Da’ cu umanitatea ce-ați avut?

Dacă e să reproșez ceva nației ăsteia este că e lipsită de umor. Serios, rumânii sunt cei mai serioși europeni, au un stil de a scoate tot umorul din orice situație.

Să luăm un caz concret. Știi gluma aia cu „la reconstituire a trebuit să bată din nou victima să știe polițiștii cum s-a întâmplat”? N-ai cum să n-o știi, e veche de mai bine de un secol, până și într-o povestire de-a lui Hasek apare. Ei bine, noi am reușit să luăm gluma asta și să facem unul din cele mai triste filme din lume, „Reconstituirea”, a lui Lucian Pintilie. Filmul este considerat de Asociația Criticilor de Film din România cel mai bun film românesc evăr, pentru că și ăia sunt lipsiți de umor. Serios, nu există un critic de film român cu umor, sunt exact opusul, savurează doar tristețea și gore-ul.

Dar asta doar dacă te uiți la suprafață. Că dacă te uiți cu atenție, românii au cel mai bun umor posibil, gen ne pișăm pe amatori de tipul Bill Burr sau Louie C.K. sau alți Arșinei de-ăștia.

Fii atent, la emisiunea iUmor de la Antene a venit și un anume Petre Roman care a făcut ceva numit „roast”. Roastul e cea mai ușoară formă de umor, toată lumea poate s-o facă, inclusiv retardații. Ca dovadă, fratele vostru Eftimie a făcut roast lui Micutzu, a primit și aplauze. Partea cu adevărat amuzantă nu e că Petre Roman a recitat niște chestii de pe o foaie, aia e de suprafață, să râdă oamenii care au inteligența Deliei. Partea mișto e că Petre Roman este în momentul de față acuzat de CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII.

Înțelegi, fratele meu? Petre Roman nu a săvârșit fapte reprobabile doar împotriva oamenilor muncii de la orașe și sate sau împotriva unui coleg. Nu, împotriva întregii umanități. Îți dai seama cât de mare e umanitatea? Petre Roman e acuzat de crime împotriva lui Obama, cosmonautului Chris Hadfield și scriitoarei J.K. Rowling. În ghereta aia în care doarme modestul Jose Mujica îl vezi pe moș ridicându-se obosit în toiul nopții, aprinde un chiștoc de cui și oftează, că degeaba a condus județul ăla al lui spre glorie și progres dacă oameni care i-au greșit lui, că și el face parte din umanitate, sunt în continuare nepedepsiți.

Îl și vezi pe procurorul ăla care a făcut dosarul ăsta pentru „Crime împotriva umanității” cum se duce în Control să bea un vin și să se relaxeze și apare una din corporatistele alea parfumate care se tot învârt pe-acolo să agațe și ele ceva. Și ăsta povestește cu ce se ocupă, adică „îl urmăresc pe unu, i-am făcut dosar, știi ce-a făcut? – Ce? -Crime împotriva umanității”. Iar femeia, uimită că stă în fața unui astfel de bărbat, nu unul care aleagă țigani care au furat o găină, i-o zice direct: „Cheamă un UBER că mi-a pleznit sutienul și vreau să ți-o sug exact acum”.

E o comedie germană destul de drăguță numită „Ghici cine s-a întors” în care Hitler se trezește în 2014 și se apucă din nou de treabă. Dacă nu știi cine-i Hitler, ei bine, el e echivalentul german al lui Petre Roman, numeroși oameni susțin că și acesta a făcut, fii atent, CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII. Și Hitler, ca și omologul său român Petre Roman, ajunge să aibă succes la o emisiune de comedie la TV. Diferența e că ăla e doar un film, la noi reală toată treaba.

Un alt aspect important al comediei este „livrarea”. Ideea e, cu cât spui o chestie mai cretină cu atâta trebuie să pari mai serios. Cred că britanicii îi zic „deadpan” chestiei astea. De-aia consider că este important, dacă nu chiar obligatoriu, ca procesul lui Petre Roman să fie televizat în întregime, ca ăla de Nuremberg, pentru că asta ar fi singura noastră șansă să luăm Nobelul pentru umor, un premiu ce va fi inventat pe loc doar pentru noi.

Că vreau să văd reporterițele alea care cotcodăcesc pe lângă tribunal punându-i microfonul în față și întrebându-l „Vă pare rău pentru ce-ați făcut? Aveți remușcări că ați făcut crime împotriva umanității?”. Și dup-aia interviuri cu avocatul criminalului împotriva umanității, care va încerca s-o scalde cu „dom’le, să investigăm, să vedem, poate și umanitatea a făcut ceva, poate l-a înjurat, v-ați gândit? Nu v-ați gândit, că vă gândiți numai la voi și la concedii în Grecia”.

Și Petre Roman trebuie dus în boxa martorilor și pus să explice „ce-a fost în capul dumneavoastră când v-ați gândit să faceți crimele astea împotriva umanității, cu ce v-a supărat. Erați conștient în momentul în care făceați crima?”. Și vreau să-l aud pe Roman când recunoaște că a făcut-o ca să aibă mai mult succes la gagici.

La final am putea să apăsăm pedala umorului la maxim și să-l condamnăm pe ăsta la moarte prin spânzurare (pedeapsa obișnuită pentru genul ăsta de faptă) și să ne uităm cum se chinuie călăul să-l agațe pe Petre Roman cu sfoară, că ăla n-are gât.

Și știu că citind în diagonală textul ăsta, încordat și însetat de dreptate cum știu că ești, ai avut tot timpul în minte un nume și vrei să fii primul care-l pune în comentarii. Iar numele ăla este Ion Iliescu, că și el e acuzat de același lucru. Și știi ce zic? Dacă în țara asta de Tăpălagi serioși Parchetul anunță că n-a mers dosarul cu „Crime împotriva umanității”, că a scăpat moșu’, și că vor deschide un nou dosar pentru „Crime intergalactice” pentru el, Petrică și Gelu Voican Voiculescu, garantez, dar garantez că cel puțin 75% din public va lua chestia asta în serios fără să clipească. Și vor fi dezbateri interminabile la televizor despre cât mai trenează dosarul intergalactic al lui Iliescu fără ca cineva să renunțe la rol și să izbucnească într-un râs homeric.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

 1. am crezut, pana aproape de final, ca e scris de Cristici.

  00
 2. Eu am crezut, pana aproape de final, ca cel care a scris e pe cox.

  00
 3. Am ramas un pic confuz, il speli sau nu pe baiat? Ca parca esti cu buretele in mana si esti nehotarat.

  00
  • NOU
   #6

   Daca (!) am inteles ce vrea sa zica Eftimie, cred ca morala povestii e alta. Tu furi o gaina, eu te-acuz ca ai furat un BMW, tu scapi nevinovat, eu pare ca mi-am facut treaba. Justitia Romana.

   00
  • Aha, deci il spala. Zice ca baiatu nu a furat un BMW si in fapt un mizilic acolo. Ok, m-am lamurit. Mersi.
   @eftimie: te-am scos de la corazon cu asta

   00
  • Eftimie scrie ca sa ramanem confuzi. Adica sa ne folosim bibilica. Adica e in raspar cu trend-ul jurnalismului de azi care e de tipul „uite ce trebuie sa crezi azi”.
   Consumatorul de stiri si opinii vrea papica gata mestecata.

   00
 4. Trebuie să ai ceva creier pentru a avea umor…noi avem ‘caterincă’…

  00
 5. „de unde cumpăr în Brașov 2 baterii de ceas de dimensiuni dubioase?” eu am gasit la pepco un carton cu toate bateriile posibile. e drept ca pentru o baterie am luat toata gama…

  00
 6. Am citit undeva că un grup de pensionare, foste angajate la APACA, i-au oferit lui Petre Roman 200 de mărci germane și un cartuș de Kent 8 ca să nu mai apară la televizor cu glume de căcat.

  00
 7. Articolul ăsta e echivalentul memei cu „Assault and Battery” și poză cu Duracel.

  00
 8. Petre Roman a făcut o mare crimă împotriva umanității când și-a dat drumu în mama Oanei Roman.

  00
 9. Deci „roast” este chestia pe care o făceam acum 30 de ani, în liceu, ce semăna cu o poștă verbală, adică prindeam un tip nou în colimator și făceam mișto de el până îi dădeau lacrimile. Sau ne dădeau nouă lacrimile, de la atâta râs. Ce chestie, nici nu bănuiam cât de rafinați eram pe atunci 😁

  00
 10. Ce treaba are sula cu prefectura? Sa îl compari pe Hitler cu Roman e cale lunga, da omul este un răsfățat al sistemului care a beneficiat de o educație în vest.. Insa hai sa ne amintim cum a apărut la balcon când pulimea era pe cale sa îl matraseasca pe Coposu sau ca nu a fost de acord deloc cu venirea minerilor marele nostru ghinion ca tara este ca nu a ieșit președinte în 92 poate tara asta ar fi arătat altfel.. Cat despre crimele de la revoluție hai sa fim serioși.. Dracu știe ce a fost atunci și cine a fost implicat.. Da omul este un nenorocit sunt convins ca are multe schelete în debara 😅 dar de aici pana sa îl faci criminal…

  00
  • NOU
   #18

   Nimic nu e mai „crima impotriva umanitatii” decat aparitia la balcon a unui nene care, aproape de unul singur, scosese 25% in alegeri vreme de un deceniu, inclusiv dupa ce ocupase postul. (Sa scoti 25% inainte sa ocupi postul cu atributii e mai usor. Probabil DD sau Becali ar fi facut-o si pe asta, daca nu venea Justitia sa ii rezolve.)

   Crima impotriva umanitatii de iesire la balcon e agravat daca faci misto de un mos, dintr-un grup de mosi pompati de Europa Libera, care nu a prins niciodata 15%. Nu l-a matrasit nimeni pe Mos 12%. Minerii l-au asaltat in stilul „novicioc”, adica nu a patit nimeni nimic, dar jeluirile VoA au fost mai mari ca la un masacru cu incendiu la maternitate.

   Hotararile judecatoresti din 1990, care au inculpat tot pe Bobu si Dinca, au dus la asasinarea sotilor Ceausescu si au exonerat militarii (cam singurii cu pusca la vremea aia), sunt expresia legilor romanesti din noua republica. De 30 de ani traim in sistemul asta de stat de drept. UE zice ca suntem pe calea cea buna. Deci ce vrei tu, dughinism nazbolist? Nu se poate, POPORUL A VOTAT REPETAT ALTCEVA, fortele de ordine prefera sistemul asta.

   00
 11. umanitate

  1. ♦ Colectivitate de oameni.
  2. Totalitatea oamenilor; omenire

  00
  • Dacă va sta în puterea mea să acord vreodată premiul Nobel pentru inteligență, tu vei fi primul laureat. Nu știu câți dintre noi ar fi avut ideea asta monumentală să intre pe dexonline, să ia definiția cu copy/paste și să o lase aici.

   Și nu e vorba doar de inteligență ci și de abnegație și curaj. Dacă te văd pe stradă o să dau salutul militar și o să cânt imnul.

  • Crimes against humanity are certain acts that are purposely committed as part of a widespread or systematic policy, directed against civilians, in times of war or peace.

   00
  • Umanitatea = o treabă complexă, plină de probleme

   00
  • Eftimie, tu ești Fluture?

   00
  • Gamblin = Captain Obvious …. also … mad Ctrl+v skills … tot ce pot spune este: „Teach me, oh great master !”

   00
 12. În România prin „crime împotriva umanității” se inteleg actele și faptele prevăzute de art. 439 din codul penal.
  Procurorul caută probe și face dosarul, iar judecătorului judecă pe baza codul penal, nu a dex online, a dicționarului explicativ al limbii române sau a dicționarului Webster (sau ce dicționar a folosit Gamblin).
  Faptul că Hitler a ucis câteva milioane de oameni, nu-l scutește pe Petrică să răspundă pt câteva zeci/sute.

  00
  • NOU
   #26

   Pe Petrica il scuteste faptul ca suntem in Romania.

   00
  • bineinteles. ce spune el este o prostie si pe plan legal, nu doar lingvistic. eu i-am zis ca umanitate inseamna si colectiv de oameni, fiindca el spunea ca e o prostie sa spui crime impotriva ummnitatii, crezand ca umanitate, in cazul asta se refera la totatlitaea oamenilor. si am vrut sa-l agit putin

   dar de fapt crime impotriva umanitatii se refera la calitatea de a fi uman. nu la numar. asta asa, ca idee.

   00
  • @Corcodusulpe, sper să nu-l scutească, dacă nu mă înșală memoria infracțiunile din tot capitolul ăla (mai e și genocidul și încă nu știu ce) nu se prescriu.
   @Gamblin, înțeleg. De acord cu tine.

   00
 13. S-a pus deja pe film un proces din ăsta, cu umor, cu tot ce trebuie, vezi USA vs Fielding Mellish.

  00
 14. Asteptam follow-up despre corporatista si procuror.

  00
 15. Saracul Hitler, o sa ramana in istorie ca omul care e comparat cu toti imbecilii. Ar trebui sa fie un concurs la TV „Cel mai retardat om care a fost comparat cu Hitler!”. Practic orice taranete poate sa traga o basina mai tare intr-un anumit context si sa devina noul Hitler.

  00
 16. Hai ca ai intorso fain, din condei, cu Iliescu… toata polologhia cu senilul de Roman doar ca sa relativizam rolul lui Taica Ilici… as zice ca a mers, daca bagatelizam, amestecam pe Roman cu Nurnberg, ma gandesc ca Iliescu il putem trece oriunde, intre Mujica (sarac si cinstit) si glumele misogine ale lui Bugs Bunny….a fost si el un om, n-a dat cu paru’!

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube