Citiţi aici și aici două păreri despre cât de mișto e să vrei să ai copii în ziua de azi.
Îmi place faza cu “eu am credite, nu mai am banii şi de copii, să îmi dea statul” sau “ce contează că ea e intelectuală, tot atâţia bani merită”. Comunism în toată regula. Şi se va vota, pentru că sunt mai multe mămici sărace decât mămici bogate. Plus că bogaţii merită futuţi!
Adevărul e că nu ne naştem egali. Niciodată. Dacă te naşti la oraş, ai o şansă. Dacă te naşti la sat, trebuie să tragi de două ori mai tare pentru a avea ceva cu care orăşeanul se naşte automat. Vi se pare că aţi avut aceleaşi şanse cu Vlad Petreanu? Cu Camelia Voiculescu? Cu Irina Columbeanu? Cu Tudor Vasile? Cu Maria Marinescu? Cu Honorius Prigoană? Cu Bobby Păunescu?
Subiectul e stufos şi delicat şi prefer să îl evit pe cât posibil.
Nu contează unde te naşti.
@done8989: In ce tara traiesti? Aici la noi in Romania, daca traiesti la sat esti condamnat la manelizre, fuga dupa bani si incultura. Si un geniu se poate stinge usor.
Problema este sa te nasti. Copiii sunt greu de crescut. Nu ca ar fi rai dar iti trebuie un venit substantial pentru a avea un copil. La noi sunt 2 pensionari la un muncitor. Daca unii au prea multi bani altii nu au deloc.
depinde mult de educatia pe care ti-o da mata si tactu
Contează unde te naşti! Părerea mea…De exemplu un copil care se naşte la oraş are un apartament are unde sta să îşi facă liceul,facultatea,masterul pe când dacă se naşte la ţară trebuie să stea cu chirie sau să se chinuie să îşi cumpere un apartament şi e mult mai greu…
Hummm… nu mi-e prea clar cum să interpretez alăturarea
După moartea surorii mele am ajuns la o singură concluzie. Cel care a spus că „toţi ne naştem cu drepturi egale” e cel mai mare imbecil. Şi cu asta am spus tot!
Interesant cum politicianu’ are grija de tine cat timp il ajuti sa castige voturi, dar cand nu, atunci te taxeaza la greu ca sa isi finanteze campania electorala.
Nu ştiu cum îi zice acuma, dar cel puţin pe timpul guvernării peneliste se chema Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi (atenţie) Egalităţii de Şanse. Mie mi se pare fantastic cum în ţara asta putem pune utopii în numele instituţiilor statului. Mâine poimâine o să avem Autoritatea Naţională pentru Adevăr. De aia avem Ministerul Justiţiei şi nu Ministerul Dreptăţii. Dreptate nu există. Există instituţii care aplică legile şi ele reprezintă Justiţia. Oricum şi cu legea lu’ peşte copilul mamei cu 8 milioane nu va avea aceleaşi şanse cu cel al mamei cu 100 de milioane dar cu indemnizaţia plafonată.
Ciudat, dar cred că am pornit cu aceleaşi şanse ca Dan Voiculescu, Radu Vasile, Irinel Columbeanu. Ei au pornit de jos şi au reuşit ceva. E mai frumos aşa. Nu cred că mi-ar fi plăcut să fiu copil de şmecher sau bogătaş sau magnat sau cum vrei să le zici. Ei nu realizează nimic în viaţă, pe când eu am şansa să fac ceva. Eu pot să fac din rahat bici. Ei primesc biciul gata făcut şi li se pare ceva de prost gust să pocnească din el.
@tiptil: degeaba ai educatie, daca nu ai sanse. cati premianti stau la coada vacii pentru ca tata nu are bani sa le dea sa mearga la oras la facultate?
@Someone: iti fac eu o schema in particular.
Ideea cu plafonarea e foarte buna. Dar in ambele sensuri. Adica statul sa isi plafoneze si el capacitatea de a-ti baga mana in buzunar si de a-ti lua impozite, contributii la asigurari si tot tacamul. Dar vrea? Iar la sfarsitul perioadei de munca sa plafoneze si pensiile, ca doar si pensionarii au toti aceleasi nevoi. Iar cine a fost om muncitor, a tras si a invatat sau a a avut nororc sau treaba lui, sa aiba cat a pus deoparte din ce nu i-a luat statul pe cand muncea. Pensia ar trebui sa fie si ea una pentru toti. Cat? Nu stiu, un salariu minim pe economie. Net.
