Turismul românesc?

Secretul turismului bulgar este mica afacere. Mica afcere este protejata si hraneste marele hotel. Mica terasa de vis-a-vis de hotel hraneste si turistii din hotel fara ca patronul hotelului sa dispere. Turistul nordic venit la all inclsuiv bea o bere si la o berarie langa plaja, mananca un kebab la coltul strazii, isi face un tablou la artistul plastic de langa hotel si se plimba cu caleasca chemata de la receptie. Tursitul este invitat sa isi cumpere un apartament in statiune, chiar daca asta inseamna ca hotelul pierde un client. Dar proprietarul danez va aduce in statiune 4-5 alti danezi turisti, curiosi sa vada de ce Olaf cheltuie bani in Bulgaria. Tursitii sunt plimbati in "safari" prin satele bulgare sau pe raulete care nu apar pe harta. Degeaba au romanii Delta. Ma gandeam ca daca bulgarii ar avea si Delta ar fi "Number One" continetala la turism.

De aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. cate sute de mii de mici afaceri a „asanat” politica ultimilor 2 ani ? 8O :evil:

    00
  2. Perfect adevarat!!!!

    00
  3. Am gasit solutia: sa vindem Dobrogea, Litoralul si zona Deltei bulgarilor, sau sa dam in chirie, astfel fac bani si ei si facem bani si noi :)

    00
  4. Aia cu delta e gresit. Am fost la Maliuc vre-o 7 zile. Daca stai pe un canal si pescuiesti, vezi o barca faina, cu motor, 3 persoane, 2 straini si ala de conduce barca le povesteste in germana / engleza /franceza – despre delta.Si sunt multi turisti. Nu stiu cati dintre voi ati fost prin delta sa vedeti ce viloaice jmechere au aparut, cluburi de vacanta. E nasol cu strazile, dar de la Nufaru iei o barca si te minunezi de cate constructii au aparut in delta.

    La noi turismul pe litoral a murit intre anii ’90 – 2000 cand au vandut hotelurile la amici si rude iar acum zac in paragina, vezi Jupiter, Venus, etc.

    00
  5. aiurea, la sfarsitul lui iulie am venit din bulgaria si iti pot spune ca in statiunile turistice terasele sunt GOALE… nimic.. toata lumea are ALL INCLUSIVE, NIMENI nu bea bere langa plaja si NIMENI nu mananca kebab la cont de strada, asta e! Intr-un an, maxim doi vor disparea majoritatea teraselor…

    In rest are dreptate…

    00
  6. Nu pe bulgari i-a dus mintea ci p nemti, bulgaria e in paragina, doar litoralul e misto.

    00
  7. DAMN. Ala de unde ai luat textul are mare nevoie sa invete ce-s alea paragrafe si ce e ala Firefox cu spellchecker. Textul ala a fost dumped acolo fara sa fie macar recitit o data:

    Pozaitiile bune si imobilel construite repsonsabil se band intre 1400-1700E. Low-cost sub 500E deja e teapa curata. Iar la 500E se achizitioneaza ceva periferic, extem de perfieric construit „in regie proprie” si numai Dumnezeu stie cu ce materiale. Bulgarii nu preau aua auzit de cutremure, dar daca ii loveste vreunul cred ca o sa se asdcumda multi jurnalisti din Romania.

    Tursimul trage puternic in sus si piata constructiilor. S-a schimbat fluxul de interes, s-a schimbat tipul de imobile, dar totusi turismul puternic antreneazaa si sectorul constructiilor. Trecand prin cateva locatii am copnstat

    all inclsuiv […] Tursitul […] Tursitii […] continetala […] Agentii imobilair […] ochiii oamenilor

    Mult prea multe greseli pt cit text este acolo. Si nu e vorba ca ma iau eu de detalii, insa nenea asta scrie blogul in acelasi mod in care se face turism in Ro: pe sistemul „merge si-asa”. Face exact ceea ce critica: delasare, neatentie la detaliu, nepasare pt „clienti” (pina la urma cititorii tot clienti sunt, nu ?), calitate indoielnica etc.

    00
  8. cum bine spunea cineva mai sus, tot nemttii i-a scos pe bulgari, noi nu puteam sa avem un premier neamt ca ne vindea tara, doamne-fereste…

    mai bine o dam gratis, pentru ca noi muncim, nu gandim … :evil:

    00
  9. Haideti sa nu cadem acum in proslavirea bulgarilor. Litoralul nostru nu are nici o sansa din motive climatice – sezonul tine cu indulgenta 2 luni, la bulgari tine cam 3 luni, la turci vreo 8, iar la egipteni 12 luni. Romania are mult mai multe locuri frumoase de oferit, iar unele sunt foarte decent asigurate cu locuri de cazare si restaurante.
    Nu stiu de ce ne cramponam de litoral ca fiind turismul romanesc. Nu e si nici nu poate fi. Ce lipsesc cu adevarat sunt autostrazile pentru a putea sa te deplasezi mai repede.

    00
  10. Litoralul bulgaresc este plin de turisti straini pentru ca este decent. Servirea impecabila, curatenie pe plaja. Singurul disconfort de pe plaja bulgareasca este tot romanul. Recomand Nesebar, fost sat pescaresc.

    00
  11. Corect. Este stiut faptul ca noi, de fapt cei care sunt la conducere nu stiu sa monetizeze ce avem, nu stiu sa gandeasca…

    00
  12. romanii sunt prosti vor mereu sa creeze monopol dar ei nu stiu ca musca o gogoasa in loc sa ia un sfert dintr-un tort!!!

    00
  13. Dap, bulgarul e la fel de inclinat ca romanu’ spre porcarii insa diferenta a facut-o managementu’ german. Ce nu vad sa scrie in articolul ala e ca doar litoralul arata cat de cat mai spalat, in rest toata tara aia arata mult mai rau decat a noastra :P

    00
  14. @Imperator
    De calculul asta cu lunile estivale m-am lamurit anu asta in Croatia. N-au nici ei mai mult dar nu par a fi demoralizati de chestia asta. Cand aici erau destul peste 30 grade acolo n-am prins mai mult.
    Si da, marea nu-i singurul loc din tara dar asta nu-i o scuza pt prostia de-acolo.

    00
  15. Da, bulgarii astia au o gramada de idei interesante. Am fost si eu vara trecuta prin Varna si era plin de straini prin zona turistica. In schimb, am mai vazut un lucru foarte fain, au un program ce le permite sa faca schimb de locuinte cu strainii pentru a-si petrece vacantele mai ieftin. Ingenios :)

    O zi faina,
    BrainHost

    00
  16. Articolul ala vrea sa testeze teoria conform careia nu conteaza foarte mult cum sunt asezate literele intr-un cuvant, atata vreme cat prima si ultima sunt ok? Cica daca aceste 2 conditii sunt respectate, citim corect cuvantul fara sa ne dam seama de erori…….

    00
  17. N-am vazut tot litoralul bulgaresc dar din ce-am vazut (pana la Albena) pe mine unul nu ma mai prind pe acolo prea curand. Oi fi eu mai pretentios dar sincer nu am vazut (simtit) nici managementul german, nici terasele alea pline si nici kebab-ul ala misto. Cat despre safari da, am fost, de la granita pana in Albena.
    Vad ca ala cu blogul si-a pus la profil o poza de la palatul Reginei Maria din Balcic. Dati-mi voie sa ignor parerile unuia care a iesit prima oara anul asta din tara, si asta la bulgari. Bulgaria e intr-adevar super tare daca n-ai iesit pana acum din orasul natal. Altfel e tot o Romanie unde se da invers din cap. Unde, intradevar, exista mai bine implementat conceptul de all-inclusive iar asta atrage pe romanii cu copii mici (asta mi-e scuza pentru care am fost la ei). In rest sunt cam la nivel de Eforie 2000.

    00
  18. @ Luke – in aprilie, se facea linistit plaja la Dubrovnik si Hvar. Marea era intr-adevar rece.

    00
  19. OFF-TOPIC:

    1) evz shit: https://imgur.com/removed.png

    2) pet peeve: expresia „lapovita si ninsoare”. DE CE ? DE CE nu auzi niciodata „lapovita si ploaie” ? DE CE atunci cind e vorba de precipitatii mixte nu se spune doar „lapovita” ?! DE CE mereu cind se foloseste „lapovita” trebuie neaparat sa fie urmat cuvintul de „si ninsoare” ?! Aia de la institutul meteorologic or avea impresia ca „lapovita si ninsoare” e un singur cuvint ?

    (asta ca tot era in evz o informatie cum ca la bilea a nins … evident e vorba de „lapovita si ninsoare”)

    00
  20. litoralul este mult mai bun ca al nostru..dar tzara e jale..
    la noi totul se duce pe apa sambetei..

    00
  21. @Imperator
    Si eu in martie faceam plaja in parang pe schiuri, dar nu cred ca se pune, ne referim la sezon de muls turistii de bani.

    00
  22. Berbecilor, in turism se vinde o poveste! Nu vinzi drumuri, nu vinzi infrastructura, se face turism si se scot milioane de euro in tari cu infrastructura praf!. De unde ferocitatea asta cu care atacati turismul romanesc?

    00
  23. 1. am fost anul asta intr-un complex in bulgaria (6 ore si jumatate condus). all inclusive in complex inseamna bauturi bulgaresti, angajati bulgari, suveniruri in moneda bulgareasca. ai relaxare, divertisment si sport in complex; daca vii cu avionul/taxiul nu te intereseaza ce-i dincolo de gardul complexului.
    2. turismul romanesc nu e legat 100% de infrastructura, dar am observat o asemanare. de curand a aparut o campanie pentru dezvoltarea si constructia drumurilor samd. remember the carpathian garden? campanie „groasa” pentru un produs slab/incomplet?
    My 2 cents.

    00
  24. Am fost si eu de curand la bulgari in Sunny Beach. A fost o experienta de neuitat pe care o rezum in cateva cuvinte: sa-mi bag pla in ei! N-au drumuri marcate, noaptea daca nu mergi cu faza lunga iesi de pe sosea, pe A2-ul lor toti mergeau cu faza lunga. Din km in km mergi cu 60. Drumurile noastre sunt parfum pe langa ale lor.
    Sunny Beach e un fel de fost ghetou comunist cu zorzoane, statiune pentru loganistii nemti. Niciun fel de plan urbanistic, kitsch grotesc, imi era scarba de milogeala lor sa intri in local sa manaci. Happy hour-ul la ei tine 15 ore.
    Singurul loc in care m-as duce la ei pe litoral e insulita din Nessebar, acolo chiar e foarte misto si placut sa te odihnesti.

    00
  25. @ cineva – nu cumva esti o admiratoare secreta a doamnei Udrea?

    00
  26. NOU
    #26

    Mdah,pai incearca sa spui asta Udrei..” vai vai, dar n-avem infrastuctura”.

    00
  27. @cineva – amice, esti idiot.

    https://en.wikipedia.org/wiki/World_Tourism_rankings

    ca sa afli si tu ca franta domina lejer si de la distanta clasamentele de turism international. sunt urmati de americani, spanioli, chinezi (care de ceva vreme lucreaza la infrastructura), italieni, englezi, turci (si aia au mai multa infrastructura decit are impresia cine n-a fost pe acolo, si tot lucreaza sa o imbunatateasca) si nemti. practic numai tari industrializate si care au infrastructura excelenta sau buna si in curs de imbunatatire.

    de malaysia nu stiu sincer ce au si ce nu, dar au locatii exotice si evident ca asta ii ajuta, iar mexicanii probabil ca au si ei infrastructura destul de buna. in plus cred ca mexicanii ii numara ca turisti pe toti imigrantii ilegali pe care li-i trimit americanii inapoi :D

    asa ca existenta infrastructurii se coreleaza destul de bine cu nr de turisti, si e si normal.

    afla si tu ca peste tot in europa unde te-ai duce o sa vezi de ex masini de olanda. de la statiunile de ski din austria pina in sudul spaniei. si poate ca le-ai vedea si la mare in ro sau in delta sau prin carpati daca ar avea autostrazi ca sa ajunga acolo.

    si degeaba pui aeroporturi prin diverse zone daca de la aeroport la destinatia ta si dupa aia ca sa te invirti prin zona tot n-ai drumuri si pierzi cu orele in trafic.

    asa ca afla si tu ca de baza sunt AUTOSTRAZILE.
    urmeaza avioanele si trenurile si transportul in comun in orase.

    00
  28. si daca tot am deschis discutia ….

    romania n-are clima sau exotismul care sa atraga turisti care sa stea 7-10 zile intr-un resort inchis. nu e insula tropicala, nu are o mare prea interesanta (e aproape moarta, nu poti de ex sa faci scuba sa vezi cine stie ce vietati colorate), nu are plaje de sute de km cu nisip fin si alb, nu are clima care sa-ti permita sa stai la plaja si sa faci baie 8-10 luni pe an etc etc etc.

    eu cred ca romania ar trebui sa se orienteze spre altfel de turism. pt ca daca te lauzi cu delta si munti si minastiri si monumente atunci trebuie sa aiba cum sa ajunga omul la ele. pt asta de baza sunt autostrazile.

    abia dupa aia vine amenajarea locatiilor. francezii, nemtii, spaniolii, italienii, grecii si turcii (si altii) cum gasesc o ruina o amenajeaza, spun frumos o poveste despre ea (bazata fie pe istorie fie pe mitologie) si apoi baga o taxa de 5-10 euro la intrare.

    trebuie sa stii sa exploatezi ceea ce ai. o data ce turistul poate ajunge la tine (din nou, autostrazi si trenuri) trebuie sa incerci sa-i propui cit mai multe destinatii/obiective.

    pe mine de exemplu ma uimeste cum de nu se vorbeste mai mult de cetatea poienari. tepes a folosit-o mult mai mult decit a stat la bran, iar ca sa ajungi la ea trebuie sa urci vreo 1600 de trepte. chestiile astea 2 o fac interesanta si aparent inaccesibila si cred ca ar putea genera interes. daca oamenii urca in toate catedralele din europa plus destui care urca 2 etaje pe scari in turnul eiffel, ar urca si alea 1600 de trepte. iar sus le oferi o bautura si niste senvisuri calde, ca o gazda primitoare, gata sa ia oricind niste bani in plus. daca o amenajezi un pic si bagi un ghid care sa le zica o poveste usor romantizata cu dracula si sperietori, gata atractia. istorie, miscare in aer liber, fun si peisaj – pe toate le-ar avea cetatea asta.

    dar evident ca asta e o utopie. acum citiva ani am vizitat cetatea risnov si am fost impresionat de cit de frumos arata (pt romania). nu era ceva unic, dar era placut, se vedea ca e intretinut, era curat, era amenajat si am petrecut citeva ore foarte placute acolo, plimbindu-ma printr-o semi-ruina. apoi am aflat ca fusese renovata de un italian, caruia statul roman i-a dat apoi o teapa romaneasca, sa afle si el de unde vine dracula/tepes.

    00
  29. Care dintre voi lucreaza in domeniu? Care dintre voi petrece aprox 20 de zile pe luna cu turisti straini in Romania?

    Nu intelegeti un lucru important, la turci de exemplu se vinde o poveste, peste tot se vinde o poveste. Cand pui la troia afis „aici s-a cacat Paris” si turistii se opresc sa faca poze este ceva.

    Oricum e fain sa vezi cum ne „faultam” singuri si cum „Romania este cea mai naspa etc etc”.

    P.S. Exista oameni in Romania care fac bani din turism in ciuda infrastructurii si a gandirii idioate a majoritatii oamenilor.

    00
  30. Am fost anul asta in Sunny Beach la un hotel superb operat de o companie din Spania. Nimic de reprosat. In schimb, pana sa ajung acolo am faccut drumul de la Ruse nu prin Varna ci pe vechiul drum, prin mijlocul Bulgariei. Sosea cu o banda de sens, sate ca pe vremea lui Ceausescu, masini, maximum lada vechi de 15-20 de ani. Am oprit sa imi iau o apa si am intrat intr-o pravalie dintr-un satuc mai spalat. Nu va spun in ce hal arata frigiderul in care erau tinute la rece bauturile.
    M-am simtit bine pe litoral la ei. Aranjat la marele fix daca facem abstractie de marea teapa de pe plaja: ei zic ca e plaja platita si te taxeaza la sange. Daca nu platesti nu te poti aseza pe nisip langa apa. Sunt uimit cum de nu le-a trecut inca prin cap si alor nostri sa taxeze nimicul exact la fel. In schimb, aceleasi conditii in Santa Susanna, Costa Brava, Spania, insa serviciile de PR incepand cu receptia si pana la femeia de serviciu sunt exceptionale.
    Concluzia e simpla: litoral fain, banu merge la buzunarul investitorului (neamt sau spaniol in general) dar si la bugetul statului sub forma de impozite. In rest, nu as dori nimanui sa locuiasca in Bulgaria. Sunt sub noi cu cel putin 10 ani.

    00
  31. In „ton” cu textul, trebuia si titlul articolului sa fie Tursimul romanesc?
    Acest text trebuie tratat ca un pamflet si nu trebuie luat ca atare.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile