La ce ne uităm când cumpăram o casă?

Pornim la drum cu două elemente importante: ruletă și schiță. Cumpărați o ruletă de 3m, cea mai ieftină este 14 lei și cereți o schiță la ce cumpărați. Sau faceți o schiță la vizionare. Nu vi se dă sau nu vi se permite? Știu ei de ce.

Schița se face simplu: măsurați din perete în perete. Dormitorul are 3 metri pe 4 metri. 3 ori 4, 12 metri pătrați.


Hol intrare cu loc de pantofar, oglindă și cuier. Tăvițe de încălțări, mai ales dacă stați în zone ploioase. Da, intri direct pe gresie, care se șterge, dar dacă nu ai niște tăvițe unde să se scurgă apa, va arăta din ce în ce mai urât.

Calorifer sub cuier, dacă se poate. E frumos să atârni geaca acolo și să se usuce după ce ai venit din ploaie. Sau să o iei caldă iarna.

Cămară și debara. Pentru schiuri, murături, chimicale și tot felul de troace. Văd foarte des apartamente făcute cu holuri mari, pentru că nu au nici una din aceste camere, și acolo toată lumea își face dulapuri. Exemplu.


Minim 50cm loc pe lângă pat în dormitorul mare. Ca să te poți da jos rezonabil, fără să dai cu capul de perete. Măsori patul pe care îl ai acum, dacă ești mulțumit de el, și vezi cum se încadrează în cameră. Apoi, mai e loc de șifonier? Televizor?

Șifonier pentru 2 persoane sau dressing. Măsurat șifonierul actual și pus în dormitorul apartamentului/casei pe care o cumpărați. Are loc pe lângă pat? Da, în randări apare un șifonier, dar este de 1 persoană și voi sunteți doi. Vă țineți hainele în beci sau unde?

Dormitor copil cu loc de șifonier și birou (cu loc de depozitare pentru cărți și caiete). Copilul va crește și va avea nevoie de un birou unde să facă lecțiile, precum și de o bibliotecă/dulap unde să țină cărți și caiete. Și va avea destul de multe.


Gresie/faianță de culoare potrivită cu apa (culori deschise). Deși avem 3 filtre, tot avem apă calcaroasă, s-ar vedea urât pe o gresie de culoare închisă. Asta dacă nu sunteți influencer și aveți menajeră care spală faianța de 2 ori pe săptămână.

Ventilator baie. Obligatoriu. Da, geamul de aerisire e frumos, dar ventilatorul e și mai frumos, că scoate mai repede mirosurile și aburul.


Casa scării. Dacă e curată, renovată, ușa de la intrare frumoasă, vopsită, este un bloc de oameni. Dacă e murdară, pereții scorojiți și ultima renovare a fost acum 20 de ani este bloc cu oameni fără posibilități financiare, ceea ce înseamnă că orice ați vrea să faceți să fie bine nu se va putea face, pentru că tot timpul vor fi unii care vor spune “nu am bani”. Nu am bani, deci nu se face revizia la lift, nu se anvelopează blocul, nu se tunde iarba, nu se renovează, nu se pune interfon, nu se nimic.


Dacă am ratat ceva, lăsați în comentarii. Da, după astea urmează investigat zona, mers acolo dimineața și văzut cum e cu accesul, școli, grădinițe, parc, manele…

 

 

imobiliare-cemacom

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. De mers la locatie pe ploaie. In Romania sunt (teoretic) 3 anotimpuri cu precipitatii. Daca accesul acolo e decent (namol, aglomeratie, gropi susceptibile sa se umple de apa) e de continuat.

    Curatenia zonei (santiere in zona, praf, maidanezi, gunoaie aruncate peste tot, servicii de ridicare gunoi), semnal telefon/internet mobil. Servicii de internet de viteza decenta ca sa poata sa stea fiecare pe Netflix daca vrea.
    Calitatea energiei electrice (curent fluctuant, intreruperi programate si neprogramate pe zona).
    Daca e bloc: lista de intretinere, restantieri multi- probleme in viitor. La bloc nu mai stiu cum e treaba ca avem 13 ani de cand nu mai stam. La ultimul am ramas fara apa calda ca fostul adminstrator “a fugit cu banii” si pe nimeni nu a interesat ca au ramas facturi neplatite.

    Comentariu apreciat.763
  2. Man, uită -te și la alea de la One (care se dau etalon), ce compartimentare de kkt au. Ăștia suntem. Atât ‘dezvoltatorii’ cât și cumparatorii .
    Când le spun agențiilor imobiliari că nu au apartamentele spatii de depozitare și de aia nu continuam, mai sa mă și flegmeze, mai ales că aș lua cu credit și nu cu banu’ jos. Oricum le vând. La ce m-am uitat, s-au dat toate, așa penibile cum sunt.

    Comentariu apreciat.1213
    • Sau care au coloana de pluvială ori liftul pus lîngă dormitoare.

      Comentariu apreciat.1111
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 13217
    • Pai cele mai execrabile sunt, am un apartament pe ion mihalache de 2 camere si e mai mișto compartimentat ca alea one pe care cer 250k euro pe 48 mp, haha

      Comentariu apreciat.750
    • Unde pana mea incropesti debara cu usi culisante daca efectiv NU ai spatiul necesar sa o incropesti !? Think woman, think

      Comentariu apreciat.1352
    • Ei unde? In holul ala mare de tot. Mergi si tu mai pe o parte cand treci pe acolo, iti mai miroase a vopsea sau a muraturi, dar asta e, ai fost ingenios.

      Comentariu apreciat.651
    • @VuAd, ea le incropeste in „tari spalate”, nu o baga in seama ca altceva nu stie.

      Comentariu apreciat.422
    • @Deea, la noi în oraș au făcut apartamente unde în dreapta ai bucătăria open space cu living și în stânga poți pune maxiiim un cuier. Din livingul-bucătărie intri în vreun dormitor. No, unde pui dulapul cu uși glisante?

      Comentariu apreciat.361
    • @Saragea. posibil să știu compartimentarea, am unul (tot 2 camere) pe calea griviței aproape de intersecția cu mihalache. știu că seamănă foarte mult. dap, pt semidecomandat, compartimentarea e foarte ok.

      22
    • @Deea, uneori e imposibil. nu este loc în care să încropești o debara, indiferent cum i-ai face ușile.
      cândva o fostă colegă povestea despre apartamentul ei (în ceva rezidențial simandicos prin pipera) că efectiv nu are loc să țină găleata și mopul de spălat pe jos. le ținea în living, ascunse după draperie.
      este unul din etaloanele mele la capitolul ”spațiu de depozitare” în blocuri nou.

      120
  3. Instalația electrică, cîte prize ai prin fiecare cameră, cum sînt puse și cum arată tabloul electric. Nu cred că vrei să spargi iar pereții ca să pui prize deasupra blatului de la bucătărie sau să umbli cu prelungitoare prin camere că ai o singură priză pusă în cel mai idiot loc și n-ai cum să-ți încarci telefonul noaptea că ai veioza pusă…

    Comentariu apreciat.1331
    • Tabloul electric – dacă e cu siguranțe ieftine/chinezești înseamnă ca așa e toată instalația, făcută să iasă “la ieftin”, chiar dacă apartamentul/casa e “de lux”, “pentru pretențioși” etc

      Comentariu apreciat.610
  4. Deci doar urmand aceste putine sfaturi, practic nu vei mai putea cumpara nimic in ziua de azi.
    Da-mi un singur exemplu care sa intruneasca toate conditiile de mai sus :))))

    Comentariu apreciat.1924
    • Urmaresc!

      Comentariu apreciat.282
    • Cand cautam un apartament intr-o tara din vest, imi venea sa fac oferte la toate locuintele pe care le vizionam. Cerintele de baza erau indeplinite si mai erau doar chestii de finete care faceau diferenta (cat de departe e fata de o statie de autobuz, ce orientare are, la ce etaj e, etc).
      In Romania, vizionezi 30 de apartamente si e greu sa gasesti ceva care sa indeplineasca macar 50% din cerintele de baza. Se fac compromisuri pe principiul ca „las ca e prost cumparatorul si nu se prinde” si asa ajungi sa cumperi pe baza a ce te deranjeaza mai putin.

      Comentariu apreciat.1078
    • sunt destule apartamente vechi renovabile. :D

    • Problema este ca totul e facut la mm pentru optimizara financiara a dezvoltatorului.
      Orice spatiu de depozitare e spatiu “pierdut”.
      Despre apt vechi, sunt in renovare cu unul si orice buget a fost aruncat pe geam.
      Materialele sunt foarte scumpe, manopera a ajuns de neurochirurg.
      Cand vrei sa faci dintr-un apartament vechi sa fie nou, risti sa ingropi inca 50% din valoarea sa.
      Nu mai zic de pretul la mobila, care zici ca e lemn de nuc antic.
      Mai adauga chestii precum incalzire in pardoseala si CT + debransare, si iesi mai bine cu unul nou.
      Macar la alea joi o perioada va fi curat pe casa scarii.

      Comentariu apreciat.4114
    • @ CP … poate există, nu chiar 100% dar aproximativ. Dar nu multe.
      Întrebarea este: nefiind multe, cât să coste astea „bune”??? pentru că bune sau rele, toți trebuie să stăm undeva (sau aproape toți) și asta o sa ducă prețul în sus, din păcate.

      71
    • Nu găsești, dacă vrei toate condițiile alea de care zice Vali – la nivel de compartimentări/instalații etc (ca zona și vecinii nu le schimbi, alegi după ce treci de ce e neschimbabil cu bani), trebuie să bagi mâna în buzunar și să modifici: ceramica, instalații, poate chiar recompartimentări unde se poate sau schimbarea destinației anumitor spații astfel încât să se potrivească scopului.
      Nu există ce zice Vali pe piață acum în apartamente noi, efectiv. Poate doar dacă te uiți la proprietăți de 500K EUR în sus – penthouse-uri, duplexuri etc. in rest, sunt încropeli făcute pt profit cat mai mare pe metru pătrat.

      Aș adăuga la tot ce a zis Vali ca ar fi bine să căutați musai locuri de parcare sau posibilitatea de a cumpăra/închiria parcare în apropiere.

      O oglindă bună a vecinilor e întotdeauna ghena de gunoi sau pubelele din proximitate unde își aruncă gunoiul. Fugi când vezi saltele și resturi de mobilă sprijinite de pubela.

      Camere la intrare și în bloc. Lumina la intrare și perimetral.

      La apartamentele cu terase și balcoane verificați să existe și să fie bună hidroizolația, întotdeauna. Dacă nu e ok, faceți-o voi. O să vă treziți la prima ploaie cu tot parchetul umflat prin casă dacă exteriorul a fost făcut pe genunchi doar să îți ia fața ca ai spațiu exterior.

      Legat de amenajare și spații de depozitare – mobilă custom, lăsați Ikea doar pentru paturi și mobilier stand-alone, investiți în dressinguri și dulapuri care să folosească tot spațiul, toată înălțimea și lățimea posibilă, contează mult.

      Nu suspendați mobilier pe pereți care nu sunt solizi. Mobila de bucătărie poate să fie lejer și din pal, există pal premium care își face treaba f bine, mai scoateți nasul din MDF ca nu are rost și nici nu e ok sa pui mdf oriunde – necesita și accesorii mai scumpe și îți mai și cad suspendatele la bucătărie peste 4 ani când le umpli cu oale și peretele și prinderile nu sunt ce trebuie. Românii au o predilecție spre a cumpăra lucruri doar ca sunt mai scumpe, nu pt ca le-ar trebui sau s-ar preta pt ei.

      Băile – gândiți depozitare în băi. Țineți acolo prosoape, hârtie, produse de curățenie, nu în dulapul de haine. Mobilierul de baie trebuie să existe, nu vă rezumați doar la Grohe și aia e, optimizați spațiul din baie și o să îmi mulțumiți când o să aveți totul pus acolo – ligheane, mop, detergenți – în dulapuri custom, nu cu mopul sprijinit de cadă.

      Ar mai fi dar aș scrie mult și pe 20 de direcții, astea sunt lucruri pe care trebuie să le verifici sau vizualizezi înainte să cumperi.

      40
  5. Pentru cei care vor să cumpere în ansambluri noi:

    – Verificați că apartamentul pe care îl doriți este deja branșat la apă/gaze și are contor de curent. Pare la mintea cocoșului, însă ați fi surprinși să aflați că sunt dezvoltatori care îți zic că trebuie tu să te ocupi de asta…sau dai un ban la un băiat de-al lor și te rezolvă el.

    – Verificați că aveți întrerupătoare și prize care merg pe bune, la fel și cu circuitele pentru montat atât lumini cât și diverse electrocasnice (ac, hotă, mașină spălat vase, cuptor electric dacă e cazul). Eu am avut surpriza să constat că meșterii unde am cumpărat eu au băgat un fir de lumină printr-o gaură și l-au scos prin alta (nu mă gândeam că poți face așa ceva) iar la alți vecini prizele cu mufă de antenă și LAN nu merg.

    – Dacă blocul are subsol cu locuri de parcare, recomand să vedeți cât de mari sunt locurile și cât de fezabil este să parcați mașina dumneavoastră pe un astfel de loc. După ultimele vijelii în București în care am văzut vreo 3-4 subsoluri inundate grav, recomand să cercetați și dacă zona unde este situat complexul rezidențial este predispusă inundațiilor în cazul de ploi torențiale.

    Comentariu apreciat.960
    • Aia cu bransamentele nu o inteleg. Daca luam ca exemplu gazele, acolo tu te duci la distribuitor ca sa iti faci contractul pe numele tau. Ei stiu numele dezvoltatorului si iti proceseaza transferul cu un minim de acte pe care trebuie sa le furnizezi.

      La apa e mai complicat deoarece trebuie sa fie infiintata asociatia de proprietari.

      162
    • Sunt „dezvoltatori” care cer banii pe tarif de racordare la gaz, si la curent te pun pe tine sa platesti racordarea la Delgaz sau care e distribuitorul in zona.
      Cu toate ca exista lege care zice ca’s obligati sa le racordeze si nici nu se poate vinde fara racordare la utilitati si cu contract de furnizare pe numele dezvoltatorului. Adica tu cumparator trebuie sa faci doar transfer de contract furnizare.

      Comentariu apreciat.350
    • @sfatuitoru: pai costurile respective sunt trecute pe numele dezvoltatorului. Tu cand iti faci mutarea pe numele tau, nu se muta si costurile respective. Acum imi aduc aminte ca am avut aceeasi situatie, dar tanti de la Engie a rezolvat fara probleme stiind de manevra respectiva.

      43
    • @punKreas în cazul meu nu a fost la gaze, ci la curent. Nu aveam contor pus, a zis dezvoltatorul să rezolvăm noi cu Enel…sau să decartăm o mică sumă și ne rezolvă un băiat. O vecină a mers pe varianta că rezolvă ea cu Enelul, iar după 3 luni s-a trezit că au trecut tot curentul de șantier pe numele ei.

      Dacă au făcut manevra asta la mine cu curentul nu văd de ce nu ar face în alte părți cu alte tipuri de utilități.

      Comentariu apreciat.270
  6. Loc de parcare?
    Nu, dar gasiti usor in zona.
    La revedere!

    Comentariu apreciat.1132
  7. Locuri de parcare. Daca e bloc nou, trebuie musai cumparat, desi pare uneori aiurea ca poti sa sa dai pe el mai mult decat valoreaza masina. Daca e bloc vechi si proprietarul nu are loc de parcare sau nu e transmisibil ai cam pus-o. Daca e casa trebuie sa aiba loc in curte, ideal garaj.
    Variantele cu ‘stai linistit ca se parcheaza pe trotuar fara probleme’ nu sunt de viitor.

    Comentariu apreciat.513
    • Eu nu inteleg de ce se mai permite vanzarea separata a locurilor de parcare. La pachet cu apartamentul si gata.

      Comentariu apreciat.575
    • Pentru că nu poți obliga oamenii să cumpere lucruri de care nu au nevoie, poate nu au mașină și nu vor să aibă.

      Indecis. Tu ce zici?2817
    • Cumnata mea are 45 de ani, nemăritată și fără perspective, fără carnet, mașină sau intenții. A cumpărat un apartament de 2 camere ca să poată locui decent. A luat fără loc de parcare care mai era 5k€. Conform logicii tale ea și vecinul ei pensionar trebuiau să cumpere 2 locuri de parcare pe care să le folosească vecinii gratis.
      Din punctul meu de vedere locurile trebuiesc construite 1/apartament+5% vizitatori și livrări și vândute după nevoile cumpărătorilor. Ai situațiile de mai sus 5k€ discount, ai 2 mașini vezi că putem să-ți dăm 2 locuri.

      Indecis. Tu ce zici?1516
    • Dacă nu vine obligatoriu cu apartamentul nimeni nu o sa aibă nevoie, că de ce să dea 5 mii când poate parca pe trotuar! In schimb, dacă vine inclus in prețul apartamentului, dar nu îți trebuie, îl poți oricând vinde cui vrea mai mult de un loc.

      Comentariu apreciat.372
    • La mine in bloc un loc de parcare care la vremea lui s-a vandut cu 10-12000 de euro se inchiriaza cu 100 de euro pe luna (asta stiu eu, posibil altii sa dea cu mai putin), si periodic mai apar cereri.
      Deci daca nu-l folosesti il amortizezi in 10 ani. Fara costuri de intretinere, impozit anual vreo 5 lei. Not bad. Ma gandesc sa incep si eu sa parchez pe trotuar :)

      191
    • aia cu 5% pt vizitatori ar fi ok daca oamenii n-ar fi nesimtiti:)
      La modul ca locurile pentru vizitatori ajung repede sa fie ocupate permanent de aia care stau in bloc si nu si-au cumparat. Sau de a doua masina, sau de masina lu mama soacra care sta si ea 2 saptamani.

      170
    • @Alex, sunt cumnată-ta, cu 1 an în minus. :) să dea dracii dacă nu cumpăram locul ăla de parcare. îl închiriam la ăia care n-au vrut să cumpere, că găsesc ei pe stradă.
      dacă parca cineva acolo chemam poliția până mă aveau ăia pe apel direct și-mi recunoșteau numărul și-n somn. pt că locul ăla ar fi fost proprietate privată, nu ca alea închiriate de la primărie. făceam abonament la avocat pt plângeri penale și procese și ceream cheltuieli de judecată până considerau vecinii că e mai ieftină chiria locului meu de parcare, oricât aș fi cerut. chiar nu mai știu în momentul ăsta care e infracțiunea aia. :)

      130
    • NOU
      #39

      @flat: am cumparat eu acum de la un dezvoltator care te obliga sa cumperi cel putin un loc de parcare la garsoniere si 2 camere, iar de la 3 camere in sus te obliga sa cumperi 2 locuri de parcare, altfel nu iti vinde. Simplu. Se poate.

      120
    • Noroc că s-au scumpit mult și mașinile în ultima perioadă, acum la un loc de parcare de 20,000, doar daca ai Logan sau ceva din clasa mini, va fi mai ieftin decat locul de parcare.

      30
    • @AB se vede ca nu ai sau n-ai avut vreun loc liber proprietate personala. Inafara de a pune blocator pe el nu prea poti face altceva. Politia locala nu intervine in cazul locurilor private iar plangeri penale nu prea ai de ce si cui sa faci. Poti cel mult sa deschizi actiune civila pentru incalcarea dreptului de proprietate solicitand despagubiri dar si aici trebuie sa dovedesti ca lipsa de folosinta ti-a provocat daune/inconveniente. Nu poti sa mergi in civil cu o poza la masina care a parcat pe locul tau pentru 1h, 5h sau chiar toata ziua si sa ii ceri despagubiri fara sa fi incercat sa il contactezi si el sa refuze constant eliberarea locului.

      20
  8. La imobiliare se rezuma totul la un singur factor:
    Lucruri pe care nu le poti schimba:
    -Locatie
    -Vecini
    -Suprafata/Imparteala (legal o schimbi greu).

    Lucruri pe care le poti schimba:
    – Finisaje
    – Prize
    – Sanitare
    – Mobila
    – etc

    Acum, dupa ce dai o caruta de bani iti convine sa le schimbi? Aici e alta discutie si trebuie puse toate pe hartie si luat o decizie cand ai o comparatie clara intre locuintele intre care oscilezi.

    Comentariu apreciat.750
    • Lucruri pe care le afli dupa ce cumperi!
      – vara nu e presiune la apa ca toti uda curtea/gradina (adica ai apa doar 2-3 ore noaptea)
      – tot vara se intorc „vecinii” care ard anvelope/sau fac chefuri 5/7 cam doua luni
      – afli ca „cade” curentul cam de 2x/saptamana

      Comentariu apreciat.474
  9. De acord cu tot cu o mentiune la sectiunea asta :

    „Casa scării. Dacă e curată, renovată, ușa de la intrare frumoasă, vopsită, este un bloc de oameni. Dacă e murdară, pereții scorojiți și ultima renovare a fost acum 20 de ani este bloc cu oameni fără posibilități financiare, ceea ce înseamnă că orice ați vrea să faceți să fie bine nu se va putea face, pentru că tot timpul vor fi unii care vor spune “nu am bani”. Nu am bani, deci nu se face revizia la lift, nu se anvelopează blocul, nu se tunde iarba, nu se renovează, nu se pune interfon, nu se nimic.”

    Nu este mereu vorba doar de bani, uneori mai tine si de nepasare si „misecuvenism”.
    Am fost foarte recent sa vad un apartament, zona ultracentrala, Craiova (care e totusi un oras maricel) iar liftul si casa scarii aratau efectiv deplorabil desi in bloc locuiesc numai „VIP” (medici, procurori, profesori univ, etc) fapt ce era chiar folosit si de vecini dar si de agent ca motiv de tinut la pret ca doar vrei sa ai numai vecini de genul…
    Dar erau atat de lepre incat desi isi permiteau clar sa renoveze nu miscau un deget, asteptau sa vina altcineva sa o faca pentru ei…
    PS: bloc din 85, erau doar VIP normal ca era zona unde doar cei de partea corecta a securitatii primeau apartamente

    Comentariu apreciat.431
    • pzm, nici nu trebuiau s-o facă ei. comitetul convoca adunarea generală, la prima nu se întrunea cvorumul, la a doua se lua decizia cu oricâți se prezentau. nu trebuiau să facă nimic, doar să plătească.
      la unele asociații comitetul primește niște bani, așa că măcar să caute 3 firme și să aleagă una. la altele administrația e asigurată de o firmă (nu de vreun pensionar), așa că la fel.
      locatarii/proprietarii nu trebuie să facă nimic. maxim să ajungă 1 oră pe an la afurisita aia de adunare generală.

      41
  10. NOU
    #46

    1. Daca masurati, nu cred ca ar strica sa comparati numarul de mp rezultati cu tabelul din legea locuintei (legea 144/1996 actualizat 2024). E penibil cat de multe constructii noi nu respecta un minim de decenta in dimensionare. Ori daca oamenii cumpara in continuare..
    2. Depozitari – nu uitati ca aveti schiuri, cauciucuri de vara si lucruri sezoniere mari. Cutii de garanții samd, astea se aduna si au nevoie de loc.
    3. Bucataria open space – nu intru in detalii daca e buna sau nu, fiecare decide pentru el – stiu insa ca multi o folosesc ca gaselnita ca sa evite sa respecte legea locuintei. Cand masoara “livingul” preiau si din spatiul de luat masa, bucataria e masurata pana in buza canapelei samd. Pare ridicol, stiu, dar e incredibil de comun.
    4. Zona de intrare.. nu e normal sa intrii direct in sufletul omului. Ai nevoie de o zona tampon, buffer.
    5. Orientarea – e frumos sa stii ca ai lumina de rasarit in bucatarie si de apus in living (daca se muleaza cu stilul tau de viata). Si lumina naturala in cat mai multe spatii. Nu sunt fanul pesterilor si a scorburilor.
    6. Asteptari personale – unii isi beau cafeaua pe balcon, altii stau la birou mai mult, in alte familii viata de zi cu zi se desfășoară in bucatarie. Ganditi-va ce faceti acum si va place sau ce v-ar placea sa faceti, unde, si in ce conditii. Dar in mod realist, stiu ca tuturor ne-ar placea sa citim anticii greci si sa avem un chevalet in care sa ne exprimam artistic, dar asta e o dorinta care suna bine pe hartie, putini oameni chiar fac asta suficient de des incat sa o ia in calcul la amenajare
    7. Cartier – s-a discutat pe blog de prea multe ori: ai brutarie, magazin, gradinita, bacanie sau ce ai nevoie in jur? “Se va face” nu se pune.
    10. Scurgerea la baie. E facuta bine?
    11. Pozitii goluri – usi si ferestre – sunt cam fixe. Permit o mobilare ok? Au o logica armonioasa in casa? Sau ai usi pe 2 pereti opusi, geamuri pe al 3-lea, deci tot spatiul dintre e un hol indirect?
    12. Daca puteti, incercati sa vedeti si vecinii stanga dreapta cum au. Daca dormitorul tau e inspre livingul lui? Sau aveti baile “spate in spate”? Eu as prefera varianta a doua.
    13. Priveliste – daca stati mai mult in casa – ce se vede pe geam? Blocul vecinului? Un copac, o strada mai animata? Stiu, unii au lux in casa si afara… din nefericire avem o gandire foarte limitata (ca suprafata) ne intereseaza doar apartamentul, nu cartierul, doar parcela noastra, nu si toata strada
    14. Casa scarii – sunt cele mai ordinare materiale, puse prost in opera? Atarna cabluri aiurea? Locurile comune au dezavantajul ca intra in rubrica “nu e treaba mea”, deci sunt o buna oglinda a vecinilor curenti.
    15. Pozitii instalatii electrice – candelabre, prize, intrerupatoare. Iarasi – cable management.
    16. Instalatii sanitare – idem – se pot schimba chiuvetele, dar cand ai probleme “pe coloana” e mai delicata situatia.
    17. Extinctor – eu l-am luat pentru ca citesc acest blog.
    Ar fi multe de spus in tema asta, s-a deschis o cutie a pandorei

    Comentariu apreciat.604
  11. As mai adauga eu cateva chestii:
    1. Sa respecte legea locuintei cand vine vorba de suprafete. Suprafetele sa fie bine delimitate, povestea cu bucataria plus sufrageria e un mare semn de intrebare. Stiu ca nu mai e moda sa gatesti, dar daca vrei noua fita open plan asigura-te ca living plus bucatarie minim 28 de metri, fara colturi cretine. Totodata evita compartimentare de tip trapez sau alte vrajeli. Suprafata utila nu inseamna si suprafata balconului.
    2. Tot ce inseamna electricitate,gaze,instalatii sanitare asigura-te ca le verifici cu cineva autorizat care-ti spune cu subiect si predicat situatia. In nenumarate apartamente la zona electrica tabloul este subdimensionat si deh mai sare siguranta, gazele sunt „aproape” puse, iar instalatiile sanitare sunt fita de cupru. Incearca sa ai confirmarea unei parti neutre sau care sti ca este de partea ta. Daca mai ai un arhitect si un inginer strcuturist prin zona nu strica sa le ceri opinia, in special in ce inseamna apartamente noi.
    3. Tot ce inseamna intretinere sa se plateasca prin internet banking si musai sa ai o explicatie clara asupra modului cum se calculeaza intretinerea. Ultima parte este facultativa la blocurile vechi, dar la cele noi este bine s-o sti. Nu de alta, dar costurile se aduna. Plata prin internet banking arata ca asociatia de proprietari este serioasa si nu are oameni blocati prin 1960.
    4. Verifica pereti si cat de subtiri sunt, daca ti-e frica sa dai un pumn in el ca intri la vecinu fugi.
    5. Asigura-te ca ai loc de parcare, chiar daca nu ai permis. Nu-ti sti situatia si in cel mai rau caz il poti inchiria la altii care au nevoie si-ti mai reduci din cheltuieli.

    Indecis. Tu ce zici?274
  12. Si as mai adauga sa aveti grija sa nu ajungeti ca la evergreen Towers din Iasi. cautati pe google dupa ‘evergreen towers iasi stiri’…o sa invatati multe.

    210
  13. Nu va mai puneti televizor in dormitor!!111

    Comentariu apreciat.4316
  14. Deea, o să ignor acel comentariu imbecil, dar la următorul o să îți iei ban.

  15. Sa nu fie la umezeala, intuneric, mlastina.
    (Pare ca toti s-au gandit deja la asta, dar …. vezi Schei Brasov, Valea Cetatii Brasov, Stupini, Sacele)

    101
  16. Uitându-mă la toate blocurile care se construiesc în orașul meu (care nu-i nici București, nici Brașov, nici Constanța), n-aș locui în ele nici dacă mi-ar da dezvoltatorii mie bani. Nu, nu doresc. Dacă ar trebui totuși să cumpăr locuință și s-o iau de la capăt, as face exact ceea ce am făcut dar mai bine gândit, adică mi-aș lua un apartament vechi, rezistent, bine construit, nerenovat, l-aș renova de la 0 (asta aș schimba, as sta cu chirie pe perioada renovării, nu cum am făcut în urmă cu ani când am înghițit tone de praf și m-am chinuit neavând idee ce înseamnă să renovezi in timp ce locuiești în casă) și mi-aș aranja tot după necesitățile mele, inclusiv reconfigurarea instalației electrice, gresie , faianță, tâmplărie, balcon. Da, e chinuitor, stresant, poate mult mai scump, dar na, o faci pentru confortul tău și îți asumi fiecare alegere. Nu mai merge aia cu „așa era, fostul proprietar sau dezvoltatorul e de vină”.
    E importantă zona. Gălăgie, mizerie, praf, vecini, distanță de școli/grădinițe bune dacă proprietarul dorește copii, distante de stații pentru mijloace de transport, rampă de gunoi la distanță medie, nici în fața blocului nici la 200 de metri, asociație de proprietari fără probleme, dacă există posibilitatea, stați cu chirie in blocul ăla vreo 3 luni și vă lămuriți foarte ușor.

    Comentariu apreciat.283
  17. ´Pe lângă vizionarea propriu-zisă, mergeți în zonă/cartier de două ori:
    – la o oră de vârf.
    – noaptea, după lăsarea întunericului.

    Sunt zone care pot fi înșelătoare ziua în amiaza mare, dar devin dubioase și/sau foarte aglomerate la alte ore. ;)

    Comentariu apreciat.440
  18. Mai departe, episodul urmator:
    – cum sunt vecinii, mergeti efectiv si bateti la usa, sa nu aveti surprize pe urma
    – electrician sa zica despre curent si instalatie, macar asa la vedere
    – incercati sa vorbiti mai tare, dintr-o camera in alta; daca blocul are multe apartamente goale, vizitati in acelasi timp doua care sunt in vecinatate, pe orizontala sau verticala pentru a intelege cum se propaga zgomotul.

    117
  19. nu vă mutați cu view lângă:
    – magazine de orice fel, vin mașinile de aprovizionare/gunoi și descarcă/încarcă la 5 dimineața
    – grădinițe/școli/licee, urlă copiii ca maimuțele la gratii și nu veți avea liniște
    – locuri de joacă sau locuri virane ce pot deveni spații unde se strâng bombardierii la bere/semințe
    – terenuri virane/pârloagă ce se pot transforma în blocuri
    – chestii industriale sau clădiri office cu chillere (ventilatoare din alea gălăgioase)

    da cu view lângă:
    – biserică/cimitir – liniște și niciodată nu se vor atinge de ele să apară altceva bloc acolo
    – instituții publice – idem
    – parc/lac (dar nu prea circulat, populat, dacă e mai retras mai bine)
    – orientare sud, sud/vest, sud/est, niciodată nord, vreți soare nu igrasie și frig

    Indecis. Tu ce zici?3312
    • Nu știu ce să zic cu nordul…. Depinde cum e izolat afară, înăuntru probabil. Eu am toate geamurile apartamentului pe nord și nu am avut probleme cu igrasia. În schimb, pe canicula asta, la ora 11 eu încă stau fără aer condiționat pornit, în timp ce vecinii de pe partea cealaltă au aerul dat drumu de la prima oră și le lucește staniolul în geamuri toată vara.

      Comentariu apreciat.301
    • Domnu’ agent special pe imobiliare @Flat vă pun la dispoziție gratuit casa unde locuiesc.
      Două săptămâni, cât plec în vacanță.
      Casa e fix în fața bisericii. Dacă o să ai tu parte de liniște, eu îmi tai ambele cojones și le transform în platou de Master Chef.
      ( Două cupluri s-au mutat din preajmă tocmai că au avut parte de view și multă liniște. Când îți fute somnul bălăngănitul de clopote și discoteca din jurul morților ești direct pe orientare, nu pe view). Orientare, adică unde dracu’ să fug mai repede.

      Comentariu apreciat.474
    • Tu nu ești prost neapărat fiindcă ești prost. Ești prost fiindcă te hazardezi în presupuneri.
      Dacă dormi ca vaca-n porumb până la 12, da. Altfel nu, biserica nu îți fute nicio liniște.
      Am vedere FIX în curtea bisericii și duminica bate clopotul la 8. Și toaca. de 3 ori fiecare. + de sărbătorile legale.
      Când ai copchil de dus la școală la 7 deja la 8 nu-ti mai pasă. Duminica DACĂ te trezești, adormi la loc. În rest curtea bisericii e preferabilă oricărui bulevard bucureștean sau spate de bloc un de se adună mămici și tătici și copii.
      Deci da, mega liniște. Na, te-ai pișat în exemplul tău? Nu? Mă piș eu cu boltă. Pwp

      913
  20. Daca tot dai banii pe ruletă, măsoară și a 3 a dimensiune, sa nu ai camere prea joase, ăștia dau planul doar pe 2 axe, că tavanul nu contează
    Și vecinii de verificat, altfel poți să iei o perlă într-un căcat.

    193
  21. Pe langa cele spuse mai sus, va recomand sa cititi Disconfort Residence – https://www.emag.ro/disconfort-residence-radu-negoita-9786067223057/pd/DY18WFBBM/.

    110
  22. Realizezi că popa are program când majoritatea are liber? Stai frumos la cafea, baga Aleluiaaaaa. Bagi un vin seara, pe balconul tău departe de plozi, Doamne miluiește.
    Ai chef de ceva acțiune la amiază, te ajută muzica veselă: În veci pomenirea luiiiiiii.

    Că nu de alta dar plozii aia pe care îi urăști cam au același program cu angajații, deci ciudat va fi liniște de acolo când ești acasă?
    Parc, lac? În România? La noi mai umblă mistreții prin parc, în Brașov urșii.

    813
    • slujbă, seara? în afară de Paște, nu prea știu să fie.
      desigur, îți asumi aleluia și clopotele sau toaca duminica dimineață, dar în rest?

      Probabil stai lângă o biserică cu ștaif și vine toată lumea acolo, nu știu.

      am mai uitat nu lângă spălătorii auto sau vulcanizări, săli de jocuri sau terase/dughene de paranghelii, nunți, chestii de genul.. dacă e așa ceva pe stradă în jur garantat dubioși și auzi toată ziua și noaptea zgomote și înjurături

      dacă e ceva comercial de evitat patiserii/restaurante (miroase de la hotă), preferabil să ai bănci la bloc că e sucursala mereu închisă în afara L-V 9-17

      147
  23. Daca e constructie intre case atentie la cosul de fum al vecinilor, cand vor face focul tot fumul va intra in apartament.

    131
  24. Pot sa va spun din proprie experienta ca oamenii câteodată gândesc mai prost decât maimuțele din experimentul cu scara și banana.

    1. Unde am cumpărat acum 10+ ani apartament prin Popesti, dezvoltatorul s-a chinuit sa vândă la noi în bloc 2 camere 55 mp utili, sau 2 camere 67 utili. A tras băiatul restul blocurilor din complex cu 3 camere, aceeași amprenta a blocului, s-au vândut ca pâinea caldă.

    2. Când le ziceam la oameni ca sunt nebuni ca își cumpără apartament în bloc fix lângă firele de înaltă tensiune, tot eu îmi luam muie ca nu are nimic.

    3. Când le ziceam la oameni sa nu cumpere în bloc în care sunt 30+ apartamente și 10 locuri de parcare, tot eu ala nebun.

    E din seria, ar trebui sa fie lege și puz, dar cred ca trebuie sa fie, nu ca să nu fie dezvoltatorii ticăloși, ci sa ne apărăm de propria prostie.

    133
  25. Ba baieti, voi nu sunteti practici deloc.
    Cum pana mea vrei tu sa evaluezi scurgerea de la baie? Vrei sa-i zici agentului: „stai asa, dau si eu nitel drumu la dus, fac o inundatie mica, sa vad daca se scurge bine apa!” ?
    Tu, daca ai fi proprietar ai accepta asa ceva?

    Indecis. Tu ce zici?1416
    • Fix asa. Dai drumul la apa la maxim 2 minute. Daca se strange in cada/cadita inseamna ca la primul tau dus de 10 minute o sa iasa pe afara.

      Comentariu apreciat.310
  26. NOU
    #68

    Vin și eu cu câteva completări, învățate pe pielea proprie, că deh, când ești prost, plătești 🤷‍♀️

    Dacă aveți cum, mergeți cu un meșter sau o echipă de meșteri în care să aveți încredere sau pe care să îi plătiți, să se uite în detaliu la tot – zidărie, parte electrică, parte sanitară.

    Noi ne-am luat ditai țeapa pt că nu am făcut asta și când ne-am apucat de ceea ce urmau să fie niște renovări minore (schimbat gresie, faianță, zugrăvit), am constatat că:

    – pe pereți, pe sub lavabil, era pusă plasă, ca să acopere faptul că huma inițială de pe pereți nu fusese dată jos niciodată. Nu vreți să știți cam care era grosimea stratului de mucegai.

    – instalația electrică era teoretic „refăcută recent” – chestie care ne-a fost „demonstrată” prin scoaterea capacului unei prize; într-adevăr, pe o distanță de 50 cm de la priză, era cupru (sper să nu vb lemne) – strict pentru impresia artistică. În rest, instalația era fix cea cu care fusese dotată casa la construcție, în anii ’60

    – instalația sanitară era așa mișto, că dacă dădeai drumul la apă la baie, la bucătărie nu mai curgea decât rece.

    Și încă o grămadă de altele… Da, am fost idioți, nu ne-am documentat cum trebuie, ne-am lăsat duși de nas cu spoieli și apoi am bătut mărunt din buze.

    A doua oară am știut la ce să fim atenți, am mers la vizionare împreună cu meșterii care ne-au renovat prima dată și am luat la puricat tot.

    Am găsit o casă fix pe gustul nostru, tot ce am făcut a fost să dăm o zugrăveală și ne-am mutat.

    Și da, stăm fix vizavi de biserică/cimitir și să mor dacă mă încurcă cu ceva dj-ul lălăitor timp de 2 ceasuri, duminica, de sărbători și la îngropăciuni. În rest, e fix liniștea pe care o căutam.

    Comentariu apreciat.423
  27. NOU
    #69

    Ar mai fi câte ceva dar de asta m-am amuzat ultima dată când am vizita-o pe o fostă colega de birou..
    Are o vilă pe care nu o mai suportă de când a plimbat prima dată câinele; era mic, alb, se dusese într-un tufiș să marcheze spațiul de plimbare și lângă ea a oprit o mașină, s-a deschis un geam pe partea pasagerului și a auzit o întrebare despre servicii și tarife.

    183
  28. NOU
    #71

    Neaparat trebuie sa fie cultura de porumb la maximum 500 de metrii de locuinta.

    52
  29. Din pacate pt majoritatea romanilor prima discutie sunt banii. Salariul mediu e 5500 de lei aprox. Un apartament nou in porumb costa cam 70k de euro sau puscat(va necesita investitii de zeci de mii, la astea vechi sar multi din schema ca nu au asemenea bani) intr-o zona marginasa dar hai sa zicem ca nu iti trebuie masina(care costa si aia). Iti trebuie 10k de euro avans si apoi vei avea o rata de 1600 lei la dobanda fixa si apoi sare la 2300 lei cand trec cativa ani(3-5 ani). Singur daca ai rata aproape jumate din salar de 5500 de lei esti praf. Nu o sa-ti mai permiti sa iesi in oras, concedii, etc. In doi e relativ ok asta pana apare un copil. E greu in 2 camere dar un copil inseamna multe cheltuieli si drumuri si o sa fiti praf. Suna cinic dar daca nu aveti venituri peste medie spre 7000-8000 de lei nu va inhamati la credite, mutat in porumb si distrus viata.

    241
    • De acord dar oamenii tot trebuie sa traiasca undeva, si cei cu 3000, 5000, 10000 de lei salariu. Chiria costă la fel pentru toti, iar dacă vorbim de familie, un 2 camere in bloc nou in București pleacă de la 500 de euro (mai nou 600)+ 50-100 loc de parcare, asta fiind un minim necesar, nu m-am aruncat la 3-4 camere. Nici la blocurile vechi nu e situația mai roz.
      Asa ca pot înțelege de ce oamenii fac credit

      22
  30. Dupa ce am citit comentariile, am decis: ma mut in padure.

    131
  31. Buna lista, tre sa o pun la treaba.
    O intrebare, care e faza cu ventilatorul? Pentru mine geamul este sfant, singurele ventilatoare vazute de mine in bai erau niste chestii amarate. Ce imi scapa?

    90
    • Vara pe canicula nu face fata doar geamul, ca practic vrei sa scoti aer cald in aer si mai cald. Iar la blocurile vechi de multe ori geamul ala da pe un balcon… inchis. La care o sa uiti sa deschizi geamul, hence cald si ud in balcon – igrasie acolo si iti strici lucrurile depozitate. In functie de layout/particularitatile cladirii mai merge si geam/gura de aerisire non-mecanizata plus dezumidificator

      10
  32. Haha, complexul unde e făcută poza are parcarea in camp, pe pamant efectiv – daca vrei sa porti tocuri, nasol – (sunt si locuri de parcare amenajate, dar prea putine) iar de acolo nu se poate pleca fara masina. Ai copil mic, bebe? Nasol, nu ai unde sa il plimbi cu caruciorul, nu e parc, nimic. Mereu cand trec pe acolo ma mir cum naiba s-au gasit unii sa cumpere apartamente. Pare ca se vand, ca tot apar blocuri de mai au putin si ajung la ocolitoare

    51
    • Probabil cumpara lume care nu are nici copil, nici nevoia sa mearga pe tocuri. Exista si femei care nu practica tocuri daca nu e musai. Plus ca oricand te poti schimba de incaltari in masina cand ajungi la destinatie sau putin inainte, treaba buna si ca sa nu iti omori picioarele atat de mult

      10
  33. ”Schița se face simplu: măsurați din perete în perete.” corecție:
    A. măsurarea se face din plintă în plintă. am un corp de bibliotecă ce stă câș de 14 ani pentru că am măsurat din perete în perete. un total de maxim 5 cm. :)
    B. ocazional se iau în calcul caloriferele și țevilor lor. fix azi a trebuit să repoziționez un pat din cauză de 2-3 cm cauzați de calorifer și țevi care nu erau când am măsurat și am uitat să le iau în calcul. (am uitat și eu și restul persoanelor implicate).

    astea din experiență proprie. puteți extrapola.

    101
  34. @Vali pentru apa calcaroasa recomand dedurizator.

    11
  35. NOU
    #84

    1. Sa nu ai grinzi de rezistenta ampulea prin casa, dinalea care sectioneaza sufrageria sau dormitorul in doua – iti va fi foarte greu sa mobilezi si va fi un chin vizual. + e un semn ca pot fi probleme de proiectare.
    2. Sa nu ai spatii moarte prin casa.
    3. Sa fii sigur ca beneficiezi de lumina naturala in toate spatiile cat mai multa vreme: o regula simpla este sa nu ai apartamentul orientat exclusiv spre nord.
    4. Asigura’te ca ai loc in baie si ca usa nu se loveste de WC, chiuveta, cabina de dus.
    5. Bucataria separata de sufragerie si spatiu suficient de luat masa civilizat. Totodata asigura’te ca forma bucatariei iti permite sa ai suficient blat de bucatarie sa poti pregati mancarea.
    6. Holul de distributie sa fie separat de restul incaperilor. Evita ca sufrageria sau bucataria sa devina holul casei tale. Totodata sa iti permita sa amplasezi macar un dulap de doi metri latime. Exista holuri relativ mari dpdv al metrilor patrati, dar toti peretii sunt ocupati de usi si nu ai unde sa pui un dulap/cuier.
    7. Orice apartament situat peste etajul 3 sa aiba lift. Zici tu ca ai de carat rar, dar cand vine copilul sau imbatranesti se schimba treaba. Sau doamne fereste iti rupi un picior.

    71

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile