu 2 copii,unul dintre copii iti ocupa locul de la geam ce poti sa faci ? Sa te certi cu oamenii ..mai ales ca si ei la randul lor au ocupat locul de la geam care nu era a lor…ca tot vorbesti de chinezi :) de acord au bubele lor…dar anul trecut cand cautam poarta de imbarcare ,trec la un moment dat pe langa un zbor spre Shangai …imaginativa cum stateau toti in linie disciplinat unul cate unul….ajung la poarta mea zbor spre Otopeni ( turma de oi lasata libera ).Si da incep sa cred ca whiskey e o idee buna + casti + asi adauga masca de dormit…

    00
  38. S-a umplut cisterna cu hate în concediu și acum decartezi la greu 😀

    00
  39. Nu stiu de ce pui Arad-ul in lista :)) avem aeroport renovat, nou nout si avem un singur zbor charter in vara. Atat.

    00
  40. Haha, tu ai zburat cu wizzair!! In media pe an zbor cam de 25-30 ori. Cele mai infecte zboruri sunt cele wizzair. Ultimul zbor acum 4 zile. Au inventat o chestie noua, numita prioritate de imbarcare, desi avionul intarzie mereu o ora sau mai mult. Cu asta, nu te mai lasa sa iei bagajul de mana cu tine in avion, ti-l baga la cala. Daca ai prins vreo cursa de Italia, Spania, esti mancat. Acolo vei vedea cele mai josnice personaje cu cetatenie romaneasca. suedeji, nespalati, dubiosi, ceva de speriat.

    00
  41. Ești un adevărat guru cu brișca aia :))) la 3 din ultimele 4 zboruri mi-au testat „randomly” bagajul de droguri.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile