UberPITCH e foarte mișto

Ce se mai organizează în România:

Uber, în parteneriat cu Impact Hub București și TechHub, invită antreprenorii din România să ia parte la o provocare internațională, în care au oportunitatea să își prezinte ideile de afaceri în fața unor antreprenori consacrați.

Printre jurații care vor judeca ideile sunt Oana Craioveanu, Co-fondator Impact Hub Bucharest, Bogdan Iordache, Co-Fondator al How to Web și TechHub Bucharest, Andrei Pitiș, programator șef la Vector Watch și Andrei Ostacie, Marketing Manager la OkapiStudio. Oameni serioși, cu rezultate.

Dar la termeni și condiții avem ceva amuzant:

Prin participarea la UberPITCH, consfințiți că orice idei, comentarii sau sugestii incluse în formularul de participare nu sunt informații confidențiale. În plus, confirmați și sunteți de acord ca Uber sau investitorii numiți pot dezvolta, poate au dezvoltat , sau sunt în curs de dezvoltare a unor proiecte similare sau identice cu Pitch-ul dumneavoastră. Prin participare, renunțați la orice pretenții legale care ar putea rezulta din sau sunt legate de Pitch-ul dumneavoastră.

Ceea ce poate naște tot felul de probleme amuzante. O știți pe aia cu “ideile nu contează”? Se aplică bine de tot aici, UBER fură ideea și o pune în aplicare, iar fraierul cu ideea află că da, pentru el e mult, mult mai greu să o facă să funcționeze când nu are forța financiară a UBER. Sună bine, nu?

(via)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. Există cumva competiții similare unde clauza respectivă nu există într-o formă asemănătoare?
    Dacă nu, care este știrea?

    00
    • Ummm, da. Nu faci selectie de pitch-uri ca sa gasesti idei de implementat de catre tine. Mai mult, problema e ca, intr-o forma asemanatoare, clauza respectiva nu ridica probleme grave – trebuie scoase doar cuvintele ‘pot dezvolta’ care suna a viitor, nu prezent / trecut. Evident, daca ai inceput dezvoltarea aceleiasi idei inainte de concurs, bravo. Daca nu, n-o lua pe a mea, e de porc.

      00
    • Intrebarea e la fel de tampita ca si cum ai intreba pe unul care iti atrage atentia asupra comisioanelor ascunse ale bancii scrise cu steluta si caractere mici de tot in josul paginii: Exista vreo alta institutie financiara care sa iti dea banii asa de repede si in conditii minimale? Care e stirea?

      Stirea e ca ramai si footoot si cu banii luati. Sau esti de la Uber?

      00
  2. Reiau comentariul postat aiurea la stirile zilei:

    Si argumentul contra, de avocatul diavolului: Omuletii astia merg la zeci de concursuri de idei, si sunt abordati la fiecare eveniment de macar un antreprenor care a redescoperit apa calda.

    Soc! Multe dintre idei atat de fumate incat apar in topuri de genul “cele mai bune idei de afaceri pentru 2016”, pentru de regula orginialitatea e 1 intr-o mie. Chiar mai rar, un administrator de fond de investitii pe pharma mi-a spus ca o idee originala si demna de urma gaseste dupa ce filtreaza 200.000 de alte propuneri!

    Ori Gigel e fix convins ca a descoperit miezul din gogoasa si el are idea stralucita. Spun asta din experienta, anul trecut am fost implicat intr-un astfel de program si din 120 de inscrieri puteai grupa lejer cate 4/5 pe fix aceeasi idee. Ma saturasem de platforme de monitorizare pe retele sociale, de recrutare sau de vandut bilete online.

    Mai rau, chiar am intalnit pe viu situatia de “antreprenor” revoltat ca i-a fost furata idea geniala de a face un site pentru comparat preturi, in 2015, no shit!

    Si povesti situatii de genul tot am la indemana, material destul pentru un blog.

    00
    • Si asta ar vrea sa justifice in vreun fel furtul unei idei bune doar pentru ca e foarte greu de gasit? Sau ce te chinuiai sa ne explici?

      00
    • Nu boss, e o masura de protectie pentru investitorul care vine sa jurizeze pitch-urile. Poate are deja un proiect asemanator in dezvoltare si nelansat, sau va investi in ceva asemantor peste un an.

      De ce sa riste o acuza?

      E ciudat ca scrie in regulament asta? Nu din perspectiva investitorului.

      Nu iti convine? Sigur, mergi cu un NDA in mana personal pe la investitori, mult noroc. Nu aplica la concursuri de genul.

      iti recomand clubul milionare in idei, pentru laba in cerc.

      00
    • NOU
      #7

      Si atunci care e rostul? Nu chiar laba in cerc se face.

      Daca ideea e fumata, radem de dea. Daca e buna, o aplicam, da nu-ti dam nimic.

      Adica participantii ce vin cu idei au de ales intre a li se fura ideea daca e buna si a li se spune ca au idei fumate!

      Exista si o a 3-a varianta ce-mi scapa mie?

      00
    • NOU
      #8

      E mai simplu de atat. Nu conteaza ideea, ci executia.

      Cam asta e schema: https://sivers.org/multiply

      Daca vii si prezinti o idee pe care nu poti sa o executi din motive de viziune/know-how, nu vei fi finantat. Asta nu inseamna ca tu nu ai voie sa-ti duci ideea la 1 miliard $ singur sau cu altii si nici faptul ca ei nu pot investi in altcineva care isi va duce ideea la 1 miliard $.
      Daca maine sau peste 5 ani vine altul care are aceeasi idee, dar are si alte lucruri necesare pentru a executa corect, in momentul in care investesc in el nu pot fi blocati de tine pentru ca le-ai povestit cam acelasi lucru.

      Astea-s regulile jocului si nu-i obligatoriu sa joci.

      00
  3. Peste tot este asa. Orice investitor sau persoana din juriul unui concurs de startups iti va spune ca nu semneaza un NDA sau ca o idee = 0 fara executie. In plus, e posibil ca idea sa nu fie in zona de actiune a acelui jurat/companie/Uber sau acestea sa nu aiba timp ca sa o implementeze. Daca ideile valorau mai mult de 1% din valoarea unui business pana acum toti eram cel putin milionari in lei.

    00
  4. Paco 10 Grei, pentru cunoscatori :)

    00
  5. Parca e batuta lumea in cap, e greu tare cu cititul si logica. Ce legatura are originalitatea unei idei sau al unui plan de afaceri cu cedarea abuziva a drepturilor?!?

    Daca sacalii astia de la UberPITCH vad 200.000 de insi slabi pana sa dea de idea mea originala ce le aduce cateva milioane asta inseamna ca mie nu trebuie sa-mi dea nimic?!?

    E simplu, in momentul in care nu ai pe hartie un parteneriat serios nu dai idea. Puie UberPITCH!

    00
  6. NOU
    #12

    Atunci cand esti sarac, te gandesti la cum/ce sa faci ca sa ai si tu masa, casa si masina, si iti vin idei, mai bune sau mai proaste.
    Sa inteleg ca atunci cand esti bogat, si ai toate alea, nu mai ai idei, deci furi ideile celorlalti ?

    00
  7. Hai sa iti zic cum e de pe partea cealalta a baricadei. Am jurizat asemenea concursuri ca membru din partea unei corporatii. Daca esti Uber, sau Oracle, sau Adobe, sau Google, nu ai cum sa stii fiecare chestie la care se lucreaza undeva in companie. Si uite asa un gigel din India de la tine din corporatie va lucra maine la fix aceeasi idee pe care a prezentat-o gigelul la UberPitch azi. Nu lucreaza la ea azi, asa ca teoretic tu ca membru al juriului ai avut timp sa ii dai un telefon. Practic, n-ai auzit in viata ta de gigelul din India desi lucrezi in aceeasi corporatie.

    Si vine gigelul de la UberPitch si te da in judecata pentru copyright, mai ales din cauza ca esti corporatie si ai bani de platit. Si e mai ieftin ptr tine sa settle decat sa te lupti cu gigelul. Asta daca nu ai bagat clauza respectiva in regulile de concurs.

    Stati voi linistiti, ca nu vin corporatiile sa fure idei la concursuri de Pitch.

    00
  8. NOU
    #14

    Cine se uita si numara doar cate concursuri de „pitching”, „startups” si altele conexe zice ca suntem calare pe valul care duce spre Silicon Valley.

    Cand e sa te uiti daca ai unde sa pui un leu ca sa primesti inapoi macar un leul investit, tristetea te cuprinde napraznic.

    00
  9. Pe langa argumentele de mai sus, mai am unul: Ce se intampla daca cineva prezinta o idee la care Uber nu s-a gandit inca, dar care peste cativa ani va deveni un must-have pentru fiecare companie din industrie? (cum ar fi self-driving cars prin 2012). Uber nu va putea sa o implementeze niciodata pentru ca cineva a prezentat-o la UberPITCH (chiar daca nu are resurse sa o implementeze)?

    In plus, UberPITCH a avut deja mai multe evenimente in diverse locatii, probabil ca au vazut deja sute de idei. Daca nu ar avea aceasta clauza, nu ar mai putea dezvolta nimic nou, pentru ca cineva a prezentat conceptul la un UberPITCH.

    00
  10. 1. ideile nu sunt protejate de drepturi de autor, asa ca „a fura o idee” nu are corespondent juridic.

    2. daca te duci la o astfel de competitie si „dai tot”.. inseamna ca oricum degeaba ai avut ideea pt ca nu ai si skillurile sa o implementezi, deci valoarea ei tot zero este.

    00
  11. uber isi face reclama in metrou!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)