unPi

Suntem un mic grup de ingineri in IT, majoritatea plecați din România, care vrem să ajutam copiii din mediile defavorizate din România să-și depășească în timp, prin muncă și forțe proprii, condițiile curente de viață. Și facem asta dăruindu-le un mic calculator personal pe care l-am numit unPi (îl puteti vedea la pc.unpi.ro; este bazat pe platforma Raspberry Pi, de unde și numele "un Pi").

Avem astăzi #17 unPi pe care vrem să le distribuim cât mai variat în toată țara. O familie ce îndeplinește condițiile (mediu defavorizat, au un TV cu un port HDMI, unul din părinți are un telefon cu Android) se poate înscrie și urmează procesul de aplicare de la vreau.unpi.ro; Orice persoana poate vota apoi online, prin email, orice aplicație ori părinte/tutore (care a aplicat pentru unPi) urmărind indicațiile de la votez.unpi.ro

Si pentru ca o idee frumoasa de schimbare sociala nu poate trai si razbate fara participanti, si donatori, Ciprian si tatal sau (de profesie economist) fondeaza Asociatia unPi pentru Scolari (ong.unpi.ro) ca modalitate legala in Romania de a sprijini si dezvolta aceasta idee. Cautam deja donatori pentru seriile urmatoare de mici calculatoare unPi via donez.unpi.ro, iar in curand, imediat ce actele pentru ONG sunt gata, putem primi redirectionari de 2% din venitul global al persoanelor private, ori semna contracte de sponsorizare cu firmele ce doresc sa ne sprijine (pagina ong.unpi.ro va reflecta statutul legal al asociatiei in momentul cand inregistrarea este completa).

Cu multumiri,

Ciprian de la unPi

unpi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

142 comentarii

  1. Succes cu proiectul :)

    00
    • Ideea e bună dar punerea în aplicare e marea problemă.

      00
    • @DAVKO – asa e ca tu esti sufletul petrecerii? :-) cand unul zice „hai sa cumparam o naveta de bere”, tu zici „sa vedem cum o caram ca sigur e grea”!

      00
    • miticosule, ai citit conditiile puse de unPi inainte de a comenta? Daca le-ai fi citit, sigur ai fi de aceasi parere. Poftim doar o parte:

      „PAS 5. TRIMITE, PRIN EMAIL, LA ADRESA VREAU+PAROLA@UNPI.RO PRIMITĂ LA PAS 4.:
      o poză de familie, în care apare și școlarul/școlarița de 10+ ani
      o poză din casă/sufragerie/bucătărie, cu sau fără persoane (adulte)
      o poză din lateral ori spate a casei/blocului unde locuiți
      o poză cu televizorul vostru, de aproape (îl poți porni dacă nu vrei să apari în reflexie)
      o poză cu portul liber HDMI al televizorului; vezi exemplul la cer.unpi.ro/ciprian-manea
      un scurt text în email, opțional, cu descrierea ori motivația voastră ca familie
      te rog alege pentru fiecare email trimis un subiect al email-ului care să-l reprezinte
      NU TRIMITE: poze doar cu minori (singuri), ori cele din care se pot extrage informații personale, gen: numarul casei ori al blocului ori a scării, ori numele străzii pe care locuiești. Toate materialele digitale de la acest pas sunt procesate automat și publicate pe Internet automat în 20-30 minute după ce au fost recepționate. NU TRIMITE conținut ilegal ori ce nu îți apartine, sub nici o formă!
      PAS 6. APLICAȚIA TA APARE ONLINE, PE GITHUB, LA CEREREA.UNPI.RO
      imediat după ce ai trimis SMS (Pas 4.) poți vedea aplicația ta la
      înlocuiește prenume și nume în exemplul de mai sus, cu numele tău legal, folosit la Pas 2. și 4.
      materialele trimise pe email (la vreau+PAROLA@unpi.ro, vezi Pas 5.) vor apare mai târziu, după 20-30 de minute; nu uita mai sus de caracterul – în ca separator între prenume și nume
      trimite-ți prietenii, rudele, cunoștiințele să voteze online pentru tine la votez.unpi.ro
      așteaptă procesul de selecție. dacă colectezi voturi multe, legitime, vei fi contactat pe mobil/Whatsapp/Telegram
      acum e timpul să adaugi contactele noastre în agenda ta și să ne urmarești în online 🤓”

      00
    • Exista programul guvernamental EURO200 prin care cei săraci își pot cumpara primul calculator personal.

      Noi încercam sa facem poate ceva similar, dar fără birocrația asociata și fără sprijinul guvernului, suntem Organizație Non Guvernamentală.

      Da, poate condițiile și restricțiile curente pentru unPi nu sunt ideale. Vreau sa asigur cât mai multă transparentă asupra aplicanților, deciziilor, donațiilor.

      Învățam și evoluam. Da, părinții ori tutorele legal trebuie sa depună putina munca, ori sa fie puțin tech savy;

      Avem un pilot in curând cu 3 donații private (donatorul a contribuit unPi, dar a contribuit și rugat expres ca unPi adițional sa meargă la familia/expres X) cu care vom încerca inițial tot procesul și ghidul de asamblare și instalare trimis prin posta.

      Sper sa fim mai înțelepți după, și in timp.

      Mersi!

      00
    • Am realizat un lucru azi din discuțiile de mai jos. Ar fi mai utila/ușoară o aplicație Android care sa gestioneze pozele și aplicația in sine, email-ul nu e chiar user friendly (nu va/voi schimba nimic însă in parte de verificate cu Revolut si SMS care au rostul lor)

      Mulțumesc!

      00
    • N-as vrea sa fiu rautacios, dar pi-urile sunt destul de rare. In schimb se gasesc o groaza de sh-uri vechi care pot fi lejer casate, dar echi

      00
    • N-as vrea sa fiu rautacios, dar pi-urile sunt destul de rare. In schimb se gasesc o groaza de sh-uri vechi care pot fi lejer casate (zic ca se gasesc unele pt donat) si echipate cu windows 7 si niste licente de windows de pe site-ul recomandat de Vali, ar fi numai bune pt copii din medii defavorizate.

      00
    • @Danyzus

      Vezi dece.unpi.ro și en.unpi.ro; mersi!

      00
    • Am spus ca vom avea 3 alpha testeri pentru procesul de la vreau.unpi.ro, care sunt donații adiționale ale unora (3) din donatorii noștri

      Iar unul din alpha testeri a făcut azi înregistrarea după ce s-a chinuit sa trimită poza de pe buletin la Revolut.

      Deci se poate. Dacă vrei și te strădui.

      Mersi,

      00
  2. Pe coasta de West functioneaza cu success CoderDojo.

    00
    • este coderdojo și KidsGoTech în cluj și probabil mai sunt câteva, dar reclama e puțină și voluntarii și mai puțini

      00
    • //oftopic

      pentru voluntarii CoderDojo **majori** din Timisoara am reușit să organizez niste beri în fiecare lună.

      00
  3. NOU
    #14

    mai rau ii incurci decat sa ii ajuti, chestia asta nu pare sa fie la indemana oricui…iar o familie defavorizata nu se va descurca cu asa ceva…

    00
    • Eu zic ca e o idee buna. Ofera un avantaj enorm in cariera copilului care chiar vrea sa invete programare.Nu cred ca Vali ar fi permis postarea daca nu „rezona” cu conceptul asta.

      00
    • NOU
      #16

      cu siguranta prin defavorizat in acest caz va fi vorba de un copil cu potential real dar care nu-si permite accesul la asa ceva.

      00
    • Daca niste parinti isi permit requirements urile alea, cu siguranta isi permit un notebook/pc la 500 lei si un abonament de 30 / luna la net :)

      00
    • Eu nu sunt defavorizat și nu am televizor cu HDMI. Până acum ceva ani, aveam cu tub catodic.

      00
    • @Ghita

      Vom avea un ghid inițial tipărit, plus am 3 unPi “de test”/pilot sa văd cum se descurca 3 posibili beneficiari.

      Nu este pentru oricine, trebuia ca familia sa aibă o baza, vezi cerințele; dacă nu au de mâncare, nu au curent, nu au interes de carte/studiu pentru juniorii lor, nu putem face nimic.

      Poate sunt alte ONG și organizații de suport pentru cazurile critice. Mersi!

      00
    • @Noname

      Dacă ii cumperi unui copil un laptop asta nu înseamnă ca ii schimbi viața, dacă nu ii cumperi și ceva cărți pentru calculatoare, ori de programare, ori nu îl duci și la un hobby club pentru IT

      unPi este o soluție la distanța, o unealta de schimbare socială, dacă copilul ori familia conștientizează ca munca copilului lor independența și studiul ii pot și vor schimba viața lui in bine.

      Mersi!

      00
  4. Neața, Vali!

    Poți să nu publici dacă vrei commentul dar măcar trimite-l către autor.

    Pot prelua mesajul și distribui mai departe?
    (mai lucrăm cu cei de la https://www.facebook.com/proiectcopii/ )

    Mulțumesc

    00
    • Am urmărit linkurile tale și ajung pe un site care… vinde ceva? Și am trecut prin 3 sit-uri; dacă poți rezuma intr-o singura pagina ce ați făcut, încadrarea legală și ce vreți sa faceți in viitor, pot citi mai cu atenție. Mersi!

      00
  5. Frumos proiectul dar nu e bun pt copii saraci. Copiii saraci au pb cu cititul, cu scrisul, cu matematica elementara, cu abandonul scolar, igiena precara, parinti betivi, lemne de foc, in fine… nu cred ca sunt pregatiti pt arduino/automatizari. Ar merge mai bine manuale, rechizite, vaccinari, microbuze, lemne de foc, chestii… macar … o tableta cu net ? Da stiu, nu gandesc in perspectiva si pozitiv, sunt un decractar, am cate o pb pt fiecare solutie, nu am baut cafeaua, hai cu minusurile.

    00
    • Nu generaliza, sunt si copii care desi vin din medii defavorizate au rezultate bune si foarte bune la invatatura. Ei sunt targetul acestui proiect,zic eu. Daca pornim cu un mindset pagubos de la inceput nimic n-o sa reusim sa schimbam nimic. Deh lipsa dozei.. de cafea,te inteleg.

      00
    • Prietene, initiativa e buna, nimeni nu zis ca e naspa, doar ca cerintele si modul cum se pune problema obtinerii la pi -ul asta deja trece de nivelul celor defavorizati :)

      00
    • Nu au foarte multe de donat și cei care primesc donațiile sunt aleși de către public nu sunt aleși la întâmplare, deci sunt șanse mari să ajungă la cineva care chiar o să facă ceva cu ele.

      00
    • Ciocanule, ai dreptate; cei din mediile la care zice ca face referire proiectul au nevoie de altceva, nu de un calculator.
      Vali, cati copii din familii sarace au tv cu hdmi, telefon cu android si acces la internet?!? Exact!

      In alta ordine de idei, e buna initiativa doar sa-si indrepte atentia spre alta categorie sociala.

      00
    • Radu-Mihai, de parerea asta sunt si eu. Unii nu stiu cu adevarat ce inseamna un mediu defavorizat in Romania si ei chiar cred ca e ceva banal sa ai un TV cu hdmi, telefon Android, cont Revolut, etc. Nu sunt gica-contra dar un proiect cu asa cerinte e aproape imposibil de indeplinit de catre parinti.

      00
    • Mersi de comentarii!

      Cum s-a mai spus și mai sus avem doar #17 de donat in prima serie; condițiile sunt mai restrictive câta vreme avem putine donații de dat (și putini donatori)

      Dacă am avea sute ori mii unPi de donat am putea lua scoli la rând din comunitățile rurale și face un mic colț or laborator IT. Iar, depinzând de donații.

      Dar cum problema asta nu este încă la orizont, încercam sa distribuim donațiile pe care le primim, cât mai larg in țara.

      Preferam sa le dam copilului acasă, chiar dacă procesul e complicat, decât sa fie folosite max 8h pe zi intr-o școala, și apoi încuiate peste Weekend.

      00
    • @Noname

      Cerințele unPi sunt peste cei care-și beau alocațiile; banii de curent, bat nevasta ori ignora copii ca sa între cu ei in ceva program social.

      Sunt alte organizații specializate pentru ei. Mersi,

      00
  6. am un raspberry pi de vreo 2 ani. inca nu am gasit timp sa il fac functional – montare monitor etc

    ar face bine sa il livreze in sistem complet, altfel o sa pateasca ca mine

    00
  7. Ideea e buna, implementarea e problema ca la orice proiect de genul.

    Deci aia defavorizati fara PC au nevoie de net, telefon Android, cont Revolut, cont bancar, email, cunostinte medii internet,etc,etc pentru a se inregistra in proiectul acesta. Nu e cam mult totusi?

    Cei care au astea au deja un telefon/tableta sau laptop…garantez ca stiti muritori de foame de la sate care posteaza pe Facebook mai repede ca trenul.

    Repet, initiativa super – mai dezvoltam si noi viitori programatori,etc, dar trebuie implementata mai simplu altfel nu vor profita cei care vor cu adevarat.

    Tot ce spun mai sus se bazeaza pe ce am citit in regulamentul de inscriere, ca:

    „trimite un SMS la numărul unPi de contact +358406640059 cu textul “APLIC Prenume Nume”
    textul tău trebuie să fie fără diacritice, fără ghilimelele din exemplu. iar numele tău legal identic cu Pas 2.
    numărul nostru mobil este internațional, te va costa până la 0.15 EUR per SMS trimis
    dacă ai urmat cu atenție instucțiunile de la Pas 2., vei primi în curând 1 HUF în Revolut
    deschide aplicația Revolut, caută și deschide în ea tranzacția de 1 HUF (1 forint maghiar, va apare marcată ca + Ft1); în interiorul tranzacției vei putea observa următorul mesaj: “vreau+PAROLA@unpi.ro este adresa corecta unde poti sa aplici”
    PAROLA este un grup de 6 caractere (doar litere mari și cifre) pe care trebuie să le memorezi și folosești mai departe (de exemplu la Pas 5.)” ??????wtf

    00
    • Wow, un email cu textul ”partikip” nu era destul?

      00
    • Nu am găsit o modalitate simpla, compatibila cu unPi (adică modem 3G) de a le da internet de mobil de 15 RON pe luna in primul an.

      Dacă citești cu atenție, vor primi 15 RON in primul an prin Revolut, subvenție pentru a-și cumpara internet.

      Plus Revolut le verifica actele pentru mine la costuri 0, iar eu știu ca după ce și-au făcut cont pe Revolut sunt persoane reale și nu glumeți.

      Mersi,

      00
    • 15 RON pe luna timp de un an, fiecare

      00
    • Salut,
      Ideea mi se pare super, dar sunt de acord cu faptul ca procesul e putin cam complex. Ai incercat sa cauti poate niste voluntari care sa le ofere ajutor in caz ca sunt intimidati de intreg procesul?

      00
    • @koodoo

      Vom folosi/recruta cei mai buni programatori / elevi de pe infoarena.ro pentru a fi voluntari/proxy către beneficiari.

      00
  8. Minunat gestul de ajutor. Doar ca…

    00
  9. Frumos! Ca multi din generatia mea, am inceput programarea pe un HC legat la tv-ul sport.
    Cateva idei:
    – pentru a mai reduce din costuri puteti incerca sa vorbiti cu cei de la RoboFun, ei par sa importe cantitati mai mari de Pi-uri de la furnizori si ar putea eventual sa faciliteze obtinerea unui pret mai bun decat pe Amazon (sau macar sa ajute cu livrarea)
    – nu am vazut nimic legat de OS. Raspbian pare cam primitiv pentru utilizarea de zi cu zi, dar nu am studiat alternativele
    – pana la partea de programare, ar fi util sa va concentrati un pic si pe ceva tutoriale de utilizare generala. Daca ideea e sa fie primul PC ar trebui sa inteleaga copilul ce este un calculator si cum functioneaza, eventual sa poata sa utilizeze un Abiword sau LibreOffice si un browser pentru „referate”

    00
    • Sorin
      Raspbian e un debian recompilat si reimpachetat pentru rPI. Suporta inclusiv Gnome ca desktop (desi e putin cam lent).

      00
    • Amazon are distribuția mult mai buna.

      E in un lucuru un ghid tipărit “Crash course”

      Iar cursul de programare te ia de la zero: tastatura, taste, combinații, puțin UNIX, editor, și apoi Golang all the way

      Mersi!

      00
    • @Sorin

      De la Amazon microSD vine direct cu NOOBS os preinstalat și le fac un ghid tipărit click aici click sa instaleze Raspbian care este tot pe același microSD dar nu activat.

      Da, cursul de programare Golang ii va lia de la zero: tastatura, taste, puțin UNIX, puțin editor de texte, și multă munca individuală. Nu mutam broscuțe pe ecran, boring, boring work.

      Nu vor fi jocuri in primele 4 luni de zile; nu facem club de jocuri pe calculator.

      Mersi

      00
  10. Frumos proiectul, dar… aici vine DARul…
    – raspberry pi este o chestie pt geeks, pt oameni care au deja cunostinte solide de IT, nu pt niste copii care n-au vazut un calculator pana acum;
    – presupune ca amaratii aia sa aiba disponibil un tv cu HDMI; stiu ca in bula noastra au disparut CRT-urile, dar oamenii saraci inca au tv-uri cu tub. Si chiar daca ar avea tv cu hdmi, probabil ca acel tv sta pe programe de sport/manele/telenovele sau orice altceva, nu va fi disponibil pe post de monitor.
    – la scoala, calculatoarele ruleaza windows; aplicatiile/softurile educative sunt pe windows, colegii au calculatoare cu windows, jocurile sunt pe windows. Ar trebui ca un copil care vede prima data un „calculator” sa invete o versiune ciudata de linux?
    Inainte sa-mi sara linuxistii in cap, vreau sa punctez faptul ca in RO, Windows are cota de piata de 90% si Linux 1.6% (sursa: https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/romania)
    – unpi e SCUMP! 120 euro = 570 lei.

    Cu 310 lei pot cumpara un sistem refurbished Lenovo i3 Sandy Bridge / 4 GB ram / 250 HDD – https://www.evomag.ro/sisteme-pc-calculatoare-refurbished/lenovo-calculator-sistem-pc-refurbished-lenovo-thinkcentre-m81-procesor-intel-core-i3-2120-3m-cache-up-to-3.30-ghz-4gb-250gb-hdd-intel-hd-graphics-2000-3678604.html

    Cu 145 lei cumpar un monitor decent.
    https://www.evomag.ro/monitoare-monitoare-refurbished/eizo-monitor-refurbished-eizo-flexscan-s1911-lcd-19-inch-1280-x-1024-vga-dvi-alb-argintiu-3735173.html

    Cu mai putin de 500 de lei se poate cumpara un sistem decent, functional, cu garantie, capabil sa ruleze Windows 7, 8 sau 10.
    Aviz amatorilor care se trezesc de Craciun sau Pasti ca vor sa doneze vreo janghina de calculator, cumparata in 2002 si ratacita prin casa. Nu, sisteme Athlon XP sau Pentium 4 sunt inutile, pot fi aruncate cu incredere, nu mai valoreaza nimic, nu mai sunt utile nimaniu, in niciun fel.

    00
    • In cazul asta tre’ sa platesti si licenta Windows.

      00
    • @X – aia nu se pune boss – traim in Romania.

      @Vio – ciudat. Am donat compuri mai vechi preparate de mine cu desktop linux si copiii s-au adaptat fara prea mari probleme. Cat depre jocurile sunt pe Wingoze – cred ca fix asta e partea care trebuie evitata daca vrei sa inveti ceva legat de programare. Nu mai traim in epoca HC cand puteai modifica relativ usor un joc si invata ceva din asta. La ora asta jocurile sunt gandite sa-ti consume cat mai mult timp – singura ruta posibila fiind cea de gamer profesionist (dar probabil ca 1/mil din jucatori ajung sa traiasca din asta).

      00
    • @X – imbecil much sau esti cumva Dorin Lazar? Tu ai cumva toate softurile cu licenta?
      Spune-i unuia care abia cumpara un sistem de 300 de lei sa dea 700 de lei pe o licenta de legalizare Windows (GGK). Si sa stii ca desktopurile alea au pe ele sticker cu Windows 7 Pro, pt ca au fost sisteme business.

      @MariusCC – tu ai donat vechituri, d-aia ai pus linux pe ele. Vezi ce ziceam de athlon xp si pentium 4.
      Sunt convins ca acei copii amarati, din familii vai steaua lor (ca altfel si-ar fi permis parintii cateva sute de lei sa le cumpere calculator), fix programare pe Linux vor sa invete. Si ca vor considera jocurile pierdere de vreme.

      Plm, parca traiti pe alta lume.
      Deci voi vreti sa luati copiii vacarului satului sau betivului satului si sa-i faceti direct programatori sau ingineri NASA.
      Intre timp, in lumea reala, la mine la firma, vin baieti tineri (2x ani, teoretic cu liceu facut) care nu stiu sa scrie niste cifre intr-un tabel excel si sa dea Save.

      00
    • Nice, acum ma astept sa primesc -100 voturi pentru ca am spus ca trebuie si licenta. Aia e, boss, statul e corupt, jos PSD, dar eu piratez.

      00
    • @Vio – Sunt sarac, deci am dreptul sa piratez, ok?

      00
    • @Vio
      Eu folosesc Linux. Si am toate softurile cu licenta (am inclusiv ceva licenta de Win venita cu laptopul pe care o folosesc pentru un VM).
      Programa scolara legata de programare (din clasa a 9-a, dar in vigoare pentru olimpiadele de la clasa a 5a in sus) inseamna programare in C++ (IDE folosit la olimpiade este … tadam – Code::Blocks – un IDE dezvoltat pe Linux).
      Asa ca daca scopul e sa-i scoti din saracie pe copii respectivi – da, programare pe Linux e fix ce le trebuie. Jocurile pe Windows ii vor lasa la fel de prosti ca la inceput.

      00
    • Explicat la dece.unpi.ro; Mersi!

      00
    • @MariusCC „inclusiv ceva licenta de Win venita cu laptopul pe care o folosesc pentru un VM” – aia e OEM nu o poti muta pe VM, tot o piratare este daca insisti

      Jocurile – fac copilul sa se apropie de sistem, daca ii servesti 2 doze de linux l-ai calmat, eventual o sa stea doar pe facebook/youtube si gata s-a plictisit

      daca in schimb are windows – are 2-3 jocuri, pierde 3 ore la jocuri, 2 ore la ceva util, si la final ramane cu ceva

      @Vio – foarte bine pus punctul pe I la partea de dat sisteme vechi, cand aud cunoscuti ca vor sa renunte la pc-uri vechi si ma intreba daca stiu pe cineva care ar vrea se cam supara cand ii intreb de ce vor sa le duca altii gunoiul la container (trebuie reciclat btw, dar pentru imaginea plastica a ideii am pastrat termenul de container)

      00
  11. Un PC fără monitor, cu procesor din seria E, costă până în 50 de euro.
    E7500, E8400… procesoare care încă mai fac față „lumii de azi”.
    50 de euro și nu mai e nevoie de nici un Pi.
    Proiectul vostru ar fi ok dacă ar ajunge NU la familii defavorizate, ci la elevi/studenți/echipe de lucru care ar face pe bune ceva cu aceste „Pi”.
    Reganditi sistemul de donații. :)

    00
  12. Foarte frumos gestul si initiativa!

    Dar implementarea lasa rau de dorit. Poate din cauza ca initiatorul acestui proiect este tech savy si atunci toti pasii aia au sens pt el si sunt usor de urmarit, doar ca nu prea e asa. Daca eu care am background in IT si lucrez la PC in medie 8+ ore pe zi si tot mi s-a parut greoi procesul. Si apoi…. github? Pt vot? Really?

    Repet, initiativa e super si nu vreau sa arunc cu noroi in ceva cu intentii bune, dar cred ca mai trebuie lucrat la tot procesul asta de aplicare.

    Si de ce toate site-urile voastre au fundal negru si scris verde? Stiu ca pare ca si cum ar fi linii de cod, inteleg, dar imi rupe ochii dupa 2-3 min de citit…

    00
    • Nu stiu ce ingineri IT sunt ei daca ala e cel mai simplu si eficient algortim cu care au putut sa implementeze la inscriere…. Just my 2 cents.

      00
    • Sunt multe lucruri in acest proiect pe care le-am început știind 0 despre ele in prima zi. Exemple: cum sa ceri/cauți/găsești donatori, ONG, github pages, Revolut API, Golang?

      Dar pe măsura ce le învăț(am), vor lucra mai repede, mai bine, mai frumos (da, acum verde/negru este primul template din 5 in github Pages care mi s-a părut ok; dacă apeși sus pe View in Github le vezi in alb).

      Iar github a fost ales pentru transparență (suntem ONG, și legal in curând) și pentru cine vrea sa corecteze (diacritice?), sa contribuie, or doar sa vadă in timp cum evoluează proiectul unPi

      Mersi!

      00
    • Tot este gândit sa fie automat și este automat la vreau.unpi.ro și votez.unpi.ro

      Ca sa va pot Răspunde la comentarii și face și alte lucruri productive între timp.

      Mersi! 🤓

      00
    • @Noname

      A fost un sistem simplu de construit și util, își face treaba. In primele zile contează mai mult viteza de iteratie și customer focus, feedback.

      Cum as fi primit comentariile acide de pe aici doar cu un landing page? Plus nu sunt web designer sa stau câteva ore sa fac un landing page ca sa ma înjure apoi 50 de oameni, când cu o chestie făcută rapid (mai trebuie sa fac și altele) ma “simpatizează” deja 150 de oameni. 🤪

      Mersi,

      00
    • @Ciprian – nu stiu daca intetia ta a fost sa atragi atentia prin treaba asta, dar daca esti serios si tie ti-a luat „putin timp” sa te gandesti la atatea conditii si workflow la toata tevatura aia de inscriere…nu stiu ce sa zic man, nu te contrazic, dar e dubios.

      mult succes si mai fa niste imbunatatiri, initiativa e misto si mi-ai dat si mie alte idei intre timp :)

      00
    • @Noname

      Au fost câteva iteratii: a fost idea inițială, apoi m-am întrebat cum să selectez beneficiarii sa fie cât mai transparent, apoi sa nu am băieți glumeți care se dau ușor drept beneficiari, și accidental aplicasem pentru un cont Revolt. Și după putine teste am realizat, noh, as putea folosit Revolut ca filtru să-mi dau seama ca persoana serioasă exista, și nu e vreun glumeț care-mi Creează conturi automat, ori pune caractere speciale prin nume/aplicație ca să-mi crape/spargă backendul, șamd.

      Revolut a avut 2 iteratii, inițial trebuia sa-mi trimită el câteva monede ca să-l pot verifica, dar la v2 am văzut ca pot verifica direct numele lui, de unde și cerința să-mi trimis numele lui legal prin SMS cu APLIC

      Iar inițial nu era SMS, era doar Revolut v.1

      Deci da, ce vedeți a avut vreo 3 iteratii. Tot procesul mai mult de 5 sa ma asigur ca fiecare block merge in combinație cu celelalte.

      Iar pozele ne ajuta sa evaluam rapid cu cine avem de-a face, plus ei pot trimite poze oricând acolo, gen: am primi unPi, uite cum lucrez eu cu unPi, love, stress, s-a stricat, uh, oh.

      00
  13. Am avut aceeasi idee de proiect acum cativa ani, insa am renuntat din diverse motive, majoritatea discutate in comentariile de mai sus. Pe langa asta, trebuie sa te gandesti atent la costuri, pentru ca la 120 de euro deja gasesti alte solutii mai decente (chromebook/laptop SH):
    1. De ce starter kit-ul de 80 de euro, cand kit-ul de 53 de euro e arhisuficient?
    2. De ce mergi strict pe Amazon, cand gasesti kit-urile respective mai ieftin in alte locuri? Nu mai discut de cablul Ethernet si tastatura.

    00
    • Este explicat la dece.unpi.ro; Mersi!

      00
    • RPi ultimate starter kit pe care îl liam are microSD, cablu HDMI, carcasa. Tot.

      Punem tastatura cu trackpad, altfel cum tastezi? Și un cablu de rețea. Prefer cablu pentru ca vreau sa facem ulterior exerciții de programare cu networking iar wireless nu e chair ideal pentru asta.

      Plus carcasa din kit are suport (pe ea) pentru Raspberry Pi cam (vezi plus.unpi.ro). Alte oportunități.

      RPi 3B+ are 4 “cores” deci putem sa facem și programare avansată (concurenta) in Golang. De unde și alegerea Golang.

      unPi va fi un Exercițiu in timp care te va trece prin conceptele esențiale in programare, începând de la apasatul pe taste și terminând cu concurenta și networking.

      Mersi!

      00
  14. Cred ca copii defavorizati trebuie sa mai parcurga in dezvoltare cativa pasi pana sa ajunga/sa fie filtrati, ca acest proiect sa le fie util. In ceea ce priveste implementarea proiectului parca vrea sa sublinieze cat de rupti de realitate pot fi uneori inginerii IT, in rest vreau sa ii felicit pentru exemplul dat.

    00
  15. Nu inteleg de ce va cacati pe voi, oamenii vor sa ajute si voi o dati inainte cu ca nu e potrivita ca aia care n-au ce manca sigur nu au televizor cu hdmi de parca aia ar fi singurii care ar avea nevoie de ajutor.

    00
  16. de pe pagina lor

    „Bugetul pentru unPi pe an este €120 de participant/donator și conține:
    Raspberry Pi 3 B+ Ultimate Starter Kit €80
    Tastatură cu trackpad incorporat (wireless) €20
    Cablu rețea profesional €9
    Azi, transportul de la Amazon.de către România este sub €10”

    eu am ramas blocat pe o chestie – „cablu profesional” (si e poza unui ugreen chinezesc- de calitate buna nu pot sa neg) de „9E ( pe amazon.de mi-l afiseaza la 6E chiar pe link-ul lor)

    eu sunt carcotas din fire, dar asta e o minge la fileu, cred ca cineva e pus pe castig (patreon+donatii+2%+120E/sistem).

    cat castiga un programator in vest? „Suntem un mic grup de ingineri in IT, majoritatea plecați din România” undeva in 3-5k Euro, un grup vedem pe site format din 3 membri din familia Manea (whoever they are), presupunand ca mai sunt si altii si stau ascunsi in grupul asta, si vor sa faca cu adevarat ceva si vor sa ajute lumea, ar putea sa dea un 10% (era pe vremuri la biserica zeciuiala, de fapt o au si acum ceva secte asa ca mai bine ar iesi din ce secte/rituri ar fi ca religie -inclusiv bor si ar dona ceva la copiii saraci), asa discutam de 300-500E/caciula * 3 insi + inca 2 ascunsi = 1500-2500E, mergem pe aia 1500E minimi ca stim deja ca sunt scartari oamenii.

    cautam firma in DE sau RO care sa importe astfel de jucarii, explicam problema, cerem un pret fain si ii trecem si pe ei ca si suporteri la proiect obtinem fix aceleasi componente (mai putin cablul de 9E ca nu plange nimeni la un cablu si 2 mufe in 1E) in maxim 75E (dispare transport, dispare un 15%-20% adaos comercial, dispar preturile umflate)

    1500E/75 = 20 bucati /luna daca oamenii chiar vor sa o faca.

    sunt sigur ca exista oameni cu bani care daca ar vedea ca se misca ceva ar fi dispusi sa dea mai multi bani (tot un 10% din venit sa nu mergem mai departe), daca mai avem inca 10 IT-isti ajungem la un 15 ITisti * 300 euro = 4500E / 75E pi = 60 bucati pe luna

    cu 3 clase (de 20de persoane) in fiecare luna, din care speri sa termine macar 10 insi ai facut o afacere. daca aia 10/luna dovedesc ca vor sa faca ceva sunt iarasi sigur ca 1 din aia 15 IT-isti pune o vorba buna si poate scoate din kkt un copil/luna

    dar asta inseamna sa vrei sa faci bine si nu doar campanie frumoasa pe banii altora

    00
    • ARCA? 😄

      00
    • Ai fi uimit sa afli cât de greu se despart oamenii de banii lor, chiar și €120 in vest.

      Mersi,

      00
    • Matematic vorbind, cred ca e corect ce zici tu aici (nu am stat sa verific cifre si linkuri) dar premiza de la care pleci tu mi se pare un pic rupta de realitate. Si nu, nu sunt implicat in proiectul asta, doar ce am comentat mai sus ca nu mi se pare buna implementarea lor ca si proces de aplicare si selectie.

      Hai sa zicem da omul renunta la 10% din venitul lui pe luna. Si poate nu e singurul din echipa. Dar timpul pierdut sa organizeze tot ce zici tu acolo? Ala iarasi e timp donat (=bani). Si ia zi-mi tu mie ce putere de negociere are un singur individ sa poata obtine acele preturi la componente?

      Adica e usor din afara sa comentezi de ce nu dau altii mai mult daca tot vor sa faca ceva, iar noi doar stam si comentam de pe margine.

      Si apoi sa-i acuzi ca vor sa faca profit deja mi se pare de domeniul fantasticului.

      00
    • @Catalin – iti dau dreptate la partea cu timpul, nu si la cea cu banii. cunosc prea putini oameni care produc ceva software si se plang de bani, oricare dintre ei pot sa dea un 300E la 2-3 luni fara nicio problema. cei mai multi pe care ii stiu au trecut oarecum spre ce fac unii din cititorii de aici, au trecut sa imbine castigurile materiale cu timpul liber, prefera sa mearga cu bicicleta, excursii, etc si sa lucreze doar cat sa acopere chestia asta

      eu personal nu as gasi timp liber sa ma ocup de o campanie de genul, dar nici nu ies in fata sa incerc sa fac asa ceva. preturile de care discutam acolo sunt absolut credibile in momentul in care ceri un pret de la distribuitor si explici situatia. ai ramane uimit cat de mult colaboreaza anumite firme cand e vorba de o campanie umanitara si vand si ei ceva pe langa (stai calm ca si la pret cu discount de 15-20% pe zona asta se castiga ceva, nu se face munca benevola – > am lucrat in domeniu, stiu ce marje se invart la importatori )

      @Ciprian – ia ce am zis eu ca o critica pozitiva, si fa demersurile la modul asta, discuta cu furnizorul din ro/en/finlanda de Pi, sunt 99% sigur ca primesti preturi bune, nu discutam de 120E/produs in niciun caz, iar 10% poate sa dea oricine vrea sa se implice in campanie

      trebuie insa sa ai oamenii potriviti langa tine, e un pic cam greu sa faci ceva sa mearga doar in familie oricat ti-ai dori acest lucru. un tata pensionar + un frate care se pricepe la economie nu sunt elemente suficiente zic eu :(

      00
    • asta e pentru tine Vali, contine numele lor chiar daca sunt publice, nu vreau sa ai probleme legate de GDPR. pastreaza pentru episodul viitor in caz ca o sa fie fail, poate au bafta si reusesc ceva dar ma indoiesc de asta

      informatii preluate din pagina lor de campanie si putin google pe langa:
      https://www.linkedin.com/company/asociatia-unpi-pentru-scolari/

      cei 3 membri actuali: (majoritatea din strainate, de fapt 66% din ro, 33% Finlanda)
      1. Ciprian Manea – Espoo, Finland – https://twitter.com/ovipic
      – participa in 2-3 chestii, endorsement de la alti necunoscuti

      2. Andrei Manea – Bucuresti – https://www.linkedin.com/in/andrei-c-manea/
      – diverse elemente financiare, nimic de referinta, ma amuza la unu din job-urile listate „Verifying the bank statements and daily allocation of paid invoices”

      3. Nicolae Manea – Dambovita – https://www.linkedin.com/in/nicolae-manea/
      http://apmdb.anpm.ro/despre-noi declaratia de avere acolo
      fost bugetar, creste pomi, este noul CFO al organizatiei. nu are pusi deoparte bani (lipsesc din declaratie sau sunt sub 5000 euro), are insa datorii (credit de 62 mii de euro din 2008->2026) dar are terenuri mostenire

      acum 2 saptamani – 1 postare cu lansarea campaniei – 10 like-uri, 2 inimi – elev, casnica, hr alta campanie, pensionara, 1 insigner sisteme, 1 senior arhitect, 1 arhitect din melbourne = 12 oameni 1 din strainatate, 3 in domeniu, restul like-uri ca de ce nu

      acum 1 luna – ceva video – de prezentare a campaniei – 3 like-uri (2 de la fondatori, 1 om de vanzari auto din uk), praf in vant

      00
    • E interese ascunse la mijloc domle’!

      00
    • @Rott

      Îmi pare bine ca știi sa scrii, de citit nu sunt așa de sigur. Pe tata îl cheamă Nicolae Manea, nu Niculae; și nu are nici un N. middle name

      Mersi de străduința. In direcția greșita.

      00
    • @Ciprian – my bad, mi-a aruncat google inapoi si probabil a considerat ca acelasi nume iar eu nu am fost atent.

      acum pagina aia cu declaratii de avere e picata (wtf vali ce trafic ai trimis pe ei)

      dar hai sa dregem busuiocul pana la urma

      in pagina https://www.linkedin.com/in/nicolae-manea/ scrie ca in perioada 90-2016 a fost

      Senior Corporate Counsel
      Company Name General Directorate of Public Finances Dâmboviţa
      Dates Employed 1990 – 2016
      Employment Duration 26 yrs
      Location Dambovita County, Romania

      iar http://declaratii.integritate.eu/ cu numele respectiv + filtru pe Dambovita gasim un singur consilier superior la Finantele Publice (dar cu declaratie din 2013) deci nu mai bate cu acel 2016 ca an, gasim insa alte persoane cu numele respectiv in 2016 dar la alte companii (daca tot am vazut interviul cu Bugetarul X de ce sa nu folosim metodele noi de cautare si aici) .

      deci MN din 2013 – tot nu are bani adunati (nu e o problema dar o consider o abilitate critica sa o detii pt o pozitie de CFO la un ONG) , nu are nici datorii

      00
    • @Rott

      unPi ONG nu este “afacere”

      Am văzut cursuri in București de programare pentru copii, contra cost. Asta însemna afacere, contra cost.

      Și cum acele cursuri exista, va recomand sa le folosiți dacă va permiteți. Trebuie sa duceți copilul la sediul lor când au cursul.

      unPi este învățatul de acasă, online

      Digital Nation a primit $500K de la Google.org anul asta ca sa deschidă 3 centre in țara pentru a învața tinerii (momentan doar tineri, pana la 30 de ani) sa lucreze cu calculatoarele ori sa facă web design (cursul lor secundar)

      Va recomand sa-i vizitați și sa le folosiți resursele. Cred ca au și studiu online, dar e posibil ca accentul sa fie pe studiu cu mentorii lor in centrele lor 3 din țara.

      Și trebuie sa ai calculatorul tău personal.

      Mersi,

      00
    • @Ciprian – eu nu vreau sa dau cu batul absolut deloc pentru ca admir pe cineva care isi dedica timpul sa faca ceva pentru altii, eu nu mai am rabdarea respectiva, iar sa mai invat pe careva ceva deja este pe nivelul meu.

      ce am vrut eu sa punctez e simplu
      – pretul afisat e mai mare cu 25% fata de ce poti obtine cu 1-2 mail-uri la importatori in ro/de/finlanda. poti sa primesti in cazul in care discuti cu oamenii chiar si produse gratuite, si eu chiar cred ca poti duce in 75E unPI la configuratia dorita de tine
      – oamenii care sunt in echipa din pacate sunt „doar tu”, tatal si fratele dau doar like-uri. inteleg ca tatal o sa alerge sa faca ONG-ul respectiv si o sa se ocupe de hartii, dar de acolo la CFO e cale mare, poti sa gasesti pe cineva mult mai capabil, care vine si cu ceva de acasa (fonduri/prieteni care sa sponsorizeze proiectul)
      – nu am observat eu (ca am ramas blocat la cablul de 9E) dar subscriu ca procedura de selectie este imposibila pentru 95% din cei din targetul tau. as putea sa garantez ca daca au un PC (care este necesar pentru mare parte din pasi) nu o sa incerce ei programarea pe rPI, o sa o perceapa ca o jucarie, ce fain se conecteaza, uite ce apare pe ecran, wow mi-a trimis Ciprian un mesaj pe email cu niste pasi usori, dupa 1 saptamana – iar ma bombardeaza asta cu mesaje, vreau sa ma joc, nu mai stau sa ii fac proiectele lui idioate – si cam asa o sa se intample in 90% din cazuri. cred ca si in cazul actual in care ai putine unPI-uri sa incerci sa gasesti ceva profesori dornici sa colaboreze in mod institutionalizat ca altfel ai aruncat acesti bani pe geam, si daca insisti ca se strang greu (eu zic invers dar tin la opinia ta) e si mai nasol sa vezi cum ceva in care crezi se duce naibii. o sa fie aruncate intr-un sertar si aia este
      – la revolut chiar si cu link-ul tau, cardul nou este gratuit daca cineva iti transfera 50 ron, sau daca tu faci top-up cu 50 ron, nu cred ca ii vezi pe oamenii aia care nu isi permit un rPI de 70E sa bage bani in ceva care le e total necunoscut, iar cardul fizic este obligatoriu daca vor sa foloseasca banii trimisi de tine in fiecare luna pentru internet.

      cu fiecare problema iti limitezi maxim posibilii candidati, cu ascunderea acestor candidati in spatele GIThub si unor alegeri extrem de usor de manipulat, iarasi devi total netransparent si o sa planeze riscul ca este un aranjament. 2-3 isteti cu o lista mare de FB dar nu tocmai bogati, pot sa faca share rapid si sa primeasca 100-200 de voturi si sa primeasca cate unPI pe care apoi il vand cum zicea cineva mai sus pe OLX, ceea ce este fail :(

      insista si gaseste – oameni care sa predea, furnizori care sa ofere preturi bune

      peace

      00
    • @Rott

      Majoritatea comentariilor tale de aici sunt gratuite, plus rău intetionate.

      Dacă te-ar interesa, ai citi tot ce am scris și comentat aici, ceea ce ți-ar raspunde la majoritatea întrebărilor pe care le-ai fi putut avea.

      Spre exemplu, cei 2-3 băieți inventivi de care vorbești trebuie sa găsescă un vecin sărac lângă care sa stea, și sa facă poze prin casa vecinului și cu copii lui. Dacă face poze din casa lui și nu e sărac, nici nu trebuie să-l bag in seama, indiferent câte voturi colectează.

      Iar dacă aplica cu pozele vecinului, eu văd voturile și-l sun intr-o zi când am timp pe whatsapp, random să-mi arate exact ce a pozat. Și dacă începe cu nu’s acasă, nu mai am TVul ăla, poate ii mai dau o șansa și-l mai sun intr-o alta zi tot random. Și dacă și atunci e prea “ocupat” să-mi arate unde sunt chestiile cu care a aplicat, o să-i urez și eu drum bun in viața…

      Poți să-ți încerci și tu norocul dacă vrei.

      O sa închei prin faptul ca nu ai nici un merit sa-ți dai cu părerea asupra unor omeni care au muncit o viața întreaga, dacă nu-i Cunoști ori nici măcar nu te obosești sa citesti cu atenție cum ii cheamă.

      Iar dacă tu spui ca e așa ușor de adunat bani de la oameni in România, be my guest: aduna și tu €2000 de la ei, pentru ce proiect vrei tu, și Anunță-mă când ii ai. Ceasul pornește acum. 19 Iunie.

      Numai bine.

      00
    • de la inceput am zis ca sunt carcotas, devin chiar arici in momentul in care cineva imi scrie pe un aer superior de genul celui folosit in postarea ta precedenta, asa ca hai sa fim extrem de obiectivi

      „Dacă te-ar interesa, ai citi tot ce am scris și comentat aici, ceea ce ți-ar raspunde la majoritatea întrebărilor pe care le-ai fi putut avea.” am citit si concluzia e nasoala

      „Spre exemplu, cei 2-3 băieți inventivi” aia sunt inventivi, te baga in buzunar, tu ai pierdut legatura cu Romania, gasesti oriunde pe cineva sarac unde sa faci niste poze si sa dai la telefon. ma gandesc totusi la saracii adevarati spre care tintesti tu oferta asta care o sa fie sunati pe whatsapp cand se asteapta mai putin si trebuie sa raspunda prezent imediat ca altfel li se taie cartela

      „Poți să-ți încerci și tu norocul dacă vrei” – nu e pt. mine PI, nu ma incadrez, castig banii din munca faina pe alta zona si nu intentionez sa ma reprofilez pe target-ul tau

      ca sa te parafrazez „citesti dar nu intelegi” -> ” dacă tu spui ca e așa ușor de adunat bani de la oameni in România, be my guest: aduna și tu €2000 de la ei, pentru ce proiect vrei tu” am zis mai sus ca eu nu am rabdarea sa ma leg de asa ceva pentru ca nu am timp si chef de pierdut timpul. sunt altii care vor sa o faca si poate au si noroc, tu insa nu esti persoana respectiva:
      – echipa nu e pregatita, nu au dovedit nimic pana acum decat ca ar vrea (care este doar la mod declarativ fara rezultate), tu ai inca 2 proiecte (vazute via linkedin si pagina de FB) care au murit sperante (ce e drept nu erau pe latura asta de compasiune sociala), tatal a lucrat la stat toata viata si vine cu mentalitate de bugetar de la finante care stim toti cum este (adu dosarul cu sina, vezi ca cererea asta trebuie sa fie printata cu font 12, nu ai alinierea la stanga, aliniatul 3 are prea multe cuvinte – > daca citim conditiile de inscriere sunt fix la fel, Davko subliniaza chestia asta si sunt ceva oameni care sunt de aceeasi parere 58pro 1 impotriva, as putea sa jur ca modul de inscriere a fost o combinatie a ta cu bugetarul)
      – alta parere despre conditiile de inscriere „proiect cu asa cerinte e aproape imposibil de indeplinit” (19 voturi pro, 1 impotriva)

      – nu asculti de parerile oamenilor de aici, trimiti la blabla.unpi.ro orice intrebare, orice recomandare. te intreba lumea de ce vrei configuratia asta „pai o vreau pentru ca configuratie.unpi.ro”, pai explica de ce vrei nu ma trimite la 10 click-uri departare pe un site obositor la ochii (au zis mai multi), de care se pare ca partial de ocupi (Znuff ti-a zis ca e banal sa modifici certificatul ala, dar tu i-ai pocit numele si i-ai explicat ca stii tu mai bine ce e de facut, omul ala chiar se pricepe la site-uri si la securitate dar cine e el sa-ti explice tie)

      – minti in articol „Suntem un mic grup de ingineri in IT” singurul inginer sa zicem esti tu, ceilalti 2 (tatal si fratele nu au urme de studii tehnice), „majoritatea plecați din România” – alta cioaca cand 33% din echipa este in Finlanda restul in RO (daca citeai postarea mea in care am luat initial oamenii la rand am luat si pe cei care au dat like-uri la postarile din proiect si chiar si acolo avem un maxim de 10% care sunt din strainatate) de cand asta e majoritate? sau e majoritatea minoritatii? de ce nu se mentioneaza ca echipa este doar familie? de ce daca tot ai le-ai facut la rude profile de linkedin nu le-ai lasat la liber sa poata lumea sa dea click pe numele lor? sa poata sa citeasca mai usor cine sunt

      – cu tot traficul de la Vali (bun ca a rezistat site-ul, de fapt 1 poza, restul text) nu a mai dat nimeni nici macar un like la postarile tale despre proiect – nu iti pui intrebari oare de ce? vine lumea citeste si pleaca mai departe. nici macar un nou patron nou, a ramas cel de dinainte de postare care doneaza 12$

      – cauta un tanar sau mai bine o tanara (nu e ok sa ai un ONG exclusiv masculin, mai ales in zona de pregatire a tinerilor, se recomanda prezenta feminina la nivelul asta) dornica de putina afirmare care sa trateze mai ok relatiile cu exteriorul (tu poate te pricepi la inginerie, calculatoare, etc dar esti spre un 2-3 la comunicare, prezentarea aia video este iar slaba ar trebui sa folosesti pe cineva cu o prezenta video mai buna – tu poti sa scrii scenariul si replicile dar oamenii sunt mai receptivi cand vad o prezenta video placuta (preferabil feminina-mai ales la copii, la varsta aia mama conteaza, etc)

      00
    • @Rott

      Iar te aberezi ca sa zic așa.

      Iar sa ma acuzi ca mint atingi deja pragul la care nu ma mai obosesc sa te bag in seama.

      Hai sa ai o viața frumoasa!

      00
    • exemplu de ipocrizie, asta o uitasem

      poti sa fi contactat doar seara de la 6 la 8
      „telefon: mobil +3584xxxx (de luni până vineri, de la 6pm la 8pm; SMS oricând)”

      dar tu ceri ca cineva sa fie dispus sa-ti raspunda cand vrei tu, genial as zice :))

      „Iar dacă aplica cu pozele vecinului, eu văd voturile și-l sun intr-o zi când am timp pe whatsapp, random să-mi arate exact ce a pozat. Și dacă începe cu nu’s acasă, nu mai am TVul ăla, poate ii mai dau o șansa și-l mai sun intr-o alta zi tot random. Și dacă și atunci e prea “ocupat” să-mi arate unde sunt chestiile cu care a aplicat, o să-i urez și eu drum bun in viața…”

      00
  17. “Orice om îi place să urmărească sex la pesedeu pe teveu cu haşdemei”…

    00
  18. Super, in curand imi iau de pe olx un Raspberry Pi moca

    00
  19. Cablul de rețea este trecut la €9 pentru ca dacă te uiți bine la Amazon, poate fi de mai multe lungimi: 1, 2, 3, 5 metri; și beneficiarii vor fi întrebați ce lungime au nevoie. Da, îmi rămân câțiva euro Per cablu, pe care pot să-i pun dacă cineva vrea 10m (au și așa ceva)

    Plus este plat și 10Gbit; tu ai așa ceva?

    Mersi!

    00
    • Și un update: după ce ONG este legal gata, banii rămân in ONG; iar legal nu vor putea fi folosiți decât in scopurile declarate (legal) la fondarea ONG.

      Mersi!

      00
  20. Idea este buna , însă procesul de înregistrare este foarte complicat, zici ca se dorește ca proiectul sa nu aibă succes.

    00
    • Procesul de aplicare este complicat și riguros pentru ca nu avem multe unPi de dat momentan.

      Dar poate cursul Golang, in timp, va electriza pe cei intersați de programare către Golang și ulterior către Raspberry Pi, dacă-și permit, in loc de un second hand. Vom vedea asta in timp.

      Vom vedea și dacă reușim sa recrutam donatori, ori voluntari interesati sa ajute beneficiarii donațiilor noastre in vreun fel, ori voluntari/contribuitori pentru proiectele noastre in Github.

      Mersi!

      00
  21. Ciprian, ignoră hateri, inițiativa e bună, felicitări!

    00
    • Tu esti genul ala de prieten care mai bine nu l ai. Uneori e bine sa fii sincer cu omu si sa corecteze, decat orb si sa ii vrei „binele” si sa dea inainte.

      00
    • Una e când îți zice un om un lucru, alta e când îți zic 20 același lucru și ție chiar îți pasă.

      00
  22. Frumoasa intiativa insa cred ca proiectul ar fi mai util daca ar sponsoriza Școlile din sate, acolo sa se faca un cerc de programare si utilizare Raspberry, un profesor sa predea dupa ore câteva tutoriale, acasa este mai greu sa te apuci de programat mai ales cand mai ai alti 5 frati care locuiesc cu tine in camera.

    00
    • Am vrea sa facem asta, dar nu avem destui donatori (încă); dar tu și oricine vrea sa ajute poate schimba asta: sa vorbești despre noi, sa cauți sponsori dacă crezi in idee, șamd.

      Vezi ong.unpi.ro și donez.unpi.ro

      Mersi mult!

      00
  23. Buna initiativa! Imediat m-am gandit la o familie defavorizata din vecini. Au 4 copii iar unul din ei e putin trecut de 10 ani, bunicel la invatatura . Insa…citind conditiile am ajuns la conlcuzia ca este prea dificil pentru ambii parinti. Le-am oferit eu un tv monitor care are si port HDMI insa la capitolul telefon Android…e jale. Si chair daca ar face rost de unul, nu stiu sa il fooseasca. Whatsapp pentru ei este o necunoscuta. Macar la capitolul Android sa se fi descurcat, in rest ii ajutam cu inscrierea. Cam astea sunt familiie defavorizate, nu cei ce detin TV cu HDMI si Android in casa. Parerea mea!

    00
    • Salut Lucian,

      Dacă vrei sa aplici proxy pentru ei, se poate și asta. Scrie-mi te rog la întrebări, vezi contactele email de la ong.unpi.ro

      Dar trebuie sa stai relativ aproape de ei, ultima verificare o fac cu un apel whatsapp video ca sa văd dacă pozele făcute sunt de la beneficiar și nu de alt vecin.

      Scuze gen: ah, ca nu sunt acum acasă, după 3 apeluri in zile random atrag anularea intenției de a dona acolo.

      Mersi!

      00
  24. Era un banc cu românii care nu puteau sa evadeze din iad pentru ca ii tineau ceilalti pe loc. Cam asa este si cu hate-ul aici.

    Ciprian crede in acest proiect si isi dedica timp. Asta a fost suficient pentru mine. In loc sa calculati citi 3 EUR raman de la un cablu HDMI, mai bine va folositi energia si venitu cu chestii constructive la proiect.

    Daca zoso a scris despre proiect, cred ca exista o legatura de trust care nu se bazeaza pe cite tweet-uri are Ciprian, zic si eu.

    00
  25. Felicitari, DAR

    https://start.unpi.ro/vreau/

    in momentul in care pornesti un astfel de proiect si nu ai pus nici macar certificatul ala SSL gratis, copiii mai rasariti incep sa-si puna intrebari.

    Gupi, carcotas de serviciu

    00
  26. WOW! Dar ce conditii de participare! Ar pune probleme unui utilizator mediu intr-ale PC-ului, cu atat mai mult unor oameni nevoiasi care nu au avut contact cu lumea IT-ului…

    Mai bine inlocuiti conditiile astea cu urmatoarele:
    1. Sa ai IQ peste 130
    2. Sa poti sa dactilografiezi un text de 10 pagini cu mainile legate la spate
    3. Sa trimiti o poza impreuna cu familia din care sa rezulte in mod cert ca ADN-ul fiecarui copil este perfect-match cu cel al parintilor.
    4. Un filmulet de 3 ore in care un membru al familiei de sex masculin face planking in pwla.
    5. Sa trimiti un e-mail la VREAU+PAROLAPTUNAMARATDEPI@UNPI.RO apoi un sms la nr 8388 cu textul VAROGEUFRUMOSDATIMIUNPI si apoi sa va rugati de toti vecinii ca sa va voteze pe siteul pornhub.
    6. SA NU FI VOTAT IN ULTIMII 5 ANI CU PSD ( asta deja descalifica 99% din famillile nevoiase).

    00
  27. dacă ai chef/timp, ia în calcul o eventuală colaborare cu asociația ”ana și copiii”. au câteva centre de zi în bucurești și câteva județe învecinate unde asigură copiilor din medii defavorizate o masă caldă, o gustare și spațiu și ajutor pentru teme (plus rechizite, chestii). mă gândesc că ar putea avea în evidență copii care ar putea primi ce oferi tu și eventual ar putea ajuta în procesul de înscriere.
    http://anasicopiii.ro/

    00
  28. Nu era mai simplu sa ceri participarea unor profesori, si ei sa iti recomande elevii care au nevoie/pot folosi/etc deviceurile?

    Iti inteleg nevoia de a verifica cui trimiti, dar tot workflowul e complicat pentru cineva care n-are posibilitati.

    00
  29. Oameni buni sper ca intelegeti acum de ce unele siteuri, aplicatii, programe sunt absolut imposibile pentru utilizator…intentiile sunt bune dar implementarea….

    00
  30. @Ciprian Manea Multumesc pentru informatii. Prefer sa le iau eu un calculator cu specificatii mai mici dar bun pentru internet. Ceva de la Samwise. Dupa cum ti-am spus, le-am oferit un TV monitor dar si al doilea reciver la reducere de la Orange (inclus in abonamentul meu). Daca reusesc sa ma tin de cuvant cu calculatorul, am un wifi mobil pe care il voi oferi si pe acela. Scuze,e prea complicat, cu cont Revolut, care se obtine stim noi cum. Poza de pe fata buletinului, din spate, poza cu buletinul in mana. Mai apoi pentru obtinerea unui card trebuie sa depuna 50 Ron in el. Mai apoi este probema voturilor. Cine sa ii voteze? Trebuie ca eu sa distribui pe Facebook link-ul pt ca lumea sa voteze. Cine ii baga in seama pe amaratii astia daca nu ii cunoaste. Nu au net, nu au Facebook, implicit nu au prieteni. :)
    Cred ca era mult mai simplu daca te interesai e la asistenta sociala din satele defavorizate. Sat defavorizat e acela care nu are nici macar cablu de internet . Familia defavorizata este aceea care nu are Android si Tv cu HDMI. Alta metoda de confirmare a identitatii ar fi fost mai utila. O zi buna!

    00
    • @Lucian

      Prin proxy (dacă vrei) ma refeream la faptul ca tu poți instala Revolut și face tot procesul de la vreau.unpi.ro in numele tău, iar eu o sa te sun pe tine pe whatsapp spre final când fac verificarea sa văd dacă e Vecinul tău, ca pozele sunt cu ei, ca ei înțeleg / știu ce vine pentru ei, îți pot trimite și 15 RON pe luna pentru internet dar Vecinul tău trebuie sa facă contractul. Okay, poate închid un ochi dacă vrei sa faci contractul la internet pe numele tău, dar adresa lor, sunt riscurile tale.

      Iar despre voturi, o sa ai cel puțin un vot de la mine, care sper sa conteze. Iar dacă vezi votez.unpi.ro la final, un vot prin github pentru cineva care a contribuit la un proiect github cu 3 luni înainte de votul lui la unPi este de 10 puncte, la care cred ca ma calific, mai am un proiect OPEN source unrelated to unPi ceva mai vechi de 3 luni.

      Despre Revolut, nu comentez, e afacerea lor. Dar cum am spus la vreau.unpi.ro, dacă este puțin norocos, eu mai primesc din când in când promoții de la Revolut pentru carduri free (deci nu trebuie sa încarci nimic in contul lor, doar sa folosești linkul meu Revolut de la vreau.unpi.ro când instalezi app pentru prima data). Am primit un email pe 10 Iunie de la Revolut cum ca pot oferi/invita amici pentru carduri free, dar m-am uitat acum și oferta a expirat după 7 zile, adică ieri ori alaltăieri.

      Îți ofer o mâna întinsa. O poți încerca, ori lasă sa treacă.

      Dacă o lași sa treacă și vrei să-i ajuți singur, cumpara-le te rog măcar un Raspberry Pi 1B (or better), am rPi 1B acasă și merge cu ultimul Raspbian, mai/foarte încet, dar merge. Iar cursul Golang pe care îl fac va fi targeted pentru unPi care este rPi3B+, dar cum am și rPi 1B o să încerc din când in lecțiile și pe el. Deci e mai câștigat juniorul cu un rPi decât pentium sa zicem la care trebuie sa-i Pregătești tu Golang și editor și etc

      Așa cu rPi mai treci din când in când pe la ei și-mi poți transmite direct: wow, merge! Or: you know what, 1% din haterii aia chiar aveau dreptate, kidu nu înțelege nimic din ce scrii tu acolo.

      Înainte de a lua mâna întinsa as dori sa ai mai întâi o discuție simpla și sinceră cu juniorul lor de 10+ ani și să-l intrebi: uite, putem face proiectul asta (unPi), dar tu trebuie sa fii disciplinat, nu e joaca, e multă munca, e gen școala, dar o munca făcută de tine ce îți poate deschide in timp mai mult oportunități. Vezi o problema cu condiția ta? Vrei sa muncești independent pentru a sti și avea mai mult?

      Și vezi ce zice. Dacă nu percutează, dacă nu realizaseră unde este și ce ar putea face cu mâinile lui, lasa-l sa se mai maturizeze. Nu forța, încearcă sa Asculți mai mult decât sa sugerezi.

      Și bate te rog la usa mea dacă are sclipirea in ochi ca înțelege, ca e muncitor la școala. Cu toată gălăgia de azi, de aici, vei fi primul care bate.

      Mersi frumos!

      00
  31. Salut Ciprian, felicitari pentru intiativa. Cateva mentiuni, ce cred eu ca as adauga.

    1. Asa cum au zis si ceilalti colegi de comentarii, procesul e un pic greoi si cred ca o familie nevoiasa greu se califica la cerintele astea. Cei care se califica la conditii, cred ca sunt putin peste familii nevoiase (vezi HDMI, Android, Internet + intelegerea si urmarirea cu succes a procesului de aplicare), sau au avut posibilitatea sa lucreze cu asa ceva. Cineva trebuie sa fie proxy aici, sa-si rupa o zi sa se intalneasca cu familia, sa ajute cu perconditii, poze, aplicare, tot.
    2. Nu as vrea mult sa ma pronunt referitor la raspbery PI, eu, desi activez in IT, spre rusinea ma nu prea stiu ce e, foarte vad stiu, si nu am lucrat. Deoarece nu stiu, nu-mi dau seama cat de usor sau complicat e pentru un copil de 10 ani.
    3. Cred ca ar ajuta foarte mult un fel de ore pentru persoane defavorizate, in colaborare cu scolile, tinute in scoala in weekend. Personal as face in felul urmator, sa zicem ca as da 10 unPI pentru satul Focsani, doar dandu-le unelta fara sa-i inveti sa o foloseasca, n-ar fi de-ajuns. As face o colaborare cu cineva care vrea sa-si rupa 1-2 ore pe weekend, timp de 4-8 weekenduri, sa ii invete pe copii sa foloseasca unelta. As pune si asta ca si conditie, cel care cere unPI, trebuie sa participe la cursurile alea.
    4. Un speach motivational pe luna catre copii si parinti, din partea voastra care ati fost pe teren, scopul e sa-i tii interesati. Nu, nu a la Pelivan si altii care fac bani de pe urma asta. Sa le ziceti, „uite ce poti face, uite eu am ajuns in Irlanda si lucrez aici, poti si tu, uite, poti castiga atat, uite, puteti sa-i sustineti pe copii, uite, aici puteti invata gratis la biblioteca, ma puteti contacta oricand pe skype aici si putem vorbi 15 minute pe saptamana sa vad cum va pot ajuta cu idei”

    00
    • Sa nu fiu inteles gresit, ideea e de laudat, eu am adaugat cateva chestii de finete care cred eu ca ar aduce un plussi care sa ajute un pic sa pastreze interesul copilului pe termen lung. Sugestiile pot fi bune saa aplicabile sau nu. Inca odata felicitari pentru idee.

      00
    • Mersi @Cristi

      Referitor la 4. al tău, încă ma gândesc cum sa ținem copii motivați. Pentru ca va fi de munca pentru ei, și munca plicticoasa dacă nu sunt ei curioși din fire.

      Momentan poți vedea la plus.unpi.ro ce m-am gândit inițial pentru anul 1.

      La unPi este totul online. Evident voluntarii pot bate din poarta, dar momentan avem 0. Iar de plătit instructori sa ne ajute, nu avem donații suficiente încă.

      E dilema cu oul și găina; dar dilema asta o are oricine care pornește cu ceva nou la drum.

      00
    • @Cristi

      1. ma gândesc la o aplicație Android pe care părinții sa o folosească in procesul de aplicație. Revolut și SMS vor rămâne.

      2. Raspberry Pi e un mic computer personal pe care îl poți folosit sa înveți programare or sa faci diferite proiecte practice, gen aprins leduri, controlat motorașe, pana la Robotică. Vezi pc.unpi.ro pentru câteva poze și plus.unpi.ro pentru “extensii”/pr

      00
    • @Cristi

      2. /proiecte

      3. Nu cred ca e vreo școala dornica sa deschisă in Weekend. Plus birocrație. Le dam unPi acasă, au acces nelimitat.

      4. momentan la PR suntem -1. O sa rețin idea ta pentru când putem lucra la PR

      Mersi!

      00
  32. NOU
    #121

    raspberry pi la 120 de euro? Go ca prim pas în programare, la vârsta de 10+ ani? Procedură de aplicare demnă de cele mai fierbinți capete de birocrați de pe la diverse instituții de stat din 3-4-5-6 litere? Sorry man, proiectul tău miroase ori a naivitate ori a ignoranță. Naivitate în principal din cauza procedurii de (contra)selecție a beneficiarilor și a pretenției exagerate că cineva (nevoiaș) își dorește un computer cu un card de 32Giga ca să ruleze rutine go în paralel pe un bcm2837 de 1.4GHz. Ignoranță pentru pretențiile complet defazate din procedura de aplicare și pentru că nu este un proiect făcut pentru a-i ajuta pe copiii sărmani întrucât nu pare că înțelege sau cunoaște nevoile lor. De altfel sună ca un proiect candidat pentru posdru sau poad, bani europeni implementare românească.
    Btw,
    Raspberry pi 3B+ max 46 euro cu tot cu carcasă
    Card microSD 12 Euro
    Sursă de alimentare 5V microusb 10 Euro
    Tastatură+mouse 15 Euro
    Cablu hdmi + utp 5 euro
    Transport 10 euro
    Cu max 100 de euro ai full rPi, la prețuri branded (kiwi de ex – deși se pot scoate lejer cu cel puțin 20% mai jos fie la volum, fie de la alți furnizori).
    Sau varianta robofun.ro, locală:
    – rPi 3B+, carcasă și sursă de alimentare – 248 lei
    – card – 23 lei (kingmax 32GB conectica.ro)
    – cablu hdmi+utp – 32 lei (conectica)
    – tastatura+mouse wireless – 55 lei (conectica).
    – Transport gratuit.
    Total 358 lei (mult sub 100 de euro).

    00
    • @Robert

      Referitor la ignoranta

      Prefer sa stam cât mai mult in afara GDPR, cu Revolut procedând buletine si Pașapoarte. Nu noi

      Vezi dece.unpi.ro (nu second hand) și en.unpi.ro (pagina in engleză, are o mic secțiune despre Golang)

      După ce am pus pe foaie lista de componente (spec.unpi.ro) am comandat pentru mine unPi sa văd dacă toate sunt compatibile și sa fac câteva video’s și un mic ghid.

      Vezi vimeo.unpi.ro pentru videos

      Eu am fost mulțumit și plăcut surprins de viteza rPi3 vs rPi1 mai vechi al meu.

      00
    • Am invatat Pascal la 8 ani, dintr-o carte imprumutata (nu aveam programatori in familie). Go nu e oribil pentru 10 ani dar nu ar fi chiar prima mea recomandare.

      00
    • NOU
      #124

      Asa e, si io am bagat pascal dupa cartile lui patrut si trupa. Dar man, asta era acu 25 de ani si cam aia era disponibil -c,c++, pascal.assembler, fortran si foxpro, perl si lisp. Dar acu, cand ai atatea optiuni tu sa bagi copiii aia in go, e cam aiurea :) sincer. In fine, daca ajung copiii sa aiba asta pe mana (daca trec de procedura inventata de ciprian) vor descoperi ei singuri ce sa faca cu dracovenia, mult mai bine decat am vrea noi. Eu mereu sunt uimit de creativitatea astora mici.

      00
  33. @Robert

    Lista ta ajunge repede la €76 și spui transport gratuit, dar sunt 2 magazine, sa zicem ca ambele au transport gratuit.

    Dar, cardul Kingston are stoc limitat, și sigur e gol, nu are nici un OS pe el, drept care trebuie sa trimit toate pachetele la noi la sediu, pus Raspbian pe microSD, trimis la beneficiar – adică iar transport. Care nu este gratis.

    Când cumpăr de la Amazon am deja Noob OS pe microSD, eu nu trebuie sa fac nimic. Iar toate componentele de pe Amazon le-am luat puțin mai scumpe sa nu am probleme de stoc dacă trebuie sa trimit 10 unPi la foc rapid.

    Mersi,

    00
    • NOU
      #126

      Man, pentru cineva care e mânat de asemenea idealuri nobile (fără caterincă, codingul e considerat în Olanda ca a treia limbă, după olandeză și engleză) ai o părere cam proastă despre cei din grupul tău țintă. Pornești din start cu ideea că oamenii vor să abuzeze de donații – de acolo probabil și procedura incredibilă de aplicare. Serios, 99% din condiții sunt de-a dreptul ridicole – de ce ai avea nevoie de poze cu casa, cu familia, cu bucătăria, etc. Și de ce ai avea nevoie să le verifici identitatea, mai ceva ca la bancă. Bos, le dai un rPi nu un apartament, una peste alta – te iei prea mult în serios.
      Dacă proiectul tău chiar este pe bune și ești deschis la sugestii uite ce-ți propun:
      – simplifică procedura de aplicare – până la urmă vrei să ajungă unpi la cineva care e chiar dornic să-l aibă și care să fie motivat să-l și utilizeze. Deci, poți să ceri o scrisoare de motivare și eventual să zică cum l-ar folosi – să descrie un proiecțel ceva (ex. un server pentru minecraft, un solver de ecuații de gradul 2, un chatbox, un clasificator de texte literare, un face recognition, etc). Apoi poți să promovezi astea pe github și comunitatea să voteze – nu rudel și prietenii (dacă vrei să implici comunitatea IT/devs în asta – sunt sigur că ar fi mulți deschiși să participe la așa ceva)
      – scoate tastatura fancy cu trackpad (un kit de tastatură si mouse pe fir e mai sfânt) și de banii ăia plus ce mai economisești de la kit, le pui și 2-3 senzori – o noIr camera, un DHT22, un STEMMA pentru umiditatea solului – ceva care să poată fi folosit imediat, de exemplu în grădina de legume :)
      – scoate condiția pentru tv cu hdmi – deși e destul de comun un tv cu hdmi, mai comun e un scart sau vga (și le pui în pachet și un convertor hdmi-scart sau vga, max 15 euro)
      – să pui raspbian pe niște microsd-uri nu e așa de complicat, nu văd de ce ai vrea să plătești de 4 ori mai mult doar pentru că ți se pare ție că e mai simplu.
      – lasă Go pentru mai târziu – go e foarte nișat pe server dev, lucruri relativ abstracte pentru niște copii de 10+ (vrei să-i atragi în asta și să le stimulezi creativitatea și curiozitatea, nu să-i faci devops). De aceea poți să faci niște cursuri de html+css, php, js, node.js și python + django, mysql etc. Să iasă ceva vizibil și care să-i ajute imediat :)
      – fii mai open și implică comunitatea – de exemplu pentru
      Legat de problema de stoc etc – i know – dar nici amazon nu are stoc infinit și până la urmă asta se poate negocia cu furnizorul – ai mai multă putere de negociere cu robofun și conectica de ex decât ai cu amazon.
      Bottom line, simplifică procedura și bagă și lucruri mai lumești la coding, în afară de go.
      Succes,

      00
    • @Robert

      Dacă pui tu singur 1, 10, 20, 50, 100 unPi promit sa le dau pe ale tale ca pâinea calda.

      Eu ma țin de programul pe care îl am cu donatorii mei. Vreau rezultate maxime cu fiecare donație, nu ne permitem sa le aruncam in vânt.

      Mersi!

      00
    • @Robert

      /off-topic Pi camera (noir) este €25

      Golang este foarte bun și pentru copii.

      E profesional (Pascal de ex este didactic, precum Smalltalk, care a și influențat Golang dacă citești), simplu (in sintaxa) și modern.

      Profesional și modern înseamnă ca poți face bani cu el, și nu “expira” in 2-3 ani.

      Mersi,

      00
    • NOU
      #129

      Ești pe creanga ta, mergi ca soldatul rus, înainte. Ai o atitudine foarte bună și constructivă, ai mare încredere în oamenii pe care pretinzi că vrei să-i ajuți, ești deschis la sugestii, și ai un spirit foarte drept. Ce mai, ești un bun român.
      Numai și din ideea că vrei să suni oamenii când ți se scoală ție, ca să-ți arate ei cât de săraci sunt, să vezi tu cu ochii tăi cum devine treaba, se vede că e un proiect de mare anvergură. O să ai numai succesuri cu asta, așa că te încurajăm toți – mergi tot înainte, ești adevărat.
      Pe principiul „mâna-ntinsă care nu spune o poveste nu primește pomană”, vei obține și vreo finanțare de pe la gugle sau alți milostivi, după ce le vei fi arătat pozele cu bucataria și lateralul casei oamenilor care vor fi aplicat să obțină o minune de raspberry pi de 35 de euro plus accesorii de mare angajament (cablu utp profesional care este și flat și tastatură wifi cu trackpad) plus un cont revolut cu 1 forint în el.
      Unii te-au luat la mișto, unii te-au luat în serios, dar e evident că tu ai adevărul la brelocul cu cheile SSL și nu ai ce învăța de la nimeni. Să ne spui și nouă, profanilor, cum ai școlit tu jdemii de copiii în super profesional și modernul limbaj go (care e doar o clonă inginerească a C, fără 80% din capacitățile C, dar cu câteva extras-uri introduse de inginerii de la google, pentru platforma google) și cum se vor umple aceștia de bani programând handlere pentru serverele dezvoltate de ei pe raspberry pi. O să rupă.
      Pentru inspirație, te-aș întreba ce faci tu cu pi-ul tău și dacă ai scris vreo bucățică de cod în go (dincolo de hello world) pe pi.

      00
    • @Robert

      Ascult, gândesc ce pot face ori adapta și merg înainte. Am primit multe păreri negative, primul duș a fost pe forumul Sofpedia. Am fost uimit de atâta răutate.

      Dar, am trăit in România. Ma bucur sa trăiesc acum intr-o societate care gândește altfel și-mi permite, prin liniște, stabilitate, sa fac și altceva, ce complementeaza munca și viața de familie. E foarte greu de înțeles.

      Am 17 oameni care au avut încrederea să-mi acord €120 fiecare. Dar toți ne știm de mulți ani, nu e încredere câștigată in 15 secunde. Deși am găsit și câțiva necunoscuți (foarte putini e drept) care au răspuns in primele 15 secunde cu: “bun, și eu cum pot sa te ajut?”.

      Pentru ei și cu ei pot muta munții.

      Dacă cauți am scris și am mai zis, o sa învăț Golang cu și pentru școlarii unPi; de aceea nu mergem încă cu donațiile către licee. Anul următor poate când sper sa avem cursul de baza / intro gata.

      Am un Raspberry Pi pe care am instalat modemul radio de la plus.unpi.ro și am fost uimit sa detectez 200 de avioane care zboară in fiecare zi deasupra casei.

      Plus aștept sa vina un Raspberry Pi Zero pentru ultimul accesoriu de la Pimoroni care detectează poluarea din aer si poate număra particulele din aer, sunt curios dacă pot urmări cantitățile de polen din aer in primăvara următoarea.

      Numai bine!

      00
  34. NOU
    #131

    văd că știi să asculți și ești foarte deschis :)

    00
  35. Si mai bun ar fi un proiect de redactare in romana a unui manual de folosire / programare Raspberry PI.

    Am ajuns programator si am citit Knuth si Cormen in engleze, dar prima carte a fost de Pascal, in Romana, editata pe vremea lui nea’Nicu.

    00
    • Golang este simplu, modern și profesional. Pascal e/a fost didactic.

      Plus primim stickers de la Google cel puțin pentru prima serie de donații.

      Spoiler. Hahaha

      00
    • @vos

      Da, o sa fac un mic ghid/video pentru tastatura, mic ghid pentru UNIX, și apoi începem ușor cu Golang

      Și eu am început cu Pascal in ‘92 cred, apoi C; dar vreau sa o iau acum de la zero cu Golang, și încet trece copii prin conceptele de programare. Nu chiar Knuth material, dar gradual pana la algo

      🖖🏻

      00
    • corecție: trec ori trecem, autonotcomplete

      00
  36. 2 ore pe satamana, ma duc la o asociatie din cluj si stau si ma joc cu copii care provin din familii defavorizate.

    Copii din grupa mea au varste intre 10 si 14 ani si in 2 ore pot sa iti zic ca proiectul ca si target, este unul nepotrivit pentru aproape toti dintre ei cat si pentru restul din asociatie.

    1. N-ar intelege ce face.
    2. Nu ar intelege ce trebuie sa faca cu el.
    3. Nu ar fi interesant, mai interesant e iphone-ul meu de 10000 de ori.

    Copii defavorizati din Romania au probleme mai stringent care le conduc viata si le este paralela tehnologia dincolo de jocuri.

    Targetul de fapt al proiectul este catre elevii din zone defavorizate.

    1. Elevi in primul rand
    2. Elevi din licee cu profil tenologic.
    3. Elevi care sunt curiosi sau care ar vrea sa invete automatica si robotica.
    4. Elevi care nu si-ar permite un rbp, dar care ar intelege utilitatea lui.

    Recorder a facut un material despre un eveniment organizat in Romania pe partea de robotica cu ajutorul scolilor si sponsorilor.

    Proiectul asta se potriveste foarte bine pentru toti aspirantii din zonele cele mai defavorizate. Poate la anul sau peste 2 ani o sa avem etapa local prima data, inainte de etapa nationala.

    00
  37. @Razvan,

    Tu te joci cu ei 2h pe calculator ori joaca normala, cu lego de exemplu?

    Aud ce spui, înțeleg, și o vad și pe aici.

    Dar, pe mine ma interesează cu unPi situații gen: “Până în clasa a IV-a mama a făcut temele cu mine. Eu eram o leneşă. Apoi, când am atins un prag de sărăcie enorm şi când mi-am dat seama că mama munceşte în cinci locuri ca să mă îmbrace, mi-am dat seama că eu trebuie să fac ceva şi anume să mă ocup de şcoală.”

    via https://life.ro/alina-serban-actrita-si-regizoare-de-etnie-roma-eu-nu-sunt-mai-desteapta-sau-mai-talentata-decat-verisoarele-mele-eu-am-avut-niste-sanse-date-de-profesorii-care-nu-m-au-pus-in-ultima-banca-care-m/

    Sunt mulți elevi cred care se mulțumesc cu status quo or nu au înțeles încă situația lor. Văd ca la ei e altfel, dar nu știu or cred in mai bine, și se balacesc acolo fără sa-și mai pună întrebări.

    Profesorii nu mai sunt de alta data, văd și copii la tv politica – dacă înțeleg ceva, Cârnații și fasolea electorală, șamd.

    Unele lucruri sunt foarte greu de schimbat.

    Da, școlari cu merite din mediile neprivilegiate sunt ok. Vrem sa ajungem la ei. Pentru liceu nu suntem gata, ei învața deja mai repede, s-ar plictisi cred cu ritmul meu de o noua lecție Golang la 2 săptămâni. Poate la anul ori NexT.

    Mersi!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile