Unelte esențiale pentru casa ta

De multe ori ne trezim că trebuie să reparăm prin casă una alta. Cea mai simplă soluție ar fi să chemi un meșter pentru orice problemă. Din păcate, asta e o soluție scumpă și ca timp, și ca bani. Așadar, mai degrabă te apuci să repari singuri micile defecțiuni din baie, bucătărie ori camere.

Atenție! Dacă gradul de periculozitate e mare și complexitatea lucrării te depășește, mai bine chemi pe cineva specializat. Te scutește de multe bătăi de cap, chiar dacă te costă în plus.

Te-ai mutat din chirie, unde aveai totul la îndemână în materie de scule sau te-ai mutat de la părinți la casa ta și te-ai lovit de faptul că nu știi ce ar trebui să ai la îndemână în caz de nevoie. Noi am făcut o listă cu câteva scule esențiale pentru orice casă, de la garsonieră la palatul cu 20 de camere, cu garaj, piscină și subsol.

  1. Șurubelnițele sunt esențiale pentru orice casă pentru un motiv foarte simplu – avem sute de șuruburi care ne țin mobila legată, rafturile sus, aparatele întregi, biciletele reglate, etc. De aceea e bine să ai cât mai multe mărimi în casă. Un set cu cap lat, un set cu cap în cruce rezolvă cam orice problemă. Dacă adaugi una cu capăt izolat, atunci poți să rezolvi și defecțiuni la prize și prelungitoare electrice. Nu le folosi chiar la orice – dacă spargi pietre cu ele sau desfaci conserve, le vei scurta durata de viață.
  2. Ciocan mediu din oțel. Are multiple utilizări, de exemplu: bătut cuie, scos cuie, spart nuci, asamblat mobilă, desfăcut fistic, dezasamblat mobilă, mici demolări prin casă. Nu te zgârci la ciocan, cumpără unul cu mâner de metal rezistent. Ai mai mici șanse să te accidentezi, pentru că ciocanele cu capăt de lemn cedează mai ușor. Ai grijă să fie echilibrat pentru mâna și forța ta, nu are sens să iei un ciocan greu dacă nu poți să îl mânuiești.
  3. Ruletă, cel puțin 3 metri. Chiar dacă montezi un șifonier sau vrei să cumperi un televizor cu ecran mai mare și ești curios dacă va încăpea, ai nevoie de ruletă în casă. În plus, e distractiv pentru copii, care vor măsura tot ce prind prin casă sau se vor amuza dând drumul la capătul ruletei.
  4. Nivela Vei avea nevoie de ea cand vei dori sa montezi o masina de spalat, care daca nu va fi dreapta, va barai si pocni din toate incheieturile. La fel de utila este la montare mobilelor pe pereti sau pentru prize, tablouri.
  5. Cheia franceză e sinonim cu un set de 30 de chei fixe. Devine indispensabilă atât la ajustările din casă la diverse țevi, cât și la mașină sau bicicletă, putând să se adapteze la multe tipuri de piulițe și șuruburi. Totuși, sunt locuri în care nu poți accede decât cu o cheie subțire, așa că e de recomandat să aveți și un set de chei uzuale, care nu costă mai mult de 20 de lei în orice magazin de profil.
  6. Cleștele scoate cuiele încăpățânate din perete, motiv suficient pentru achiziție, pentru că există cuie care nu pot fi scoase cu partea subțire a ciocanului.
  7. Patentul, spre deosebire de clește, te ajută să ajungi în zonele mai strâmte în care există cuie sau pot fi folosite pentru a ține un cui în timp ce vrei să îl bați, o contră la un șurub cu piuliță, o bucată de fir când vrei să folosești pistolul de lipit, poți tăia o sârmă sau poți înnoda o sârmă, etc
  8. Bormașina cu baterii și burghiurile te scutesc de bătăile în perete cu ciocanul și ușurează mult munca de montare a oricărui obiect care trebuie agățat sau fixat cu holzșuruburi. Un aparat de 12 Volți e combinația perfectă între greutate și utilizare prin casă. Dacă ai pereți mai rezistenți de atât, probabil ai nevoie de un rotopercutor profesionist.
  9. Fierăstrău de mână electric sau șoricel – util când ai de modificat o mobilă veche sau de tăiat un suport pentru nivelarea mașinii de spălat sau a dulapului nou. Nu costă foarte mult, iar utilitatea lui e extraordinară când ai de tăiat ceva prin casă. În general aceste scule se găsesc la magazinele de bricolaj, în truse ce conțin bormașină, șoricel și flex, la prețuri foarte mici, iar pentru nevoile dintr-o casă normală sunt perfecte din toate punctele de vedere.
  10. Ai nevoie și de un cuțit bun, pentru că nu orice lucru din casă se taie cu fierăstrăul sau foarfeca. E folosit la cabluri și fire, când ai de scurtat sau înădit.
  11. E bine să ai în casă un desfundător de cauciuc, în caz că nu se mai scurge apa din cadă sau chiuvetă. Nu e foarte scump și rezolvă problema de cele mai multe ori când nu e nevoie de intervenția unui specialist – păr sau alte impurități blocate pe țeavă.
  12. Câțiva metri de sârmă, de diverse tipuri. Niciodată nu știi când ai nevoie de o bucată de sârmă, iar, de exemplu, sârma lițată e perfectă dacă ți se ard siguranțele fix la ora 9 când încep meciurile din Champions League. Plus de asta, sigur soția/prietena va dori să îi întinzi o sârmă în balcon sau baie, pentru rufe.
  13. Consumabile – sfoară, scotch, bandă izolatoare, șuruburi, piulițe de mai multe mărimi, cârpe, șmirghel, adeziv de silicon, vaselină, diluant și alte consumabile în funcție de nevoi și utilizări.

Dacă ai uneltele acestea în casă, vei putea să ajuți prietena să asambleze mobila nouă sau să instalezi un ventilator de tavan pentru casă sau să repari bicicleta copilului. Problemele clasice de prin casă, precum toalete care curg, scăpări pe la marginea țevilor, chivete înfundate, cuie de bătut, șuruburi desfăcute devin mult mai rapid rezolvabile cu propriile unelte, în loc să mergi prin vecini să împrumuți.

Voi ce unelte credeți că sunt indispensabile în casă?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

3 comentarii

  1. Foarte interesant si util articolul. Pentru ca sunt pus pe glume vreau sa va spun ca cea mai utila si indispensabila unealta pe care o poti avea in casa e… SOŢIA! :P

    00
  2. Supertare trusa de unde zici ca ai cumparat-o?

    00
  3. Sorin, este doar o exemplificare, nu este trusa noastra de acasa. Dar marea majoritate a sculelor din trusa pot fi gasite in magazinele de bricolaj gen Praktiker sau Bricostore, poate chiar in truse de acest gen.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile