Unelte necesare în curte

Pornind de la o idee a lui Alex, am făcut o listă scurtă cu unelte necesare pentru făcut chestii pe lângă casă.

  1. scară scurtă. bună și în casă, bună și pe afară.
  2. bormașină SDS. aveam una fără, la un moment dat dădea în gol. am luat una de vreo 300 lei acum niște ani, am luat și un adaptor pentru înșurubat chestii mai grele, funcționează.
  3. șurubelniță electrică simplă. face treabă bună și rapidă.
  4. flex. pentru tăiat și polizat diverse obiecte.
  5. pilă. pe o parte pentru metal, pe cealaltă pentru lemn.
  6. foarfecă grădină.
  7. clește ieftin.
  8. patent ieftin
  9. șurubelniță ce poate fi abuzată. metalică, să poți bate în ea, ieftină să nu îți pese dacă se strică.
  10. cuțit de grădină. Fiskars K40.
  11. fierăstrău de lemn (cel galben) și fierăstrău de tăieturi fine (nu e în poză).
  12. lopată.
  13. topor bun (Fiskars X7) și topor ieftin (din ăla de 20-40 lei, de care nu vă pasă când se strică sau când ruginește)
  14. diferite tipuri de mănuși. mănuși de vopsit, manuși de piele pentru lucrat, mănuși de iarnă pentru…iarnă. mai ales dacă vă câștigați banii din muncit cu degetele, nu e plăcut să le ai lovite sau înțepate, așa că mănuși tot timpul.
  15. ochelari de protecție. n-am crezut că tunsul ierbii poate fi periculos, dar de atunci am început să port ochelari de protecție tot timpul.
  16. săpăligă cu coadă lungă.
  17. lopată de zăpadă.
  18. târnăcop.
  19. cazma.
  20. greblă.
  21. săpăligi mici.
  22. ciocan de cauciuc.
  23. ciocan solid.
  24. trusă de chei.
  25. ruletă.
  26. cheie reglabilă.
  27. echer de tâmplărie.
  28. nivelator.
  29. diverse tipuri de sfoară.
  30. piatră de ascuțit
  31. fierăstrău telescopic.
  32. prelungitor de 50m și prelungitor de 10m.
  33. foarfecă de crengi.
  34. trimmer iarbă.
  35. mătură cu făraș.
  36. perie de curte.
  37. scară înaltă.

Sigur, mai sunt și altele, dar astea sunt principalul.

Versiunea video:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Nu e unealta, dar poti sa adaugi si furtun pe lista.

    Ca protectie la tuns iarba, mai bine foloseste ceva de genul : https://www.dedeman.ro/ro/viziera-de-protectie-pentru-fata-interbabis-ev2-hdpe-polietilena-incolor/p/7031632 ca nu e frumos sa primesti o bucata de fir sau o chestie lemnoasa de la buruiana in obraz/dinti.

    00
  2. Boxa d’aia mare sa se auda muzica de petrecere, merge treaba mai usor.

    00
  3. ce e ăla nivelator?

    00
  4. Eu nu tund niciodata iarba din curte, o las sa creasca la juma’ de metru si bag calul in ea.

    00
    • La mine nu crește mai mult de 10cm din cauza iepurilor :)

      00
    • NOU
      #8

      Fara gluma acuma, cica de vrei sa ai gazon ca pe Wembley trebuie sa lasi niste capre/oi o vreme pe acolo la liber. Initial vor roade tot, vor manca si copacii daca nu-s ingraditi, insa dupa un timp vei avea cel mai des, verde si uniform gazon posibil.

      00
    • @androidul cs: sunt convins! Io-s sigur ca am iarba asa faina si mare in curte din cauza ca inainte s-o cumpar eu au iernat oile 15 ani acolo.

      00
    • NOU
      #10

      eu îmi construiesc casa lângă oraș undeva și pe strada mea casele sunt mai rare, vreo 70 m până la următoarea. și de câțiva ani au cam crescut tot felul de buruieni, spinării în jurul parcelei mele. anul viitor probabil reușesc să mă mut și chiar mă gândesc serios să invit un localnic cu oile și caprele acolo să le lase un sezon întreg pentru a „rașcheta” totul și a îngrășa solul acela. caprele rod absolut orice și îți și fertilizează solul.

      00
    • dă cu ierbicid intr-o seară, să nu te vadă vecinii, in felul ăsta nu mai ajung nici la tine.

  5. La tuns iarba folosește mai degrabă o vizieră (face shiled) din plastic, căci la ochelari ai ochii protejați dar nu si restul feței. Care-i bun și la polizor.

    00
  6. Lopata de zapada e cam mica :). Eu am una la fel pentru spatii mici insa mi-am luat si un Fiskars lata da vreo 50-60 cm cu care am sport la spatii mai mari. Fiskars-ul l-am luat de black friday de la e-mag acum cativa ani ( a costat in jur de 90 de Ron – altfel ar fi cam 180) . Initial m-am gandit ca dau oricum prea multi bani pt o lopata de plastic – insa dupa niste ani de zile pot spune ca e singura care a rezistat atata timp si arata aproximativ ca in prima zi.

    00
  7. ai incercat manusile astea de la lidl? recomand ~20 lei
    http://offers.kd2.org/pics/16/3f/163f7f1c51095b4416595a0f8fab1d65efaccf5b.jpg
    menghina?
    banc de lucru? https://www.dedeman.ro/ro/banc-de-lucru-holzer-profi-yh-wb020d-150-kg-610-x-280-x-855/1105-mm/p/1048422
    ma pregatesc sa pun parchet la un vecin si ma gandesc sa l achizitionez ca sa nu mai stau sa tai pe masa sau sa mai chem pe cineva sa-mi tina de placa.

    00
  8. Zoso, vreo recomandare pentru o secure buna de spart busteni? Vreau sa ii schimb tatalui rabla pe care o are acum. :)

    00
  9. Un invertor pentru sudura. Mai mereu am nevoie sa mai repar cate ceva ce necesita sudura.

    00
  10. In afara de astea o sa fie nevoie si de o rezervă de L glutamina, BCAA și Saliform foarte, in caz ca vrei sa te mai misti in ziua de dupa “actiune”

    00
    • BCA si stirofoam am destul ca mi-a ramas de pe santier dar gutaperca dinaia nu mai gasesc, talpa de cizma obisnuita nu merge?

      00
  11. Ai uitat: sfoară și saci mari de plastic. Buni la casa omului

    00
  12. Urmează să ne mutăm la casă în 1-2 luni, casa vine golită de actualii proprietari și ai noștrii locuind la bloc nu prea știm de ce o să avem nevoie, ne-am pus și am făcut o listă cu ce ne-ar trebui ca unelte în funcție de prioritate și evident am găsit câteva lucruri în lista pe care le-am omis și ne-ar fi de folos, așa că mersi de articol a venit la momentul potrivit

    00
    • Pentru iarbă văd că folosești coasă, e vreun motiv pentru care nu ai ales o mașină de tuns iarba? Ai zone mai greu accesibile?

      00
    • daca n-ai gazon perfect nivelat…e inutila masina de tuns iarba.
      motocoasa (cu lama) taie orice: buruiana, copacel, copac si merge si pe suprafete denivelate

      00
    • nasina de tuns e inutila deoarece: se poticneste in cel mai mic damb, dacalasi iarba ceva mai mare (pleci in concediu 2-3 saptamani sau n-ai chef) o culca la pamant si n-o taie

      00
    • Fara sa contrazic baietii ca am curtea nivelata, folosesc masina de tuns iarba cea mai ieftina si no name (150 lei la bricostore) si am primit feedback de la cunoscuti ca bosch-ul mai scump nu e mai bun. am fost plecata 3 sapt asta primavara, a fost horror tunsul ierbii dar nu mi-a pus-o la pamant. insa a durat de 4 ori mai mult decat dura in mod normal.
      ce am mai invatat the hard way: iarba nu se tunde cand este uda, pentru ca se transforma in pasta in zona de transfer in cutia de depozitare si trebuie curatata des.

      00
    • am și mașină de tuns iarba (skil urban mower, ieftină rău) și trimmer. am o zonă cu gazon și curtea vecinilor unde nu e nivelat și e iarbă sălbatică și alte buruieni.

  13. ma uitam pe lista lui haivas:

    barosul e inutil
    cheie reglabila tevi e inutila -> nu mai lucreaza nimeni pe teava neagra…doar daca esti de la gaze

    as adauga: aparat sudura, niste cabluri ( mai tragi un bec…mai o priza…mai prelungesti o pompa), letcon, nicovala serioasa (n-am), o buturuga serioasa (n-am), pensule…

    00
  14. Și un dispozitiv de ăla de lipit etichete cu care se etichetează fiecare unealtă ca să știi ce este si la ce folosește fiecare.

    00
  15. De flex imi e cam frica, nu exista inlocuitor pentru el?

    00
  16. In plus: power washer pentru curte si masini, furtun pentru desfundat canalizare (hydro jetting), rindea electrica, slefuitor cu banda si d-ala oscilant.
    In minus flex si circular, degetele si ochii sunt prea importante.

    00
  17. lipseste: aparat de sudura si un compresor cu diverse accesorii (bune la multe treburi)

    00
  18. Pompă pentru apă murdară. După ploi mai torențiale, dacă se aduna în vreun colț al curții sau în pivniță.
    https://www.emag.ro/pompa-apa-murdara-black-decker-750w-debit-13000l-h-inaltime-maxima-de-refulare-8m-presiune-maxima-0-8-bar-bxup750pte/pd/DMB8W9BBM/?X-MB=0

    00
  19. Văzut, notat, salvat.
    La Brașov nu aveți oser? (târg de vechituri) La Cluj la fiecare vizită vin cu ceva în straiță, gen pilă veche cu 4 tipuri de granulație (fără mâner, improvizez ceva din cârpe când am treabă cu ea), un pic ruginită, dar își face treaba de rupe. 10 lei, moca.
    + levier de vreo 70 de lei de la Dedeman, am scos cu el de la cuie la piroane în joacă, fără efort.
    + menghină, ceva mic, tot din Oser, luată cu topor turnat la 100 lei ambele. Prind acele de pescuit când îmi fac monturile acasă.
    + mașină de polizat, am o tonă de cuțite de bucătărie, unele care nu-s de cea mai bună calitate, mă mai distrez ascuțindu-le.
    Mai trebuie multe de luat, o să mă folosesc de lista ta.

    00
    • avem târg de vechituri, uneltele vechi sunt bune dacă ai chef de scos rugina de pe ele, uneltele noi sunt luate din magazinele de bricolaj și pus adaos.

    • Cola/oțet, lăsate peste noapte, a doua zi nițel șlefuite cu peria de sârmă și-s ca noi. O să încerc cu niște vin oțetit, ca să nu dau bani pe el. Dupa aia le ung nițel cu ulei, nu arunc niciodată uleiul folosit, îl depozitez într-un bidon de 15 l și mă servesc când am nevoie de câțiva picuri. Știu, trebuie ulei special, dar la hobby merge și ăla.
      In other news, caut o soluție de polizorare decentă pentru mobilă, am o masă faină, lemn solid, adusă din Nemția, cu vopseaua scorojită pe picior și pe unele scaune, și nu merge cu flex și disc de șlefuire pentru că are multe suprafețe neregulate. Și să dau la șmirghel la 6 scaune nu sună foarte sexy.

      00
    • @ Groparu: pistol cu aer cald?

      00
    • @Groparu – ai zis de vopsea, deci presupun ca au fost bine „lucrate” si lemnul e destul de impregnat. Deci nu o sa mearga doar cu smirghel. Poti incerca, cum a zis Arthur, cu un pistol cu aer cald. Apoi, poti incerca su bicarbonat de sodiu putin umed, il intinzi pe lemn si apoi pui otet. Lasi 10 minute si apoi freci cu smirghel.
      Daca ai multe suprafete neregulate, poti sa iti faci un fel de morisca cu smirghel pe care sa o invârti cu bormasina. Practic, tai fâsii mici de smirghel si le prinzi pe o bucata de lemn ca o roata. Bucata de lemn are un surub pe centru pe care-l bagi in bormasina ca sa o rotesti. Fâsiile alea de smirghel fiind relativ libere, vor „bate” suprafata ta neregulata. Daca nu intelegi nimic din ce zic, iti caut o poza si ti-o arat :-)

    • @ Arthur: La varianta cu pistol cu aer cald nu mă gândisem, mai degrabă la arzător pe gaz, dar ezitam pentru că face mult fum și poți arde lemnul.
      Am văzut că e sub 100 de lei o suflantă din asta la bricolaj, o să-mi iau și o să-ncerc dacă nu găsesc o variantă mai bună.
      @ Fluture: Știu despre ce zici, dar nu mă gândisem până acum la fâșii de șmirghel. Voiam să improvizez cu o perie circulară din bucăți de sârmă, dar toți m-au descurajat că ar rupe prea mult din fibra lemnului. Varianta ta cu șmirghel mi se pare foarte tare, o s-o încerc, mersi! :D

      00
  20. Ce-am adunat eu in doar 4 ani de stat la casa:

    – masina de gaurit, surubelnita electrica, flex
    – masina de tuns iarba (pentru gazon), motocositoare (pentru buruieni), trimmer electric de mana pentru tuns tufele de flori, suflanta electrica pentru frunze, foarfeca electrica pentru gard viu
    – un mic compresor cu accesorii (pentru roti, mingi, saltele etc.), un dispozitiv electric multifunctional pentru ascutit cutite, topoare, burghie etc
    – pompa apa murdara, furtunuri si accesorii, prelungitor pe tambur
    – scara tip biblioteca si scara mare din 2 trosoane
    – roaba, lopeti, lopeti de zapada (diverse modele), cazma, tarnacop, greble (diverse modele), maturi si perii (diverse modele)
    – ferastrau de mana pt crengi, foarfeca gard viu, foarfeca vie, topoare mari si mici
    – pompe de stropit copacii (de 15L, 8L si 3L), echipament de lucru si protectie (masca, ochelari, manusi de lucru, salopeta, pelerina etc.)
    – trusa cu diverse marimi de suruburi, holzsuruburi, dibluri, saibe, piulite, cuie etc. Diverse burghie pentru beton, metal si lemn
    – scule de mana diverse: tusa tubulare, clesti, patenti, pile, ciocane mari si mici, truse surubelnite, truse imbus, creion faza, mistrie, spaclu, cancioc, boloboc + sute de alte mici maruntisuri

    Daca mai cresc pomisorii, o sa am nevoie si de un tocator de crengi.

    00
  21. Sa stai la casa nu e pentru oricine, mi-e clar.

    Ceea ce nu inteleg (poate gresesc) e, de ce atatea unelte care nu o sa le folositi atat de des si ruginesc sau degradeaza. Sa le ai „in caz ca” parca nu suna rentabil. Ocupa si spatiu.

    Alt lucru pe care nu o inteleg e asta cu iarba, „gazonul”. Adica, sa te preocupe iarba ce creste (normal), mai bine smulgi sau arunci cu otrava/ierbicit/whatever & scapi de o grija. Mai bine calci pe pamant decat sa irosesti energie si grija ca a crescut iarba.

    Iar recomandarile pentru aparat de sudura… wtf. Mai bine platesti pe cineva, sustii forta de munca PFAistilor.

    00
    • esti nou pe aici nu? sau ocolestu rubricile de „topoare”?
      ai si tu hobby-uri? nu bagi bani in nimic? nu iti pierzi timpul cu nimic ce ar putea face altcineva? unora ne place sa topoare, flex, zacusca…:D

      00
    • să calci pe pământ, care se face noroi/mocirlă la prima ploaie și care se usucă până la crăpare și face tone de praf de șterge nevasta praful de 3 ori pe zi în casă (ca să nu mai zic că umple rufele puse la uscat în curte) e foarte nașpa.
      să betonezi câteva zeci, poate 100 mp iar e mega-nașpa, de ce plm te-ai mutat la curte dacă torni peste tot.
      cei mai mulți oameni se mută la curte și pt a avea mai multă verdeață în jurul lor.
      deși nu pare, cea mai simplă și lejer de îngrijit variantă de verdeață e iarba/gazonul.
      dacă vrei flori, trebuie să pui mai multe tipuri, pe sezoane, să ai în permanență ceva, de primăvara până toamna. tre’ să stai să le faci stratul, să se îngrijești, să le uzi (dacă stai undeva unde e cald poți ajunge să faci asta și zilnic), să smulgi buruienile destul de des, să tai florile trecute pt a putea înflori iar (pt trandafiri, de exemplu), să le stropești pt diverse boli.
      pt pomi, la fel. ai mei stau în sud, taică-meu începe cu stropitul cam în februarie dacă a fost o iarnă mai blândă.
      în plus, gazonul, o bucată de spațiu pur și simplu verde (fără flori, pomi, chestii) e foarte odihnitoare pentru creier.

      00
    • ai si tu hobby-uri? nu bagi bani in nimic? nu iti pierzi timpul cu nimic ce ar putea face altcineva?

      Hobbyul meu e sa strang bani, sa nu arunc aiurea valuta pe prostii stresante si nici sa fac ceva care sa-mi provoace nervi & tensiune – asa cum o fac romanii ca chiar si-n vacante, continua sa se enerveze, certe, munceasca aiurea.

      să calci pe pământ, care se face noroi/mocirlă la prima ploaie și care se usucă până la crăpare și face tone de praf de șterge nevasta praful de 3 ori pe zi în casă (ca să nu mai zic că umple rufele puse la uscat în curte) e foarte nașpa.

      Tu „te auzi” ce-ai scris?

      Cand ploua, cu iarba pusa, tot in namol calci.
      Praful se pune oricum si cu iarba, ca altfel n-ai mai face curat deloc. Wtf, iarba NU e perspirant de praf & de mizerie. Cine te-a mintit in halul asta?

      să betonezi câteva zeci, poate 100 mp iar e mega-nașpa, de ce plm te-ai mutat la curte dacă torni peste tot.

      „De ce plm te-ai mutat la aer liber daca ti-ai pus acoperis.”

      Exact din acelasi motiv.

      cei mai mulți oameni se mută la curte și pt a avea mai multă verdeață în jurul lor.

      Fals, cei mai multi oameni se muta „la curte” din trei motive:

      – sa se laude cu statutul ca stau la casa (romanul e campion mondial la humble bragging), asa cum se laudau pe vremuri ca „am masina”;

      – sa-si implineasca din memoriile represate pe vremea copilariei, crezand ca daca emuleaza casa bunicilor, cumva, isi gasesc linistea (nu si-o gasesc, dar asa cred ei);

      – asa isi inchipuie ca e miato, ca au auzit de la altii care i-au fraierit teribil.

      Foarte putini se muta din probleme de sanatate, din cauza mizantropiei si a bolilor incurable. Foarte putini. Romanii majoritatea sunt bolnavi/obositi din principiu, din auzite, nu pe fapte/rezultate.

      în plus, gazonul, o bucată de spațiu pur și simplu verde (fără flori, pomi, chestii) e foarte odihnitoare pentru creier.

      Placebo. Daca iarba „e odihnitoare pentru creier” (eternele tâlcuri cretine mioritice), nu ai mai taia-o deloc! Vezi cum va contraziceti aiurea.

      00
  22. In ardeal se zice crampen la tarnacop, se vede ca nu esti ardelean.

    00
  23. NOU
    #80

    Butoi de ars cadavre.

    Nu stii niciodata cand ai nevoie, hue hue.

    00
  24. un vermorel e bun la curte.

    00
  25. Greblă de lemn, ușoară, pentru iarbă
    Greblă cu dinți metalici pentru nivelat ogorul (mă rog, grădina).

    nu e unealtă, dar e extrem de util în cazul meu: generator diesel

    00
  26. Si ca sa mearga treaba ca unsa ai uitat de Mara!

    00
  27. cine se muta la casa va auzi in permanenta cuvintele
    „mai mama, nu va puneti si voi o ceapa, un morcov..”

    noi ne-am facut casa pt liniste, aer curat, verdeata/gazon. 1-check, 2-check, 3-no more$$
    scule am masina de tuns iarba, 4 surubelnite, un patent.

    00
  28. Flex-ul, destul de periculos pentru cineva fara experienta poate fi inlocuit in multe aplicatii de un fierastrau sabie (reciprocating saw).
    Desi destul de under-rated, atunci cand il ai realizezi cat e de versatil. Nu face taieri de precizie, insa face multe lucruri bine. Curatat de pomi primavara, taiat orice profil metalic, desfacut paleti sau mobile vechi, taiat tevi de orice fel, taiat oase de vita sau porc si multe altele. Ideal este unul fara fir, brushless, dar si unul cu fir de 250ron dintr-un magazin de bricolaj sau Lild face cam acelasi lucru foarte bine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)