Unde avem nevoie de bugetari mai mulți

Aparatul de stat, bugetarii, este deservit de 1,4 milioane de oameni. Neconcediabili, plătiți discreționar, cu sporuri mai mult sau mai puțin nesimțite, fără criterii de performanță și așa mai departe. S-a vorbit că 25% dintre ei ar trebui să plece, pentru că, în ciuda unor experți economici gen Johannis, sunt prea mulți și un ajutor de șomaj e mai mic decât un salariu.

E ușor să spui că trebuie dați afară 350.000 oameni, e mai greu de găsit o soluție pentru ei. Și, pentru că eu nu sunt politician, am găsit două:

Dactilografe #1

Introdus într-o bază de date mii și mii de date. Pentru abonații la contracte cu statul UTI, ideea e simplă: crearea unui schelet cu numele și CNP-ul, la care se atașează tot felul de informații. Case deținute. Mașini avute. Rate la bănci. Loc de muncă. Informatizarea completă a instituțiilor statului pentru că, așa cum zicea un domn la un moment dat, ar fi interesant de văzut cum te tratează un polițist de la circulație care te oprește și vede că ai plătit 1 milion de euro impozit anul trecut.

Dactilografe #2

Cea mai exasperantă fază cu amendarea de către poliție este acel sfert de oră în care ofițerul se chinuie cu buchea. Și îl vezi cum transpiră și cum caută litere și ți se face milă de el. Și în timpul ăsta, trec pe lângă mine 2 mașini cu cadavre în portbagaj, 4 gioarse care n-au trecut inspecția RAR pe bune, 7 inși care vorbesc la volan și 1 care mergea cu 170.

Cum ar fi să se constituie echipe? Ofițerul te trage pe dreapta, te informează ce ai greșit și apoi te duce la rulota din parcare unde sunt 2-3 dactilografe care îți scriu amenda, în timp ce el se întoarce acolo unde îi e locul, la urmărit traficul. Și dactilografa îți introduce CNP-ul în calculator, completează trei câmpuri și îți ia banii sau îți trimite amenda prin poștă, că are deja toate datele tale din sistem, nu trebuie să le mai scrie iar. S-ar economisi ceva timp, nu?


Nu e foarte greu.

Ray-Donovan

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Informatizarea completa imi pare la ani lumina distanta de Romania.

    Nu e vorba ca nu se poate, daca se vroia, era deja implementata solutia de ani de zile.

    00
  2. O chestie oarecum asemanatoare cu ceea ce zici tu este implementata in Italia! Codicele Fiscal, o masura prin care italienii au reusit sa blocheze mare parte din operatiunile cosa nostra si mafiei fiscale italiene, spalari de bani s.a.m.d! Numai ca ei au renuntat in cele din urma la folosirea multor oameni in sistemul asta pentru ca in primul rand era mult mai rapid sa foloseasca sistemele informatice si in al doilea rand pentru ca au mai scazut birocratia! Acolo unde-s multi oameni care sunt pusi sa faca o chestie pe care cu usurinta o poate face unul singur, parca nu are sens sa fie ingreunate lucrurile.
    Ideea este destul de buna, dar parca ar fi mai fain daca ar fi aplicata direct la RAR, ca sa nu mai primeasca avizul tehnic toate gioarsele, daca ar fi plasate radare fixe (in sistem Safety Tutor) s.a.m.d….
    Despre aia cu cadavre in portbagaj nu stiu ce sa zic, cam greu de rezolvat acolo :)))

    00
  3. o sa explodeze piata de rulote

    00
  4. Si ce daca platesti un milion de euro impozit pe an? Toti ar trebui sa fim egali in fata legii.

    00
  5. nimeni nu are niciun interes pentru informatizare. cand nu gasim niciun motiv gen ‘siveco’ (sistemul a picat pentru ca sunt prea multi furnizori!!!), incercam unul mai aproape de popor (codul de pe card e numarul dracului sau mai stiu eu ce alt pezevenghi).

    00
  6. Pentru ce spui tu aici mai trebuue angajate cateva sute de mii de persoane. Doar sunt atatia care au intrat direct in somaj numai anul asta!

  7. ma, acuma sincer, nu stiu unde ati gasit voi politistii aia care cauta literele, dar eu am fost oprit de 3 ori in 3 ani in colturi diferite ale romaniei si nici n-am putut sa fac scandal fiindca oamenii erau foarte profi. desi eram suparat pe amenda, imi venea sa le strang mana pentru prestatie. dar poate tine si de „noroc”, fiindca am avut si 2 interesectari cu spitalele din romania in cei 30 de ani de existenta si am ramas si acolo socat de profesionalismul si atentia medicilor si asistentelor, fara sa scot 1 ron din buzunar.

    00
  8. „Si ce daca platesti un milion de euro impozit pe an? Toti ar trebui sa fim egali in fata legii.”

    Ar trebui, dar nu suntem. Guvernul taxează popendulația, dar popendulația nu taxează guvernul.

    00
  9. In tara asta avem foarte multi oameni inteligenti, capabili sa ofere solutii pertinente pentru toate problemele, insa avem o problema majora, cei care ar trebui sa ceara si sa foloseasca aceste solutii nu sunt chiar atat de inteligenti.

    00
  10. „Și, pentru că EU NU SUNT POLITICIAN, am găsit două” – mare adevar ai grait aici. Din punctul de vedere al celor care ne conduc, ce propui tu prezinta niste impedimente majore. In primul rand, nu mai poti fura la vot. Apoi, statul nu te mai poate taxa discretionar, cu scuza ca „am gresit, iti dau eu banii inapoi la Sfantu’ Asteapta”. Politicienii au nevoie sa tina sub un control oarecare o masa mare de oameni, iar aparatul birocratic este foarte eficient in acest sens (de aia avem miliarde de proceduri inutile, care necesita foarte multi angajati care fac nimic util). Un sistem eficient, informatizat, ar scoate imediat la iveala incompetenta si ineficienta aparatului de stat, fraudele imense care se fac mai peste tot (vezi CNAS, retete false, liste cu pacienti morti sau fictivi). Mai adaugati si voi, ca probabil mai sunt o gramada de astfel de „impedimente” ;)

    00
  11. Ți-ai luat vreo amenda de circulație de curând? :)

    00
  12. Chestia cu rulota functzioneaza in Germania. Amicul meu, care era la volan shi l-a prins Polizei cu viteza de manelist pe autobahn, s-a apucat sa-i faca curte dactilografei din rulota. Degeaba.

    00
  13. Cu informatizarea completa, cum mai scapa deputatul si senatorul cu declaratii de avere false? Cum mai pune Nastase al batran Bonton Palace-ul pe numele lui Nastase al mic si nu vine ANAF sa intrebe de o mica evaziune fiscala?
    Daca mai era si legea ilicitului, sa fie opriti pe strada toti nenii cu Q7 si alte masini mult peste mijloacele lor declarate, sa fie tarati un pic pe la puscarie pentru ca veniturile lor nu justifica averile,

    00
  14. daca am fi o societate perfecta s-ar putea implementa, dar sunt cateva probleme si asta nu doar la noi, ci peste tot pe glob

    cum vad eu rezolvarea:
    – ca animalele cipati toti
    – ai gresit intinzi mana te-a scanat
    – n-ai cip – mergi in munte, nu ai drept de libera trecere nicaieri, nu ai drept de cumparare pentru ca nu detii „moneda”
    – vrei sa cumperi ceva – intinzi mana – 1 banca – 1 sistem complet (global), in felul asta o sa fie 0 evaziune fiscala, ceva troc dar si ala putin
    – greseli majore trafic/viata/tampenii – > amenzi sa poti duce inca 2 vieti, esti inchis? pus la munca sa-ti platesti daunele
    – esti judecat si declarat vinovat – confiscare completa de avere pana la ultimul leu, nu ai de ajuns – plata in solidar toata familia, nu reusesti tu – automat mostenire pe copii si tu trimis la beci sa lucrezi ceva – fortat

    concluzia – daca se poate cumva stopa furtul de orice fel, o sa devenim mult mai constienti de noi insine si scapam din noroi, altfel, o sa ne tavalim balcanic ca porcii

    00
  15. hans, de ce nu mergi tu frumos in Naziland la tine si pierzi vremea pe taramurile astea salbatice?

  16. O informatizare completa , este foarte greu de implementat, foarte costisitoare si cere foarte mult timp; ai nevoie de oameni specializati , foarte buni care sa faca un asemena sistem, mai e pana atunci

    00
  17. Doar sa se vrea… ceea ce nu-i cazul la noi!

    00
  18. mai era putin si scadeam aparatul bugetar la 700.000 de oameni, care oricum e prea mare la popendulatia romaniei.. din pacate a venit usl-ul socialist..probabil trebuie sa mai treaca vreo 20 de ani pana cei care produc ceva in tara asta nu vor mai accepta sa tina in carca bugetari care plimba hartii care sunt vorba ta, neconcediabili..cutumule din ultimii 40 de ani in care daca prindeai un loc caldut la stat datorita relatiilor de partid, de acolo ieseai la pensie, s-au perpetuat.. si mai era atat de putin sa fie dus la capat planul de eficientizare a aparatului bugetar.. acum nenorocitii astia iar il umfla, ca vorba aia, un bugetar tinut in carca macar 2-3 voturi in plus pentru ei din familie.

    00
  19. *cutumele
    * un bugetar tinut in carca aduce macar 2-3 voturi in plus pentru cei ce-i asigura locul de munca, din familia repsectivului

    00
  20. Trãim în evul mediu, de ce ar trebuii sã te mai opreascã politia?

    Direct prin postã, numãrul de înmatriculare serveste la ceva..

    00
  21. Apropo de duba cu dactilografe, sa-ti zic chestie patita de mine: duba politiei avea laptop, VPN peste 3G si imprimanta de-aia portabila. A scris baiatu’ procesul verbal in cinci minute, l-a printat, dupa aia l-a semnat si mi l-a inmanat. Locu’ faptei: o tara ex-comunista din Europa Centrala.
    Nu tre’ sa ii recalifici tu (sau statul) pe astia pusi pe liber, trebuie lasati sa se descurce singuri. Foamea e cel mai bun bucatar.

    00
  22. @arhi – stai calm ca nu mai dureaza mult pana ajungem acolo

    ciparea tuturor este urmatorul pas la nivel global, in primii vreo 5 ani cine o face scapa mai usor de diverse chestii gen aeroport, vama, cozi

    dupa 10 ani devine obligatorie

    partea cu confiscarea atentie ca era valabila pana in 89 si la noi si nu prea riscau oamenii sa fure ca in codru, uite ceva aici
    initial parca la sebi am citit ceva, dar nu mai stiu

    restul ce-am scris e normalitate de care abuzeaza unii cu bani si alti rupti in fund

    00
  23. e buna treaba cu politia si dactilografele, zau! :)

    00
  24. Unde avem nevoie de bugetari mai mulți ?

    In cimitir.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile