Ieri am fost un pic la Viscri. Deși mai scurt, drumul pe la Bunești e mult mai prost decât cel prin Dacia. Scutul la Passat a rezistat eroic.
La Biserica Fortificată, plin de turiști străini. Câteva perechi venite de capul lor, două autobuze mici cu italieni și unul mare cu nemți. Nu știu dacă eram 10 români în vreo 150 de străini.
Nemții și italienii, toți trecuți de 60, unii trecuți binișor de 70. E recunoscut că nemții sunt globe trotteri odată ieșiți la pensie, și e admirabil că au răbdare și dorința de a vizita lumi noi la vârsta aia și nu sunt căpoși și simpliști ca românii.
Dar întrebarea mea e așa: ce rost mai are? Adică, călătorești și citești pentru a cunoaște alte lumi, pentru a vedea cum fac alții lucruri. La 70 de ani e un pic târziu, că nu prea mai poți pune în aplicare ce vezi și ce afli. Da, ok, e bine să ții creierul antrenat, nu e rău deloc, e bine să faci mișcare, dar e un pic târziu pentru noutăți…
daca la 70 te simti ca la 40 si crezi/speri ca mai traiesti minim 30-40 atunci nu e prea tarziu. ca mai ai 30-40 de ani de trait.
Pune-te in locul lor: esti neamt, ai 60-70 ani, pensionar cu venituri mult mai mari decat cheltuieile uzuale (mancare, utilitati, o masina de intretinut etc) plus timp liber nelimitat. Ce faci? Stai in casa si te uiti la pereti, sau te plimbi prin lume?
Mai bine așa decât să stea la poarta casei sau pe scara blocului să spioneze și să comenteze mult și prost.
Stai acasa si iti tunezi beciu
La noi ai ocazia sa te uiti la Antena3 pana mori! Nu-ti mai vine sa iesi din casa!
Și eu care credeam ca nemții sunt eficienți! Pai cum să pierzi orele alea bune din rush hour și sa nu te plimbi cu mijlocul de transport în comun?
Ca sa nu mai spunem ca nemtii, chiar la 70 de ani au alta vitalitate, nu ca noi. Pot fi vioi pe drumuri si la 140 de ani.
în românia eiciarijdii zic că e prea târziu de la 40, să nu cumva să vrei să schimbi domeniul pe care ai activat că ești cretin și dubios, ce contează că nasturii nu se mai vând, de ce vrei să te apuci tu de altceva? între timp în america acu’ niște ani, colonelu sanders se apuca de gătit după ce a ieșit la pensie cu o sumă de rahat (poate că alții sunt educați să fie deschiși la nou și la 70 de ani? poate că îți vin idei chiar și atunci și le implementează nepoții după ce mori tu, dacă funcționează? poate că nu suntem buricii pământului, poate…)
de ce să fie târziu pentru noutăți la 70 de ani? cred, dacă voi ajunge la vârsta aia, că tocmai atunci voi ști să apreciez cu adevărat lucrurile noi, filtrate prin experiența de-o viață.
în rest, încă o dată, chiar nu înțeleg fascinația pentru viscri. satul ăla, „monumentele” sale sunt de departe de ce ar trebui să ofere (și oferă) destinațiile de turism actuale.
E in vest asa ceva? Nu. Nu in forma aia bruta. Plus peisajul din jur. La fel, brut.
mă lipsesc de forma aia brută care înseamnă drum bombardat, case prăbușinde și principala atracție neîngrijită. iar peisajul e realmente banal
e romantic un drum bombardat cu case prabusinde. cum sunt romantice si zonele alea darapanate si urat mirositoare din centrul barcelonei sau napoli-ului. iar peisajul e banal in functie de cu ce compari si ce iti place. nici baraganul nu e banal, daca stii cum sa te uiti.
Daca toata viata ai vazut doar betoane intr-un oras din vest sigur o sa ti se para incredibil sa vezi drumuri cu gropi si case darapanate prin estul europei.
Asta am aflat-o de la niste turisti germani peste care am dat acum 2 veri.
nimeni n-ar vizita barcelona dacă ar avea doar străzile alea dubioase din barri gotic, și nici dacă napoli ar avea doar gunoaie pe străzi. oricum e amuzantă comparația, barcelona vs viscri. în rest, sunt sute de sate mai pitorești în românia, care să aibă acel ceva care ar atrage occidentali „abuzați” de betoane, dar care nu au pr-ul viscriului
Mda, sute de sate cu biserici fortificate…cred ca sunt peste 100, dar la viscri si in alte câteva locuri sunt mai impunătoare decât restul.
Eram sigur ca vine cineva care zice ca am facut comparatie intre viscri si barcelona. E vorba de senzatii.
In lumi de mana a3a cum e si la noi, in care chiar tu subliniai „calitatea” drumurilor, turistii straini nu prea au ce ” invata”.Eventual doar sa multumeasca zeilor ca nu traiesc pe aceste mirifice meleaguri si comparand cu ce e pe aici sa aprecieze si mai mult ceea ce au acasa.Plus ca se pot lauda ca s-au aventurat in estul salbatic, ba au mai si supravietuit.
S-au aventurat in estul salbatic? Estul europei e mult mai sigur in momentu asta fata de vest, cu exceptia estului ucrainian. Bucurestiul e una din cele mai sigure capitale europene. Zimi si mie cum e cu siguranta prin vestul musulman?
@Rami: Daca adaugam in ecuatie si procentul de romani care au habar de un CPR (nu, o luminare la capatiiul tau dupa ce ti s-a golit portofelul de gologani si o adunatura de idioti care isi dau cu parerea nu se considera CPR) sau sansele sa crapi daca ajungi cu o zgiriietura in spital, cred ca stam cam tot pe lina Ucraina.
Unii chiar nu va dati seama de farmecul Romaniei. Cand n-ai de-a face cu birocratia sau spitalele sau mai stiu eu ce, te seduce. Drumurile nu sunt o problema asa mare pt ei, mai mult soferii romani ii deranjeaza.
Eu cred ca pe la 60-70 te bucuri mai mult de diversitatea si lucrurile vazute in excursii decat la 25-30.
Germania rurala, intrat intr-un magazin, in fata mea doua femei de 70+ vorbesc intre ele. Asist la urmatoarea discutie:
„Ce mai fac parintii tai ?”.
„Bine”
„Si maicata ?”
„Bine si ea, este plecata in Thailanda”.
Profesoara de engleza de 80+ originara din USA destul de cunoscuta in Targu Mures pleaca periodic in excursii prin lume.
Pentru acesti oameni viata nu se termina la 60 de ani ca la noi
De acord.Completez spunînd că turismul acesta a fost practicat şi la 20, 30 sau 50 de ani că doar nu la 70 de ani vor să descopere lumea.
Pînă la 60 au fost prin țări exotice şi acum au tras mai spre casă.
De notat de-asemenea că acești oameni trăiesc mai mult de 69-70 de ani, cât trăim noi.
ce mai face maica-ta?
bine, vrea sa se recasatoreasca, dar n-o lasa parintii
Ieri am fost in Ciucas si ne-am nimerit exact pe traseul de maraton su ultramaraton. Ultramaratonul insemna 105 km de urcari si coborari in max. 24 de ore. Era un nene de 60 si unul de 70. Pai bai tata…daca exista unii din astia, eu nu pot macar sa ma urc intr-un autocar, tren, avion, vapor si sa ma plimb, la varsta lor?
acu 15-20 ani cu inca un prieten duceam grupuri de nemti in fagaras la ture de 1 saptamana. aveam un contract cu o agentie germana prin forumul german brasov. media era cam 65 la varsta la grupurile noastre. daca tin bine minte cel mai batran avea 82 de ani. nu am avut nici macar o data probleme serioase. o glezna sucita, un genunchi razuit, sigur. dar problema de rezistenta, nope.
Nemtii isi pun bani deoparte sa aiba pentru excursii. Pensionarii romani economisesc pentru …inmormantare. „O sa ma vorbeasca vecinii ca nu-mi permit inmormantare …cum se cuvine.” Cam asta ne fute grija, ca popor.
Pai, daca de tineri ne fute grija sa furam prosoapele noi (cele cumparate de decedat pentru inmormantare), la inmormantarea parintilor si sa le inlocuim cu carpe ieftine, mai tarziu cum crezi ca gandesc tinerii astia? Ne trebuie cateva generatii sa ne facem „bine”, vreo 2-3 cel putin.
La nemti e simplu. Se plimba sa vada in ce cacat traiesc invingatorii
Lasati-l ca nea Vali e obisnuit cu persoane in varsta ce stau la cozi de farmacii , in fotoliu la antena 1 si ,mai rau, votanti de psd. Ce rost are? Pai uita-te la tara lor si uita-te la a noastra. Cam aia e rolul. Cultura bai. Oricum , ca idee , la noi vin doar turistii mai amarati. Adica aia care vin in mare parte pentru diferenta de preturi la servicii.
Mergi in Mallorca sa vezi cate „cupluri” trecute de 50 de ani o sa vezi. Asta ca si comparatie cu „batranetul” nostru. Te face sa iti pui intrebarea cum va arata pensionarea in rromania cand o sa ne vie vremea. Sau mai bine iti bagi plua si emigrezi cat mai poti.
Pai cam aia ar trebui sa fie in mod normal batranetea, sa ai bani pentru mancare, medicamente si cheltuieli uzuale, iar de restul sa te plimbi… Nu cu RATB-ul…
Să înțeleg că tu pe la 60 și un pic te pui într-un colț și aștepți?
Eu am 67. Ei bine pe la 60 de ani se produce un declic, în care totul capătă o altă semnificație. Paralel ai și o experiență și un bagaj de cultură, în care acum poti pune lucrurile cap la cap. Și ai timp; în concedii ești tot pe fugă cu problemele de serviciu în cap. Copiii sunt maturi, la casele lor. Și acum ai bani, nu mai investești. Problema e că occidentalii au o altă viziune si mentalitate față de noi. Ei și in cursul tinereții au circulat mult; nu ia ținut un Ceaușescu legați de casă. Istoricește de 2000 de ani, au umblat pe la alții, i-au cucerit, au fost cuceriți. Cine au făcut marile expediții? Cei cu ieșire la mare, care au avut flota. Priviți la noi: mulți pensionari sunt născuți la țară, dezrădăcinati, umblă cu straita la piață. Unii mai merg la copiii aflați departe, dar cred ca nu se adaptează acolo. Dacă n-ar fi fost comunismul, care a dat totul peste cap, am fi fost si noi în rândul lumii. Vedeți la alegeri oglinda societății.
Din pacate suntem un popor trist… nu ne stim bucura de viata.
O mare parte din pensionari descopera religia si isi asteapta sfarsitul resemnati.
Pentru ei, biserica este noul „stat” care va avea grija de ei dupa ce vor muri… asa cum a avut statul roman grija de ei in timpul vietii, asa o sa aiba „statul” crestinesc de ei dupa ce vor muri.
Vali, aia sunt oameni care au MUNCIT o viata intreaga. Toata viata au tras pentru ei, pentru copii, pt casa, pt avere, bla bla bla. Atunci cand au acumulat ceva bani si au timp la dispozitie pot sa viziteze zone care pentru ei la 30-40 ani li se pareau oribile, ba chiar uneori interzise. Am auzit batrani care spuneau ca ei apreciaza satele traditionale pentru ca le aduc aminte de copilarie si de viata de la tara petrecuta la bunici cand erau mici. Sa nu uitam, Transilvania pastreaza o alura tipic (oarecum) germanica, deci e pentru ei si o calatorie in timp. Tot ce imi pot dori pentru batranete e sa pot vizita cat o fac ei, nu sa stau intre 4 pereti asteptand moartea si injurand tineretul ca uite ce dreptate are Gadea Jr.
Eu ii inteleg perfect , de exemplu eu am 35 si ma simt ca la 65-70 dar cheful de a calatori n-a disparut.
„Scutul la Passat”…Plm!? Te-ai murdarit pe taste de romana. Ori spui „scutul de la Passat” ori spui „scutul Passatului”.
Heil!
https://www.youtube.com/watch?v=CvQrgH5qEqY&feature=youtu.be
Pai asa se vorbeste in Ardeal. Mai stricat un pic.
scutu’ lu’ Passatu’
mda, de parca mosii aia fix de asta sunt interesati, sa „aplice” undeva noutatile vazute
sunt interesati sa se simta bine ei, personal, nu sa invete ceva nou si capete un job mai bun
Anul trecut in iulie,eram la Catedrala Evanghelica din Sibiu,probabil cel mai impresionant monument al Transilvaniei din perioada gotica.
La intrare vorbaraie multa,agitatie maxima,un grup de italieni (vreo 50 la numar) intrebau care este pretul pentru turul complet al catedralei. Li s-a comunicat scurt 5 lei,aka aproximativ 1 euro,moment in care s-au intors toti indignati si au plecat.
Bine, dacă Biserica Fortificată înseamnă „noutăți”…
Mi se pare normal sa vrei sa-ti faci fiecare zi excelenta, când stii ca nu mai ai multe (doar vreo 20 de ani, asa, in cazul lor :)) pe mine de acum mă manca deja chestia asta. O zi muncita, o zi pierduta
Nu numai nemții sunt globe trotteri. Și rușii sunt, doar că ei vin cu tancurile și nu mai pleacă.
Unii considera ca n-are rost sa ia un copil mic in concediu, mai ales in strainatate pt „n-o sa-si aminteasca nimic, n-o sa inteleaga nimic”. Frate-meu a fost in vara cu familia la bulgari, cea mica, de 3 ani, s-a jucat cu un baietel de culoare, o fetita din Cehia si una din Rusia, era foarte mirata si cumva extaziata ca alti copii vorbesc alta limba (de alta culoare a avut subsemnata grija si i-a dus cadou la 1 an o papusa „de culoare” ). Imi amintesc si acum ochii imensi de mirare ai lu’ frate-meu cand, intr-un concediu cu parintii la Sibiu, a auzit pe cineva vorbind in germana. Era putin mai mare decat fiica-sa acum.
Tu te intrebi de ce calatoresc cei de 60/65+ pt ca nu mai au cand aplica ceea ce invata nou.
Nu mereu ceea ce inveti nou are consecinte vizibile, nu trebuie neaparat sa aplici. Eu cred ca o calatorie, indiferent de varsta te face un pic mai bun.
Pai da, astia de la noi poate ar invata sa nu voteze cu psd. alegator esti pana mori.
Problema pe care ai ridicat-o este interesanta DAR uiti ca in alte tari viata se traieste cam pana in ultimul moment.
La noi , cred ca stii..odata ce ai depasit varsta de 35 de ani esti batran, nu te mai angajeaza nimeni , femeile sunt considerate fosile..mai nou vad ca se iese la pensie pe la 41 de ani ..etc. Suntem un popor de tzaranoi retrograzi , rai, fals traditionalisti si superstitiosi (nu religiosi cum le place la multi sa creada).
Esti si tu afectat de romanismul asta gaunos care ne intra la toti in creier…
Nu am fost eu umblat prin lume foarte mult dar de cate ori ma intoarceam din ..sa zicem..vestul Europei ..ma simteam alt om. Nu dura foarte mult sa reintru in depresia asta slinoasa produsa de romani ..
Pensionarii gemani au bani si timp, pensionarii romani au timp si atat. Unii critica romanii ca stau in casa, la antena 3 si din astea…pai cu 200 euro ce rahat sa faci. Voi astia tineri, o sa ajungeti la pensie la fel.
Nu o să ajungem. Știi de ce? Pentru că am plecat în țări unde lumea nu votează cu d’alde PSD pentru un kil de ulei.
N-ai inteles nimic. Nemtii aia de 70 de ani au venit in Romania ca sa-si aduca aminte de cum se faceau lucrurile cand aveau ei 20 de ani. Romania e cu 50 in urma Europei
romanii prefera ca la pensionare sa se mute undeva la tara, sa creasca animale si sa lucreze pamantul, nu le arde de altii. se izoleaza, intra in depresie, se apuca de baut si mor la 60 ani. strainii apuca 80 usor.
Cum fac alții lucruri? Informația e disponibila pe internet și nu poți schimba prea multe în jurul tau, indiferent de ce vezi la alții.
Maica-mea ar calatori si-ar vizita locuri noi, dar… cu pensie de 1500 lei e foarte greu. Strainii aia de care zici tu au pensie de 1500-2000 de euro si traiul il pot duce din 1000, iar diferenta o pun deoparte asa ca, o data-n an, isi pot permite cel putin un concediu de 1000 de euro.
Problema la noi ca nici macar aia tineri (majoritatea) nu prea au salarii sa-si permita un concediu de maxim o saptamana pe an. Cum om fi noi la pensie, daca o mai prindem, cine stie?
hai lasa, cu 1500lei e greu ? poate la hotel de 5 stele
Nu; e foarte usor.
./sarcasm
Cand dai bani si pe medicamente nu e usor sa traiesti dintr-o pensie de 1500 de lei pe luna. Chiar crezi ca poti trai din banii aia lunar si sa-ti mai si pui deoparte pentru concediu? In plus, nu e vorba de 5 stele ci de 3 cu (macar) demipensiune inclusa.
In satucul croat in care ne facem de obicei iesirea la mare e plin de turisti batrani. De la 60 in sus. Cateva familii cu copii mici, dar putine, in rest pensionari rusi, englezi, francezi, nemti, chinezi etc.
Decat sa stai acasa sa astepti sa mori, mai bine calatoresti si te bucuri de fiecare zi. Anul asta a murit bunica mea si am inteles cat este de trist sa stai si sa .. astepti. In tinerete nu a calatorit, ca era bolnavicioasa si nici banii nu-i scoteau din casa, la batranete s-au acutizat problemele: infarct, cancer mamar acum 20 de ani (caruia i-a supravietuit), cancer pulmonar descoperit in februarie anul trecut care a si rapus-o.
Singura ei bucurie, pana la final, a fost sa o vada pe Nadia si pe mine (mi-a fost mama timp de 35 de ani, in conditiile in care cea biologica a luat-o la goana imediat dupa nastere). E OK sa ii ai pe cei dragi cat de cat aproape, ma bucur ca am putut fi in zona pentru ea, dar e crunt de trist sa nu mai ai absolut nicio perspectiva in viata decat un cosciug.
Ii admir deci pe cei care stiu sa isi traiasca fiecare clipa. Pana la urma nu traim vesnic, de ce sa nu ne facem viata cat mai placuta, atata cata este?
Am branza proaspata pentru germani..
Vecinul meu e neamț intrat la pensie.Are 1500 euro pensie.Toată ziua e plecat cu alți nemți la pescuit prin tara.
„Ce rost mai are?” Simplu, iti faci o placere. Esti la pensie, ai probabil un venit decent si timp berechet. Atunci faci lucrurile pentru care nu ai avut timp in tinerete. Probabil ca Romania nu a fost chiar prima optiune, dar oamenii au cam epuizat restul destinatiilor din jur, si de la o varsta incolo nu mai mergi in safari :-).
Altfel, din ce am mai vazut pe unde am mai calatorit, oamenii din Vest se bucura de viata la orice varsta. Ii vezi in baruri, restaurante, la spectacole etc… Ceea ce este admirabil…
asta merita share-uit
https://www.facebook.com/techno24seven/videos/694610647401036/
cand la un spectacol n-au destui angajati si trebuie multitasking
Pe langa astia, mai e 90% din pensionarii nemti care prefera sa stea acasa. La fel ai la noi, e doar un procent din popendulatie care pot si prefera sa calatoreasca dupa 60 de ani.
Poate vor sa se relaxeze, nu toti cauta senzatii extreme sau sensul vietii, ca Raicu.
Poate scopul lor e mult mai simplu: Sa isi petreacă timpul și altfel decât urmărind documentare. Sa vadă locuri pe viu si ….atât.
Toata lumea se gandeste „waaa normal ca nemtii se plimba, au pensii mari!”. Oamenii astia nu traiesc numai din pensie, sa ne intelegem…toata viata au bagat bani in diverse produse financiare (sau nu) iar acum beneficiaza de pe urma lor.
Se numeste planificare.
alternative este sa te uiti la A3 asa ca mai bine sa calatoreasca
Vin si tineri de prin europa in romania la baut si la f… ieftin. Cursele low cost zboara in ambele directii, 50-100euro bilet de avion, 50-100euro cazarea si de vreo 100 Euro de mancare si bautura iti ajunge un weekend.
In Romania esti in siguranta pe strada, nu iti da nimeni in cap sa iti fure telefonul.
Pensionarii romani daca au de ales intre mancare mexicana, tailandeza chiar si gratis sau mici, ghici ce vor alege? Dupa ce 50 de ani cat au fost invatati sa nu vorbeasca cu strainii si „brainwash” de sistem.
Un autorcar care face turul prin sud estul europei vreo 10 zile e 100 euro, cazarea pe la 15-20 euro persoana, asa ca un cuplu cheltuie vreo 500 euro pentru 10 zile de vacanta.
Păi ei vin în Ro ca să vadă în ce condiții au trăit părinții/bunicii lor, nu ca să învețe lucruri noi! Un fel de ”Westworld” pe bune.
da bre. si de la 30 de ani nu ai voie sa iti faci creasta. Zoso e deja pensionar