Tot ce da statul ar trebui sa fie egal pentru toti. Ca nevoile sunt aceleasi. Problema e ca unii stau acasa si primesc si alti se duc la munca si trag ca sa plateasca taxe si impozite. Si nu mai apuca sa primeasca. Iar cand cer, sunt plafonati. Pentru ca nu sunt destui bani pentru ajutoare de incalzire, alocatii de crescut copii, pensii pentru securisti, salarii de directori de regii, comisioane pentru functionaresele de la fisc si asa mai departe. Pe astia cine i-ar mai duce in spate daca s-ar plafona si contributiile?
Atata vreme cat chestia asta cu plafonatul o sa functioneze intr-un singur sens (adica atat timp cat banii se vor scurge de la oamenii care castiga la statul care ii cheltuie), oamenii care castiga vor gasi iar metode sa nu raporteze toti banii, pentru a se bucura ei de sumele respective si nu statul cel hraparet. Iar cei mai fricosi (sau mai cinstiti) vor renunta. Nu vor mai fi stimulati sa castige, ca oricum le ia statul surplusul. Sa ia… praful de pe toba. Eu o sa stau sa-mi dea.
Cred ca este foarte important din punct de vedere al educatiei unui copil locul si momentul in care acesta se naste. Evident daca esti nascut intr-o familie de doctori, la oras ai sanse de 50% sa ajungi tot doctor…
Dar …este oare acesta criteriul dupa care ar trebui sa apreciem reusita, succesul, realizarea unei persoane?
Parintii mei (poate si ai vostri) s-au nascut la sat, au trait in saracie si au muncit pe camp din momentul in care au putut ridica sapa. Nu au terminat liceul (mama) si au facut munca fizica toata viata , platita prost si foarte obositoare.
Cu toate astea sunt aproape multumiti de ceea ce au realizat si poate chiar fericiti.
@Marius: ideea e simpla. parintii tai au muncit ca tu sa ai mai mult decat au avut ei. tu vei munci pentru ca vrei mai mult pentru copilul tau. tu platesti niste taxe la stat mai mari decat le-au platit parintii tai (cred). din banii astia e normal ca tu sa te masori cu ei cand vine vorba de ajutor?
eu platesc zeci de milioane impozit la stat pentru activitatile conexe blogului (cand scriam asta am vrut sa ma apuc sa fac un calcul, am ajuns pe la 100 si am renuntat). crezi ca imi convine? ma ajuta statul cu ceva? nu, statul doar ia. normal ca vreau ca atunci cand ma voi duce sa aplic pentru ajutor pentru copilul meu sa nu fiu pus in acelasi rand cu ala care a muncit pe cinci milioane poentru ca nu l-a dus capul, n-a putut sau n-a vrut mai mult.
Alinush .. suna mai bine cum a zis zoso .. că trebuie să munceşti de două ori mai mult, decât ce spui tu că „eşti condamnat la manelarizare”.
Cei născuţi la ţară au unele griji pe care cei de la oraş nu le au, dar şi invers. Importantă este persoana şi voinţa ei. Cunosc destule persoane care s-au născut la ţară şi sunt destul de culte. Nu foarte realizate, dar nu stau nici prost. Cât au muncit acele persoane ? Destul, dar nu sunt prea sigur dacă nu aş fi vrut să fiu în locul lor.
Eh, subiectele populiste prin al dracului de bine la noi. Vrem toti sa fim egali cand statul ne da, doar ca atunci cand e de dat la stat, ‘bogatii’ trebuie sa dea mai mult…..
orice s’ar zice la tara e mult mai greu , dar nu neaparat din cauza banilor ci din simplu fapt ca nu ai sanse egale cu cei de la oras , iar daca mergi la o scoala din oras esti privit altfel si de colegii oraseni si din pacate chiar de profesori
@Zoso – Ar trebui sa ne uitam putin mai atent la toata problema. Am mai spus-o (si va rog sa imi spuneti daca gresesc) :
– taxele sunt colectate cu un scop anume pentru care statul promite ca va realiza ceva (ex taxa de drum)
– impozitele sunt sume colectate fara un scop anume binedefinit si care se justifica prin conditiile macroeconomice pe care statul ti le pune (sau nu) la dispozitie
Cel putin eu asa imi amintesc ca suna teoria …In acest caz deoarece discutam de impozite pe salariu/venit acestea nu ar trebui asociate cu sumele oferite de stat. Daca ar exista o TAXA pe salariu pentru cresterea copilului/nastere atunci sumele acordate in baza acestei taxe ar trebui diferentiate.
Daca dorim anumite sume/beneficii din partea statului cred ca ar trebui sa ii intrebam mai atent ce fac cu banii si sa cerem taxe speciale pentru anumite probleme clare si diminuarea impozitelor generaliste.
In teorie asta ar fi solutia…
Pe de alta parte si eu voi avea o fetita cat de curand si nu vreau sa ma gandesc ca veniturile familiei vor scadea drastic doar pentru ca statul se gandeste sa economiseasca niste bani. Sa faca bine si sa mearga si ei cu metroul…asta ar insemna ceva economii!
Lumea nu stie si de aia nu-i pasa cati bani incaseaza statul in fiecare luna din munca noastra .
Ce ar zice salariatul daca ar primi 2500lei lunar si sa fie obligat, in drum spre casa, sa se opreasca la un ghiseu unde sa dea 1000lei taxa la stat, in fiecare luna. La fel cum plateste alte cheltuieli intretinere lumina gaze etc – palpabile – sa mai dea vreo 1000lei – asa la stat ca are grija el ce face cu banii.
Sa vada cu ochii lui cat ia statu si ce ofera in schimb.
Acum treaba asta se intampla transparent si nimanui nu-i pasa de brut/net chestii – cat iau in mana restul pisda masii.
Ingnoranta mare, in toate domeniile.
Dorel FTW.
Nici satisfactia si mandria de a ajunge la sus decat altii plecad din mediul rural, nu se compara cu nimic. Majoritatea oamenilor de cultura au plecat de la sat. Parerea mea e ca au avut mai putine alternative si s-au concentrat pe citit, invatat etc.
Exceptiile exista insa indiferent de mediul de provenienta. Pana la urma educatia primita de acasa a cantarit hotarator.
Nu ne nastem cu sanse egale dar ne putem depasi conditia…si asta da farmecul!
In legatura cu facutul copiilor…eu imi propun sa fac unul in 2009!
Cel mai bine ar fi ca statul sa nu ofere deloc indemnizatia. Parintii trebuie sa se gandeasca mai bine la ce responsabilitati urmeaza si sa discearna daca sunt in stare sa suporte si ratele si cheltuielile pe care le vor avea cu noul nascut, vrei copil, iti asumi niste lucruri. Sunt foarte multe lepre care fac copii pentru a trai de pe urma indemnizatiei si a alocatiei acordate de catre stat.
Dacă eu muncesc mai mult şi mai bine pentru copilul meu automat statul se va băga să mă fu*ă, luand bani din banii copilului. Că dewspre asta îi vorba.
Caz ipotetic: salar: 3000 lei. Plătesc taxe pentru salariul meu de 3000 de eli. Altul plăteşte pentru 700 lei. Iar cand ii fata la ala nevasa o sa ia la fel de multi bani ca a mea. De ce? Că eu m-am zbătut mai tare.
Nu, să-i dea banii copilului după cu i-a luat, nu după cum consideră el.
pai bravo ma, si daca mergem pe principiu asta, ca nu suntem egali si trebuie sa fim tratati ca atare, in functie de banii adusi la buget, sa se faca drumuri pt aia cu mai multi bani, si asigurarile de sanatate sa includa mai multe la aia cu bani, si pe ala vai de mama lui lasa l sa moara ca si asa nu produce mare lucru pt societatea asta. In primul si n primul rand statul nu face nimic pentru nimeni, dar daca ar face, mi s ar parea normal sa nu existe discriminari.
Banii pentru copil sunt un cadou de la stat, nu e obligat sa-i dea.
O plafonare la 1000-2000euro e suficienta.
Daca castigi 10000e/ luna economisesti cateva luni, ca sa ai pe cand apare copilul. Sau iti faci un srl si prestezi pe srl nu tre’ sa fii angajat tu pe mii de euro, solutii sunt…
Romania o sa fie tara cu cel mai mare ajutor pentu copil, daca ramane legea neplafonata.
Problema cu banii statului nu e la mizilicurile de ajutoare pentru mame, se cheltuie bani multi pe tot felul de contracte.
Oricum statul roman e cam in gaura de vreo 20mld euro, cica, spuneau bancherii la money channel.
Deci e grosa treaba – problema cu banii pt. mama sunt circ de scos ochii uni altora – vezi capra vecinului, asa cum a fost si faza cu profesorii.
Promisiuni si circ la tv.
@andrei: cand platesti cateva sute de milioane la stat anual si nu primesti nimic in schimb…iti zic eu ca ti se schimba perspectiva.
ce s-a intamplat cu romanii de au ajuns sa fie asa un popor de…pomanagii?
toata lumea sta cu mana intinsa dupa bonuri de masa, indemnizatii, bilete de tratament, pomeni electorale, bani de porc si bani de copil?
mi-e rusine !
ce dumnezeu ne-am transformat toti intr-o natiune de asistati social, nu suntem nici ciungi, nici schilozi. dar nici mandrie nu avem, fi-r-ar mama ei de viata sa fie!!
Daca suntem asa de egali de ce nu platim toti aceasi suma drept impozite si taxe?
Statul roman nu isi doreste sa reusesti in viata.
de acord cu DC. Statul nu doreste sa reusesti in viata. Cum ziceam intr-un comentariu anterior, nimeni nu este cu adevarat liber. de 2000 de ani, poate chiar mai mult, lumea se bazeaza pe 2 clase sociale: sclavi si bogati. Cum aduci o masa de oameni la tampire? Nu le oferti scolarizare, nu le oferi servicii de sanatate.
Toata chestia cu egalitatea e un mare bullshit. Degeaba am 20 de idei de afaceri daca n-am bani de investitii. De ce pleaca multi din romania? Pentru ca aici e tara nimanui, unde cine are tupeu fura ca in codru fara sa fie prins.
Ciudat cum in majoritatea tarilor, 99% din poplatie este condusa de 1%.
Noi avem nevoie de inca o revolutie, una adevarata – de data asta!
voi in .ro ar trebui sa intelegeti urmatoarele:
– statul tb sa se ocupe e protectie sociala. impozitarea ar trebui sa fie facuta pe familie. daca o familie are venituri peste o suma x (eu as spune ca 3.000-4.000 de euro/lunar) atunci statul nu ar trebui sa dea indemnizatie de nastere si nici alocatie. ambele sunt o forma de protectie sociala care trebuie acordate celor cu venituri mici. de ce credeti voi ca statul roman ar trebui sa-i plateasca alocatie copilului lui columbeanu, patriciu, tariceanu si altora cu bani?
– din cauza ca toata lumea,indiferent de cati bani castiga, ia alocatii, alocatiile in romania iti ajung pentru eugenii.
– doi ani concediu de maternitate este o crima pentru economie. deschideti-va o firma si o sa intelegeti rapid de ce.
– copiii nu se fac pentru bani. cine-i face pentru bani: am o mila profunda pentru ei.
– nicaieri in lumea civilizata un platitor de impozite nu se asteapta sa primeasca inapoi intreaga suma cu care a cotizat. asta e o utopie si pute a comunism de la o posta. daca ar fi asa, atunci statul mai bine nu ti-ar mai lua impozite.
evident putem discuta la infinit despre cat de prost administreaza statul roman impozitele platite de zoso si restul. dar asta este o alta discutie. pe subiectul in cauza, alocatiile si indemnizatiile trebuie plafonate si date exclusiv celor care au nevoie de ele.
eu, dintr-o tara in care sistemul functioneaza exact cum am zis ca ar trebui sa fie.
Este o lege data de parlament,si trebuie aplicata de la 1.01.2009,pai sa se aplice.Asa au facut si cu salariile profesorilor.
@ zoso De acord. Nu se face nimic din banii tai dar nu din cauza ca unii au dat la stat mai putin decat tine. Nu aia saraci ti au furat serviciile pe care le ai platit si de care nu ai beneficiat. Eu cred ca pe altcineva trebuie sa te revolti. Sunt multe lamborghini in oras.
@DC inseamna ca statul german sau elvetian iti dau de a dreptul in cap cand impoziteaza cu 80% veniturile anuale mai mari de 1 milion de dolari. sau cand pun accizele la produsele de lux mai mari decat pretul produsului respectiv. niste hoti. nu vor sa reusim in viata.
Zoso, daca toti ai adus vorba, sunt sigur ca vei avea mii de comentarii daca vei lansa campania Zoso isi cauta nevasta capabila pentru indemnizatie mare
@Silviu: nu vreau sa imi dezamagesc amantele din blogosfera
pentru boc: mai cocalare daca eu platesc impozite la 4 miliarde adica ca profesie liberala, ce tot dau astia exemplu la tv, aia cu medicul de familie, insemnand 1,2 miliarde lei vechi pe an :(minim) de ce plm sa nu primesc tot la 4 miliarde lei vechi 85%, pai daca asa da-mi diferenta de impozit pe ultimele 12 luni inapoi ca le-am platit degeaba tu-ti gura matii de guvernant retardat, si pentru televizunile care manipuleaza multa UE.
Ps: pentru aia care veti fi discriminati dati guvernul in judecata poate gasiti un judecator cu capul pe umeri care sa priceapa
@everyone Oamenii sunt egali, cand este vorba de drepturile de baza . Cat despre egalitatea de sanse, mai mult se refera la Discriminare, decat la lucruri mai palpabile (i.e. „Sa ajungi doctor daca esti copil de suedej”. Pana la urma, fiecare isi creaza sansele sale si le foloseste dupa cum il taie capul). Eu sunt convins ca un copil de suedej, daca vrea neaparat poate sa ajunga doctor. Problema e sa vrea si sa incerce. Cel mai probabil nu e un lucru usor, dar sunt unele cazuri in care un fiu de taran a ajuns presedintele romaniei (Ceausescu), sau al Rusiei (Stalin).
Manole are dreptate. Petreanu nu.
Lumea confundă indemnizația de naștere cu pensia. Adică se confundă o favoare care ți se accordă cu un drept care ți se cuvine.
La pensie ai un drept. Primești o pensie procentuală cu salariul tău. Ai muncit o viață întreagă, primești o sumă procentuală din salariul tău și numai al tău.
La naștere ai o favoare. Dacă nu ar fi indemnizația, statul ți-ar da trimite o felicitare și atât, a doua zi ai fi înapoi la muncă. Când primești indemnizația, nu primești acei 85% din banii tăi, din contribuția ta, primești din contribuția TUTUROR. Ceea ce nu e corect. O mămică primește din contribuția altor salariați, firme, necăsătoriți, etc.
De ce ar fi normal să plătească o firmă sau un bărbat necăsătorit care nu are de gând să facă copii, indemnizația unei mămici?
Când stai acasă nu produci nimic. Produci zero. Deci nu trebuie să primești 85% dintr-un salariu neplafonat. O mămică bogată(de fapt copilul ei, nou născut) ar trebui să primească o sumă egală pentru stat acasă ca și o mămică săracă (de fapt copilul ei, nou născut).
La asta se referă egalitatea de șanse. Nimic mai mult.
Revin, indemnizația nu este un drept care ți se cuvine. Este doar o stimulare din partea statului să faci copii, să sporească natalitatea. Nu ți se cuvine!
Inegalitatea e de cand lumea. Si e unul din cele mai de cacat aspecte de pe fata Pamantului. Daca ar fi fost dintotdeauna sa se nasca orice om cu sanse egale de a reusi in viata, atunci totul ar fi fost mult prea tinzand spre perfectiune. Asta zic eu,asadar, ca e un punct marisor care constituie imperfectiunea umana.
paisie, nu mă aștept să înțelegi. Nici tu și nici alții. Citește de mai multe ori ce am scris poate înțelegi totuși.
Și mie mi se rupe de taxa auto. De fapt mi se rupe de subiectul ăsta în general. Pentru că aici vorbim despre indemnizația pentru nașteri nu despre mașini. De ce vrei musai să amestecăm aceste două subiecte care ar trebui tratate separat?
1. Îmi place să cred că am o gândire neo liberală.
2. Apropo de taxa auto… NU suport mașinile SH. Îmi place ca prima bășină în scaun să o dau eu, nu un neamț împuțit.
3. Eu ți-am recitit de mai multe ori postul, dar stilul tău haotic de a scrie și greșelile în exprimarea scrisă nu mă ajută să înțeleg prea multe din ceea ce ai vrut să transmiți. Am priceput furia oarbă, indignarea și ura ta împotriva statului. Dar argumentele îți lipsesc.
bah programare sociala tu esti neam cu vreunul din guvernul boc????? ce dracu nu pricepi ideea de protectie sociala si alte altea de spui tu acolo nu e un drept dar ceea ce fac astia e discriminare, aceeiasi chestie si cu taxa auto mi se rupe mie de cati oameni da dacia afara daca eu care imi iau masina noua de 2001 cm cubi sau o masina veche trebuie sa platesc asa sa plateasca toti. Aici nu vorbim de drepturi egale, vorbim de bun simt si de nediscriminare. Cu ce e mai cetatea ala care are salariu mic, sau cu ce e mai indreptatit ala cu salariul mic la indemnizatie de 85% si eu care am 400000 lei pe an nu sunt???? nu platim aceleasi taxe, nu stam tot atat la coada sa le platim???? Pai daca asa hai sa platim toti impozit la 3 salarii medii pe economie maxim si sa avem ajutoare de la stat de 3 salarii medii de economie.
PS: vorba bancului tara de kkt economie de kkt (cu mici adaptari) :((
Cateva ganduri si pe aici (nu e blogul meu):
@sept: cred că nu ai idee cine a fost tac-su lui Irinel Columbeanu
irina columbeanu daca nu ajunge dama de companie a bucurestiului sa ma scuipati pe mine cu totii in ochi :))
@zoso
dude, trage oleaca cu okiu pe blogu lu manole … in rest putem sa filosofam cat vrei tu pe teme sociale
@vyk: pai daca ma-sa asta a fost…ea ce o sa ajunga?
@andrei s: nu chiar. progresul se intampla pentru ca nu suntem toti egali. inventatorii nu au fost si nu vor fi egali cu noi, muritorii de rand.
@Programare Sociala: „Când stai acasă nu produci nimic. Produci zero. Deci nu trebuie să primești 85% dintr-un salariu neplafonat. O mămică bogată(de fapt copilul ei, nou născut) ar trebui să primească o sumă egală pentru stat acasă ca și o mămică săracă (de fapt copilul ei, nou născut).”
eu de ce sa platesc impozite atunci? cu ce ma ajuta statul?
asta daca e sa gandim ca tine.
@zoso: sus de tot, în articol ai scris: „Comunism în toată regula”.
O gândire politică modernă spune că dacă naști nu primești nimic. Nici un ban. Dacă vrei bani la muncă!
O gândire comunistă spune: „Hai bă să le dăm!”. Nu contează suma, că este 75% sau un plafon maxim. Contează doar ideea că se dă ceva pentru o naștere. Asta o face comunistă.
Propunerea ministrului Marian Sârbu doar atenuează o greșeală comunistă.
Analogia cu indemnizația cred că ar fi prima de Crăciun să zicem. Anii trecuți ți s-a dat, anul ăsta nu. Strigi „Huo!” și te simți jefuit.
Impozitul pe profit se duce la bugetul statului. De la buget statul îi sparge în tot felul de moduri mai mult sau mai puțin eficiente, nu neapărat reflectând interesele celor mai mari cotizanți ci mai degrabă interesele celor mai mulți, dar care votează.
Șomajul se duce la șomaj. Pentru că atunci când rămâi fără loc de muncă poți cere ajutor de la stat și ți se va acorda ceva gen un salariu minim pe economie plus!!! o cotă parte din salariul anterior.
Sănătatea o plătești pentru ca în eventualitatea în care te îmbolnăvești statul să îți plătească șederea în patul de spital, medicamentele și tratamentele. Este mai puțin important că la fața locului pe astea le plătești tot tu, îndesând și cu stânga și cu dreapta șpăgi în buzunarul asistentelor și medicilor.
Nu știu de ce plătești impozite. Pentru că așa vrea statul.
Plătești impozite pentru tot ce am scris mai sus. Și plătești ca să ai la pensie. La pensie vei primi bani proporțional cu ce ai câștigat în timpul vieții. Ai câștigat mult, vei avea o pensie mare. Este strict vorba de banii tăi. Tu ai muncit tu primești înapoi. Nu altcineva!
În cazul unei mămici bogate, indemnizația actuală ar impune ca eu, tu și alții să plătim pentru ea. Ceea ce nu e corect! Pentru că nu naște alta pe banii mei.
Pensia este un drept care ți se cuvine, ai muncit mult vei avea o pensie mare la bătrânețe. Cel puțin așa e în teorie.
Indemnizația este o simplă favoare, o încurajare să faci copii, să sporești natalitatea.
Desigur, mămica notar cu 4 miliarde se va simți… jefuită, nu va fi deloc încurajată să facă copii, pentru ea este mult mai profitabil să tragă tare să scoată banu’ în loc să nască.
Dar pe de altă parte 10 mămici sărace nu vor avea probleme în a rămâne însărcinate.
Oarecum prefața filmului Idiocracy, când cei cu IQ mare nu se reproduceau iar cei cu IQ scăzut și-o trăgeau ca iepurii.
Privind problema obiectiv, această măsura cel mai probabil nu afectează marea majoritate a cititorilor acestui blog ci mai degrabă le salvează banii. Hai să nu strigăm „huo statul” când de fapt cel mai probabil este în interesul nostru.
Asta ca să nu zic doar pentru că așa este corect!
@DC: da, așa este. Și eu aș fi de accord să nu se dea nimic. Pentru că nu ai de ce să primești. Nu te obligă nimeni să faci copii, poți să stai și fără ei.
Dar statul încurajează natalitatea, este o prioritate, așadar mămicile primesc bani.
Încă o chestie. Programatorii (acele persoane care fac softuri și programe informatice) în România sunt scutiți de impozit pe profit. Deci nu plătesc 16% impozit ca toți ceilalți. Plătesc doar CAS, CASS și șomaj. Impozitul pe profit nu.
Este corect din punctul de vedere al celorlalți?
De ce face statul asta? Pentru a încuraja rămânerea de „creiere” în țară, pentru a stopa exodul de programatori.
Rog a se înțelege acest aspect. Este o facilitate a statului, un bonus pentru programatori, nu este un drept, este doar o favoare, o facilitate!
Punem pariu că dacă mâine statul anunță că programatorii vor fi impozitați ca toți ceilalți cu 16%, forumurile și blogurile se vor umple de programatori oripilați de această măsură „comunistă” a statului? Punem pariu că toți vor anunța că vor emigra și se vor duce să lucreze în alte țări?
@andrei eram ironic.
Mai multi bogati inseamna bunastare pentru mai multe persoane, locuri de munca, stat (taxe care in teorie ar trebuie sa ne ajute pe toti), dar daca nu esti stimulat iti muti cascarabeta pe alta strada.
Ei bine, cand statul stie doar sa ia ti se schimba perspectiva.
Aia cu germania si elvetia las-o pe alta data, pentru ca ei si dau inapoi nu ca camatarul Rromania.
Cata ignoranta in fraza: „În cazul unei mămici bogate, indemnizația actuală ar impune ca eu, tu și alții să plătim pentru ea. Ceea ce nu e corect! Pentru că nu naște alta pe banii mei.” (si nu neaparat din partea lui @Programare Sociala ci toate reformularile ideii)
Eu as zice asa: „În cazul a 100 de mamici sarace, indemnizația viitoare ar impune ca eu, tu și alții să plătim pentru ele. Ceea ce nu e corect! Pentru că nu nasc altele pe banii mei.”
Ce nu vedem ca de fapt luam cu o mana si dam cu alta.
PS: Eu vreau sa nu se dea nici un ban nimanui.
@programare sociala
eu sunt de acord sa nu se dea nimic. daca nu poti intretine un copil, sa nu il faci.
dar eu cresc un om care va plati taxe (in germania, sper, nu in romania) tot statului astuia. deci ar fi normal ca 18 ani statul sa ma ajute pentru ca apoi el sa returneze contributia.
pe asta se bazeaza societatea, nu? ii educam si ajutam pe aia mici pentru a ne lua locul. sau speram sa traim vesnic.
nu platesc impozite ca sa am doar pensie. o mica parte din ce platesc eu se duce la pensie. se duce si la sanatate, si la dracu mai stie ce. daca s-ar duce doar acolo, inseamna ca dau acum 5 milioane pe luna si tot 5 milioane primesc.
„În cazul unei mămici bogate, indemnizația actuală ar impune ca eu, tu și alții să plătim pentru ea. Ceea ce nu e corect! Pentru că nu naște alta pe banii mei.”
serios? cat platesti impozit anual? de curiozitate. iti spun eu ca atunci cand platesti peste 100 milioane statului pentru zoso.ro nu iti mai arde de glume ieftine. mamica bogata plateste impozite bogate, bani din care ea nu vede decat 10%. stii de ce? pentru ca gropile din asfalt exista datorita celor care au salarii de 5 milioane si platesc impozit mic. spitalele unde ea se trateaza sunt jalnice pentru ca, desi ea a platit impozit mare, altii platesc mic, deci nu sunt bani. etc.
Lumea care tot comentează uită oamenii de mijloc ce au un salariu de aprox. 3000Ron, salariu muncit, nu cum se tot încearcă ideea că dacă nu mori de foame, eşti corupt sau prostituată(ca să nu folosesc alt cuvânt). Aceşti oameni ce ar trebui să facă în condiţiile în care primesc de 2-3 ori mai puţini bani pentru a avea copii? Să stea la servici si să nu comenteze, nu?
Conform ideilor socialiste de mai sus, de ce ar trebui bărbaţii să sufere din cauza vacilor de femei ce vor copii? Nu că şi ei, bărbaţii, nu ar vrea copii, dar mă rog.
Asta îmi aminteşe de nişte asistente de acum câţiva ani care se plângeau, săracele, că trebuie să-mi facă tomografie şi nu întelegeau de ce platesc ele pt asta. Bineinteles săreau peste faptul că asigurările părinţilor mei, plătite din banii munciţi de ei, le plăteau, ca de altfel şi mita din buzunarele lor. Dar ele, săracele, erau victimele.
Şi mai se uită de faptul că mulţi săraci lipiţi pământului – din vina lor, nu a statului sau a ăluia care munceşte 12 ore/zi – fac copii numai pentru banii de la stat, pentru ca mai târziu să-i arunce pe stradă sau să-i maltrateze. Şi asta înseamnă, pur şi simplu, creşterea unei pături sociale ce deja face ravagii prin ţara şi în străinătate. Să nu ne ascundem după deget că nu va fi aşa. Dar noi preferăm să sărim de cur în sus la ideea că 3 oameni cu venituri mari vor primi mai mulţi bani.
În încheiere, nu sunt venită cu pluta pe conductă ieri noapte, aşa că cel mai bine ar fi o diferenţiere triplă, în funcţie de venituri, între un plafon minim, mediu şi maxim.Cel maxim fiind mai bine zis, o limită minimă pentru mamele cu salarii foarte mari, pentru care să se acorde un procent mult mai mic din salariu, ca să nu ajungem totuşi la indemnizatii de 5000 E pe lună. Presupun că în acele familii deja există banii necesari creşterii sănătoase a copiilor, dar nici nu ar fi normal să primească mult mai puţini bani doar pentru vina de a fi intelectuale sau de a fi muncit mai mult. Nu toată lumea care mai mulţi bani decăt majoritatea i-a făcut prin viclenie şi răutate
[…]Aparte de ce se discută acum pe la diverse televiziuni mai există o altă problemă spinoasă, insuficient dezbătută: perioada pentru care se acordă indemnizaţia. În România perioada de plată a indemnizaţiei este de doi ani.
La prima vedere pare o politică foarte bună pentru […]
In afara faptului ca mai toata lumea abereaza va spun doar atat: SUNTEM OAMENI! Si ar trebui sa fim egali si uniti. Sa nu ne lasam calcati in picioare de stat. De ce sa nu ne ajutam intre noi ? Cand o sa ne dam seama ca numai impreuna vom ajunge undeva.
Mi-e scarba in fiecare zi de acest joc in SINGLE PLAYER. Suntem o natie de prosti, care traieste de 2000 de ani in triburi. N-am fost niciodata uniti. Cercetati istoria…si o sa ajungeti la vorbele mele.
„Cunoşti tu cine suntem, şi ţi se cade ţie,
Lichea neruşinată, astfel să ne vorbeşti?”
– „Dar ziceaţi…” – „Şi ce-ţi pasă? Te-ntreb eu ce ziceam?
Adevărat vorbeam,
Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,
Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.” G alexandrescu-cainele si catelul
Plafonarea s-a făcut la 4000 lei. Mămicile bogate își vor scoate banu’ abia la pensie. Asta e…
cine a zis ca ne nastem egali, a zis o mare tampenie, NU NE NASTEM EGALI! unul se naste normal,altul cu o malformatie….unde i egalitatea? eu tind sa cred ca unii se nasc mai inteligenti decat altii,nu tind, sunt sigur,n am cum sa argumentez ceea ce am afirmat, dar eu asa cred….