Turiștii vor fi turiști, localnicii vor fi localnici

Unele lucruri nu se schimbă niciodată. Noi ne mai schimbăm, mai îmbătrânim, ne mai deșteptăm, dar, în esență, lucrurile rămân la fel, și nu devenim mai deștepți pentru că avem 5G pe telefon.

Ieri a fost omor prin Brașov. Câteva instantanee de pe un grup local de trafic.

Grup local. Adică ăia care au pus pozele sunt localnici. Au mai văzut asta și acum 2 ani, și acum 4 ani, și acum 10 ani. A fost la fel de sărbători. Vin, pleacă, vin iar, pleacă iar. Mereu. Transhumanța.

De asta nu înțeleg de ce se miră localnicii că e omor. Bine, oarecum înțeleg situația. Vrei să te duci la neamuri în vizită, vrei să vină ele la tine, e de porc să nu poți să te miști în orașul tău, dar nu există să nu știi că o să fie aglomerație.

Acum cu turiștii.

Aglomerația asta ilustrează foarte bine lipsa de activități pe Valea Prahovei. Am mai scris despre asta, toți vor să construiască pensiuni, nimeni nu vrea să construiască unități de divertisment. Pentru amuzament, dacă sunteți vreodată într-o discuție despre traficul infernal de pe Vale, aruncați asta cu lipsa activităților, cota amuzamentului crește odată cu numărul proprietarilor de pensiuni aflați în discuție.

Altfel, dacă ar vrea să fie amuzant, un ministru deștept ar spune “da, nu mai dăm autorizații pentru pensiuni, doar pentru centre de activități”. Ne place că afară sunt multe centre din astea, nu place când trebuie să le gândim și să le construim noi.

Bun, acum că am dat la o partea logica și bunul simț, mă gândesc că, după ce ți-o furi de 10 ori, poate cauți să faci turism în zone unde te poți mișca sau unde poți face chestii.

Poate că nu e ideal să te cazezi la Sinaia sau Bușteni, să stai juma de oră în cameră și să te sui înapoi în mașină ca să bei o cafea la Brașov. Nu te plânge că e trafic, traficul ești tu.

Am niște prieteni care merg mereu la Predeal, la aceeași pensiune, care are 3-4 chestii utile pentru ei. Piscină, curte pentru zbenguit copiii, loc de joacă, minibucătărie în cameră. Sunt destule locuri mișto în jurul Brașovului, pentru plimbări, pentru relaxare, pentru chestii, trebuie doar să vrei.

 

14 minute de mers prin zăpadă, pe un drum forestier:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. Toti cei care merg in Azuga, Busteni, Predeal sau Sinaia si-o merita. Statiunile astea nu sunt mizerabile doar de cinci ani.

    00
    • Momentan altele nu avem. Nu toi sunt dispuși să plece in afară, să-și care băsănăurile pentru 2-3 zile până la dracu-n Austria, Franța, Bulgaria, Ucraina, pentru a se distra.
      Și atunci oamenii aleg Valea Prahovei/Bran-Moeciu, ăștia care trăiesc in Muntenia.
      Pentru turismul de alcoolizat, de zăcut ca tuta-n șezlong, nu acum era perioada, ci după 15 ianuarie, când se termină cu sărbătorile de iarnă pe ritu vechi, decalați cu 2 săptămâni. Prețurile mai scad, locurile se mai aerisesc.
      Încă una pe care am aflat-o pe propria piele. Dacă vrei să pleci din stațiuni acasă, fă-o lunea, nu duminica. Înseamnă o zi de concediu/libere/invoit, dar merită evitatul aglomerației și duminica petrecută cilluind.

      00
    • Draga Ionut, esti bucurestean, asa-i? Doar pt bucuresteni munte = valea prahovei si statiuni = Sinaia, Preadeal, Busteni & Poiana si atat! :)

      00
    • să-și care băsănăurile pentru 2-3 zile până la dracu

      N-am să înțeleg niciodată vacanța de 2-3 zile. Aia nu e vacanță, dacă tot ajungi să alergi, să mergi, cu bale la gură, obosit, tot-tot într-un stres continuu.
      Pentru 2-3 zile „vacanță”, fie nu ies din casă, ori mă plimb în oraș.

      00
    • @Boros sau, pentru cunoscatori, DJ Boros; vorbesti ca un om single si fara copii. Duci nevasta si copiii undeva 2-3 zile si esti golden, cel putin pentru doua saptamani.

      00
  2. Ieri am revenit la Bucuresti din Sinaia (de la parinti).
    A fost omor pe sosea pe sensul Ploiesti – Bv.
    Oamenii deja socializau, iar coada nu incepea ca de obicei, de la OMV, ci de la Breaza!

    Sinaia era plina, iar masinile din trafic cisau sa ajunga mai departe, de preferinta in aceeasi zi.

    Acum au pus parapeti de beton, pe multi Km nu mai poti nici macar intoarce de la Breaza pana dupa OMV. Imi era mila de oamenii aia de la coada. Poluarea e pana la cer.

    00
  3. Nu stiu de ce dar nu ma atrage deloc Valea Prahovei, aceasta Mamaia a iernii…
    Posibil din cauza procentului mare, prea mare, de cocalari si țărănoi necivilizati si agresivi care vin pe acolo.

    00
  4. Bine ca erau liberi drujbarii…riscant sa te dai pe-acolo cu camere de bord :)

    00
  5. Eu am fost traficul de pe DN1A pt ca niște muisti s-au gândit că ar fi frumos sa lase masinile pe strada si sa se dea cu sania sau sa faca trasee pe Ciucas.

    00
  6. La multi ani tuturor, inca un an in care inca n-am aflat raspunsul la intrebarea asta : ” De ce oamenii continua sa mearga in statiunile montane de pe Valea Prahovei ? „… nu ma pot gandi la o activitate de vacanta mai anosta si mai seaca, de doua ori in viata asta am fost la munte ( in statiuni propriu zis, nu la plimbare prin Brasov sau la condus pentru peisaje in extrasezon ), si au fost niste experiente atat de plictisitoare incat nici macar nu-mi amintesc nimic despre ele, decat ca s-au intamplat .

    Daca nu esti cu drumetii, cu facut trasee montane, sau cu fotografiat natura // o anumita specie de animal etc. ( ceea ce 90% dintre astia ce aglomereaza statiunile nu sunt ), nu pot sa realizez ce e de facut acolo. Stai ca prostu’ in pensiune, te uiti pe geam la o colina, mananci ” preparate traditionale ” sau te rogi sa ii dea putina zapada ca sa incerci sa te duci si tu pe partie si sa nu fie doar pamant batatorit .

    00
    • Pai tie nu-ti place sa mai iesi din casa, mai vezi un copac, auzi o pasare, un pic de aer liber?

      00
    • Pai cum am zis, una este sa te plimbi prin orasele de munte sau sa explorezi vreun traseu sau ceva, si alta e ce face marea majoritate, platesc preturi de Alpi Elvetieni ca sa stea in acelasi loc intr-o pensiune, sa manance preparatele vietii care-s mai nasoale decat ce fac ei acasa, sa asculte manele, si sa stea in acelasi loc, chinuindu-se pentru asta cine stie cate ore prin trafic si nervi.

      00
    • Prin februarie 2019, parca, am fost la Sinaia cu niste colegi de facultate. Sincer…nu mi-a placut Sinaia. Pur si simplu nu m-a impresionat cu nimic. Am fost si cu telecabina, nu mai stiu la ce cota, asta a fost o experienta interesanta. Nu mai fusesem pana atunci. Dar ca turist nu m-as mai duce acolo. In afara de vizitat Castelul Peles si plimbat pe acolo plus stat cu colegii in camera si distrat…n-a fost nimic special. Nici eu nu prea sunt mare fan calatorii si nici zapada, recunosc, dar nu mi se pare nimic special. Cred ca sunt locuri muuult mai interesante si frumoase in tara asta pe unde poti sa te duci. Si in felul asta poate eviti si toata aglomeratia si traficul din statiunile astea foarte comune.

      00
    • Te duci să stai la masă cu prieteni și să bei ca porcul.

      00
    • @Ventor, inca un an in care eu nu inteleg de ce lumea se plange ca este trafic pe Valea Prahovei.
      Poate ii inteleg pe localnici… asa cum zice Vali, unii dintre ei vor sa mai mearga la rude si nu pot din cauza turistilor. Bine, ei nu inteleg ca datorita acestor turisti o mare parte dintre eu ai bani de mancare si de masini, dar nu asta este discutia.

      Dar pe voi, astia care nu mergeti in zona respectiva in vacanta, cu ce va afecteaza aglomeratia? De ce ii criticati mereu pe cei carora le place „aerul” de munte? Este alegerea lor sa stea in trafic.
      In loc sa va distrati in statiunile din Alpii elvetieni pe unde va plimbati, voi stati si le plangeti de mila prostilor de pe Valea Prahovei.

      00
    • @Andrei G: mi se rupe mie că stau ei cu orele în trafic. Mă deranjează, în schimb, atitudinea lor. Toată lumea e de vină, mai puțin ei. Nu l-am auzit pe unu să declare „sunt eu prost că am venit, știam că e aglomerat”. Cred că și ăia din Congo au auzit de aglomerația de pe DN. Știi la ce te-ai înhămat, taci în plm și îndură, fii bărbat.
      Mai există și oameni care gândesc și își iau luni liber. Ălora nu le mai ia nimeni interviu. Pentru că nu ii prinzi pe loc :)))

      00
  7. Nu pot să nu îți dau dreptate când peste tot in Ro primele unități de cazare dintr-o zonă zonă sau cele care merg și când e sezonul slab sunt cele care oferă ceva pentru petrecerea timpului liber. Pe litoral te mai salvează marea, la munte dacă e OK pârtiile, altfel…..
    Unde se vede cel mai bine? Slănic Moldova. Perla și unități similare o duc tot anul, chiar și când stațiunea e practic moartă.

    00
  8. @ zoso Să nu crezi că țin cu ursul, dar circulația pe drumurile forestiere este interzisă fără acordul administratorului drumului: ocolul silvic( care nu ți-l dă că deranjezi drujbele), CJ, și care mai sunt administratori.

    Este o lege de căcat care blochează accesul turismului responsabil în niște zone foarte frumoase.

    De aceea avem 0 trasee de overlanding 4×4 în Romania.

    00
    • Asta mai lipsea! Trasee pt 4×4 pe drumuri forestiere! Mergeti pe jos, admirati natura, e foarte usor chiar si cu familia. Ai grija ce iti doresti!

      00
    • Turism responsabil? :)))

      00
    • pe cele publice, si majoritatea sunt publice, de ce nu as merge?

      in rest, i-ar linisti repede pe cei mai multi fani 4×4 amenajandu-le (ca oricum nu trebuie mare amenajare) cateva trasee unde sa se dea de-a dura cat vor ei. pe restul ii poti linisti cu amenzi.

      bine, in mintea ecologistilor tampiti solutia este mult mai simpla: VERBOTEN!

      00
    • @sly celor iresponsabili oricum li se rupe de semne, barieră, natură.

      @El che Nu toată lumea poate merge pe jos, sau își dorește asta. Poate unii vor să meargă 20 km pe un forestier cu mașina și să facă trasee de acolo.

      Ce faci, îl obligi să meargă pe jos 20 km pe forestier, doar pentru că unii au impresia ca si-au luat muntele pe persoana fizică daca umblă pe jos?

      Ps. Știai că nu ai voie sa mergi nici macar pe jos pe drum forestier? Sau cu bicicleta?

      Dacă e să fim corecți pana la capăt, aveți grijă ce vă doriți cu amenzile si restricțiile.

      Și nu cumva să aduci argumentul că polueaza mai puțin sau știu eu ce, căci așa zic cei cu atv/4×4 legat de exploatări si TAF-uri.

      Repet, nu ai voie pe forestier nici pe jos, decât în cazul in care se suprapune traseului turistic.

      Și nici prin păduri.

      00
  9. Cu trenul faci pana in 3 ore Bucuresti-Predeal. Dar lasa ca e bine, daca ar urca toti aia din masini in tren, s-ar aglomera trenul. Sa ne bucuram inca de trenuri cat de cat libere, zic.

    00
    • Prin 2007 erau pline trenurile… Noi plecam mereu cu personalul de 6:45 parca 3001 și era ticsit. Dar a fost frumos pentru ca era o energie super mișto, evident fiind numai din aia de vârsta noastră. Culmea ca pe atunci se purtau haine de munte, nu vedeai jantilici, blugi rupti în genunchi, tocuri etc…

      00
    • Dacă mergi în Predeal (pentru că oprește doar acolo), faci 1h33′ cu Tomis Expres. 2h7′ Brașov-București, 4h Brașov-Constanța.

      00
    • @SorinD, cat faci pana la Gara de Nord, cu cat timp inainte de a pleca trenul ajungi in gara si apoi cat faci din gara din Predeal pana la pensiunea unde ai cazare?
      Aduna timpul asta si o sa vezi ca totusi este mai rapid cu masina daca pleci la o ora rezonabila.

      Nu mai luam in calcul ca Tomis Express pleaca aproximativ la ora 19:00 din Bucuresti, iar la intoarcere plaeca la ora 7:39 din Predeal.
      Nu stiu cati turisti sunt dispusi sa se trezeasca pe la ora 6:30 ca sa se intoarca acasa.
      Si daca totusi sunt dispusi sa se trezeasca la ora asta, cred ca si soselele sunt destul de libere si ajungi mai rapid cu masina.

      00
    • Nu poti sa parchezi cu trenul pe partie, d-aia e gol.

      00
  10. Hai sa facem un Therme la Sinaia. La intersectia cu autostrada de la Targoviste. Eu pun 50k EUR, se mai baga cineva?

    00
  11. Vineri, prins intr-o conjunctura cu 4 familii, discutii despre ce sa facem a doua zi, adica ieri.
    „Hai pe Transbucegi” – fetele intr-un cor.
    „Ba bajetzi, maine va fi omor pe directia aia – mai ales in contextul asta in care sunt inchise restaurante, chestii-socoteli”
    „Nunu, ca e abia 2 ianuarie, sigur nu va fi aglomerat – oamenii inca isi revin dupa revelion”.
    Cedat in fata fetelor + jumatate din baieti; am plecat ieri la munte. Aproximativ la ora 9:30.
    Dupa cam 5 ore, ajungem in prima parcare de pe Transbucegi: blocaj maxim. Ne dam jos din masini la care fetele in cor: „Nu ne gandeam sa fie asa mare aglomeratie azi”.
    Efectiv m-am dat cu capul de volan ca pentru 30 de minute de zapada, am facut 9h dus-intors bara la bara.

    Ultima data cand ma mai iau dupa ‘independente’ care stiu ele mai bine cum e treaba. Scriu asta aici, ca sa imi aduc aminte data viitoare.

    00
  12. As vrea sa zic „haideti in Bucovina ca este mai putina aglomeratie”.
    Teoretic este, practic orasele Gura Humorului (flebetea dlui Flutur) si Campulung Moldovenesc nu au centuri (ma rog, au ele ceva de genul dar sunt niste strazi tot in oras, paralele cu bulevardele principale) si cand se face coada (si se face, mai ales in perioadele aglomerate) … ai belit-o.
    Nu prea ai pe unde sa intorci, nu prea exista drumuri alternative (decat unele pentru care ocolesti minim cateva zeci de kilometri, prin munti sau altele doar pentru masini off-road bine puse la punct, cu traversari de parauri si alte minuni).
    Avantajul este ca zona inca este mai linistita decat maneaua de Valea Prahovei, mancarurile si conditiile de cazare sunt mult superioare dar si preturile sunt pe masura.
    Problema este ca in afara de partea cu „aer curat, liniste” + manastiri… bate vantul. Au facut niste baieti, foarte recent, „mega-tiroliana de la Palma” (cam cea mai mare tiroliana de prin partea asta de Europa sau chiar intreaga Europa, nu cunosc exact, asa se lauda ei) si… cam atat pe plan local care sa merite mentionat. Aceleasi ATV-uri obosite cu care se duc astia peste tot in rest.
    Ah, ar mai fi complexul Arinis din Gura Humorului unde ai si piscina acoperita (interesant cand afara sunt cu minus multe grade, la baza partiei si tu stai in apa pana la gat) dar … e in Humor => coada, aglomeratie, etc.

    00
  13. Ieri era intrebat unu’ care era in blocajul de pe DN 1 ce face acolo. Ala zice: mergem pana la Sinaia si diseara ne intoarcem acasa. Ba, esti nebun? Pleci de la Bucuresti/Ploiesti/orice localitate pana la Sinaia ca sa te plimbi si seara te intorci? Cati din cei care blocau traficul erau pe aceeasi schema? Cred ca multi.

    00
  14. NOU
    #53

    Ce mașina e ?

    00
  15. Am vrut și noi ieri să mergem până la Sinaia, tocmai plecând de la ideea „poate nu este aglomerație, că oamenii deja sunt acolo”. Înainte de plecare, m-am uitat pe Maps și Waze, omor de la Câmpina pe toată Valea Prahovei. Am zis pas.

    00
  16. Întâmplarea face,Vali, că sunt la tine in oraș si da, ieri am văzut ce înseamnă un oraș blocat 😱😱. Nici la mine la mare parcă nu e așa blocaj. Eu mi-am dat cu părerea că este de la așa zisele sensuri unice, eu sunt la Piata Unirii si veneau masini din 4-5 direcții si intrau in pâlnia de pe Prundului, vai mama mea, de la gară până aici am făcut o oră si jumătate.

    00
  17. Oh man, sunt atât de multe belele aici, iar geografia joacă un rol important în dezmățul ăsta.
    Ești din București? Vrei un day-trip la aer curat? Unde naiba să te duci?
    (Toți, în cor: Prahova Valley!!!)
    Da, nu sunt drumuri, da, trebuie A3 spre Brașov, probabil va fi mai ok cu traficul de tranzit dar stațiunile vor fi tot pline.
    Vali a pus punctul pe i cu lipsa activităților. Corect! Însă 80% probabil sunt pe activitatea “hai să mâncăm și noi ceva”, în timp ce parcăm SUV-ul pe buza cabanei. Sau plecăm pe potecă în teniși.
    Ar trebui mai mult focus pe tabere școlare la munte, cu hiking și alte asemenea, ca să nu mai creștem o generație de sedentari.
    Alternativa la trafic este să muți oamenii în tren, dar ai măcar un tren la fiecare 30 min spre Brașov? N-ai.

    00
    • dar ai măcar un tren la fiecare 30 min spre Brașov? N-ai.

      dimineața ai. nu la 11am.

    • In anii 70-80 erau trenuri la 30 min si la intoarcere stateai la predeal cale de vreo 3 trenuri pana reuseai sa urci intr-unul. Sardele eram toti in orice tren urcam. Toata valea prahovei era ocupata in orice sambata si duminica, taberele care acum sunt pustii si abandonate erau pline in toate sambetele si duminicile. Pe vremea aia se invata si se muncea sambata, dar tot se umpleau. Loc la hotel gaseai doar cu relatii sau ca si azi la particulari. Te luau din gara si pe vremea aia. Sinaia si restul localitatilor, pana la Brasov, gemeau de autocare si autobuze venite cu elevi si turisti.
      Partiile erau supraaglomerate oriunde era partie. Poiana, Predeal, Sinaia, 2000. Cozile la cablu, telecabine, erau kilometrice. Si pe vremea aia toate oraselele astea erau inchise. Buletin de Sinaia aveau doar cei nascuti in Sinaia, cu casa si loc de munca in Sinaia.
      Deci nimic nou sub soare, doar alte generatii si schimbarile de rigoare in bine sau in rau.

      00
    • Cel mai mare interval între trenuri e de 1h45min, între trenul de 12.15 și cel de 14.00. Între orele 6 și 11 dimineața intervalul între trenuri e între 10 și 40 de minute.
      După ora 14, intervalul e între 20 și 50 de minute.
      Chiar nu-ți ajung și vrei musai din juma-n juma’ de oră?!
      PS, Vali, te rog, dă și tu drumul la comentariu mai repede 2 zile, că nu-l mai citește nimeni, e un amărât de link la mersul trenurilor. :)
      https://mersultrenurilor.infofer.ro/ro-RO/Itineraries?DepartureDate=03.01.2021&DepartureStationName=Bucure%C8%99ti+Nord&ArrivalStationName=Bra%C8%99ov&MinutesInDay=0&TryToPost=true

      00
    • Prahova Valley… asta nu am auzit inca.

      00
  18. Ce as vrea eu in Valea Prahovei…. Autostrada până la Brasov, majoritatea pensiunilor sa aiba minim o sala de divertisment: biliard, darts, masa de poker, o sauna, un ciubar care sa schimbe apa după fiecare tura de turiști(nu, nu vreau să intru undeva unde au intrat sute de oameni), informații despre zona pentru plimbari scurte, un living spatios pt socializare, jocuri de socializare puse la dispozitia clientilor, o selecție de vinuri contra cost, un zâmbet….

    00
    • Ce naiv sunt cu prima postare, aia e rețeta falimentului, normalitatea. 90% dintre romani sunt niste cocalari infecți care adora coada si aglomeratia, asta e rețeta succesului, să ii umilești. Cine crede că românul vrea altceva decat niște poze pt insta sau fb, că a fost acolo unde a fost toata lumea buna, e un naiv. Am două cunoștințe, unul si-a facut un pub cu servicii mizerabile, mâncare cu floci, dar e mereu plin la el, acolo merge toata lumea. Altul si-a favut un restaurant în care a investit multe sute de mii de euro peste primul si are servicii si calitate. Ghiciți cine a falimentat?

      00
    • …plm…eu nu mai merg la pensiuni de cand am descoperit ca nu au sali de cinema …ca d’aia ma duc la munte o zi, sa joc un biliard, un darts si sa vad un film.

      la plimbarile scurte erau ok, din parcare pana in sala de mese erau suficiente semne de orientare

      00
    • Attilla, stii f bine ce am vrut sa zic, dar faci pe Jim Carrey, personajul… Când mergi cu gasca la munte, te plimbi 3-4 ore si după aia ce faci? Iarna la fel, te dai pe partie 3 ore si după aia? Sau tu ești din ăla care iasa la 10.00 pe ușa pensiunii si te întorci la 23.00… Mai încearcă, data viitoare…

      00
  19. Ieri am venit de la Bucuresti spre Brasov, si am ales sa merg pe Valenii de Munte ca sa merg cat de cat…ce eroare!
    La 40 km de Brasov, inainte de Babarunca, totul blocat.Pe o portiune de 1-2 km, masini parcate si pe stanga, si pe dreapta, cu mult parinti, cu sanii, copii, caini, skiuri, naiba stie unde mergeau, dar erau cata frunza cata iarba.Am facut cei 40 km in 2 ore.Decent zic eu.

    00
  20. Am o cunostinta care si-a luat casa la Busteni. Apartament in vila. Din balcon se vede muntele. Fain, sa zic. Din celalalt balcon se vede… casa unor colegi de breasla, care si ei si-au cumparat „casa la Busteni”. Nu stiau unii de altii cand au facut achizitiile.
    Sa imi cumpar casa la Busteni pentru a sta… cu colegii de munca. O fi bine asta, o fi rau?
    Aglomeratie in zona… pai astia multi care au case de vacanta acolo, unde si cum sa ajunga? Cand, ca in timpul anului muncec 10-12-14 ore pe zi (pentru a avea case din alea?).

    00
    • Poate sunt pasionati de ski, snowboard, drumetii, caz in care merita sa ai o resedinta la botul calului.

      Eu urasc frigul, nu sunt atras de sporturi de iarna, deci nu mi-as lua o casa acolo sub niciun motiv.

      Maxim pe undeva intr-o statiune geotermala, cu o piscina cu apa incalzita la 38 de grade pe tot timpul anului.

      00
    • Ai 40 de ani, sa zic. Cat sa fie o casa la Busteni?
      Cat concedii REALE mai ai de facut in viata asta? 40? 80? 120 de concedii pana mori?
      100 de ocazii sa petreci zile (multe, grupate) prin excursii, iar tu ai avea deja banii pentru ele, dar iti cumperi casa la munte. Cate concedii in locuri faine cumperi cu banii dati pe o vila?
      Chiar si in Romania… daca ai vila la Busteni, iti mai vine sa te duci in… Satu Mare, Dorohoi? S-a umplut zona montana de proprietari… aproape captivi. Sa nu mai spun de cheltuielile anuale pe care le presupune inca o vila. Vila din care vezi alta vila, a colegului de munca.
      Am mai comentat de weekend-ul primit cadou de firma, la Predeal. Numai vile una langa alta. Am plecat inainte de a finaliza sejurul, ca nu prea aveam ce face pe-acolo, iarna fara ninsoare.

      00
    • Da, complet de acord.

      O vila sa tot fie 150.000.

      Un concediu decent e in jur de 2000 de euro, deci ai face vreo 70-80 de concedii de banii aia, fara sa fii captiv.

      Eu o vad pe asta cu casele altcumva, pentru cei care isi permit sa lucreze remote.

      Cand nu iti pasa de nimic exceptand conexiunea stabila la internet, locatia devine complet irelevanta.

      Probabil ca astia cu case prin Busteni fac parte din acea categorie, si sa fim corecti, una e sa te trezesti dimineata, sa iti bei cafeaua pe balcon si sa inspiri aerul ala curat, si alta e sa stai in cocina de Bucuresti, ca sa iti freci sutienul de toti nespalatii in 41.

      00
    • pai si colegii de munca nu sunt tot oameni?

      poate asa, in mediu natural, au ocazia sa discute cu adevarat, sa isi descopere afinititati si compatibilitati reale (nu un swing mic in teambuilding), poate mai mult, reusesc sa isi inteleaga si motivele de a face unele lucruri asa cum le fac la locul de munca.

      adica de ce e ok sa faca toate astea cu un strain dar nu e ok cu un coleg de munca?

      00
    • Voi nu prea intelegeti ceva relativ simplu.

      1. Nu toti sunt rupti in posterior si cu 150 000 eur abia iti iei o palma de pamant in zona unde bate soarele si ai utilitati. E important la munte sa bata soarele!
      2. Eu am vila pe Valea Prahovei, destul de noua.
      Nu se pune problema amortizarii ei in viata asta, pentru ca nu se pune problema asa.
      Stiu, pot sa ma duc 2 vieti la #insert locatie exotica aici#, dar nu ma duc, pentru ca oricat de rahat e DN1, fac 1 ora si 30 minute cand e liber si 2 ore si 30 minute cand e full (exceptand 2 Ianuarie).
      Ma duc la mine acasa, stau pe terasa, fac foc de tabara, citesc, ma prajesc la semineu si nu ma *ute nimeni la melodie, exceptand nepotii.
      Mergeam si la schi, dar s-a stricat treaba peste tot. E omor, bataie de joc.

      3. Da, exista si costuri, dar sunt asumate.

      00
    • Daca maine as avea 10 milioane de euro, nu as cumpara „casa de vacanta” intr-o zona unde casele de vacanta sunt una langa alta. Uite, si tu scrii: „Mergeam si la schi, dar s-a stricat treaba peste tot. E omor, bataie de joc.”
      Ai vila, sa-ti traiasca si sa te bucuri de ea. Dar trebuie sa imi dai dreptate, ca daca mai venim si mai facem 100 de vile in zona ta, e nasol. :)
      Valea Prahovei si alte zone din astea full turistice nu ar trebui sa aiba case particulare. Nu e corect. Ar trebui sa aibe numai case pentru public, eventual cateva pentru personalul muncitor din zona. Fizic nu e loc sa avem toti vile acolo.

      Pentru „semineu”, am prieteni care au casa de vacanta tot la 1-2 ore de Bucuresti: in sud, intr-un sat din Teleorman. Net de la Digi (fibra), soba cu lemne, mii de mp de teren, sub 15.000 de euro toata afacerea. (fara gaz si canalizare)

      00
  21. Nu ai ce face pe Valea Prahovei, daca nu esti pasionat de sporturile de iarna (pe care vad ca absolut nimeni nu le-a amintit, desi sunt activitatea principala si scopul pentru care te duci la munte).

    Meltenii si corporatristii se duc la munte pentru ca „asa se face”, cand ajung acolo se pun la un vin fiert, sau se duc sa manance la vreun restaurant, iar daca stau mai multe zile, tot baut si mancat, dar pe repeat.

    Solutia aia cu autostrada care sa ocoleasca statiunile nu cred ca va rezolva complet problema traficului pentru ca, ce credeti, 90% dintre cei care tranziteaza Valea Prahovei nu o fac ca sa ajunga pe partea cealalta, in Brasov, ci tocmai in statiuni, deci nu vor folosi acea autostrada.

    00
    • ce bine mi-ar fi prins acum sa bantui muntii prin tusnad la 4 ore de bucuresti pe autostrada, dar statul roman n-are nevoie de banii mei :)

      00
    • Eu as merge mai departe de Valea Prahovei, și o autostradă care sa mă treacă rapid de zona Comarnic-Predeal ar fi mana cerească.

      00
    • Zarax, probabil ca s-au facut deja studii care sa ne dezvaluie numarul mediu de masini care ar circula pe autostrada aia, si daca ii excluzi pe cei care merg in statiuni, nu cred ca ar mai renta.

      Ar fi un fel de Bucuresti-Ploiesti, pustie in timpul saptamanii, cu diferenta ca aia spre Brasov ar fi aproape pustie si in weekenduri.

      Motiv pentru care nici nu se chinuie foarte mult sa o faca.

      00
    • @pizzi
      Și la Sf Ana ce să mănînci, conserve de pește? Că ”miciuri nu avem” iar pe frigăruile de pui din 5 bucăți de ”carne” 3 sînt șuncă de porc. Ăsta era meniul complet…

      00
    • marinel, nu ma duc sa manac, ma duc sa nu mai vad multimi de oameni, ma duc sa mai fac si altceva decat traseele de care m-am saturat prin valea prahovei, daca gandesti in perspectiva, o data cu reintrarea statiunilor alora pe un circuit accesibil, probabil ca vei avea si ce sa manaci la sf ana, sibiul devine mai accesibil, fagarasul la fel, sighisoara, deva, sebes – in ianuarie de ex aveam de gand sa colind o luna de nebuna din hotel in hotel si pensiune in pensiune, cea mai mare provocare? internetul. avem 4g doar pe eterna vale a prahovei, restul zonelor au 2G sau 3G daca am noroc, cum sa fac trasee prin buzau si sa ocolesc brasovul daca nu pot sa-mi tin sedintele? astia pun si ei antene in fct de nr de utilizatori, daca poporul migreaza din B si poate lucra de la distanta ca au alternative ok si prin alte parti, toti vom avea de castigat: spatiu, liniste, calitatea vietii, productivitatea muncii. romania nici macar nu-i o tara mare (nu-s prea mofturoasa la mancare, cand sunt plecata mananc ce e – mamaliga cu branza daca nu-i altceva, eu sunt de-ăia de-au prins comunismul, cand daca mergeai in tabara si primeai paste cu varza călită în loc de fasole ziceai c-ai avut noroc în viață)

      00
  22. Am mai scris despre asta, toți vor să construiască pensiuni, nimeni nu vrea să construiască unități de divertisment. Pentru amuzament, dacă sunteți vreodată într-o discuție despre traficul infernal de pe Vale, aruncați asta cu lipsa activităților, cota amuzamentului crește odată cu numărul proprietarilor de pensiuni aflați în discuție.

    Altfel, dacă ar vrea să fie amuzant, un ministru deștept ar spune “da, nu mai dăm autorizații pentru pensiuni, doar pentru centre de activități”. Ne place că afară sunt multe centre din astea, nu place când trebuie să le gândim și să le construim noi.

    Ce este „unitate de divertisment”?

    Ce garanție există pentru succesul lor taman pe Valea Prahovei, în așa fel încât să nu fie situația ca ‘oina’ – în care toți se vaită că nu se popularizează „sportul”, dar dacă îi întrebi, nici aceștia nu-l joacă.

    Apropo, întrebare pentru cunoscători: Valea Prahovei/Prahova nu este zona unde mulți din șleahta Iliescu-Roman-Năstase, ba chiar și unii noi, și-au făcut vile, case & cabane?
    Păi, se poate? După ce că ‘vă lasă’ să parcurgeți pe fieful lor, amărâților, mai aveți pretenții la (ceea ce numește Vali) unități de divertisment?

    00
    • Nu e nimic de făcut in zonele alea, efectiv. Imi place iarna, imi place să ies in natură, trasee, hiking, chestii, o bălăceală, o tiroliană, un pic cu bicla, un pic de vizitat obiective.
      Pentru astea trebuie să mă cazez în Brașov, ca să am acces la ele, că-n stațiuni se găsesc doar cazări in care fac nimic.
      Paradisu Acvatic, Parc Aventura, centru orașului, dus din bodegă in bodegă, dus pe tâmpa, d-astea care să-ți permită să petreci timpu, câteva restaurante bune unde să mânci gen Sergiana, Terasa Ciucaș, La ceaune…Toate astea nu sunt in stațiuni. E nimic de făcut. Inclusiv la Călimănești-Căciulata, 100 de km mine, stațiuni de moși și babe, sunt mai multe de făcut, decât in perla turismului montan românesc.
      Nu avem nimic de făcut in zona aia.
      Placa cu dus cu familia la munte, stat de taclale, macheală, grătare, bla bla, pică.
      Le pot face acasă, le pot face la curte, le pot face la un prieten, unde să ne adunăm și să ne adăpăm din damigene si garniță. Muntele e despre altceva. Sau poate-s eu dă modă veche și nu pricep turismul.

      00
    • parcuri de aventura prin zapada, igluuri pentru copii, tir cu bulgari, tobogane, bob, derdelusuri amenajate pe categorii de varsta, locuri unde sa lasi copiii in siguranta (ingradite, supravegheate), piscine, labirinturi, golf, bowling, cart, drumetii cu caluti si ponei

      00
    • Te rog pune si adresele lor, sa putem trece si sa multumim partidului !

      00
  23. Toata situatia asta s-ar schimba daca Rutiera ar pune trompeta in gura coloanei. 95% dintre ei aveau alcool in sange :))

    00
  24. Cred ca sunt bucuresteni care merg sa faca un dus … Saracii trebuie sa mearga in fiecare sfarsit de saptamana.

    00
  25. 1. Sunt foarte multi turisti de 1 zi. Cocalari din Bucuresti Ilfov care isi plimba adidasii CK fake prin namol. Inainte de pandemie cand aveam chef de o tura cu bicla la munte foloseam trenul. 2 ore linistite si la privat poti sa ti iei si bicla ai AC, WI fi etc. Intentionez sa reiau obicei ul dupa ce trece balamucul. Cum plm sa stai 2 ore la Nistoresti?
    2. Scria Zoso pe aici.. Cand pleci la aceeasi ora cu tot puhoiul, vei nimeri in aceeasi aglomerati deci esti bou si ti o meriti. Plec deseori la BV cu munca si pt ca am rude acolo. Plec vineri seara dupa 8 seara si revin ori Duminica tarziu dupa 10.30 ori luni. E super OK 2ore 40 sau 3. Pe Cheia faci 3 ore si un Pic.. Dar nu.. Noi o luam pe Comarnic.. Fucking idiots
    3. Cica nu avem alte statiuni… FFS. Retezat, Parang zone superb, statiuni mici prin Dambovita cu pensiuni OK. Dar nu, o arde cu Sinaia si preferata mea, overreacted Poiana Brasov unde mergi sa stai in coloana si sa bagi ca porcu la restaurant ca altceva nu ai de facut. Am vazut si coada pe Transfagarasn la stiri si clasicul cluster fuck de la Paltinis. New year, old idiots

    00
  26. Oare a incercat cineva sa mearga pe DN1A Valenii de Munte – Cheia – Sacele? Nu ocolesti putin aglomeratia pe drumul asta?

    00
  27. Vali, fain drumul ăla, exact anul trecut l-am făcut. Ce bine că nu știe multă lume de el.

    00
  28. Brasovul e un sector al Bucurestiului, populat in timpul anului de moldoveni din Buzau.
    Kronstadt e doar un mit.

    00
  29. Erau pornite partiile de schi ? Nu ai unde sa schiezi mai aproape daca esti din Bucale manca-ti-as’. Daca mergi din alt motiv acolo trebuie sa fii tare prost, prost rau, incredibil de prost.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.