OK, e în Scandinavia, dar uitați-vă un pic la detalii și faceți niște comparații. Calul ăla e imens. Plugul și prășitoarea sunt diferite față de ce avem noi. Sârma ghimpată încă funcționează. Chiar dacă dă parul jos, om sau animal se va răni în sârma aia. De câte ori ați văzut la bunicii voștri țapină sau levier bușteni? Mănuși groase? Unelte fără rugină?
Diferenta mai este si venitul… tu crezi ca nea nica din scandinavia are un venit de 150 de euro lunar?
nea nicu nu lasă toporul in ploaie să ruginească. nea nicu nu bate calul când se îmbată.
Nea Nica din Scandinavia e norocos momentan fiindca rezervele de titei nu au disparut inca. Atunci cand dispar, nea Nica va fi mort si nu-i va mai pasa de subzistenta monetara data de guvern fiindca nu va mai exista.
Pai nea nica din ce bani isi plateste curentul electric? Nea nica din ce bani isi plateste impozitele pe terenurile aferente? Nea nica din ce bani isi plateste impozitele pentru animale? Nea nica din ce bani isi plateste impozitul pe casa+anexe? In romania se numeste viata de subzistenta, la ei acolo se numeste vis frumos si umed. Bunica nu are toporul ruginit, crezi ca ar putea creste cai si vaci fara pensie?
Cate ha de padure revin fiecarui suedez sau finlandez si cate revin fiecarui taran roman? Cat din populatia acelor tari traieste din agricultura? Daca fiecarui taran roman i-ar reveni cate 50-100 ha de padure i-ar mai rugini toporul? Ar fi util de vazut daca kuweitienii si norvegienii isi lasa sa ruginasca cazanul cu gaz. Cu totii extragem petrol, chiar daca la ei nivelul per cap de locuitor e chiar semnificativ. Ar putea fi o explicatie pentru rentele, subventiile pe care ei le au si noi nu? Sau le avem si noi dar le incaseaza in numele nostru angajatii OMV?
Nea Nica asta nu-i din Scandinavia, e din Letonia. Scrie si in descriere.
Mai mult de 200 euro lunar nu cred ca are :))
Ce pana mea tot aveți cu petrolul? Ala e doar în Norvegia.
văd că ești fascinat de stilul ăsta de viață. să știi că e ok. copilărind total în așa un mediu până la 14 ani și apoi în vacanțe până la 24 pot să-ți spun că un asemenea stil de viață nu e nici așa de greu cum se crede, nici așa plăcut și atractiv ca-n filme. sigur, la 70+ e deja un chin, dar în rest, viața de genul ăsta e doar ternă și fără perspectivă. ca observații din primele 10 minute văzute:
1. dacă laptele muls ar fi avut atâtea gunoaie, mama mi l-ar fi turnat în cap.
2. dacă mișu (așa îl chema pe calul nostru, la fel de mare) ar fi fost așa de murdar și nețeselat, tata n-ar fi ieșit în sat de rușine.
3. care-i logica să tai lemne iarna? (în afara variantei în care lemnul e pentru construcții, cel tăiat în februarie avânt cantitatea de apă ce mai redusă de pe tot timpul anului)
să faci mișcare, să nu stai ca o legumă în casă.
crede-mă, cu un grajd cu o vacă, un cal, porci, găini etc. nu stai deloc. ca să nu mai spun că la o asemenea gospodărie există tot timpul treabă iarna.
Lemnele le tai iarna pentru ca crapa mult mai usor, insa le folosesc iarna urmatoare. La aia cu calul si laptele ai dreptate, insa depinde mult de tipul de om. Am consateni carora nu le pasa de asta , insa petul de bere nu lipseste din plasa. Do the math
eu nu vorbeam de crăpat, ci de tăiat și adus din pădure. eu mă certam cu tata și când mă căra în pădure în noiembrie, deși aveam lemne acasă pentru două ierni. mai târziu am înțeles că, pur și simplu, îi plăcea fantastic de mult să fie în pădure. munca grea nefiind nici pe departe un impediment.
In Scandinavia e iarna aproape tot timpul si cand nu e, e Midsommar si tre’ sa stai ascuns sa nu te prinda vecinii si sa te sacrifice lui Odin sau Thor sau cum ii mai cheama. N-ai cand sa tai lemne.
Cat ma bucur ca ai pus link-ul asta pe blog! Ii urmaresc de vreun an pe cei de la Northmen si sunt uimit cu cata rabdare si pricepere isi fac oamenii astia treaba!
OK, e în Scandinavia :))))
Ma uitai pe lateral (il vad mai tarziu, complet) si sa-mi indice careva momentul cand se duce la WC in casa & unde are (daca are) fantana amplasata.
Il prinsei de doua ori mancand din painea aia de import feliata fara gust.
la minutul 21 se uita la antena3.
Cateva diferente:
1.Venitul este sensibil mai mare in acele zone, de asemenea stiu ca statul norvegian oferea niste bani pentru popularea unor zone in proximitatea cercului polar.
2.In functie de zona, clima este mai dura sau nu, iar asta se traduce in faptul ca trebuie sa sti, sa te gospodaresti mai bine. Cand sti ca iarna poti prinde si -30 de grade, nu mai lasi sa cada casa pe tine, ma gandesc.
3.Tot legat, de zona comunitatile sunt un pic mai legate fix din cauza iernii.
Acum rog un exercitiu de imaginatie, cum ar fi fost, daca acele zone ar fi fost populate de romani sadea?
Stiu cazuri de tarani in romania care si-ar permite o masina noua la fiecare 2 ani. Asta fara sa-si rupa din stilul normal de cheltuieli cu viata de zi cu zi. Doar din munca: animale pe langa casa, legumicultura…etc. Dar muncesc pe rupte pentru asta. Astia de obicei nu asteapta de la stat sa li se dea.
Despre clima: stiai ca si in romania se intampla foooarte frecvent sa fie -25 ….-30 grade? Deci n-ar trebui sa ne ia prin surprindere chestia asta.
Diferenta intre norvegia si romania e fix mentalitatea delasatoare a romanului. Chiar am avea avantaje, legate de clima si altele… dar majoritatea o duc rau din cauza mentalitatii. Sa ni se dea, sa ni se faca. CINEVA sa ne cumpere marfa en-gross la pret de en-detail, doamne fereste sa ne zbatem s-o promovam.
Iarna nu e atât de frig în Scandinavia (Oslo mai are ceva de lucrat pana sa ajungă la minima record de la Sibiu, de exemplu; și nici mediile nu sunt atât de înfricoșătoare)
1. Cum se cheama metrosexualii aia care o ard taraneste dar îsi cumpara uneltele din supermarket si se uita la clipuri pe youtube cu viata la tara dar n-ar interactiona evar cu’n taran autentic
2. Aduna busteni gata taiati din padure si voi luati clipul asta ca exemplu?! E chiar asa de greu pt unii de mers cu o camera video la 20km de cel mai apropiat oras sa vada cum e treaba? Sau sa se duca la un padurar sa faca reportaj/documentar? Plm, 5gang a primit 100000€, un blogger/vlogger cred ca poate lua un 5-10000 pt o mini serie de genul
puteai face un asemenea film acum 20 de ani (când nimeni nu era pasionat de așa ceva). crede-mă, acum, nu mai găsești pe nimeni care să facă totul manual.
toate uneltele bunicilor mei erau în stare bună, neruginite, reparate, nelăsate în ploaie, aveau suporturi prinse în pereții magaziei pt alea mici, locuri dedicate pentru alea mari. cel puțin unul din ei avea și mănuși de lucru. nu știu pentru ce fuseseră ele proiectate, dar eu le mai foloseam iarna, când băgam în foc, să nu mă ard și/sau să nu mă murdăresc de la cărbuni (deh, piele sensibiloasă, de copil de oraș ).
fiecare din ei avea un serviciu/meserie din care-și câștiga banii apoi pensia, dar făceau rapid reparațiile necesare pe lângă casă, munceau gradina, etc.
Nu vad absolut nimic deosebit in video fata de ce am vazut la tara in copilarie. La bunica-mea toate erau la locul lor, erau curate, atat sculele cat si casa si curtea. La matusi-mea la fel. Si pot spune acelasi lucru despre toate rudele pe care le-am avut, indiferent ca erau in Rosiorii, HD ori Arad.
Dar, asta era atunci. In casa bunicilor din satul din HD au ramas nasii cu fiica lor. Casa a fost renovata insa miroase extrem de urat pentru ca jeg. Bucataria care inainte era curata si aranjata acum e unsuroasa, plina de par de pisica si caine si praf. Gradina nu mai exista fiindca a fost transformata intr-un teren arid unde stau oile si porcii. Curtea a ajuns o crescatorie de pasaret de toate felurile, care pute fiindca efectiv sunt prea multe. Au vreo sase caini si tot atatea pisici care posibil sa se mai fi inmultit intre timp. Eu de aia nici nu am mai mers, fiindca mi-e sila si mai ales pentru ca au ajuns niste roboti obsedati sa faca bani. Si au destui, nu e problema, ar putea sa se opreasca din toata porcaria aia, insa lacomia e mai presus de toate.
Si bunica si matusi-mea au avut cam tot ce se poate in materie de animale si pasari in afara de oi si capre. Ba da era ingrijit nene, in grajd curatat mereu, spala vaca minute bune inainte de a trece la muls, la iepuri in permanenta schimbata iarba si curatate custile samd.
In casa nu are rost sa spun cat de frumos si curat era, nici urma de noroi sau praf. Astia de acum, veri, nasi etc sunt complet diferiti, desi au trait pe langa ele si stiu cum era inainte. Da ii doare fix in cur. Noroc cu aia din Alba care mai inclina balata, acolo s-au mentinut obiceiurile ce tin de bun simt.
Eu zic ca pe vremea bunicilor lucrurile erau complet diferite si daca astia care au venit dupa ei sunt niste japite asta nu inseamna ca taranii romani sunt prosti, ingalati si nu stiu cum, nu sunt, dar sunt pe cale de disparitie si acoperiti de taranii „modernizati”din generatiile urmatoare.
https://youtu.be/0wH79S_baz8 omu asta are 81 de ani, probabil ca si acum e bine mersi si ca el sunt multi, multi altii…cat or mai fi sa fie…
Intrebarea este de ce crezi tu ca toti taranii lor sunt asa si toti taranii nostri invers. Bunicul facea de toate de exemplu si exemplele negative date aici si cele pozitive. Frecventa celor pozitive era mult mai mare. Cand era beat era un exemplu negativ, cand era treaz unul pozitiv. Daca am vrea sa vedem care erau cauzele de-a devenit asa … abia atunci am putea sa judecam. Pana atunci suntem niste fatalai ce ne luam tot felul de tooluri pentru a face totul cat mai repede si cat mai usor, dar ne cacam pe noi daca avem de prasit un rand de porumb cu sapa. Tocmai pentru ca viata era grea, bautura aia, sezoniera, era diferenta intre a continua sau nu, era cea care ridica moralul si uneori singurul prieten printre securisti si comunisti.
Lasa ca la oras pica beti sub mese in cluburi, da e ok.. Mult mai scuzabil si de necriticat.
Si nordicii beau pe rupte, stati linistiti. Pe mine m-a bagat sub masa o finlandeza care bea numai vodca, berea nici nu o simtea. Bine, era si mai solida ca mine si mai tanara si probabil nu se temea pentru ficatul ei chiar asa de tare.
Faina scula de întors fânul ! Si cand ma gandesc ca mergeam in echipa la întors fân cu furca de lemn…. Și mă cacam pe mine de frica serpilor. FGM zoso ca mi-ai omorât idolii.
Pentru cei care viseaza ferma cu animale, o scurta poveste: merg cu un amic frantzuz (ok, mai degraba cunostinta) la rudele lui de la tara, intr-o scurta vizita (am stat vreo 2 ore). Ideea era sa imi arate animale, desi i-am explicat ca vazusem destule la viata mea. Cand am plecat, imi zice: „Stii ca oamenii astia nu au mers niciodata cu trenul?”. „Zut alors, cum asa?”. „Pai daca au ferma cu animale nu pleaca niciodata de acasa, cu cine vrei sa le lase?” Pana in primul targ mergeau cu masina, satul nu avea gara. Nu concediu, nu nimic.
Pai asa este, ai animale esti sclav pe plantatie. Asta daca nu esti suficient de avut incat sa iti permiti angajati.