Un cincinal pierdut

Rețineți ceva, înainte sau după ce votați: politicienii nu pot face nimic dacă poporul nu vrea.

Și dacă poporul ar vrea schimbare, schimbarea s-ar vedea. Sunt mii de lucruri și situații care pot fi schimbate fără implicarea politicienilor și în ciuda lor. Și totuși nu se schimbă, pentru că poporul așteaptă să pice din cer o țară mai bună.

Poporul se va opune mereu schimbărilor mici. Taxa auto e un exemplu bun. Construcția de apartamente legale e alt exemplu bun. În secunda în care va deveni mai scump să deții o mașină sau să cumperi un apartament, poporul va strâmba din nas și va vota cu ceilalți, oricare ar fi ei. Nimeni nu are răbdare să vadă efectul pe termen mediu și lung al măsurilor.

Ultimii cinci ani au fost pierduți pentru că economia globală a crescut și noi nu am profitat deloc de asta. Ne-am luat haine și frigidere noi și cam atât. Am avut niște ani buni financiar vorbind, dar asta doar la nivel personal. La final, tot pe aceleași drumuri circulăm, tot aceleași probleme le avem. S-a mai descentralizat un pic birocrația, au mai înfundat pușcăria niște corupți, dar tot cu deszăpezirea și căldura lipsă din calorifere ne luptăm. Mi-am luat un ceas nou. Mi-am schimbat mașina. Mișto, mă bucur pentru mine. Dar nu mă ajută cu nimic că sunt printre puținii care au înțeles că nu trebuie să mă comport ca un animal pentru ca societatea să se schimbe. Uitați-vă în jur la bula noastră. Uitați-vă la reacțiile la investigațiile Rise. Uitați-vă la cum 90% dintre ai noștri nu semnalizează în trafic și parchează pe unde apucă. Poporul nu a înțeles că schimbarea nu pică din cer. Politicienii vor lua acele decizii care îi ajută să rămână în continuare la putere, dacă poporul vrea schimbare doar din gură.

#Rezist #coruptiaucide, dar fără stingătoare și detectoare de fum.

fun-votul-meu-nu-conteaza

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

76 comentarii

  1. 30 de ani pierduți. Îi declar nul.

    00
    • Nu ma pot abtine sa nu comentez. A il declara nul, inseamna ca nu au insemnat nimic, in special dpdv legal. Daca pt tine nu au insemnat nimic, banuiesc ca te-ai ajuns. Pt majoritatea au fost 30 de ani in care au supravietuit si avansat, au luptat si au ajuns azi sa iti citeasca commentul ce se vrea a fi hazliu

      00
    • Ma abtin sa comentez = nu comentez
      Ma abtin sa nu comentez = comentez
      Nu ma abtin sa nu comentez = nu comentez

      Deci ?

      00
    • E un punct de vedere extrem si gresit, zic eu.

      Romania s-a miscat cumplit de greu, dar a reusit chestii care pareau de neimaginat in anii 90: e in UE, e in NATO, romanii au dreptul de a calatori si locui in vest, veniturile medii au crescut de vreo 8-10 ori, exprimate in valuta. Cumva, progresul a fot bun pana in 2007, la intrarea in UE, mai ales tinand cont de starea societatii si a economiei din 1989.

      Dupa 2007 pare ca am pierdut orice busola. Si e cu atat mai dureros, cu cat progresul real ar fi fost mult mai usor de realizat in aceste conditii (ma refer la perioada de dupa 2011, dupa ce am iesit din recesiune)

      00
    • @silicon_v Pana in 2007 a existat un interes important din exterior sa ne miscam privirea spre Europa de Vest. In plus, UE isi permitea sa-si bata capul cu noi, inca nu venise recesiunea.

      Acum, UE se asteapta de la noi sa incepem sa mergem si singuri, nu doar cu lesa la gat si biciul pe spate. Dar noi altfel nu stim.

      00
    • Nu ma pot abtine sa nu ma abtin.
      Declar abtinerea nula.
      Mai bine merg la vot.

      00
    • Și romanii du au dus-o niciodată mai bine decât în ultimii 20 de ani. Sub potențial, e adevărat, dar muuuult peste orice perioada.

      00
  2. Nici lui Trump nu-i dadeau multi sanse, Viorica are sansa ei, ea va fi Preeeesedintele Romaniei.

    00
    • Trump mai are un an si pleaca

      00
    • trump mai are cateva saptamani si pleaca…. ma rog, parerea unora si o certa posibilitate.

      00
    • Trump a câștigat cum a câștigat psd în 2016:pe prezenta mica.
      S-a văzut la alegerile pt congres de anul trecut: prezenta mare = cea mai mare majoritate democrata din ultimii 40 de ani. Și la alegerile locale din o groaza de state, care erau conduse de republicani de mulți ani pt ca alegătorii lor erau organizați în timp ce democrații stăteau acasă mulțumiti ca îl aveau pe Obama la casa alba. Not anymore. În virginia de exemplu, au pierdut săptămâna trecută majoritatea în ambele camere, după 30 de ani.
      Doar puțintel mai mulți alegători democrați sa se prezinte în pennsylvania, Florida, michigan, wisconsin, virginia și pierde Trump alegerile (nici nu e necesar sa se întâmple în toate enumeratele). Și o sa se prezinte, dacă au venit la parlamentare și locale.

      00
  3. „lasa mama, sa-ti fie tie bine”

    00
  4. Poporul are nevoie de multi ani ca sa mai bine.
    Tu traiesti azi, nu te amagi, schimba loc de munca, oras, tara, fii flexibil.

    00
    • Da, dar mai întâi fii civilizat, că problema țării sunt oamenii, nu geografia. Mulți schimbă țara și continuă să fie aceeași ghiolbani.

      00
    • A. – ciudat e ca ghiolbanii se schimba cand trec granita. Nu toti – majoritatea. Cel putin cand sunt in societate respecta reguli, respecta tot ce e in jur. Cum trec granita inapoi – gata, redevin ghiolbani…

      Pana la urma fara legi clare si dure ( avem si noi din astea) care sa fie impuse mai fortat asa ( ei – aici suntem deficitari) ghiolbanii vor prospera in Romania.

      00
    • @geretus: din experiența mea devin niște ghiolbani mai calculați. Calculul e dacă poate fi prins. Dacă crede că nu, liber la ghiolbăneală.

      00
  5. De asta mi se pare extrem de amuzant cand vezi usr-plus-isti, care se automarketeaza ca fiind romanii aia mai destepti, foarte entuziasmati si siguri pe ei ca ei pot schimba tara. Ca daca ajung ei la putere, cate lucruri vor face.

    E extrem de amuzant ca ei se cred atat de destepti dar in acelasi timp sunt de fapt atat de prosti ca nu se prind ca tara nu poate fi schimbata peste noapte. Cel putin nu de ei. Nu de 3 agarici care sa ajunga peste noapte la putere si vor bate ei cu pumnul in masa si lumea va zice sa traiti si va face tot ce zic ei.

    Si motivul este cel din postul asta. Oamenii sunt egoisti. Nu vor schimbare cu adevarat. Oamenii vor ca ei sa nu se schimbe, ci ceilalti din jurul lor sa se schimbe. Si cand toti gandesc asa …

    In realitate lucrurile se schimba cu un ritm lent. Vrei sa-l maresti? Trebuie sa ai lider exceptional pe care sa-l admire o tara intreaga si o echipa inteligenta care sa fie constienta de rezistenta enorma a poporului. Cum a fost de exemplu la interzicerea fumatului in interior. Sau la cainii vagabonzi. Cati erau impotriva? O groaza. S-au interzis si gata, totul e civilizat, nu a murit nimeni.

    Realitatea e ca oamenii nu se vor schimba doar pentru ca tu le comanzi sa se schimbe. Si realitatea e ca alti oameni nu avem. Serios acum. Vine un mare boss la conducere. Si o sa schimbe el Romania. Cu cine? 10 oameni nu sunt suficienti. Romania se schimba cu toti oamenii ei. Nu poti aduce alti oameni in loc. Trebuie sa lucrezi cu cei pe care-i ai. Daca tu de ani de zile faci toti bugetarii hoti, corupti, incompetenti, succes pe urma sa te asculte sa se schimbe cum vrei tu. Alt aspect pe care culmea, desteptii autointitulati par sa nu-l observa. Amuzant.

    Romania va incepe sa se schimbe mult cand poporul va fi suficient de intelept sa-si aleaga niste lideri care sa promoveze dialogul, consensul, dispusi sa se concentreze pe viitor si care vor fi alesi pentru ce fac, nu pentru ca ailalti sunt mai rai.

    Dar deja daca poporul ajunge la nivelul asta de intelepciune, schimbarea se va fi produs in mare parte.

    00
    • Și atunci, Andrei, lasă-i tot pe ăia care n-au făcut nimic sau au condus cu scârbă fața de popor, să conducă în continuare.
      Cea mai păguboasă alegere!

      00
    • George.s, dar nu am zis sa votezi cu cei care nu au facut nimic. Am zis, alege un lider extraordinar, care sa promoveze dialogul, consensul, dispus sa se concentreze pe viitor, alege-l pentru ceea ce poate sa faca, nu pentru ca e raul cel mai mic. E treaba ta cum evaluezi aceste criterii la fiecare candidat. In final, cand si daca omul acela va ajunge la putere, vei vedea daca ai ales bine.

      00
    • @Mihail: de asta pleacă din ce în ce mai mulți din această văgăună de țară, din cauza celor ca tine, și rămân în țara asta majoritari cei ca tine. Te înțelegem. Așa sunteți toți: cu IQ redus și cu ochelari de cal.

      00
    • Ne invartim in jurul cozii… De unde lider exceptional? Nu spun ca nu sunt – sunt ferm convins ca sunt oameni care pot fi lideri exceptionali… dupa standardele mele… care nu sunt cel mai probabil si ale tale… si cu siguranta nu sunt standardele marii majoritati. Dupa mentalitatea a 90% din poporul nostru, liderul exceptional e ala care si da chiar daca fura :) .
      Deci , un lider exceptional , altul decat ala care da chiar daca fura – nu va fi recunoscut de nimeni :D. Cum facem?

      00
    • Banuiesc ca totusi tu nu ai habar cati membri sunt in USR si in Plus si ce fac acei oameni, daca spui: „tara nu poate fi schimbata peste noapte. Cel putin nu de ei. Nu de 3 agarici care sa ajunga peste noapte la putere si vor bate ei cu pumnul in masa si lumea va zice sa traiti si va face tot ce zic ei.”

      Eu am absolut tot respectul pentru acei oameni, care fac ce eu nu am avut curaj sau forta sa fac. Nu exista alta cale de a schimba guvernarea decat cea pe care au ales-o acei oameni, chiar daca tu ii vezi „3 agarici care sa ajunga peste noapte la putere”.

      Apropo, prin ce minune dumnezeiasca crezi tu ca e posibil oare ca 3 agarici sa se bata de la egal la egal cu PSD-ul si PNL-ul ca sa ajunga la putere? Nu cumva prin munca cam dementa si in mare parte voluntara a cam 20.000 de oameni?

      Uite ce scrie un om normal la cap de la Plus exact oe acest subiect, Cosmin Alexandru (cauta sa vezi cine e si ce a facut in viata lui, daca ai curiozitati. daca, nu, nu)

      „Nu știu câți dintre prietenii mei de aici înțeleg cu adevărat cum arată munca concretă a membrilor de partid pentru construcția unei forțe politice. Câte zeci și sute de ore petrec oameni ca noi în mod voluntar în sarcini pe care cei mai mulți dintre ei nu le-ar face nici plătiți.

      Fac un rezumat, sigur incomplet, a ce fac membrii USR și PLUS în fiecare zi:
      + împart pliante și vorbesc în stradă cu oameni care nu vor să fie deranjați de “chestia” asta politică,
      + scriu și citiesc zeci de mesaje în fiecare zi despre proceduri și regulamente interne sau prevederi legislative,
      + mediază conflicte izbucnite din te miri ce,
      + acomodează cerințe interne pe teme comunicare (ce să zică și ce să nu zică liderii) sau de politică (ce să facă și să nu facă liderii),
      + temperează reproșuri continue (orice ar face sau zice liderii, unii membri vor fi mulțumiți, alții dimpotrivă),
      + creează inițiative de proiecte cu impact pentru cetățeni,
      + contribuie la politicile publice sectoriale (documente specializate de zeci de pagini),
      + urmăresc și reacționează în nenumărate grupuri de WhatsApp sau Facebook (la nivel de cartier, de sector, de București, național, pe domenii de interes sau doar de socializare),
      + sting crize de comunicare, de proiect sau de reacție la atacuri,
      + postează sau share-uiesc postări care împing în lume ideile, proiectele și oamenii în care cred
      + participă la cursuri sau la întâlniri deloc ușoare de câteva ori pe săptămână, seara în timpul săptămânii sau în timpul zilei în weekend,
      + etc. etc. etc.”

      Atfel, cel mai simplu lucru din lume e sa te crezi cel mai destept, sa ii crezi pe toti ceilalti dobitoci si sa repeti la nesfarsit dupa 3-4 beri (cum facem mai toti, sa fie clar): „Bai, ce dobitoci sunt astia, pai daca m-ar intreba cineva pe mine…”

      10
    • @Andrei: Tu, la nivel personal, ce faci ca lucrurile sa se schimbe?
      Daca crezi ca poti da o mana de ajutor, de ce nu te alaturi turmei de 20k+ agarici care pierd zile si poate nopti muncind, organizand mai bine sau mai prost si incercand sa se adapteze la lucru in niste echipe al naibii de eterogene.
      Si colac peste pupaza, fara rezultate prea vizibile la orizontul de timp saptamani sau luni.
      Nu ne cunoastem, poate ai capacitatea intelectuala si forta de munca care sa iti dea dreptul sa te situezi cu mult deasupra „agaricilor”, dar nu e pacat sa irosesti potentialul si sa nu pui umarul la schimbare? :-)
      Da, sunt tot felul de diletanti, carieristi si exaltati in taberele alea de le-ai amintit tu, dar crede-ma ca sunt mii de oameni excelenti si capabili.
      Trebuie doar sa stii ce vrei.
      Sa sa faci multe exercitii de lasat ego-ul la o parte. :-)

      00
    • @ silicon v
      Daca ai curiozitatea să cauți cine e și ce a facut Cosmin Alexandru, acel om extraordinar de la Plus, afli că a semnat angajament cu Securitatea încă din liceu, la fel ca maestrul Dan Puric sau el presidente Petrov; și a oferit explicații la fel de penibile ca și ei, cu la fel de mult rupere de șmenar.

      00
    • @miluch: si eu ii consider agarici si sper din tot sufletul sa ma insel.

      si ii consider si oportunisti, nu numai agarici.

      ii consider asa chiar si numai din muia pe care i-au dat-o lu’ Nicu Sordan…fara de care ei n-ar fi existat (si ma refer la muia cu primaria Bucutestiului)

      si nu, nu am cum sa ma bag sa-i „luminez” cu „intelepciunea” mea….pentru ca sunt convins ca as putea ceda ispitei in caz ca as ajunge undeva mai sus. si sper din tot sufletul ca ei sa fie chiar incorultibili si sa-mi iau muia de rigoare ca i-am facut agarici…in loc sa iau muia pe care a luat-o taica-miu cu CDR in ’96

      singurul lucru pe care pot sa-l fac…si-l fac…este sa nu transmit mai departe acest „lasa mama, sa-ti fie tie bine” care cred eu ca ne-a futut pe noi astia de 40 +/-

      00
    • De obicei te contrazici in argumente?

      00
    • Am fost intentionat usor batjocoritor in postul asta la adresa USR Plus doar sa demonstrez fix ceea ce spuneam in el. Precum vedeti, multi ati dat cu minus. Din comentariile voastra vad ca nu v-au placut in special partea cu agarici, partea cu prosti, etc. Evident, din moment ce v-am jignit, nu ati mai fost dispusi sa ascultati si partea rationala din post.

      Ei bine, fix asta se intampla si cu restul oamenilor din administratia publica, atunci cand USR Plus ii face prosti, agarici, corupti, incompetenti si ce mai vreti voi. Asa cum v-ati simtit voi citind postul meu si nu ati vrut sa ma ascultati asa se simt si cei din administratia publica sau alte categorii sociale fata de care de multe ori, cei din USR Plus lasa impresia ca se simt superiori.

      Va convine? Vi se mai pare inca o strategie eficienta? Sa luati oamenii de sus si sa-i jigniti? Daca voua nu va place, de ce sustineti un asemenea comportament la politicienii preferati?

      00
    • silicon, ai uitat un punct la ce fac membrii usr. și ți-l spun eu din experiența proprie: acuză bloggeri că sunt pedofili, libidinoși și obsedați sexual.

  6. Cand nu gasesc loc liber in spatele blocului, eu parchez masina 500m mai departe (pe partea cealalta a bulevardului, langa un teren viran). Toata familia rade de mine: nu ai gasit un loc si mai departe?, de ce mai ai masina daca iti place sa mergi pe jos?, eu as fi parcat pe trotuar, etc. Inclusiv sotia imi spune: luam un Uber pana acasa?

    In principal, societatea rade de tine daca vrei sa respecti regulile si sa nu faci cacaturi.

    00
    • Îmi pare rău pentru tine dacă și soția are glume din astea în program.

      Din păcate să încerci să trăiești civilizat în România îți toacă nervii. De aceea combinația de success e corporatist în piață la Victoriei dar cu șpagă la poliție să nu îți ia carnetul că ai trecut voit pe roșu. Totul până la confortul propriu. Încercați o discuție în bulă și o să vedeți ochi dați peste cap și o să auziți „hai măi că nu e chiar așa”, „dar ce era să fac”, etc.

      00
    • …dar esti si barbar cu sotia ta. De ce nu o aduci acasa, si apoi parchezi ma mama naibii? Stii de regula celor 10 minute la mall si regula celor 30 de minute dupa amiaza din jurul blocurilor (la fiecare 10/30min o masina o sa plece de unde e parcata, din proximitatea unde doresti a parca. Dar esti si fixist pe deasupra :) nu te supara

      00
    • @Gustav: împreună și la bine și la rău. Dacă plouă ok, dar altfel ce are dacă mergeți braț la braț un pic? Tre’ să găsești ciorba caldă ca să n-o bați? Jeez.

      Fix atitudinea asta e problema. Cine respectă regulile e fixist, restul sunt agili, pe combinație. Nu treci pe roșu? Esti fixist. Vrei să fie clădirea construită la standarde? Ești fixist. Vrei să fie dezinfectat în spital? NU MAI FIȚ FICSIȘTI!!!

      00
    • si cand iti da nevasta dume din astea, nu iti spui in gandul tau „las ca iti rup eu curu’ diseara”?

      00
    • no offense dar nevasta daca imi zice de-asta merge cu autobuzul

      00
    • NOU
      #37

      Pe acelasi principiu incercati sa mergeti regulamentar pe nenorocirea aia de E85 spre Buzau si o sa vedeti ce bine va simtiti incercand sa respectati regulile in Romania.

      00
    • @manole

      Daca nu vrea ea?

      00
  7. Nu se va schimba nimic. in primul rand trebuie sa te schimbi pe tine insuti pentru a-ti merge mai bine. Libera initiativa a fost decimata in ultimii 10 ani. Au venit corporatiile si le-au luat maul la multi patronasi. Multi au plecat din tara, altii s-au angajat la stat cu spagutza fireste iar unii s-au bagat argati la multinationale. Romanul e neaos si ”dintr-o bucata”. El stie din mos stramosi ca in viata trebuie sa faci un copil , sa cumperi o casa si sanchi… sa plantezi un copac. Uite asa se arunca romanul din prima sa-si cumpere casa cu credit pe 30 de ani si s-a terminat povestea vietii lui. Va munci toata viata ca angajat si va muri sarac. Il va taxa statul toata viata cu 70 la suta din ce castiga deci nu va pune nimic deoparte pentru investitii. Va avea o pensie de mizerie , vreo 25 la suta din salariu pentru ca valul de decretei va duce sistemul actual de pensii in colaps. Va trebui sa isi vanda casa cumparata cu atat de multa truda pentru care a platit o viata si se va muta intr-o chichineata traind de pe o zi pe alta dar….ATENTIE va merge la vot ca poate o sa-i fie mai bine.

    00
  8. Baws, din pacate pentru a schimba un popor sunt doar doua optiuni:
    1. Dictatura sustinuta de un aparat de stat totalitar.
    2. Educatia

    Prima functioneaza bine, o stiau si romanii cand dadeau de greu. Nu poti avea lucruri facute repede si bine decat daca elimini procesul de decizie. Problema e ca iti trebuie un „dictator luminat”. Sau cel putin un om destept care sa stea doar atat cat sa faca bine pana sa i se suie puterea la cap. 6 luni ziceau tot romanii.

    A doua se numara in generatii. Si ce e mai nasol e ca nu e vorba de educatia „de la scoala” ci de aia de acasa, data in mare parte de personalitatile parintilor. Poti sa-i spui lu fii-tu sa nu fumeze, da’ daca ai trecut cu el pe rosu o copilarie intreaga, atitudinea fata de „reguli”, mai ales alea date de tine o sa fie la fel de relaxata…

    Tertium non datur. Tot ce s-a incercat si se incearca de mii de ani ca alternativa ori o ia pe una din doua cai, ori esueaza lamentabil. Sunt prea multi oameni bogati in politica si prea putini filozofi. Cand apare o Ayn Rand, schimba soarta alegerilor vreo suta de ani….

    00
    • O solutie ar fi ca educatia care ar trebui sa se faca acasa, dar e evident ca nu se face, sa se faca la scoala, tocmai pentru ca nu se face acasa.

      Mi se pare incredibil cat de multa lume nu intelege treaba asta simpla.

      Hai sa invatam toti de la gradinita cum sa trecem strada, cum sa ne spalam pe maini, cum sa nu aruncam gunoaie, cum sa facem sex cu prezervativ, de ce trebuire sa votam si asa mai departe.

      Scopul scolii tocmai asta ar trebui sa fie, sa inzestreze pe toata lumea cu niste chestii minimale care asigura ca societatea va functiona mai bine. E absurd sa ne plangem ca oamenii sunt needucati dar in acelasi timp sa consideram ca la scoala tre’ sa faci doar materiile clasice. Din care oricum cei mai multi nu raman cu mai nimic.

      00
    • Adica vrei sa inveti romanul despre responsabilitate? Ce ai baaa te-ai tampit? Nu mai spune la nimeni ca iti dau toti unfriend lol

      00
    • „Din pacate pentru a schimba un popor sunt doar doua optiuni:
      1. Dictatura sustinuta de un aparat de stat totalitar.”

      Ideea era sa schimbi un popor in bine.

      E de-a dreptul extremist sa crezi ca vreo dictatura e capabila de acest lucru. Dar oricum esti intr-o companie selecta: legionarii, comunistii, Pol-Pot, chestii. Toti visau sa faca o tara noua, o societate noua, un om nou prin dicatura. Partea proasta e ca oamenii „e” prosti, n-au inteles chestia si s-au cam opus. S-a lasat cu morti. Multi.

      00
    • Discutia e interesanta, asa ca o s-o iau pe rand si asta o sa fie un comentariu kilometric:

      @Mimi

      Nu la educatia aia ma refeream. Scoala transmite informatii incepand cu o varsta, si nu prea are de-a face cu formarea personalitatii. Scoala e un fel de „monitorul oficial”: iti explica regulile, dar nu-ti poate modifica felul in care le percepi.

      Educatia „de acasa” se bazeaza pe alte precepte, si de-aia vorbeam aici de personalitatea parintilor.

      Sa ma explic oleaca:

      1. Un copil in primii 1-2 ani de viata nu e mai mult decat un pui de animal. Un organism care intra intr-o lume necunoscuta neavand mai mult decat instinctul si empatia „somatica”. Astea sunt singurele lui mecanisme infailibile care ii asigura supravietuirea:

      a) Instinctul e ala care-ti spune ca inaltimea e rea, poti sa cazi de-acolo si sa mori (absolut bestial cum chestia asta se transmite genetic).

      b) Empatia somatica e aia care-ti spune ca atuci cand indivizii speciei de langa tine sunt speriati si le creste pulsul ca sa oxigeneze mai bine muschii si le pompeaza adrenalina in vene, e cazul ca si la tine sa se intample acelasi lucru, ca altfel esti fix ala care ajunge in gura leului.

      Chestiile astea tin de selectia naturala si au fost perfectionate in mii de ani de evolutie.
      Acum gandestete ca instinctiv un copil invata de la parintii lui cam tot, si instinctul de supravietuire ii spune sa emuleze intocmai comportamentul lor.

      Chestia asta se intampla intai prin imprumut direct si abia mult mai tarziu urma prin limbaj si abordarea fata de concepte abstracte.
      Asa ca pana sa incepi sa lucrezi cu „fa ce zice popa nu ce face popa”, felul in care actioneaza parintii tai sunt singura lege universal valabila, care iti umbla in codul de baza al personalitatii.

      Boon. Acum gandeste-te ca ai 3 ani si trece tac-tu cu tine strada de mana ampulea ca n-are chef sa mearga pana la trecere:

      Lei nu mai sunt, dar masinile te pot face terci, asa ca evolutia isi face treaba:
      Ii creste pulsul, secreta niste adrenalina, se emit oarece feromoni, i se incordeaza vocea ” hai acuma, repede!!! (siguranta si incredere, sic.)” , si tu ca un pui cuminte emulezi comportamentul.

      Stim cu totii ca adrenalina e misto, ca de-aia ne aruncam in cap legati cu coarda elastica.
      Acu pe trotuaru alalalt se intoarce onor tac-tu la tine si-ti spune: „Tu sa nu faci asa (nitica rusine) , ca e…periculos, da? ( indoiala) Te uiti in ambele parti si pe urma treci doar pe verde (nesiguranta)…”

      „Yeah right”. In teorie ar merge. Declarativ intelesul a fost transmis si informatia teoretic asimilata, ca , doar ca…vezi tu, animalutul din tine e mai puternic decat gandirea abstracta si creierul ala prost invata ca siguranta si increderea sunt mai misto decat rusinea, indoala si nesiguranta de mai tarziu.
      Asa ca e bine sa nu asculti de reguli, ca shot-ul de adrenalina e misto. Conexiunea in algoritmul de functionere e facuta.
      Acum inmulteste chestia asta cu toate prostiile „inafara legii” pe care le fac parintii de fata cu copiii ca-i mic si nu stie: „Franeaza, nu vezi ca e politie!” ( si pulsul creste), „L-am facut pe prost de 5 lei” ( si curg endorfinele).

      Chestia asta se transmite atat de bine incat bucuria de a avea de mancare e in codul de baza al tuturor alora care-au crescut in comunism si tranzitie. De-aia si avem costuri mai mari la chestii de baza, pentru ca suntem doua generatii intregi antrenate de limbajul sursa sa gasim mancarea ca pe un „status good”.
      Si caldura in casa, si masina pe care o conduci: Nu calculul matematic te face sa consideri superior un om care conduce o anume masina, ci vocea admitariva a alora mari din jurul tau: „ia uite si pe-asta ce masina si-a tras”

      Chestia asta difera mult in functie de societate. De-aia la noi iarna se tin 27 de grade in casa si arabii pun vara aerul conditionat pe 16 grade. Niciuna din temparaturi nu e potrivita, dar ce mandri erau tatii ca aveau caldura sau racoare mai mult decat vecinul…

      Scoala nu are cum se bate cu lucrurile astea. Vine mult mai tarziu si intampina o personalitate gata formata in „cei 7 ani de-acasa”.
      De aia abordarea asta se schimba doar de la o generatie la alta. Siguranta zilei de maine a parintilor se transmite abia la urmatoare generatie de copii..si asa mai departe.
      Si dureaza al naibii de mult.

      @ silicon v

      Dictatura benevolenta e un termen inventat de curand, insa are unii exponenti in istorie. In genral unui popor ii poti de multe ori face bine doar cu forta. Sau il poti salva de la dezbinare sau regres autodestructiv:

      1.Petru cel Mare a facut un plan de se tine toata Rusia dupa el de 300 si ceva de ani, cu Putin cu tot. Reforma impusa, razboaie pentru iesirile la mare ( vezi Crimeea si-n 1855 si acum). Pe vremea lui ar fi fost numit dictator.

      2. Tito tot dictator a fost, dar inca si acum pustii de 19-20 de ani vorbesc cu respect despre el, ca a tinut tara pe linie de plutire, in bunastare si o libertate la care altele nici nu puteau visa.

      3. Mustafa Kemal a mai scurtat pe cate unii de cap, a mai impus cu forta „oda bucuriei” pe la nuntile turcesti, dar a tinut tara intreaga cand era in pericol sa fie impartita ca un les intre caini. Dictator a fost, asta-i clar.

      4. Franco. S-a catarat pe-un razboi civil, dar isi inchipuie cineva istoria europei de vest cu o spanie comunista si rusofila in coaste? O criza cubaneza la patrat in anii 60? Cred ca mai muscam un razboi mondial de nu ne vedeam si acus am fi vanat pisici de foame prin campul Dudestilor.

      Binele se mai poate face si cu forta, chiar daca nu-i musai un bine imediat si universal valabil.
      Daca te detasezi indeajuns de mult de incarcatura emotionala, si in conferintele TED si „Carticica sefului de cuib” gasesti sfaturi valabile de leadership penru o societate mai buna.

      A bon entendeur, salut!

      00
    • @Habarnam

      Am o singura intrebare: alte societati cum au reusit sa se civilizeze?
      Iti spun eu, prin scoala, ca oameni suntem toti si suntem construiti la fel, deci de putut se poate.

      00
    • PS iar copiii merg la gradinita de la 3 ani, hai s-o mai lasam cu prostia asta cu 7 ani de acasa, ca ea vine din niste vremuri in care nu exista gradinita.

      La gradinita la care i-am dus eu pe ai mei au venit politisti sa le explice reguli de circulatie si pompieri sa le explice despre incendii.

      Fii-miu la 3 ani ma intreba deja ce facem daca la noi in casa va fi un incendiu, ca a auzit la gradinita. I-am aratat stingatorul si detectoarele de fum si i-am explicat ca daca tb sa plecam, plecam in 4 labe din casa pt ca fumul se acumuluaza intai sus.

      Acum la scoala fac simulari de incendiu in fiecare luna.

      Se poate, daca se vrea.

      00
  9. Eu zic ca schimbarea porneste de la educatie si pedepsirea exemplara a celor care incalca legea.
    Unii parcheaza aiurea, nu stau in coloana, depasesc pe linie continu si il doare la basca de viata altora si politia spune ca nu ai camera omologata, medici cu salar de de 3mii euro inca iau plicuri, sef de politie la chef de interlopi, +mii de exemple. Pana cand nu vor fi pedepsiti repede si aspru toti rahatii de mai sus nu se va schimba nimic. Si ghici ce, aia care dau legi exact din randul astora au ajuns acolo si prietenii si familiile lor exact genul asta de mizerii fac si niciodata n-a patit nimeni nimic.
    Dar hei si eu si tu vrem o schimbare dar totusi imi las copilul exact in fata scolii si ma plang ca e blocat tot traficul. Tot eu si tu mergi cu avionu si nu pui toate metalele, electronicele si lichidele in tava, cureaua o lasi pe tine, oamenii din spatele tau asteapta in plus, dar hei, ce-ai facut rau? Instinctorul si trusa de prim ajutor din masina e expirat din 2015 dar hei si daca e foc cine stie sa-l foloseasca sau sa dea un prim ajutor?
    Daca iese Iisus presedinte, Sf. petru prim ministru si ingerii in parlamemt tot nu ne va putea apara de noi insine ca suntem niste oi fara stapan.

    00
    • As adauga ca e este nevoie de mult timp si bani pentru asta.
      Pentru generatiile care mai sunt in scoala merge educatia, pana la 18 ani ai timp sa-l civilizezi cat de cat, la 6-7 ore de stat in clasa.
      Pentru generatiile care au terminat scoala mai merge numai cu biciul, astia sunt deja pierduti.
      Problema majora e ca educatia din scoli e la pamant, mai ramane aia facuta acasa unde se poate. Si nu sunt sanse mari de schimbare a sistemului.
      Iar cu biciul nu are cine sa dea, ca astia care sunt la putere sunt in general hoti, nesimtiti si necivilizati, doar nu sunt prosti sa-si dea singuri cu biciul pe spinare.

      00
    • te simți un pic mai în siguranță acum?

    • Intamplarea face ca 1 detector a fost pentru fratemiu si sa declansat la vecinul de sub el care dormea beat ( stare generala) si isi usca geaca deasupra aragazului si ghici ce …? A luat foc logic …. din fericire doar perdeaua geaca si aragazul distruse .
      Raspunsul clar DA. ( un pret prea mic de platit pentru ce consecinte pot exista)

      ps: mai am de luat spray NATO :)))

      00
  10. am citit „frigidere” și mi-am adus aminte o chestie.
    La țară, în România:
    A murit el. A făcut atac cerebral și a murit. Unii spun de la băutură, alții spun că era bătrân. (nu avea 70 împliniți).
    Ea a vândut vacile.
    „Nu mai avea cine le paste, și oricum zona se asfaltase iar vecinii făceau scandal că se balega vacile pe drum asfaltat. Am vândut vacile și am cumpărat frigider.”

    Seamănă cu România povestea asta?
    Au vândut „producția” și au cumpărat… ce? Ce să țină în frigider, la țară, după o viață în care nu au avut nevoie de el?

    00
    • La țară de la o anumită vârstă nu mai poți avea grijă de animale (trezit dimineață muls, adapat, dus la păscut, adunat fân pentru iarnă…) așa că reduci activitatea la câteva păsări. Dacă ai copiii în sat îți mai aduc ei la cateva zile niște lapte, brânză și câte o oală de mâncare gătită. In cazul ăsta chiar ai nevoie de frigider ca să nu se altereze mâncarea in alea 2-3 zile până la următoarea vizită.

      00
    • Tocmesti un baiat. „Un copil de suflet”, de exemplu.
      Ma rog, discutia e lunga. Ai dreptate pe caz general, nu in acest caz particular. Pentru ca tot satul cumpara de la ei, fiind singurii ramasi cu animale asa mari. Si locuiesc la capat de sat, deci se poate „direct pe camp”.
      Anyway, am mentionat povestea doar ca articolul m-a dus imediat cu gandul la acesti oameni. Oare de ce?

      00
  11. 0,06 la mie faci de la o bomboana cu coniac :))

    00
  12. In primul rand trebuie sa ne schimbam pe noi pentru a ne merge mai bine. Romanul e neaos si ”dintr-o bucata”. El stie din mosi stramosi ca in viata trebuie sa faci un copil , sa cumperi o casa si sanchi… sa plantezi un copac. Uite asa se arunca romanul din prima sa-si cumpere casa cu credit pe 30 de ani si s-a terminat povestea vietii lui. Va munci toata viata ca angajat si va muri sarac. Il va taxa statul toata viata cu 70 % din ce castiga deci nu va pune nimic deoparte pentru investitii. Va avea o pensie de mizerie echivalentul a 25% la suta din salariu, pentru ca valul decreteilor va duce sistemul actual de pensii in colaps. Va trebui sa isi vanda casa cumparata cu atat de multa truda pentru care a platit o viata si se va muta intr-o chichineata traind de pe o zi pe alta

    00
  13. Cu situația geo-politică ce se crease când a început conflictul din Ucraina, dacă politicienilor români le păsa vreun pic, puteau negocia pentru România condițiile de care a beneficiat Corea de Sud după războiul din Peninsula. Chiar și acum, cu Turcia rupând lanțul, ar fi loc de pretenții și negocieri serioase cu EU și mai ales US.

    Ori chestiile astea nu au apărut pe niciuna din platformele politice, nici măcar în stadiul de promisiuni…

    Cred că asta demonstrează încă o dată că atât politicienii cât și poporul sunt de foarte slabă calitate.

    00
  14. Geniala caricatura, eu eram la 50-50 sa ma duc sau nu, si a schimbat proportia :)

    00
  15. Pana la aparitia lui Dragnea in politica mare, credeam cu tarie ca un lider providential ne poate scoate din cacat. Ulterior, dupa toate chixurile date de dansul, s-a demonstrat ca in mare problema sta in oamenii ce alcatuiesc un stat si ca indiferent spre ce cale isi va dori vreun lider iluminat sa ne duca, poporul roman ii poate da oricand o mare m…. acelui lider, fie ca-l cheama Dragnea, Iohannis.
    Ceea ce ne duce la urmatoarea problema ce este una cronica pentru noi: Ce fel de tara vrem sa fim? Noi nu ne-am pus niciodata problema la modul serios(vorbesc de perioada post-comunista) de cum ne-am dori sa arate tara noastra. Stim de la geografie si istorie ce natie speciala suntem(si in anumite momente chiar suntem speciali), dar niciodata nu ne-am dorit sa fim o tara de top in ceva. Stiu ca sunt cuvinte, mari dar cand iti propui un obiectiv maret, gen sa fi in primele 5 tari din UE ca forta economica/militara te cam pui pe treaba si problemele astea de baza(stingatoare de incediu, senzori de fum, cauciuri de iarna etc.) le rezolvi fluierand si te concentrezi pe chestii mai importante. Ori noi, in continuare avem probleme existentiale de tipul primari in doua tururi sau nebunia aia cu recursul compensatoriu. Romania nu va evolua ca tara, daca in continuare ne impiedicam in cioturile astea, insa motivul pentru care ne impiedicam de ele este unu simplu: ele se pot rezolva usor, pe cand modernizarea tarii, aplicarea legilor pe care le avem necesita ceva munca.
    M-am uitat la toti candidatii si ce propuneri au, de asemenea m-am uitat sa vad ce atributii are presedintele si am realizat ca in mare acesta e in concediu. Desigur are o oarecare simbolistica, dar ma indoiesc ca vreunul dintre candidatii ajunsi la Cotroceni vor face ceva diferit fata de plimbaretul nostru. Asa ca sunt in dilema actuala intre a nu ma duce la vot sau sa-l votez pe plimbaret, sa fiu sincer ar merge si o anulare de vot, dar la cum e facuta legea electorala tot la plimbaret ajunge votul.

    00
    • Hai că m-ai aruncat în cea mai neguroasă confuzie: tu erai unul care credea în liderul providențial Dragnea? Păi nu văd cu ce se evidențiase Dragnea, în afară de mișmașuri și șmenuri de baron local…

      Bine măi… Valentine.

      00
    • eu votez ca sa-l trimit la plimbare pe plimbaret!
      win-win!

      00
    • „ele se pot rezolva usor, pe cand modernizarea tarii, aplicarea legilor pe care le avem necesita ceva munca”

      pasul mare în calitatea vieții (și în calitatea muncii, și în calitatea oamenilor) se face prin pași mici. când ai 90% mașini reparate pe șosea. când ai 90% oameni care respectă legea. când ai 90% trotuare curățate de zăpadă la 7am. când ai 90% întreținere plătită. când ai 90% străzi asfaltate în orașe.

      exemple bune în direcția asta e clujul (sau sibiul/brașovul). boc n-a făcut mare căcat acolo, a făcut chestii mici, dar din 10 prostii mici făcute s-a ridicat calitatea vieții cu 20-30% față de bucurești/iași/constanța.

      de aia se bate monedă, de pildă, pe ridicarea rablelor sau pe taxarea lor. pentru că scapi de stresul de a căuta parcare seara când vii de la muncă. îți crește nivelul de trai. nu intri în casă nervos și pus pe scandal.

  16. Eu vad lucrurile mai simplist:
    1. Un sistem intreg se schimba foarte greu si in timp foarte foarte lung.
    2. Schimbarea e la nivel mare si mic. Da, sus totul este maro insa asta nu inseamna ca fiecare nu poate schimba ceva in bine la el si in jurul lui, ca vb de mai multa miscare, de a nu arunca gunoiul pe strada sau un zambet in plus.
    3. In Europa de Est valorile sunt schimbate de foarte mult timp si scopul suprem e „sa fii smecher, sa ai bani si putere”. Indiferent cine este sau o sa ajunga la putere o sa se comporte la fel, pentru ca asta e scopul, asta invata oamenii de mici ca vor si spre asta tind. Ca unii au 3 angajati si isi bat joc de ei si ca altii au studii superioare, stapanesc o tara intreaga si invita poporul sa „ii numere ouale” sau „sa nu mai umble cu coruptia in gura” e doar o chestie de numere, nimic altceva.
    4. Tot mai multi oameni buni au plecat din sistem, au iesit din el si fix aia erau oamenii care puteau initia o schimbare, dovada ca ei sunt foarte apreciati in strainatate
    5. USR o sa scada in viitorul mandat de 4 ani. Ei cresc pentru ca sunt o speranta, exact ca si Emilut insa cand vor ajunge la putere intr-o alianta si vor vedea ca nimeni nu vrea de fapt schimbare, ca justitia paralizata e buna si pentru PSD, si pentru PNL, si pentru unguri iar ei vor fi asociati cu toate astea – atunci totul se va termina si vor intra in cadere
    6. Speranta e inutila, realistic vorbind diferentele vor fi de maxim 20% si vor fi oscilante, in functie de cine e la putere si cand (la inceput de mandat masurile sunt populiste, spre final se fura mai mult pentru ca se termina oportunitatea si decontul e suportat de urmatorii).

    00
  17. Handicapul romanilor: Pesimismul asta cronic, inainte sa se faca ceva, inainte sa se INCERCE sa se faca. Cand apare o mica speranta, sarim toti si-i dam pumni la ficatzi, doar doar s-o plictisi speranta sa ne mai deranjeze. Si d-aia stam in rahat, ca noi vrem asa ceva, am ajuns sa fraternizam cu cel care ne persecuta, sa-l apreciem si ajutam sa fie pe aceeasi pozitie. Un fel de sindrom Stockholm, dar varianta mioritica.

    00
  18. Sunt 2 candidati pe un post ( presedinte parlamentar, primar…. ): unul prost si unul mai putin prost…nici unul nu e bun/perfect.
    Sunt 10 care voteaza: 3 prosti 2 mai putini prosti si 5 destepti.
    Cei 3 prosti isi voteaza candidatul prost … cei 2 mai putin prosti isi voteaza candidatul mai putin prost….iar cei 5 destepti nu se duc la vot ca nu au pe cine sa voteze ( se p… pe el de vot).
    Ghici cine castiga alegerile?

    00
  19. Peste 200 000 de diasporeni au iesit la vot.
    Eu zic ca e un progres totusi ca pentru prima oara in istorie, PSD va rata intrarea in turul 2.

    00
  20. Cât adevăr pur, ma mir ca te citește cineva :))

    00
  21. Era gol orașul vineri la ora la care îmi duc copiii la școală nu era coada ca de obicei pe sosea.La fel, spre birou in loc de 20 minute de la școala cu mașina am făcut 8.Bucuresti.Am votat acum aproximativ 2 ore dar cam bătea vantul.

    00
  22. Cu Ilfov, Cluj, Brașov și Sibiu în top la prezenta la vot e clar ca barna ajunge în turul 2.

    00
    • Anyway, județe Iohanniste, nu doar useriste. Nepesediste, oricum. Dar vad ca 39+17 e peste suma pnl+usr (49%) de la europarlamentare. Încurajator.

      00
  23. @andrei
    Pai useristii ii fac pe restul prosti, incompetenți, corupți etc pt ca respectivii au fost la putere și au dovedit-o.
    Nu e bine pt nici o democrație când opoziția se poarta prea frumos cu puterea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube