Cunosc foarte bine comuna, am copilarit la 20 de kilometri distanta de Valea Viilor. Faptul ca au fost inclusi in UNESCO, spre deosebire de alte localitati cu biserici medievale sasesti de pe Valea Tarnavelor care n-au avut aceasta sansa, a reprezentat un mare avantaj pentru locuitorii din zona, care au capatat astfel acces la un numar destul de ridicat de turisti anual.
Din pacate, lipsa de educatie a taranului de rand il face pe acesta reticent la regulile de arhitectura ale unui sit istoric. De altfel, el nu poate intelege mentalitatea turistului strain si nevoia de a pastra stilul medieval al casei in urma unei renovari / modernizari. Termopane termopaneee, culori kitschoase si un drept al proprietatii foarte prost inteles, dupa cum se vede si in clip. Si ne intrebam apoi de ce satele noastre raman izolate, pustii si ne pleaca tinerii.
NOU
#6
Cosminos
Ba tocmai că au înțeles foarte bine ce înseamnă proprietate: dacă ai cumpărat sau construit o casă, poți să faci ce vrei cu ea atâta timp cât nu agresezi pe alții.
Termopanele și culorile kitchoase nu sunt agresiune, amenzile și interdicțiile sunt!
Simt ca am putea sa dezbatem destul de mult pe marginea aplicarii dreptului de proprietate in situatii de genul sau cat de etica / non-etica e aplicarea unei amenzi. Dar ca sa simplific, cred ca intrebarea ar putea fi reformulata in felul urmator: prefer sa ma bat cu pumnul in piept ca e pamantul meu si ridic ce constructie vreau eu pe el, fix cum ma taie capul si nu-mi pasa ca la 50 de metri de mine e un monument cu o vechime de 800 de ani? Sau ma aliniez (spre binele economic al intregii comunitati) la o linie generala arhitecturala, fara a renunta la comfortul propriu?
NOU
#8
vali
problema lor, in situația asta, e că nu au nici un beneficiu, că nu îi duce capul să deschidă o shaormerie, să facă un circuit turistic, să vândă niște kurtos.
NOU
#9
Cosminos
”Sau ma aliniez (spre binele economic al intregii comunitati) la o linie generala arhitecturala, fara a renunta la comfortul propriu?”
Păi n-auzi că n-au voie să-și pună termopane? Ți se pare confortabil să dormi în frig?
NOU
#10
alex
Cosminos, stii ca exista „termopane” cu tamplaria de lemn?
NOU
#11
Cosminos
Știu. Tu știi că poți să cumperi casa aia și să-i pui termopane de lemn?
NOU
#12
Anca
Exagerezi cu „lipsa de educatie a taranului de rand”.
Dacă tot cunoști foarte bine comuna, știi că există o lipsă de informare, de la administrația locală sau de la reprezentanții Ministerului Culturii sau chiar de la reprezentanții UNESCO în România.
Iar avantajul de care zici, nu se materializează în nici un fel pentru locuitori, poate și din cauză că nu au spirit antreprenorial, dar nici suport nu primesc. Iar aici se poate lucra – cu cei care manifestă un minim de interes.
NOU
#13
odanbi
Vali , dar poate nu toata lumea vrea sa vanda curtosi. Poate au alte meserii fara legatura cu turismul si vor sa le exercite pe alea si sa se bucure de casele cumparate sau mostenite in felul in care inteleg ei si se simt bine. In rest e abuz.
Aaaa, daca e asa smecherie satul ala , pai sa vina unesco si sa zica , ia Dane dublul pretului de piata pentru casa ta si da-i drumu’ d-aici, ca noi vrem sa conservam locatia. Tot cam abuz mi se pare , dar macar iti ofera o alternativa viabila.
Alex, daca imi da unesco bani sa imi pun termopane de lemn , sau nu toti banii, ci diferenta de pret de la alea albe fara stil pe care vreau eu sa le pun , atunci sunt de acord.
Sau daca atunci cand vreau sa imi acopar casa cu tabla ondulata ca s-a dat dracu’ sindrila sau tigla si-mi ploua in bec unesco nu ma lasa, pentru ca patrimoniu, pai ok, sa plateasca ei diferenta de la tabla ondulata pana la cat costa restaurarea in parametri moderni cu materiale si tehnici in ton cu locatia si cultura din satul ala.
NOU
#14
Cosminos
Cine vrea să protejeze construcțiile ”istorice” n-are decât să le cumpere și să le renoveze cum vrea, nu să-i oblige pe proprietarii de drept.
NOU
#15
stefan
Nene tu incurci oalele rau de tot. Dreptul la proprietate e sfant dar exista si alte legi, cum ar fi cele de pastrare a patrimoniului, de interes national as zice si mai ales economic. Nu cred ca intelegi cat aduce etichet „sit Unesco” unei zone. Iti zic eu: mult, enorm.
Apoi, in tarile mai civilizate, daca se observa ca statutul de zona protejata nu e avantajos economic pentru locuitori, acestia sunt ajutati financiar, inca o data, principiul care primeaza fiind protejarea patrimoniului. Dar noi suntem in Romania, Statul il doare in cur iar romanii sunt nemultumiti orice ar fi si traiesc dupa deviza „e al meu, il omor daca vreau”.
Oricum, nicio grija, daca vor sa iasa din Unesco, nu te obliga nimeni sa stai, ajunge sa faci multe tampenii si te dau ei afara. Am fi primii, chinezii erau cat pe ce sa o pateasca, parca si italienii, poate noi chiar o sa o facem.
NOU
#16
kmlx
Cladirile vechi fac parte din reteaua sociala a unei asezari. Protejarea/conservarea lor reprezinta un aspect de baza al culturii unei civilizatii. Punand altfel problema, cladirile vechi sunt considerate ca facand parte din fondul cultural al unei natii. Cateva motive pentru asta:
1. valoarea intrinseca (tehnici de construire care nu mai exista; lemn care nu mai exista; stil de viata care nu mai exista etc.)
2. cladirile vechi si foarte vechi (in stare avansata de degradare mai ales) contin de obicei comori culturale ascunse (ex. detalii arhitecturale)
3. afacerile noi prefera cladirile vechi
4. cladirile vechi atrag turisti si trimit la cultura si complexitatea unui oras
Sper ca acum e mai clara problema.
In cazul de fata vorbim de o localitate aflata intr-o tara corupta, localitate a carei cetateni nu au fonduri si nici ajutor pentru inlesnirea aplicarii regulilor in materie, iar posibilitatea exploatarii turismului nu este pusa in practica.
NOU
#17
add
de-aia nu merge nimic in tara asta in plm, ca toata lumea are simtul proprietatii supradezvoltat.
NOU
#18
costel
mai scoate capu` din cur si mai iesi din tara din cand in cand. Altii fac milioane de euro in astfel de zone si noi nu suntem in stare sa servim o branza cu mamaliga turistilor.
NOU
#19
odanbi
Nene tu incurci oalele rau de tot. Dreptul la proprietate e sfant dar exista si alte legi,
Statele unde alte legi primeaza dreptului la proprietate sunt state unde proprietatea nu este garantata , sau „sfanta”, cum spui, ci „ocrotita” – vezi legile proprietatii din perioada comunista.
In mod normal acest drept poate fi precedat doar de legile privind siguranta nationala. Daca interesul „public” primeaza dreptului de proprietate , e o nota de comunism
NOU
#20
funcționara
cultura costa! si se plateste in bani, educatie, rabdare, timp si uneori in sacrificarea confortului. ce pretentii aveti de la o popendulatie analfabeta si saraca, de la oameni care vor sa faca in ciuda vecinului si de la o administratie adormita?!
NOU
#21
puleimen
Te pisi pe ea cultura, cand ingheti de frig si mori de foame. Piramida nevoilor lui Maslow. Da pe aia de la UNESCO din birourile lor incalzite, ii doare in dos de prostalaii de la Valea Viilor.
NOU
#22
Daniel
Prostalaii din alte tari nu mor de frig ca nu s-au pus tamplarie PVC alba ce merge ca nuca in perete pe o cladire veche de cateva sute de ani, si nici nu se supara ca nu pot sa-si vopseasca fatadele in roz sau verde turbat, ei saracii, ci ofera conditii excelente sa ataraga turisti si sa faca o carca de bani profitand de faptul ca locuiesc intr-o localitate inscrisa in patrimoniul UNESCO.
Din cauza asta nu merge nimic in Romania, gandirea pe termen scurt si durutul in cur de absolut orice tine de un plan pe termen lung.
NOU
#23
alexnicolae
exact asa au zis si italienii cand au inceput sa demoleze Colosseumul.
Pana cand a venit unu, cum ar fi un sef mai mare (papa) si a interzis sa se ia caramizile din cladirea aia paraginita. majoritatea celor din zona au fost foarte suparati ca desi au ditamai gramada de caramizi langa ei, casele lor sunt neterminate.
NOU
#24
Ala Micu'
Din pacate, puleimen are dreptate. Oamenii de acolo traiesc prea prost ca sa-i mai intereseze de orice altceva in afara de confortul propriu.
Diferenta intre termopane si geamuri simple de lemn pentru ei inseamna niste metri cubi de lemn in plus peste iarna si nu aspectul exterior.
Zugraveala /intretinerea ca pe vremuri costa bani si timp ca trebuie facuta periodic, in timp ce lavabilul sta ani buni si trebuie doar dat cu carpa. Adauga niste mosnegi in ecuatie, care o sa-si cheme baiatul / nepotul sa faca o treaba trainica ca sa nu mai aiba batai de cap.
Si daca mai ai si un sat de pensionari [de-aia care intre mancare, lemne si medicamente au bani doar pentru o optiune, in cel mai bun caz – doua], fii sigur ca o sa-i doara drept undeva de aspectul caselor; in momentul in care copilu’ / nepotu’ din italea le trimite un ban sa-si repare casa, asta or sa faca. Cu termopane si lavabil, ca-s trainice si ii salveaza de lemne si batai de cap.
NOU
#25
Dan
Deci, ca sa inteleg si eu: nu au voie sa le renoveze sau au voie, dar pastrand niste reguli?
NOU
#26
Bogdan
Au voie sa le renoveze dar sa pastreze cat mai mult din elementele originale sau sa foloseasca unele asemanatoare (de exemplu tamplaria poate fi schimbata dar tot cu una din lemn in care sa fie geam de tip termopan), daca au ornamente pe cladiri sau porti trebuie sa le pastreze si pe cat posibil sa foloseasca culori apropiate de cele care erau folosite initial pe cladiri si nu culori stridente. Acei oameni inteleg gresit includerea in patrimoniul UNESCO, ei vor sa fie „moderni” in loc sa exploateze cat mai mult faptul ca satul acela pastreaza arhitectura veche si pot face bani frumosi din turism. De vina cred ca sunt si autoritatile ca nu i-a informat macar ce ar putea face pentru a-si spori veniturile prin turism si prin faptul ca nu au incercat sa atraga fonduri.
NOU
#27
s4finla
Explicai la roman ca daca si-a cumparat masina trebuie sa respecte niste reguli de circulatie nu conduce cum vrea el, daca si-a cumparat apartamanet nu poate asculta manele la maxim ca asa vrea p… lui, ca face ce vrea pe banii lui, apoi daca ai o casa si e declarata monument istoric nu o poti renova cum vrei tu , si asta nu e doar in Romania e peste tot in lume. Romania e tara libertatilor prost intelese . Daca ai casa istorica sau inclusa in patrimoniu unesco doar ce si-a dublat sau triplat valoarea , nu vrei sa o renovezi cum cere leagea, vinde-o cumpara teren la 2km departare si iti faci cu cate termopane vrei tu. Cum ar arata terasele din Sibiu cu scaune si mese de plastic si umbrele colorate de la fiecare producator de bere sau sucuri.
NOU
#28
septimiu
Daca in consiliu local se decide ca nu mai vor Unesco asta e. Daca localnicii nu vor nu le poate nimeni impune Unescu. Stiu eu un sat pana la care faci 1.5 h cu masina de la un oras decent si unde nu o sa fie niciodata sit Unesco indiferent de milioanele de euro pompate in chestia asta si indiferent de miile de romantici rupti de realitate care o ard stiintific la 430 de km de ei dorindu-le sa fie in Unesco. Si oricati bani ar baga unii si altii atat timp cat localnicii nu vor nu o sa fie sit Unesco.
