Un panou solar

scris de Gupi

In primăvară am început casa si prin iulie am ajuns la faza apei calde menajere.
Fiind intr-un sat fara gaz, am bugetat de la inceput incalzirea apei cu panou solar, ca nu merita sa faci foc la 35 de grade.

Din motive de costuri inițiale, am ales un singur panou pentru inceput, desi instalatorul mi-a spus din start sa pun două (al doilea îl voi pune la primăvară, costurile de atașare sunt minime)

Costurile cu materialele sunt de cam 6500 lei.

Preturi notabile:

  • panou solar (1kW, 15 tuburi x 1.8m)                = 1350 lei
  • boiler cu 2 serpentine si rez. electrica @150 l    = 1350 lei
  • controller pentru panoul solar                     =  610 lei
  • pompa electronica                                  =  830 lei
  • teava cupru (50m)                                  =  810 lei

Restul sunt izolatii, fitinguri, supape, antigel, vase de expansiune.
(lichidul din circuitul panou-boiler e antigel, nu apa)

Panoul încălzește apa menajeră prin serpentina din partea de sus, serpentina inferioară fiind legată la pufferul de la cazanul pe lemne.

== Livrare
Am fost foarte dezamagit de Romstal, nu din cauza produselor ci din cauza organizarii. Mai intai, după ce le-am cerut o solutie completă și ieftină de incalzire, am primit o lista incompleta (fitinguri, coturi, pompe, etc). La clarificări, mi-au zis ca au ales cea mai ieftină solutie – asta însemnând că nu e musai să și funcționeze. În fine, am stornat o jumătate de factură, am luat alte produse și aia a fost. O zi pierdută pentru asta. Pe lângă asta, am prins si codul roșu de caniculă din sud, de n-au circulat camioanele câteva zile.
Încă două săptămâni întârziere, cu nervii aferenți.

== Montare
Panoul e instalat pe fața sudică a acoperișului. Merge repede, panoul are cadrul ce se fixează pe acoperis sub țigle.

Problema neplăcută e că ai de scos două țevi prin țigle, pentru circulația antigelului; în cazul meu, am reușit să scot țevile prin țigla de aerisire de lângă panou (aia din stanga-sus). Altfel, sunt ceva țigle speciale cu găuri și garnituri de izolare, dar sunt groaznic de scumpe (vreo 400 lei bucata).

== Instalare
Am făcut încărcarea cu antigel a instalației într-o dimineață la 5.30, că imediat ce dă soarele, tuburile se încălzesc puternic și nu le mai poți atinge. În rest, verificări de presiune, aerisiri și reglaje conform manualului. Controllerul face cam tot, în baza măsurătorilor de la termometrele-sondă ce intră în boiler. (imaginea de mai jos e una intermediară, cea finală probabil în weekend)

== Utilizare
Casa fiind încă în construcție, nu am testat panoul în totalitate.
Totuși, în 24 de ore de vară a încălzit partea de sus a boilerului așa: 32 grade la mijloc, 58 grade sus (asta în condițiile în care apa din puț are cam 6 grade). Temperatura la panou era în medie de 65-70 grade.

Așadar, ar fi 75 de litri de apa la ~45 grade, disponibili penru duș și spălat cești de cafea. Încă un panou și o să fie foarte comod.

 

panou

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. Mi se pare enorm 6500 de lei. 500-600 e un instant de gaz si o butelie pe gaz/gpl/etc.

    00
    • NOU
      #2

      realizezi ca asta e un cost initial si apoi nu mai platesti nimic ? Teoretic avand put de apa . e gratis … eventual un consum minim de curent

      Pe cand la un instant trebuie sa platesti tot timpul gaz/butelie

      00
    • la panouri nu mai platesti combustibil.

      00
    • 6500 lei e mult?! atunci ce mai zic aia care si-a pus centrala nucleara de apartament?

      00
    • Si cam cat dureaza toata sandramaua asta ? 10 ani e durata medie de functionare al unui panou. Daca nu e soare 3-4 zile mumu apa calda sau foarte calaie. An de an e mentenanta lcu ele, trebuie golite, mangaiate, unse. Altii deja isi baga pendula in ele in tarile vestice.

      00
    • Corect ciocănele, tu le cunoști din scoarță în scoarță.Mai știm pe unul și a ajuns nr.2.Deocamdată.

      00
    • Sa zicem 10.000 dupa ce pune si al doilea panou.. 10.000 de lei inseamna 200 de butelii. Nici n-are rost sa calculez cata apa calda faci cu 200 de butelii. Sau altfel.. 10.000 de lei inseamna 25.000 de kilowati. Asa ca.. sa dam o poala de bani acum, ca sa ni-i recuperam in 10 ani.. poate.. daca nu se strica nimic la ele pana atunci. Thanks but no, thanks.

      00
    • Marius, 200 de butelii și apoi mă uit la ele
      – boiler oricum trebuie să cumpăr, banii ăia de unde îi iau ?
      – țevărie oricum trebuie să instalez, alea le cumpăr pe prune ?
      – după butelie cine și când merge ? Timpul pierdut cine mi-l plătește ?
      – detector de gaz, risc de explozie ?

      Dacă vrei să mă ajuți spune-mi cum ai făcut, nu ce ai face.

      00
    • Cu costuri minime (daca nu ai deja) poti instala un device care ajuta la acumularea energiei. Astfel ai rezerve pentru cand nu e soare.

    • Am bagat boilerul electric in priza si gata.

      00
  2. Nu te-a convins Vali sa nu mai investesti in case la porumb?

    00
  3. cam așa, (non)ecologist-pragmatic vorbind: din descriere reiese un cost total de vreo 10000 de lei (6500 + 1350 al doilea panou + manoperă). un boiler electric costă 500 de lei. cu tot cu toate prostiile și cu manoperă, ajungi pe la 7-800 de lei. consumul de curent, aproximativ 40-50 de lei pe lună (boiler de 100 de litri, setat la 60 de grade). altfel spus, cu banii dați pe un panou solar, ai cam 200 de luni de apă caldă încălzită la boiler. n-am mai pus în calcul cheltuielile de mentenanță că devine absurd totul

    00
    • Boilerul ala de 500 de lei tine 2 ani juma’?

      00
    • da, e foarte ieftin sa incalzesti apa cu electricitate, cel mai ieftin.

      cum plm ti-a iesit tie 40-50 RON pe luna fratica? poate daca stai solo, lucrezi la corporatie si ajungi doar seara acasa.
      daca mai pui la socoteala o nevasta care nu face dush ci doar baie si mai adaugi si 2 copii sa vezi ce 400-500 RON pe luna iti iese.

      00
    • Avand o rezistenta electrica de 3KW, durata de incalzire a apei de la 6 grade la 65 grade este de cam 5 ore.
      Consideram ca un consum zilnic de 150 l apa la 65 de grade ca fiind rezonabil pentru 5 persoane si animalele aferente. Asadar sunt 3 KW*5 h = 15KWh zilnic sau 450 KWh lunar.
      La pretul de ~0.4 lei/KWh, asta inseamna 180 lei lunar si costul energiei electrice nu da semne ca ar scadea.

      00
    • @ vlad, boilerul instalat acum 11 ani l-am schimbat în primăvară (începuse să picure)

      @ frățică, plătesc în jur de 350 de lei energia electrică pe 2 luni, cu două aparate de aer condiționat folosite vara, hidrofor cu care ud grădina, pompă de recirculare, folosită iarna, plus lucrurile obișnuite. fă și tu un calcul. oricum, și la 100 de lei pe lună, deci dublu, rămân 100 de luni de folosință în banii investiți într-un panou.

      00
    • n-are cum plm sa-ti iasa 4-500 de lei pe luna
      mai umbla putin la nevasta aia energofaga!

      00
    • La 3 persoane boilerul adauga lejer 200 de lei pe luna la factura. Asta era acum 6-7 ani.

      00
    • cred ca e gresit sa generalizezi. comparam mere cu ananas. eu am o casa de 190 mp si platesc minim 150 RON curent electric avand centrala pe gaz cu boiler incorporat. lucrez de acasa si suntem 2 adulti plus 2 copii mici.
      nu pot sa ma compar cu tine cu factura de 40-50 ron pe luna pentru ca nu stiu ce „comportament energetic” ai tu si in ce conditii.

      @pvladc la nevasta-mea umblu regulat, pot umbla si la a ta daca vrei. hai sa ne abtinem de la comentarii dinastea, multumesc.

      00
    • @ edi, explică-mi, rogu-te care-i legătura între suprafața casei și cantitatea de energie consumată pentru încălzirea apei pentru menaj? voiai să te lauzi?

      00
    • La centrală pe gaz cu boiler de 80 de litri în lunile de vară am plătit și 30 de lei pe lună (nu prea folosim aragazul vara, ne bazăm pe cuptor & grill electrice și multe numere de telefon de la restaurante care livrează). Și da ( înainte de a face mișto careva) fiecare membru al familiei face duș cel puțin o dată pe zi, ne spălăm pe dinți etc. conform regulamentului de ordine interioară.

      Încălzirea apei n-are de ce să coste o avere. La prețurile de astăzi din România un astfel de panou e bun doar dacă vrei autonomie față de rețea, sau ești forțat de împrejurări.

      00
    • Fără boiler, fără mari electrice consumatoare, pe vară plătesc minim 50 de lei pe lună.
      Dacă pun boiler electric cît ar trebui să achit bergenbier?
      Dar iarna o fi la fel sau mai scump?

      00
    • @ berenger – explica-mi tu te rog care este diferenta intre 1 baie si 3 bai … sau intre o persoana si 4 persoane.

      00
    • @ edi, aha, în 3 băi, patru persoane folosesc mai multă apă decât patru persoane într-o baie. am înțeles. ai vrut să aflăm și că ai ai trei băi.

      @sly, deci, ce voiai să spui? ultima mea factură, pe iulie și august, arată 341 lei.

      00
    • Calculele lui gupi le confirm perfect, pana aproape la ultima virgula. Atata doar ca pana acum recent la mine era 0.52 leii/kW. Acuma cu contractul nou am ajuns la 0.46 lei.
      Am boiler de 80l cu rezistenta de 1.5 kW si timer electronic sa ridice temp in rezervor de 2 ori pe zi la 60 grade.

      00
    • @ berenger sa zicem ca nu e casa mea ci a unui prieten sau a oricui, ca sa nu ma laud.
      tu vrei sa imi zici ca atat pentru o casa de 200 mp cat si pentru una de 50 mp ai aceleasi costuri in ceea ce priveste energia electrica?
      la casa aia de 200 nu faci curat? nu speli pe jos 200 mp? nu speli baile? te costa la fel ca la aia de 50 mp si o baie?
      mergi pe intuneric si aprinzi lumina doar in camera in care vrei sa ajungi?

      00
    • scuze eddy, n-am intenționat sa sune asa
      era o ironie la adresa obiceiurilor de consum, atâta tot.

      00
    • @Eddy, nu cred ca speli pe jos prin casa cu apa la 65 grade. Cred ca ai inteles ce spunea Berenger, ca suprafata casei nu schimba prea mult volumul de apa calda folosit de o familie in fiecare luna. Ca despre curentul folosit pt preparare de apa calda era vorba in toata discutia.

      00
  4. @gupi : fiind un utilizator de panou solar pentru apa calda menajera, iti dau un hint. De fapt mai multe. Pentru ca sa fii pe faza.
    1. Sper ca controllerul are niste setari. Una din ele e un prag de temperatura minim la care sa porneasca pompa. Am observat ca e mai bine sa ii setezi tu pragul minim de temperatura pe la un 40-50 de grade. Altfel mie mi s-a parut ca incalzeste mult mai greu apa din boiler. Iarna poti sa lasi pe automat pentru ca oricum nu va conta chiar deloc. Sau aproape deloc. Cu doua e posibil sa fie ceva.
    2. Fa-ti un obicei sa verifici din cand in cand presiunea. Seara, mai tarziu, cand panoul are o temperatura minina. Daca presiunea e sub 1.5 atm sau pe acolo, e bine. Daca e mult sub, e bine sa verifici scapari de antigel pe la imbinari. Iarna poate fi o exceptie, insa in sezonul cald, stai cu ochii pe presiune. Nu de alta, insa asta inseamna ca ai aer pe instalatie si pompa va merge in gol. Si o pompa, desi nu e capat de lume la costuri, e destul de greu de gasit din prima.
    Stiu, sudurile alea sunt facute bine, pana peste 1-2 ani cand se vor desprinde. Oarecum inevitabil.
    La 45 de grade fac dus doua persoane. Poate si o a treia daca nu pierdem vremea :) Vezi ca la spalat vase se duce cel mai repede apa.
    3. Vezi ca panoul frige rau. La mine a ajuns si la 180 de grade. Deci no touchy! :)

    00
  5. De ce unele tigle sunt (mai) ridicate si nu sunt la „locul” lor?

    00
  6. Pentru Gupi, sau cine mai are asa ceva, iarna cum merge ?

    00
    • Iarna nu merge

      00
    • Iarna nu merge. Punct. Daca vrei sa ai o slaba sansa, trebuie sa pui macar 2-3 inseriate. Si sa speri la zile cu soare fara nori.
      Am avut unele zile cand iarna a lucrat decent, desi afara erau undeva pe la zero grade insa soare puternic. Si a ridicat temperatura in panou pe la 50 de grade. Doar ca in momentul in care porneste pompa, s-a terminat.

      00
    • Iarna dacă este soare îți ridică temperatura apei cît să nu fie rece.
      Depinde și de numărul de panouri pe care îl instalezi.
      Din martie-aprilie și pînă în octombrie am apă caldă gratis.
      Vară nu pot să bag mai mult de 65 de grade în boiler fiindcă îmi arde garnituri etc.
      Bineînțeles, dacă nu este soare 2 zile bag ștecherul în priză.

      00
  7. alea sunt aerisiri boss
    P.S. banuiesc ca esti tipul care opteaza pt tabla prinsa in cuie ( cam 5 la tot acoperisul )

    00
  8. Ar fi interesant de aflat daca poti scoate apa calda si iarna.

    00
  9. romstal: sunt fenomenali, eu am comandat calorifere de la ei si le-au pierdut undeva intre depozit si livrare. m-a sunat soferul in dimineata stabilita ca are foile ca trebuie sa-mi aduca niste calorifere dar ca nu le gaseste nimeni cu toate ca figurau ca trebuie sa le incarce :) le-au gasit dupa 2 saptamani

    ce se intampla cu panourile alea daca da piatra? exista vreo protective ceva ?

    00
  10. Cu 500 de RON cumperi un Boiler Gorenje de 80-100 de L (cu tot cu fitinguri :-) ) si ai rezolvat problema dusului si a apei pentru spalat vasele, la mine in casa suntem 3 persoane si avem unul de 50 de litri si ne este aproape suficient, singurul meu regret este ca nu am luat de la bun inceput unul de 80, ca si consum de curent nu cred ca ajunge in 50 de ani la suma de 6500 cat ai dat tu pe primul panou, ca sa nu mai vorbesc de costul celui de-al doilea panou. Spor la construit !

    00
    • Multumesc
      Noi suntem aproape 5 adulti (3 +2 copii mari), trei caini si o pisica – nevoi mai mari.
      Boilerul are si rezistenta electrica, in caz ca e nevoie.
      Dupa 2 ani sper sa pot reveni cu calcule de costuri recurente.

      00
    • nu stiu cat platesti tu la curent dar eu am un boiler de 80 l – 3kW si dau lunar la curent 300 lei (x12 luni).. e ceva. intr-adevar ca mai am 2 tv care merg nonstop, frigider si lada frigorifica dar alea nu ajung nici la 0,5 kw consum, deci boilerul atarna cel mai greu. mi-as amortiza investitia in 2 ani cel mult.

      00
    • Mai exista o problema la boiler si se cheama Legionella. Motivul pentru care nici noi nu ne atingem de varianta asta, desi e foarte la indemana. Mai ales ca nu stam tot timpul in casa respectiva. Noi momentan am rezolvat cu 2 instant-uri pe gaz (la butelie, ca la porumbii nostri nu s-a tras gaz). Avem noroc ca este apa trasa in sat, deci macar am scapat de bucuriile putului.

      A cumparat consortu’ 2 instant-uri de pe Olx, unul folosit o saptamana (ca dupa aia si-a rezolvat omul gaz), aprope nou si unul care ave cica un mic defect si instalatoru’ familiei a realizat ca probabil trebuie curatat chimic. Au costat 270 de lei, respectiv 200 de lei. Chimicalele is in casa, ca asta e jobul.

      Vom incerca si noi faza asta, dupa ce terminam de reparat ruina, macar in timpul verii iti faci apa fara probleme de la panourile solare.

    • man, gupi, problema ta nu se rezolva cu panouri solare.
      mai scoate lighioanele alea din casa!
      daca tu vrei sa speli 3 caini si o pisica ti-ai batut joc de noi.
      bine ca nu ai doi rinoceri si un elefant in menajerie.

      00
    • dojo, boilerul meu are setare anti legionella, in ideea ca o data pe saptamana e setat sa ridice temp la 70 grade si gata.

      00
  11. foarte fain acoperisul. te felicit ca n-ai optat pt tabla

    00
  12. Holy shit! Mai bine pui un butoi vopsit negru cu 2 furtune de stropit gazonul. Daca vara face apa la 45 iarna o da macar la 20? Mai jnapani decat Romstal poate doar Apple sa mai fie

    00
  13. Mi se pare că ai plătit cam mult. Teava putea fi din polipropilenă, pompa de recirculare e foarte scumpă, la fel si controlerul.
    În țiglă se poate da gaură cu bormașina cu un burghiu special (cost 35 lei), așa cum poți da și în oglinda de la baie.

    00
    • Aproape ai dreptate cu gauritul, insa nu vreau sa-mi bat capul cu izolarea suplimentara.
      Asa, am scos tevile prin tigla aia speciala din stanga-sus, fara sa mai dau gauri.

      00
  14. Cei care spun de boiler, curent, gaz etc s-au intrebat vreodata ce fac daca se ia curentul cateva zile? Sau daca nu au gaz?

    00
  15. Mi se părea mult pompa aia la 830, dar apoi am citit că e vb de Romstal. N-aș lucra cu ei! Mi se par nejustificat de scumpi.

    00
  16. 2500 lei, panou simplu fara antigel + pompa + boiler 200 + altele. Functioneaza perfect din martie pana in noiembrie, singurul inconveniet e ca trebuie descaracata instalatia pe timp de iarna. Nu am optat pt automat fiindca nu face fata iarna, e exagerat de scump. Doar un sfat, pt 3 persoane nu e suficient boilerul de 150.

    00
    • Iarna boilerul e oricum incalzit din puffer.
      Daca dupa iarna asta vedem ca boilerul nu face fata, vand si celalalt rinichi

      00
    • Daca te uita zeii prin cada, da, nu ajunge. Pentru orice altceva, e super ok.

      00
    • 1500 lei cu montaj si 2 ani garantie ,capacitate 100 l ,în DB ,marca procon au multi si iarna nu le golesc ca asa le-a zis cei care le-au instalat.Nu am eu, ci un coleg si mai multi consateni. Si asa că merg si 3/4 iarna cand nu-s înghetate.

      00
  17. De fapt, bricolatorul sef astepta un guest post despre incalzirea casei cu panouri solare (asa cum abera in articolul despre incalzirea cu lemne). Acum e dezamagit. :)

    00
  18. //offtopic
    Una peste alta, constructia unei case e un exercitiu ce ar trebui sa fie obligatoriu pentru orice tanar ce vrea sa-si treaca „project manager” in CV.

    00
  19. Na, ba, saracilor! :)

    Acum fara gluma, MERITA sa faci singur asa ceva… inca nu ne-am apucat, dar impreuna cu un prieten vrem sa facem cateva pentru casa „de vara” de la tara…

    00
  20. Voi toți ăștia de pe aici mă faceți să cred că fizica de clasa a zecea e un fel de labă tristă!
    Nu știu cum dracu’ nu reușiți!
    De 20 de ani încerc să renunț în a încerca să produc energie moca!
    Am reușit: o plătesc (energia)!
    Ăla cu bricolajul să rămână la tăietoare de frunze deocamdată!

    00
  21. Din ce văd, e panou solar cu ulei, nu? Cât timp durează până când trebuie să-l schimbi, un an, doi?

    00
    • Antigel! Nu Ulei! Desi au consistenta asemanatoare. Si nu, nu il schimbi in fiecare an. De fapt poate la 3-4 ani, desi nu cred.
      De schimbat e relativ usor. Iti trebuie pompa si un meserias pe casa ca sa aeriseasca instalatia.

      00
  22. 1500 lei cu montaj si 2 ani garantie ,capacitate 100 l ,în DB ,marca procon au multi si iarna nu le golesc ca asa le-a zis cei care le-au instalat.Nu am eu, ci un coleg si mai multi consateni. Si asa că merg si 3/4 iarna cand nu-s înghetate.

    00
  23. Investitie este buna dar parerea mea este ca trebuia facuta pe alt tip de panouri solare si anume panouri solare vidate cu tuburi heat pipe 4 anotimpuri ,cu rezistenta de 1,5 kw/h care este simpla,compacta si care nu mai consuma curent tot anul(doar iarna cand nu este soare si aduce apa la 40 °C,…si f.rar la ger mare pt degivrare ) nu necesita pompa recirculare,boiler si nici glicol.
    Detin un astfel de panou solar de 150 l si sunt f,multumit. Iarna trecuta apa calda in zilele fara soare nu a scazut sub 28 °C si pana la 40′C a încalzit rezistența.
    Dar detin si un instant pe gaz GPL junckars(nu stiu dc e scris corect k sunt la serv.)facut de bosch care spre deosebire de alte marci de insant-uri pe gaz porneste la debit mic de apa si presiune mica astfel consuma putin si cu cel mult 30 lei faci baie
    3-4 persoane zilnic toata luna …..deci investitia de max 1000 lei (instant + butelie+ robineti necesari + burlan evacuare gaze arse etc) si gaz de 30 lei lunar ––>calculati in cati ani ajungeti la costul unui panou solar ?!? Eu am modelul mai vechi de 7-8 ani cu aprindere piezoelectrica( ca bricheta )si nu țin flacara de veghe aprinsa ca probabil ar mai consuma gaz de 5 lei/luna.

    00
  24. Trăgând linie, o discuție din asta e foarte bună din când în când.
    E scump într-adevăr, însă nu costul a fost factorul determinant, ci versatilitatea si redundanța soluției în totalitatea ei.
    Dacă ar fi fost să ma bazez doar pe curent, după furtuna din Timiș ar fi trebuit sa mă încălzesc cu pălincă, că la duș as fi avut fix 6 grade.

    00
  25. @Gupi ai incercat sa folosesti panourile si pentru incalzire? Daca ai incalzire in casa pe baza de apa, poti folosi panourile si in timpul iernii sa ridici temperatura apei. Fata doar de apa curenta care e folosita ‘ocazional’ in timpul zilei, caldura merge in continuu..
    Alternativ poti sa le folosesti la degivrare dar ai nevoie de circuit separat pentru asta si s-ar putea sa fie prea complicat (vs o rezistenta).

    00
  26. Am auzit ca noua moda in aceste zile e centrala nucleara de apartament. Merge si fara gaz!

    00
  27. Două întrebări:
    1. Pe unde ai tras firele pt boxele din partea de sus a imaginii?
    2. De ce reflectoarele orgii de lumini (din partea de jos) sunt orientate spre cer?

    00
  28. Dintr-o succintă trecere în revistă a comentariilor:
    1) De ce e pompa așa de scumpă? – pentru că e special construită pentru antigel, adică altfel decât una pentru apă.
    2) Țevi din polipropilenă în loc de țevi din cupru… – iar când e o pană de curent în mijlocul zilei, și antigelul atinge 180 de grade (că doar atât poate să indice senzorul de temperatură), acele țevi din PPR (a.k.a. plastic) vor arăta ca ceasurile curgătoare ale lui Salvador Dali (search, dacă n-ați trecut pe la școală)
    3)Apa din puț la 6 grade (Celsius, bănuiesc)… – Dar unde locuiești, frate, în Siberia?
    și 4), ca o concluzie, încă odată cineva cu inițiativă și curaj de a-și împărtăși experiența, este demolat de multitudinea de experți de care e plină grădina internetului și dojenit că, practic, cu un butoi pe casă, un ștuț și o mufă, s-ar fi îmbăiat fericit până la adânci bătrâneți. Altfel, într-o altă conjunctură, toți s-ar plânge că nu mai găsesc un instalator competent (care să lucreze mult, ieftin și bine). Păi, de-aia au dispărut meseriașii – că clienții (semicacofonie) au ajuns mai deștepți decât ei.

    00
    • Multumesc.
      3) apa vine de la -45m, n-am ce-i face. În plus mai dă și pe lângă puț constant cam 2 litri/minut, de vin găinile vecinilor la șanțul de scurgere toată vara.

      00
    • Teoretic, la adâncimea aia apa ar trebui să aibă în jur de 13-14 grade (e temperatura medie, și constantă indiferent căi vară sau iarnă, a pământului de la 2 metri în jos, iar odată cu creșterea adâncimii începe să crească ușor și temperatura). O fi o situație particulară în zona ta, sau termometru cu care ai măsurat-o e decalibrat.
      De exemplu, dacă ai vrea să-ți montezi într-un viitor ipotetic o pompă de căldură, aceasta ar fi ineficientă tocmai pe motiv că e calculată pentru temperatura amintită mai sus de mine, adică 14 grade +/- foarte puțin.

      00
  29. Pentru al doilea panou solar, înscrie-te în programul Casa Verde și o să poți încălzi apa și pentru cafeluța vecinilor. :D

    00
  30. Buna.oare care ar fi cauza curgeri apei pe la,aerisitorul rezervorului la un panou solar
    Cand incepe sa,curga .nu se nai opreste .a curs 100 litri si nu se oprea
    Daca inchid robinetul de alimentare putin timp si apoi il deschid fenomenul dispare dar dupa cateva ore revine fenomenul

    00
    • Buna.oare care ar fi cauza curgeri apei pe la,aerisitorul rezervorului la un panou solar
      Cand incepe sa,curga .nu se nai opreste .a curs 100 litri si nu se oprea
      Daca inchid robinetul de alimentare putin timp si apoi il deschid fenomenul dispare dar dupa cateva ore revine fenomenul

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile