Uite antivaccinistul

Vreau să vă zic că între ăla care țipă că nu se vaccinează și ăla care se trage pe cur să se vaccineze cu vaccinul ăla bun, de la Faizăr, nu e nicio diferență la nivel conceptual sau intelectual.

Și unul și altul cred că se pricep la vaccinuri.

Și unul și altul n-au fost iubiți suficient când erau mici și simt nevoia acum să facă caca pe casa scării ca să-i bage lumea în seamă. Diferențele sunt minore, de nuanțe.

Eu, personal, cred că ăla care o tărăgănează pentru vaccinul ăla bun e mai nasol ca și calitate umană. Scopul trebii ăsteia era să ne vaccinăm cât mai repede să terminăm cu scandalul și să ne vedem de viață. Când tot dai vibe-ul ăsta în societate că se mai poate aștepta, nu cu ăsta, cu ăla bunu’, contribui mai mult la neîncrederea în metodă decât ăla care nu crede deloc.

Și nu, părerea ta despre ce vaccin e mai bun că ai citit și ești informat nu valorează nimic. Nu știi care e mai bun, nici medicii nu știu, nici oamenii de știință, că nu e știință exactă. Acu 100 de ani aceiași oameni îți dădeau cocaină cu mercur și spuneau că e bună. Cum te uiți tu acum la ăia s-ar putea să se uite ăia de peste 50 de ani la vaccinurile noastre. Și nici calculele matematice cu rapel, statistici și probabilități, 95% din păreriști fac scurt-circuit dacă trebuie să rezolve o ecuație de a zecea, matematica le e mai străină decât chineza. Așa că STFU.

Vrăjeala asta cu „hai să-mi aleg vaccinul” arată doar că ăla spune că nu e chiar o urgență toată treaba asta și nici nu e atât de gravă problema. Eu nu te judec pentru faza asta, fiecare crede ce vrea, doar îți atrag atenția că n-ar trebui să mai arăți cu degetul pe altul.

A, și că e super-vizibil că nu crezi în Covid. Nu de tot.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

132 comentarii

  1. Am mai pus un comentariu azi la alt post al lui zoso : m-am pus pe lista de așteptare in prima zi cand s-a startat faza 3 ( 15 martie ) ; la aproape o luna , nu am primit mesaj de programare…deci tu spui sa ma duc la centre cu Astra-Zeneca ? Right ? Desi in mai multe tari din UE a fost stopat temporar sau se administreaza doar unor categorii de varsta ? Deci autoritățile de acolo gresesc ? Pai nu cumva gresesc si cu intratul in case la o anumita ora? Sau luam doar perspectiva care ne convine ?

    00
    • Circulă peste tot pe net informații cu centre la care te poți programa mai repede, chiar și cu Pfizer și mai ales cu Moderna, care a căzut victimă colaterală clișeelor „Pfizer e ăla bunu, restu de săraci”

      00
    • zice ca el si-a facut opel astra si a scapat.
      ce nu zice e ce a baut (cand nu bea scrie texte mai lungi).

      bai Ef, toti sunt buni de gura pana ajung politicieni. apoi ajung ca neajutoratul ala, cum il cheama….?

      00
    • @car: a fost stopat peste tot pt că niște oameni „a” făcut tromboză. Nu este dovedită încă legătura între vaccin și boală da’ s-a dovedit deja mai demult că, anticoncepționalele cresc de patru ori riscul de a face tromboză. Poate in viitor când vei vrea sa cumperi acest vaccin producătorii vor scrie pe etichetă exact cum scriu acum la „antibaby” și lumea va fi mai puțin paranoică.

      Până atunci, femeile să ia niste pastile chiar dacă riscul de a le îmbolnăvi e mare…noi băieții sa fim cu coițe și să așteptăm p’ăla bunuțu! Vai de coițele multora.

      PS: eu am făcut Astra zeneca. Ca efect advers principal e o dorință arzătoare de f..e un cap in gură la muuuult mai multă lume ca până acum!

      00
    • Ok.Dar a fost dovedit ca daca intram in casa la 22.00 si nu la 23.00 scade numarul de infectări ? Sau ca nu era mai buna o noua perioada de 2 săptămâni de stat in casuta si iesit doar pt potol,medicamente, doctor si vaccin si apoi sa fie relaxate restricțiile? Sau poate 4 săptămâni si nu 2 ? Dar de Sputnik ce zici ? E bun ? Sau de cel al chinezilor ? Sau ca a lu Pfizer nu ar mai foarte eficient impotriva tulpinii sud africane? Poate orice e mai bine decat nimic …poate …cert este ca nu imi vine sa dau in cap in gura cuiva….ma spal in continuare constiincios pe mâini, port masca …si astept sa puna data estimata pe platforma…daca o sa fie peste n luni,probabil nu o sa mai astept si fac AZ…Sanatate !

      00
    • @car: mă omule bun prea multe întrebări îți pui. E o pandemie de virus contagios. Trebuia vaccin… și a apărut. Empatia îți zice să îl faci. Atât. Sunt țări unde s-au vaccinat milioane… majoritatea, covârșitoare de altfel, n-au nici pe dracu iar fața de Nr de vaccinări efectele adverse sunt minime…e free informația. S-au făcut și documentare despre Covid, de ce sunt restricții, despre mască, despre ce înseamnă limitarea deplasării după o anumită oră, despre amatorismul sau profesionalismul anumitor state…PLM aproape despre tot… ca sa fim informați cât de cât. Cu toate astea românii își iau informația de pe Facebook… și din gura lumii. Eu sincer nu mai pot discuta despre restricții cu nime’ . Mă doare la doi metri.
      Totuși Adevărul este că…Avem 35% din populație care n-a citit o carte NICIODATĂ și peste 5 milioane care trăiesc în sărăcie lucie. Fără apă curentă sau acces la educație. Eu mi-aș face probleme mai mult din pricina acestora decât de eficacitatea vaccinurilor rusești sau chinezești.
      Rromania in acest fel în maxim zece ani va face implozie cu sau fara viruși. Sper sa prinzi până atunci loc pe listele pfizer.😉

      00
    • @ o ana: câtă vreme Bill Gates s-a vaccinat cu Moderna, în cărțile mele Pfizer e sărăcia 😁

      00
    • si eu am prins Moderna. ma uit cam cu mila la pfizeristi si de-a dreptul cu scarba la zeneci :)

      00
  2. mi-e așa de greu să mă abțin =(

    00
  3. Boss, las-o jos ca macane…

    00
  4. Dar bine ca stii tu, mintosule (not). Trage-te tu pe cur odata inapoi din grota păroasă de unde ai iesit.

    00
  5. ok ill bite

    toti, fara exceptie, din cei cu care am interactionat si m-au indemnat sa fac vaccinul sunt ori obezi, ori bolnavi de ceva, ori alcoolici/fumatori cronici.

    și toti argumenteaza cu ”binele comun” când de fapt totul se trage din egoism.
    fiecare pentru el și știi că așa e.

    lasă cardeala men.

    00
    • Minți. Colonelul Gheorghiță nu este nici obez, nici bolnav, nici alcoolic, nici fumător înrăit. Sau Iohannis.

      Problema cu mințitul e că ai impresia că mă minți doar pe mine sau pe ăștia de-aici când efectiv orice om care te vede și te aude știe că minți.

    • Sunt de acord că totul e din egoism. Dar tot din egoism ar trebui să îl facem cât mai mulți din 2 motive mari și late:
      1. Să nu permitem virusului să se antreneze și să devină din ce în ce mai bun, că până la urmă nu se știe dacă nu cumva ajunge să îl răpună fix pe ăla care se consideră de neatins, sau ca se alege cu hai cel mult o răceală.
      2. Să putem reveni la o calitate a vieții cât mai apropiată de cea de dinainte de pandemie. Să nu ne adâncim și mai mult în sărăcie, depresie, să nu murim de alte boli tratabile pentru că nu avem acces la servicii medicale din cauza covid.

      00
    • Ce prost e Matei ăla. N-ai replici la tâmpenia aia.

      Și Eftimie, man, te urmăresc de ani de zile, nu-ș ce să zic, mi se pare că începi să te duci pe pulă. Scrii încrâncenat, de multe ori bați câmpii cu teorii de nișă care-s total lipsite de… orice, urlă depresia și disperarea-n tine, coae. Și asta-ți imprimă, să nu ajungem la Weltanchauung, ci să rămânem pe estetică, o urâțenie pe care n-o aveai. Plm. Sper că nu te pulii prea rău, sper că sunt prost, sper că bat câmpii și sug puli de negru.

      Ai și tu grijă de tine.

      00
    • Asta cu comorbiditățile e tot opera guvernanților. Că în primele luni voiau să ne explice ce bun e de fapt sistemul nostru medical că de fapt ăia nu mureau de Covid ci că oricum ar fi murit și a fost doar o coincidență. Le venise vremea.

      Și uite că la prost ia rămas în minte că dacă el joaca fotbal cu băieții și poate să umble fără rușine cu tricoul ridicat peste burtă vara la el prin cartier cu șlapii ăia buni, atunci gata, e imunizat și numai ăia slăbiți se tem.

      00
    • Ce prost esti, Eftimie. Am zis despre oamenii cu care am interactionat personal. Si generali gh si ionannis ce puteau sa zica altceva? Serios, stai in banca ta.

      00
    • cata dreptate avea ala cu articolul despre a nu mai incerca sa convingem idiotii sa se vaccineze.

      00
    • daca tot vorbim anecdotic, din cercul meu aia „ingrijorati” sau „reticenti” sunt obezi/ fumatori/ astmatici/ rachieri.

      La aia le e frica de ce chestii „experimentale” ne baga astia in organism.

      00
    • matei, sugi pula.

      00
    • @Dănutz Maestre, sună foarte fain ce zici tu și știu și de ce-o zici, că am fost și eu acolo. Dar e suficient să citești articolul de dinainte să-ți dai seama cât de departe ești de adevăr. Ai nimerit-o cu depresia, am fost acolo unde ești tu acum și proiectezi, n-ai idee cât de eliberat am ieșit de-acolo.

      Și tocmai pentru că știu cum e îmi dau seama când pe-aici se urlă că oamenii sunt sub povara ei și când sunt doar ignoranți. De-aia îmi și permit de-astea, sunt într-un loc atât de mișto și plin de potențial încât am doar șocuri temporare, de-astea, când observ micile obstacole de care se împiedică ceilalți.

      În ultimul an am scris mai multe articole optimiste decât am făcut în toată viața mea. Sunt bine rău. Vestea bună e că o să ajugem mai mulți acolo, din ce observ eu.

  6. Nu cred în Covid. Nu de tot.

    00
  7. Proud owner of Astra TDI

    dar si mai cacaciosi sunt aia care au sarit randul.
    in special tagma ziaristilor

    00
    • @wtf – Ei și cu pușcăriașii. Bine, nu că nu ar fi înrudite categoriile astea sociale. Acum au devenit deontologi după ce și-au văzut sacii-n căruță deși nu produc nimic util.

      00
  8. Dar mai sunt și excepții – eu de exemplu, cum am putut sa ma înscriu, m-am trecut pe lista de așteptare la zeneca, cum am primit sms ca ma pot programa am intrat și am făcut programare. Chestia e ca la câteva zile m-am trezit cu cheag de sânge pe femurală și pana apuc sa ma operez sunt pe anticoagulante și alte 5 minunate tipuri de pastile. Nu am istoric medical care sa dea o explicație rapida pentru motivul pentru care la 35 de ani ma trezesc cu cheaguri de sânge, dar asta e alta poveste. Chiar dacă știu ca probabilitatea de a fi printre cei care au reacții adverse la zeneca este foarte mica, la ce noroc am de fel, am zis sa nu ma risc motiv pentru care m-am reprogramat la Pfizer. E buna și o generalizare, dar sa nu dam cu pietre de fiecare data

    00
    • Esti exceptia care confirma spusele lui Eftimie. Daca ai motive intemeiate, e logic sa fii prudent

      00
    • Da-ne mai multe date despre tine (înălțime, greutate, cum stai cu sănătatea, daca ai boli de care suferi, etc).
      Ce simptome ai avut cand te-ai trezit cu cheagul?

      00
    • Pai te-ai vaccinat cu AZ sau ai facut cheaguri doar ca te-ai programat?

      00
    • M-am pus si pe mine si pe sotie in 15 aprilie pe lista, dupa doua saptamani niciun semn. Eu m-am mutat la vreo 50km unde era unul singur pe lista, apoi am programat sotia in alt loc. Cand s-a dus sa ii dea vaccinul si a zis ca are trombofilie, au refuzat sa ii faca, si i-au zis sa faca pfizer. A reusit sa faca asta la un centru unde s-a dus personal dupa-masa si erau cateva locuri libere, ca nu venisera aia programati.
      In acest timp, o prietena de-a ei, tot cu trombofilie, a facut deja rapelul cu AZ si n-are nimic. Statistica, dar e nasol cand esti prins tu in cazurile alea naspa din statistica.

      Multa sanatate

      00
    • @Cristi – deci tu ai facut un cheag de sange DOAR CU PROGRAMARE la Astra Zeneca, nici nu ai reusit sa faci prima doza :) nocebo efect la nivel maxim

      serios vorbind acum, am in jurul meu persoane (30+) care au facut AZ si a 2a zi dupa prima doza erau chiauni (90% din ei), situatie care s-a mentinut cam 48 de ore, sunt bine acum fara surprize. persoane fix din zona mentionata ca problematica 20-45 de ani. acum nu stiu ce o sa fie la rapel ca parca le vine randul in mai la inceput.

      pe Pfizer diferenta e maricica, cunosc direct peste 30+ persoane vaccinate si cu rapel, din toti doar 2 au avut efecte nesuferite dupa rapel. eu am fost unu din aia, eram cu o senzatie de betie a 2a zi dimineata (24 ore dupa rapel, pana atunci usoara durere de cap), si stare de somnolenta ca nu am putut sa dorm cum trebuie, am visat toata noaptea. de obicei la mine 3-5 ore de somn sunt suficiente fara efecte adverse, atunci am ajuns acasa si am dormit dupa haleala 5 ore si am ridicat temperatura din casa de pe la 21 la 23 ca altfel simteam ca inghet. la 48 de ore dupa eram ca nou

      din elementele din jurul meu nu as putea sa recomand AZ cand am vazut cati sunt groogy dupa prima doza

      00
    • din pacate vazut tarziu raspunsurile. cheagul si programarea au legatura doar din punct de vedere interval de timp :D. era o mentiune in ideea ca nu aveam problema in a face vaccin cu AZ, ba chiar imi facusem programarea. dar tinand cont ca m-am pricopsit cu el, am zis ca e mai ok sa renunt la programarea la vaccin si sa ma trec din nou pe lista de asteptare pentru Pfizer.

      00
  9. Și mai sunt ciudații ca mine care au ales mRNA pentru ca obțin imunitatea cu 3 săptămâni mai devreme, in condițiile in care in vara trebuie sa ma văd cu mesteri, zugravi, magazine ( casa noua ), eu fiind ultima găina nevaccinată din familie. Da, doi au fost cu AZ, n-au avut nici pe dracu ( alții 2 Moderna, 1 Pfizer. Eu Moderna, am bifat toate efectele secundare neletale ca la strâns de pokemoni după prima doza).

    Mai țineți minte macaneala din Ianuarie-Februarie hurr durr Pfizer șoc anafilactic, vaccin netestat, ce ne bagă noua mrau din ăla. Acum toată lumea le fugărește pe alea doua de parca sunt panaceu universal.
    Fiecare face ce vrea, dacă are cap poate lua singur decizia informata. Sau nu.

    00
  10. Vaccinat cu ambele doze. Fara efecte adverse. prima pe 15 martie cand s-a dat drumul la vaccinari , a doua pe 5 aprilie. Se pare ca sunt norocos, am prins loc.

    00
  11. Eftimie , ca și Vali e super inteligent și scrie misto, dar acum cred ca era beat când a scris textul. Având în vedere ca deja la nivel internațional încep sa apară din ce în ce mai multe cazuri de cheaguri de sânge de la Astra și multe tari încep sa blocheze vaccinarea cu acest vaccin, chiar daca sunt putine cazuri raporatte raportate la numărul de vaccinari, in cazul asta să-ți faci tu Eftimie vaccinul ala ca eu asa acum am stat fără vaccin pana acum, prefer sa mai aștept Pfizer sau Moderna.

    00
    • Cazurile raportate sunt si la Pfizer si Moderna, chiar sunteti toi tampiti ? In Norvegia au murit peste 20 de oameni fix dupa Pfizer si nu aveti nici o treaba, o dati langa cu „vaccinul ala bun”. In Romania ua murit cel putin 2 fix dupa Moderna. Cum naiba a ajuns Pfizer, cu efecte adverse inclusiv cu tromboze cel putin comparabil cu AZ la nivelul asta de incredere ?

      00
    • Parcă prima dată când a trâmbițat Norvegia parcă era vorba despre cei din azilele de bătrâni, unde oricum mor zilnic x oameni. Dacă fără pandemie, 1 din 4 decese (de ex) erau provocate de cheaguri ( in creier de ex ->avc), de ce acum trâmbițează unii că aceste cheaguri sunt provocate DOAR de vaccin? De ce nu vin cu dovezi ? E normal să te gândești că nu vrei să fii tu printre ăia care trag paiul scurt. Însă nu e normal să subscrii la discursuri politice, conspiraționiste etc. PS: englezilor si celor de la AZ le convine. Nu le mai sare UE in cap ca nu își respectă comenzile, termină vaccinarea mai repede la ei, dau si la commonwealth.

      00
    • @Oana

      Uite prima documentare stiintifica despre trombozele provocate de Astra Zeneca.
      https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104882
      In studiu apar trei morti. Mai este si un al patrulea care a murit dar nu este in acest studiu pentru ca nu a fost urmarit indeaproape.
      Practic, din 122mii de vaccinati AZ in Norvegia , au murit 4 persoane.

      Si mai interesant este ca in Norvegia murisera (pana acum o luna) doar 3 persoane de COVID pana in 40 ani. De la vaccin a murit o persoana si alte doua au fost pe moarte la aceeasi categorie de varsta.

      00
  12. „Scopul trebii ăsteia era să ne vaccinăm cât mai repede”

    Păi și cu care dintre cele trei variante existente momentan pe piață.miorița termini vaccinarea cât mai repede? :-P

    00
  13. China are numa 4600 de morti , il astept pe ala chinezesc , pfeizer e 40 de dolari doua doze , nu m-as vaccina din principiu cu asa ceva.

    00
  14. Păcat ca acest blog se transforma intr-unul de slaba calitate. Genul asta de logica defecta ca lui Eftimie nu aduce nimic bun.
    Bravo Eftimie ! Ai pus coada la pruna, ești mai deștept decât mulți alți specialiști care au studiat efectele adverse ale AZ. Noi astialalti, plebea, prostii drecu, suntem ca și antivaxerii, cu nimic mai buni. Asa ne trebuie, dacă ne permitem luxul sa ne vaccinam la alegere cu Pfizer sau Moderna și nu cu ala ce face cheaguri.

    @Vali : Ca și sfat, încearcă sa moderezi postările oaspeților tai, ca încet încet aluneca spre penibil. Asta spre binele blog-ului tău.

    Hai sănătate bună plebeiilor! Eftimie, mai zi-ne tu cum suntem noi :)

    00
  15. ,,Astra Zeneca. Pentru bărbatul din tine,,.

    00
  16. articol semnat de domnu’ doctor Eftimie MD, angajat la Mount Sinai Hospital, sectorul 3 East Harlem, muncipiu New York City

    00
  17. In momentul in care iti fug oamenii de zeneca (si astia sunt d-aia de vor sa se vaccineze), tu ca stat, sistem sau cum dracu te numesti ar trebui sa bagi faizaru’ peste tot daca scopul e sa vaccinezi cat mai multi intr-un timp cat mai scurt. Nu sa tii deschise centre de zeneca unde nu se duce nimeni. Domnule savant Eftimie, nu se vaccineaza pe cate doze intra saptamanal. Ele vin si zac prin depozitele vietii pentru ca viteza de vaccinare e mica. Poti sa afirmi ceea ce ai scris, fara a parea ca mananci cacat, atunci cand s-ar goli depozitele inainte de urmatoarea livrare.

    00
    • statu’ tre’ să-l cumpere și el de undeva și vânzătoru’ zice ”nope, numa’ câte un kil să ajungă la toată lumea”. n-are de unde băga atâta faizăr cât cere boborul.

      ps. m-am vaccinat cu AZ, de mâine într-o săptămână am rapelul.
      pps. mai sunt și specialii care vor să aștepte jonson end jonson, sau proter end gembel, sau cum se cheamă ăla care nici n-a intrat încă pe piață.

      00
  18. Sunt farmacista. Am făcut Pfizer ca altceva n-a fost în prima etapa. Dar sunt total de acord cu ce ai zis. As face orice e disponibil. Riscul de cheaguri de sânge e infim, dacă te pricepi sa citești și sa interpretezi un studiu.
    Sa ne aducem aminte cu ce ardoare era așteptat AZ, ca o recomanda adina Alberts, ca e vaccin clasic, nu experimental😂😂

    00
  19. Cei care prefera pfizer, pentru ca au citit ceva (material stiintific, zic, nu stiri sau opinii pe blog), nu pot fi comparati cu cei care refuza orice vaccin, dar nu au citit nimic.

    Medicii din romania nu prea fac cercetare, nu scriu articole. Isi iau informatiile din aceleasi surse ca si mine, singura diferenta e ca poate el are educatia necesara sa inteleaga mai bine ce citeste. Depinde de la caz la caz.

    Eu prefer sa imi rumeg singur informatiile.

    00
  20. La cate fracturi logice sunt in textul asta, ma si mir ca eftimie isi aduce aminte dimineata unde si-a lasat izmenele.

    00
    • Care-s fracturile alea logice ca nu le vad , nu-s multe idei in text :

      Vaccineaza-te cu AZ nu astepta Pfizer. Unora le e frica de vaccin , altora le e frica de un anumit vaccin . Ambele categorii asteapta. Aia cu pfizer au impresia ca-s mai destepti si informati dar au numai impresii .

      00
  21. Diana Șoșoacă s-a vaccinat la Parlament. Cu Pfizer sau Varza-zevzeca?

    00
  22. NOU
    #61

    Subtil cu Bacovia si cu al sau _plumb_.

    00
  23. Mda. Deci a decis Eftimie că eu trebuie să mă vaccinez.
    Eu neavând nicio opțiunea asupra propriei persoane, asupra propriilor decizii.
    Eftimie a judecat și a decis.
    Punct

  24. Daca respecti regulile la sange sau chiar mai mult, cred ca poti astepta inca o luna un vaccin cu care esti confortabil. Eu de ex m-am vaccinat in Constanta (plecand din bucuresti) pt ca acolo era loc la pfizer liber. Dar nu am intrat in spatiu inchis niciodata fara masca, nu am fost la restaurant/terasa inchisa, la pompa cand bag benzina pun manusi… Stropesc ambalajele cu spirt cand vin de la cumparaturi… Am grija mai mult decat prevede legea. Daca nu era loc la pfizer decat peste 3 luni, faceam astra. Dar daca am gasit la 2 saptamani, de ce sa nu fac unul cu care ma simt ok psihic?

    00
  25. Da, m-am vaccinat la pfizer impreuna cu mama, desi az era accesibil mai rapid. Astazi am fix 7 zile de la rapel, desi cu az inca mai aveam de asteptat. La fel ca tata, pe care l-am programat la moderna (are 1 sapt de la doza 1) ca n-are nici el chef sa stea 2 luni daca a avut acces facil la mrna. Pana una alta, daca pot alege am ales ce am considerat mai bun pt familia mea. Oi fi eu de cacat in opinia ta, important e ca esti tu destept.

    00
  26. Nu i-as pune in aceiasi categorie pe cei care nu vor sa se vaccineze si pe cei aleg cele pe ARN Negativ, in locul celor „clasice”.

    Poate sunt oameni care au trombocitele mici si care au risc mai mare la AZ, decat la Pfizer sau Moderna. Chiar dr. Gheorghita a zis joi, ca cei care au dezvoltat reactii urate la AZ, aveau trombocitele mici.

    00
  27. Degeaba iti bati capul.Musk colonizeaza Marte maine poimâine in schimb noi o avem pe sosoaca.
    Ne cacat pe inteligenta noastra de romani cand suntem doar niste script kidies folosim softurile altora.
    Important e ca noi stim.Avem o tara frumoasa si istorie cu oameni mari si atat.Ca prezent pula.

    00
  28. unii ar vrea sa se termine cat mai repede vaccinarea.. din egoism, evident (pentru a scadea riscul lor de infectare, pentru a putea merge in vacante, etc).

    iar altii ar vrea sa se termnine cat mai bine vaccinarea.. tot din egoism, evident (pentru a nu fi ei aia care bifeaza efectele adverse, mai alea pe alea letale).

    oare care sunt aia buni si care sunt aia rai?

    00
  29. logistica in jurul vaccinarii e cea mai proasta gluma pe care am vazut-o.

    poate si asta e un motiv pentru care unii nu se vaccineaza.

    cum cacat sa te programezi, tu fiind din oradea de exemplu, la brasov pentru vaccin? ca acolo au fost locuri libere ? ce cacat e asta? rlly? merita impuscat ala care a gandit cum sa imparta el dozele. sa trimiti la suceava nush cate doze si sa fie locuri libere garla si in orase mari lumea sa astept. bravo ba.

    00
  30. Mai e o logica pentru care uni prefera moderna/ pfizer. Ca primesti doza 2 de imunizare mult mai repede decat daca ti-ai face astra zeneca.
    Ex daca astepti 4 saptamani ca sa faci pfizer tot te vei imuniza complet mai repede decat daca ai face astra zeneca.

    In plus prima doza de pfizer/moderna asigura o protectie mai buna (cel putin teoretic) decat a doua doza de astra zeneca.

    00
  31. De fapt sa spui ca orice vaccin e bun absolutism la fel ca cel in care spui ca nici unul nu e bun.

    Scuze Eftimie da’ aici tu esti ala pe aceeasi unda cu extremistii.

    P.S. Eu chiar m-am vaccinat cu AstraZeneca, in Romania, n-am avut nici un moment vre-un dubiu desi dispretuiesc firma. Dar dupa esecurile ei oricine e indreptatit sa aibe dubii.

    00
  32. Astra vagoane arad, e la fel ca toate!!!

    00
  33. Scandic. Săniuța. Ceva oricum pur românesc.

    00
  34. La mine in sat sunt acceptate doar Pfizer, Janssen si Moderna. Cand m-am dus la vaccinat, am facut programarea si nu am stiut ce voi primi. Si nici nu m-a interesat, m-as fi vaccinat cu orice, numa’ sa fiu vaccinata. S-a intamplat sa fie Pfizer, am aflat exact inainte sa bage aia acul in mine. Barbata-miu s-a vaccinat cu „no more tears” si e bine merci.

  35. da man… probabil efectele alea sunt mega rare si probabil ca multi dintre noi masuram de mult prea multe ori inainte sa taiem odata.

    dar uite-te la perceptia comunitatii cand vine vorba de AZ. e vorba de INCREDERE aici, nu mai e vorba de statistica si frecventa cazurilor de efecte adverse.
    pur si simplu, lumea nu mai are incredere, pa si pussy

    00
    • si mai e ceva. increderea se pierde si fiindca fiecare stat face cum il taie capu. germania are niste reguli, uk niste reguli, franta niste reguli, ro niste reguli

      de ce sunt reguli diferite din moment ce toate tarile au acces la aceleasi date referitoare la efectele secundare? ca nu mai exista consens la nivel international.

      00
  36. Eu cred ca schimb bookmarkul din zoso.ro in zoso.ro/author/deniro

    Scuze, Fluture!

    00
  37. Aș lua popcorn pentru când o veni comentariul lui Arhi, dar azi s-au închis magazinele mai devreme.

    00
  38. mi-am anulat prima programare la AZ ca sa ma trec pe lista la Pfeizer, am stat cu refreshul pe site si-a dat Moderna peste mine.
    m-am vaccinat 75% din convingere si 25% ca sa pot „merge la sala”.
    nu-i judec in niciun fel pe aia care vor sau nu sa se vaccineze, oricare ar fi motivul deciziei lor.
    care e mai fanfaron aici? eu ca nu ii judec decizia nimanui sau tu care o judeci?

    00
  39. Daca in loc de Covid era Ebola, asa v-ati fi vaccinat toti cu Astra-Zeneca!
    Sau cu Sputnik sau cu ce se gasea!

    Asa ca, din pacate, Eftimie are dreptate.
    Cei care o lalaiti cu „stai sa mai vedem”, de fapt n-aveti o problema cu vaccinul, ci cu virusul: exista, e suficient de periculos ca sa ma vaccinez sau sa mai astept?

    00
  40. Vreau să vă zic că între ăla care țipă că nu se vaccinează și ăla care se trage pe cur să se vaccineze cu vaccinul ăla bun, de la Faizăr, nu e nicio diferență la nivel conceptual sau intelectual.

    Știi cât de dement sună asta? Hai că-ți fac o analogie: vreau să-ți zic că între ăla care e miop și țipă că nu vrea ochelari și ăla care se trage pă cur să poarte ochelari de-ăia cu dioptrii potrivite nu e nicio diferență la nivel conceptual sau intelectual. Că-s de 12, că-s de 5, dioptriile trebuie acceptate așa cum sun, că ochelarii contează, nu dioptriile.

    Și unul și altul n-au fost iubiți suficient când erau mici și simt nevoia acum să facă caca pe casa scării ca să-i bage lumea în seamă. Diferențele sunt minore, de nuanțe.

    Psihologie de blog. Lași impresia că ești ferm convins că lipsa de afecțiune în copilărie naște fătălăi.

    Și nu, părerea ta despre ce vaccin e mai bun că ai citit și ești informat nu valorează nimic. Nu știi care e mai bun, nici medicii nu știu, nici oamenii de știință, că nu e știință exactă. Acu 100 de ani aceiași oameni îți dădeau cocaină cu mercur și spuneau că e bună. Cum te uiți tu acum la ăia s-ar putea să se uite ăia de peste 50 de ani la vaccinurile noastre. Și nici calculele matematice cu rapel, statistici și probabilități, 95% din păreriști fac scurt-circuit dacă trebuie să rezolve o ecuație de a zecea, matematica le e mai străină decât chineza. Așa că STFU.

    Nah – tocmai ai invalidat cu părerea ta 90% din ceea ce considerăm știință. Mai nou aflăm că ”nu se știe dom’le” care e mai bun.
    De ce?
    Explică tocmai autorul: în opinia lui, statistica, Stata, SPSS, R și orice altă metodă științifică de calcul al probabilității înseamnă un fel de matematică; iar el știe că omu de rând ”nu e bun la matematică”. De parcă statistica ar însemna să faci cote Z în cap și să-l calculezi pe ”.p” pe hârtie, ca ăia din Papua Noua Guinee, că SPSS e strict pentru ”matematecieni”. ”Așa că STFU”, gen. De ce? Că de-aia. Pentru că acum 100 de ani cocaină.
    Ah – că acum avem reviste științifice peer-reviewed? Phah – detalii. Pentru proști care nu vor să se vaccineze. Că – dacă n-ați înțeles din prima – ”oamenii dă știință nu știu”, iar toate studiile apărute pe temă sunt scrie de de-ăia care prizează încă mercur pe cur.

    Vrăjeala asta cu „hai să-mi aleg vaccinul” arată doar că ăla spune că nu e chiar o urgență toată treaba asta și nici nu e atât de gravă problema. Eu nu te judec pentru faza asta, fiecare crede ce vrea, doar îți atrag atenția că n-ar trebui să mai arăți cu degetul pe altul.

    ”SĂ SE IA OCHELARI DIN BUTOIUL CU OCHELARI ȘI CE DIOPTRIE NIMEREȘTI AIA E, CE TĂT ĂSA NI!?”

    Textul ăsta pute de la distanță a ”n-o să fie nimic dacă amestec berea asta cu niște lipici, așa că ce-ar fi să scriu ceva despre părerile mele?”. Mai amuzant decât el ar fi doar să i se întoarcă lui Eftimie ochiul stâng spre ceafă de la vaccinul ăla tras prin pâine.

    00
    • Maestre, statistica și probabilitățile sunt matematică. Nu e o opinie, e un fapt, nu am părerea asta că m-a atins unul la sentiment pe un internet și simt nevoia să-l contrazic că mă simt vulnerabil.

      Și cu cât folosești mulțimi mai mari cu atât reduci marja de eroare. Iar una din componente este și timpul, după ce ai 10 ani de rezultate o să știi mai mult decât după șase luni de vaccinare.

      O bună cunoaștere a matematicii ți-ar fi arătat că exemplul tău cu ochelari e simpatic dar în cel mai bun caz, copilăros. Vaccinul nu este o proteză. Ăla îți crește șansele de a nu fi afectat grav de acest virus nou. Procentul ăla nu e legat doar de vaccin în sine ci și de multe altele, constituția ta fizică, alte probleme medicale, stilul de viață și genetică. Dacă le-ai pune pe toate astea în ecuație și dacă ai știi exact care-s elementele, ai putea obține niște date să faci comparație. Dar tu nu știi toate alea. Nu știi nici măcar dacă nu ești cumva, genetic, mai predispus să te îmbolnăvești cu genul ăsta de coronavirusuri, cum sunt oameni imuni la HIV.

      Nu știi nici măcar că abordarea științifică nu merge cu certitudini de-astea de pleb zelot care nu se ducea duminica la slujbă ci la Discovery Science și are impresia că asta îl face superior.

      Și apropo de psihologie de blog, „oameni care fac circ pentru că au fost lipsiți de afecțiune în copilărie” și „fătălăi” sunt două categorii diferite de analiză. De-aia nu e bine să vorbești de dioptrii când n-ai rezoluția necesară.

    • @Eftimie:

      Fii atent ce zic eu mai sus:

      Explică tocmai autorul: în opinia lui, statistica, Stata, SPSS, R și orice altă metodă științifică de calcul al probabilității înseamnă un fel de matematică; iar el știe că omu de rând ”nu e bun la matematică”.

      Ce-ți explicam aici – așa, ca pentru plebei – e că paralela ta cu statistica și omul care nu știe matematică e aiurea rău. Și explicam în continuare ceva de cote Z și ”.p”-uri care nu se pot calcula din cap ci cu programe dedicate gen SPSS, Stata, R, Jamovi și altele. Mai pe românește maestre: ”nici oamenii dă știință nu-s buni la matematică, că face programul totul pentru ei”.
      Dar tu eviți dibaci chestia asta, iei prima jumătate a frazei și bați darabana pe ea; ca și cum eu aș contesta defapt legătura matematicii cu statistica. Well hello there Narcis:

      Maestre, statistica și probabilitățile sunt matematică. Nu e o opinie, e un fapt, nu am părerea asta că m-a atins unul la sentiment pe un internet și simt nevoia să-l contrazic că mă simt vulnerabil.

      Herp-derp, pe scurt: te-ai legat de detalii.

      Nu știi nici măcar că abordarea științifică nu merge cu certitudini de-astea de pleb zelot care nu se ducea duminica la slujbă ci la Discovery Science și are impresia că asta îl face superior.

      E amuzant cum îi scrii tu unui tip care a predat niște statistică și lucrează în R și SPSS de prin 2012 despre ”abordarea științifică”. Și cum e cu Discovery Science și astea.

      Și apropo de psihologie de blog, […] De-aia nu e bine să vorbești de dioptrii când n-ai rezoluția necesară.

      Zic mai sus E AMUZANT CUM ÎI SCRII TU UNUI TIP…

      00
    • Vezi că te-ai concentrat foarte mult pe ideea că tu ai predat „niște statistică” („hello there Narcis”) și prea puțin pe subiect.

      Subiectul era că nu înțeleg matematică și statistică simplă, cu aia poți afla cât e de grav pericolul, și cam cât eviți amânând un vaccin despre care nu știi mai multe decât ți s-a spus.

      Dar măcar am aflat că ești bun la astea. A, și la psihologie, și ca om care cochetează cu domeniul dar dintr-o perspectivă diferită, vreau să-ți confirm că așa e, ești foarte, foarte bun, ține-o tot așa.

    • @Eftimie: e și ăsta un mod de a evita să recunoști ce tâmpenii debitezi. Eu mă mulțumesc și cu atât, să știi. În rest vezi impresia generală de mai sus despre cum ai tras tu niște lipici recent și ai zis că e momentul propice să emiți idei în scris. Dar desigur că noi nu știm ce înseamnă geniul nedistilat.
      Eu efectiv nu pricep de ce te lasă Zoso să-i transformi site-ul în tabloid, dar – recunosc – aștept nu nerăbdare următorul articol scris în ton de ”stați să vă zic eu cum îs lucrurile”.
      În rest… rămâne cum ai stabilit: ai să-mi explici tu cum e cu statistica și psihologia.

      00
    • Pentru că eu sunt cineva în domeniile pe care pretind că le stăpânesc și tu ești un nimeni în domeniile în care pretinzi că te pricepi.

    • Pentru că eu sunt cineva în domeniile pe care pretind că le stăpânesc și tu ești un nimeni în domeniile în care pretinzi că te pricepi.

      Phaha.
      Stop being delusional. Vorba unuia cu fală: ”gigele – vorbim de la paliere diferite”. Și apropos – nu tu cereai bani de la oameni să-ți finanțezi procesele în care fix tu te băgaseși?
      Stăpânești cerșitul, gen.

      00
    • Numai dacă mă iau după banii pe care i-am încasat de la editură pe 2020, cărțile mele încă sunt bestsellere. Uite cine-și dă cu părerea despre procese, căpitanul „eu știu pshiologie”, nimeni în drum.

    • Numai dacă mă iau după banii pe care i-am încasat de la editură pe 2020, cărțile mele încă sunt bestsellere.

      Absolut. Într-o țară în care sub 10% din populație a citit măcar o carte-n viață se vinde SF-ul românesc ca pita caldă. Mă lași cu prostiile astea de intelectual de cartier? Predică-le chestia cu banii și bestsellerele adolescentelor, să pice-n cur de extaz.
      Iacătă aici mostră de bestseller de pe poezie.ro:

      ”Dragoste”, de Ovidiu Eftimie

      dragostea ta
      e ca o floare
      de nufar
      cu timpul moare
      dar eu traiesc si sufar

      Sărut, de Ovidiu Eftimie

      mai mult decat printr-un cuvant
      mai mult decat printr-o mie de cuvinte
      ti-as spune doar printr-un sarut

      Ai de plm. Nu mă mir deloc că cereai donații de la cititori, să poți plăti ”curve”. E pentru că ”arată bine vânzările”.

      căpitanul „eu știu pshiologie”, nimeni în drum.

      Din nou chestia asta fără acoperire. Hai că pot și eu: ba tu! Și ai început de chelie. Și ochii strâmbi, și roțile la bicicletă în opturi.
      Bitch please – scrie chestia asta cu ”ești un nimeni” după ce ne comparăm CV-urile, că acum ești fix ca ăla care spală geamuri în intersecție și delirează spre mercedesuri ceva despre vilele lui.

      00
    • Uăi, că stai. Revenind la cărți în tiraj de 500-1000, observ că a citit Observatorul Cultural în locul meu:

      […] Arhanghelul Raul este o cvasi-novelizare a filmului Legion din 2010, dinamizată cu secvențe din Priest din 2011, cu referințe și spoof-uri din Infanteria Stelară (din carte, nu din film: cînd sapă gîndacii se auzea „frying bacon“ la Heinlein, cînd se deschide Iadul miroase a cîrnați, la Eftimie), dar și din Abbott (ierarhia universurilor multidimensionale), dar și cu preluări din Ana-Veronica Mircea (închisoarea sub-dimensională din Ghinion). Ovidiu Eftimie nu face diferența între spoof-ul prietenos (apariția super-agentului Varain al lui Pavel Coruț, în momentele esențiale) și baletul pe marginea plagiatului (comparați paginile în care personajul lui Eftimie, Raul, „moare“ de mai multe ori înecat după ce cade din luntrea lui Charon, pp. 22-24, cu cele în care personajul lui Liviu Radu, Concordius Faber, „moare“ de mai multe ori înecat în Înfruntarea nemuritorilor, pp. 57-59; ca să nu mai vorbim despre cum apare însuși Charon la ambii, despre cum ambii folosesc așa-zisa invulnerabilitate a celor căzuți/care beau apa aceea etc.). Ce dovedește această gamă de ingrediente mondialo-neaoșe a lui Ovidiu Eftimie, în afară de măiestria în artizanatul verbal, dobîndită prin Școala de la Victoria și farsa jurnalististică împlinită în TNR, este că pretenția revoluționării sf&f-ului românesc avută de dumnealui pentru Arhanghelul Raul este o mistificare direcționată conștient în strategie de vînzare. El minte cînd spune că nu cunoaște sf-ul românesc, din moment ce împrumută copios din el. La ce bun, atunci, toată tevatura asta fără un zîmbet, după o carte umoristică, de fapt? Actul de comunicare primează economic faptului literar. Ar fi trebuit să închei cu ceva de genul „Bravo, Eftimie! Bravo, Nemira! Bravo…“, dar astea le găsiți pe facebook.

      Sad reacts only.

      00
  41. Poate ca ar fi bine sa se vorbeasca desspre pandemia de coronavirus din Europa si Nord America care a plecat din Wuhan-China.Nu,nu de asta,ci de cea din 1969,care a facut milioane de victime.Sau nu stiati ca s-a mai intimplat scenariul de azi?A fost tot asa-masca obligatorie,lockdown generalizat,scoli inchise,zboruri interzise,interzis noaptea pe strazi,etc.Ba chiar s-a inventat si-un vaccin,pe repede-inainte,exact ca-n ziua de azi.Problema a fost ca populatia(tot ca azi) a fost refractara la vaccinare si vaccinul a fost degeaba.Ploticienii vremii au avut de ales dupa vreun an si ceva(tot ca zi)- continuam cu isteria pandemiei sau murim de foamea indusa de prabusirea economica si inflatie?Si au ales-au deschis totul,uitind (sau prefacindu-se ca uita) de pandemie.Au mai murit ceva oameni,dar imunitatea de turma s-a dezvoltat rapid.Si pandemia s-a stins de la sine.E exact ce se intimpla in SUA in momentul actual,tara cu cele mai multe infectari si victime in primul an de pandemie(pentru ca acolo aproape ca nu s-a inchis nimic,cu exceptia citorva orase f mari,oamenii au interctionat si au raspindit virusul natural)-in luna mai-iunie,e preconizat ca SUA va atinge imunitatea de turma.In timp ce Europa prelungeste la nesfirsit lockdownuri peste lockdownuri,care de care mai caraghioase(si lipsite de eficacitate).Cu Mama Natura nu te pui,ea isi urmeaza cursul,cu sau fara vaccin.Se pare ca se va intimpla la fel,shandramaua economiei europene sta sa cada,iar inflatia face,deja,ravagii,mai ales la produsele alimentare.Cu o revolta de “ antivaccinisti” te mai pori pune,dar cu o tara intreaga cu ochii lucind de foame ca la lup,nu prea.Prea se reduc discuriile de aici la vaccinare sau non-vaccinare,in realitate gravitatea situatiei e alta,infinit mai mare-o depresie economica,sociala si politica care poate prabusi tari si sisteme intregi,pe fondul alienarii mentale a populatiei,amplificata de previziunea unei saracii generalizate.Nu uitati ca revoltele n-au plecat niciodata din crezuri politice ,ci de la foame si nevoi(1989-Romania).Cind incep alea,nu-i mai pasa nimanui de covid sau daca esti sau nu vaccinat.Asta-i groaza care bintuie pe holurile de la Bruxelles.Pentru ca dupa atita circ,vine timpul sa dea poporului si piine.Pe care aproape ca n-o mai are…

    00
    • Vezi ca imunizarea de turma presupune ca majoritatea populatiei sa faca boala. Teoria e buna, dar ce te faci daca tu nu scapi? Sau daca cineva din familia ta nu scapa?

      00
    • NOU
      #97

      Comparatia cu epidemia de gripa Hong Kong din 1968 – ’69 nu sta in picioare.

      00
    • @antonioro
      SUA au vaccinat pana acum cel putin 119.2 milioane de oameni din 209 milioane de adulti (peste 18 ani). Deci ceva mai mult de 50% din populatia activa.
      Asa ca mai incet cu imunitatea de turma pe cale naturala.

      00
    • @antonioro

      Despre pandemia din 1969 – a ajuns in SUA in 1968 si au murit cam 100k de persoane in SUA pana la finalul ei.
      Ghici cati oameni au murit in SUA pana acum de la COVID? 500k deci de 5 ori mai multi.

      Sunt de acord ca treaba cu foamea da o dimensiune importanta a problemei, dar lucrurile nu sunt asa de simplu.
      Nu poti dechide totul si sa ignori pandemia asta. Nu este la fel ca celelalte.

      Iti spun sincer si direct: esti intr-o mare eroare de gandire cauzata de dorinta ta (emotionala) de a te simti bine, de a trece peste acest eveniment pe care nicinul dintre noi nu il poate controla individual. Ti-ar placea ca „gripa” asta sa fie ca cea aviara care a fost demult cand poate erai mic sau nici nu existai si deci ti se pare ca a fost un eveniment ok.

      Esti ok, nu este ceva in neregula cu tine. Asa suntem toti. Trebuie doar sa depui un efort sa intelegi si idei diferite de ale tale si sa ai maturitatea de a accepta ca uneori lucrurile sunt extrem de complexe si ne lovim de limitele noastre personale sau de grup (familie, oras, tara, specie …. )

      00
  42. Ce-i „Astra Zeneca”? si unde se afla „Pfizer”?

    00
  43. Cand se vaccineaza cu o viteza de 3,4 maxim 8 oameni pe zi in orasele mari resedinta de judet, cred ca autoritatile transmit ca nu e graba, boss

    00
    • 1. se vaccineaza mai multi
      2. nu se vaccineaza foarte multi, totusi. Sa le multumim Sosoancei si jegurilor de la Antena 1 (si alte trusturi „media”) c-au speriat lumea cu stiri imbecile, alarmiste, care nu explicau suficient ce e cu mortile alea. Si da, a cancerului care e Facebook.

      00
  44. Problema la Astra Zeneca e ca e de vreo 7 ori mai ieftin decat Pfizer

    00
  45. De parca AZ s-ar putea face cand te scaneaza ala cu termometrul chinezesc la intrare la mega, unde te-ai dus sa-ti iei bere tnr (ar fi iresponsabil sa alegi alta bere ca ti se pare mai buna, nu esti berar, nici biochimist, nu pricepi fermentatia, ia dracu ce gasesti pe raft si nu mai comenta, scopul e sa eradicam setea)
    Realitatea e ca sunt 0 locuri libere in momentul asta in Bucuresti, cu orice vaccin. Si daca tot ma pun pe lista de asteptare, s-a zis mai sus, ma pun pe aia unde scap mai repede cu totul: asteptare+distanta pana la rapel. Daca stau o luna sa astept Pfizer, tot sunt vaccinat cu o saptamana mai devreme decat daca fac Astra azi.

    00
  46. Ai putea avea dreptate, doar ca logica pe care te bazezi e gresita. Pleci de la premisa ca oamenii decid auzind alti oameni ca Astra e prost, doar ca oamenii aud de la autoritati, inclusiv de la noi, dar in ele nu prea au incredere si, fiind la liber intrernetul, aud si de la autoritatile altor state ( vest europene, in care au mai multa incredere ) si asa isi formeaza o opinie. Cat timp ai 3 variante si poti alege, zic ca e mai mult decat ok sa alegi.

    Totodata, cum adica nici medicii, nici oamenii de stiinta nu stiu care e mai safe? Pai avem o problema grava si, atunci, esti cu atat mai indreptatit sa alegi sa le faci pe alea cu cele mai putine contraindicatii.

    Exercitiu de imaginatie: daca aparea doar astra zeneca pe piata si se observau problemele existente, crezi ca ar fi fost la fel de mare numarul persoanelor vaccinatr?

    00
  47. cred ca va incordati degeaba, turcia s-a vaccinat cu un vaccin ineficient, china la fel, multe alte tari sunt ca ele, atata vreme cat nu e unitate in imunitate, nici celelalte tari vaccinate cu vaccinuri relativ sigure nu vor fi in siguranta

    00
  48. Articolul ăsta mi-a dat covid

    00
  49. Atidutinea asta este identică cu cea a timpilor contra vaccinurilor. Leită.

    Nu, nu ești tu mai liberal, progresiv, special, etc dacă crezi că ști lucruri mai bine decât cercetătorii. Astra este în anumite țări interzis anumitor grupuri de persoane…

    00
  50. Niște Zeneca tras prin pâine…

    00
  51. NOU
    #111

    Ce mi-e muncitorul care sta pe schele si vorbeste de covid si pcb-uri in organism, ce mi-e Eftimie. Oamenii se feresc de AZ din motive de a ramane in viata, nu toti sunt norocosi si rezista, la fel cum nici toata lumea nu se atinge de picant sau unt de arahide, pana la urma ce conteaza cu ce te vaccinezi, doar nu risti tu sa-ti pui familia la incercare, risca altii, daca se intampla ceva nu e treaba ta pana la urma, tu iti vezi de viata ta si mergi mai departe, ce conteaza daca unu bea 10 cafele pe zi si nu are nimic, hai sa ma risc sa beau si eu. Eu zic totusi sa ne limitam la ceea ce stim sa facem cel mai bine si sa-i lasam pe cei din laboratoare sa-si continue munca titanica, ei stiu ce si cum, noi suntem plebe momentan, soareci de laborator.

    00
  52. Oameni buni.
    Calmati-vă un pic.
    Orice bagi in tine are un efect secundar nedorit. La dracu, poți muri otrăvit cu apă dacă se aliniază planetele. Orice medicament are efecte secundare. Sunt femei care iau anticoncepționale și sunt ok cu o șansa de 0,5% de a face tromboze similare cu ce pățești de la AZ. 0,5%. Luați o hârtie și calculati cat vine asta.

    Faceți ce credeți ca e mai bine pentru voi dar luați in calcul ca orice are un risc. Orice medicament/injecție/tratament vine cu efecte adverse, uneori fatale. Pfizer/Moderna nu sunt mai sus/jos decât AZ. Depinde de om, pana și gemenii adulti pot reacționa diferit la tratamente, dar-mite zeci de milioane din tari diferite.

    Cunosc personal pe cineva care a murit din șoc anafilactic de la o banala ampicilină ( Probleme dentare, i s-a prescris, s-a dus cuminte acasă și a luat o pastila. A venit salvarea și a constatat decesul. ) Ce fac acum, nu mai iau ampicilină pentru tot restul vieții?!

    00
  53. Bai coite, daca tot zici ca nimeni nu stie care vaccin e bun de ce emiti pareri pe internet? Acel STFU ti se aplica si tie, gigele.

    00
  54. Eu as vrea autoritatile sa comunice eficient, atat. De la chestii minore gen ce inseamna alea 24 de ore cand esti chemat de pe lista de rezerva sa te programezi pana la ce interval de programare ai, la chestii mai grele: ce vaccinuri sunt si pentru ce categorii sunt fiecare.

    Nu sa se traga pe cur, nu sa o dea cotita.

    Sa nu trebuiasca eu sa explic la familion la masa ce inteleg eu ca sunt diferentele, de ce daca esti predispus la cheaguri le faci si de la covid si de la vaccin.

    Ca nu e treaba mea, da oamenii ma intreaba.

    00
  55. Alt text de mana a doua de genul, „daca nu ganditi si faceti ca mine sunteti prosti”. Cum imi permit sa prefer informatii extrase din surse respectabile, studii clinice si statistici, o sa le ignor complet si o sa urmez sfatul lui Eftimie.

    „Cine nu se vaccineaza cu Sinovac ma-sa-i curva!” – Marvin, comentator blog

    00
  56. In principiu inteleg care e ideea, dar cu certitudine o resping. Atata vreme cat finalitatea este ca ma voi vaccina, deci voi face (ceea ce cred EU ca este) un gest de responsabilitate fata de mine si societate, nu il f**e pe nimeni grija de mecanismele din spatele acestei decizii.

    00
  57. Multa sanatate lui @Cristi de mai sus, inteleg ca a avut si are probleme la 35 ani.
    Curios ,dar nimeni nu aminteste ca statistic majoritatea problemelor au aparut la femei ce au luat pilule anticonceptionale, si in Norvegia si in Anglia.
    M-am uitat si la deciziile vaccinarilor in diferite tari si eu prefer sa iau de buna situatiile din UK si Coreea de Sud (Grecia sa zicem ca a luat decizia subiectiv, pentru turism) :
    fara vaccinare cu AZ sub 30 de ani !
    In rest, am reusit sa-mi prelungesc rapelul la AZ la sfarsit de mai ,la 11 saptamani si nu la 8.
    Hai Dinamo ! (aia a lui „Oneata” Augustin, „Tantaru” Talnar , Costel Orac samd, din dublele cu Hamburg, respectiv cu Liverpool-ul lui Ian Rush,pentru cunoscatori)

    00
  58. In Romania, chiar si in cercurile de oameni moderni, educati, esti pretenul cuiva si esti laudat doar atat timp cat confirmi ce cred deja restul.

    In momentul in care ai deviat si nu se mai suprapun perfect ideile, esti un distrus, ai luat-o pe ulei, te-ai dus pe plua etc.

    Eftimie, cel respectat si citit aici de ceva vreme pana ieri, azi e un fel de rahat, nu dai nici doi lei pe el acum. A reusit sa jigneasca jumatate de cititorii elevati ai blogosferei romanesti. Ailalta jumatate de pe cetin.ro rad deja despre cum i-a tras-o Cetin lui Eftimie, jjaaaap! Da-l in cacat, ati auzit cum ne-a facut antivaxxeri!??!!?

    Vad doar mici exceptii, par sa fi fost unii care au pus frana doua secunde inainte sa-l declare javra, sa analizeze ce a avut omul de spus.

    In loc s-o fi luat personal, ati fi putut sa stati inca doua secunde pe ganduri si sa va dati seama ca textul bate ceva mai departe.

    Hai sa incercam un exercitiu: daca eu refuz AZ pentru ca au murit 50 la cateva zeci de milioane de doze administrate si aleg Pfizer pentru ca de la ala au murit doar 10, si cer sa-mi fie respectata alegerea de cetatean informat care am temeri, angoase, am copii de crescut etc etc, CINE CACATUL LU PESTE imi da dreptul sa mai comentez ceva la adresa unuia care se teme si mai mult decat mine, si nu accepta nici macar 5 morti la zeci de milioane de doze administrate?

    Cum e ala prost, needucat, speriat de bombe, handicapat mental care trebuie pus cu forta sa-si faca vaccin, in timp ce eu, fan Pfizer, imi rezerv dreptul sa fiu cetatean educat, moderat? De unde e siguranta ta considerabil mai importanta decat a celuilalt care e si el speriat, are angoase, nu vrea sa lase familie pe drumuri?

    00
    • Nu pot să-mi dau seama ce se întâmplă exact, dar înțeleg că Cetin, sau cititorii lui Cetin ar fi zis o opinie contrară. Ei, uite ca să dăm din casă, eu am vorbit cu proprietarul blogului acesta niște lucruri, printre care principiul „băi, dacă ai impresia că deraiez să-mi zici, că e important”.

      Eu nu prea fac declarații de-astea de dragoste că nu-s genul, ideea e că am încredere în acest om dacă îmi reproșează ceva. S-ar putea să nu fiu de acord cu el, s-ar putea să nu-mi placă, s-ar putea să-l cred prost, dar cred că atunci când observă ceva, s-ar putea să fie corect și încerc să acționez în consecință.

      Și când e câte ceva, mi-o zice, personal, că nu i-e rușine. Comunicăm. Adică l-ați văzut cum funcționează, nu e niciun secret.

      Cu Cetin nu am această relație, așa că dacă spune el că sunt prost, asta e, părerea lui. E o piață a ideilor, trebuie să fie toate că monopolul nu e bun. Doar că nu mă influențează foarte mult.

    • @Eftimie cred că îți dai seama că dacă începi discuția prin atacuri vei primi același gen de răspunsuri. Chiar dacă intenția ta a fost bună, din articolul ăsta a rezultat doar un concurs de aruncat cu rahat între două tabere și fiecare încerca să țintească mai bine.
      Dacă te interesează cu adevărat să explici și să convingi mai multe persoane trebuie să îți temperezi modul de exprimare, altfel nu ajugem decât să ne ancoram fiecare și mai mult în convingerile anterioare.
      Tu știi ce vrei defapt să obții, dar poate te gândești la asta. Mersi.

      00
  59. eu nu sunt fan a lu’ eftimie omu, da din tot ce am citit de la el sunt si eu convis ca isi expune convingerile care sunt deschise sau nu al critica sau opinii contrare ca asa e in tenis.

    Tovarasu blogosferic de care zici e un cacanar care ar scrie orice pt un click, orice.
    Dar ca sa incheiem discutia, tovarasu blogosferic sustine ca „votantii lu basescu merita scuipati in gat” asa ca sa punem in balans parerile.

    00
    • Una e sa critici mesajul, alta e sa sari direct la gatul celui care a dat mesajul.

      Ataci ideea, nu persoana, ala e tenisul adevarat.

      00
  60. stati sa vedeti cand se vor certa cei cu pfizer si cei cu zeneca.
    Unii o sa zica „”Ba, dar nu mai ies cu tine ca nu esti protejat de tulpina x.” Va fi interesant.

    00
  61. Eu as avea alta intrebare, poate sunt eu tampit, dar…
    …daca vaccinul asigura protectie 6 luni, iar noi (Romania) in 4 luni am vaccinat sub 10% din populatie; ce rost are vaccinul? (ma refer aici medical, nu ca iti trebuie nu stiu ce hartie sa pleci in concediu)
    Dupa logica mea ajungi la 15%(alegeti dvs alt procent) populatie protejata de vaccin dupa 6 luni, si pe masura ce vaccinezi, cei care au fost primii, pierd protectia si trebuie sa isi faca alt vaccin sau sa nu isi mai faca; practic nu ai niciodata mai mult de cata populatie poti vaccina in 6 luni protejata in acelasi timp, ceea ce nu va fi in veci 60-70%.

    Daca eu, Gigi, ma vaccinez astazi, si peste 6 luni pierd imunizarea, la alt vaccin nu ma mai pot programa pentru ca trebuie sa se vaccineze restul populatiei inainte sa mai pot eu inca o data, ce am rezolvat?

    Inainte sa dati in mine: nu sunt contra vaccin, nici nu sustin ca nu exista covid sau alte tampenii.

    00
    • mai sunt și tulpinile noi… din păcate. cred că trebuie să se facă mai multă cercetare și pentru tratamente și pentru metode de testare foarte rapide și non invazive, care pot fi implementate în multe puncte mai ales de frontieră, să nu intre noile tulpini măcar. dar dacă dorim să scăpăm de pandemie este nevoie și de tratamente bune, eficiente, ieftine, cum sunt pentru alte boli. Asta ar fi ideal, pe lângă vaccin care va trebui să fie modificat anual, așa cum este cel gripal – si protejata in primul rand populatia vulnerabilă, că de aceea avem spitalele pline, că mulți vulnerabili nu au apucat să se vaccineze, că au fost alte priorități.

      00
  62. Baaaa, eu nu ma vaccinez cu Astra Zeneca, ca are boala-n el.

    Gheorghe – tractorist – care bea fara jena Mona trasa prin paine si fumeaza Jing Ling.

    00
  63. In concluzie: Windows sau Linux?

    00
  64. Disclaimer: Suport ideea de vaccinare. Nu suport ideea de a te vaccina cu un vaccin care are un mic potential (si unul la un milion e o problema) de a duce pe lumea cealalta.

    Elaborare: Exista corelare documentata dintre vaccinul Astra si efecte adverse „terminale” ( un exemplu: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-denmark/denmark-reports-two-cases-of-serious-illness-including-one-death-after-astrazeneca-shot-idUSKBN2BC0A4 ).

    Atat timp cat aceste probleme exista cu acest vaccin (Astra..) o sa imi rezerv libertatea de a alege alt vaccin.

    O paralela (putin fortata): daca ai face sky-diving si ai avea de ales intre un brand de parasuta care nu a avut niciodata probleme la deschidere in zeci de milioane de parasutari si alt brand de parasuta care nu s-a deschis de cateva ori tu pe care ai alege?

    00
    • O alta paralela:
      Esti intr-un avion in picaj. Ai de ales intre o parasuta care ar putea avea – dar nu-i sigur – o rata de defect de 1 la un milion, sau sa-ti incerci sansele cu avionul in picaj. Desigur, este si un brand de parasuta care ar pute avea o rata de defect de 1 la 100 de milioane, dar s-au dat toate. Ce alegi?

      00
    • Pentru o elaborare detaliata a comentariului meu (incluzand paralela din comentariu). Ca oameni, o sa fim in multe situatii in care trebuie sa facem o alegere. De obicei, folosim datele disponibile (sau cautam sa gasim datele de care avem nevoie pentru a lua o decizie).
      In cazul de fata, pot fi create anumite scenarii pentru care se creeaza arbori decizionali (decision trees):

      Scenariul #1: Avem de ales intre a nu ne vaccina si a alege un anumit tip de vaccin. In acest scenariu, o persoana calculeaza probabilitate de a muri pentru decizia de a nu se vaccina sau proabilitatea de a muri folosind vaccinul „XYZ”. La extrema, daca traiesc in varful muntelui cu interactiune zero fata de restul oamenilor, nu prea ma atrage sa ma vaccinez pentru o anumita boala cu care nu intru in contact (probabilitate = 0 de a contacta boala respective), mai ales daca alegand vaccinul respectiv am o probabilitate strict pozitiva (>0) de a muri.

      Scenariul #2: Am de ales intre a contact boala (sa zicem probabilitate de 1/1000) si de a muri daca am contactat boala (sa zicem probabilitate de 10/100 pentru ca am 65 ani) => probabiliate de 1/10,000 de a muri dace nu fac nimic (nu ma vaccinez). Vaccinul imi ofera probabilitate de 1/1,000,000 de a muri. Alegerea e evidenta…. ma vaccinez. In acest scenariu, se aplica si paralela cu avionul in picaj.

      Scenariul #3: Am o probabilitate de 1/100,000 sa mor daca nu ma vaccinez, si folosind vaccinul ABC, probabilitatea este de 1/10,000,000 sa mor, iar pentru vaccinul XYZ probabilitatea este de 1/1,000,000. Daca astea sunt datele, un om normal se vaccieneaza cu vaccinul „ABC”. Daca vaccinul „ABC” nu e disponibil se recalculaeaza probabilitatea de a muri pentru a astepta disponibilitatea vaccinului si se compara cu ce este disponibil …. „simple as that”.

      Desigur, exista mult mai multe scenarii…mai complexe sau mai putin complexe – fiecare situatie personala trebuie sa treaca prind arborii decizionali.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.