Turismul: am avut servicii bune și nu știam

Stimați reprezentanți ai presei,

Turismul românesc se află într-un punct critic. Lipsa de reacție a Guvernului, în ciuda avertismentelor repetate, riscă să ducă la colaps o industrie esențială pentru imaginea și economia națională. În acest context, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) declară 2026 drept Anul Calității în Turism și lansează un apel public ferm pentru măsuri urgente și eficiente.

Vă invităm să descărcați comunicatul integral al FPTR, disponibil la următorul link: COMUNICAT DE PRESĂ FPTR

Îmi place aia cu “avertismente repetate”. Aham. Când clienții-turiști avertizau turismul că serviciile sunt jenante și se simt jecmăniți, s-a simțit cineva? Sau nu era cazul?

Altfel, mișto asta cu “anul calității în turism”. Purceaua a murit în coteț, dar la anul o prezentăm ca vie și promitem că o să fie gustoasă, ageră și confortabilă.

Le spun eu, dacă nu le-a spus-o altcineva până acum, ați trăit pe inerție și pe vouchere de vacanță. Când turistul are de ales, nu vă alege pe voi, din motive pe care, chiar dacă vi le spune cineva, voi le ignorați.

Litoralul românesc trebuie vândut, dărâmat și construit din nou. Ca la bulgari. Proprietarii români trebuie să plece dracului în altă parte ca litoralul român să mai existe. Dacă vor ține cu dinții de litoral, ca până acum, nu se va schimba nimic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Total de acord cu tine. În România se practică turismul de jecmăneală. Apoi HORECA se miră..

    Comentariu apreciat.2275
    • La anul o sa fie si mai mare jecmaneala ca vor sa-si scoata gaura de anul asta.

      A avut PRO TV un reportaj acum o vesnicie, poate la ‘Romania te iubesc!’, in care prezentau cam cum se intampla turismul la turci.

      Arata ce resort aveau aia, facilitati, agrement, tot ce vrei. OK, frumos, pe final il intreaba pe turc – ok cam in cati ani vreti sa scoateti profit de aici. Si ala spune, ar fi minunat ca in zece ani sa fim pe zero.

      La noi alta e strategia, rupe-l pe turist, agrement zero, mancare expirata uneori de ani de zile, mizerie dar la preturi se bat cu italia si Spania.

      Si inca se mai pastreaza mizeriile alea de tickete de vacanta, in loc sa lase piata sa regleze si se curete mizeria din turismul romanesc.

      Nu merg pe litoralul romanesc sau pe valea prahovei nici daca ma platesc. Nici in delta nu mai merg, au masacrat si locul ala. Daca nu as mai putea sa merg in alte locuri, mai bine as sta acasa decat sa bag un leu in sistemul asta toxic.

      Comentariu apreciat.893
  2. Și mai mult decît atît, și-au bătut joc și de personalul aferent și acum sînt numai necalificați. Pentru că makedonii au confundat turismul cu industria oii (Daea dixit).

    Comentariu apreciat.1722
  3. Problema turismului românesc nu ține doar de serviciile oferite. Atunci când instituțiile statului care ar trebui să reglementeze și să verifice acest sector sunt ineficiente, chiar dacă tu oferi servicii de calitate, eu nu am încredere, pentru că nu există control. Degeaba ai 5 stele dacă conducta de apă uzată se varsă în mare.

    Comentariu apreciat.1057
  4. Face Selly Nibiru ala si daca merge doi trei ani la rand se vor inchide peste jumatate din baruruile si restaurantele de pe litoral.

    Comentariu apreciat.6536
    • Se inchide si Ibiza, tot. Vin cu totii in Halta Costinesti.

      Sunt curios care-i schema. Cand anunta ca publicul larg poate investi in acest proiect.

      Comentariu apreciat.894
    • Am auzit ca deja Bezos vrea sa mai cumpere un yaht din ala de 500 de metri ca sa vina cu el la deschidere.

      Comentariu apreciat.461
    • @Dan poate avem „sansa” sa putem cumpara vouchere valorice cum a mai fost pentru Parcul Dracula. Din pacate nici in ziua de azi nu am reusit sa ajung pe acolo. Oare stie cineva cum este? :)

      Comentariu apreciat.370
    • @Dan – fix asta ma gandeam si eu. Ce a prezentat el acolo sunt sute de milioane de euro ca si investitii. Am vazut ca zicea la Andi Moisescu ca sunt 50 de milioane, ca e all in, ca nu are cum sa nu iasa. 50 de milioane sunt cladiri de birouri in Pipera, daramite statiune cu cel mai mare club din lume. Sunt 100% sigur ca urmeaza obligatiunile nibiru.

      100
  5. Le urez succes celor cu afaceri pe litoral, eu nu mai cotizez de ani de zile. Noi sa fim sanatosi!

    Comentariu apreciat.963
    • După ’89 am fost de 2 ori pe litoral în interes personal, turist privat. După a 2-a intoxicație la restaurantele cu ștaif am jurat că nu mai calc pe acolo. La anul se fac 20 de ani de atunci.
      Adriatica, Mediterana, Ionica, Liguriana sunt mări splendide, curate și cu operatori în turism profesioniști. Așa că am unde merge.

      252
  6. 1 – O parte nu au mai venit de frica înrolării. Nu contează motivația, au încercat un an altceva. Nu toți or să revină pe litoral.
    2 – Schengen. Nici incendiile, nici inudațiile nu mai sperie pe nimeni. În Tulcea 700 de hectare de stuf au ars și noi aveam un elicopter. Umblă zvonul că Paul a plâns și a mers să se roage la mănăstiri în Bucovina. Au plâns icoanele.
    3 – Autostrăzi. Încă vreo două, trei petice. Am văzut numai numere de Dolj și Gorj spre mare. Probabil să bifeze că au ajuns că bagaje și oameni nu prea aveau.

    Nici o stațiune din Bulgaria nu s-a construit peste noapte.
    Nu văd cum or să recupereze turiștii.
    Nici turiștii nu cred că sunt mai interesați sau că îi pasă cuiva.
    Până și comentariul acesta e mai mult de formă și de exercițiu argumentativ.

    Indecis. Tu ce zici?2482
    • M-a distrat asta cu „frica înrolării”. Tu crezi că ăia, care cred în înrolare de pe TikTok, au bani să meargă la hotel pe litoralul românesc?

      Comentariu apreciat.946
    • Nu contează ce credem noi.
      Motivația până acum era să mergi pe litoral să faci videocall să te plâni rudelor rămase acasă. Acum se vor plânge din altă parte.
      Mergeau pe litoralul românesc tocmai pentru că era scump și aveau tichete.
      Uităm că 5,3 milioane au votat George/AUR.
      Oamenii ăștia nu au dispărut după alegeri.

      Indecis. Tu ce zici?1929
    • nu mai navaliti in august pe sosele cu masinile inchiriate si nu mai aglomerati dedemanul, ca va inroleaza! in spv.

      Indecis. Tu ce zici?246
  7. „Vom asigura, inclusiv prin servicii suplimentare, o experiență unică pentru turiștii noștri, cu un raport corect calitate-preț.”

    Forta, d-abea astept!

    Comentariu apreciat.820
    • Deci doar amenintarea falimentului ii poate determina sa ofere (la nivel declarativ) servicii cu un raport calitate-pret corect.

      Comentariu apreciat.621
  8. Eu nu mă bucur că se duce naibii turismul în România. La fel, nu m-am bucurat deloc la faza cu eliminarea voucherelor. Pentru că asta-i va face pe mulți să-și depășească lenea și pragul ăla de confort și să facă un extra efort să meargă prin alte țări. Și să ”pârjolească” locuri care mai sunt încă decente. Îmi convenea litoralul românesc plin, nu dădeai de ei în altă parte.

    Înainte să vă vă indignați, mergeți pe un traseu montan din România și pe unul din afară și numărați pungile de chipsuri și pet-urile. Nu mai zic de comparații între plaje.

    Comentariu apreciat.7613
    • Mai sunt pet-uri pe trasee? Daca da, unde? Ca atunci merg pe acolo sa imi scot motorina

      Comentariu apreciat.443
    • NOU
      #20

      Voucherele și gratuitățile, în general, (chiar și biletele de tren pentru studenți) duc la degradarea serviciilor. Cei care primesc gratuități nu sunt în stare să aprecieze ce primesc, ci, ca niște giboni ce sunt, distrug. Erau reportaje în anii anteriori cu unii hotelieri care se plângeau de dezastrul lăsat în urmă de cei care mergeau cu vouchere, dar nici unul nu îndrăznea să nu îi primească pentru că erau venituri sigure.

      Iată un reportaj de anul trecut: (https://stirileprotv.ro/stiri/travel/litoralul-luat-cu-asalt-de-turistii-cu-vouchere-de-vacanta-topul-statiunilor-unde-s-au-cheltuit-cele-mai-multe-tichete.html) „Hotelierii recunosc că voucherele reprezintă în fiecare an un suport important și că litoralul ar arăta mult mai pustiu fără acest ajutor.” Și ei recunosc că fără vouchere nu ar exista, deci nici nu au motive să își îmbunătățească serviciile. Iată, anul ăsta chiar arată mult mai pustiu litoralul

      Comentariu apreciat.500
  9. In primul rand noi nu depindem de turism ca alte tari, nu avem cum si de ce sa concuram Grecia, daca ne referim la turismul estival.

    Turismul trebuie sprininit de stat doar in zonele in care nu exista alternativa si Constanta nu e judetul care nu are alternative. Mai bine termina autostrada aia in Moldova sa mearga bucuresteanu’ la relaxare pe weekend, de exemplu…

    Deci eu as lasa HORECA sa moara si sa o ia de la capat bazat pe nevoie, nu doar pe niste vise din trecut cand mergeai pe litoralul romanesc fiindca nu aveai unde.

    Nibiru, daca va avea succes, va fi o solutie pentru tineret, va musca din publicul Costinesti/Vama dar nu va fi pentru familii si aia care sparg bani multi prin destinatii exotice.

    Comentariu apreciat.605
    • pe autostrada Moldovei, bucuresteanu’ o sa mearga la soacra-sa la Vaslui

      Comentariu apreciat.604
    • Da cu ce v-am greșit sa ne trimiteți toți miticii aici? Ii avem și pe ai noștri, nu ne mai trebuie alții.

      Indecis. Tu ce zici?2312
    • cand va fi gata autostrada mpldovei, bucuresteanul nu se va duce la doacra-sa la vaslui… va locui acolo si va face naveta zilnica la munca.

      ca tot 2 ore face si din chiajna, bragadiru, popesti acum, mare diferenta n-ar fi, doar ca ar trai in mediul lui natural….

      223
  10. În fiecare an speram la ceva calitate si in fiecare an cei care se risca sa meargă „la noi” (mulțumim idealiștilor cu speranța nemuritoare care o musca pentru ca noi restul sa n-o mușcam) și-o iau de la HORECA.

    Dap, mi-e mila de ei si mi-e mila si de cei noi care își deschid ceva in ideea ca ei o sa facă ceva si mor înainte sa primească primul client.

    233
  11. Nu am mai fost in statiunile de pe litoralul romanesc de peste 25 de ani. Si nici nu o voi face curand.

    Indecis. Tu ce zici?3718
  12. Intr-o alta postare pe care am citit-o recent, un patronacle de pensiune/hotel din Baile Felix se plangea ca statul ingroapa turismul romanesc prin scaderea valorii voucherelor de vacanta de la 1600 la 800, dar sa vedeti care era logica acestuia – zicea ca daca ar fi ramas 1600 de lei, o familie/cuplu ar mai fi pus 800 de lei(deci in total 4000) si astfel familia putea sa isi achizioneze un sejur de 5 zile in acea destinatie spectaculoasa, unde singurul lucru pe care-l poti face e sa astepti sa treaca sejurul si cam atat, ca nu exista niciun fel de alte activitati de agrement. Si sa nu mai vorbesc de conditiile cazarilor existente.

    Si pe partea cealalta, te poti duce la oricare dintre vecinii nostrii(unguri, bulgari, sarbi) si sa te bucuri de o experienta net superioara din toate punctele de vedere.

    La fel ca si clasa politica, si turismul, ca si alte industrii au nevoie de un hard-reset, doar ca nu stiu cine si cum o sa il dea

    Comentariu apreciat.654
    • @Gabriel22, turismul nu merge dintr-o multitudine de motive, care mai de care mai complexe. Eu ziceam de astia care nu au platit un salariu (macar pe ala minim) in viata lor dar stiu ei cat trebuie sa fie pretul la bere in ROmania. Ca in Grecia marca banul fara sa clipeasca.

      Indecis. Tu ce zici?632
    • NOU
      #29

      @ioppo
      Dacă eu iau berea din supermarket cu 5 lei (din care scădem TVA pe care îl plătesc tot eu), mă aștept ca la restaurant să dau undeva la maxim maxim 10 lei. Pentru berea aia, restaurantul nu face aproape nimic. Luând sute/mii de doze, garantat le ia mai ieftin, TVA-ul pe care îl pune tot eu îl plătesc. Sunt de acord că la restaurant trebuie să se plătească chelneri, bucătari, la curățenie, curent, gaz, chirie etc, dar nu trebuie să facă asta din berea pe care o cumpăr eu. Mâncarea brută (negătită) o plătesc tot eu + TVA, băutura o plătesc tot eu + TVA. Etc. Nu poți să îmi dai cu 15 lei berea pe care eu o iau cu 5 lei de la supermarket și să mai ai pretenția să fiu solidar cu tine.

      Comentariu apreciat.568
    • Eu nu sunt de acord…am calculat-o pe toate părțile și nu reușesc ca 1600+800=4000

      Indecis. Tu ce zici?825
    • NOU
      #31

      @Dark_Age
      Ambii sunt bugetari 1600*2+800 = 4000

      Comentariu apreciat.391
    • @ioppo, ma doare la 2 metri cate salarii platesc patronii de restaurante si ce sacrificii fac, saracii. Domeniul asta nu e esential pentru economia romaniei sub nicio forma, deci nu are de ce sa schelalaie dupa atatea interventii din partea statului. Reducand la absurd, chiar daca ar disparea HORECA total si turismul ar fi 0, nu moare nimeni. Dar nu cred ca riscam asta, e plin de restaurante, poate chiar mai multe decat ar putea sustine piata.
      Clientii nu sunt chiar atat de irationali (si s-a vazut instant cand s-au micsorat voucherele). Exemplul cu berea e perfect. Accept fara discutie sa dau 20 lei pe o bere la o cabana in varf de munte unde e urcata cu magarul (ca turismul nu e doar in alea 2 luni pe an pe litoral), dar nu pot sa accept 20 lei pe o bere la Sinaia sau Mamaia, unde e supermarketul peste strada. Cine nu intelege asta poate inchide poarta si se poate apuca de cultivat cartofi, ca nu il plange nimeni. Nu e scris ca un drept inalienabil in constitutie ca trebuie sa supravietuiasca toate barurile, restaurantele etc.

      Comentariu apreciat.685
    • “ Sunt de acord că la restaurant trebuie să se plătească chelneri, bucătari, la curățenie, curent, gaz, chirie etc, dar nu trebuie să facă asta din berea pe care o cumpăr eu.”

      Da’ de unde, daca nu esti de acord? Face patronul asa o rugaciune si puff, se achita salariile, curentul, gazele, chiria si impozitul?

      Indecis. Tu ce zici?1624
    • @ioppo
      Poate daca nu iti permiti ca patron sa platesti un salariu decent atunci poate nu trebuie sa fii patron sau iti angajezi familia in afacerea ta si te intelegi tu cu ei.Iar asta cu salarii decente este valabil pentru toate domeniile de munca din Romania.

      192
    • Boss, deci vrei sa spui ca dintr-o bere vanduta la suprapret nu se pot achita toate astea?
      Eu zic ca si dintr-o bere vanduta la un pret decent se poate face fara nicio problema lucrul asta. Horeca la ora actuala face japca in mod continuu, deja de aproape 10 ani.
      Am facut un mic calcul, cat de cat relevant, zic eu. Am adaugat patru tari care au iesire la mare si l-am pus pe ChatGPT sa-mi faca un tabel cu pretul berii pe plaja in fiecare tara si cate beri isi poate permite o persoana cu salariul mediu pe economie in fiecare.
      Rezultatul, deloc surprinzator, il ai mai jos:

      Țară | Salariu mediu net lunar (€) | Preț bere (plajă normală) | Nr. beri/lună
      –––|––––––––––|–––––––––-|–––––-
      România | 1.000 | 2,6 | 385
      Spania | 1.950 | 2,0 | 975
      Franța | 2.600 | 5,0 | 520
      Italia | 2.000 | 2,8 | 715

      Comentariu apreciat.261
  13. Comunicatul arata ca sunt pe aratura. Ei nu inteleg ca in 2025 nu mai poti sa vii ca si in 1990.

    10
  14. Eu am o idee super inovativă, horeca scad prețurile la jumate sau la o treime din cat sunt acum și îmbunătățesc serviciile la nivelul oricăror altor țări. Și poate se apucă și mai plătesc și taxe și își plătesc și tratează angajații ok.

    Comentariu apreciat.734
    • O reducere cu 40% mi se pare sustenabila pentru majoritatea barurilor / restaurantelor / teraselor.
      Cumperi berea cu 4 lei si, in loc sa o vinzi cu 20 de lei, o vinzi cu 12 lei.
      Eu in loc sa trag de 2 beri pentru 1-2 ore, beau 4 beri in acelasi timp.

      Per total, ai acelasi profit, dar te asiguri ca eu voi veni de 2 ori mai des la tine la terasa.

      Comentariu apreciat.922
    • @Andrei G pe o bere de 0.33 iti cer unii 30 de lei pt ca e „experience”, de preturile la burgeri nu mai zic nimic pt ca nu m-am mai interesat, intr-o vreme iti cereau si 70 de lei

      Comentariu apreciat.502
    • @Andrei G: interesanta parerea ta despre cum sa isi faca unii afacerile pe banii lor. Aceeasi abordare o ai si in Grecia cand dai 6 euro pe o halba de bere la terasa?

      Eu as zice ca poti trai cu 40% mai putin salariu, ce zici?

      Indecis. Tu ce zici?1378
    • Pai eu zic ca AndreiG nu se pricepe ca uite ce bine merge turismul
      @ioppo😎

      Comentariu apreciat.272
    • Ioppo: depinde unde în Grecia. Am băut în Salonic, in centru cu 12 lei, bere artizanală de la ei. Pe lângă bere au adus și apă..că na, așa fac ei și câte un păhărel de ouzo. La fel, mâncat 3 persoane la „The Greek” in Salonic (search it) și am dat 256 de lei pe muuulta mâncare, 2 pahare de vin și 3 beri.

      Ai noștri încearcă să te ardă la chestii simple. Chestia e că oamenii s-au prins că un cartof și o ceafă de porc nu pot costa 45 de lei. Nici berea de 4 lei la market nu are cum sa coste 20-30 orice cârciumă fancy ai avea. Lumea ar plati dacă într-adevăr ar fi experiență, ar simțit că merită. Dar, my friends, când vinzi chestii regular, în cârciumă regular dar la preturi de Michelin, lumea incepe să vadă că ești doar unul care încearcă să se îmbogățească rapid. Și asta e bine…lumea incepe să treacă peste chestiile de statut și ar vrea ca banul ăla muncit sa fie respectat.

      Eu cred că cine are puterea să investească acum in cârciumi cu preturi normale o să facă bani la greu.

      Și nu vorbesc de cârciumi high class, de locuri care merita multi bani. Zic de faptul că oricine deschide acum ceva, are impresia că lumea ii e datoare să cumpere căcaturile lor la supra preț. Cum sunt aia doi de au deschis ceva cu pofta inimii prin București și vând cartofi cu cașcaval și ceva carne la 52 de lei. Și se mira că îi la lumea la pla. Mbine, au clienți pe puștanii aia de trăiesc pe banii părinților…dar cât timp?

      Comentariu apreciat.612
    • Conform meniului pe google o bere la the Greek Thessalonik este 3,5 euro la halba și 4,3 euro la sticla…deci nu-i chiar așa ieftin. Faza că ai fost in concediu, te-ai simțit bine, percepțiatia ti-afost alterata. Acolo nu te uiți la bani că nu mergi sa mănânci în camera de hotel așa cum propun unii prin comentarii.

      716
    • Grigore: Nu la the Greek am băut berea cu 12 lei. Nu mai știu cum ii zicea dar era mai „încolo” un pic. Ce voiam să spun cu „The Greek” e că, la ~aproximativ 250 de lei, 3 persoane mănâncă și beau bine, servirea e impecabila…little extras alea de la greci la locul lor(acolo a fost niste salata de vinete, tirocafteri(mi-e lene sa caut cum se scrie) și încă ceva.) Plus cate un ouzo. Și nu, nu mi-a fost alterata percepția pentru că mă enervează dau 30 de lei pe o bere oriunde as fi. Cât pe ce sa fac infarct în Bruxelles când am văzut că berea pleacă lejer de la 7 euro :)).

      In alta ordine de ei: Am făcut turul Balcanilor: Bulgaria-Macedonia de N-Albania-Grecia. Și peste tot am găsit servicii mult mai bune, preturi bune vs. calitate chiar și în zonele mai „de fițe”. Anul trecut am inclus in tur și Serbia, Kosovo, Croația, Muntenegru…și a fost la fel de bine. 2 săptămâni, ~3000km au costat cam 3500 lei de persoană: cazare, transport cu mașina personală, mâncare bună, și băut la greu aproape zilnic. Ce faci in Romania cu 3500 de lei? Stai 3 nopți în Navodari și faci…nimic.

      Ei, de ce a ama duc la își bată joc de mine un „antreprenor” roman. Doar ca sa salvez industria pe banii mei. Nu, merci

      Comentariu apreciat.311
    • ioppo

      Mancati-as gura ta, cand te vad cum compari mere cu pere, imi aduc aminte de ce am decis sa nu mai calc pe la voi de ani de zile.
      Comparatia asta, 6 euro in Grecia vs. 3 euro in Romania, e exact cum fac politicienii romani care scot cifre din palarie ca sa para ca au dreptate.
      Hai sa lamurim ceva: 6 euro pentru o bere in Grecia nu e chiar real. In general, pretul e intre 4 si 5 euro, depinde de locatie. Si, culmea, in locuri super frecventate, gen Thassos sau Rhodos, gasesti si la 3–4 euro.
      Asta ca sa nu zic ca in termeni de putere de cumparare, cum se face corect de altfel comparatii de genul asta, 6 euro in Grecia e cam cat 3 in Romania .
      Va doresc faliment cat mai rapid si sper sa vina altii care sunt cu picioarele pe pamant, in locul vostru. Poate atunci mai punem si noi din nou piciorul pe litoralul romanesc.
      Pacat ca plinul pe spatele fraierilor deja vi l-ati facut….

      231
    • Lăsați berea uitați-vā ce prețuri au jegurile de români la apă sau, mai rău, zoaia aia căruia îi spun limonadă.

      191
  15. Cand purceaua e moarta si ei o tin la perdea sa mai primeasca pensia in continuare…

    Comentariu apreciat.510
  16. De curiozitate i-am cautat pe semnatarii petitiei si arata fix cum va asteptati:
    – unul zici ca e Dean Noris de pe Temu (politistul ala chel din Breaking Bad care ramane paralizat la un moment dat, nu Mike, celalalt), genul de falcos care iti latra un „iesi afara jigodie” daca ii ceri 100 de lei marire
    – altul are moaca pe care v-o imaginati cand auziti expresia „valutist anii 90”
    – ultimul pe lista aia e genul de capatanos gusat care te ia mieros vreo ora sa iti povesteasca cum ar da el salarii mai mari, dar anul asta a fost unul prost, nu a reusit sa isi schimbe iachtul, si pana la urma te plictisesti tu si o lasi balta

    Comentariu apreciat.583
  17. Eu am fost si pe litoralul romanesc 1-2 week end uri pe an mereu.
    Cam in aceleasi locuri.
    Preturi la vinul imbuteliat si la peste / fructe de mare cam la fel ca unde am fost si in Grecia. Clar calitatea mancarii mai buna acolo.
    La sezlong e discutabil, in general mai ieftin in Grecia, dar au fost locuri unde am dat si 40 de euro(2 persoane).
    Overall vacanta in Grecia, dar 1-2 week end uri pe an le petrec cu drag si la noi.

    Indecis. Tu ce zici?1030
    • Și eu mă duc cu drag la noi, în Poiana Brașov, aproape în fiecare weekend din iarnă.

      Bine, eu stau în Brașov, urc cu schiuri de tură și am în rucsac sandwich.

      Altfel ‘dragul’ ăla ar dispărea, de care ori mă duc la restaurant îmi face gaură în buzunar.

      Comentariu apreciat.485
    • 8-10 euro sezlongul in Spania. Langa malaga.

      162
    • Daca langa Malaga este Benalmadena sau Torremolinos, prefer la noi. Este o bazareala si plin de cercopiteci britanici care se comporta ca pe stadion.

      122
    • Eu NU mă duc cu drag la noi, plin de taranoi prosti si necivilizati, atat in tabara patronilor cat si in tabara turistilor, se merita unii pe altii.

      102
  18. Anul trecut, in parcul de distractii din Saturn. 3 minute pe saltea gonflabila, sa sara copilul, 25 de lei.
    Salteaua/ castelul gonflabil era intr-o mare de noroi, ca plouase. Nu aveai cum sa urci copilul decat daca il aruncai de la vreo 2 metri. Un stimat cetatean statea si urla la copii sa nu ii murdareasca pretioasa instalatie.
    Aveam cazare platita 6 nopti, am plecat dupa doua.

    Comentariu apreciat.732
  19. 3 despre turism:

    Munte – am stat intr-o statiune de munte vreo 5 ani la rand,iarna, intre 2 si 4 luni. In weekend si vacante era ceva agitatie. In timpul saptmanii daca era si viscol,era iarna ca pe vremuri. Gol,vant si frig.
    Lucrurile au evoluat,turistii au nevoie de conditii,au bani sa plateasca mancare,cazare spa si bineinteles skipass. Dar din pacate avem doar pseudo statiuni de munte. N-am fost in stare sa avem o statiune cu 5000 de locuri de cazare,100 de km de partii si instalatii. Nu mai vb de un spa. Drumuri?
    La preturi suntem inca bine,raport calitate pret. Iti faci cu 400 de euro 5-6 zile la ski in tara. Dar pe niste damburi,nu pe munti adevarati ca la noi nu se poate. Taiem paduri pentru lemn,da doamne feri sa putem taia 100 de hectare sa facem inca 4 partii…
    Uite,la Predeal te dai jos din tren si la 15 min la pas esti pe partie. De ce nu avem 10 scaune acolo,40 de km de partii si iarna trenuri din Bucuresti la 15 min cu 10 vagoane?

    Mare – huh,tin minte si Vama de acu 25 de ani si Costinestiul si Navodari. Daca la Navodari Mamaia se putea face ceva extraordinar,ne am alea cu ce stim. Blocuri in blocuri. Macar de faceau autostrada pana in Mamaia.
    Pe partea de mancare,daca cauti putin,poti gasi. Eu in ultimii ani am fost la noi la mare. Si da,am mancat bine,la preturi bune. Recomand restaurantele turcesti din Constanta. Trec peste greata ospatarilor,ca e deja ceva natural. Ii ard la bacsis. Pe pescaresc la Matei si in 2 mai. Plus puncte gastronomice.
    A si sezon scurt. 2 luni jumate. N-au foat in stare sa faca un spa,niste bazine sa mergi naibii si iarna.

    Orase – da,stau in unul turistic. In top 5 din tara,pe locu 4 sau 5 cred. Se bat autoritatile cu caramida pe piept la orice eveniment cu cat a produs economia locala,da asflatul de pe bulevardul central e execrabil. Au doar planuri,nimic concret. Dar au deja traditie in cateva evenimente mari,le tot fac,turistii vin,de ce sa investeasca sau sa schimbe. Horeca? O gluma. Vin prieteni si ma intreaba unde sa mance,ii trimit la ceva spelunca la 20 de minute de centru. Preturi exorbitante (la 5000 de euro chiria la 100-120 mp) intelegi de ce e o bere 20 de lei si apa 14.

    Concluzia,ne sabotam. Vara plecam cu miloanele la greci,turci si egipt si iarna austria si franta. Miliarde care ar putea rula in economia locala.

    Indecis. Tu ce zici?2211
    • Sper sa-i iasa la Selly cu planeta lui. Si sper sa faca o statie,moderna,cu peroane,tot ce trebuie si sa opreasca toate trenurile acolo. Si sa isi cumpere si un tren cu care sa penduleze de 30 de ori pe zi intre Constanta si Mangalia. Sa plimbe turistii intre statiuni.
      Ce naiba,is 45 de km intre ele. Succes tinere!

      209
    • Matei ala pescaresc o sa ajunga exact ca On Plonge din portul Tomis.

      24
  20. NOU
    #58

    Nu am mai avut incredere in turismul din Romania din după amiaza cand am auzit că geamul de la apartamentul mirilor la hotelul din centrul urbei e inchis cu prosoape asezate pe exterior.
    Bine ca nu știam atunci că niciodată nu se schimbă cearceafurile in cameele inchiriate pentru `tranzit`

    85
  21. Romanul gandeste: „Azi il fraieresc pe asta, maine pe ala, ….etc.”
    Altul gandeste: „Azi il castig de client pe asta, maine pe ala, …etc.”

    Problema e ca in primul caz se termina repede fraierii.

    Comentariu apreciat.301
  22. Ce se întâmplă pe litoral este rău, dar până la litoral trebuie să mergi pe A2, unde zilnic se fac filmări la „Final destination”, așa că într-un mod complet absurd: dacă nu te omoară cineva pe A2, te bucuri că ai ajuns pe litoralul românesc :))

    132
  23. „industrie esențială pentru imaginea și economia națională”
    Ok, boss!
    Ceva cifre? Date?
    Nu, doar cereri de scutiri.

    Pentru cine are chef de statistici:
    – INS publica contul satelit de turism, cu ultima statistica publicata in 23.12.2024 pentru anul 2022.
    – cea mai mare contributie la PIB a turismului a fost in 2019 cu aproape 3%
    – cheltuieli turism receptor – 6 miliarde lei
    – servicii de cazare – 2 miliarde lei
    – servicii de servire a mancarii – 1,5 miliarde lei
    – servicii de transport aerian – 115 milioane lei
    – cheltuieli turism emitor – 17 miliarde lei
    – servicii de cazare – 3,5 miliarde lei
    – servicii de servire a mancarii – 7,7 miliarde lei
    – servicii de transport aerian – 782 milioane lei
    Turismul receptor e turismul ce vine in Romania din alte state.
    Turismul emitor e turismul ce pleaca din Romania in alte state.

    Am pus datele ca sa putem compara turismul intern cu cel extern, ca sa avem o idee despre diferente.
    In turismul extern se cuantifica doar sumele platite:
    – agentiilor de turism
    – tour operatorilor
    – altor servicii de rezervare
    Nu Booking, nu AirBNB, nu calatorie pe cont propriu.
    Iar datele sunt bazate pe o cercetare statistica.

    Apoi putem vorbi de turismul intern, efectuat de cetateni romani in Romania.
    – cheltuieli turism intern – 70 miliarde lei
    – servicii de cazare – 14 miliarde lei
    – servicii de servire a mancarii – 23 miliarde lei
    – servicii de transport aerian – 3,7 miliarde lei
    – servicii de transport rutier – 10 miliarde lei
    Datele de mai sus se aduna cu datele de la cheltuielile cu turismul receptor.

    Concluziile mele la toate datele insirate sunt:
    1. Turismul intern reprezinta aprox 25% din ce cheltuie anual romanii pe turism.
    Restul de 75% din cheltuielile efectuate de romani pe turism sunt efectuate in afara tarii.
    2. Ia mai plimbati ma ursu, astia din „industria dă turism mioritică”.

    60
    • adica tu vezi, din calculele tale, ca romanii dau 3x mai multi bani in strainatate decat in interior si zici ca nu ar trebui sa se faca nimica? Sau cum?

      11
  24. Cea mai faina vacanta din viata mea a fost in Amsterdam. Nu am mai fost pe litoralul romanesc sau la munte in Romania din anii 1990-2000. Apa am vazut in Olanda si munte in Austria. Pe banii mei eu decid unde merg. Nu turism la suprapret cum e aici.

    41
  25. Abia am venit din Grecia, iata preturile:
    – berea la sticla de 500ml 4-5Eur (21-26lei), berea este rece si este servita in pahar rece
    – limonada de casa 2.5Eur (13lei)
    – fresh de portocale 4Eur (21lei)
    – apa plata este ieftina la taverne, sticla de 1L sau 1.5L costa 2Eur (11lei)
    – salata greceasca 8-9Eur
    – fel principal de mancare gatita (musaca, ardei umpluti, dovlecei umpluti, frigarui, gyros) 9-11Eur
    – burgers 11-15Eur
    – portiile de peste, caracatita, calamar, alte fructe de mare 10-20Eur

    Asa ca HORECA de la noi, cea care vinde cu 14lei sticla de apa la 330ml si 23-25lei limonada, poate sa planga mult si bine. Dupa doua saptamani de mancat la tavernele din Grecia o familie de 4 persoane isi scoate banii de motorina din diferenta de pret la bautura.

    71
  26. La orice articol despre turismul in ro, fie mare sau munte, sunt destui cititori/scriitori ce au ‘placa’: „nu am mai calcat pe acolo de 15-20-25 de ani, nici ca ma mai duc”. Si nu imi dau seama cum poti sa ai opinii pe niste chestii traite pe vremea cand Iliescu era in putere si noi nici nu gustasem nectarul uniunii europene. Cred ca sunt aceeasi oameni care din intamplare ajung pe la fetesti si se opresc la bariera sa plateasca cash, desi sunt n+1 modalitati de a achita taxa aia. Da, unele cazari sunt praf. Unele restaurante sunt praf. Posibilitati reduse de distractie extra. Dar hai sa ne dam cu parerea si dupa experiente personale si nu doar de la stirile protv.
    Si mie mi se pare mult 400 lei un sezlong in mamaia, dar nu e locul meu acolo. Nu sunt revoltat ca „e scump, sa moara patronii!”. Stau linistit si pe unul de 30 lei. Ma deranjeaza ca dau 15 lei pe o apa la 330/500 la un restaurant normal, dar nu e ca si cand beau 10 ape pe seara sa incep sa ma gandesc ca m-au facut aia de 100 lei. Nu inteleg cum se buluceste o mare masa de oameni in Eforie Nord/Sud pe la ‘particulari’, cand la aceeasi bani (sau mai ieftin) poti sa stai la hotel. Asta este, suntem diferiti ca oameni, cu dorinte diferite si cu perceptii diferite a ce „ne place”.
    Revenind la autorul articolului: uita-te un pic pe google maps la statiunile vechi ale litoralului. Si gandeste-te daca dispare un hotel, ai avea loc sa faci altul in loc (la standardele dorite-moderne) cu parcare si cu piscine si alte nebunii de distractie? Aaa nu merge cu unul ca nu e loc. Cate ne trebuie? Cumularea a 3-4 loturi? Bun! Sa spunem ca 3-4 proprietari actuali se lasa convinsi sa vanda. Cine e magnatul care sa cumpere? Ca ieftin nu va fi. De fapt magnatii, ca ne vor trebui cateva zeci de astfel de persoane/companii potente care sa cumpere atat de mult si sa construiasca atat de mult. Iar apoi, daca intr-o statiune vor fi 5 mega complexuri, nu cumva se creeaza un monopol, deci control strict al pretului de cazare? Ca na, banii aia investiti poate ii vrei inapoi intr-o perioada rezonabila de timp. Si oare pot fi recastigati in conditiile in care sezonul in romania are doar 6 saptamani?

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Decathlon.