Uniunea Europeană are nevoie de o criză

Citeam despre cafea și mă gândeam că nici COVID, nici războiul de lângă nu a afectat UE încât să îi scoată gărgăunii din cap. E nevoie de o criză serioasă, ceva să nu existe la raft 1-2 luni, oameni nervoși și un pic de proteste.

Pentru că până acum doar ne-am jucat. Ba cu minerii, ba cu agricultorii, nimic care să afecteze viața oamenilor într-un mod serios. Avem nevoie de o criză a cafelei pentru ca Uniunea Europeană să înceapă să se gândească un pic mai serios la cetățenii săi. Să fie atentă la ei un pic mai mult. Să îi asculte un pic mai mult, nu doar să le bage pe gât chestii spre binele lor.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. As fi zis ca primirea noastra in ea e in sine o perpetua criza

    Indecis. Tu ce zici?5439
  2. fix asta discutam adineauri pe un group chat de-al meu. nu imi este clar daca UE nu si-a incordat inca muschii la toti cateii astia care latra la noi sau daca chiar nu are ce muschi sa incordeze.

    daca ajunge rahatul la ventilator cum e expresia aia, este oare in stare UE sa arate planetei cine e seful, sau sfarsim ca aia din filmul Speak No Evil(2022)?

    Indecis. Tu ce zici?2143
  3. O penurie de bloguri ar fi de dorit.
    Nu tot vloguri si podcasturi pe gat.

    Comentariu apreciat.654
    • Corect! prea multe insipide, incolore și inodore. Hop-țop
      repede facem podcast să arătăm noi lumii cum invităm noi oameni și vorbim discuții prestabilite. Nu tată! LIVE-uri! LIVE cinstit de 90 de minute cu pauză de pișu (reclamă) la jumătate. Ai ales tema, ai chemat candidatul (invitatul), lași publicul să adreseze liber întrebări sau să-și exprime opinii (înjurături – că suntem sub protecția tastaturii și anonimatului) și atunci să vedem cum mai ieși a doua zi pe stradă dacă știi că ți-ai luat-o LIVE sau dacă ai scăpat onorabil.

      224
  4. E momentul sa merg sa imi iau un palet de hartie igienica sau sa mai astept?

    Comentariu apreciat.951
    • Nu-i nevoie, fara cafea tranzitul intestinal va fi mult mai lent.

      Comentariu apreciat.1241
    • Nechezol. Ăia mai bătrîni cunosc…

      214
    • Tocmai m-am intors din Cuba. E criza de hartie igienica si co02. Nu am baut in 8 zile niciun Cubalibre. Dar Mojito e la putere ca nu e sezon de ananas (deci fara pinacolada)

      1212
    • am uitat sa zic. La „supermarket” (alimetara pentru cei nascuti inaite de 90) 20 de role de hartie igienica se vindeau pe 13,6 $ sau €. Viva la revolution

      177
  5. Trecem pe Ayran daca nu mai e cafea.

    Indecis. Tu ce zici?2425
  6. Sa lase naiba chestiile culturale si discutiile filozofice sterile (reglementarea AI e prea sus in lista prioritatilor!) si sa se ocupe de problemele grele: securitate (integrarea minoritatilor intra aici), alimentatie, locuinte, scoala, job-uri si salarii, competitivitatea economica si nu in ultimul rand: incalzirea globala si cresterea natalitatii (asta daca mai vrem sa nu ne moara copiii si sa mai existam).

    Comentariu apreciat.5019
    • La reglementat incalzirea globala suntem „sefi”! In curand n-o sa mai avem nevoie sa dardaim iarna ca se incalzeste planeta!

      Comentariu apreciat.601
    • păi asta cu defrișările nu are legătură cu încălzirea globală?

      235
  7. Ce grea e viata asta in UE. Sunt intr un mare impas. Nu stiu ce masina noua sa mi iau, in timp ce va scriu de la un hotel de fite din Bucovina :(

    Indecis. Tu ce zici?5747
  8. NOU
    #24

    Follow up la un articol mai vechi:

    V-am dat zilele trecute o informatie despre copiii loviti de masina de un pustan din clanul Burtea ce tocmai consumase gaz ilariant (N2O). Contextul aici: https://zoso.ro/de-ce-se-opreste-politia-la-traficantii-de-strada-cnd-aresteaza/#comment-2039702

    Astazi a aparut si prima declaratie a procurorilor: https://www.biziday.ro/295031-2/

    Problema cu N2O devine grava si afecteaza toate paturile sociale. Ar fi bine pentru societatea romaneasca sa ne indreptam atentia catre comercializarea de N2O pana se iau masuri.

    Indecis. Tu ce zici?287
    • Păturile sociale până la nivelul de boschetari, cerșetori și specimene din diverse caste, gen spirite libere care caută chiștoace pe stradă sau mai am zece frați din tulpină indiană, eu vreau să trăiesc periculos .
      Din șleahta care servesc brenandez, diluant și aurolac.
      Degeaba e ăla din ceva,, clan,, dacă te îmbeți cu spirt Mona.
      Generalizezi grav cu TOATE păturile sociale.

      Indecis. Tu ce zici?2024
    • NOU
      #26

      Atunci cand da un drogalau cu masina peste copilul tau pe strada parca generalizarea mea capata alt sens. Cand stii ca in cartierul tau majoritatea pustanilor baga ceva si se apuca de facut tampenii, parca nu mai iesi pe strada relaxat cu copilul tau, nu?

      Nu te supara, chiar nu vreau sa te intep si o sa sune ca penixul intrebarea mea, dar in ce sat sau oras uitat de lume traiesti daca ai impresia ca generalizez? N2O baga si saracii si oamenii cu bani. Si copiii si adultii. Si baietii si fetele. Citeste despre Kanye West cum era sa crape de la abuzul de gaz ilariant. Sarac si fraierul ala, nu?

      „brenandez” – am ras :)

      In fine. Sa fii iubit

      Comentariu apreciat.465
    • Știm că nu e brenandez, dar mai destindem și noi atmosfera.
      Inclusiv în satul unde stau nu am văzut butelii cu gaz sau pungi cu decapant.
      Chiar și adolescenții țăranusi își permit un pic de ,,gazon,,. Îi mai umflă râsul, le mai pică plicul din buzunar, poartă un damf special.
      Aia cu Kanye West și abuzul e la fel ca milionarii care s-au înecat în submarin. Ești atât de plictisit de viață încât te transformi intr-un prost făcut grămadă.
      Iar Kanye West nu cred că e cel mai ascuțit creion din penar să îl dai exemplu.
      Mai sunt o grămadă de meseriași blindați care au încercat diverse mizerii, gen otravă de broscoi, ayuyasca, ciuperci și alte mizerii. Astfel că sărăcia sau bogăția nu e un motiv să fi prost.

      Comentariu apreciat.369
  9. Adică legarea dopurilor de sticlele de PET nu răspunde celei mai fierbinți dorințe a europenilor? Nu asta își doreau ei de mici? Nu?

    Comentariu apreciat.11210
    • Sa stii ca functioneaza legea. Ai vazut tu de atunci prin Mediterana, Marea Neagra, Marea Nordului, Nordestul Atlaticului sau Marea Baltica testoase innecate cu paie sau capace de sticle? Pai vezi? Am reusit!

      209
    • Absolut jenant cum a fost considerata aceasta masura „revolutionara”a legarii dopurilor solutia varf de lancie la problemele legate de poluare cu plastic al EU. Nu tu interzicerea/reducerea/suprataxarea ambalajelor de unica folosinta , reununtarea la tolerarea impachetarii individual in 3 pungi a anumitor legume/fructe … rahaturi de astea minunate care te fac sa te scarbesti de tot ce inseamna legislativul si legiferarea EU. Ne mai miram ca creste haur, adf , etc

      40
  10. Vorba aia “saptamana Ceausescu la Lidl”

    Comentariu apreciat.841
  11. Nu inteleg de unde nebunia asta a conducatorilor UE care ii face sa creada ca ei pot salva planeta. Populatia UE este undeva pe la 5% din populatia globala si sa zicem ca ce vine din afara UE reprezinta undeva pe la 7-8% din prodiuctia globala de cafea.
    Ei chiar cred ca daca pun restrictii pentru 8% din producatori, vor ajuta cu ceva globul?

    Comentariu apreciat.568
    • @Andei G. Am o teorie care zice ca UE nu vrea sa salveze planeta. Vrea in schimb sa subvenționeze tranzitia la tehnologii noi in ideea ca oricum nu e buna dependinta de gaz si petrol (care vine cu dependinta de niste dictaturi) si ar fi bine sa fie EU cea care va furniza tehnologia pentru energia viitorului.

      Din pacate comunicarea e complicata si ideea corecta a fost poluata, cu sprijinul unora care prefera gazul si petrolul si a ajuns extrema -> au inchis de exemplu si nuclearele.

      Ideea era sa fie mai putin gaz si petrol / mai multa energie cu tehnica produsa de Germania (elio/solara) si mai multa energie produsa de Franta (nuclear).

      Dar nemtii finantati puternic de unii, au inchis nuclearele. Si asta i-a facut dependenti de gazul rusesc, doar intamplator.

      Si dupa aia implementarea e si mai grea. Inovatia zboara foarte repede spre USA si China.

      Comentariu apreciat.5317
    • @alexnicolae
      Germania are o economie care se bazeaza foarte mult pe gazele ieftine primite de la rusi asa ca inchiderea unor centrale nucleare nu a fost probelmatica cat timp Rusia era o tara frecventabila. Franta a gandit mai pragmatic si a mers pe nuclear, iar problema lor energetica nu este asa de mare precum a Germaniei.
      Ca s-a dorit crearea de noi tehnologii in zona energiei care sa mai reduca din dependenta de niste tari nu prietene nu neg. Insa tot ceea ce s-a reusit in zona asta este doar un dop legat de sticla. Tot ce inseamna masini electrice Europa nu exista, tot ce inseamna tehnologie la fel. Pur si simplu climatul nu este favorabil pentru acea inovare de care vorbesti tu.

      Comentariu apreciat.394
    • @alexnicolae, ce legatura are defrisarea padurilor pentru a face loc plantatilor de cafea cu tehnologiile noi pe care ar putea sa le puna la dispozitie UE?

      Si ce tehnologii noi pune la dispozitie? Ca au mai avut si nebunia cu trecere la masini electrice, in conditiile in care producatia de masini electrice in Europa este mult sub cea din China sau SUA.

      207
    • @Asdad2005 Germania a vrut si capra si varza. Ei au o economie dependenta intradevar de gaz ieftin.
      O economie care are un termen de expirare – productia chimica, auto nu mai are loc in Europa, nu din cauze ecologice ci ca e prea scump.

      Nucleara a fost o victima colaterala cand s-a promovat subventionarea productiei „eco-friendly”.

      Ideea e ca nimanui din factorii de decizie nu-i pasa de ecologie. Sunt doar cuvinte de propaganda si marketing. Ideea e ca economia se schimba – si UE trebuie sa ocupe o noua nisa in locul celei traditionale.

      118
    • @alexnicolae, până și ideea de economie verde implică utilizarea cât mai redusă de resurse epuizabile, în afara gazului și petrolului. Problema e găsirea unor tehnologii care să fie economic fezabile, nu identic cu cele actuale, ci într-o marjă tolerabilă. În contextul în care țări mai ieri sărace întregistrează creșteri economice semnificative, U.E. își va pierde avantajul tehnologic în economia tradițională și capacitatea financiară de a negocia în proprii termeni relațiile comerciale cu țări care încă nu au ce face altceva decât să se supună pretențiilor europenilor. U.E. nu își reformează doar propria economie, ci și pe cea globală.

      115
    • Eu urmaresc cu atentie doctorii docenti in exonomie care explica doct cum Germania e in buda din cauza deciziilor proaste, gen inchis centrale nucleare, dependenta de gzul rusesc, aducerea imigrantilor si asa mai departe. De cativa ani e clar ca Germania e se duce de rapa, economia Germana e într-o perpetua recesiune, ce mai, s-a dus pulii de suflet Germania.

      Intre timp, in lumea reala, Germania a devenit a 3-a economie a lumii.

      87
    • Nu am mai scris nimic pe aici ca de. Stai să-ți zică ție die cotorul în economie cum stă cu schimbul de curs al yenului, al eurolui și ce treabă mai are și inflația cu asta. Informează-te înainte de a vorbi bullshit. Și “economia verde” europeană poți să ți-o bagi undeva nu e lumină. Te poți minți singur cât vrei. Voi chiar credeți ca de expl ThyssenKrupp este firma de rahat care plătea prost și nu are inovație? Sau Bayer? Toate pleacă, închid în Germania și Europa și se cară în SUA, China sau altundeva. Bine dar instalatoru’ “pe pfa” care pune panouri chinezești este “noua industrie verde”. Boaahhhh eyyyy, de unde va strângeți atâția? Chiar fiecare om care citește pagina de “economie” din libertatea crede ca are habar de economie? Ce firme europene sunt de viitor? Cateva exemple?

      24
    • But one group, led by Prof Steve Albrecht at the Helmholtz Center Berlin for Materials and Energy in Germany, has now published information about how they achieved efficiencies of up to 32.5% for silicon-perovskite cells. The other group, led by Dr Xin Yu Chin at the Federal Institute of Technology in Lausanne, Switzerland, demonstrated an efficiency of 31.25% and said tandem cells had the “potential for both high efficiency and low manufacturing costs”.

      Nu m-as fi obosit sa las asta, dar na, cica Germania e PFA care instaleaza panouri solare chinezesti si nimic mai mult.

      Cum am zis, sunt ani buni de cand toti propovaduiesc falimentul Germaniei. Si atat de tare falimenteaza incat a devenit a 3-a economie a lumii.

      32
  12. Ca si la energie unde avem deja o „bursa” si inca un rand de intermediari infecti, o sa avem si la cafea niste intermediari ce vor lua de la exportatorii de cafea, vor avea si avizul ala si fac si ei un ban „cinstit”. Cu alte cuvinte se va scumpi cafeaua si niste baieti destepti fac un ban. Reteta cu intermediarii „autorizati” se va putea aplica si in alte domenii: cumparam legume, tutun, balega, haine, jucarii, alcool doar de ala aia „autorizati”, nu de la „oricine”.

    Comentariu apreciat.462
    • Teoria conspiratie e mai simpla. E ca si certificatele verzi din ue. Poluezi si gasesti pe unul care nu o face. Ii cumperi certificatul mai ietin decat amenda si esti curat.Tu produci generand CO2 mult mai mult decat ala care nu generaza aceeasi CO2 pentru acelasi produs. La cafea e simplu. Cumperi cafea buna din defrisari (Brazilia) si o vinzi in locul aleia proaste pe care ai produs-o in insulele virgine traditionale si ne despadurite din bulgaria. Dar la pret de 3ori mai mare. Aia din bulgaria o pui la raft cu acelasi pret ca o cafea braziliana pentru care au murit 5 copaci 3 copii 2 caini si o salamandra si daca nu se vinde o reciclezi ecologic. Win Win

      193
  13. Nechezolul se pregateste pe margine!

    222
  14. Eu nu imi dau seama cand am terminat cu problemele mari ca sa ne apucam de detalii gen masini electrice, incalzire electrica, paie de hartie, eliminat plasticul din pungi insa nu de la ambalaje, pronume si diversitate, primirea si sustinerea(includerea) a milioane de oameni dintr-o tara in alta (de multe ori din afara UE).

    Chiar asa de bine o ducem de ne permitem ajustari de genul asta?

    Comentariu apreciat.518
    • Da, niciodata nu a fost o perioada mai prospera, ma refer la spatiul UE. Nici un razboi de 80 de ani, somaj jos, mancare pe saturate, acces la medicina, scoala, 30+ de zile de concediu platite, 2-3 concedii pe an pt middle class. Multe tari inclusiv SUA balesc acum la ce avem noi in UE.

      Indecis. Tu ce zici?3746
    • @Ciocanul – imi plac generalizarile astea. Intesant cum folosesc „noi in UE” cand avem o groaza de romani plecati din Romania in alte tari din UE, sa inteleg ca nu este fix la fel peste tot si ca unii balesc la ce au altii si in cadrul uniunii?

      207
    • pula mea, normal că nu este la fel peste tot, ce dileme ai și tu.. adică ce voiai, să fim de a doua zi la nivelul elveției? nu e de ajuns câte zeci de miliarde au băgat europenii în curu nostru, mai și comentezi?

      da, o ducem foarte bine în EU și NU datorită seriozității sau hărniciei noastre.

      Indecis. Tu ce zici?2529
    • @Flat Elvetia nu e in UE.
      @Bigbear. DA. In multe tari asa e. E trist dar e adevarat. De aia se voteaza extremistii. DE prea bine. Daca nu avem probleme, le inventam. Cand nu mai ai problema ce mananci, ce bei, ce f..(bricolezi), unde faci concediu, ce sa te supere?

      145
  15. Cea mai bună recoltă de fructe de pe lângă casă,anul ăsta, e la smochine. Dau producție continuă,începând cu iulie, până vine înghețul și nu au fost atacate de dăunători. Să plantez și niște tufe de cafea acolo, să fie.

    Comentariu apreciat.563
  16. Faza e ca UE si-a “facut” o problema cu cafeaua. Nu mai doreste sa se importe nimic din tarile producatoare daca nu exista documente care sa ateste ca pe plantatii nu s-au folosit sclavi. Intra in vigoare de la anul, iar pretul sigur va creste.

    251
    • Totul are un început.
      Dacă lumea știe că este o măsură asimetrică împotriva sclaviei, lumea va susține.

      119
  17. Brazilia a spus ca poate chiar sa jure si pe rosu ca nu fac defrisari pt plantatiile de cafea!

    Comentariu apreciat.300
  18. din ciclul baba se piaptana: https://x.com/ThierryBreton/status/1733256557448630344

    pe cretinul asta il stiti din stirile recente, el era cu scrisoara catre elon sa il cenzureze pe trump.

    142
  19. Aveț’ prea multă UE în cap și (mult) prea puțin din overviewul local.
    Gen, analfabeții aștia de toate gradele care ne-au cotropit și ne conduc.
    Un pic de prioritizare n-ar strica.
    Mulțumesc.

    Indecis. Tu ce zici?2611
    • Păi nu exact asta e ideea? Cumva nu o UE mai puternică înseamnă că cei din local n-ar avea așa mare influență în bunul mers al lucrurilor, nu?

      Și asta se vede în România post UE: Câte chestii bune s-au schimbat în România pe simpla idee ‘așa a venit directiva de la UE’?. Chestii care nu s-ar fi făcut în veci pururi dacă depindeau 100% de analfabeții locali?

      Indecis. Tu ce zici?247
  20. Iote, ca cicoarea nu va mai place..

    152
  21. Fără federalizare, europa nu va conta niciodată. Fără o armată comună, un lider votat de toți nu ales de birocrații de la bruxelles prin jocuri de culise.

    Și dacă facem un sistem de electori ca americanii, prin care să echilibrăm un pic (cât se poate) forțele ca să nu domine doar germania și franța. Așa ar trebui ales (părerea mea) executivul și echipa lui/ei.

    Dar…Putin nu va lăsa asta să se întâmple niciodată, și nici americanii. TOȚI preferă să negocieze cu o putere fragmentată, cu putere de negociere mai mică.

    Dacă europei i-ar ieși proiectul ăsta, ar fi poate pentru prima oară când poziția dominantă a SUA ar fi oarecum amenințată.

    Vrăjelile alea cu PIB-ul UE vs PIB-ul US sunt doar praf în ochi, US e un mamut care trage în aceeași direcție cu ditai pib-ul ăla, pe când UE e un mamut care trage cu ditai pibul în minim 3-4 direcții diferite + mai e împuns de la spate ocazional de ruși când li se pare că ni se ia nasul la purtare fără a avea nici o modalitate de replică.

    Ca exemplu absurd: dacă Putin șicana random ceva țară din est cu ceva rachete, cât timp nemților nu le era tăiat gazul, ce credeți că făceau? Un mare nimic. (facem abstracție de nato, care din fericire e condus de americani).

    Da știu că vor exploda suveraniștii, dar naționalismul a fost un proiect al secolului 19. A funcționat, ne-a scos din feudalism și epoca monarhiilor, ne-a creat state și identități naționale, corect, dar acum cred că e nevoie de nivelul următor. Economia și tehnologia (inclusiv cea din armată) nu mai ține cont de granițe oricum, ne prefacem că jucăm pe ceva ce nu există de fapt.

    Indecis. Tu ce zici?3114
    • Hear hear
      Federalizarea is the only way
      Si adoptat toti engleza ca limba oficiala a UE
      Daca facem astea 2 chestii, impreuna cu AUKUS + JP & KR suntem stapanii planetei

      127
    • confirm și susțin aia cu engleza.

    • Si adoptat toti engleza ca limba oficiala a UE

      Desi cam toti cetatenii UE care au sub 40 de ani vorbesc de bine de rau engleza ca a 2-a limba, ar fi cam aiurea sa alegi limba oficiala o limba care e materna doar pentru un procent infim din populatie (Irlanda, Malta si Cipru).

      01
  22. Cine e ea, „Uniunea Europeană” ? Daca in spate nu e vreo inteligenta artificiala, atunci sigur e o mana de oameni. Partea nasoala e ca s-ar putea sa fie mereu aceeasi oameni … de unde si avantul „democratiei” din ultima vreme

    136
    • Henry Kissinger fost secretar de stat american: ”Pe cine sun dacă vreau să vorbesc în Europa?”

      99
    • Bai, mie imi place ca sunteti usor de prostit cu povesti dinastea absurde inventate de cate unii, ca sa arate ca vai, UE e slaba si e aiure, nu aduce nimic bun, iar voi le hapaiti ca niste foci proaste:

      Variations of that question have been attributed for decades to Henry Kissinger, but the former U.S. secretary of state says he doesn’t think it originated with him.

      Bonus:

      The 89-year-old, who served as America’s top diplomat under presidents Richard Nixon and Gerald Ford in the 1970s

      Altfel, daca chiar a zis ala asa ceva, era acum 50 de ani. Nu-mi dau seama, voi nu va intrebati daca pareri de acum 50 de ani mai sunt valabile? Nu va intrebati daca nu s-a schimbat ceva in 50 de ani? Cand a fost ala in pozitia sa intrebe „pe cine sun daca vreau sa vorbescu cu Europa”, UE nu exista (in forma curenta). Dar voi hapaiti fericiti si imprastiati toate cacaturile astea cu spor.

      42
  23. Vorba proverbului: vremurile bune aduc lideri slabi, liderii slabi aduc vremuri tulburi, vremurile tulburi aduc lideri puternici, care aduc (sperăm) iarăși vremuri bune. Suntem undeva la pasul 3.

    171
  24. Pe măsură ce trece timpul cred tot mai mult că UE e un soi de experiment de genul cum ar fi dacă toți copiii ar împărți toate jucăriile, daca nu ar mai exista războaie. Inițial pare un plan bun. Dar noi tot luam palme peste bot și tot întoarcem celălalt obraz. Cât durează până se mai îngroașă obrazul asta?

    172
  25. Este interesant cum o criză aparent minoră, cum ar fi lipsa cafelei, ar putea să pună în evidență problemele mai profunde cu care se confruntă Uniunea Europeană. Oamenii au nevoie de un motiv real pentru a se mobiliza și pentru a fi ascultați de autorități. Poate că o astfel de situație ar aduce în prim-plan nevoile cetățenilor și ar determina o schimbare în modul în care decidenții politici iau în considerare opiniile și preocupările populației.

    30
  26. UE: bah, poate ar trebui sa avem si grija la planeta, ca alta nu avem
    Oamani: du-te ba si plimba ursu

    Bravo ba baieti. YOLO in pula noastra

    50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.