Unpopular opinion: bula noastră și magazinele online care pică de Black Friday

A mai trecut un Black Friday, am mai supraviețuit un an. Voiam să subliniez ceva.

Toate site-urile astea care pică, toate scripturile ineficiente, toate serverele puse în cap, oare de cine sunt făcute și întreținute? De curiozitate întreb…

De oameni din bula noastră, a celor care vrem o Românie mai bună. Vrem meritocrație. Vrem să fie dați afară incompetenții de la stat. OK. Dar cu incompetenții de la privat ce facem? Pe ei nu ar trebui să îi dăm afară? Ce facem cu toți programatorii care aglomerează scripturile mizerabile ale magazinelor online cu tot felul de prostii? Ce facem cu companiile care vând scripturi de magazine online? Ce facem cu sysadmin-ii care nu știu să facă un cache și să mute niște imaginii pe un alt hosting? Ce facem cu managerii care decid că nu au nevoie de așa ceva? Ce facem cu toți oamenii ăștia, prieteni și cunoscuți, care nu și-au făcut treaba din vina lor? Că uneori e vina lor. Uneori e vina managerilor, care fie nu alocă resurse, fie nu le pasă, fie sunt incompetenți. Dar alteori e vina oamenilor de la firul ierbii.

N-ar trebui să își caute și ei de muncă? N-ar trebui zburați toți, să se ducă la angajare și să întrebe angajatorul de ce au fost concediați fix după Black Friday?

Că doar vor o Românie mai bună, fără incompetenți. Fără greșeli. Cu lucruri care merg. De ce doar curierii și bugetarii și taximetriștii sunt incompetenți, și ai noștri nu? De ce ăia trebuie trași la răspundere și ai noștri nu?

Hai, curaj!

România are foarte puțini antreprenori pe cap de locuitor, fix din cauza asta. Dacă eu, Vali Petcu, fac o greșeală, plătesc pentru asta. Nu e vina altuia pentru greșeala mea, nu bag capul la cutie, nu mă prefac că nu am auzit, plătesc. La final de lună, trag linie, și dacă am făcut prea multe greșeli, mă întorc la pâine cu muștar. Neplăcut. Nu mai bine un job călduț unde nu îmi pasă de ce muncă de rahat fac și la final de lună am păreri despre cum ar trebui să fie România?

Vorbeam azi cu un viitor client despre asta. În 12 ani am avut doi clienți nemulțumiți. Au zis că se așteptau la mai mult, mai mult nu s-a putut, n-au plătit. De aia, în ciuda prostiei și agresivității, încă sunt aici și alții aleargă să se angajeze pe unde pot.

Sunt sătul de oameni din online care se plâng că nu găsesc angajați/freelanceri buni. Am sub contract un sysadmin foarte bun, un webdev foarte bun și probabil cel mai bun SEO din .ro. Când mă întreabă cineva de oameni buni, le spun de ei, dar îi avertizez că nu sunt ieftini. Toți spun că vor ceva bun și vor să plătească pentru asta până când ajung să vadă cât costă. De aia piața e așa cum e și de aia magazinele pică în nas, se încarcă greu și tot așa. Că în loc de 1 angajat bun au 3 care sunt praf și care merg pe “aia e”. Știți genul. Rodditori. Oameni care cred că dacă dau downvote cuiva care le arată că sunt proști nu mai sunt proști. România trebuie să se schimbe, dar…

De aia ziceam că trebuia să am S-Klasse.

fun-shark

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

92 comentarii

  1. Pcgarage a fost in coma pana la 2 dimineata, oamenii vor investitii mici si bani multi.

    00
  2. Din pacate la noi sunt probleme si cu cererea, dar si cu oferta. De ceva timp am inceput sa fac freelancing, si oricat de mult am incercat sa lucrez cu clienti romani, mi-a fost imposibil. Vor nave spatiale, dar se uita sa te platesca cu nasturi. Si dupa merg la un gigel care le face treaba cu 300EUR si dupa se plang de serviciile oferite. Pai plm, daca iti cumperi o masina cu 2000EUR nu veni dupa sa plangi ca n-are soft close, 400 de cai si nu se rastoarna in curbe, ca n-ai platit banii aia.

    00
    • Eee lasa ca nici cu strainii care vor website-uri pe 200 de euro nu mi-e rusine… Sau aia de platesc 6 dolari pe mia de cuvinte si tot asa. Lacomie e peste tot nu doar la noi, hai sa fim seriosi.

      00
    • Fiverr says ‘hi’. Pana una alta omu are nevoie de ce are nevoie.
      Iar aia buni nu prea fac freelancing, poate consultanta, care costa.
      Oricum nu ai cum sa ai oameni multi experti in webdev cand la noi totul e o varza.
      Ca sa fii expert in webdev trebuie sa faci proiecte sa inveti cum sa iti stresezi propriul site sa stii unde pica si de ce.
      Iar pentru magazine mari ai deja nevoie de clustere, load balancing, redundanta, ca sa nu stea lumea la coada cu bon de ordine in cookie ca la Alimentara in 87.

      00
  3. „.. să mute niște imaginii pe un alt hosting..”

    Taie-ți singur 10% din salariu! :)

    00
  4. Total de acord cu tine, numai ca am un amendament simplu la partea cu antrepenorimea:
    Motivul pentru care sunt prea putini antrepenori in piata sta in faptul ca intreaga legislatie fiscala se schimba dupa cum are chef fiecare guvern ce ajunge la putere.
    Incompetenti exista peste tot, fie ca vorbim de sectorul privat, fie ca vorbim de sectorul bugetar, problema apare cand incompententa devine o regula si nu exceptia. Daca la stat lucrurile sunt cat se poate de evidente, la privat lucrurile palesc intrucat anumite situatii nu sunt usor de observat decat in evenimente speciale gen black-friday.
    A doua chestie, multa lume in Romania s-a obisnuit cu faptul ca serviciile trebuie sa fie ieftine si ca in general ieftin inseamna bun. Poate ca e timpul sa se mai schimbe lucrurile astea. Si da ar fi misto sa putem expune teparii de orice fel si lumea sa-i ocoleasca si sa se intoarca la munca de jos, dar asta acum e o utopie.

    00
    • Bine punctat, acum 2-3 ani imi zice contabila ca nu mai tine pasul cu schimbarile frecvente de legislatie fiscala, ce sa mai zic de mine… Faci un plan pe 2 ani si se pisa statu pe el, sa nu mai zic ca daca ai un angajat in medical mai vezi banii la sfantu asteapta de la stat, vedeti cazul brd din presa de azi. Eu am gasit angajati, si buni si slabi, uneori cerand aceeasi bani, dar pana la urma tu ca angajator trebuie sa faci diferenta si implicit alegerea.

      00
    • Mai e o chestie. Cu munca de jos la noi nu-ti permiti nici coleg de garsoniera.

      In rest daca nu ai pile si relatii statul roman te fute in max 6 luni de nu-ti mai faci afacere toata viata.

      00
    • @vosidit98:confin. Inchis PFA in iunie 2017, in octombrie 2019 primesc notificare pe „spatiul privat virtual” ca mai datorez 840 Ron catre statul rOMAN. Trimit sotia sa plateasca, la anaf cere „ordin de plata” sau cum plm se numeste sa faca femeia plata.
      Surpriza! „Dar domnu’ nu are datorii la noi”. => abia apuc sa mi blocheze anaf ul conturile….ma judec cu ei pana mor…si dupe ce mor si castig cu anaf ul ma judec cu proasta/prostul care a semnat proprirea pe conturi.

      Io stiu ca si in privat „se exista” incompetenti, dar daca vrei sa nu te intersectezi cu ei, ai de ales, pe cand la stat, vrei nu vrei, dai peste prosti. Asta ca replica la art. „propietarului” cum ca si in privat sunt incompetenti.

      00
    • @cosma, dar ti-a dat in scris ca nu ai datorii?
      ca mie mi-a zis la fel, mi-a deblocat conturile si luna viitoare mi le-a blocat iar. au zis c-a gresit functionarul de la ghiseu.
      oricum n-au stiut sa-mi explice de unde provine datoria, au spus ca asa au preluat-o de 11ani de la un anaf din alt judet (unde intr-adevar activasem).
      si 8 ani de ce nu mi-ati zis nimic, mai ales ca nici nu puteti spune din ce provine?
      am platit ca era o suma mica si nu mai aveam nervi sa stau ptr explicatiile lor.

      00
  5. aiurea ca finestore.ro a picat mare parte a zilei, la cat advertising le-ai facut. Noroc ca am drumul pe langa magazinul lor fizic :-D si m-am putut aproviziona

    00
    • aiurea ca finestore.ro a picat mare parte a zilei, la cat advertising le-ai facut.

      aici e cu dus și întors. eu mi-am făcut treaba :)

    • In timp ce era picat tu iti faceai cumparaturile pe contul platinum la ei :))).

      00
    • Tocmai, Finestore a fost picat datorita advertising-ului, ceea ce nu poate fi decat un lucru bun. Am trecut in jur de ora 15:30 pe langa ei, si era aglomeratie inauntru ca la Lidl in ziua de reduceri. :))

      …dar macar mentin reducerile pana duminica.

      00
    • O fi si problema cu programatorii de este picat finestore si la ora asta, dar pe tricoul elefantului din tablou scrie probleme cu alcoolul. Na, opinie nepopulara 100% :D

      00
  6. SEO vad ca ai.
    Daca vrei si un CEO cauta-ma.
    PS: nu sunt ieftin!

    00
  7. Pagia de BF de la iStyle nu se incarca deloc in Safari. Cum naiba sa vinzi numai Apple si sa nu se incarce pe mac???
    https://istyle.ro/blackfriday/

    00
  8. Bun de tot articolul.

    00
  9. Asta cu meritocrația din bula asta nu e chiar de mirare. Toată lumea crede despre sine că e cel mai bun și mai frumos și numai invidia vecinilor și nerecunoștința semenilor îi împiedică să aibă statuie în locul lui Mișu la Universitate.
    Pe mine mă amuză cum oameni aparent inteligenți și informați descoperă cu uimire apa caldă. De exemplu, azi Petreanu descoperi că băncile sunt nașpa și te fură la comisioane, Radu văzu că tehnologia are limite și nu tot ce zboară e dronă. Pățăști.

    00
    • Petreanu știe ca băncile sunt nașpa el doar explică faptul ca in 1999 țările cu apă caldă obligau prin lege băncile să arate cat de nașpa sunt cand te fură la comisioane, dar deh, nici cu gândul să gândim?

      00
    • La radu nu am inteles ce a vrut sa zica autorul, intrucat problema este una recurenta prin lume. In caz ca nu stiati core bankingu actual este un soft scris prin anii 80-90 si limitarile sunt de prin anii aceia. Sunt ceva mutari pe directia asta, dar mai dureaza niste ani.
      In schimb Petreanu nu descopera apa calda, ci reaprinde o problema la nivel de comisioanele bancare. Comisioane 0 sa vezi ce misto e cand iti face banca dubla conversie cand folosesti cardul prin afara tarii. Si tristetea stiti care e: ca daca faci reclamatie la anpc banca e acoperita. So nu e ceva nou.

      00
  10. Concluzie…be a shark.

    00
  11. Toti oamenii lui valentin radu (omniconvert) sunt mai slabi decat taloi. Asta nu inseamna ca el e expert, ci ca piata atat poate.

    00
  12. România are puțini antreprenori pe cap de locuitori din cauza celor 70 de ani de comunism și cum vrei să numești sistemul după 90. Statul te vede ca „hoț” și bun de plata că nu ții pasul cu toată schimbarea frecvența a legii. Lumea te vede „țepar” că vrei să te îmbogățești repede pe spinarea lor, că sigur ai găsit o portiță să furi și să înșeli sistemul.
    Piedicile sunt legate de mentalitate si apoi cele legislative.

    00
  13. Aseara, lu bufnici i a cazul si siteul personal si kavaleria…. in acelasi timp avea live cu 8000 de oameni. Deci tu esti buhnici care intelegi bine toata schema asta si traiesti bine din asta si te prinde blackfriday si ramai in pl goala ???!!!! Bufnici, esti prost rau !

    00
    • lui îi cade siteul in fiecare an, că e greu să plătești un sysadmin.

    • Da, deaia el si-a facut casa de 200k, ca il doare in pula de faptul ca odata pe an pica site-ul 2 ore. :)

      00
    • vrei sa zici 500k

      00
    • @Mihai : cu comentarii din astea il faci pe zoso sa-si dea seama ca el de fapt e prost si ar trebui sa procedeze ca bufnici si o sa aiba si el 2 case si tesla/s classe

      00
    • ca de obicei, aș vrea să închei acest subiect cu îndemnul de a căuta pe youtube „buhnici măruță”, ca să vedeți cât de bune sunt tehnologiile primite în barter.

    • Doar ma laud: eu am o Tesla. Made in CSSR, 1958, pe stativ original. Neagră și i-am pus și dimmer. Îmi place asa de mult că nu vreau sa o vând. Dar pana la urma urmei am s-o pun pe site la vreo 2000… Dacă se vinde bine, dacă nu o am eu…

      00
  14. „Hai sa facem o solutie e-commerce buna in Drupal ca am auzit ca e cel mai folosit in materie.”

    Si nu, problema nu e doar la noi. Inevitabilul deja a inceput sa se produca. Cand resursele par infinite programatorii incep cu JavaScript si PHP si nu mai invata sa aibe grija de ele.

    00
  15. Din experienta: da, sunt programatori slabi. Dar sunt pt ca firma a vrut seniori pe salariu de junior. 2: manageri pe hartie ca de fact nu stiu sa manageuiasca nici masina proprie. Cand le spui ca solutia rapida e doar un pansament si ca trebuie sa aloce timp pt optimizari e ca si cand le-ai mama in pla. Si atunci chiar iti bagi pla cand vezi ca nu i intereseaza si te faci freelancer si lucrezi cu altii din afara care nu se trag pe cur. 3: in romania toti se feresc de consultanti ca de dracu. Daca ii zici ca e bou nu mai lucreaza cu tine, prefera un retard care ii da dreptate. Vali stie…

    00
  16. Suntem în 2019, există cloud. Pornești 10 servere, le ții de Black Friday, pe urmă le închizi.

    00
    • Instante Amazon FTW <3

      00
    • Daca programatorii ar instala Amazon, s-ar rezolva toate probleme. /s

      00
    • Gata, s-a „cântat” și Amazon.

      Băi, sunt de părere că tot ecosystemul AWS este incredibil de minunat. Dar voi ăștia care o dați în sus cu „AWS FTW, DAI CLICK, AI MAI MULTE SERVERE” cred ca nu ați folosit niciodată, de fapt, uneltele lor.

      Da, e oarecum așa cum ziceți voi, doar că nu. Nici o aplicatie nu merge sa ridici servere noi si sa mearga cumva „seamingless” fara nici o configurare extra.

      In plus, tot AWS-ul necesita macar o persoana care stie cu ce se mananca treaba asta, și de preferat să-l ții aproape de tine tot anul, nu doar când ai campanii. Că nici o persoană care „vorbește AWS” nu stă după tine pentru 3 zile pe an.

      „Baiatul ala priceput cu site-urile” sigur nu stie ce-i ala un shared filesystem sau cu ce se mananca shared sessions, sau un load balancer…

      De exemplu, ne uitam la FineStore.ro, e ținut pe un server de la DigitalOcean, cu cPanel. Ce pretenții poți să ai în legătura cu scalabilitatea?

    • 1. N-a zis nimeni că în cloud dai un click și gata, ai 10 servere. Dar e o abordare care, în 2019, pentru cazul general, consumă mai puțin timp și bani decât „hai să optimizăm fiecare fărâmă din site, ca să ne țină și anul ăsta de BF serverul ăla dimensionat pentru traficul uzual”.

      2. Sunt destui oameni care știu cloud în România, sau știu la un nivel cât să rezolve astfel de probleme. Desigur, ideal e să ai unul full time în echipă, dar nu e obligatoriu. Știi bine când pică Black Friday, că nu vine ca ploile. Te poți pregăti din timp.

      3. Azi, cloud-ul e doar o altă opțiune pentru a rezolva genul ăsta de probleme (Black Friday). Peste trei-patru ani, va fi răspunsul default. Peste zece ani, s-ar putea să nu prea mai existe alt răspuns…

      00
    • neaorin, ce zice znf e că omul care știe aws nu vine la tine pentru 3 zile sau 2 săptămâni pe, să zicem 300€, că atât, îl angajăm 2 săptămâni, de ce vrea mai mult?!

    • @vali: dacă bugetul tău e sub 2000 de euro, cloud-ul e doar o altă soluție care „nu-i viabilă”. Nu are sens să discutăm.

      Dar dacă ai bugetul necesar, pentru BF e mai rentabil să arunci cu hardware în problemă decât să găsești oameni care să stoarcă și ultima picătură de performanță din site și din hosting-ul de fiecare zi. Asta pentru că în cloud poți da jos ce hardware nu folosești, în secunda în care nu mai ai nevoie de el.

      Da, trebuie cineva care să știe să pună platforma de e-commerce să scaleze pe orizontală în cloud. Există destui care pot face asta, chiar și în RO. Și îi găsești și project-based. Nu mai e o chestie chiar atât de premium, cum era acum 2-3 ani.

      00
    • ii găsești, dar nu marți pentru bf de vineri.

    • absolut. Vorbești cu el în mai și ți-l face și testează în august.

      asta zic, BF nu vine neanunțat.

      00
    • păi stai, și eu îl plătesc pe el 3 luni degeaba? nu mai bine îl sun joi dimineață pentru vineri??

    • Degeaba exista cloud under poți adăuga servere din click daca aplicația nu se poate scala adăugând mai multe servere. Majoritatea nu sunt așa. Trebuie gândită de la început pentru așa ceva dar asta necesită mai mult timp de dezvoltare și mulți ‘patroni’ vor să fie gata ieri cu devi ieftini și fără arhitecți

      00
  17. E de management aici, nu de IT-isti. Managerii nu stiuce sa ceara de la programatori. Un programator munceste 3-4 ore pe zi din 8, deci are timp. Intrebarea e, ce cauta managerii aia acolo. Degeaba penalizezi sysadmin-ii sau programatorii, ca in general fac cam tot ce se cere.

    00
  18. Alte fintechuri publica pe blogurile proprii explicatii tehnice despre ce probleme au, si „manajerul” de la payu nu mai stie cum sa arunce vina pe altii.

    00
  19. Cam asta e nivelul mediu. Si numai la noi cam peste tot și cam in toate industriile.
    Eu am văzut pe unul care cica are un blog de bricolaj cum a folosit la îmbinările burlanelor burete pentru izolație termică si nu înțelegea de ce îi curge pe acolo apa! Asta in condițiile in care omul afirmă ca e aproape zilnic prin magazinele de specialitate, nu a fost capabil să găsească raionul sau sa întrebe angajații.

    00
  20. Un prost, n-a intalnit niciodata un om mai destept ca el!

    00
  21. Persoanele din pozitii de conducere nu vor angajati buni ci angajati docili. Unul bun iti demonstreaza ca esti prost sau iti da exact ce i-ai cerut.

    00
  22. Mai e o chestie funny.

    Îți vine un client mic acum X ani, clientul vrea neapărat server dedicat/vps. Îi explici ce și cum, îi și oferi servicii de mentenanță, analiză performanță etc. dar refuză.

    Mă rog, îi faci setup inițial pe bani, îi „predai” lucrarea… După care, afacerea lui crește. Dar nu ține neapărat legătura cu tine. Se trezește că îi nu-i prea mai merge, dar nici nu te contactează…

    • … sau te contactează când nu mai funcționează!
      „E doar un wordpress cu câteva pluginuri si o temă personală, de ce nu merge? Eu nu i-am făcut nimic!”

      00
    • 2 pluginuri de cache. 2 pluginuri de related posts. 1 plugin de protejat textul. 2 pluginuri de securitate. 1 plugin de polls.

    • @vali ai uitat plugin-urile de social media. Să nu scape ceva neșăruit.

      00
    • da, minim două și alea. unul de butoane de sharing, unul de publicat pe facebook și unul de notifications in browser. orice rupt, care publică o dată pe săptămână, are un plugin de browser notification.

  23. Acelasi articol ca si anul trecut. Ai ramas tot la ideea asta super limitata. In unele cazuri ai dreptate, in cele mai multe nu ai.

    Vanzarile alea suplimentare care vin 1 zi pe an nu justifica efortul si cheltuiala pt a-ti transforma proiectul intr-unul scalabil care sa duca 100x traficul obisnuit.

    Emag a avut ani de zile probleme de BF pana sa isi permita o solutie si o echipa care sa ii livreze un astfel de setup si tu vrei acum ca orice magazinas sa fie pe acelasi nivel.

    Daca te citeaza maine Foxnews si iti intra 4 milioane de americani la noapte, tie iti duce ragalia? Cum…nu? Pai ce-ai facut nene, economie la sysadmin? Economie la “serverash”?

    00
    • Cred că de fapt buba e că știi că ai trafic și ar trebui să-ți scalezi scula. Când nu știi e altă poveste. Dar overall, cred că cel mai bine e să fi pregătit decât să pierzi (la propriu!) bani din simplul motiv că te-ai căcat pe tine pentru 100 eur în plus..

      00
    • Fix ce-a zis Mădălin.

      Noi avem câțiva clienți are au pretenții că vor să vândă „de milioane” (de euro), dar nu prea vor să bage bani în platformă. Apăi, vrei să vinzi ÎN ONLINE de MILIOANE DE EURO dar nu ai 150 EURO să bagi în platformă, nu ți se pare puțin deplasat?

      Pe online concurența e mai mare decât atunci când ai „vad comercial” cu buticul la stradă. Nu ține cu „lasă ca eu sunt primul pe strada de unde cumpăra lumea… șaibe, și toți intră întâi la mine”.

      Exemplu concret: Finestore au avut campanie (deci n-a fost ceva spontan, traffic spike). Site-ul lor a fost mort aproape jumate de zi. Am intrat să cumpăr ceva alcool, nu mult, vreo ~500 Lei. Am pus produsele în coș (operațiune ce a durat vreo 5 minute, pentru că se încarca greu), după care site-u la dat eroare, iar la următorul refresh am pierdut produsele din coș. Am închis și n-am mai revenit, pentru că n-am de gând să mai pierd încă 5 minute și să repet treaba cu pierdutul datelor din coș.

      Comerțul online e volatil, și deseori e „impulse driven” – câți n-am cumpărat lucruri de care nu aveam nevoie, doar pentru că le-am văzut pe un site random și ni s-au părut interesante pe moment? Eu am cumpărat zeci de căcaturi de pe site-uri chinezești, unele de curiozitate, altele de amuzament, puține de nevoie. Dacă nu mergea site-ul în momentul respectiv, aia era o vânzare pierdută, nu reintram altă dată să cumpăr „bețisoare chinezești/japoneze

      Ca să continui cu cazul Finestore, ei nu vând un produs care acoperă o nevoie principală. Alcool mai găsesc și pe alte drumuri (de fapt, când am ieșit din casă am dat ~200 lei pe alcool la Kaufland), nu e nevoie să iau neapărat de la ei, in ciuda prețurilor decente (prețuri similare găsesc și în vamă la Bulgari, de exemplu, si mi se spune că cel puțin un anumit produs din ce aveam eu în coș e la același preț și prin duty-free in Aeroport).

      Oamenii care sunt serioși pe comerț online planifică treburile astea din timp. Am avut un potențial client (potențial, pentru că nu ne-am înțeles la altă treabă, nici măcar nu era vorba de bani) care mă cautase prin PRIMĂVARĂ ca să se pregătească pentru Black Friday (precum si alte campanii de reducere, dar „Black Friday” era principal) din timp. Am verificat de curiozitate site-ul lor în cursul zilei de azi de 2-3 ori și era up.


      Și ca să-ți răspund la întrebare, ca „sysadmin” al acestui blog/server – mai am destui de mulți „iepuri” de scos din căciulă în caz că vine traficul ăla mare de 4mil de vizitatori pe secundă, încât să nu pice așa de repede, în limita resurselor fizice (limita de bandă și/sau ddos).

      Și chiar dacă se întâmplă ceva, prin absurd, și poate pică datorită traficului, am proceduri pentru scalare, și sunt destul de sigur pe abilitătile mele că în cel mult o oră, hai două (că poate se întâmplă în timp ce dorm și nu apuc să-mi beau „cafeaua” până dau drumul la treabă), blogul e UP & running pe o infrastructură mai puternica.

    • @Znuff – ma tu nu bei cam mult? :))

      00
    • ADICĂ CE, DACĂ AM LUAT ZECE STICLE SUNT BEȚIV?!?!?!

    • Dorin:
      @Znuff – ma tu nu bei cam mult? :))

      Pusesem în coș la finestore de joi seara 9 sticle diverse de whisky și coniac, din gama ce-aș bea eu dac-aș avea mai mulți bani.
      Am făcut și o captură de ecran să pot compara prețurile a doua zi, mi-am stabilit și un buget cam la o treime din ce arăta totalul coșului.

      Deși vineri n-am putut să intru în cont, ajutat de screenshot-ul anterior am pus 4 sticle în coș apoi am așteptat 35 de minute pe ceas să se termine de învârtit rozeta aia de la PLASEAZĂ COMANDA.

      În cele din urmă mi-am luat de pe beicevrei un whisky Dalmore pe care vi-l recomand.

      00
    • Znuff e destul de banal sa scalezi un site de genul asta, nu are nici o provocare majora. Altele sunt provocarile la emag si alti mari retaileri, nu se compara in nici un fel.

      00
    • @unknown: ce faci, bre, muți poarta?

      Evident că este relativ ușor de scalat, o dată ce l-ai făcut cu cap…

      Mai toți ăstora care le-a picat coșmelia au platforme pentru care există know-how și documentație suficientă (magento, prestashop, oscommerce) pentru scalare pe multiple noduri.

    • @Michael – eviti realitatea care este simpla. Magazinul creeaza acel trafic in mod intentionat.. si apoi nu il poate sustine. Daca Emag nu face BF, nu are promotii, cataloage si campanie de publicitate ghici ce? Traficul o sa fie exact la fel cum este cu 3 saptamani inainte sau 1 dupa, fara cresteri neasteptate.
      Nu poti fi ipocrit si sa spui ca un magazin face promotie, reclama insa nu se asteapta ca oamenii sa dea buzna.

      00
    • @znuff
      nu poti sa dai ca exemplu magento, prestashop, oscommerce ca exemplu daca nu ai lucrat cu ele. Da, se pot scala(din documentatie) dar pana la un punct. De exemplu magento nu rezista in bf daca ai numarul de vizitatori pe care il are un site emag, altex, pcgarage etc. si trebuie sa renunti la el pentru o solutie custom si asta implica costuri mari si timp de dezvoltare

      00
  24. Ai parțial dreptate dar ai simplificat problema.
    Din experiența mea pe e-commerce, cea mai marea problemă este lipsa de interest pentru a investii timp și bani in găsirea unor soluții tehnice care pot scala proiectul în viitor. Toată treaba asta implica costuri și timp mai mult pentru dezvoltare dar mai toți vor mult și repede, sa se vadă ceva pe site pentru că problemele astea nu se vad decât în anumite momente gen black Friday. Chiar și după un eveniment ca acesta unii tot nu înțeleg și merg mai departe.
    Soluții de gen hai să punem un cache și imaginile pe alt hosting merg doar pentru site-uri mici care nu implică erp, wms etc.
    Sa dai afară lumea cu nu a mers bine bf-ul este o greșeală pentru că nimeni nu învață ceva din greșelile făcute, ah daca se întâmplă și a doua oară e altceva.
    Din fericire siturile cu experiență în bf au învățat ceva și acum foarte puține mai pica.
    Cred că una din cele mai bune investiți pe care o poate face un site de tip e-commerce este într-un arhitect (sau mai multi) cu experiență care sa știe să-ți proiecteze un sistem bun.

    00
    • am simplificat problema pentru că ăsta e un blog generalist, trebuie să înțeleagă și oamenii care nu se pricep despre ce e vorba.

  25. o sa revin cu parerea de specialist recunoscut de toata lumea. ali a vandut de 1 miliard in 68 de secunde FARA sa pice nici un server. probabil or fi incarcat pozele pe alt server, ca altfel nu imi explic cum specialistii aia adevarati, nu comentatori la o samanta ca mine, din leaganul it-ului mondial, romania, tara plina de companii aflate in plina crestere an de an mai ceva ca fat frumos si cu vanzari de black friday* care se dubleaza, tripleaza, insuteaza la fiecare an nu sunt in stare sa tina niste servere functionale in cea mai importanta zi a anului (conform spuselor lor). oare pentru ca vreunul din cele 3 caracteristici anterior mentionate nu este adevarata (desi eu pariez pe toate 3)?

    *black friday pe 15 noiembrie… la anul o sa fie 15 octombrie, dupa aia o sa fie prin august, mai, 14 februarie, moment in care o sa vina un istet „sefule am o idee. milioane facem, ii demolam pe toti. hai sa facem black friday intr-o data ciudata, sa puna hipsterii botu'” „si la ce data te-ai gandit gogule?” „hmm, cum suna vinerea de dupa a patra joie din noiembrie?”

    00
  26. Offtopic, da’ cu sysadmin de scoala veche.

    https://www.ibiblio.org/harris/500milemail.html

    00
  27. Vali,
    Mai ușor cu pianul pe scări, că ceea ce ceri tu este din categoria „dați un leu, pentru Ateneu”.

    Încep prin a te atenționa că ești un pic pafarist, fiindcă în momentul în care dai vina pe programatorii unui sistem a cărui scalabilitate nu poate funcționa în modul „surge”, programatorii sunt o problemă relativ minoră.

    Ai nevoie în primul rând de niște arhitecți de sistem geniali, și ai nevoie de niște software designeri de excepție, plus un DevOps cum probabil că nu există încă pe teritoriul României. Și asta e doar începutul…

    Ai nevoie de testeri – atât pe manual cât și pentru automat – și ai nevoie de o echipă capabilă să înțeleagă niște date din care să creeze și să rafineze teste de performanță ce sunt relevante în contextul de încărcare în avalanșă.
    Plus tools – nu neapărat comerciale, dar chiar și open source – cu oameni care știu să le folosească la nivel expert.

    Dar ca să simplificam un pic, așa mai pe înțelesul tău: ai pretenții la ingineri software clasa „awesome” plătiți cu cât??? Cu bani de alune?!

    Dacă îți zic că plata medie de 50€/ora e sub-estimată, te iau nervii?

    00
    • ești un pic pafarist

      sunt foarte pafarist în general și mai ales în situația asta, pentru că nu înțeleg problema decât în termeni generali. faza e că înțelegerea asta e cu 4 clase peste ce înțelege un proprietar obișnuit de magazin.

      Dacă îți zic că plata medie de 50€/ora e sub-estimată, te iau nervii?

      atât iau și eu pentru o analiză usability entry level. my SEO dude cere 100€.

      românia are oameni buni în toate domeniile, dar fie au nevoie să fie lăsați să lucreze, fie au nevoie de bani. nu pentru ei, aici e ironia, pentru uneltele cu care să lucreze. cel mai bun instalator din lume nu poate face minuni dacă tot ce ar la îndemână e un briceag ruginit. are nevoie de 12 chei, de câlți, de ruletă, de naiba mai știe ce. angajatorul lui de obicei nu înțelege asta. am pus un comentariu mai sus cu un CDN, îl folosesc pentru a arăta că, dacă vrei să faci bani de BF (că de aici am pornit), trebuie să scoți bani din buzunar.

  28. Problema este urmatoarea: Sunt extrem de multe persoane/manageri care cred ca e foarte usor sa faci un website/magazin online. Instalezi un WordPress, un drag&drop builder, plugin-uri la greu pentru orice si gata, ai un site.

    Problema apare cand vei vedea cat „bloatware” ai instalat. Si ca de fapt tema aia cumparata cu $30 face atatea cacaturi de care tu nu ai nevoie, dar iti incarca serverul suficient, fie ca vrei fie ca nu.

    De ce sa pui un Google Tag Manager cand poti inatala cate un plugin pentru fiecare chestie de care ai nevoie: Analytics, Google Ads, FB ads, Email Marketing, HotJar, Remarketing etc. Vei sfarsi intr-un final cu o droaie de plugin-uri ce inevitabil la un moment dat iti vor face site-ul sa crape.

    Dar… ti-ai facut site-ul in cateva ore. De ce sa-l platesti pe unul sa iti puna un script manual in GTM (daca tu nu stii), cand un plugin e la un click distanta. A, si e free.

    Acum vreo 15 ani, pe cand faceam site-uri HTML statice, nu oricine se incumeta sa faca asa ceva. Era relativ greu. Acum, totul este la un click distanta si toti au impresia ca stiu si SEO si CRO si Email Marketing si UX si programare.

    Can ma uit (rar) pe eJobs ma ia plansul. Vor un junior care sa stie tot ce e mai sus. Si cateva optionale, bine de stiut.

    Pai in cazul asta, mai poti avea pretentii de oameni calificati? Eu nu am intalnit o singura persoana sa le stie pe toate de mai sus.

    In 2018 am lucrat cu un mare expert SEO la un proiect: Michael Cottam (nu angajat de mine, angajat de companie, eu lucrand pe partea de CRO). Acest expert incasa $350/ora. De fapt atat e pretul lui si pe site. Am ramas … paf.

    Dar da, omul are o metodologie/framework creat chiar de el, nu foloseste checklist-uri de la unii si altii, si a descoperit in cateva ore probleme omise de o echipa de specialisti SEO (vreo 8 insi).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.