Băi, eu îl cred pe Ciutacu. Serios, nu are alura unui om care să mintă, mai ales pe subiecte din astea sensibile, cum e familia.
Faza e că istoria se scrie un pic ciudat după niște ani. După 20 de ani, povestești că șeful tău ți-a lăsat ție, angajatul, compania, deși și el avea copii. După 40 de ani, povestești că nu era așa greu să călătorești sau să studiezi peste hotare pe vremea lui Ceaușescu. Până la urmă, au făcut-o și Ion Iliescu, Serghei Mizil, Petre Roman, Zoia Oprean și alții. Deci se putea, deci ăștia care zic că românii nu puteau ieși din țară de nici o culoare în mod normal sunt proști, puteai ieși, puteai călători, puteai intra în contact cu cetățeni străini fără să te toarne nimeni la Securitate și alte asemenea. Plus, puteai lucra pentru firme străine fără să fii securist.
Erau doar mici probleme. Nu puteai să îți faci pașaport de bună voie, nu puteai pleca dacă partidul și securitatea nu erau convinși că te întorci, nu puteai pleca dacă nu erai cel puțin membru de partid, nu puteai pleca dacă nu garanta Securitatea pentru tine (fie erai unul de-al lor, fie erai prelucrat de unul de-al lor). Ah, sau erai dizident, și atunci se bucurau să pleci.
De asta întreb, știe cineva unde era biroul de pașapoarte pe vremea comunismului?
stie mizerie ala de ciutacu unde era, ca e mandru de securisti
Cred ca doar Becali ar pune botul la povestea lui.
Ciutacu = gunoi
De asemenea, nu Rusia iti da bani, ci un prieten de-al unui prieten care are o companie americana cu prieteni ai prietenilor rusi.
Ca sa nu miroasa gura dupa ce ai mancat un catel de usturoi rusesc ascuns intr-o Matrioska.
Intreaba pe cei care au fost plecati inainte de 1990, Poti incerca la Ana Blandiana care a plecat in SUA impreuna cu sotul sau Romulus Rusan. Acesta a scris o carte mishto ‘America ogarului cenusiu’ ca urmare a vizitei in SUA. Daca publici ce am scris probabil ca destui labari nu vor intelege dar poate le traduci tu, au plecat impreuna sot+sotie in SUA. Mai poti sa-i intrebi pe Liiceanu si Plesu care au fost la Heidelberg prin 1985. Evident ca au fost in calitate de oameni de cultura de valoare pentru ca stim bine ca erau apreciati de catre comunisti. Daca e prea nasol ce am scris si se ciufulesc ciumetii, sa nu dai drumul la text dar macar sa citesti ca sa afli si altceva fata de aburelile plictisitoare.
https://editura.liternet.ro/carte/318/Romulus-Rusan/America-ogarului-cenusiu.html
Deaia intr-un fel, oricat de urat ar suna, pot aprecia o mica particica la Brucan si Iliescu. Bai astia macar au avut un crez, si au mers pe fata cu crezul lor. Se pare ca pana si in democratie asa ceva e mare lucru la cate minciuni sunt aruncate zilnic.
Cu 2 sau 3 cazuri nu invalidezi regula. Inainte de 90 era extrem de greu sa-ti faci pasaport. Si daca ti se aproba puteai merge doar in tarile supravegheate de mama rusia.
@Sica: God bless man pt carte!!! Muie alora cu downvote si transmiteti si la nanasii vostri (Dragnea, dom’ Profesor sau ce plmea de kr mai pupati voi, Gadea? Ciutacu? Firea?) sincere si viguroase muie.
@Bo$$: Ciutacu confirma prin textul asta exact ce-a spus Cartianu. Plus, se tradeaza ce aristocrat-marlan e baiatu’ („nespalatul Cartianu”?!? ). Bine ca e el asa de curatel si se spala bine la gura dupa ce papa cu polonicul.
Banuiam ca mai trebuie o explicatie. E de gradi. In articol la final este o intrebare: stie cineva unde era biroul de pasapoarte? Eu nu stiu dar cei despre care am scris stiu pentru ca au fost plecati iar Rusan chiar a scris o carte. Nu vreau sa zic ca toti puteau pleaca, ca era bine, nostlagia, dracnea, ciuma rosie si alte rashini d’astea. Am dat o sugestie despre cine ar putea oferi raspuns. Simplu rau de tot, articol, intrebare, sugestie si punct.
ce-ti mai place sa rumegi la rahat, pana iese tot fainosagul din el!
@Sica: Exact. E vb de o carte de care am auzit de fapt, dar n-am apucat sa o citesc. Link-ul matale merge, many thx! Originalul scris in ’77 – altele erau vremurile, eheheei… Vba alora de la Fara Zahar, detalii ce nu merita discutate. Deci nu vad de ce un om normal la cap ar downvota un simplu link la o carte?
Ok, am citit din carte – e de fapt un gunoi. Relatari aiurea, de parca securitatea era peste umarul autorului. Si e si din vremuri vechi de tot, n-are nici-o legatura cu prezentul.
Garbage.
Calatoria a avut loc in’74 intr-un moment de relaxare si orientare a carmaciului spre occident. Sa nu uitam vizita lui Nixon din ’69, vizita la coana Saveta la Londra,etc
Intre timp familiile Otiliei si ale lui Romulus erau bine tinute in cravasa de securitate. Tatel ei fusese preot, arestat de regim si urmarit dupa, pana la moartea sa, undeva la sfarsitul anilor ’60. Vizita lor in Yowa a fost una din aceste relaxari ale regimului, un fel de show off
P.S Harkov era vestit pt fabrica de tancuri
In perioada aia singura destinatie unde era usor sa calatoresti era urss. La restul discutiilor nu ma bag
In anii 80 devenise greu de plecat si in Cehoslovacia, ori Polonia. Ca se stia ca romanasii fug de oriunde in Occident. Iar in ultimii ani, cand plecau mai multi dintr-un grup organizat, fugea si securistul de era cu ei, de frica explicatiilor ce trebuiau date la intoarcere
Sigur nu era banc aia cu securistul?
@kilroy: in grup organizat nu aveai pasaport ca sa nu iti poti dovedi identitatea in caz ca fugi. Securistul avea un fel de pasaport comun cu toti membrii grupului ca sa fii nevoit sa stai pe langa el.
Mai ramanea sa zica ce prosti erau aia care au fost ucisi in timp ce incercau sa fuga din tara trecand Dunarea.
Granicerii pe care-i prindeau, ii loveau cu vaslele si-i inecau pentru distractie sunt bine merci. Pensia-i pensie, copii sunt oameni de afaceri. Nu e ca si cum cineva i-ar fi luat la rost.
Cam toti fostii securisti dau sfaturi.
Inclusiv un fost patron de-al meu explica angajatilor ca vor salariu prea mare, ca banii se fac cu sudoare. Uita sa zica ca a primit de la stat cu 1 leu ditamai fabrica cu conditia sa-i plateasca datoriile, ca toate datoriile i s-au sters dupa un an si i-a ramas cadou cu o fabrica in valoare de cateva milioane de euro. Si uita sa spuna ca tatal lui a fost presedinte de CC al PCR.
Eu am facut o excursie afara cu ai mei, deci am primit pasaport(nu eu, ca aveam poza pe cel al tatei). As putea sa il intreb pe taica-meu unde era biroul ala. Stiu ca au depus actele ai mei prin toamna si am primit raspunsul pe septembrie anul urmator, desi noi am cerut sa plecam imediat dupa sfarsitul scolii. Deja plecasem in concediu la mare, ca nu mai aveam speranta, dar ne astepta instiintarea acasa. Pana la urma, tot raul a fost spre bine. In anul ala am avut doua vacante la mare, una la noi si una in Bulgaria, ca de tara aia era vorba. De regula nu vedeam marea nici macar o singura data.
taică-tu cu ce se ocupă?
Acum? Stalp de piata la proteste, ca e pensionar si se plictiseste.
@Ventidius
Ba ia stai asa. La ce proteste? Alea organizate de PSD si A3?
Am zis ca se plictiseste, cu ce l-ar ajuta alea, nu tu lacrimogene, nu tu luminite si mai multa plictiseala. Plus ca nu cred ca sunt nici suficient de dese.
