De ce urăsc angajații companiile pentru care lucrează

Check this:

Responsabilitate sociala de la varful organizatiei
Implicarea in comunitate si proiectele de CSR fac parte din cultura organizationala a TELUS International.

Compania a chemat 350 oameni în weekend ca să fie voluntari la o chestie de CSR. Nu, nu întrebați daca au primit o zi liberă la schimb, nu e cazul de asemenea întrebări rău-voitoare. E vorba despre valorile companiei, despre munca în echipă, despre leadership, despre oameni, despre voluntariat. Și despre un advertorial nesemnalizat pe Wall-street.ro.

De la faze din astea. Nu neapărat Telus (nu știu cine sunt și cu ce se ocupă și nu-mi pasă prea tare), ci zeci și sute de companii o ard cu prostii în loc să își asculte angajații, să le facă munca mai ușoară, să mai dea afară din lepre, să oprească nepotismele și tot așa.

Dar la faze din astea…hai să ne adunăm toți, ca să facă fetele de la marketing poze să se laude cu ce bună e compania. Nu, nu avem buget de măriri de salarii. O să vă punem la muncă sâmbăta și o să trecem în plan că am făcut teambuilding și echipa e mai unită ca niciodată.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. Si la noi se fac plantari de copaci de doua ori pe an, dar e complet voluntar, daca ai chef sa te inscrii pe lista bine, daca nu iar bine… Acum 2-3 ani lumea era mai entuziasmata, acum abia au reusit sa ocupe 90% dintr-un autocar. Se cam fasaie si CSR-ul…

    00
  2. TELUS este angajatorul ideal. Tragi tare la ei de Luni pana Vineri si bonus: mucesti, (pardon faci voluntariat) si in weekend pentru a construi imagine buna companiei. Totul pe carca ta, pe timpul tau, pe tineretea ta.

    Ca tu ai familie, prieteni sau alte planuri, who cares ?

    00
    • Nu obliga nimeni pe nimeni nici sa fie angajatul unei companii si nici sa participe la diverse actiuni ale unei companii. Deci unde e problema? Ca niste oameni majori au mers la o actiune pur voluntara? Gata s-au terminat cu totul subiectele si am ajuns aici?

      00
    • Pur voluntară unde HR bifează cine a fost voluntar…? La sfârșitul anului poți sa fi cât de bun vrei însă când vine vorba de mărirea salariului: aaaa, păi stai, prestezi munca bună dar nu ai team spirit, integrează-te mai bine și vorbim la anu’.

      Căcat roz, CSR și Team-building „voluntar”. Am fost (când eram pe planta străin) într-o excursie de team-building la cățărat pe munți și stat câte trei (adulți) într-o camera. Firmă de consultanță cu pretenții… PLM (scris mare)…cred ca se știe pe aici cât iubesc natura și bășinile străinilor adulți din aceeași cameră înloc să-mi petrec week-end-ul involuntar cu familia și prieteni.

      Asta cu team building. Cu CSR stătea așa: anul ăsta cumpărăm/ sponzorizăm pentru asociația xy o Dacia Logan mcv ca să poată să transporte z de la a la b. Voluntar am dat 20 de coco într-o cutie. Câteva ore mai târziu vorbeam cu big bossul și-mi zice într-o doară: domnul F aveți responsabilitate, sunteți un om de la care angajații iau exemplu…nu credeți că ar trebui, la salariul dvs. să dați ceva mai mult, dar și mai public… PLM a trebuit să-mi inzacesc darul voluntar, asociația xy a fost nemulțumită de mașină că face costuri fixe și ei ar avea nevoie de computere. Nu știu dacă anul următor au primit computere ca eu ma car du faze deastea. Și acum mă mir de unde știa cât am dat. Stasi și secu la un loc…

      00
    • Egzact in loc sa aibe cojones se plang pe net ca anonimi sau tac si inghit, romanii, acest popor de viteji

      00
    • Cam așa e cu voluntariatul. La firma precedentă se organizeau team building-uri, la care nu prea aveam chef să merg. M-a cam tras în jos decizia în ochii ierarhiei.

      00
    • Guys, daca lucrati la niste firme dubioase si obscure romanesti cu apucaturi romanesti, nu generalizati. Daca nu ati fost promovati sau nu ati primit mariri de salariu nu o dati pe faptul ca nu ati participat la actiunile firmei. Cel mai probabil sunteti doar incompetenti sau mediocri in ceea ce faceti.
      Start la degete in jos! :))

      00
  3. Ce e aia „CSR”?

    00
    • Responsabilitate sociala

      00
    • Un fel de rahat pe batz a.k.a. Corporate social responsibility

      00
    • Corectitudine politica, faza pe unitate.

      00
    • NOU
      #17

      Un fel de PTAP.

      00
    • NOU
      #18

      un fel de FAP în grup la locul de muncă!:))))))

      00
    • @Un om … Macar la PTAP mai pupam o gagica, mai pipaiam o tzatza. Aici, doar te fute directorul de HR sub ochii managerului – un soi de sex in public places

      00
    • @Un om simplu din popor PTAP (Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei) era altceva. Ce povestiţi voi seamană cu practica agricolă din timpul vacanţelor de vară sau cu interminabilele şedinţe de coregrafie prilejuite de vizita TOVARĂŞULUI. Şi aia era tot voluntară. Şi la fel ca la voi absenteismul dădea urît la dosar mai târziu. Ce coincidenţe stranii.

      00
  4. Este luna lui Cuptor. Taranii cooperatori primesc entuziasmati vizita tovarasilor de la oras, veniti cu sutele in sprijinul lor. Zambete binevoitoare si calde cuvinte de incurajare si multumire sunt adresate sutelor de voluntari nerabdatori sa adune de pe campurile mangaiate de soare recolta cea bogata. „Este o munca grea, dar satisfactia lucrului implinit, faptul ca putem demonstra ca suntem impreuna in aceasta lupta pentru binele comun ne dau putere” a declarat Ipsteria Buleanu, o tanara ciberneticiana angajata a unei mari intreprinderi din Capitala.

    00
  5. Să mai dea afară din lepre – ii singurul lucru care conteaza!

    10
    • Șomajul e la minime istorice. Compania la care lucrez mai are un pic și ne trimite și fetele de la HR să ne facă o muie, dacă recomandăm un om bun și voi vreți să dea lepre afară? Și pe cine să angajeze?

      00
    • @Ubercool, București? cineva cu studii și experință juridică vă trebuie? promit că nu-s o lepră. :)

      00
  6. Sunt convins că la un control ITM, pe specific de șantier, îi găsea offside

    00
  7. Si la noi sunt activitati de CSR, dar complet voluntare. Unele aduna mai multi oameni, altele mai putini… in functie de interes.

    00
  8. …stai ca acum am citit si poza. Am fost si eu la Buftea acum un an, pentru acelasi centru comunitar, dar eu am fost intr-o vineri.

    00
  9. Cel mai usor mod de a uni niste individualitati e sa-i faci sa urasca o tinta comuna . In cazul asta idiotii care i-au trimis acolo
    Deci scopul a fost atins

    00
  10. O inițiativă asemănătoare s-a încercat si la Endava Iași dar treaba s-a răsuflat repede pentru ca gâsculițele de la HR au pierdut vremea cu monitorizarea angajaților folosind keyloggere, nu cu organizarea evenimentului.

    10
    • WTF? Cum adica keyloggere. Ce naiba vroiau sa afle?

      00
    • parola de la contul de linkedin.

      00
    • Sunt instalate programe care le raporteaza activitatea pe calculator dar si conversațiile si ce ai tastat. In caz ca ai folosit mai mult timp browser-ul pe site-uri care nu au legătură cu munca ta atunci se aprinde un RedFlag iar conversațiile sunt triate dupa anumite cuvinte cheie.
      Scaneaza calculatorul cu un alt antivirus si o sa gasesti keyloggerul.

      10
    • @george
      Ma pregateam sa urlu tare ca este o ineptie ce zici tu acolo, ca e ilegal, ca proces, chemati televiziunile, mass pe fb dar apoi am cautat nitel pe net:
      „Potrivit hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pronuntata in cauza Barbulescu vs. Romania, un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru. Totodata, Curtea arata ca un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile purtate pe internet de salariati in timpul orelor de lucru.”

      Deci da, angajatorul poate instala un KeyLogger legal pe pc-ul de munca din ce inteleg eu.

      Sauce:
      http://vasiliumiclea.ro/dreptul-angjatorului-de-a-monitoriza-cominicatiile-purtate-pe-internet-de-salariati/

      https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-177082%22]}

      00
  11. Nu sunt obligatorii, dar nici nu cred ca da bine in raport cu șefii sa nu meargă angajatii ( la multe firme). Asa ca, în multe locuri, e recomandat sa mergi ca sa nu ai după aceea probleme din nimic.
    Angajatii isi mai sacrifica o sambata pt o ipocrizie.

    10
    • Daca iti faci treaba nu iti pierzi locul de munca, eventual pierzi o posibila promovare. Cand ajungi sa fii „santajat” primul lucru pe care trebuie sa il faci e sa incepi sa iti cauti alt loc de munca.

      01
    • și dacă pierzi promovarea/mărirea de salariu/o caracterizare bună la evaluarea anuală pt că ai preferat să stai acasă cu familia în timpul tău liber (sau, de ce nu, să faci voluntariat acolo unde vrea pula ta) nu ți se pare o problemă?!

      10
    • Tocmai aia am zis, ca nu e ceva in regula si ca e cazul sa iti cauti alt loc de munca.

      10
  12. In toate comentariile, nu am vazut sa lucrati vreunul la firma asta, sau sa cunoasteti pe cineva care lucreaza acolo ca sa aflam situatia exacta. Dar invariabil, ii injurati.
    Sunt totusi cativa care spun ca au plantat (construit, sau altceva) fara sa fie fortati.
    Pana sa dati verdicte, v-ati gandit ca exista oameni care si doresc sa planteze un copac dar nu au cum, unde?! Si prin actiuni ca ale firmei de mai sus, castiga si firma, si omul si pomul?!

    01
    • ce duda!

      00
    • nu i-am înjurat pe ăia! am înjurat firmele unde am lucrat/unde au lucrat/lucrează prieteni, cunoscuți, etc care au aceleași politici de HR tâmpite privind team-buildingurile, voluntariatul și alte chestii pe care le urâm. :)

      00
    • Eu stiu pe cineva care a lucrat la aceasta firma, si toate injuraturile si ce mai citesti pe aici negativ este justificat. Nu e obligatoriu, nimic nu e, dar stim cu totii cum sta treaba cu obligatoriu cand se fac liste cu prezenta ptr ca …. motive?
      Nu ai unde sa plantezi un copac? Asta e noua. Chiar nu mai exista locuri unde poti planta un copac, sa iti satisfaci acest fetis. Noroc cu multinationalele care dau ceva inapoi societatii. Ca daca nu erau ele, ramaneau oamenii cu tree-blue-balls.

      10
  13. Din 1000 au venit 350 că au vrut. Au avut mâncare, apa, suc și nimeni nu a tras de ei să facă ce nu vor/pot. A fost fun și anul asta și anul trecut. Iar genul asta de activități permit conexiuni între oameni care lucrează în același loc, dat poate nu pe același proiect. Nu mai zic că simți că ai ajutat macar un pic pentru o cauză buna.
    @zoso te citesc de multa vreme dar aici ai dat cu bățul in balta.

    01
    • @Cristi, mergi linistit si impadureste planeta in numele TELUS International. Nu cred ca ai tu timp de citit bloguri.

      10
    • așa e viața, după atâția ani mai dai și cu bățul în baltă.

    • Bai cristi dar daca e vorba de conexiuni de ce nu va organizeaza sefia petreceri? Ia uite aici, 1 mai, craciun, revelion, paste, sf valentin(nu cel amuricanesc), ziua copilului, ziua barbatului, ziua femeii, 1 decembrie etc? A da stii de ce? Nu ii pasa nimanui in stiri ca ati avut petrecere si ati socializat. In ziar da mai bine: 350 de aganjati au facut „voluntariat”

      00
    • @verdenpom: Unele firme fac si petreceri si csr si alte nebunii din astea. Ideea de csr e sa dea bine in comunicate, sa mai arate si statului ca firma straina ajuta romania etc.

      In compania in care plantez copaci se fac astfel de actiuni(asta cu copacii a fost si la noi acum cateva luni) insa nu obliga HR pe nimeni sa fie prezent iar oamenii se duc (in timpul saptamanii, bineinteles) de drag. Sunt unii(multi) pe care ii doare in 14 de copaci si prefera sa vina la munca decat sa scuteasca o zi pentru a o arde pe plantatie.

      HR-ul de la TELUS probabil e format din niste pasarici care vor sa arate ele sefilor ca se poate si in weekend, nu se cade sa pierzi o zi de facut bani. Din cate stiu, la noi se calculeaza fiecare ora in care un om e scos din productie si se calculeaza la pierderi asumate(de bani bineinteles). Numa’ eu am adaugat vreo 20 ore de pierderi anul asta (cursuri, training-uri etc) :))

      10
    • Pentru conexiuni exista timpul liber, in care fac ce vreau, ma conectez cu cine-mi pica bine. Nu fortat de companie sa-l plac pe x-ulescu sau x-uleasca de la alt departament. Cam asa facea si nenea Henry Ford: „daca tot le dau bani peste medie, hai sa le controlez vietile personale…. fiindca de ce nu?! ” Intr-un final s-a ajuns la concluzia ca omul-angajat are dreptul la viata personala si n-ar trebui pe sef sa-l futa grija de activitatile unui om major in timpul sau liber. Un om este platit pentru un serviciu prestat intr-un anumit interval de timp. Doar ineficientii si pierde-vara se bucura de aceste iesiri, voluntariat, team-building & shit.

      00
  14. TELUS e call-center externalizat, oricum nu prea e un job sa imbatranesti acolo. Altfel, cum firma impresioneaza cu activitatile de CSR, si angajatii pun pariu ca profita de ocazie ca sa se puna pe instagram cum sunt ei ocrotitori cu mediul si cum au mers ei la plantat ca niste voluntari informati si binevoitori.

    10
  15. Numa io vad asemanarea intre asta si autocarele PSD de la mitinguri?
    #santaj #debunavoie

    00
  16. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/sute-de-angajati-ai-grupului-digi-rcs-rds-conectati-la-viata-1142958
    las si eu asta aici ;)) da stiu e sange… uuuu e altceva OK sa trecem peste importanta donarii de sange si sa ne intrebam cati au vrut…

    00
  17. Firma plateste: benzina, autocarele, voluntarii din asociatie, primarul pomii. Singurii neplatiti (in bani) sunt corporatistii. Dar mai fac miscare, mai socializeaza. Fiecare castiga ceva. Atata timp cat nu e obligatoriu e ok. Mi s-a parut fascinant cat castiga o voluntara de la asociatie. Practic facea pipi pe toti angajatii :)

    10
  18. Mda, e funny. Pe ai mei îi duceau de la serviciu (ingineri) cu remorca să scoată sfecla de pe câmp până la 12 noaptea, acuma la CSR plătește firma să ne scoată pe câmp…și ne mai și place.

    10
  19. Daca nu e mancat, baut si futut nu e team building.

    00
  20. Sindromul Școala Altfel și „Şă ştii mai multe, să fii mai bun.”

    Cei cu copii săraci, care îi au în clase cu învățătoare/învățători și profesori cretini (obsedați după certificate și diplome la dosar), înțeleg mult prea bine sindromul ăsta. Se aplică și aici.

    (mă iau după spusele lui Cristi, vreau să argumentez o chestie toxică cu mizeriile ăstea)
    Ăia 350 din 1000 își vor forma un grup de interes la locul de muncă. O să-și facă deziluzii elitiste pe bază de ofticare, că „ce, ei să fie fraierii să se ducă la d-ăstea, cum să nu primească ei mai mulți bani sau să fie promovați primii, comparativ cu cei care nu s-au dus la prostia asta? Păi ce, voluntariatul e așa, gratis, să se ducă toți fără să primească ceva în schimb într-un viitor apropiat/îndepărtat?”

    Pentru mizeriile ăstea, HR-istele, managerii sau cine fac divergențe din ăstea merită nasoale crunte în viață.

    00
  21. Salut.

    Compania mea face teambuilding cu aproape 10 000 de oameni pe an. Peste o mie fac programe de CSR cu noi: refacem scoli/gradinite, utilam diferite chestii, gatim in comunitati defavorizate, refacem poduri mici, locuri de joaca, plantam copaci.
    Activitatile de CSR pe care noi le facem nu au componenta de comunicare, si tinem sa fie asa.
    Pentru ca CSR facut pentru a arata cat de darnici si frumosi suntem noi, nu este pentru comunitate, este pentru audienta.
    Tarifele noastre de agentie sunt 50% reduse pentru activitati de CSR prestate catre clientii nostri, tocmai pentru ca impactul nu este doar in corporatie.
    Va scriu asta nu pentru a arata ca suntem superiori si deontologi, ci ca sa stiti ca exista si CSR facut pentru comunitate si echipa care il face, nu doar pentru imagine.

    00
  22. Se organizeaza in fiecare an astfel de activitati. Au mai zugravit o casa de copii, au mai plantat un copac, dastea. Participarea e de buna voie si nu face nimeni prezenta.
    Telus e un fel de Vodafone, doar ca din Canada. Se munceste pentru Telus, restul de contracte sunt de dinaintea achizitiei Call Point Europe.
    Da, in compania se si voteaza ce beneficii ar mai fi dorite de catre angajati.

    00
  23. E vorba despre valorile companiei, despre munca în echipă, despre leadership, despre oameni, despre voluntariat.

    Stii @Vali care e faza? Ca 80 la suta din ãia naivi din pozã chiar cred treburile astea. Sunt mandri sa lucreze pentru compania XYZ. Sã codeze pentru compania XYZ. Sa proiect managerieze pentru compania XYZ. Sã plece sambãta la 6 dimineata de acasã pentru compania XYZ, cand de fapt ar trebui sa faca exact orice altceva. Sã se identifice cu compania XYZ, uitand ca, de fapt, nu sunt ncii macar actionari semnificativi acolo. Si ca menegimãntul ii vede mai rau de cum erau vazuti de catre secretarii fostului partid, cand bunicii lor bãgau zile fãrã numar la ceapeu. Si cã când, datoritã minunatului program, vor face un mega burn out si in consectintã menegimãntul se va dispensa de serviciile lor ca de un gunoi, vor intelege cat au valorat pentru mirifica companie XYZ. Adica fix nimic. Sclavi inlocuibili in exact nanosecunda urmatoare .
    Succes, bãi. La cat mai multe actiuni din astea, cat mai aveti psihicul intact.

    00
    • Spune-ne tu, o suveranule cum sa traim! Sunt si alte valori decat banii. Unii sunt profesori, invatatori. Unii sunt preoti! Altii sunt corporatisti. Cred ca nu stii definitia sclavului.

      00
    • @Cici, in mod normal n-ar trebui sa identificam notiunea de corporatist in comparatie cu… profesorii, invatatorii si eventual preotii. Sau absolut oricare alta profesie. Daca astia din urma au in mod clar un obiect al muncii, asa-numitii corporatisti ce mama lor fac? Nu mai bine ii numim … juristi, contabili, designeri, secretare, it-isti… etc? Ca se intampla sa lucreze intr-o corporatie e una, dar sa-i bagam pe toti sub aceeasi denumire e o tampenie. Da, e clar ca lucrul intr-o atmosfera de genu asta te schimba, iti niveleaza circumvolutiunile intr-un mod ireversibil… Din fericire, unii mai scapa de primejdia tavalugului si aleg sa iasa din hora asta. Iar restu’ se bucura ca-s voluntari.

      00
    • Etravel ti-a spus o realitate , nu cum sa traiesti.

      00
    • La pariu ca cel putin jumatate dintre „voluntarii” aia sufera de depresie

      00
  24. Ce-i aia CSR?

    00
  25. Am fost la un interviu pentru angajare la compania asta acum ceva ani. E de evitat. Angajatorul un libidinos si afemeiat înconjurat numai de pizde HR-iste. Îți provoacă o sila când te ia cu vrăjeli ca prioritatea e sa înveți si sa te dezvolți personal, ca salariul nu e importanr, ca trebuie voluntariat!
    Da, da, sa-i spună asta si chiriașului si administratorului de bloc si băncilor cărora trebuie sa le plătim taxe.

    Plm, trebuie sa fii retardat sa muncești in call center in Romania pe salariu de nimic si sa te mai ia si cu ifose din astea cu voluntariat si dezvoltare personală. In Romania mai poți sa trăiești decent doar muncind din IT sau daca ai pile si te angajezi la stat. Ori emigrezi.

    Dar mai degrabă as fi o lichea bugetara decât sa ajung sa fac voluntariat si sa muncesc pe salariu de nimic intr-un call center din asta românesc.

    00
  26. M-am umplut de spume pt ca a trebuit sa merg la pierderea aceea de vreme.

    00
    • Cum adica a trebuit sa mergi? Dar Cristi spune mai sus ca a fost cu mancare, bautura si distractie! In propriul tau timp liber chiar! Cum adica sa nu petreci si mai mult timp alaturi de aceasi oameni pe care ii vezi doar 40 de ore pe putin intr-o saptamana? Si cum sa nu apari in pozele de promovare are firmei ca voi sunteti o familie mare si importanta care faceti chestii moca in propriul vostru timp liber!?

      00
  27. Si noi la patron facem de astea. Cand trebuie sa ii sapam in gradina , sa facem curat in vila cu 3 etaje, culegem frunctele de la ferma firmei. Etc etc

    10
  28. Sau mai vezi pe la interviuri cand iti prezinta avantajele postului respectiv: teambuilding, petrecerea firmei de craciun, de paste, de pastele masii, tot felul de activitati tampite pentru adulti adolescenti etc etc. De salariu, de numarul de zile de concediu, de lucrat de acasa, de zile libere in caz de boala la copil absolut nimic….

    10
    • De salariu, de numarul de zile de concediu, de lucrat de acasa, de zile libere in caz de boala la copil absolut nimic….

      Simplu, pentru ca unele nu le ai sau toate sunt reduse la minimum, cat sa zici ca nu faci voluntariat, dar iti baga lunar pe card niste bani de seminte. acolo.

      10
  29. TELUS, i-am cerut lui Mariciu un decent 25%, că clipul ăla e făcut din cauza acestui articol, că vreți să arătați că totuși nu sunteți răi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.