Normal! Daca-si baga buda-n casa cum mai gusta turistul strain farmecul defecarii in mijlocul naturii, in ciripit de pasarele s.a.m.d. ???
Am fost prin hateg si m-am oprit la sarmisegetza sa vad ruinele…pasteau oile pe acolo,mirosea a oaie ca pe vremea dacilor….pitoresc
Cuuuuuum? N-ai simtit energia ancestrala? :))) Ma bucur ca am ajuns acolo cu serviciul si n-am mai dat banii degeaba pe drum.
Intradevar,treaba este destul de chiceosata,dar mai poti vedea si alte lucruri frumoase…trebuie doar sa stii sa „vezi”
Cunosc foarte bine comuna, am copilarit la 20 de kilometri distanta de Valea Viilor. Faptul ca au fost inclusi in UNESCO, spre deosebire de alte localitati cu biserici medievale sasesti de pe Valea Tarnavelor care n-au avut aceasta sansa, a reprezentat un mare avantaj pentru locuitorii din zona, care au capatat astfel acces la un numar destul de ridicat de turisti anual.
Din pacate, lipsa de educatie a taranului de rand il face pe acesta reticent la regulile de arhitectura ale unui sit istoric. De altfel, el nu poate intelege mentalitatea turistului strain si nevoia de a pastra stilul medieval al casei in urma unei renovari / modernizari. Termopane termopaneee, culori kitschoase si un drept al proprietatii foarte prost inteles, dupa cum se vede si in clip. Si ne intrebam apoi de ce satele noastre raman izolate, pustii si ne pleaca tinerii.
Ba tocmai că au înțeles foarte bine ce înseamnă proprietate: dacă ai cumpărat sau construit o casă, poți să faci ce vrei cu ea atâta timp cât nu agresezi pe alții.
Termopanele și culorile kitchoase nu sunt agresiune, amenzile și interdicțiile sunt!
Simt ca am putea sa dezbatem destul de mult pe marginea aplicarii dreptului de proprietate in situatii de genul sau cat de etica / non-etica e aplicarea unei amenzi. Dar ca sa simplific, cred ca intrebarea ar putea fi reformulata in felul urmator: prefer sa ma bat cu pumnul in piept ca e pamantul meu si ridic ce constructie vreau eu pe el, fix cum ma taie capul si nu-mi pasa ca la 50 de metri de mine e un monument cu o vechime de 800 de ani? Sau ma aliniez (spre binele economic al intregii comunitati) la o linie generala arhitecturala, fara a renunta la comfortul propriu?
problema lor, in situația asta, e că nu au nici un beneficiu, că nu îi duce capul să deschidă o shaormerie, să facă un circuit turistic, să vândă niște kurtos.
”Sau ma aliniez (spre binele economic al intregii comunitati) la o linie generala arhitecturala, fara a renunta la comfortul propriu?”
Păi n-auzi că n-au voie să-și pună termopane? Ți se pare confortabil să dormi în frig?
Cosminos, stii ca exista „termopane” cu tamplaria de lemn?
Știu. Tu știi că poți să cumperi casa aia și să-i pui termopane de lemn?
Exagerezi cu „lipsa de educatie a taranului de rand”.
Dacă tot cunoști foarte bine comuna, știi că există o lipsă de informare, de la administrația locală sau de la reprezentanții Ministerului Culturii sau chiar de la reprezentanții UNESCO în România.
Iar avantajul de care zici, nu se materializează în nici un fel pentru locuitori, poate și din cauză că nu au spirit antreprenorial, dar nici suport nu primesc. Iar aici se poate lucra – cu cei care manifestă un minim de interes.
Vali , dar poate nu toata lumea vrea sa vanda curtosi. Poate au alte meserii fara legatura cu turismul si vor sa le exercite pe alea si sa se bucure de casele cumparate sau mostenite in felul in care inteleg ei si se simt bine. In rest e abuz.
Aaaa, daca e asa smecherie satul ala , pai sa vina unesco si sa zica , ia Dane dublul pretului de piata pentru casa ta si da-i drumu’ d-aici, ca noi vrem sa conservam locatia. Tot cam abuz mi se pare , dar macar iti ofera o alternativa viabila.
Alex, daca imi da unesco bani sa imi pun termopane de lemn , sau nu toti banii, ci diferenta de pret de la alea albe fara stil pe care vreau eu sa le pun , atunci sunt de acord.
Sau daca atunci cand vreau sa imi acopar casa cu tabla ondulata ca s-a dat dracu’ sindrila sau tigla si-mi ploua in bec unesco nu ma lasa, pentru ca patrimoniu, pai ok, sa plateasca ei diferenta de la tabla ondulata pana la cat costa restaurarea in parametri moderni cu materiale si tehnici in ton cu locatia si cultura din satul ala.
Cine vrea să protejeze construcțiile ”istorice” n-are decât să le cumpere și să le renoveze cum vrea, nu să-i oblige pe proprietarii de drept.
Nene tu incurci oalele rau de tot. Dreptul la proprietate e sfant dar exista si alte legi, cum ar fi cele de pastrare a patrimoniului, de interes national as zice si mai ales economic. Nu cred ca intelegi cat aduce etichet „sit Unesco” unei zone. Iti zic eu: mult, enorm.
Apoi, in tarile mai civilizate, daca se observa ca statutul de zona protejata nu e avantajos economic pentru locuitori, acestia sunt ajutati financiar, inca o data, principiul care primeaza fiind protejarea patrimoniului. Dar noi suntem in Romania, Statul il doare in cur iar romanii sunt nemultumiti orice ar fi si traiesc dupa deviza „e al meu, il omor daca vreau”.
Oricum, nicio grija, daca vor sa iasa din Unesco, nu te obliga nimeni sa stai, ajunge sa faci multe tampenii si te dau ei afara. Am fi primii, chinezii erau cat pe ce sa o pateasca, parca si italienii, poate noi chiar o sa o facem.
Cladirile vechi fac parte din reteaua sociala a unei asezari. Protejarea/conservarea lor reprezinta un aspect de baza al culturii unei civilizatii. Punand altfel problema, cladirile vechi sunt considerate ca facand parte din fondul cultural al unei natii. Cateva motive pentru asta:
1. valoarea intrinseca (tehnici de construire care nu mai exista; lemn care nu mai exista; stil de viata care nu mai exista etc.)
2. cladirile vechi si foarte vechi (in stare avansata de degradare mai ales) contin de obicei comori culturale ascunse (ex. detalii arhitecturale)
3. afacerile noi prefera cladirile vechi
4. cladirile vechi atrag turisti si trimit la cultura si complexitatea unui oras
Sper ca acum e mai clara problema.
In cazul de fata vorbim de o localitate aflata intr-o tara corupta, localitate a carei cetateni nu au fonduri si nici ajutor pentru inlesnirea aplicarii regulilor in materie, iar posibilitatea exploatarii turismului nu este pusa in practica.
de-aia nu merge nimic in tara asta in plm, ca toata lumea are simtul proprietatii supradezvoltat.
mai scoate capu` din cur si mai iesi din tara din cand in cand. Altii fac milioane de euro in astfel de zone si noi nu suntem in stare sa servim o branza cu mamaliga turistilor.
cultura costa! si se plateste in bani, educatie, rabdare, timp si uneori in sacrificarea confortului. ce pretentii aveti de la o popendulatie analfabeta si saraca, de la oameni care vor sa faca in ciuda vecinului si de la o administratie adormita?!
Te pisi pe ea cultura, cand ingheti de frig si mori de foame. Piramida nevoilor lui Maslow. Da pe aia de la UNESCO din birourile lor incalzite, ii doare in dos de prostalaii de la Valea Viilor.
Prostalaii din alte tari nu mor de frig ca nu s-au pus tamplarie PVC alba ce merge ca nuca in perete pe o cladire veche de cateva sute de ani, si nici nu se supara ca nu pot sa-si vopseasca fatadele in roz sau verde turbat, ei saracii, ci ofera conditii excelente sa ataraga turisti si sa faca o carca de bani profitand de faptul ca locuiesc intr-o localitate inscrisa in patrimoniul UNESCO.
Din cauza asta nu merge nimic in Romania, gandirea pe termen scurt si durutul in cur de absolut orice tine de un plan pe termen lung.
exact asa au zis si italienii cand au inceput sa demoleze Colosseumul.
Pana cand a venit unu, cum ar fi un sef mai mare (papa) si a interzis sa se ia caramizile din cladirea aia paraginita. majoritatea celor din zona au fost foarte suparati ca desi au ditamai gramada de caramizi langa ei, casele lor sunt neterminate.
Din pacate, puleimen are dreptate. Oamenii de acolo traiesc prea prost ca sa-i mai intereseze de orice altceva in afara de confortul propriu.
Diferenta intre termopane si geamuri simple de lemn pentru ei inseamna niste metri cubi de lemn in plus peste iarna si nu aspectul exterior.
Zugraveala /intretinerea ca pe vremuri costa bani si timp ca trebuie facuta periodic, in timp ce lavabilul sta ani buni si trebuie doar dat cu carpa. Adauga niste mosnegi in ecuatie, care o sa-si cheme baiatul / nepotul sa faca o treaba trainica ca sa nu mai aiba batai de cap.
Si daca mai ai si un sat de pensionari [de-aia care intre mancare, lemne si medicamente au bani doar pentru o optiune, in cel mai bun caz – doua], fii sigur ca o sa-i doara drept undeva de aspectul caselor; in momentul in care copilu’ / nepotu’ din italea le trimite un ban sa-si repare casa, asta or sa faca. Cu termopane si lavabil, ca-s trainice si ii salveaza de lemne si batai de cap.
Deci, ca sa inteleg si eu: nu au voie sa le renoveze sau au voie, dar pastrand niste reguli?
Au voie sa le renoveze dar sa pastreze cat mai mult din elementele originale sau sa foloseasca unele asemanatoare (de exemplu tamplaria poate fi schimbata dar tot cu una din lemn in care sa fie geam de tip termopan), daca au ornamente pe cladiri sau porti trebuie sa le pastreze si pe cat posibil sa foloseasca culori apropiate de cele care erau folosite initial pe cladiri si nu culori stridente. Acei oameni inteleg gresit includerea in patrimoniul UNESCO, ei vor sa fie „moderni” in loc sa exploateze cat mai mult faptul ca satul acela pastreaza arhitectura veche si pot face bani frumosi din turism. De vina cred ca sunt si autoritatile ca nu i-a informat macar ce ar putea face pentru a-si spori veniturile prin turism si prin faptul ca nu au incercat sa atraga fonduri.
Explicai la roman ca daca si-a cumparat masina trebuie sa respecte niste reguli de circulatie nu conduce cum vrea el, daca si-a cumparat apartamanet nu poate asculta manele la maxim ca asa vrea p… lui, ca face ce vrea pe banii lui, apoi daca ai o casa si e declarata monument istoric nu o poti renova cum vrei tu , si asta nu e doar in Romania e peste tot in lume. Romania e tara libertatilor prost intelese . Daca ai casa istorica sau inclusa in patrimoniu unesco doar ce si-a dublat sau triplat valoarea , nu vrei sa o renovezi cum cere leagea, vinde-o cumpara teren la 2km departare si iti faci cu cate termopane vrei tu. Cum ar arata terasele din Sibiu cu scaune si mese de plastic si umbrele colorate de la fiecare producator de bere sau sucuri.
Daca in consiliu local se decide ca nu mai vor Unesco asta e. Daca localnicii nu vor nu le poate nimeni impune Unescu. Stiu eu un sat pana la care faci 1.5 h cu masina de la un oras decent si unde nu o sa fie niciodata sit Unesco indiferent de milioanele de euro pompate in chestia asta si indiferent de miile de romantici rupti de realitate care o ard stiintific la 430 de km de ei dorindu-le sa fie in Unesco. Si oricati bani ar baga unii si altii atat timp cat localnicii nu vor nu o sa fie sit Unesco.