Pai așa este, a spus și Melescanu, el a făcut cerere si plecat la studii în Elveția ce mare lucru?! Altfel daca mumasa e rusoaica ce să zică bietul ciutacu
Ciutacu mai locuiește în locuința sociala, sau a plecat pana la urma?
Intr-o incapere cu gratii, pazita de militieni si cu multe foi de hartie …
E o coincidență! La fel cum e coincidență că a lucrat până acum doar la televiziunile securiștilor
Am sa las asta aici, cu preferatul nostru de la A3: https://youtu.be/kJ1oRP89o_0?t=976
cum faci sa lasi filmul in link exact la momentul ala?
ai la final t=976
https://imgur.com/cV7k8sD.png
Numai mie imi pare ca Ciutacu confirma ce zice Cartianu? Adica nu era ofiter, era inginer, nu a studiat in URSS ci in Ucraina (care era in URSS la vremea aceea) si sa casatorit cu o cetateanca sovietica care era de fapt o evreica nascuta in Ucraina (care era in URSS la vremea aceea).
Eu cred ca Ciutacu de fapt troleaza, el confirma ceea ce afirma Cartianu!
afirmarea prin negație. nimic nu știi.
Tata(zugrav) a fost plecat 5 ani in RFG. Venea la 6 luni.Mama se ducea la el 1 luna pe an dar noi,copiii, nu am fost niciodata. Daca a avut vreodata ganduri de emigrat atunci i-au trecut.
Oferte erau si pt tarile calde dar el nu s-a dus. In schimb alti colegi au fost si mai multi ani plecati. Asta se-ntampla la sfarsitul anilor 70 si inceptul anilor80-cam pana prin 82-83. Mai plecau si petrolistii mult, de marinari, aviatori nu mai vorbesc. In rest, vacante, doar grup organizat in BG si URSS
daca mergi la cnsas si cauti numele lui s-ar putea sa ai o surpriza
Biroul de pasapoarte era pe Nicolae Iorga. De prin anii 80, aveai voie sa calatoresti o data pe an in tarile socialiste si o data la doi ani in tarile capitaliste. In tarile capitaliste, daca nu plecai in grup organizat, trebuia sa faci dovada ca te puteai sustine de unul singur sau aveai nevoie de o invitatie de la cineva din strainatate. Transportul te putea costa in valuta forte, denumirea banilor ce se puteau convertii liber fara probleme, banii tarilor socialiste cu exceptia Iugoslaviei (unde era o inflatie crunta) nefacand parte din aceasta categorie. Iugoslavia era mai degraba la tarile capitaliste intrucat se putea circula liber.
Trebuia sa obtii aprobare de la organizatia UTC, „Uniunea Tineretului Comunist” in care toti tinerii erau membri, sau de la organizatia de sindicat, sau de la organizatia de baza PCR dupa caz. Mai trebuia aprobata si de un nivel de mai sus si apoi de cei de la pasapoarte. Aprobarea (viza de iesire) era limitata pe perioada calatoriei (o saptaman, doua, etc). In toate aceste cazuri era vorba de calatorii pe banii tau si nu de invitatii gratis sau sa fi fost trimis in delegatie, etc.
Daca erai mai tanar, aprobarile pentru tarile capitaliste se obtineau greu intrucat tentatia de a cere azil politic era mare. Cand cereai azil politic, nu trebuia sa dovedesti nimic intrucat se stia ca daca te intorci in Romania puteai fi persecutat (schimbat din functie). In Anglia imi aduc aminte ca era ceva mai greu, englezii trimitand inapoi pe unii ce cerusera azil.
Ana Blandiana si Romulus Rusan au fost in America pe la sfarsitul anilor 60, inceputul anilor 70 cand a fost o perioada de liberalizare prin Romania. Imi aduc aminte de un episod din cartea lor in care au fost invitati la masa si se asteptau ca gazdele sa insiste sa le puna mai mult. Nu s-a intamplat asa si le-au pus cat au cerut si au ramas nemancati dupa primul fel. Sau cand Romulus Rusan a incercat sa ajute o tipa sa-si puna bagajul, ea a fost nedumerita si a crezut ca ii face curte. De asemenea nu se obisnuia sa lasi femeile sa intre mai intai, etc.
Intr-o vreme, aici peste ocean erau reluari de telejurnal de acum multi ani. Poate n-ar fi rau ca sa se reia si jurnalele de atunci de la TVR ca sa-si aduca aminte si nostalgicii cum era.
SINGURUL raspuns pertinent si la obiect,legat de intrebarea pe care a pu-so Zoso in articol.Mentionez ca puteai sa depui cerere pentru pasaport la circa de militie de domiciliu,cu finalizare tot in Iorga.
Daca intrebi ironic, desigur.. la Securitate. La mine oficiul a ramasa pe loc.
Se pleca destul de greu si numai cu aprobarea securistilor. Granicerii romani au deschis focul prin 80 si ceva impotriva a 2 – 3 tineri (copii de stabi), ce vedeau in vest raiul pe Pamant. Unul a murit. Versiunea oficiala a fost ca glontul a ricosat din roata de la bicicleta.
Va mai dau o informatie.. Securistii au organizat o retea completa de „fugit din tara”. Luau bani seriosi, iar apoi scapau cum puteau de fugari: ii bagau in puscarii de acolo sau ii omoreau.
Din zona mea plecarile erau pt Germania (svabi sau maghiari/romani) sau SUA ( interesant prin cultele neoprotestante).
Eu vorbesc de anii 80, cei 70 sunt probabil altfel, pentru ca tov. comunisti au destrans surubul, pt o scurta perioada de timp.
Si sa nu uitam de Trieste, primul oras liber pt orice roman fugar.
Cand eram in armata (in 89) am fost chemati, la un moment dat, in careu si a venit un colonel obez si ne-a explicat ca granicerii care au deschis focul asupra unor oameni care incercau sa treaca in Serbia si-au facut datoria. Intamplator, o femeie a facut o hemoragie puternica si a murit. Iar porcul ala ne explica doctrina oficiala. Trebuia si noi sa mergem pe fasie, iar gandul de a trage in niste oameni neinarmati nu mi se parea de loc OK. A dat Dumnezeu si nu a fost cazul.
fraieri ăia care au murit. ei nu stiau că se putea pleca legal?!?! că uite…
@avu gresit boss,lagarul cel mai cunoscut de catre romani atunci a fost cel de la Latina,am stat acolo 20 de luni!!!
realitatea inainte de 1989 era strict urmatoarea:
– daca erai disident ”fara spate” (ca grupul celor 6, iliescu, dinescu), erai arestat si aveai toate sansele sa nu mai iesi viu;
– pe teritoriul rsr nu puteai detine asupra ta pasaport sau valuta, iar orice contact cu un cetatean strain fara raportare completa era infractiune;
– in ultimii ani, daca erai student sau din alte ”grupe de risc”, nu mai puteai sa iesi nici macar in bulgaria.
Realitatea inainte de ’89 era nasoala de tot, daca tot e vba de carti, are un scriitor din Timisoara o carte faina (Radu Pavel Gheo – Noapte bună, copii!) – e fiction, dar e cu niste relatari destul de aproape de realitate. Despre ce se intampla la granita pre-Ceasca + chestii despre plecatul in America (autorul a fost) etc.
Esti cult in cap! Strict asa! Ai sanse sa ajungi sef pe la PSD sau PNL.
– Paul Goma este printre cei mai cunoscuti disidenti care au fost chinuiti de securisti dar a iesit viu si a plecat in Franta. La fel cei mai multi disidenti au scapat. Ursu a fost un disident omorat iar justitia asta pe care o pupi tu in cur nu a pedepsit toti vinovatii.
– aia cu raportarea e gogoasa. Zi-le pe alea nasoale adevarate nu d’astea.
– se putea pleca in Bulgaria fara pasaport, erau excursii de maxim 2 zile. Trebuie sa repet ca nu sustin ca era bine, doar am sugerat cine poate raspunde la intrebarea din finalul articolului. Articolul nu a fost invitatie ca tot felul de ciumeti sa bata campii.
sica, sa-ti moara tot daca minti?!
sa ma scuze respectivele organe pentru condamnare!
Daddy tu vorbești serios sau faci mișto voalată?
Daca virgula crezi ca am mintit cand am scris ca esti cult in cap te rog sa primesti scuzele mele.
condoleante virgula postace!
eddi, daca-i intrebi pe aia, se vor jura ca au fost disidenti!
cum s-ar jura sica ca nu este postak!
Am inteles, esti comentac. Conform studiilor, astia cu 2 neuroni ca tine obosesc repede. Vedem insa ca esti foarte vioi, comentezi la greu, spui prostii dar asta conteaza mai putin. Poate iti gaseste careva de aici o institutie unde te poti lasa studiat plus ca mai castigi si niste bani. Astia cu 2 neuroni ar fi mult mai utili pentru societate daca nu ar obosi repede iar tu demonstrezi ca e posibil sa ai neuroni putini dar si ceva energie. Nu-ti urez condoleante cum mi-ai urat tu, iti urez sa ai sange in instalatie, cand fac studii pe tine trebuie a rezisti sa nu deraiezi mai rau. Astia asa ca tine pot incerca mindfulness.
Eu am avut un unchi, verisor de-al treilea cu mama, care era seful serviciului Pasapoarte din orasul meu. Evident, lucra la Securitate. I-a spus mamei: „daca vreti pasaport, eu va ajut, insa sa nu veniti niciodata la mine sa ma rugati pentru pasaport pentru altcineva”. In cei 20 de ani pe care i-am trait eu in comunism in familia mea au fost doua pasapoarte: unul al mamei care a fost intr-o excursie la Kiev in 1980 si unul al meu cand am fost cu corul liceului la un festival in Polonia in 1984. Atat. Iar pasapoartele le-am avut doar pe perioada calatoriei. Se primeau inainte de plecare, se predau la intoarcere. Nimeni nu avea un pasaport acasa.
Pentru cei tineri, un mic sfat – cand auziti pe cineva cum ca a fost in excursie intr-o tara din vest si a venit inapoi, sa nu aveti nici un dubiu ca e manjit.
Ei o sa va zica o poveste cum ca in cazul lor nu au fost securisti fiindca X, Y, and Z.
Nu! Au fost.
Din pacate in Romania nu a fost proces care sa faca listele de securisti, turnatori, si colaboratori publice intr-un mod transparent. Prin urmare, toti manjitii au o poveste cum cazul lor a fost un pic altfel.
Nu. N-a fost.
Retroactiv, și pentru cei care făceau ‘excursii’ prin țările Cortinei de Fier, inclusiv la ruși.
Eu nu zic ca n-ai dreptate, insa eu pina la „revolutie” am fost din doi in doi ani, in total de 7 ori (mai des nu se putea) in vizita la rude in Ungaria. Tin minte ca parintii mei incepeau agitatia prin ianuarie-februarie cu hirtogaroaia, completind zeci de formulare de diferite marimi si culori, apoi au primit permisiunea de a schimba bani, de a cumpara bilet de tren si pasaportul (parca nu era la purtator, dar s-ar putea sa ma insel). Nu erau nici securisti, nici membri de partid, nici turnatori (tata a fost chemat in primavara lui ’89 la militie, interogat si batut deoarece s-a uitat cu niste vecini la o emisiune de revelion din tara vecina) ci simpli oameni, mama tehnician dentar, tata asistent laborator. O data au facut cerere de a vizita si Cehoslovacia, astfel am petrecut un weekend la Bratislava. Tin minte ca neavind pe ce sa cheltuie banii ramasi la cehi, babacul a luat vreo doua cartuse de Dunhill. Tot in Bratislava am mincat hot-dog pentru prima oara in viata, de dormit am dormit la gramada, intr-un internat scolar.
aprox 1 din 10 oameni dadea cu ciripitul, voit sau nevoit. impresia oamenilor era ca daca undeva 3 discuta, unul va ciripi. dar din ce am citit legat de numarul surselor, erau cam 1 la 10 oameni(cred ca se calculeaza mai mult raportat la persoanele adulte). nu toti care ciripeau erau securisti, ba din contra erau oameni normali marea parte.
in 1988 si 1989 ai mai plecat in ungaria (ziceai ca plecai un an da, unul ba) sau cehoslovacia?
Am plecat impreuna cu maica-mea din Romania in 1984. Pasaportul l-am ridicat de la sediul din Strada Nicolae Iorga (Bucuresti) unde daca nu ma insel si astazi este tot Directia Generala de Pasapoarte.
Radem, glumim dar maine poimaine o sa se reinchida granitele ca prea se plimba plebea mai mult decat superiorii politicieni. Baga un oug si kaput laufen
Înainte de 89 nu te interesa unde era biroul de pasapaorate, doar nu erai fraier să stai că coadă, când aveai chef să pleci în străînătate îți venea pașaportul acasă.
Acum serios daca nu erai de partea care trebuie nu puteai sa pleci in vacanta. Dar erau oameni care plecau la munca si nu trebuiau sa fie parte din sistem, munca era in tarile „prietene” in general tarile arabe. Apoi daca aveai ceva ruda chiar indepartata verisor de gradul 2 care a incercar sau a reusit sa plece din Romania, nu te mai lasa nici sa te apropii de granita. Intre timp toti securistii au primit pensii ” speciale” in ultimii 30 de ani, multi au iesit la pensie pe la 45-50 de ani in anii 90 si de atunci se bucura de pensii.
făceai programare online pentru pașaport?
dap, aveai dial-up acasa, si rugai pe cuplat sa nu vb ca sa te poti conecta la serverul romtelecom si-apoi pe site-ul… ah stai ca tim berners-lee nu inventase inca conceptul de www si html…
Nu știu în alte orașe unde era biroul de pașapoarte, în București era pe N. Iorga.
Țin minte că vreo trei ani la rând m-a cărat bunică-mea acolo câte două săptămâni până ce am primit (ea în speță, eu eram „bagaj”) acceptul de a merge în Cehoslovacia să ne vizităm rudele (ea fiind slovacă avea acolo mamă, frați, surori, etc.) Abia în ’86 am reușit să vedem pașapoartele. Pașapoarte ridicate cu vreo două zile înainte de plecare și returnate la vreo două zile după ce ne-am întors. Apoi am încercat bunică-miu același lucru pentru a merge în Germania (aia „democrata”). El a primit acceptul în ’89. A fost în ultimul avion care a decolat spre Berlin până la lovituție. Eu nu am mai avut noroc, am rămas aici. Și el a rămas cu ai lui acolo, dar asta e altă discuție.
Dacă privim din pdv statistic, putem spune că se putea pleca. Însă în afara securiștilor, a sportivilor și a unora recunoscuți pe-afară nu am auzit de mulți care să fi plecat ușor.
Revenind la avortonul de Ciutacu mie mi se pare că încearcă să vadă dsca reacția la postarea ambasadei rusiei nu a fost „un accident”. Nenorociții ăștia speră că noi am uotat deja tot ce-a fost în trecut. Ne cred pe toți o gloată de nostalgici cu altzheimer sau cu creierii spălați de veceurile lor numite televiziuni. Și par destul de mirați să afle că suntem destui încă dintre cei care nu am uitat „beneficiile” reale ale vremurilor respecticlve.
pensionarii puteau pleca cel mai usor, daca nu se intorceau, scapa statul de o grija!
in anii 80, cand sunai la salvare, prima intrebare era varsta bolnavului, care era un criteriu de stabilire a prioritatii. daca raspunsul era 70 de ani si erau insuficiente ambulante in functiune si cu carburant in rezervor, ghinion!
daca protesta cineva, aveau grija inaintasii cu ”origine sanatoasa” lui ”sica” de el!
A inceput facultatea la Brasov si a terminat-o la Harkov? Unde facea Uniunea Sovietica tancuri? Acolo nu intrai decat cu invitatie de la KGB. Era oras inchis.
Uzina Malyshev a fost cea mai mare fabrica de tancuri din lume pana in anii 80. Care era in faliment la un moment dat, pentru ca lumea moderna nu mai are nevoie de prea multe tancuri. Are nevoie, dar nu cu zecile de mii.
Intotdeauna omenirea va avea nevoie de tancuri ieftine boss.O fabrica de tancuri nu va da faliment niciodata,pentru ca omenirea nu se va abtine de la omorat niciodata!!!