Turismul cu copii mici și cu oameni cu probleme locomotorii

N-o să-mi schimb opinia pe tema asta prea curând.

Cu copiii e simplu, e vina părinților că îi pun în situații cretine. Am văzut asta și acum. Nu, nici un copil nu va fi atras de castele, biserici și muzee. De aia se plictisește, de aia urlă, de aia se tăvălește pe jos, de aia e nervos. Mai ales când e mic. Hai, că poate pe un copil de 10-15 ani îl mai ademenești cu niște săbii, cu aur, cu alte chestii, dar nici acolo nu ține.

Am fost la un moment dat la un muzeu și erau doi copii diferiți, în două părți ale muzeului, care se tăvăleau pe jos, la propriu, pentru că părinții lor erau cretini care credeau că vor suporta 3 ore de tablouri.

O categorie pe care o văd tot mai des e călătoritul cu persoane cu probleme locomotorii. Și sunt două categorii diferite pe care le-am văzut: bătrânii și copiii care au și alte probleme. Da, sunt convins că mamaie, la 108 ani, a vrut ea să vadă Europa. Aham. Nu, voi sunteți niște jeguri că o cărați după voi, ca să păreți ăia buni și să vă lase vouă moștenirea. Și cu copiii e cam la fel, copilul ăla e în lumea lui, și voi trageți de el și îl puneți în situații care îl solicită foarte mult, gratuit, pentru că sunteți conștienți că nu o să zică nimeni nimic. Că ce poate să zică? Că sunteți idioți?

Și vă zic de unde vine faza asta. Ajungem la un castel care avea o grădină superbă. Făcut pe deal, deci e de împins căruciorul cu mamaie. Dar deal, nene, nu așa, o pantă lejeră. Nu, panta lejeră fusese până acolo. Și dă-i și împinge căruciorul la deal, doi bărbați în putere. Ajungem la o grădină care fusese pietruită, care avea un turn. Înghesuială, rumoare, mă rog. Ne mai învârtim pe acolo, ne întoarcem, grămada mai mare. Pe niște scări de o persoană, doi idioți căraseră un copil care nu se putea mișca. Și îl plimbau de colo colo și îi făceau poze în toate zonele turnului. Copilul nu era acolo, să ne înțelegem, era în lumea lui. Dar jegurile trăgeau de el. Că uite ce părinți buni suntem, îl plimbăm. După care chinuială cu dat copilul jos pe scări. Și, din nou, copilul nu avea nici o vină, că nu decidea el unde era târât.

Data viitoare când mai văd așa ceva, sun la Protecția Copilului, cineva trebuie să ia amendă, fie părinții idioți, fie eu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

205 comentarii

  1. Adică rezista la 3 opționale pe zi, doua sporturi și balet… Și nu face fata la 3 ore de belit ochii pe tablouri sau un urcat de deal??? Dezamăgit!

    Abia aștept să-i reproșez in adolescenta cam câți bani am băgat in curul lui și nu s-a prins nimic!!

    Dar…eu am făcut tot ce-am putut, nu îmi pot reproșa absolut nimic!

    00
    • 2 optionale pe zi, 2 sporturi, cursuri de dezvoltare personala si de descoperire de plm, Cambridge & other stuff x 2. Copii au crescut, unul si-a bagat bursucul in vizuina parintilor si a plecat din tara, unul e introvertit si sta cu mamica.

      00
    • Clar, toti au avut bani de la 21 de ani sa-si ia toata familia cu ei in excursii si sa plateasca pentru ei.

      De aia are amaia 108 ani cand pleaca in concediu ca poate familia a muncit pentru banii de concediu pe bune si asta inseamna timp.

      00
  2. Poate sunt eu norocos, dar a mea (aproape 4 ani) mă întreabă constant când mai merge la muzeul cu pietre (de geologie, unde ea m-a tras) și cu mamut (Antipa) deoarece i-au plăcut. La fel și pe munte, unde a făcut trasee de 3h pe picioarele proprii și mai vrea.

    11
    • Astea chiar sunt pentru ei! N-am văzut, per total, copil nemulțumit de muzeul de geologie. De Antipa nici nu mai menționez… Dar, am văzut în schimb, părinți nemulțumiți că erau luați de către copii din camerele cu roci sedimentare (pietre banale și mult scris) și târâți la pietrele strălucitoare!

      00
    • Ia vezi, la muzeul de arta face la fel?

      00
    • NOU
      #7

      @Uzunu, te anunț că ai cam belit obectu’…
      a mea (almost 6) a vrut la Palatul Culturii, unde sunt 4 muzee (sau muzeuri, pentru cunoscători 😜); din cauza orei tîrzii, a trebuit să aleagă doar 2 , așa că a ales „știință și tehnică” respectiv „artă”; la știință a fost relativ receptivă da’ arta… a asimilat-o în timp record (usain bolt gen); după concediu mai are celelalte 2, „istorie” și „folclor” da’ parcă văd că înainte de crăciun îmi cere șopenhauer, nice sau măcar un solenoid; iar eu n-am decît de ce iubim femeile…

      10
    • „erau luați de către copii din camerele cu roci sedimentare (pietre banale și mult scris) și târâți la pietrele strălucitoare”

      aaaa, copil si io!

      00
    • Cel mai nașpa e când te târăște nevasta la pietrele strălucitoare. Cât sunt eu de adult, fac un tantrum de numa-numa.

      00
  3. Un alt factor la cazurile astea e ca parintii intra intr-o faza de denial in care refuza sa accepte ca viata lor s-a schimbat o data ce au un copil.

    Pentru ca daca ar accepta asta, ar cam realiza si de mizeriile din cuplu si motivul tampit pentru care au facut un copil.

    Asta e defapt epidemia societatii globale din ziua de azi. Nu stiu cum sa spun in romana, dar in engleza e f. simplu – lack of responsability, accountability and an epidemic of inconsiderate people.

    00
    • NOU
      #11

      @Shack: meriți 10000 mânuțe verzi la treaba asta.

      00
    • NOU
      #12

      @Shack, nu te feri de termeni, că nu e categorisire ci descriere: idioți!
      @JT, ți-e ușor să vorbești, cînd tu n-ai parte decît de nepoți (să văd io cine-ți aduce cana aia cu apă!) da’ ai dreptate cu mînuțele…

      00
    • epidemia de care vorbești tu este de fapt „commodification of childhood” – na, că am ajuns să fac și propagandă marxistă. haha. pe de o parte ai Disney și McDonald’s în Dow30, pe partea cealaltă ai o generație de copii care seamănă tot mai mult unii cu ceilalți și cu părinții lor. cam asta-i ceea ce numește „generație de sacrificiu”.

      00
    • Nechibzuință, lipsă de angajament și de responsabilitate ?

      Mie mi se pare că epidemia societății ține mai mult goana după atenție.

      Problemele astea au existat dintotdeauna, doar că nu erau la un clic distanță.

      Iar oamenii încercau să le țină ceva mai ascunse sub preș de teama rușinii.

      00
    • NOU
      #15

      @costicămusulmanu: am doi nepoți de la frate-miu, dar nu mă bazez pe ei nici să mă treacă strada.
      La bătrânețe mi-oi angaja o asistentă tinerică, pe la 30 anișori, bulănoasă și subțirică la mijloc, măcar să-mi spăl ochii, dacă altceva n-oi mai putea face. :D

      00
  4. @zoso: e o variantă extremă ce zici tu aici. În partea ailaltă ar fi să ducem copiii numai la aquapark. E și mijloc, însă: de pe la 6-7 ani încolo e chiar util să se plimbe și să belească ochii la lucruri pe care nu le văd de obicei pe ruta școală-casă-afterschool și retur

    10
    • Tu uiti ca ai fost copil. Copiii pana la varsta adolescentei (si unii si mai incolo) nu vor decat distractie si alti copii. Doar daca sunt in gasca cu prietenii lor suporta sa mearga la muzee si castele. In schimb in lumea civilizata sunt si muzee facute special pe copii. Cu animatii du dulciuri cu cate un tobogan etc etc. Daca ii duci la 7/8 ani sa vada picturi atunci sunt de acord cu Zoso – nu stiti pe ce lume traiti…

      00
    • NOU
      #18

      @curly: nu, nu e.
      In era internetului, îi poți arăta copilului, inițial, pe tabletă ce poate vedea într-un muzeu anume și dacă-i va plăcea ceea ce vede, se va cere singur la muzeu.

      00
    • John Temple tu nu esti …., dar mai si semnalizezi… du-te ba si lasa-ne ba cu era internetelui si cu ce ii arati tu pe tableta…. „baiete ia vin-o la tata sa-ti arate ce e la muzeu pe tableta sa stiu daca iti place”.. du-te si da-ti o tesla in c*ae linistit

      00
    • „se va cere singur la muzeu”. Lol.

      00
    • Temple …

      Copii invata prin joaca si din exemplu …. De unde sa stie copilul daca i-ar placea sa vada un muzeu, o gradina zoologica etc. daca nu calca pe acolo si e doar intrebat. Cine crede ca un copil va incepe sa citeasca singur beletristica, fara sa te vada pe tine ca parinte ca citesti si ca ii citesti are o parere foarte romantata despre cresterea copiilor. (beletristica e doar un exemplu)

      Multi isi cresc copii din inertie … „lasa ca ii educa scoala …ca de aia platesc taxe”… si tot ce pot prezenta ca exemplu copiilor e cum sa scuipe o samanta in parca si sa rada o bere la coltul blocului.

      Nu cred ca trebuie sa iti duci copilul mic, cu forta la muzeu, sau mama naibii mai stie pe unde, numai ca dupa sa te lauzi tu pe unde ai fost cu el (exista si specia asta de cretinopati) .

      Dar tu, ca parinte, poti face destinatia atractiva. Sa o prezinti in asa fel incat sa il atraga. Sa il duci in locuri in din care are ce sa inteleaga la varsta lui (si sa fii in stare sa explici, sa ai rabdarea necesara) : un muzeu al trenurilor, diorame, gradini zoologice, acvarii, chiar si muzee istorice…. Nu cred ca exista copil pe lumea asta, care sa mai aiba curiozitatea nativa copiilor mici (nu dintre aia care la 3 -4 ani stiu doar de tableta), pe care daca intr-o vizita si ii prezinti lucrurile la un nivel la care sa le poata intelege , care nu o sa isi aduca aminte cu placere de vizitele alea.

      Dar…. toate astea necesita timp, rabdare si dispozitie din partea ta ca parinte. Si multi, in ziua de azi nu mai au asta din vari-motive.

      Si nu …nu vorbesc din carti, vorbesc din proprie experienta.

      00
    • NOU
      #22

      @Adrian: dacă seamănă cu tine copilul, evident că n-o să-i poți capta curiozitatea cu un muzeu virtual pe tabletă. Dar nu la acel tip de copil m-am referit io. ;)

      00
    • NOU
      #23

      @MosOpinca: bunicul meu a citit „Scânteia”. Așa am învățat să citesc și să scriu la 5 ani. Apoi ceream să mi se cumpere cărți de citit, în loc de jucării.

      Dacă părintele e semi-analfabet și nu citește nimic în timpul liber, evident că și copilul său va fi la fel.

      P.S. Educația copilului cere timp, dar mulți părinți puiază doar din instinct, așa că nu mă mir când plozii lor se comportă ca niște animale sălbatice.

      10
  5. Copii ăia sunt needucați, părinții la fel.
    Nu știu ce înseamnă „nu”, „stai”, „stop”, nu e voie „. Că vezi Doamne le îngrădește spiritul….
    E mai ușor să îi lași în dorul lelii, decât să îi educi cu ce au voie și ce nu

    00
    • Poate nu citim același lucru sau pricepem diferit…
      In cazul de față, un copil este dus la un muzeu de arta. Foarte probabil, impotriva voinței sau, cu acord, dat în necunoștință de cauza (îi arăți pe telefon, iote ce tablou mișto, nu vrei să îl vedem? Bă da! Dar nu se aștepta să mai vadă alte 500). La fel de probabil și plictisitor, in cazul in care depășește o durata de 15-20 min, pentru copii de până în 10 ani. Și mai e și târât pe acolo, in timp ce el se gândește la joaca din parc!

      Sa ii spui nu mai plânge? Stai locului și belește ochii?

      Eu că adult, sa fiu pus în aceeași situație și fac urat! Și nu-mi poți reproșa că-s prost crescut că am făcut-o!

      Înțeleg unde bati (vezi mama că m-am plictisit, ok, taci și mergem la mașină – aici daca face urat, corect, este needucat) dar, de cele mai multe ori, scenariul este – m-am plictisit! Taci din gura, mai avem 1 ora de belit ochii/am dat bani pe biletele astea!

      Du un copil de 5 ani la un film Marvel de exemplu… Din trailer i se pare mișto, dar nu l-a anunțat nimeni că dureaza 2-3 ore. Și mai e și în engleză! Iar adultului ii place filmul… The perfect storm!

      00
    • Al meu intelege ‘nu’, mai ales cand il foloseste el atunci cand ii spun eu sa faca ceva.

  6. Aceeași întrebare,, de ce ?,, mi-am pus-o și eu într-o duminică dimineață singur în restaurant în timp ce montam mesele pentru prănz. A oprit un autocar din care au coborăt 50 de persoane cu dizabilități împreună cu trei însoțitoare. Facem abastracție de cum te înțelegi singur cu 50 de persoane cu Down și alte probleme ( noroc că au servit doar ape, cafele și sucuri), dar nu am putut să mă întreb retoric,, de ce ai umple un autocar să îi duci în vărful muntelui pe un drum gen Transfăgărășan ca să vadă o ruină dintr-un castel și niște case din piatră?,,.

    00
    • NOU
      #28

      Pentru ca banii să iasă, indiferent ce și cum.

      00
    • NOU
      #29

      @Paco, cui le-au servit, dacă erau doar ei?

      00
    • @costicămusulmanu, cred ca au facut schimb de experienta cu @Paco :))

      00
    • Paco, tu nu erai ala de injura oamenii cu carte ca sunt niste idioti si fara „muncitorii” ca tine s-ar darama planeta?!

      Ultima data te laudai cum ai salvat tu nu stiu ce „arhitecti” / „ingineri” de la „dezastru” si cat de bine torni tu ciment / beton…

      Acum vedem ca de fapt intinzi mesele intr-un restaurant din pustietate… te-ai dat de gol.

      Faptul ca mintea ta nu poate sa inteleaga ca si oamenii cu Down / alte deficienti au dreptul sa calatoreasca si sa traiasca… probabil de asta si faci ceea ce faci, daca intelegeai mai multe puteai sa evoluezi.

      Scapa de frustrari si pune mana pe carte!

      00
    • @AlinP, da eu eram ăla. Pentru atitudinea ta de ,,afiliat,,( fac pariu că nu te-ai prins) o îți și explic niște lucruri.
      Muncesc de la 20 ani, anul ăsta fac 47. Am muncit în vănzări, în horeca , în construcții, nu am avut traiectoria ta de hăndel cu școală, care la fiecare atingere de tastatură împrăștie o falsă superioritate intelectuală.
      Mintea mea înțelege multe, dar refuză să ,,achieseze,,( termen de mare angajament, pentru speciali ca tine) cu un tăntălău care claxonează, cum e cazul tău. Pentru că evoluez că și spermatozoidul în detergent, astăzi fac o excepție și nu îți fac trimiteri spre locuri umede și calde.
      Dacă din comentariul meu ai înțeles că ,,oamenii cu Down / alte deficienti NU au dreptul sa calatoreasca si sa traiasca,, ultimul lucru e să mă întreb cine îți leagă șireturile.
      PS. Chiar și fără carte, așa cum ai concluzionat, din respect pentru cititorul aici prezent mai pun o cratimă, o virguliță sau o sedilă.
      Spor.

      00
    • trebuia sa incerci taximetrist, paco… ai atitudinea corecta

      ar fi pacat ca atata experienta in multe si nimic sa nu fie impartasita fiecarui client la fiecare cursa… o faci cu atata siguranta… mare pacat

      00
    • Paco, ai ales sa arunci atatea jigniri ca sa ce?! Sa te faci si mai rau de kkt… felicitari, ai reusit.

      00
    • „de ce ai umple un autocar să îi duci în vărful muntelui pe un drum gen Transfăgărășan ca să vadă o ruină dintr-un castel și niște case din piatră?”

      ,,oamenii cu Down / alte deficienti NU au dreptul sa calatoreasca si sa traiasca”

      Apai. Fix aia ai intrebat. „de ce fac asta”. Ca asa vrea pula lor!

      00
    • @animaloo
      AlinP zice,, oamenii cu Down / alte deficienti au dreptul sa calatoreasca si sa traiasca,,
      Eu îi răspund,,Dacă din comentariul meu ai înțeles că ,,oamenii cu Down / alte deficienti NU au dreptul sa calatoreasca si sa traiasca,, ultimul lucru e să mă întreb despre șireturile lui,,. Eu am pus NU în fraza lui, nu în a mea.
      După care ai concluzionat că ei călătoresc că așa vrea organul lor. Eu vreau doar să întreb dacă o persoană care își plătește cu ajutor un suc ( asta e o monedă de un euro, asta e de 50 de cenți și asta e de 10 cenți, gata ai plătit), își caută singură itinerar, rezervă transport și cazare, face ce vrea pwla lui ? Alea trei însoțitoare erau pentru efect artistic sau făceau muncă în folosul comunității?

      00
    • @AlinP,,Paco, ai ales sa arunci atatea jigniri ca sa ce?! Sa te faci si mai rau de kkt… felicitari, ai reusit,,
      Ăsta e și scopul meu, să mă fac mereu de kkt, astfel îmi ascund strălucirea sub un morman biodegradabil. Cu psihologie inversă poate merge în anturajul tău de oameni frumoși, eu nu halesc din-astea.

      00
    • „Eu vreau doar să întreb dacă o persoană care își plătește cu ajutor un suc ( asta e o monedă de un euro, asta e de 50 de cenți și asta e de 10 cenți, gata ai plătit), își caută singură itinerar, rezervă transport și cazare, face ce vrea pwla lui ? Alea trei însoțitoare erau pentru efect artistic sau făceau muncă în folosul comunității?

      practic, daca io ma duc la restaurant si am un chelner…ce pula mea caut la restaurant? Sau cum?

      00
    • @animaloo
      ,,practic, daca io ma duc la restaurant si am un chelner…ce pula mea caut la restaurant? Sau cum?,,
      Practic doar tu ști ce dileme ai, că să-mi bag pwla ești mai complex în exprimare ca Gică Hagi și mai mistic ca Petre Țuțea :)).

      00
    • Paco, ti as face cinste cu un coniac bun si ti as da sa bei pana mi povestesti de copilaria ta… ceva mi spune ca ai avut o copilarie tare grea.

      Sa ai sanatate!

      00
    • @AlinP, cu niște zeamă de tomberon servită în pahar din plastic ai avea mai multe șanse să-mi deslușești frustrările din copilărie. In rest, intenția e bună, realizarea o să fie un dezastru, nu sunt un caracter milostiv.
      Să ai parte de sănătate, la fel cum îmi dorești.

      00
  7. Siguranta cu care tragi niste concluzii ma sperie. Faptul ca ai asistat la cateva evenimente dupa care ai tras o concluzie ca asa stau lucrurile in general si toate sunt asa ca asa crezi tu, acest fapt este pur si simplu wow… am invatat ca in viata asta ca doar cei saraci cu duhul au certitudine si ca le stiu pe toate… dupa ultimile 2 articole, am impresia ca tu chiar traiesti cu impresia ca ai tot timpul dreptate si iti traiesti viata aducand argumente in sinea ta cum ca asa e. trist, f trist… mai ales la articolul anterior, se pare ca tu nu poti face diferenta intre viata reala si ce se prezinta pe net… Sper sa fii aflat pana la varsta ta ca filmele sunt fictiune….

    00
    • NOU
      #43

      = ZERO empatie in cazul autorului! ZERO =

      10
    • NOU
      #44

      Concluzia ar fi ca „handicapatii”, copiii si bosorogii sa stea in p***la lor acasa, la azil, cresa sau prin spitale nu sa vada, sa cunoasca, sa simta, etc … pentru ca aia nu trebuie sa aiba nici un drept iar cei care se ocupa de astfel de persoane sa fie aruncate in puscarie pentru ca vor doar mostenirile ….

      si pe Buhnici l-au linsat ca voia buci si tzatze fara vergeturi si avea fantezii cu minore …

      10
    • După cum des zice autorul blogului, lipsesc niste prieteni adevărați care sa de-a 2-3 palme când vorbești prostii.

      00
    • nici macar nu e vorba de empatie, ca inteleg ca nu poti sa empatizezi cu anumite persoane/situatii samd, dar siguranta cu care trage niste concluzii e infioratoare pt mine… vazusem un citat pe net mai demult, atribuit lui Heinriche Heine(nu stiu daca ii apartine, nu am facut research, dar in situatia de fata se potriveste manusa) Un inteligent observă tot timpul, dar un prost face tot timpul observaţii”.

      00
    • Daca nu e la misto pentru a genera comentarii,omu are o problema.

      00
    • @Adrian
      Mie mi se pare ca tu ai tras concluziile aiurea. Tie nu ti se pare normal ca daca copilul este mic n-are sens sa il duci la muzee de arta ca doar il plictisesti?
      Daca ai o persoana cu handicap locomotor, tie ti se pare ok sa il chinui pe pante cu strazi pietruite?

      00
    • Nu iau apărarea autorului dar va cam pripiți cu concluziile! Puțin malițioase interpretările dar na…

      Revenind, ideea poveștii era să eviți sa pui in anumite ipostaze, anumite categorii de oameni.
      In cazul bătrânilor, faci tot posibilul sa ii duci in locurile in care eonditia fizica ii ajuta și nu își bate joc de situația lor. Caz real, taica-meu nu poate fi pus în situația de a merge prea mult pe jos (nu-i din cauza greutății sau condiției fizice). Dar aici, nici măcar nu tre să mă gândesc eu la a-l feri de probleme! O face singur!!! Daca ii propun ceva care îi depășește limitele, refuza el din start (nu știu dacă nu mi-ar trage și o palmă). Oricât de mult ar vrea să facă acel ceva, mai întâi se gândește daca poate. Dar așa este construit tata. In cazul in care bătrânul nu se gândește la problemele lui, însoțitorul va trebui sa o facă! Nu contează cât de mult își dorește acel lucru! Și bunica voia să se dea cu parașuta… Nu am dus-o!

      Copii cu handicap/ deficiențe… Cam aceeași poveste dar cu ceva nuante

      Am un prieten al cărui copil are un autism accentuat. Părinții au învățat ce ii captează atenția și ce anume îl agita așa că nu ratează absolut nimic din ceea ce copilului ii face plăcere și evita chiar și cea mai mica posibilitate de a-l pune într-o situație neplăcută. Toți ne dorim sa le arătăm copiilor noștrii totul de pe lumea asta! Dar tre sa ne și gândim puțin înainte de a o face!

      00
    • @Mister Adrian pe principiul am vazut 2 copii care faceau ca toti dracii intr-un muzeu => toti copiii se vor plictisi intr-un muzeu. Iar despre cei cu dizabilități, vreau sa-ti dau urmatorul exemplu: sunt in UK de 7 ani, iar timp de 4 ani am lucrat ca sofer care ducea si aducea oameni la aeroport. Inainte de pandemie, aveam saptamanal cel putin 2-3 persoane cu dizabilități care calatoreau in toata lumea, pt ca ce crezi? Asa voia p#la lor.. am avut clienti cu dizabilități care s-au dus in Africa de Sud, Vietnam, Thailanda, Filipine, dar si in Islanda, Peru, Uruguay si alte destinații departe de a fi recunoscute friendly pt persoanele cu dizabilități. Faptul ca ai un handicap nu trebuie sa fie o piedica sa calatoresti, nu peste tot sunt strazi pietruite, nu peste tot gasesti strazi accesibile pentru toata lumea…aia e, faci Rai din ce ai. Multi aveau o varsta care nici nu le permitea sa se intereseze daca acolo unde calatoresc exista facilitati pt cei cu dizabilități. Sa iti mai spun ca peste 50% din clienti erau cu varsta de peste 60 de ani? Aratau unii de parca mai trageau o basina si mureau, dar totusi nu le era frica sa călătorească, unii chiar pe distanțe f mari… Hai sa isi vada fiecare de treaba lui si sa nu ne mai futa grija asa de fiecare

      10
    • Tu singur ai tras concluziile astea exagerate. Omul spune niste reguli de bun simt. Și da, sunt mulți părinți care își târâie după ei copiii(normali sau cu nevoi speciale) in locuri in care ei se plictisesc repede. E foarte usor sa ignori nevoile si preferințele copilului si sa realizezi ca, poate pentru el e un adevărat chin sa se uite la tablouri 3 h. La fel cum e usor sa citești un articol pe diagonala si apoi sa te ofuschezi prin comentarii.

      00
  8. Iti spun direct: ma sperii bosule. Si mai tare ma sperie astia de-ti dau dreptate. Cu mamaie care la 108 viziteaza cartierul rosu sau castele sau ce mai viziteaza ea n-am treaba. In principiu e in deplinatatea facultatilor mentale asa ca poate decide daca pofteste in excursie sau nu.

    Insa am o problema de cum pui problema in legatura cu copii cu deficiente. In loc sa incercam sa-i integram si sa-i ajutam sa traiasca o viata cat mai apropiata de una normala tu vrei sa-i marginalizezi. Si asta nu e ok.. deloc nu e ok.

    00
    • Nu sunt fanul lui Z pe tema copii/parenting. Totuși, să fim serioși că are dreptate. Cu părere de rău un copil/adult care e cu dizabilități grave, cu intelect minim nu beneficiază în niciun fel de zgâitul la Peleș cu încă 5000 de oameni în jur. Nu aia e integrarea. Că duci un copil de genul la castel și apoi îți detești viața ca ai tot cărat chestii. Integrarea e așa o chestie mai generală care începe de la repararea trotuarelor să poți trece cu căruciorul, parcuri în care sa se poată juca, programe școlare adaptate pe bune nu la mișto, joburi adaptate, programe suport pentru familii etc etc etc

      Tu ca adult ai nevoie de ore întregi dacă vrei sa vizitezi ca lumea, nu așa turistic. Un copil tipic (știu cuvinte) înțelege cu explicații multe și potrivite. Și la vârsta potrivita, nu la 3 ani.
      Înțeleg că părinții pot fi interesați de castel, dar ce rost are să obosești copilul inutil? Se găsesc soluții, să fim serioși.

      Și ce legătură are marginalizarea aici? Marginalizarea e again un subiect mai larg și pana facem castelele accesibile pentru cărucioare poate îl întrebam pe primar de ce bordura are 10 cm și trebuie macara sa urci căruciorul ala? Sau pe ministrul educației în ce stadiu sunt școlile profesionale adaptate abilităților copiilor cu dizabilități?
      Apoi mergem și dăm foc castelului

      00
    • Eu am inteles din articol ca este vorba de copii in general, nu neaparat copii cu probleme. Nu doar copiii cu probleme se plictisesc in muzee printre opere de arta.

      00
    • În alte timpuri, de exemplu prin anii 30, niște propagandiști ar fi încercat să ne convingă nu că persoanele respective ar trebui să stea acasă, ci că statul cheltuie prea mult cu ei, că societatea nu poate susține astfel de cheltuieli, așadar eutanasia e o soluție rațională, curată și uscată, iluministă aproape. Sunt unii pe aici care ar jura că aia e soluția. Vali Petcu poate să scrie ce vrea, e blogul lui, mai trist (în cazul ăsta) e că sunt sunt mulți cei care îl aplaudă.

      00
    • „Înțeleg că părinții pot fi interesați de castel, dar ce rost are să obosești copilul inutil”

      ca sa futi seara

      00
    • animaloo știe. copiii fut nervii oamenilor ziua, ca să fuți tu liniștit noaptea.

    • CAR sex. Ieri a futut unu de m-a enervat, azi fut io, maine o sa futa altu care o sa ma enerveze

      00
    • CAR se citeste „casa de futai reciproc”

      00
  9. Postarea si comentariile de aici merg ca „reclama” la berea rece.

    „Uitati efectele adverse cand cineva bea bere calda!”

    00
  10. Vezi ca o sa dezvolti probleme cu sanatatea de la atat stres.

    Mamaie poate se bucura ca la varsta aia mai poate si ea sa vada ceva ce n-a vazut in toata viata ei.
    Copiii e bine sa fie expusi la cat mai multe, si rabdarea se invata cumva, nu apare de la sine.
    Celor cu dizabilitati incearca parintii sa le ofere si lor cat pot de mult, cu tot efortul suprauman care e implicat. Ca tu nu intelegi, problema e de partea ta.
    Si in ultimul rand, parintii merita sa viziteze si ei, sa isi faca niste excursii, poate chiar nu au nici un ajutor din partea nicicui, cu tot efortul vor mai mult in viata decat sa stea in apartament permanent.

    Depre obiective unde vrei sa faci poze, e cam absurda pretentia sa plece toata lumea din cadrul tau, ca ai tu chef sa faci atunci poza.
    Cu protectia copilului, sper sa primesti amenda. Nimeni nu indraznea sa zica nimic, pentru ca nu era nimeni asa prost ca tine.

    00
  11. Daca parintii ar folosi internetul si la alceva fata de facebook, ar putea sa „testeze” usor usor interesele copiilor si dupa ,in functie de ce le place, sa aleaga daca merg cu ei sau nu la muzeu. Dar ma rog, presupune un pic de pregatire si inteligenta, nu doar sa te duci in city-break ca e la moda sa bifezi obiective.

    00
    • cu siguranta un copil va spune ca ii va place orice cacat ii arati pe tableta, iar cand ajunge acolo va fi tota dezinteresat, sau ii va spune ca ii place numai sa scape si sa-l lasi in treaba lui, iar dezonadamantul va fi acelasi

      00
  12. VENEZIA…
    Anul asta am vazut cei mai prosti parinti-turisti in Venezia. Conform wikipedia orasul se afla pe 118 insule si are peste 400 poduri. In plus de asta zilnic 40.000 turisti se plimba in staga-dreapta pe acolo. Nu poti sa mergi mai mult de 30 metri fara sa dai de un pod. Fiecare pod are trepte,unele mai multe altele mai putine.
    OK, deci cei mai prosti parinti-turisti pe care i-am vazut in viata mea sunt aceia care merg sa viziteze Venezia cu copilul in carucior.
    NU TE DU LA VENEZIA CU BEBE IN CARUCIOR!

    00
  13. NOU
    #70

    La faza cu copilul cu dizabilitati am impresia ca vrei sa-l faci pe Buhnici sa para baiat de treaba. Vrei sa-i iei locul si nu stii cum.

    In principiu ai dreptate cu efortul aparent inutil al acelor parinti. Pe de alta parte nu stim ce e in mintea si sufletul lor sa-si vada zilnic copilul asa. Aia nu mai sunt oameni, ii mai vezi ca zambesc uneori, dar nu e zambetul lor. Poate pare ca fac lucruri de neinteles pentru altii, poate asa cred ca pot face totusi ceva in acea situatie. Ok, nu pot sa-mi vindec copilul, care o sa fie toata viata lui ( 10-15-20-30 de ani) o leguma, dar facand acest efort simt eu ca parinte ca am facut ceva. Ma pedepsesc prin efortul asta ca nu am putut sa previn ce are copilul meu. Nu stiu, e de neinteles mecanismul psihologic, cel putin de catre mine. In astfel de situatii trebuie sa ii privim cu compasiune si sa multumim soartei/lui Dumnezeu/cui vreti voi ca nu sunteti in situatia lor.

    00
  14. Ar mai fi o soluție, sa faci o poveste. La castel e ușor, cavaleri, prințese, etc. La muzeu, dacă îți faci niste teme înainte ai avea multe de povestit astfel încât să îi menții interesul.

    Dar nah, e mai ușor să hateresti pe internet decât să te gândești puțin că există chestii care trebuie cultivate, chiar daca la inceput par boring.

    00
    • treaba mea e să hateresc pe blog, treaba părinților e să le facă povești copiilor.

    • Partea proastă e că ai început să heităreşti fără să mai prea ai dreptate.

      00
    • „fără să mai ai prea multă dreptate”

      asta presupune că (1) anterior aveam dreptate și că (2) și acum am ceva dreptate, dar nu prea multă.

    • Exact. Ai momente în care o iei pe arătură şi nu te poate convinge nimeni că greşeşti, iar dacă ţi se atrage atenţia… problema e la interlocutor. Cum zicea altcineva pe aici, pare că îmbătrîneşti urît. Dă-le-n morţii mă-sii de probleme şi relaxează-te, nu mai căuta doar părţile negative în tot.

      00
  15. Ce naiba sunt atatea locuri de parcare pentru pers cu dizabilitati? Si de ce sunt plasate asa aproape de intrare? Ia sa stea acasa si SA SE gaseasca o solutie sa vina doar persoane sanatoase la Lidl, eventual numa caucazieni blonzi si rating bancar top.

    Daca te ingropai tot cu minore si vergeturi, era prea banal. Ai ales altceva, bravo!

    00
  16. Let’s agree to disagree.

    Educatia copilului inseamna si sa vada muzee si sa invete cum sa se plictiseasca in liniste. Ala de se arunca pe jos si urla va reactiona asa si in acqua park si in muzeu. Ca nu e de la tablouri, e de la educatie.

    E nevoie de un pic de efort de la tine ca parinte, dar copilul meu a fost in muzee de la 2 ani si stie sa se comporte ca atare. Inclusiv in alea de pictura.

    Dar:
    – fac un plan dinainte de acasa
    – ii zic la ce sa se astepte (dureaza 2 ore, vedem x)
    – facem pauza la cafenea
    – are tot timpul buget sa isi ia ceva din shopul de la iesire (asteapta practic finalul ca sa primeasca ceva doar ptr el)
    – unde au quest, facem quest. Unde n-au, inventez eu unul potrivit varstei: cauta unde in camera asta e ascuns un iepure. Si se uita puradelul de 3 ani la toate tablourile pana gasea un iepure.
    – vorbesc eu non stop. Ies de acolo cu laringita, dar explic tot de la pictura pana la istorie pana la cum se cacau aia in middle ages ca sa il tin interesat de tablou. Am vorbit in 9 ani despre pietre, animale, planete, tablouri, middle ages, castele, cum se facea sticla, de ce tunurile sunt rotunde, ce vrei tu. Tre sa citesc eu inainte ca sa stiu ce naiba zic, dar functioneaza.

    PRO TIP: in toate tablourile lui Peter Bruegel cel Batran se pisa cate un caine. Find it :D

    00
  17. Nu știu cum sunt alții, dar pentru noi, cu un copil de 3.5 ani putem face și ceva turism care este neinteresant pentru copil.

    Secretul este că mergem destul de des la teatru, la cinema, la locuri de joacă, în parcuri cât să înțeleagă faptul că facem lucruri exclusiv pentru ea. Deci și adulții vor face lucruri pe care ea le găsește plictisitoare.

    Desigur că se plictisește, dar nu se comportă haotic pentru că știe că vine și rândul ei la distracție.

    00
    • Adică este educată să aștepte și sa respecte decizia părinților. Atât de simplu și totuși mulți nu pricep

      00
  18. Ai consumat patrunjel stricat, baiatu’ meu.

    00
  19. Atunci cand ai copil si vrei sa faci un citybreak trebuie sa le combini.
    Bagi si un muzeu, bagi si un castel, bagi si o biserica, dar bagi in program si chestii pentru el: turul stadionului (daca e baiat), legoland / aquapark / parc de distractii, un magazin din care sa isi ia ce vrea el (in limita unui buget), plimbare cu vaporas, ceva mese la junk-food, inghetata cu specific local, etc.

    00
  20. vin cu o propunere: ore de vizitare a muzeelor strict pentru adulti si ore de vizitare a museelor strict pentru parinti cu copii.

    00
    • Ce idee geniala! Vin si eu cu o propunere/completare: in orele pentru adulti sa poti veni in p*** goala daca nu bate vantul.

      00
  21. NOU
    #87

    „cu prostul neșcolarizat
    te lupți puțin și ai scăpat;
    dar duci o luptă colosală
    cu prostul care are școală”
    80 de ani mai tîrziu, d’ăn cauză dă viteză, îi zice(m) analfabetism funcțional…

    00
  22. vad ca lumea s-a impartit in 2 tabere dar Vali nu cred ca a vrut sa zica totusi, sper, ca aia saracii sa stea numai acasa, ci ca decat sa il cari pe ala cu caruciorul in vf castelului sau mai stiu eu unde greu spre f greu accesibil sau/si plictisitor, poate mai bine alegi ceva mai pe masura respectivului: un muzeu interactiv pt copii cu si fara alte probleme, o gradina zoologica/un parc tematic, o gradina botanica si sa-i explici despre plante, chiar si un castel dar ceva mai interesant (cele dupa care sunt inspirate castele din disney), un muzeu nava de razboi (cred ca orice baietel de la 3 ani va fi fascinat), trenuri, masini vechi, muzeul jucariilor, etc spre deosebire de Louvre unde se va plictisi maxim. Eu la 35+, la vremea respectiva, recunosc ca m-am cam plictisit la Vatican, d-apoi un copil. Este obositor si pt copil si pt parinti.
    Da, pt copiii aia cu pb e nevoie de integrare fara discriminare, nu-i lasi doar in casa, dar cred ca e o linie fina intre ce e bine pt ei/insotitori/societate, si ce nu e bine.

    Exista si reversul: pana la un mom dat, nici nu aveam copil atunci, oarecum la fel gandeam si eu, pana am vz pe afara ca strinii n-au nici o gretza: la o terasa in italia, venise o americanta cu 5 copii, 1an pana la 6-7-8 ani maxim, tipa si-a comandat un cocktail, lor paste si pizza si ea si-a vz de treaba, aia micii erau care pe unde ii taia capul, unul inclusiv intr-un ghiveci de la o floare, nimeni nu se sinchisea de ei, nimeni nu parea deranjat. Cred ca noua ni se trage de la stresul acumulat in romania….

    00
    • Nu e vorba de saracie sau bogatie. E fix cu am zis si GB, ai vergeturi n-ai ce cauta pe plaja. Ai copil cu handicap n-ai ce cauta la luvru. La GB argumentul e „ca nu ii place ochiului meu” la Vali argumentul e „ca nu e interesant pentru copil” in ambele cazuri se ignora total dreptul celui caruia I se adreseaza mesajul. Dupa logica lui vali solutia ideala e: copiii cu handicap la casa de copii, si batranii la primul semn de alzhaimer la azil, ca e mai binee pentru ei sa aiba ajutor specializat.

      00
    • Domnu Boris, atît copilul cu handicap, cit și adultul cu Alzheimer sunt doua persoane pentru care turismul nu e o experiență nouă, o desfătare a simțurilor. E un pic de altceva, dar doar prima oră, după care e un calvar senzorial. Ambii pot fi speriați de vinzoleala specifica plimbatului in locuri pline de oameni și zgomotoase. Da, pentru ambii e mai bine statul într-un loc familiar, liniștit, fără zgomote. Nu turism la dracu’n praznic.

      00
    • @Boris Nu sunt de acord cu articolul din motive foarte asemanatroare. Mi se pare ca s-a instalat, in paralel cu acuzele (desori fondate) de „complex de îndreptățire”, un fel de lehamite vis-a-vis de persoanele care nu se pot ridica la inaltimea asteptarilor paturii „normale” a societatii.

      Iar razboiul din Ucraina a fost catalizatorul perfect pentru explozia asta. Realitatea este ca lehamitea asta este INCA un simptom al saraciei in care ne aflam ca tara.

      In alte tari din vestul europei vei gasi deseori contabili, redactori sau editori de revista in scaun cu rotile. De altfel SUA a avut si are chiar si profesori universitari cu dizabilitati, uneori chiar severe.

      La noi nu se poate, pentru ca nu ne permitem sa-i acomodam. Si atunci se instaleaza frustrarea: „De ce sa-l suport pe X care nu poate sa Y, cand pot gasi pe altcineva care poate ?”

      „De ce sa angajez un designer grafic in scaun cu rotile, sa fiu nevoit sa-i asigur lift, WC si spatiu de lucru, cand pot pune 3 birouri pentru designeri grafici care nu au handicap in acelasi loc ?”

      Pentru ca, fiind saraci, si avand mentalitate de saraci, oamenii din jurul nostru ajung sa fie redusi la utilitatea lor imediata. Si ei la randul lor ne trateaza la fel.

      00
    • vosidit, hai sa nu confundam handicapurile fizice cu cele mentale.

      00
    • @Boris am zis „saracii” in sensul de napastuiti de soarta, nu dpdv material

      00
    • @thebblack am vorbit strict de hadicapurile fizice (cai de acces, WC special, spatiu amenajat corespunzator cu loc de manevra pentu un scaun de mobilitate).

      Noi si acolo suntem cu mult in urma vestului („de ce sa pun un lift pentru scaun in cladire cand pot sa mai fac un etaj la vila?”).

      Nici nu are rost sa aducem in discutie acomodarea persoanelor cu dizabilitati de invatare, forme medii si grave de autism sau alte tipuri de handicap mental, fie el congenital sau indus, reversibil sau nu.

      00
    • vosidit, stai sa vezi cand romanii verzi (aia cu speranta de viata cat a rusilor) vin si iti explica ca vestul e degradat, ca au fost ei si a vazut plin de „hadicapati” pe acolo, nu ca in romania, unde ochiul sensibil nu le este deranjat de asa ceva avand in vedere sanatatea nat/ziei

      00
    • @finch: pt. adultul cu Alzheimer, orice experienta e noua

      00
  23. practic copiii trebuie dusi doar la oraselul copiilor, handicapatii la eutanasie si batranii la cimitir, sa faca loc lui zoso.

    • cam așa ceva.

    • Așa cum sărăcia nu ar dispare dacă am omorî toți săracii, nici invaliditatea nu ar dispare dacă am omorî toți invalizii. Există suficiente cazuri de părinți sanatosti, inteligenți, cu joburi bune care au ghinionul să procreeze un copil cu handicap.

      Inclusiv în țările nordice unde este încurajat avortul fetusilor cu handicap grav există posibilitatea că un copil să aibă malformații ascunse, greu de depistat, sau care apar în urma unui accident sau a unei expuneri la substanțe toxice.

      Nu poti sa ai pretentia unei societati „deschise la minte” si sa spui „toti cei care ma incomodeaza, la camera de gazare cu voi ca e recesiune si nu avem bani”.

      00
  24. Pina la 5 ani nu am luat copchilu cu mine in concediul ăla pe coclauri, cu avionul și departe. Mergeam cu copilul la mare sau munte doar pentru el. La 5 ani minus o luna am luat și copilul pina prin AbuDhabi. Incintare totala, zbor cu avionul o experiență, apoi văzut diverse, mers pina la AlAin unde s-a născut șeicul, vizitat oaze, Aqua park, moscheea șeicului, o mica plimbare cu un vaporaș, apoi Dubai o zi, etc. Incintare pentru copil. Cînd mai mergem la arabi, că n-am văzut tot, asta mă tot întreabă. Apoi a mers oriunde am fost, nu s-a plins de nimic niciodată, mers pe jos, cu transportul in comun, nu comentează, nu se plînge de oboseala. Fără muzee și răruț cu biserici și catedrale, mai pe circiumi și bodegi așa.
    Acum că citește, se așează la masa, ia meniul și începe: ia sa vedem ce-mi recomand eu azi … daaaa, știu, înghețată, patru cupe, voi ce vreți?

    00
  25. Ce uratzei sunt aia trei copii din poza… :)

    00
  26. Omule, sfat dezinteresat: just fucking chill, relax, încetează să mai cauți nod în papură la orice căcățiș din lumea asta. Cât au putut să te deranjeze doi copii într-un muzeu de ți-a cășunat pe toți sub 14 ani? Iar la faza cu copii cu probleme pe care ”jegurile” îi plimbă în căruț ești… pana mea, cinic e puțin spus. Ai mai scos niște chestii similare la o discuție cu cântăreața aia cu copii cu Down, ți-am spus același lucru, oamenii ăștia sunt deja atât de futuți de soartă încât, din partea mea, pot face (aproape) orice.

    00
  27. 1. nu mă deranjează copiii când urlă, am copil, știu cum e. încerc să le comunic părinților că greșesc dacă îl cară după el și el tot urlă.

    2. nu e vorba de plimbat copii în căruț. e vorba de ridicat copilul din căruț, copil cu probleme psihice și locomotorii, să ne înțelegem, târât pe scări 1-2 etaje, făcut 12 poze, târât înapoi pe scări până la căruț.

  28. „merg pe plaja sa vad tzatze, nu vergeturi” varianta zoso „merg sa vad arta nu copii”

    00
  29. Te susțin +++++++ pt art. asta îți dau și patreon!

    Fii pregătit să îți sară în cap toate mămicile dezinhibate.. urgie ce va fi.. și părinții karenizați, care au impresia că dacă s-au împuiat nu li se mai aplică nici o regulă.

    PS. există un loc special în iad pt cei care pleacă cu copii urlători sau tăvălitori în vacanțe ÎN AVION!!!

    00
    • Amândoi copiii mei au zburat încă de pe la vârsta de 1 an. Unul din ei…10 luni, primul zbor, cuminte, liniștit. Zborul retur, la fel. Următorul zbor, la câteva luni după, la fel. Zboruri de o oră jumate, două. Mamă, ce noroc avem, ce bebe cuminte! Zborul retur, copilul a hotărât că e momentul să plângă, să urle, să nu stea o clipă. De ce? Uite-așa, de-al dracu’! Si apoi, de-a lungul timpului, a mai avut momente de liniște sau de isterie în avion, până s-a mai mărit.
      Pentru voi, ăștia, care aveți impresia că un copil e un roboțel ce poate fi programat să facă doar ce-si doresc părinții și cei din jur, sfatul meu ar fi să nu faceți copii. Dezamăgirea ar fi cam mare.

      00
    • Tocmai de aceea, fiindcă un copil nu poate fi programat, trebuie sa IL LAȘI dracului ACASĂ. Alternativa ar fi să fie trimis la cală, ca un animal de companie la fel de imprevizibil, dar na, vă supărați.

      00
    • Ar mai fi o alternativă: să crăpi în morții tăi, tu și tot arborele tău genealogic de maimuțe rămase pe liană.

      00
    • maimuțe care urlă la gratii sunt boracii voștri needucați

      00
    • Maimuță e aia de ți-a dat viață și te-a fătat pe paie, în loc să înghită conținutul din care provii. Faceți loc pe planetă pt retardații inadaptați social, ce visează la a fi singuri pe planetă când se duc în centrul vechi la smoothie. Mori, bă.

      00
  30. Din experienta mea cu oameni care calatoresc alaturi de alte persoane care au un handicap locomotor sau mental, am observat ca exista acea categorie de „ingrijitori” care simt nevoia sa isi duca copilul peste tot unde se poate, indiferent de conditii (mare importanta la asta) si sa isi faca mii de poze si filmulete in speranta ca vor fi perceputi ca o familie normala.
    Cred ca Zoso s-a confruntat cu o situatie de genul, mai putin prezenta fata de tipologia standard „imi ascund copilul de lume”. Din pacate asta e cealalta extrema, unde ne bombardam copilul cu activitati si vizite in locuri nepotrivite pentru el, doar ca sa ne simtim noi bine despre noi ca „uite, in ciuda conditiei lui, noi suntem niste parinti buni si oameni buni”.
    Nu e ok sa faci chestia asta, ca se vede ca nu o faci pentru copil. Cred ca o cautare pe google / un telefon la unde vrei sa mergi sa vezi daca locatia e accesibila pentru persoanele cu dizabilitati ar rezolva foarte multe probleme. Din experinta de a lucra cu copii cu dizabilitati, daca pe tine te frustreaza inghesuiala si caldura, pe ei ori 10 mai rau, in functie de ce problema au.
    Din pacate accesibilizarea la noi e o gluma trista, e suficient sa mergi pe un bulevard sa vezi cum is facute rampele de acces pe la blocuri, si atunci inteleg si de ce anumiti oameni aleg si locatii nu tocmai ok.

    00
  31. Ati observat ca in tarile cu GDP mai ridicat vezi mult mai des persoane cu dizabilitafi fizice/intelectuale pe strada, in diferite contexte, calatorind etc. fata de Romania? Ar parea ca noi suntem aproape toti sanatosi. Nu suntem, doar ca nu avem infrastructura pt scaune cu rotile si nici empatie fata de cei care, in pofida conditiilor, se aventureaza totusi si incearca sa traiasca acea parte din viata pe care o pot accesa.
    Lasand asta la o parte, cred totusi ca intentia lui Vali s-a limitat strict la acele cazuri in care contextul (panta abrupta etc) face chiar foarte dificil accesul. Iar aici cred ca suntem de acord cu faptul ca se pot gasi multe alte variante, pt ca in final sa se poata bucura de acea experienta atat persoana in cauza cat si insotitorul.

    00
  32. În vacanță fiind, am mers de la o insulă la alta cu o șalupă (relativ mică, eram vreo 35 de pasageri). Printre călători, o familie cu o fetiță de 3-4 ani. Veselă, comunicativă, părinții și-au făcut selfie cu fetița între ei, toate bune. După ce-am pornit, n-au mai fost deloc bune.
    Probabil fetița s-a speriat de apă, de tangaj (nu se resimțea puternic, dar totuși….) și s-a pus pe urlat. Dar niște zbierete disperate, se contorsiona în brațele părinților, trăgea aer, după care dădea drumul unor noi răcnete.
    Timp de aproximativ 40 de minute, cât a durat călătoria, nu s-a oprit din urlete. Am coborât toți căpiați de cap, iar copilul era roșu la față, transpirat de cât răcnise și se zbătuse și, probabil, și deshidratat.
    Dacă-i întrebi pe tonții ăia de părinți de ce-au ales să-și chinuie copilul în așa hal vor spune că ceeee, ei au drepturi și-ți vor băga sub nas selfie-ul dinainte de plecare, ia uite ce frumix ne distrăm și ce cooperant e copilul…. 🙄
    De disconfortul nostru, al celorlalți, nici nu mai discut. E clar că nu-ți pasă de restul lumii de vreme ce inclusiv copilul propriu ți-l chinui ca să demonstrezi tu ceva….

    00
    • Înțeleg ce spui, întâmplarea face că acum vreo lună mă plimbam liniștit cu nevasta și copilul pe străduțele unui orășel din GR și, pe o porțiune mai veche cu piatră cubică o doamnă în scaun cu rotile nu reușea să înainteze (nici măcar ajutată de însoțitoare). Ca un prost ce sunt, m-am oferit să o ajut și am dus-o cam 100m pe roțile mari. Am transpirat de practic mi-am stricat seara, n-am mai putut să mai intru să dansez la club, restul concediului mi-a stat în gât. Fmm!

      00
    • @Hermione ai fi preferat sa se intoarca salupa de la jumate? sau care era solutia ta in cazul asta?

      00
    • @urweiss da’ ce, dacă o aruncau în apă pentru binele grupului crezi că se supăra cineva?

      00
    • clar nu… o manca tonul, se facea sushiul…

      00
    • Nu am spus nicăieri că mi-a stricat concediul, citești și tu cum îți convine, ca mămikile? 🙂 Mie la drept vorbind nu-mi pasă absolut deloc de copilul ăla, nu e neam cu mine și dacă pe mă-sa și pe tac-su nu-i sfârteca să-și vadă copilul plângând așa, ce să zic, din partea mea n-au decât să se dea și cu parapanta cu copilul în brațe. Că doar trebuie să demonstrăm lumii că facem și cu copil tot ce făceam înainte de a-l avea, nu-i așa?
      Pentru că despre asta e vorba, de fapt. Se pot face concedii liniștite, la all inclusive, dar cu ce te mai lauzi dup-aia?

      00
    • @Urweiss, în momentul ăla nu mai exista vreo soluție, eu cel puțin nu văd niciuna. Pe viitor poate e de dorit, ca părinte, să te gândești mai mult la confortul copilului și să aștepți până mai crește înainte de a experimenta cu el diverse – zic și eu, poate e de dorit, dar deh, plânge Instagramul dacă pui numai poze de la all inclusive.

      00
    • ok – hai sa mergem cu gandirea logica un pic mai departe.

      tu singura zici ca la inceput era „Veselă, comunicativă, părinții și-au făcut selfie cu fetița între ei, toate bune”

      ce crezi? mai fusesera in situatia asta sau una similara? aveau de unde sa stie ce va urma? au avut vre-un semn de ce va urma inainte sa plece barca?

      hai ca nu e greu…

      00
    • @Urweiss, a merge cu un copil încă foarte mic pe o barcă de asemenea mică – și care, în consecință, e destul de instabilă și se “clatină” nu chiar neglijabil – denotă fie lipsă de judecată, fie nepăsare. Evident că aia mică fusese veselă pân-atunci, doar mersese pe pământ până în port, nimic șocant.
      Exact asta zisesem: nu faci experimente cât copilul e încă mic. Îl chinui de-amboulea ca să ce?! Se terminaseră locurile la hotelurile all inclusive și child-friendly?
      Dar unii părinți nu vor să accepte că lucrurile se schimbă, pentru o vreme, după ce apare copilul. Și atunci, forțează.

      00
    • inca un pic si era furtuna :)) hai sa nu exageram cu clatinatul unei barci turistice cu 35 de insi la bord ffs

      00
    • Ia fiecare la scara lui până face copilu’ buletin! Până atunci tutoriale pe youtube despre cum e cu avion, tren, barcă. Extemporal săptămânal! Absolvire cu examen de mers la restaurant și la muzeu! Eeei comedie…

      00
    • LOL, câtă agitație :)))) Dar chinuiți-vă, oameni buni, copiii după pofta inimii, că doar sunt ai voștri :))) Voie ca de la Banu Ghica! Păi ce e tirania asta, să nu vă satisfaceți voi mofturile doar pentru că sunt copiii încă prea mici?

      00
    • esti la fel de sigur(a) pe faza cu mofturile si instagramul, cum e vali pe it-istii redditori…

      e bine ca ai observat un eveniment si ai o parere, dar asta nu o face o regula generala.

      dar stii cum se zice : „whatever rocks your boat”

      00
  33. Eu fac turism alături de o persoană cu dizabilități. Cunosc concepția românilor despre astfel de persoane, deși ați fi uimit uneori cât bun simț și altuism au oamenii.
    Soția mea folosește pentru deplasare un scuter electric destul de performant (circa 60 km autonomie, viteza maximă 10…15 km/h etc.), lucru care-i permite să ducă o viață normală sau aproape normală.
    La mare căutăm un hotel pe plajă (până acum singurul pe care-l știu pe litoralul românesc și care care este relativ OK este Laguna Mangalia), în Grecia nu am prea găsit până acum, dar mai câutâm.
    Când plecăm la mare nu putem folosi scuterul electric din motive legate de gabarit, astfel că folosim un scaun cu rotile manual. Încercăm să ne adaptăm cum putem.
    De când mi-am cunoscut soția, am cunoscut niște oameni cu dizabilități extraordinari, cu nimic inferiori unui om sănătos.
    Unul dintre ei nu are picioare, iar degetele de la mâini sunt deformate și ca de bebeluș, dar este un electronist priceput (cu greu v-ați da seama că nu a avut picioare niciodată), altul este un formidabil om de vânzări și o voință de oțel, o doamnă are un magazin online și doi copii etc.
    Cei mai mulți dintre acești oameni au afaceri sau joburi, familii, copii și duc vieți normale.

    00
  34. „oare de ce nu le spune nimeni nimic parintilor”…
    – fiindca nu suntem educati sa atragem atentia prostilor atunci cand acestia gresesc
    – fiindca nu suntem educati sa acceptam critica si sa ne corectam greseala atunci cand realizam ca am gresit; pe deasupra, mai suntem si ranchiunosi cand ni se face observatie
    – fiindca ne e frica ca prostii reactioneaza violent atunci cand le atragi atentia
    – fiindca ne e mai usor sa scriem un post si sa ne indignam pe internet, in loc sa discutam fata in fata cu omul
    – fiindca pe prost, oricat ai incerca, nu ai cum sa il destepti si la final el tot cu furca o sa urce nucile in pod.

    *prost = nestiutor, ignorant

    00
  35. Boss, te citesc de multa vreme, desi rar las comentarii aici.

    Am 2 variante dupa unele articole (2 doar azi): ori trollezi, ori imbatranesti urat.

    00
    • e posibil să fie doi, dar e posibil să nu mă fac înțeles mereu. citește prin comentarii, sunt unii care au înțeles ce am vrut să zic, alții nu.

    • Nu cred ca agresivitatea te ajuta sa comunici mai usor mesajul. E si asta o explicatie de ce ne e greu sa intelegem ce zici.

      00
    • Hai sa iti desenez o schema – „nu mai chinuiti persoane care nu se pot opune (copii, batrani, persoane cu diferite probleme de deplasare) sau carora le e jena sa spuna nu. Duceti-i in locuri de care se pot bucura, chiar si in situatia lor”.
      Vali are talentul asta de a spune lucrurile pe scurt, iar unii oameni au nevoie de lucruri mai elaborate.
      Are sens acum, pentru tine?

      00
  36. Este asa de gresit sa iti duci parintii/bunicii sa vada locuri care pe vremea lor nu era accesibile? Ii inchidem in tarc ?
    Si copii care au probleme locomotorii, nu ei au ales asta dar sunt convins ca ar vrea si ei sa vada locurile care le vad si altii.
    Foarte bine ca exista oameni care fac un efort si nu suntem toti niste oameni suparati pe viata.

    00
    • e bine că ai citit, e păcat ca n-ai înțeles.

    • O categorie pe care o văd tot mai des e călătoritul cu persoane cu probleme locomotorii. Și sunt două categorii diferite pe care le-am văzut: bătrânii și copiii care au și alte probleme. Da, sunt convins că mamaie, la 108 ani, a vrut ea să vadă Europa. Aham. Nu, voi sunteți niște jeguri că o cărați după voi, ca să păreți ăia buni și să vă lase vouă moștenirea.

      Ce nu am inteles bine?

      00
    • Exact ce ai citat nu ai citit: du-i pe oameni in locuri unde sa le faca placere, nu in locuri care le sunt greu accesibile si nu le aduc LOR satisfactii. LOR, nu tie.

      00
    • O fi, oricum tare suparati pe viata sunt unii.

      00
  37. Neah.. L’a lovit buhniceala peste ceafa.. In loc de aia 2 3 prieteni buni…

    00
  38. La batrani sau copii cu handicap e cum zici, in rest nu e neaparat chin. Anul trecut a fost super incantat de Brasov (4 ani), asa ca anul asta am fost la Roma si merg si la Praga-Viena. E drept ca nici noi nu suntem fierti pe tablouri.

    00
  39. In alta ordine de idei, bai, se chinuie omul, face video unde încearcă sa explice cat mai clar și pe întelesul tuturor, apoi scrie și un articol despre ce a spus in video, și tot ce înțeleg unii este “Aoleu, asta are ceva cu copiii cu dizabilități și cu bătrânii !!!”. Asta e…atât s-a putut.

    00
  40. Vali, ii cari peste tot poate pentru ca ii iubești și pentru ca vor sa vadă și ei lucruri noi? Poate părinții la tinerețe nu si-au permis și acum noi copiii ne permitem sa le oferim o părticică din lumea asta mare? Da este greu cu o persoana cu dizabilități în România dar nu ne lăsăm copleșiți de aceste obstacole.
    Iar în ceea ce ii privește pe copiii cu handicap care sunt în lumea lor tu și nici eu nu avem habar cum percep aceste vizite la muzeu. Da, sunt copii care reacționează rău deoarece nu mai sunt în elementul lor, dar sunt și unii care sunt încântați de nou.
    Cred ca ai îmbătrânit și nu mai ai răbdare dar nici nu încerci sa o cultivi.
    P.S cu acest articol am înțeles de ce nu te plac oamenii de la dep. de comunicare. :(

    00
  41. Salutare! Va citesc zilnic pe tine si pe Cetin de cativa ani buni, insa postul asta m-a surprins intr-un mod total neplacut. Ceva e profund gresit moral in logica ta expusa si chiar daca nu pot sa pun degetul pe rana, pot sa-ti zic cateva lucruri pe care nu le-ai luat in considerare:
    1. Ai idee ce inseamna sa ai un copil cu probleme de orice natura? Cateodata problemele locomotorii nu sunt corelate cu cele fizice.. Ai idee ce inseamna sa ai si un membru al familei, poate mai in varsta care sa aiba aceleasi tupuri de probleme?
    2. In orice ora/comuna/sat din Romania lupta apartinatorilor se duce la fel – infrastructura pentru persoane cu handicap locomotor este egala cu zero, sau pe acolo. Un concediu pentru apartinator poate insemna un respiro pe care un om normal nu il poate intelege.
    3. Iti scriu pe blog psihologi care iti pot explica ce inseamna atat pentru copilul bolnav cat si pentru apartinator o astfel de escapada, asumata anterior.
    4. Mi-ar fi placut sa incurajezi statul asta de cacat, sau orice alt stat sa creeze infrastructura posibila pentru persoanele cu handicap, indiferent de varsta, nu sa incurajezi (indirect) exact opusul.
    Imi pare rau, nu pot sa merg mai departe, si nici nu cred ca ar conta, pana la urma sunt sigur ca opiniile individuale nu se pot schimba atat de usor.
    Cu siguranta insa, plin de dezamagire, astazi o sa inchei era zoso.ro . Multa bafta tie si cititorilor tai si sper sa incurajati la o lume mai buna si accesibila tuturor, nu la hate de joasa speta impotriva copiilor cu handicap

    00
    • 1. nu, pentru că sunt prost, m-am apucat să vorbesc aiurea.

      2. nu știam asta, n-am cunoscut niciodată o persoană de acest gen, cu siguranță nu am prieteni cu astfel de probleme.

      3. ok.

      4. am făcut-o de câteva ori, dar sunt prost, nu m-am lăudat cu asta acum.

      5. drum bun.

    • si de #1 si #2 trebuia sa ne dam seama cum exact? telepatic? de pe articolele de pe patreon? din podcast de la mariciu?

      plm…

      00
    • mă gândeam că din formulare, că nu am spus pe nicăieri „bă, luați-vă copiii de aici, că mă deranjează”.

    • Nu e baiat rau, chestia e ca na, prezinta un tablou in tuse de alb si negru si ne lasa noua, comentatorilor, placerea sa intram in detalii.. Uite sa-l luam pe Liiceanu, sau Plesu, cand scrie un articol, depreciaza absolut tot, in cel mai mic detaliu; no, ce-ar mai fi de zis dupa parerea maestrului ? Orice comentariu ar aparea irelevant.

      „Cocosila de secol 21” ?

      00
  42. Copilul calatoreste de la cateva luni, sta in masina cu orele, cand avem drumuri lungi, merge cu avionul de la 1 an. A facut destule calatorii, in fiecare saptamana facem 500-600 de km doar pentru sport.

    Problema nu este sa iei copilul dupa tine, problema este sa te ocupi de copil. Sa fii acolo pentru el, sa mai modifici putin planurile si pentru a-i face lui placere.

    La faza cu „nu-si aminteste nimic inainte de x ani”, discutabil. Fie-mea isi aminteste chestii de la 2-3 ani. Chiar daca la 6 luni nu avea sansa de a-si aminti ceva din concediul la mare, aerul curat, joaca in mare, soarele etc., toate au avut o influenta pozitiva.

    Chiar si la factorul rezilienta (ca tot ne place cuvantul). Un copil pe care-l scoti la 12 ani in calatorii nu va fi mai OK decat unul care calatoreste de cand se stie. Care e obisnuit cu drumul, cu statul in aeroport, cu zboruri lungi si scurte etc.

    Am fost la castele / muzee, am fost la parcuri de distractii pentru copii, am fost la toate gradinile zoo din drumurile noastre, am stat si la plaja 2-3 zile, numa’ sa ii fac hatarul sa se distreze.

    Sa tin copilul departe de astea inca niste ani, ca are doar 8, mi s-ar parea o cumplita pierdere de timp. Avem atatea amintiri frumoase impreuna, nu as concepe sa calatoresc fara ea.

    De cand am copil nu ma mai deranjeaza altii ca plang, ca alearga, ca is maraiti. E normal sunt oameni, simt si ei. Pe avion de cele mai multe ori bebelusii plang la decolare si aterizare. Era o doamna in avion, cand am venit in Romania, rusinata ca plange bebelusul. De ce sa fii? La ce dureri de urechi am eu in avioanele mai mici, nu vreau sa-mi imaginez cum e pentru un bebe. Ca fiecare trece in felul lui peste chestiile astea.

    Cat priveste persoanele cu dizabilitati, Romania este un iad pentru ei.

    • Nu stiu de ce la tine nu ai like or hate, ti-as da un mare like…dar e mai bine asa, te ascendeau spiridusii daca erau butoanele..ca sunt destui.

      00
  43. Sunt de acord cu jumatate din articol – nu ducem copii mici la muzeu si alte asemenea, cheltuim banii degeaba si ne enervam. Incerc sa le explic socrilor ca e ok sa mergem in Bath/Bristol dar nu e ok sa petrecem o zi intreaga la muzeu, copilul de 3 ani nu are ce sa caute acolo – la joaca in parc, la alergat, la inot, la o ferma cu animale. Au strambat din nas si s au dus singuri. Am dus copilul in schimb la Londra, in Decembrie, a fost super incantat. Ne am dat cu toate mijloacele de transport – barca, tren, autobuz, taxi, metrou. Si a doua zi ne am dus la acvariu, a fost misto si copilul s a distrat. Nu sunt de acord cu ce spui despre persoanele cu dizabilitati. Cand am venit in UK, a fost unul din primele lucruri care m au facut sa inteleg ca aici e diferit. La un restaurant undeva in Londra manca un cuplu cu vreo doi adolescenti si niste bunici. Unul din bunici „nu era acolo” cum spui tu, dar totusi manca la masa cu ei si ii vorbeau ca si cum „era acolo”. Dupa vreo cativa ani, unchi-miu a facut un atac cerebral si a ramas imobilizat in scaunul cu rotile, ii era greu sa vorbeasca, greu sa „mearga” oriunde. Familia nu il mai scotea afara din casa, ca le era greu, cu scaunul cu rotile pe strada „aoleu, cine a mai vazut!!”, a murit dupa 3 ani in care nu stiu daca l au scos din casa de 5 ori. Nu zic sa l iei pe munte, dar pana la piata, in parc o ora..mi se pare bizar sa uitam ca sunt si ei oameni.

    00
  44. Ce e asta ma, recensamantul sociopatilor?

    00
  45. >> Utilitarismul formulează răspunsuri la întrebări de forma: „ce trebuie făcut?”, „ce trebuie să admirăm?”, „cum e bine să trăim?” cu ajutorul unor termeni împrumutați din economie, cum ar fi: maximizare (a utilității, a fericirii), profit (obținerea plăcerii). „Plăcerea și absența suferinței, iată singurele scopuri pe care ni le putem propune, iar toate lucrurile dezirabile, care sunt la fel de multe atât pentru utilitarism, cât și pentru orice altă doctrină, sunt de dorit fie pentru plăcerea însăși, fie ca mijloace de procurare a plăcerii, de înlăturare a suferinței”.(John Stuart Mill)

    00
  46. S-a mai intamplat sa ducem copilul in locuri in care se plictisea, dar pentru noi a fost interesant si avand in vedere ca nu avem cu cine sa il lasam, cred ca e important sa ne bucuram si noi de cate-o chestie, ca vorba ceea: daca parintele e bine si copilul e bine.

    00
  47. In vara anului trecut, in cetatea din oras s-a organizat ceva festival medieval. Am fost cu fiica-mea, pe atunci avea 2 ani si 7-8 luni, care are si tulburari din spectrul autist.
    Toate bune si frumoase, eram spre iesire din cetate, cand trecem pe langa un restaurant care avea si terasa. Fetita vede o masa unde era o familie cu un copil cam de varsta ei, fuge la masa si pune pe scaunul liber.
    Nu facea scandal sau galagie, dar totusi ii deranja pe cei de la masa. Am incercat cu frumosul sa o iau, i-am explicat ce si cum, i-am promis marea cu sarea, niciun rezultat. Pana la urma, am fost nevoit sa o iau in brate, si a inceput sa tipe, de se uita tot restaurantul la noi.
    Citind articolul asta pe care probabil ca nu l-am inteles, ma gandesc ce articol bun ar fi iesit daca la masa respectiva era familia Petcu.

    00
  48. E uimitor si fascinant in acelasi timp, cum oamenii citesc acelasi text dar inteleg complet diferit. :)
    Omul si-a expus doar o parere, e adevarat, in stilul sau, putin mai abrupt, dar nu a omorat pe nimeni. e vorba de acei copii pe fata carora observi clar ca ar fi dorit sa fie oriunde altundeva decat in fata unor uleiuri insirate pe o panza. Copii care-si manifesta dorinta de a nu fi acolo prin urlete, tarait pe jos, batut din picioare, plans din orice, la orice…sa mai continui? E foarte clar ca parintii au facut o alegere proasta tarandu-i dupa ei fara voia lor. Adica nu au tinut cont de dorinta si vointa copilului. pai, pe asta n-o vedeti?! :) mai ales ca copilul confirma cu varf si indesat ca nu a fost alegerea lui. Doar pentru ca am mai facut alegeri proaste cu totii, trebuie sa zicem ca e ok sa-i taram dupa noi fara voia lor? Mie nu mi se pare normal, pt ca astfel nu invatam nimic din greseli. pe langa ca nu-i in largul lui acolo, ii mai deranjeaza si pe altii. nu stiu, dar eu, daca as avea orgasm in fata unei panze de Botticelli, sa zicem, si urla un impielitzat de-asta langa mine, clar ca m-as duce la oamenii de ordine si le-as cere sa-l scoata afara. in fond, as face amandurora un bine. lui oricum nu-i place acolo, iar eu mi-as savura linistit orgasmul in continuare. si la chestia cu batrani e la fel. da, e ok sa-i duci sa le arati, totul in limita posibilului si a deplinei vointe a respectivului. eu rar am vazut batrani care sa aiba dorinte si cereri tampite. decat daca e si el tampit. dar daca e tampit, la ce-i serveste daca-i indeplinesti cererea? asa ca, I rest my case.

    00
    • @Mishu, păi nu, ei nu văd asta. Ei văd numai că vor să facă exact aceleași lucruri ca înainte de a avea copii. Nu le place copiilor, se plictisesc, plâng, se agită? Eh, ghinion, important e ca părinții să se simtă bine. Doar se vede din comentariile de mai sus ce fripți în fund sunt că li s-a zis că ar trebui să aibă în vedere confortul copiilor :)))))

      00
  49. Ultimul muzeu la care am fost cu copiii a fost chiar in acest weekend si se numeste „Muzeul Sovietic in aer liber”, langa Chișinău, în Republica Moldova.
    Ghici cine a cerut sa mergem la el? Exact, copilul!
    Si e doar unul dintre nenumaratele exemple de muzee, castele, biserici, you name it, unde a fost si unde si-a dorit sa mearga si isi doreste in continuare sa viziteze locuri din toata aceasta lume, drept dovada are 55 de tari în care a ajuns și ne intreaba in continuare cand si unde e urmatoarea plecare.
    Nu am sa mai vorbesc despre evoluția și deschiderea pe care i-o ofera toate aceste descoperiri si faptul ca nu sta doar in patratica de acasa, de mic, de cand era bebeluș.
    Aa, sa mentionez: copilul are 6 ani si calatoreste activ in tara si in lume de la 3 luni.
    Iar ca ultima idee, articolul tau e total nepotrivit. Daca sunt si copii care nu accepta drumurile / muzeele etc. nu inseamna ca toti sunt asa, ca sa ne permitem sa generalizam un subiect despre toti copiii din aceasta lume. 😏

    00
    • With all due respect și ca să nu mor proasta: cum călătorește activ în tara și în lume un copil de 3 luni?!
      Își alege singur destinația? Își ia singur bulet, hotel?
      Ca îl iau maica-sa cu taica-su după ei prin tara și prin lume la 3 luni e diferit de faptul ca copilul ‘călătorește activ’ și doar un exemplu tipic al cacaturilor pe care (și) le spun părinții ca să (iși) justifice rahaturile. La fel ca și părinții care târăsc pe scări copii cu handicap care nu au nicio bucurie ca li se intampla asta. Și aia, probabil, tot călători activi…

      00
  50. Pe mine mă fascina hematitul la 7 ani (oxidul de fier).

    00
  51. Va înțelege Vali ceva din comentariile noastre? Va face Vali un video de cenușă-n cap? Probabil că nu.
    Va suferi Vali de scăderea traficului pe blog? Probabil că nu.
    Îl va opri ceva pe Vali să arate cu degetul bârnele din alți ochi? Sigur că nu.
    See u mâine la știrile zilei first thing la baie. Pwp

    00
  52. Vali inteleg punctul de vedere insa presupun ca lipsa experientei in situatiia asta te face sa pui peoblema doar din punct de vedere efort/rezultat. Sunt total de acord ca poate sa faci catarari pe stanci cu un copil cu dizabilitati nu cea mai buna activitate si ca poate niste activitati mai usoare ar fi mult mai indicate.

    Uite parerea mea

    Un parinte de copil cu dizabilitati e legat toata viata de copilul ala. Practic, parintele ala este ingrijitorul copilului 24 din 24 7 zile din 7. In general majoritatea parintilor de copii cu dizabilitati sunt in depresie. Problema lor cea mai mare nu e ca acel copil nu e dezvoltat, nu traieste si functioneaza ca ceilalti copii de varsta lui, nu. Grija cea mai mare a parintelui eate ce se intampla cu copilul lui dupa ce parintele moare. Si nu exista solutie, mai ales in Romania.
    Apropo de Romania unde lumea nu da doi scuipati pe persoanelw cu dizabilitati, nu stiu unde citisem ca soferul de autobuz i-a inchis usa unei femei in scaun cu rotile si a mai si trimis-o sa suga pl.

    In fine, sa revin. Exista si motive pentru care parintele iese cu acel copil. in primul rand nu vine nimeni sa stea cu copilul ca parintele sa faca o vacanta, nu ca ar putea pleca lejer in vacanrta lasand copilul acasa insa nu vine nimeni sa stea cu el, toate rudele se dau bolnave. Pe langa asta nici nu cred ca parintele ar vrea sa plece fara copil. Apoi mai e partea cu depresia, parintii cu copii cu dizabilitati rar ies in afara programului rutei casa, doctor, terapii. Ce ai vazut tu nu insemana ca ala calatoreste saptamanal. Parintele ala are nevoie de un strop de activitate pe langa cele 24/7 hranit cu lingurita si schimbat pampersi. Plus faptul canisi iubesc copiii si vor sa petreaca alaturi de ei. Bun, activitate care necesita planificare, carat tot felul de chestii, facut multe opriri, activitati usoare si tot asa. Copilul ala cu dizabilitati, nu are doar o boala, de obicei vin la pachet mai multe boli, deci se poate ca sa se intample cevape parcurs. Plus nu mai zic ca trebuie sa fii tot timpul cu ochii pe acel copil, nu ca face rau dar sa nu i se intample ceva. Dar chiar si asa, nu poti sta doar in casa.

    In fine, ce vreau sa zic, din punct de vedere efort/rezultat/beneficiu profitabbilitate tu ai perfecta dreptate. “Bai, poti merge cu copilul in parc pe vreme frumoasa, nu eacalada Everestul prinameti”. Doar ca mai sunt si alte aspecte de luat in calcul si cred ca doar fiind pentru putin timp in papucii aluia poti sa vezi de ce a decis sa faca asta.

    Acum, eu am o problema cu cocalarii, cu suedejii, cu astia care imi fumeaza in nas si-i doare-n pula, insa niciodata nu m-a deranjat o persoana cu dizabilitati chiar dacs era hranita cu seringa langa mine la fel cum niciodata nu m-a deranjat o femeie care trebuia sa isi alapteze copilul. Pot sa fac doi pasi sa-i las sa nu se simta stanjeniti, insa nu acelasi lucru pot zice cand sunt in presenta cocalarilor de pe la noi.

    00
  53. @John Temple „Dacă părintele e semi-analfabet și nu citește nimic în timpul liber, evident că și copilul său va fi la fel.”. Iar vii cu sforaituri d-astea? Ti-am mai zis, lasa-ne, ca tu ce visezi tu noaptea, vii si ne spui aici a 2-a zi… Ce legatura intre parinti semi-analfabeti si copiii lor?! Literalmente istoria e plina de genii, savanti, scriitori, filosofi care se trag din parinti fata studii, fara scoala, oameni simpli, tarani din familie sarace fara posibilitati, dar vine John Temple sa ne predea el lectii despre cum cresti un copil cu ce lucruri poate vedea la muzeu pe o tableta… Hai sictir bre!

    00
    • NOU
      #164

      Domnu’ Adrian: tu dai drept exemplu excepțiile ca să justifici ce anume?
      Tu habar n-ai cum au fost educați acei copii geniali proveniți din părinți simpli, fără carte, dar am convingerea că ăia ți-ar da clasă în ceea ce privește educația unui copil.
      Educația, ficior, face diferența. Dacă-ți educi copilul atunci îl vei putea plimba 3 ore-n Luvru, dacă nu, va face ca un posedat, la 5 minute după ce-ați intrat în muzeu.

      00
    • „oameni simpli, tarani din familie sarace” – aia aveau bun simt! asta cu „oamenii simpli” e singurul argument pe care incerci sa-l aduci, in rest nu faci decat atac la persoana. Oamenii astia simpli sunt si ei de mai multe feluri.

      Lectii poti sa iei de la oricine, la orice varsta. Daca nu accepti asta, asta spune multe despre tine. Si nu de bine.

      „Ce legatura intre parinti semi-analfabeti si copiii lor” – pai este. Un parinte semianalfabet poate nu este in stare sa-si educe copilul, pentru ca nu prea stie. Nu stie ce nu stie! (sau ca sa-l parafrazam pe Marius Tuca, „nu stiti ce pierdeti”) (intre altele, lipsa unei pregatiri la matematica, logica, literatura, gramatica si mai stiu eu ce se vede pe forum prin lipsa coerentei in a argumenta in contradictoriu; contrar parerilor unora, discutia in contradictoriu nu inseamna balacarirea preopinentului).

      Exemplele aduse pot sa fie foarte bine exceptiile notabile, ale unor oameni care au reusit in ciuda anturajului. Exemplul notoriu fiind la copilul care isi vede tatal alcoolic, care isi iroseste viata, si se jura sa nu-i urmeze exemplul.

      00
    • @hash, @temple, manca-v-as eu peleu vostru ca se pare ca voi sunteti analfabeti functional…ca se pare ca nu intelegeti un text simplu de cateva fraze… Oameni cu bun simt? Automat daca esti semi-analfabet sau analfabet complet esti lipsit de bun simt? E o calitate care iti lipseste daca nu te-ai dus la scoala? Exista mii si mii de familii, majoritatea din mediul rural, in care parintii erau semi-analfabeti si nu stiau decat sa se iscaleasca si socoteli de baza, iar copiii lor au reusit in viata, si voi veniti sa-mi spuneti ca da sunt cateva exceptii..si ca exceptiile alea au avut bun simt si d-aia au reusit in viata…mai scoateti-va capul din dos si veti vedea ca lumea asta nu e formata numai din oameni cititi si cultivati si ca nu numai oamenii cititi si cultivati cresc copii in regula, mai sunt si din cei fara scoala, fara educatie care mai reusesc sa creasca copii in regula si evident ca si reciproca e valabila..daca esti un om citit si cultivat poti sa dai rasol cu educatia copilului …asa ca veniti cu niste argumente de 2 bani si cu niste sforaituri utopice, neaplicabile in lumea in care traim…vedeti-va voi de educatia copiilor vostri si eu de-a copilului meu, dar nu mai veniti aici sa va dati Fecioara Maria in zi de post ca nu merge

      00
    • Bre (ca nu stiu cum sa ma abtin la ce atac la persoana ai bagat), ce facem cu toti copiii marginalizati din familii nevoiase care nu au nici o sansa in viata si ajung sa care cu carca, fara scoala, sau mai rau, delincventi?

      Deunazi am citit – sunt studii fundamentate de unii care se ocupa numai cu asta – 41% din copiii din Romania sunt afectati de saracie, de izolare sociala si educationala, si tu vii cu de-astea? Pai ar trebui sa avem numa’ genii, daca ar fi ce zici tu acolo, regula!

      Articol aparut la 1 iunie, „Realitatea cruntă din România: 41,5% dintre copii, în risc de sărăcie / Violența afectează 1 din 2 copii” – ce viitor au copiii astia?! Parintii aia analfabeti sunt o frana, aia nu vad utilitatea scolii, trimit copiii la „produs”, ii muncesc de mici, unii copii fug ca sa scape din mediul ala. Atata literatura s-a scris, atat s-au straduit pana si comunistii sa alfabetizeze, si vii acum si spui ca n-au nici o legatura!

      Cred ca nu capul meu este acolo unde mentionezi.

      00
    • @hash evident, evident ca in unele situatii niste părinți de kkt isi abuzeaza copii in fel si chip si evident ca in alte situatii unde parintii sunt analfabeti pot creea niste drame in vietile bietilor copii. Dar nu este întotdeauna asa… Un parinte analfabet(care nu stie sa scrie/citeasca) nu este întotdeauna un nenorocit, betiv si un terorist care isi bate copilul non-stop. Fa un sondaj pe la caminele facultatilor si vei afla cati studenti se afla acolo cu parinti din mediu rural, semi-analabeti si care torusi ai reusit sa-si trimita intr-un fel sau altul odrasla la facultate. Vei fi uimit sa descoperi ca majoritatea celor care vin din mediul rural, au niste parinti semi-analfabeti, oameni care n-au citit o carte in viata lor si totusi cumva au reusit sa isi duca copilul pana la facultate. Ceea ce vreau sa subliniez ca nu toti parintii analfabeti sau semi sunt niste terminati, sunt unii care chiar reusesc prin atata cat stiu ei in viata sa faca ceva pt copiii lor si sa-i scoata din mediul ala in care au crescut ei

      00
  54. La mine a fost invers, m-a târât fiică-mea (15) la pinacotecă, după 2 ore nu mai puteam, căscam și luam toate băncile la rând… Vreau și eu cu unul din comentatori, să facă pe ghidul, plătesc..

    00
    • NOU
      #170

      Îl închiriezi pe Adrian, deși s-ar putea ca el să se tăvălească pe josm după ce-l plimbă fiică-ta trei ore prin pinacotecă. :D :D :D

      00
    • @temple esti amuzant rau de tot.. pun pariu ca esti sufletul petrecerilor

      00
  55. unii ar putea intreba.. de ce va deranjeaza copiii care se tavalesc pe jos?
    apasa ceva buton din copilarie? sau poate din perioada de parinte?

    00
  56. Un articol plin de hate si bullying. Uite, eu o sa-mi tarasc copiii prin muzee, doar asa, de-a naibii, chit ca la un moment dat pot urla si se pot tavali. O sa-i tarasc peste tot dupa mine, ca nu datorez nimanui nimic, in schimb le datorez copiilor mei experiente noi. Nu dau doi bani pe indignarile altora si datul ochilor peste cap.

    00
    • datorezi bun simț și respect societății.. deranjul creat sper să te arunce cu un șut în fund afară din muzee cu tot cu boracul

      00
    • Nu, nu datorez absolut nimic. Repet, imi voi tara copiii dupa mine PESTE TOT, si nimeni nu va da nimanui un sut in fund, asa ca poti sa-ti calmezi nervii :)) Copiii mei si ai celor din jur au dreptul la experiente, iar daca cineva este deranjat de prezenta copilului meu, sa faca cale-ntoarsa spre usa de iesire. Inainte aveam dileme morale de genul asta, insa, vazand articole precum cele de mai sus, realizez ca efectiv nu-mi mai imi pasa absolut deloc despre ce crede X-ulescu si Flat-ulescu. Neam de sociopati.

      00
    • Comentariul ăsta e demonstrația perfectă că, în ceea ce privește partea despre copii, articolul este corect.

      00
    • Well, comentariile voastre imi intaresc convingerea ca da, eu si hoardele de parinti ne vom lua copiii cu noi peste tot, ca sa faceti voi, restul, clabuci de indignare la gura. E chiar satisfacator.

      00
    • Corect, fiecare cu hobby-urile lui. Al tău e să-ți chinui copiii ca să demonstrezi ceva unor necunoscuți de pe net. QED.

      00
    • Nu ai inteles. Prioritatea mea e sa le ofer copiilor experiente, chit ca experientele pot veni la pachet cu episoare de urlete si trantrumuri. Mie mi-e ok. Nu trebuie sa dovedesc nimanui nimic, nu sunt responsabila pentru faptul ca un ilustru necunoscut grohaie de indignare ca e deranjat vizual si auditiv de copii. Lol, nu dau doi bani pe asta, sper ca m-ai inteles acum. In ce priveste copiii cu diverse probleme de sanatate (fizice, cognitive etc), sper sa aiba parte de cat mai multe experiente. De asta Romania e tara bananiera, in tari cu apa calda si sapun lucrurile astea sunt cat se poate de firesti, doar romulanii au indignarea in ADN si si-o manifesta agresiv si latrator. Hai, poate ne mai cizelam putin si noi inainte sa emitem pretentii despre cum credem noi ca ar trebui sa functioneze lumea.

      00
    • Zoso n-a zis nicăieri că l-ar fi deranjat sau indignat :))) Dacă înainte de a comenta am și citi…. nu s-ar povesti.

      00
    • Corect, nici noi nu dam 2 bani pe d-astia ca tine.

      00
    • „Corect, nici noi nu dam 2 bani pe d-astia ca tine.” – tocmai ce ai dat. Mie mi-e absolut indiferenta prezenta sau absenta astora ca voi, insa voua nu, din moment ce va dati cu fundul de pamant ca linistea in spatiile PUBLICE va este perturbata de copii.

      00
    • dacă e spațiu public ai voie să te caci în drum? felicitări, ești o mămiKaren veritabilă.. ideea că nu-ți pasă e echivalent cu viața de țăran needucat, omul peșterii. traiul în societate implică niște reguli și norme de conviețuire.

      pe același tipar de gândire
      – dau muzica blană în bloc pt că sunt coclete și mă doare-n cur de cine e deranjat
      – fumez în spațiu închis pt că mi se rupe de restul care îi afum
      – ies tușind bolnav în aglomerație pt că sunt nesimțit și iresponsabil și împrăștii viruși
      – parchez pe prima bandă pe avarii că acolo am treabă și restul să mă ocolească
      – comentez și fac glume cu voce tare la cinema pt că mă piș pe ceilalți din sală, să-mi suporte tentativa de stand-down comedy

      00
    • O nu, discursul asta nu tzine :) Vrei sa pari ca nu te deranjeaza parerea celoralti.

      Nu e vorba de perturbat linistea de catre copii; e vorba de voi, parintii, care nu stiti sa vi-i cresteti. Copilul va copiaza in lipsa de empatie fata de societate. Nu ca urla, asta n-ar fi nimic; voi nu stiti sa-i cresteti sa se integreze in societate, ii faceti sa fie niste nesuferiti – printi, printese – self-inflated ego.

      Ca sa reusesti in viata nu trebuie sa fii badaran.

      Sa declari ca nu-ti pasa de parerea celorlalti si ca tu faci pe invers, impotriva consensului social, arata ca esti special.

      Da stiu, suntem o tzara de 18 milioane de speciali..

      00
    • Sunt si oameni in toata firea (barbati) care se p.. pe gard, pe strada. Am vazut si femei (mai de la tzara asa) care confunda tufele din parcul Tractoru’ cu buda de la mamaia.

      De copii mici nu mai zic, ii da jos din Mercedes si BMW (ah, iara cliseul asta), si tzusti, la zid.

      00
    • Flat, aia e, atat ai inteles, e ok. Ramane cum am stabilit: ne ducem copiii la muzee, la restaurante, cu avionul etc. Chiar voi simti o adevarata satisfactie stiind ca ziua lui Flat va fi stricata de tantrumurile copiilor mei. Sayonara!

      00
    • Ce fel de om trebuie sa fii ca sa simti satisfactie cand ii enervezi pe altii..

      00
    • Deea, dar tu știi, sper, sau vei afla după ce te liniștești, că, statistic vorbind, sunt spre zero șanse să-l întâlnești pe Flat in această viață? 🤣🤣🤣
      Adică îți propui să te răzbuni și să-ți verși frustrările pe oameni care n-au nicio legătură cu disputa ta cu Flat de pe net… Asta e echivalența nonadultă a tavalitului pe jos al copiilor. Probabil că tu împrumuți de la copil și copilul de la tine. Fenomenul este mimetism și face parte din procesul învățării cu condiția ca salturile cantitative să se transforme ulterior în unul calitativ. La copil mai sunt șanse, la adulți mai rar.
      Când bați din picior că tu ai dreptate, deși simți că n-ai, dacă ești adult, in societate ți se atribuie eticheta de ghiolban. Cei mai mulți semeni te lasă așa, te privesc și trec mai departe. Unii scriu articole. Vezi Vali.

      00
    • @Ambra, Speram cu totii dar nu stii de unde sare norocu…

      Bai ce de experti in cresterea copiilor are tara asta, numa printesi deranjati de printesele altora :)))) Babaeti, majoritatea pareti ca nu ati mai trecut pe la un muzeu de cand v-a dus doamna in a 3-a la Adamclisi, stati calmi ca nu sunteti in pericol. Ia puneti voi mana si faceti niste copii mai intai ca sa ne aratati voi cum se face educatia aia buna dupa ce ii dezlegati de calorifer la 10 ani. Hahahahaa, traiul in societate….societatea adultilor perfecti :)))))

      00
    • „Bai ce de experti in cresterea copiilor are tara asta” – zeflemea

      „numa printesi deranjati de printesele altora :))))” – minimalizarea importantei

      „Babaeti” – cobararea interlocutorului la nivel colocvial, de crasma de cartier, deci deprecierea lui

      „majoritatea pareti ca nu ati mai trecut pe la un muzeu de cand v-a dus doamna in a 3-a la Adamclisi” – judecata plecata de la o presupunere nefondata, ironie de le faceam prin scoala generala/liceu cel mult – infantilism

      „stati calmi ca nu sunteti in pericol” – truism, umplere de spatiu, ironie ieftina

      „Ia puneti voi mana si faceti niste copii mai intai ca sa ne aratati voi cum se face educatia aia buna” – presupunere nefondata, ironie; pe principiul „ce stii tu, doar nu esti mama”

      „dupa ce ii dezlegati de calorifer la 10 ani” – ironie ieftina din nou

      „Hahahahaa, traiul in societate….societatea adultilor perfecti :)))))” – ras grobian + ironie ieftina

      Argumente, idei? Zero. Discurs de mahala.

      Who’s the bully now?

      Au turcii o vorba. 6 litere, cu K.

      00
    • Hahahaha, incepe cu „s” si se termina cu „get a fucking life”?

      00
    • Nu, nu, stai, se cheama keke si e chestia aia de care nu au unii parte destul si atunci isi rezolva frustrarea sexuala perorand despre „those darn kids”? Yep, that must be it.

      00
    • uite, la asta chiar nu m-am gandit. ca ai putea sa-i tarai dupa tine doar de-al naibii ce esti tu, ca parinte… mi-e tot mai clar acuma de ce sunt unii cu persoane batrane in manejuri prin parcuri de distractii. se razbuna si ei pentru ce au indurat cand au fost mici…

      00
  57. cei de la BCR au hotarat sa faca un contract de colaborare cu Zoso ca apoi sa il poata anula in urma acestui articol.

    00
  58. Eu am avut un puseu de urlat intens la magazinul de stofe.

    Plânset cu lacrimi uriașe și sufocare, plânset de sunat la Protecția Copilului.
    Pe la trei ani.

    Cred că am funcționat ca o reclamă excelentă la anticoncepționale pentru toate femeile din zonă.

    Maică-mea s-a alarmat și m-a scos imediat din zonă, că eram un copil relativ liniștit. Dacă era vorba de magazine de menaj, de exemplu, stăteam ca un îngeraș minim juma de oră.
    Când m-am liniștit un pic am spus „e urât, culori urâte”.
    Mai probabil „u-ât, culo-i u-âte”.
    Și acuma țin minte ce groaznice mi se păreau sulurile alea de bej, gri, vânăt, maro, negru, etc.

    Un copil mic e imprevizibil.

    Și chiar nu cred că ar trebui dus să admire artefacte medievale, roci, picturi decât începând de la vârsta la care poate să-și tragă părinții de mânecă și să spună pe un ton normal „vreau acasă”.
    Sau măcar părinții să iasă cu el când începe să facă urât. Nu pricep de ce niște oameni relativ normali ar insista să stea într-un loc în care micuțul se simte prost.

    Și cei ce au dat bani să-l admire pe Picasso sau niște statuete cicladice nu cred că vor un fond de răgete ca o alarmă antiaeriană.

    00
  59. Oricum e o non-problemă. Nu am văzut copii urlând și tăvălindu-se pe jos la Musei Capitolini, de exemplu.
    Fie muzeele au o limită de vârstă, fie majoritatea părinților sunt oameni raționali care, deși ar vrea Luvrul, admit că mai bine se duc la acvariu cu micuții de trei-patru ani.

    00
  60. Ce am inteles eu din articolul asta:
    1. a scris unul indemnand la moderatie si „common sense”, mai ales dpdv rational & practic, fara sa nege nici un drept nimanui
    2. sunt foarte multi analfabeti functionali printre cititorii blogului. Am mai remarcat si pe la articolele mele, pur si simplu nu pot procesa idei simple, scrise clar. Sau citesc pe sarite si apoi au o parere puternica. Ce dracu’?
    3. cancel culture is a thing si devine un cancer si la noi
    4. unii sunt asa spalati pe creier ca nu au un echilibru rational minimal legat de „unde trag o linie decenta intre -eu cred ca e ok si fac bine ce fac- si -ba dar chiar asa idiot sunt, poate ar fi cazul totusi sa nu o fac-„. Si astia sunt mai multi decat credeam eu, in bula mea.
    5. Miroase a scandal de tip J’ai Bistro :))
    6. Unii parinti de pe aici au niste imagini deformate despre „cum e pe afara”, ce inseamna „experiente sanatoase pentru un copil” , ce inseamna si la ce folosesc „norme sociale” si alte notiuni de gen. De asemenea multe din actiunile pe care le descriu unii in comentarii arata de fapt egoismul personal, mascat sub diverse argumente pozitive. Parenting-ul romanesc este minunat :D

    Mentionez ca in general nu am o problema cu zgomotele produse de copii (mai mult ma deranjeaza cand e evident ca zgomotul e produs de o problema si suferinta e evidenta), iar legat de persoanele cu dificultati sunt de partea „suferinda” a baricadei, avand asa ceva in plan personal apropiat.

    00
  61. am vazut si video

    1. Se acord cu bunul simt si dreptul. Ai dreptul sa funezi in locul ala dar e muiala
    sa sufli funul in nas copilului. Ai dreprul sa fumezi la leagane unde se joaca copiii mici dar esti muist ca faci asta si nu poti astepta cateva minute sau ca nu faci 10 pasi mai departe
    2. Discutabil cu turismul cu copiii, iti dau dreptate la partea cu muzeele, nu l-a intreebat nimeni daca ii place ca la activitatile extra, balet. Iarasi, posibil sa nu ai cu cine sa il lasi si vrei sa vezi si tu obiectivul ala. Poate o saptamana ai fost la disneyland, legoland si alte parcuri si vrei 2 ore sa vizitezi Louvre sau cun se scrie sa bifezi checklistul. Nu stii cand mai ajungi singur in locul ala

    La faza cu indienii de 90 de ani si copiii lor care ii plimba sa le ia averea. Cred ca avem experiente diferite. Din outina mea experientacu ei, cultura indiana e diferita, de la accent foarte mult pe scoala, nunti aranjate, zestre cu nu stiu cat aur, pana la regula nescrisa ca dupa ce au muncit afara, la batranete copiii se intorc la parinti sa ii ajute ca sunt in varsta si nu mai pot singuri. La fel cu nora care sta in casa soacrei, nu cred ca are treaba cu averea, e modul lor de a se intoarce sa isi ajute parintii cand acestia devin batrani.

    3. aia cu copilul cu probleme locomotorii, de acord din afara, dar teebuie inteles motivul si din interior. Hai sa iti zic exemplu personal: am venit cu copii in Ro, 30 ore prin avion, opriri multe zile intre escale. Ai zice ca-s un cretin ca i-am adus atata drum. Motivul personal, aveam o ruda (care a murit) si vroiam sa vada copiii inainte de a muri. Ruda era in stare oarecum ok, constienta, mergea doar ca stiam ca nu va mai dura mult, de asta i-am adus cu mine. Din afara ai zice ca sunt un cretin, daca afli detaliile/motivele posibil(sau nu) sa intelegi altfel situatia. De asta zic, pana nu esti in papucii aluia, nu iti poti forma o parere clara.

    In alta ordine de idei, pui mult accent (sau asa mi se pare) pe ce fac altii din jur. Nu zic ca e rau, inseleg un beneficiu, vezi asa nu ca sa eviti sa faci si tu ca atunci cand esti in mijlocul actiunii nu te vezi pe tine. Eu sunt mai cu durere in peleu. Cat timp ala nu e jn pericol pentru mine, familia mea sau altii din jur, poate sa umble si in curul gol cu o coada de matura infipta-n cur ca tot nu-l observ. Observ suedejii care vin sa imi vanda ghiuluri ca au ramas fara bani de mancare saracii dar pe oamenii normali nu ii observ

    00
  62. Am copil de 4 ani. Pana sa apară în peisaj făceam și excursii cu maraton de vizitări și multe ore în mașină, stat noaptea prin aeroporturi.
    După ce s-a născut, am început sa gândesc excursii Child friendly. Întâi bebe style, apoi toddler style.
    Plec de la ideea asta și construiesc în jurul ei. Pana acum mi-a ieșit.
    Am fost la cetăți, muzee, hiking, hidrobicicleta, camping, expoziții, festivaluri (pt copii)…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile