La ce ne uităm când căutăm o casă la țară

Ideile nu sunt noi, le-am mai expus pe aici, dar e bine să rămână și pe video.

  1. 02:25 Utilități: curent, apa, gaze. E greu să îi muți de la oraș, unde au de toate, la sat, unde să nu aibă nimic, tocmai la bătrânețe.
  2. 02:40 Dacă nu se spune în anunț că au utilități, nu le au.
  3. 02:56 Apa din puț e bună, dar sunt zone unde e secetă. Plus sudul României se deșertifică încet.
  4. 03:40 Satele apropiate de orașe mari sunt părăsite, că tinerii s-au mutat la oraș.
  5. 04:40 Încălzirea pe lemne nu e amuzantă.
  6. 05:26 Centrala costă 600€, instalațiile încă vreo 1000€.
  7. 06:35 Dacă nu sunt oameni care să plătească utilitățile, satul ăla e mort.
  8. 07:08 Aprovizionare. Magazine tip minimarket. Condusul la bătrânețe.
  9. 08:15 Terenul să nu fie în pantă.
  10. 09.15 Casa să nu fie mare.
  11. 10:20 Poziționarea satului față de unde locuiți voi.
  12. 11:20 Internetul în zone limitrofe.
  13. 12:40 Aerul poluat și uscat din orașe.
  14. 13:40 Faceți planuri când aveți 50 de ani pentru pensie.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Treaba asta cu gazul la țara ma face sa nu ma mut înapoi…încă… Rețeaua de gaz e la 12 km de sat, și din 2000 se tot fac promisiuni ca se va rezolva… M-am gândit la o centrală pe lemne sau peleți și cred ca asta va fi soluția in viitorul apropiat

    00
    • Nu folosesc personal (nu stau la casa) dar exista butelie mare, de pus in curte, pe gaz. Am cel putin 2 cunostinte care folosesc cu success.

      00
    • Indraznesc sa ridic mana si sa votez pentru centrala pe peleti. E mai comoda si o alimentezi mai rar, fata de una pe lemne. Si mi se pare ca si costurile sunt mult mai mici.
      Si in satul unde avem cosmelia de la tara, au promis gaze de acum 20 de ani. Si gaze ioc, inca.
      Bine ca macar avem asfalt, curent si internet :))) Cred ca-s mai importante astea, pentru ca, tocmai ce am fost la un prieten care are o cosmelie de vacanta la tara, sus la munte, intr-un satuc. Si fix astea de care am mentionat eu, are. In rest, si-a facut singur tot si nu simte lipsa gazelor.

      Asa ca, o sa construim casa si vom avea centrala pe peleti.
      Cat despre gatit, in casa vom avea o plita electrica, iar afara o sa avem aragaz cu butelie.
      In rest, o sa bagam niste bani mai seriosi in apa, pentru ca avem de la put si este foarte dura si trebuie ceva ca lumea, sa o dedurizeze, ca altfel, o sa schimb electrocasnicele mai des ca pe chiloti.
      Canalizarea se rezolva cu fosa septica.
      O sa adaugam si niste panouri fotovoltaice, daca tot e casa noua.

      Partea naspa, evident, sunt costurile.
      Dar, pentru cine isi cauta teren, e bun de negociat la pret, mai ales ca majoritatea preturilor sunt la fel cu ale alora care au acces la toate utilitatile.
      Asfaltul si internetu’s la putere, azi :))).

      00
    • NOU
      #4

      sisteme inverter de la daikin altherma sau mitsubishi. o spun din experienta, de 7 ani incalzesc strict cu acestea un apartament de 50 mp cu tavan la 4 m. consum de curent redus, caldura absolut normala. incalzesc pana la -40 de grade, doar ca dupa -20 consuma mai mult cu fiecare grad. au un coeficient de 1:5. asta inseamna ca la consum incalzire de 1000 w e ca si cum ai folosi 5 incalzitoare de cate 1000 w. sunt silentioase, lunar trebuie doar sa speli filtrele. costa cam 3000-3500 bucata, entry level. cu cat sunt mai scumpe cu atat consumul va fi mai scazut. eu la 50 mp, temperatura setata pe 26, in camera undeva la 23, platesc maxim 450 lei/luna, iarna. de obicei 300, 350. daikin altherma care sa incalzeasca 150 mp, incepe insa de la 45.000 – 50.000 lei + reteaua de calorifere.

      00
    • Investitia initiala in centrala pe peleti este destul de mare. Si cel putin in zona mea peletii sunt mai scumpi decat lemnele sau carbunele.

      00
    • Ca om care a trecut prin astea:
      – centrala pe lemne – NU. Devii instant taietor de lemne, hamal (ca tre sa le cari periodic din anexa in camera tehnica) si fochist. Iar daca nu e cineva in permanenta acasa, seara faci frigul. Iar in noptile geroase puneam ceasul pe la 2 noaptea, sa ma duc sa mai umplu centrala
      – peleti – o centrala buna, cu ceva automatizari, costa. ALtfel, faci frigul seara si te trezesti noaptea
      – gaz – daca nu e conducta la minim 150 de metri, investitia devine prohibitiva
      – curent electric – rupe buzunarul
      – GPL – la fel, rupe buzunarul
      – orice altceva (invertor, pompe de caldura, panouri solare, etc) – nu fac fata sub minus 5

      00
    • @Alex I
      Butelia aia de care zici este un rezervor GPL. Costul instalării unuia este de minim 10.000 lei. Apoi gazul GPL (mai exact propan) este foarte scump, ajungi la același cost al încălzirii cu o centrală electrică.

      00
    • NOU
      #8

      Florin – cred ca nu vorbesti din experienta. Inverterele fac fata la -25 de grade cu brio (adu fost aici la mine de vreo 2-3 ori temeperaturi de-astea). Fac fata si la -40, doar ca isi pierd eficienta consumului. De 7 ani strict cu invertere ma incalzesc si intre timp mi s-a nascut copilul, asa ca nici nu ma gandeam sa risc aiurea. Insa nu inveretere de la hypermarket, alea la 1000-1500 lei sunt pentru racit. Cele care erau pana la -5 erau aparatele de AC clasice.

      00
    • Eu am investit cu tata într-o centrală pe peleți acum 4 ani, când a decis că de la 50 de ani încolo nu mai vrea sa taie și să care lemne în casă, iar gazul nu era o opțiune. 4 ani mai târziu, centrala merge brici si raportul calitate/preț e la nivelul așteptărilor. Și-a păstrat si două dintre sobe si a instalat si panouri electrice, pentru orice eventualitate. Are și două sisteme de incălzire in pardoseală, unul legat la centrală si al doilea electric. Nu e ușor să stai la casă și cu siguranță nu e ieftin, dar dacă alegi să te muți, e extrem de important să plănuiești pe termen lung, să fie totuși cât mai ușoară bătrânețea :-)

      00
    • mersi pt idei/sfaturi/opinii. uite de aia imi place aici: feșăn si topoare :))

      00
    • La cum merge clima la noi în românia, pompele de căldură sunt viitorul și cele mai eficiente.

      În Oradea n-am văzut iarna asta zăpadă deloc, poate de 2-3 ori ceva minuscul dar până a doua zi dispărea total.

      Dacă ești într-un județ gen Brașov sau altele mai friguroase, e altceva. Dar dacă vezi zăpadă din ce în ce mai rar…pentru 10 zile pe iarnă când temperatura e sub zero și trebuie folosit mai mult curent…compensează liniștit cu celelalte 3 luni când merge pe plus.

      Plus de asta nu ai pericolul gazului, și alte cele.

      Dar repet, depinde de unde locație, nu are rost să ne certăm dacă discutăm de sate la altitudine mai mare cu altele în zone unde vezi zăpadă de 2 ori pe an.

      00
    • in brașov depinde unde ești. în oraș e frig (abia azi am oprit centrala), dar dacă mergi 50km mai încolo e mai cald. am fost la un grătar intr-un sat și ne-au ciuruit țînțarii noaptea.

    • Floring – cu un puffer nu mai bagi niciun lemn la 2 noaptea. Solutie simpla.

      00
    • cezare vezi ca romstal au oferte de centrale pe peleti in rate egale fara dobanda/comisioane pe 2 ani de zile. Ia vezi, merita? Merita. 3000 de euro impartit la 24 de luni este un fleac. Bine, iti mai trebuie 2-3 pompe si tevarai

      00
  2. „14. 13:40 Faceți planuri când aveți 50 de ani pentru pensie.”
    La ce varsta ies la pensie blogerii, vlogerii, influencerii, etc.?
    Cei care acuma au 20 si ceva de ani si sunt influenceri vor deveni la batranete tipi d’aia cu barba alba, costum si pipa?Ei vor influenta tot batrani sau publicul lor va ramane tinar.
    Atatea intrebari…

    00
    • mori de grija mea.

    • Bloggerii sunt asimilati jurnalistilor. Vloggerii sunt vedetele de reality show. Influencerii sunt starletele. Asta asa o categorisire in mare, ca normal, de la caz la caz, evolutia fiecaruia ca individ poate fi diferita.

      00
    • Eu credeam ca influensării sunt ăia care te influențează sa iti schimbi comportamentul dupa al lor, sau care te fac sa cumperi ceva ce ai vazut la ei.
      Mai un topor, mai un telefon, mai un cd-key.

      00
    • In general lumea iese la pensie cand nu mai poate lucra (nici in domeniul in care lucreaza, nici intr-un alt domeniu in care posibil se reprofileaza). Din ce in ce mai des lumea nu mai iese la pensie „la varsta de pensionare” pentru ca daca mai esti in stare sa muncesti inseamna ca n-o sa mori prea curand si deci trebuie sa muncesti ca ai bani sa-i cheltui. Daca esti un alcoolic poti iesi la pensi la 55 de ani ca nu apuci 60; altfel lumea ajunge destul de des la 85-90 de ani.

      Sunt 3 categorii de munca: fizica, artistica si intelectuala. Si categoriile alea se intrepatrund: de exemplu, eu n-as putea nici macar sa urlu ca magarul doua ore incontinuu ca nu ma tin plamanii. Pavarotti face o gramada de „antrenament” – deci munca fizica – pentru asta.
      Cei care nu fac doar munca fizica (deci fac munca intelectuala si/sau artistica), se reprofileaza mereu pentru lumea se schimba (din ce in ce mai repede) iar ceea ce faceau acum multi an nu mai e de actualitate (pentru ca altcineva face acelasi lucru mai repde si mai bine).
      Daca duci grija”blogerilor”: este evident ca ei vor face altceva. Ce anume? Este doar treaba lor. Pot inclusiv sa moara de foame daca asta isi doresc.
      Tu ce faci acum? Crezi ca meseria ta va mai exista peste 20 de ani? Daca nu mai poti face asta (sau nu se mai vinde ce faci tu acum), ce o sa faci? Din nou e doar treaba ta, nu trebuie sa-mi raspunzi mie.
      „Dar despre asta vom vorbi in episodul urmator”. (Florian Pittis, blogger, inaintea erea noastre) .

      00
  3. Dacă nu sunt case direct demolabile, prin satele de pe lângă marile orașe sunt niște viloase neterminate de muncitorii din Italea care s-au prins pe parcurs ca ori nu mai au bai de fițele inițiale, ori ca nu are cine sa umple casa aia. Viloase de genul pensiune. Și evident, pentru ca mulți metri pătrați (inutili), preturile sunt mari.
    Nu ai ce cumpara. Dezvoltatorii încă nu s-au băgat rural, iar sa construiești tu… cred ca asta e singura varianta ca să știi că dai banii fix pe ce vrei – loturi de teren mai sunt.

    00
    • @Laura
      După pandemia asta am inceput sa rânjesc ca omida la sudură după ideea unei case.
      Uitându-ma prin zonă, o casă bunicică cu oleac de teren, la 10 km de Mioveni, pe drumul spre Câmpulung e de la 75.000 de coco în sus.
      O surpătură unde și câinele face igrasie la cur, 55 de mii. Repet surpături la 55.000.
      Și atunci m-am orientat spre Slatina,cam 25 de km de Pitești, drum European, drum ok, 2 supermarketuri mari, dar nu sunt gaze și canalizare.
      Canalizarea se rezolvă cu o fosa septica și o gaură săpată de țuicarii satului. Gazul se înlocuiește cu alte surse: panouri solare, boiler pe GPL pentru apă caldă, curent electric.
      Undeva trebuie platit.
      Problema este că în zona.asta casele decente nu există.
      Și atunci soluția e să mă apuc de ridicat.
      De primă urgență mă umezesc între picioare la un teren, dar aștept să lovească foamea oleacă, că și acolo țăranii cer pe mă-sa.

      00
  4. nu stiu ce sa zic, te vad mai mult ca nomad digital la batranete.

    00
  5. In speranta ca o sa lasi comentariul sa treaca , avand in vedere comentariile anterioare , unul din cele mai importante chestii de urmarit este ce fel de oameni sunt in satul ala. Ce fel de gospodarii sunt. Saracia , delasarea , si etniile sunt categoric de evitat, indiferent cat de ok sunt celelalte puncte expuse mai sus de tine. Daca sunt 5 famili de etnie in capatul satului , fugi. In 10 ani o sa fie 20. In 20 de ani 100 ,iar la batranete o sa doresti sa te duci la azil.

    00
  6. La ce ne uitam noi, sau le ce te uiti tu?

    00
  7. NOU
    #25

    M-am mutat la tara. (~25 km de brasov, 20 de minute pana la munca).

    Am canalizare, apa si electric. Plita pe gaz (tine butelia de vreo 2 luni si inca nu a ajuns la jumate), cuptor electric (220v)+ plita inductie (380v) + un intreg asortiment de dracii electrice. Se la instant pot la airfryer.

    Am termosemineu cu brichete (am stat cand erau 5 grade afara cu putin inainte de inceperea pandemiei, 4-5 bucati incalzeau suficient bucataria si livingul unde stateam adica in jur de 8 lei pe zi, centrala automata pe peleti pentru iarna (nu am pornit-o), boiler hibrid pentru acm legat si la centrala. Am loc facut pe acoperis pentru panouri solare, probabil ca la anul, casa e orientata catre sud.

    E un la doi pasi in sat, dar se ajunge la auchan coresi de exemplu repede. Nu am incercat inca mancare dar o livrare babana de la dedeman e 25 de lei, romstall gratuit (sau a fost), arabesquesc (mathaus) gratuit sau 15 lei.

    Un drum la auchan ne rezolva alimentele pe saptamani bune de fapt luni (avem gradina si altele pe langa casa + o lada frigorifica maxi plina varf + ce mai e prin beci).

    Terenul in panta e chiar misto, depinde unde e panta. diferenta de nivel de la casa la fundul gradinii e de vreo 7 m, armoniosi pusi :)). Lungimea terenului e de vreo 75.

    Amprenta la sol a casei de destul de mare (terasa babana, garaj de 2 masini), dar casa in sine e micuta. Acum stam doar la parter, 2 adulti si un copil, l-am adus si pe el de cand s-a incalzit casa. Etajul ramane inchis (e doar dressingul functional pana ii tuna juniorului prin cap sa se mute la etaj. Si la parter oricum are camera lui.

    00
    • De cat timp ? Sanpetru ? Casa noua sau casa veche renovata ? Poti da detalii despre buget si durata proiect ?

      00
    • Aia cu termosemineul poti s o detaliezi oleacă? Eu am setat bugetul pentru pompă de căldură dar dacă nu e curent, un termosemineu de backup n ar fi rău. Mă rog, o să am etaj și amprentă la sol măricică.

      00
    • NOU
      #28

      Ce te intereseaza ?

      Practic e focar incastrat in perete care scoate aer cald si in camera adiacenta, custom built. Tbh nu as zice ca e must have sau ca a meritat banii, avand in vedere ca a costat cat centrala, dar am vrut semineu romantic in living.

      Ceva de genul arata, dar mai clasic, cu 2 fante de aer cald lungi cat peretele, nu grila micuta.

      https://semineeartdesign.ro/produs/semineu-clasic-de-colt-linux/

      00
    • NOU
      #29

      @rv construim la ea in dorul lelii de vreo 5 ani. Adica casa a fost gata intr-un an in regie proprie, apoi nu ne-am grabit sa ne mutam. Anul asta am facut un heirup dupa ce am vazut ce a fost in china. Banuiam ca ajungem in izolare, si o luam razna cu copilul la bloc inchisi in apartament. Practic daca aveam chef ne-am fi putut muta din al doilea an.

      Sincer, nu stiu cat a costat la final, am bugetul facut pe undeva. Pot sa iti zic ca la rosu cu acoperisul pus + imprejmuirea terenului (~250m de gard cu fundatie beton) a fost ~35000 euro, dar nu cred ca te ajuta prea mult fara ceva dimensiuni alea casei . beci mare, terasa mare, garaj 2 masini + casa in sine care e de dimensiuni … normale cam parterul cred ca are vreo ~110 m2 (bucatarie, baie, living, camera copil, casa scarii). Nu zic locatia, dar nu e sanpetru.

      @raider, poza cu semineul, i-am dat drumul acum : https://imgur.com/a/vYsBY5u pentru perspectiva fantele negre de caldura au cam 1m.

      00
    • Multam. E suficient cat sa trezesti un pic de invidie. :)

      00
  8. Ai uitat să specifici 2-3 lucruri despre beci.

    00
  9. o problemuță foarte importantă la bătrânețe e și distanța față de centre medicale serioase. și când spun serioase, nu mă gândesc la spitalul din suceava sau la cel din deva. centre medicale serioase înseamnă, în românia, orașele universitare mari și vechi. și nu sunt 10 în țară. că una e să te duci să te operezi de ceva serios (cancer, inimă etc.) la târgoviște și cu totul altceva la iași, de exemplu. una e să ai cinci boli cronice care necesită spitalizarea ta anuală vreo 10 zile și să ai casa la 200 de km de spital și cu totul altceva e dacă ești la 20 de km.

    00
  10. Mai sunt si altele, mult mai importante cum ar fi doctori, spitale, analize. Multi din cei batrani au pb de sanatate: diabet, rinichi praf, tensiune, etc. Ce faci cand saptamanal au de mers la spital sau doctori sau etc ?

    00
    • Medic de familie si/sau farmacist care sa mai calce prin acel sat/comuna.
      Erau destul de multe localitati fara medici familie. Dar e rezolvata problema cu utilitatile si distanta fata de centrul urban, iar localitatea nu e depopulata, teoretic ar trebui sa fie suficient de atractiva si pentru medicii de familie.

      00
  11. Eu nu as rezista sa stau intr-un sat. As muri de plictiseala. Nu ai un mall, nu ai cinema, baruri si puburi nu , decat birturi depravate cu betivi lasfierbinteni analfabeti.
    Bine ca m-am nascut si traiesc in Timisoara, unul din cele mai mari orase ale tarii. Cu bune, cu rele, asa cum o fi, e totusi Timisoara. Macar dispun de toate facilitatile

    00
    • la 20 viața e altfel ca la 60.

    • Probabil esti copil si inca nu ai inteles viata. Distractiile astea sunt fix ceea ce crezi ca sunt,niste distrageri de la ceea ce inseamna viata. Sa stii ca Timisoara desi e un oras mare,este la fel ca alte orase mari ..un mare sat.

      00
    • Am 27 de ani, deci, nu-s vreo baba. Si tot consider ca iesitul la mall, terasa si bar sunt o mare pierdere de vreme si de bani. Tre’ sa n-ai hobby-uri ca lumea, ca sa te plangi de asa ceva.

      Da-ti seama, ce viata interesanta, sa pisi bautura la suprapret, prin baruri si puburi, in timpul liber.

      Wow, n-ai cinema? Nasol. Nu stiu cum am stat in izolare fara cinema, am innebunit de la atata Netflix, HBO Go si alte platforme de streaming, cu sute de filme si seriale. Urata viata, jur.

      Unii au impresia ca tehnologia n-a ajuns la sat si ca nu-ti permiti sa te muti la tara si sa traiesti ca la oras. De fapt, ala care considera ca distractia se rezuma la mall si bar, nu o sa isi permita in veci sa stea in confort la tara.

      PS: Cine are timp sa moara de plictiseala la tara, e fix ala pe care il mananca sobolanii la birtul din sat.
      Ieri m-am dus la casa de la tara. M-am plictisit la maxim, la tuns gazon, toaletat trandafirii, cules ciresul, adunat cacatii de la caine si curatat tarcul, udat gradina si curatat buruienile. Conectata la WiFi+ niste Spotify pentru muzica.
      Cand am ajuns, era 8 dimineata. Cand am terminat si am indraznit sa ma uit la ceas, se facuse 7 jumate seara.

      00
    • @zedicus: „decat birturi depravate cu betivi lasfierbinteni analfabeti”
      trec peste „decat”, nu are sens sa insist. Dar vreau sa te intreb: in mallurile, barurile si puburile pe care le-ai mentionat e prezenta numai lumea buna, se discuta numai literatura clasica?
      Mai lasa boss besinile ;)

      00
    • Sunt aceiasi analfabeti depravati, doar ca inca nu a trecut timpul peste ei

      00
    • nu e vorba de plictiseala. e vorba de socializare. da da stiu..exista zoom si alte prostii dar nu e acelasi lucru..plus ca daca esti izolat cu partenerul..uh..ies scantei dupa o perioada oricat de compatibil ai fi. (parerea unui om introvertit dupa 3 luni la „tara”)

      00
  12. Stiti care e partea interesanta? Cei care s-au mutat la tara si au inceput sa aiba o viata sanatoasa cam nu prea mai au nevoie de doctori. Eventual un control pe an.
    Cei care sunt non-stop la medici sunt pensionarii urbani sau loazele de la tara care oricum nu-s obisnuiti cu munca.
    Cunosc multe cazuri de oameni trecuti de 65 care dupa ce s-au mutat la tara se simt MULT mai bine. Deci apropierea de un centru medical serios nu-i chiar asa o urgenta.
    Apoi alta chestie, despre incalzire:
    Stai in sud si astepti gazu’ iar lemnele sunt scumpe? Da o centrala pt peleti modificata sa arda boabe de porumb ce are?! Porumbul are o putere calorica foarte buna fata de alti combustibili traditionali. Iar o tona de porumb este vreo 400-700 lei, in functie de zona si perioada achizitiei. Compara asta cu peletii, brichetii de rumegus sau chiar lemnele. Daca ai si vreo 2 hectare iti produci singur suficient combustibil pt incalzit.

    00
    • Nu m-am gandit la porumb ca material pentru foc. Mi-ar fi frica sa nu iasa floricele pe cos.

      00
    • Daca ai fost prin spitale o sa vezi o groaza de pe la tara si nu e fain de ei, e chiar foarte nasol sa fii departe de spital, doctori, etc. Si ei fac boli cu tot aerul si verdeata de pe lume. Sa vezi apartinatorii cum dorm pe coridoare si sali de asteptare.

      00
  13. Cu panta…. discutabil. Mi-am luat în pantă și am prevăzut garajele îngropate în pantă, acoperișul lor ajunge să mi fie terasă la ieșirea din living.
    I adevărat că am intrarea pe partea opusă garajelor și am acces auto până acolo. Cum e la 25 de kilometri de oraș, e clar că nu mă duc pe jos la magazin.

    00
  14. La partea cu panta iti dau dreptate. Conteaza sa fii obisnuit. Am fost in Apuseni pe la satele acelea montante. Era socant cat de sprinten se miscau batranii de 70-80 de ani in comparatie cu noi, oraseni mai tineri cu 40-50 de ani decat ei.
    Sunt sigur ca asta contribuie si la capacitatea lor fizica si starea de sanatate.
    Dar daca te muti la munte dupa 60 de ani traiti la campie sigur nu va fi usoara o plimbare de 500 de metri la deal.

    00
  15. NOU
    #47

    Pământul să fie bun.
    Să nu fie lutos. Să nu fie pietre. Să fie ușor de lucrat.

    00
  16. Are cineva experienta cu centralele pe gaz si eventual instalatiile alea de GPL pentru case? Am citit si aparent le poti transfera pe gaz de la retea, la nevoie.

    Linkuri/bloguri/video/orice, daca permite jupanu’ :)

    00
    • Linkuri/bloguri/video/orice, daca permite jupanu’

      regula #1 la comentarii :)

    • NOU
      #51

      Cauta pe net inchiriere rezervor gpl. sunt unele firme care fac gen cumpana, iti baga ditai rezervorul in curte, ti-l alimenteaza lunar, tu il legi la centrala.

      Sau poti sa cumperi unul, dar trebuie sa faci contract cu un furnizor + te ocupi de revizii.

      Am un amic cu ditamai bomba in curte, undeva pe langa bucuresti. Nu dorm prea linistit cand il vizitez.

      00
    • cel mai bine întrebi firmele care vând și instaleaza centrale pe gaz. sunt unele modele la care poti modifica din setarile de service tipul de gaz folosit, debit, etc .

      00
    • Am avut 3 sau 4 ani centrala pe butelii cu propan (foloseam 3 odată). Apoi când au venit gazele i-am chemat pe cei care au montat centrala și mi-au chimbat duzele și de atunci folosesc aceeași centrală pe gaz de la rețea.

      00
  17. Bun articol. O sa studiez si eu in perioada urmatoare. Ma gandesc la co casa la vro 80-100 de km de Bucuresti.

    Ce am observat in Moldova, sat la 40 de km de Iasi. Drum prost, nimic special prin zona. Au venit italienii, au spart bani pe niste case, acu oamenii care vand case aici cer 40k euro pe casa + dependinte+ceva teren (fara baie amenajata, fara gaze, doar apa curenta si departe de centru), e normal? Eu am ramas putin socat

    00
  18. # Faceți planuri când aveți 50 de ani pentru pensie.
    Esti rau. De prietenii cu pensii speciale ai uitat sau astia nu intra in calculul asta ?

    00
  19. Apa din put nu e neaparat buna. Trebuie facute masuratori.
    Am vazut cateva cazuri cu intoxicatii cu nitriti in upu pedi la copiii de sub un an. E o conditie care se poate rezolva relativ usor cu albastru de metil iv (dar nu toate spitalele au) sau cu vitamina C (raspuns mai lent).

    00
  20. 1. vecini
    2. vecini
    3. vecini
    4. ce a zis zoso

    00
  21. @daniel.c Peste tot se intampla ce ai descris tu, nu doar in Moldova. Am o ruda, s-a intors in tara dupa 20 de ani de Italia, a cumparat o casa undeva in judetul Buzau. Cand a vrut si o prietena a rudei mele sa cumpere o casa acolo (acelasi, sat, aceeasi ulita chiar) i s-a cerut un pret dublu. Suprafata de teren cam aceeasi, casele la fel de darapanate, au doar curent electric, apa din put, or sa faca centrale pe lemne. Doar ca pe ruda mea a costat-o casa si terenul vreo 10.000 de euro, prietenei sale i-au cerut dublu, la cateva luni dupa ce cumparase ruda mea.

    00
    • Pai la vanzarea numarul 2 deja se stia ca exista cerere si se vinde, asa si-a permis crestere pretului, daca prietena rudei a acceptat pretul dublu, asta e.

      00
  22. Se monteaza butelie mare de gaz casnic identica cu cea de GPL.. centrala + instalatii + umplere.. maxim 20000 lei.. casă batraneasca renovata 2 camere, hol, baie + bucatarie (100-110mp)
    un litru de gaz este 2.2..2.4.. o butelie inghite 1500-2000l.. nu luam mai mica pt ca tre sa te țină macar 3 luni de iarna

    00
  23. Exista si centrale pe lemne cu gazeificare la care ai o autonomie de minim 10 ore intre incarcari (pe vreme geroasa). Unde stau eu nu au ajuns inca gazele (mai dureaza 1-2 ani) dar cu o astfel de centrala (eventual si un puffer) nu te doare capul. In niciun caz nu trebuie sa te scoli noaptea pt alimentare. E destul de scumpicica si trebuie folosite doar lemne bine uscate dar merita! Apa am din fintina (pompa DAB cu automatizare pe ea), ministatie de epurare in curte pt canalizare, plitele/cuptoarele la butelie/electrice. Daca imi pun si un generator serios imi asigur o oarecare autonomie in caz de apocalipsa zombie😁. PS: Nu am vecini mai aproape de 100 m fata de gardul casei!

    00
  24. văd că e o discuție lemne versus gaz. am avut (o mai am încă, dar e doar de rezervă) centrală simplă pe lemne, fără gazeificare. dacă îți place să tai 10-12 metri cubi de lemne pe an, să-i stivuiești – și mie îmi plăcea – e-n regulă. 3 focuri pe zi (un foc = centrala umplută bine cu lemne, temperatura în instalație ajungând la 70 de grade) și, la o casă izolată bine, totu-i în regulă. jumătate de oră pe zi băgat lemne, scos cenușă și făcut focul sunt activități fizice minore și relaxante. dar, dacă nu te pricepi, e greu. apoi e problema de costuri. pe mine mă costau lemnele, 12 metri cubi, 3600 de lei (la o casă de 130 de metri pătrați, 9 calorifere). la asta se adaugă costul estimat la vreo 50 de lei pe lună pentru apă caldă (cu boiler electric) și la fel pentru butelie.

    cu centrală pe gaz, iarna asta (e drept, ușoară) facturile la gaz au însumat 1700 de lei (incluzând, bineînțeles, și apa caldă, și aragazul)

    00
    • Bine punctat. Si mai este ceva.. o centrala pe gaz metan costa 1000 E cu toate accesoriile. Una pe lemne vreo 100. Dupa 10 ani te poti astepta la inlocuire completa, in ambele variante.

      00
    • Centrala pe lemne vreo 100 milioane vechi,2000 euro.

      00
    • Si eu am avut(si inca o mai am) centrala pe lemene simpla Viadrus, pentru ca nu existau gaze le mine in zonă.
      Exact cum ai spus si tu: de cautat/negociat lemne pe fiecare an.
      De spart, stivuit, cărat la centrală macar de 2 ori pe săptămână. Nu e prea amuzant cand faci asta iarna pe zăpadă sau ploaie. De scos cenușa macar o dată la 2 zile. De curatat temeinic centrala cu peria de sârmă macar o data la 2-3 saptamani.
      Ai nevoie de topor, roabă, loc de adapostit lemnele. Ai nevoie de spatiu tehnic pentru centrala. Ai nevoie de conditie fizica si un spate fără dureri.
      Dar cea mai mare problema pentru mine era variația de temperatura. Cand faceam focul aveam 26-27 grade, spre dimineata 21-22.
      Am băgat centrala pe gaz . In decembrie mi-a pornit-o inginerul. De atunci nu am atins-o.
      Gazul inca este mai ieftin decât lemnul. Si cred ca va ramane in continuare daca nu se vor mai putea fura lemne ca înainte.

      00
  25. 1. Vecini cu animale. Daca are porci, vaci, fugi inapoi la bloc. Miroase a Coco din Deal.
    2. Utilitati. Lemnul da caldura dar esti sclavul lui. Cu gazul esti boier, dar il platesti. Mai nou e mai scumpa incalzirea pe lemne, raportat la gaz. In Cucuieti nu cred ca iti da ceva electrica 380 v, plus ca e cam dublu la pret fata de lemn/gaz. Peleti … merge, tot mai scump ca gazul, dar e de preferat lemnului, datorita autonomiei. CANALIZARE! Orasenii folosim foarte multa, multa apa. Lasati teoria foselor ca nu tine, la mine, am stat la fosa 4 ani si a fost rau. Apa de la put, potabila, foraj, poate adanc, vreo 3-5000euro…
    3. Casa. Daca e plina de soareci, te vei distra o viata intreaga. Fundatie, igrasie, acoperis. Instalatii interioare. Renovari? Modificari nu prea poti face.
    4. Teren. Daca esti la tara 20 ari ajung. Ce e peste e o corvoada pt. un orasan. Mie 600 mp de iarba,ceva pomi si flori, ma tin in priza cate 2, 3 ore pe zi, din aprilie, pana in octombrie. Gradina, fix pix, credeti voi! Costuri mari si tot la piata ajungi.
    5. Viata sociala… cinema, mall, pui picant, shaorma, sala… le mai agheti in cui. Concedii.. nu prea… azi faci aia, maine uzi cealalta, ideea e ca nu prea ai timp. E cam cu izolare.
    6. Parinti/socri sa va mutati impreuna ajuta enorm. Singuri ca familie, job si copii e foarte greu.
    7. Investitia imobiliara sa poata fi vanduta macar intr-un an, hai doi, ca de vrei inapoi la oras poate esti falit.
    8. Iarna… Daca dai 4 luni la lopata iti blestemi zilele.
    9. 1-2 camere prin ceva site, faci ceva pensiune, nu mare, poate mai aduce vreun venit. Utilitatile, reparatii le treci pe firma.
    10. Viata e misto la tara pentru cine a trait macar 1 an la sat. Stie ce il asteapta. Asa, de la etajul 4, sa cobori in Cucuieti, eu zic ca riscul dezamagirii e foarte mare.

    00
    • Am impresia ca te-ai nascut sub o stea tare ne-norocoasa.
      Foraj cu apa potabila, la cheie (camin de beton si pompa automata) – 3200 lei.
      Fosa septica cu drenaj = maxim 1000 E cu manopera cu tot (sapat, tras conducte) si daca esti cacacios tare o golesti 1 data pe an.
      Cum adica: casa plina de soareci?
      Nu prea inteleg ce poti face zilnic 2-3 ore prin gradina, decat daca esti obsedat de sapa.
      Am avut maxim 1-2 saptmani de curatat zapada in ultima vreme, dar e in functie de regiune. Nu e dracu asa negru.

      00
    • Cata apa consumi pe luna? E vb de mc. Stiu cazuri care au dat 10000 euro la foraj si nu au gasit apa. Depinde de regiuni. Pe mine un put cu apa neporabila m-a costat raportat la ziua de azi 150 euro si pot scoate 8mc pe zi. Daca vreau put potabil 2000 euro.
      Eu am teren lutos. 25 ml de drenaj insuficient la 12-15 mc pe luna, in ziua de sambata, 4-5 masini haine plus in alte parti consum. Nu a dus cum am vrut eu. Am canal acum, deci dosul sta linistit.
      Apa si canalul mi se par, dupa curent, cele mai importante utilitati.

      00
    • In zona mea casele de la tara sunt din „voiog”. Sunt pline de soareci. Nu detaliez.
      60 jardiniere de flori, vreo 50 trandafiri, 2x3m strat de frunze, 20 pomi, mai maturi pavajul, mai stropesti, bati 1 cui, trece timpul.
      Cred ca ai inteles tu gresit mesajul, eu nu critic arat unde se poate ajunge.

      00
    • Cu domnii de la foraj am tratat foarte corect, daca gasesc apa ii platesc, daca nu nu.
      Au facut 2-3 intepaturi pana au dat de o vana de apa ok. De aia e bine sa ai de lucru cu oameni care stiu ce fac si care iti zic din start daca se poate sau nu si in ce conditii etc.
      Casa de pamant, da, asa sunt marea majoritate, daca locuiesti in ea si o intretii periodic e ok, poti sa tii soarecii/sobolanii deoparte. Bunicamea nu a prea avut soareci in casa de pamant. Problema se poate rezolva partial cu tencuiala serioasa, dar decat sa te apuci sa renovezi o casa de pamant mai bine o faci de la 0 cu caramida.
      Am avut o casa de pamant la tara si am daramat-o. Am facut ceva pe structura usoara si e super-decent daca vrei sa te relaxezi cateva zile.
      O idee e sa darami casa de pamant si sa pui direct peste fundatie (daca are) un container de locuit, pe ala il mai poti imbunatati cu acoperis si izolatie suplimentara. E plin netul de idei simple si relativ eftine.

      00
  26. 1. Spatiu – am 3000 de metri patrati, daca doream o terasa mica, ramaneam cu apartamentele de la bloc.

    2. Aproape de un oras – nu e de Timisoara, ca nu am avut suta de mii de euro sa dau numa’ pe teren, e aproape de Lugoj, deci Lidl, un cabinet medical etc.

    3. Structura decenta – daca nu construiesti de la zero, sa fie structura buna, ca tencuiala se pune usor, dar fundatia e mai complicat de facut.

    4. Fara etnii – am ales un sat unde nu prea sunt etnici. E, cred, o familie, dar sunt OK. Stiu ca par rasista, dar, decat probleme, mai bine lipsa lor

    5. Apa trasa – nu am gaz, canalizare, dar am apa trasa de primarie, curent si, mai nou, interneti. Apa se incalzeste usor, canalizarea e facuta cu o fosa septica decenta (ne-a costat cam 1000 de euro cu tot cu montat, sapat, adus fosa de la Arad etc.), gazul e din butelii, ca nu am apucat sa mai facem altceva.

    6. Aer curat – e destula mizerie in oras, macar la sat sa am aer curat.

    • Asa am zis si eu cind am inchis curtea de 2300 mp (din 10.000 disponibili), ca nu vreau sa ma mut de la bloc tot la bloc. Nu regret dar nevasta imi sare periodic in cap (mai ales dupa ce tund cite trei ore+ la gazon) ca am inchis prea mult. Sint si avantaje: cele mici se plimba cu bicicleta pe aleile din jurul casei, nici nu mai trebuie sa iasa din curte. A prins bine pe pandemie…

      00
  27. Aia cu panta ai gresit-o putin. E chiar indicat sa fie putin in panta terenul, pentru ca nu iti balteste apa. Eu am bunici la casa cu teren in panta si nu au nicio problema ca doar nu urca scari. Bine, trebuie facuta o sistematizare si putina terasare cu cap, sa nu trebuiasca sa te dai cu sania iarna sa ajungi in fundul curtii.

    00
  28. Am ajuns la concluziile alea cand am căutat pentru ai mei ceva. In final am ales raul cel mai mic. Casă în oraș 200mp curte. Zona Amzacea, Constanța. Au la două minute piața, la 10 medicul de familie. Aproximativ 100mp de gradina. Pentru tatal meu e ok cu ea, mama are flori in casă si nu o prea interesează aspectul ăsta. Casa a costat 50k si am schimbat in 3ani in ea acoperiș, fațada , pereții interiori, dușumeaua, canalizare ( da casa cu wc in curte), ferestre, gaze si cel mai mare proiect construcția unei băi. Cam 30k toată distracția. Dupa care au vândut apartamentul cu 4 camere si au luat unul cu 2 la Sat vacanță cu 37k. Apoi mi-am luat cei 50k înapoi. Banii de renovare cică la moștenire când împart cu sora sa nu uit să specific că îi am de primit.
    In altă ordine de idei totuși ii am lângă mine și sora mea. Nepoata e non stop acolo. Tatăl meu a zis ca el a fost mulțumit cu pandemia nu s-a simțit încorsetat ( bănuiesc că 35 de ani pe mare au si ei un cuvânt de apus), încă nu a ieșit nici acum mai mult de poartă. Suferă totuși dupa tratament, amândoi plecau înn fiecare an de minim două ori la recuperare, fiecare se duce in alte stațiuni funcție de nevoile medicale. Mama deja e in joc de glezne cu închiriatul, așa cam își petrece verile.
    Una peste alta ei sunt mulțumiți. Stau într-o casă cu suprafață mai mica ca apartamentul dar au grădinița aia care le da mai mult oxigen decât oferea spațiul dinainte. Culmea si costurile de întreținere sunt mai mici, factura la gaze fiind la 60% din cea de la bloc, unde aveau podeaua sloi ei fiind la parter si subsolul nefiind încălzit deloc.
    Pentru niste oameni născuți la țară dar cu ultimii 40ani de oraș eu zic ca e mai bine așa. Ceilalți unchi și-au făcut casele la țară. A fost ok până acum 2-3 ani cand mi-au spus ca nu imi poat trimite pere că nu are cine să le culeagă. Au trecut de 70 ani și până si acțiuni care înainte le făceau natural acum implică efort. Un unchi șofer profesionist acum nu mai conduce decât ziua iar un drum de 100Km îl face intr-o zi dusul și in alta intorsul. A renunțat la porumbei pentru că trebuia să se urce pe o scară si zice. A il ia cu amețeli acum.
    Ca și concluzie va doresc sa găsiți un loc care sa bifeze toate punctele din subiectul ăsta și sa ui aveți si aproape de voi. Eu unul in Ro nu am găsit locul ăsta!

    00
  29. Si pe mine ma tenteaza ideea de a ma muta la sat… insa problema mea este cu educatia copilului. Ce faci cand ai copil ce trebuie sa se duca la gradinita / scoala / facultate ? Naveta zilnica e obositoare si pentru copil si pentru parinti. Personal nu am incredere ca la sat se face carte precum intr-un oras. Pentru mine un compromis ( mai scump ) il reprezinta mutatul intr-o zona periferica a orasului…. n-ai curtea de la sat insa macar nu stai la bloc.

    00
  30. NOU
    #83

    O grădină cât de cât:
    Mai – cireșe.
    Iunie – cireșe, vișine, mere, coacăze, roșii, castraveți.
    Iulie – mere, caise, piersici, pere, roșii, castraveți, dovlecei, ardei.
    August – prune, legume.
    Septembrie – mere, pere, nuci, legume.
    Octombrie – mere.
    Noiembrie – gutui.
    Nu costă mult. Mai nimic.
    Trebe muncă (alea 2-3 ore pe zi) și răbdare (pomii dau primul rod după 3-4 ani, nucii după minim 7).
    Pământul să fie bun, nu lutos, nu pietros.
    Pentru toate astea, trebe doar apă. Centralele termice, faianța și antena satelit sunt complet de prisos.
    Io unu m-aș băga la așa ceva.

    00
  31. 12. rds a inceput sa bage fibra in unele sate: in fundul olteniei fibra rds = tv, telefon, internet popular 17 lei 300Mbps (nu e valabil in orase)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile