Trump și norvegienii

Probabil că ați auzit de declarația președintelui american, Donald Tump, că SUA n-ar trebui să mai primească emigranți din țări de rahat gen Haiti sau alte țări africane și poate ar trebui să primească mai mulți din țari ca Norvegia.

Pentru că e coadă de norvegieni care vor să trăiască într-o țară mai de rahat ca a lor, unde venitul pe cap de locuitor e cu vreo 40% mai mic, învățământul e prost și pe bani, sănătatea e pe bani foarte mulți și, în general, calitatea vieții e mai proastă decât în țara lor.

OK, e frig, dar când te uiți la știrile de seară, parcă nu e așa rău. Mai bine să fie frig decât sărăcie, crime, șomaj, crime, idioți, săraci, crime și un președinte tâmp.

trump_2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Alec Baldwin e chiar mai tare decât Trump :)

    https://www.youtube.com/watch?v=H9wMNxbQM-4

    00
  2. Ai uitat sa mentionezi ‘crime’

    00
  3. Articolul asta imi seamana cu un ciclu de emisiuni de la TVR de pe vremea lui Ceausescu unde ni se aratau homelesi, drogati, etc., din iadul capitalist, asta in contradictie cu raiul socialismului dus spre cele mai inalte culmi, spre visul de aur al omenirii, comunismul.

    Deci, cateva mici consideratii:
    – poate ca invatamantul e prost in SUA, dar profesorii de la Harvard, Stanford , MIT, Yale, Columbia, Berkeley, cred ca sunt mai bine platiti decat cei de la Universitatea din Oslo
    – poate ca sanatatea e pe bani si mai proasta in SUA, dar doctorii sunt sigur mai bine platiti ca in Norvegia.
    – poate ca din Haiti si Africa nu migreaza mari profesori, doctori si alti specialisti, spre deosebire de migratia dinspre Europa
    – poate ca statistic, venitul pe locuitor e in SUA mai mic cu 40% ca in Norvegia, dar la decalajul asta cred ca contribuie mult veniturile fratilor de culoare ale alora din Haiti si Africa. Si la infractionalitate e la fel
    – poate ca prin oprirea migratiei negre face ca tocmai decalajul asta sa nu mai creasca.
    – poate ca Trump nu e chiar asa tamp cu crezi tu.

    00
    • @Alin doua paragrafe

      „– poate ca invatamantul e prost in SUA, dar profesorii de la Harvard, Stanford , MIT, Yale, Columbia, Berkeley, cred ca sunt mai bine platiti decat cei de la Universitatea din Oslo”. Sincer, nu stiu cat de bun e invatamantul in SUA sau Norvegia, doar comentand pe ce ai scris, zi-mi tu te rog ce legatura vezi intre pretul cu cat e platit un profesor si calitatea invatamantului.

      „– poate ca sanatatea e pe bani si mai proasta in SUA, dar doctorii sunt sigur mai bine platiti ca in Norvegia.” Iarasi, nu stiu de Norvegia dar zic de ROmania. Banuiesc ca stii nu, ca de exemplu, medicii romani care tocmai au sosit in SUA nu pot practica medicina in SUA pana nu echivaleaza studiile, ca practic nu sunt mai deloc recunoscute studiile din Romania pe medicina si ca practic trebuie sa mai dai niste step-uri (examene, dar inveti ani ca sa le dai, practic, cumva, reiei facultatea de medicina in SUA, banuiesc ca nu gratis o faci)? Asta ca sa echivalezi medicina fix pe aceasi specializare (sa zicem chirurg), ca daca vrei sa schimbi specializarea tre sa o faci de la zero. Adica mai inseamna niste ani buni pana sa poti profesa.
      Acum, repet, nu stiu cum e cu Norvegia, dar am dubii ca exista o lista de tari pentru care SUA zice „Pentru UK si Norvegia, recunoastem tot, doar veniti”

      00
    • OK, sunt platiti mai bine. Si?
      Ce faci cu mai multi bani? Instalezi mai multe sisteme de securitate, dai banii pe bodyguarzi, pe masini mai mari, mai puternice si eventual blindate?
      Sa nu uitam modurile diferite de cultura si pe ce cheltuie fiecare banii (era intr-un articol tot la zoso pe blog cum ca italienii si francezii dau bani pe o masa buna sau unvin bun, iar americanii pe o masina scumpa).
      Iar sistemul de invatamant din tarile nordice este deja recunoscut ca fiind cel mai bun din lume si inca lucreaza la el sa il imbunatateasca.
      Pentru cei care vor sa stie mai multe, recomand filmul lui Michael Moore – „Where to invade next”

      00
    • Cu alte cuvinte, daca cineva arata o situatie mai naspa in US, e clar un comunist care vrea sa denigreze capitalismul. Misto gandire ai. Simpla.

      „poate ca invatamantul e prost in SUA, dar profesorii de la Harvard, Stanford , MIT, Yale, Columbia, Berkeley, cred ca sunt mai bine platiti decat cei de la Universitatea din Oslo” – 350 de meleoane de oameni nu sunt reprezentati de 6 universitati. Da, alea sunt top, dar un mic procent ajung la ele. Also, universitatile nu sunt tot invatamantul si pot sa iti spun sigur ca invatamantul preuniversitar in US, comparat cu Europa de vest, e de rahat.

      „poate ca sanatatea e pe bani si mai proasta in SUA, dar doctorii sunt sigur mai bine platiti ca in Norvegia.” – deci servicii de mai proasta calitate pentru mai multi bani? Destepti doctorii astia din US.

      „poate ca statistic, venitul pe locuitor e in SUA mai mic cu 40% ca in Norvegia, dar la decalajul asta cred ca contribuie mult veniturile fratilor de culoare ale alora din Haiti si Africa. Si la infractionalitate e la fel” – ai o parere mult prea buna despre nivelul de trai si veniturile albilor din Rust Belt.

      „poate ca Trump nu e chiar asa tamp cu crezi tu.” – e mai putin tamp decat oamenii care l-au votat sperand ca ar fi mai putin tamp decat pare.

      00
    • @MP :)

      Da, argumentul cu filmul tovarasului Michael Moore e suprem.

      @Cristi
      „Sincer, nu stiu cat de bun e invatamantul in SUA sau Norvegia, doar comentand pe ce ai scris, zi-mi tu te rog ce legatura vezi intre pretul cu cat e platit un profesor si calitatea invatamantului.” – pai in primul rand textul era scris in contextul in care Zoso se intreba de ce ar migra norvegienii in SUA. – pentru ca specialistii sunt mai bine platiti in SUA; iar la legatura intre cu cat e platit un profesor si calitatea invatamantului – e o discutie mai lunga
      „medicii romani care tocmai au sosit in SUA nu pot practica medicina in SUA pana nu echivaleaza studiile” – da, asta este o problema, dar a invatamantului romanesc; in conditiile in care in Ro ai adevarate fabrici de diplome, normal ca un american nu poate avea incredere intr-um medic venit din Ro.

      00
    • @Alin, nici o intentie sa combat raspunsurile tale.

      In Ro, la salariile politicienilor si zilele de concediu, ar trebui tara „sa mearga ceas”, vorba unui neamt.

      – Referitor la medici „– da, asta este o problema, dar a invatamantului romanesc; in conditiile in care in Ro ai adevarate fabrici de diplome, „. Nu-s 100% ca e punctual pentru medicii romani, ci am tendinta sa cred ca e general pentru medicii care emigreaza in SUA. Nu sunt medic si nu am cunostinte, doar din ce am vorbit cu unii medici din SUA. Uite https://www.nytimes.com/2017/08/12/business/economy/long-slog-for-foreign-doctors-to-practice-in-us.html , poti citi incepand cu „But immigrant doctors, no matter how experienced and well trained, must run a long, costly and confusing gantlet before they can actually practice here.”

      Ce concluzie am vrut sa evidentiez la partea cu medicii si strict pe mentiunea ta ca sunt platiti mai bine si de asta s-ar merita, ti se pare ok ca tu ca medic intr-o tara in care traiesti bine, cum e Norvegia, ti s-ar parea avantajos sa emigrezi in SUA ca sa stai iar 10 ani sa inveti in speranta in care obtii un post, tu venind deja dintr-o tara foarte dezvoltata? Aici nu discut de conditii, aparatura, care poate-s alt punct.

      00
    • “– poate ca invatamantul e prost in SUA, dar profesorii de la Harvard, Stanford , MIT, Yale, Columbia, Berkeley, cred ca sunt mai bine platiti decat cei de la Universitatea din Oslo”

      Si Romania are olimpici internationali. Din asta tragi concluzia ca romanii sunt destepti? Ia da o tura prin tara, intreaba cati stiu limbi straine, aminteste-ti cine castiga alegerile de 30 de ani…

      00
  4. Bo$$, gresesti. Sau iei de buna propaganda. Am trait in America aproape 3 ani, care crima? Care somaj? „învățământul e prost și pe bani”? :) Baiatul meu era aproape ilegal si a facut primele doua clase FARA PROBLEME. I-au dat si lunch, ca in acte figura ca parintii lui nu au venit. Pt ca fiecare copil are dreptul la educatie. In Romania nu avea voie sa mearga in clasa a 3-a, era posibil doar la clasa 1-a si numai cu semnatura ministrului educatiei.
    „sănătatea e pe bani foarte mulți” really? am fost dus cu salvarea fara sa ma intrebe de bani, eram ILEGAL in plm, m-au tinut la spital si dupa aia mi-a venit bill-ul in posta.
    Sincer, nu intelegi. America e BEST PLACE TO LIVE si kkturile astea din media sant doar propaganda.

    00
    • De curiozitate: de ce nu mai esti in America acum?

      00
    • Vb si el din ce a citit pe net.

      00
    • ” m-au tinut la spital si dupa aia mi-a venit bill-ul in posta.”. Cat a fost bill-ul?

      00
    • „Baiatul meu era aproape ilegal si a facut primele doua clase FARA PROBLEME. I-au dat si lunch, ca in acte figura ca parintii lui nu au venit. Pt ca fiecare copil are dreptul la educatie. ”

      Intr-adevar clasele 1-12 sunt gratis la stat, insa in articol tind sa cred ca era vb despre invatamantul universitar care te costa de te caci pe tine, trebuie sa faci cont bancar de cand se naste copilul, sa pui lunar sa pana ajunge la facultate, sa reusesti sa-l dai la facultate.

      00
    • „Baiatul meu era aproape ilegal si a facut primele doua clase FARA PROBLEME” – asta in timp ce Trump era presedinte? Sau trebuie sa blame Obama?

      „America e BEST PLACE TO LIVE si kkturile astea din media sant doar propaganda.” – vorbesti ca un om care nu cunoaste si alte places to live. E ok, ignoranta e o caracteristica a americanilor, te potrivesti perfect in peisaj.

      00
    • @Leo: Pt ca-s in Canada. Am intrat ca turist in America si-am depus actele pt Canada in 2 saptamani de la intrare. Problema ca idiotii de canadieni au taraganat 3 ani.
      @celorlalti care-si dau cu presupusul: Ba baeti sincer, nu stiti. Locuiesc in Canada, e ok slava Domnului dar nu se compara cu Statele. Cu Europa nici atat. Am vazut multe locuri, vizitat Europa la greu, tot ce e Caraibe etc. Sant plecat de 21 de ani. Bai copilasi, NU se compara cu America. Si vorbesc bineanteles nu de vizitat, ci de trait. In America ai servicii, respect din partea americanului INDIFERENT de unde esti. Ai o infrastructura de te caci pe tine, cine are ocazia sa se plimbe cu-n rental pe coasta de est poa’ sa vada, ca sa nu mai vorbesc o calatorie est-vest pe I10 de ex.
      Ca m-a costat la spital. Bineanteles, manelistilor. M-au pus in cast la gat (au crezut initial ca mi-am rupt spatele), m-au dus cu salvarea. Da, m-a costat vreo $2mii in total. Chiar i-am intrebat, nu se poate sa fie asa mult. Mi-au trimis in plm lista completa, pana la ultimele pastile de la iesire.
      O baba americanca m-a lovit rau de tot, asigurarea mi-a platit masina TOATA, nu m-a intrebat nimeni de unde-s, de ce vorbesc cu accent etc.

      Asa ca nu stiti despre ce vorbiti! :)

      00
    • Dar, cumva, in Norvegia sanatatea e gratuita?? Poate pentru reni! Scoala gratuita?? Poate pentru pinguini! De impozitele alea uriase din Norvegia stie cineva? Nu zic a e mai bine aau mai rau in Nor sau SUA dar cine crede ca in Nor alea sunt gratis, traieste pe alta lume! Acolo, sub o forma sau alta, platesti si aerul pe care-l respiri.

      00
    • Chill, boss, vazut si eu infrastructura din US, in mai multe state si nu se compara cu aia din Europa de vest. Da, e imensa, dar sunt autostrazi care nu au mai vazut asfalt nou de pe vremea lui Kennedy. Zeci de mii de poduri care nu au mai avut lucrari de zeci de ani si sunt neconforme cu codurile de siguranta. Plm, da, odata erau best shit dar vremurile alea au trecut. Iar pentru serviciile alea medicale nu trebuia sa platesti nimic, decat taxe si/sau asigurare. Atat.

      US erau ceva misto acum o gramada de vreme, pana la trickle-down economy.

      00
    • @DanC, de acord cu serviciile si dotarile si cum te trateaza in spital. Spune-ne te rog daca erai pe Medicaid ca asigurare. Intreb pentru ca ai mentionat ca baiatul avea trecut in acte ca parintii nu aveau venit.

      00
    • @Cristi: Cand m-au dus la spital? Nu aveam nici-un fel de asigurare, de aia a trebuit sa platesc tot. M-au trecut oricum la rate, ca nu figuram cu „venit”.
      Cand m-a lovit baba? – era din vina ei. Am avut vreo doua interviuri cu asigurarea de masina (norocul meu, pe vremea aia chiar aveam asigurare auto) dupa care asigurarea babei probabil a platit masina toata, era mai scump de reparat decat de ‘write-off’.
      Cu fecioru’-miu, in clasa I, am bifat niste chestii ca n-am venit si lunch-ul a fost for free. In clasa a 2-a, mi-au venit niste hartii „da’ de ce n-am venit?” si am zis decat sa raspund la intrebarea asta (eram aprox ilegali deja) mai bine ii dau lunch :) Oricum dupa clasa a 2-a a trebuit sa stea in Romania pana sa vina in Canada de tot, ei bine kktii de romani NU recunosteau scoala din State! Deci fusese primul, si in a I-a cu ESL, si-n a II-a. Nimic, trebuia semnatura de la Dom’ Ministrul Educatiei sa-l puna intr-a I-a :) Bine, de-acu’ cadem in comparatii SUA-Romania si la asa ceva stim cu totii unde bate acul, aici era vb de Norvegia vs SUA.
      Again, SUA e boboc. Probabil as putea scrie o carte buna pe tema asta :) Posibilitatile de a face ceva pt tine, libertatile/drepturile care le ai, serviciile, nivelul de trai sant TOP. Iar prostiile lui de-alde Mucea sant chestii de postac platit, treaba lui, sper ca primeste banu’ gros de la pesedei dar in comentariile de-aici papa kko. La greu :)

      00
    • Ba ejnebun, postac platit de PSD am ajuns. Asta e, daca nu am vrut sa invat carte…
      Ma gandeam si eu la un moment dat sa ma duc in US. Oferta era, mai fusesem pe acolo (in momentul ala doar o data si experienta fusese buna overall, desi unele chestii naspa specifice US erau vizibile). Am vorbit cu niste oameni care locuiau acolo. Am pus numerele pe hartie. Am mai citit despre locurile unde trebuia sa ma duc. Pana la urma am zis pas.
      Iar avand in vedere locul unde am ajuns pana la urma (thanks PSD!) si excursiile ulterioare in US, pot sa spun ca a fost o alegere buna.

      00
    • @DanC Bineanteles ca nu vrem sa ne cacam pe noi,iti lasam tie aceasta placere.

      00
  5. Lol, ce propaganda indrugi aici :)). Sa vina în România ca și aici e free Healthcare, condiții extraordinare.

    00
    • Dorule ai citit articolul. In acest articol, cu care nu trebuie nimeni sa fie de acord, compara Norvegia cu SUA.

      @Alin: stii care este prostia? Prostie este cand compari fruntasii, care sunt exceptionali, cu media. Cati fac facultatea la Harvard? Cat castiga un medic, in medie in SUA, ce conditii de viata au cei doi? Si ca expl. de salariu al uni medic primar, „Chefarzt”, la urologia uni spital mediu spre mare, din provincia germana dau si eu 750.000 Euro pe an (adica 250.000 pe an ptr. 13 ore pe saptamana). In ochii tai asta ar insemna ca toti doctori castiga la fel…este insao exceptie.

      00
  6. Locuiesc in SUA de ceva timp, cine are chef de citit un articol kilometric si crede ca nu se impiedica de greseli gramaticale, de ortografie, analfabetism, romgleza si altele, am scris un guest post la Cetin pe blog. Il gasiti aici https://cetin.ro/emigrezi/ . Nu am locuit in Norvegia, acum voi compara doar din ce am citit/cercetat.

    Sa explic pe scurt punctul meu de vedere la faza cu Norvegienii

    – In primul rand, din punctul de vedere proces de emigrare in SUA, e destul de complicat. Ori loteria vizelor, ori vize de lucru (cu anumite limitari, de exemplu nu poti parasi firma care ti-a facut viza si daca firma e de cacat devine sclavie, la mine firma a fost super OK, dar nu pot generaliza), ori azil politic cum au ajuns suedejii de la noi zburand in Mexic si apoi trecand granita pe motiv ca sunt discriminati, ori te insori/mariti cu american/americanca. Presupunand ca norvegienii vin cu viza de lucru, le mai trebuie minim 2 ani sa obtina greencard. Asta daca ii indemni sa vina legal, ca na, se poate si ilegal dar tot trebuie sa plateasca taxe, practic pe IRS ii doare-n cur de legalitatea ta de stat acolo, pe ei ii intereseaza banul.
    – Acum strict discutand de bani: Salariul mediu pe an in norvegia pentru un senior developer zic astia ca e 605,000 kr (undeva la 76k USD). In SUA zic astia ca ar fi 100k. Nu compar taxele, stiu ca erau mari si in Norvegia, posibil, la o prima privire strict pe banii incasati sa fie un pic mai bine, insa nu stii ce se intampla dupa taxe, medical, gradinite, etc. Nu mai discutam de pretul caselor si taxele de proprietate care te pot sparge in unele state.
    – Ca norvegianul sa vina in SUA, daca discutam strict pe IT, trebuie sa se bata cu niste indieni. Adica trebuie sa prezinte un beneficiu ca firma sa-l aduca si sa-i faca viza si el trebuie sa le explice ce le iese lor sa nu subcontracteze niste indieni de prin Bangalore. Pe scurt, „vreau 100k pentru ca sunt blond si inalt” nu stiu daca functioneaza. „Baietica, am niste Salmani care asteapta la usa pe 85k”
    – mai luam in calcul si faptul ca aia sunt pasnici si nu au treaba cu nimeni sa se frece cu bombele atomice
    – Daca tinem cont ca sistemul de sanatate e aproape gratis in Norvegia (am impresia ca platesc o suma nesemnificativa pe an)
    – Daca mai luam in calcul ca Norvegia a iesit de multe ori ca „best country to live in” (stiu ca de fiecare data se batea ba cu Australia ba cu Austria) https://www.independent.co.uk/news/world/europe/the-best-places-to-live-in-the-world-is-norway-according-to-the-un-s-human-development-report-a6773891.html

    Acum, dupa toate astea, tu, ca norvegian, zi-mi un motiv pentru care ai emigra in SUA.

    00
    • @ubercool, am dubii referitor la curat.

      Explic din punctul meu de vedere, atentie, posibil sa ma insel
      – Indienii vin pe IT. Toti. Salarii bune, taxe mari in acelasi timp. Indienii au cumva tratament special la greencard: daca unui roman ii ia in total 2 ani sa ia greencard (presupunand ca nu apar intarzieri, probleme pe parcurs), unui indian ii ia 11 ani minim sa obtina (daca vrei document iti arat, cauta processing time greencard for India). Timp de 11 ani, nu prea poti schimba firma si cam trebuie sa stai in SUA altfel cam pierzi aplicarea. Acum daca aia platesc taxe, si-i cam legi de glie, zi-mi tu mie, de ce i-ai curata? Sa se duca in Canada? Germania? De ce ai curata un ITist si sa angajezi un mexican care curata strada? Cat ai castiga de pe urma aluia?
      – Hai sa zic parerea mea „Anyway, the typical scenario is that every year, a stack of visas goes in for renewal and about a week later they come back stamped [APPROVED]. Very easy. At the start of this year, instead of coming back approved, each application came back with a huge list of questions and requests for documentation about why the applicants were being paid so little.”. Intr-adevar trebuie sa faca match la labor ca daca esti platit sub, te vor respinde. DAR, fix pe ce am dat, atentie, baiatul ala discuta de RENEWAL (taxa de renewal e parca 900$ nereturnabili). Ala e respins dupa RFE (request for evidence, adica sa raspunda la intrebari plus documente), dupa care-l trimite acasa, si ghici ce, vine cu viza noua dupa cateva luni. Aplicarea de viza noua costa 5k.

      00
    • e normal sa restrictioneze accesul la h1b ca toate companiile mari aduc oamenii de afara sa sunt mai ieftini decat localnicii, de ce sa plateasca in IT un american cu 150K/an? cand poat plati un indian/mexican/roman …. 80K/an.
      Google, Fb, amazon, microsoft toti au aceeasi reteta, si apoi cu taxele prin Irlanda.

      00
  7. Trump nu prea înțelege conceptele astea.
    În plus, chiar daca în SUA nivelul de trai ar fi mai bun cu 10-20% decât în Norvegia spre exemplu, tot n-ar fi prea mulți doritori.

    00
  8. Daca nu ar fi Trump presedinte Baldwin ar muri de foame pentru ca alt rol nu ar primi

    00
  9. Că tot veni vorba de oameni de căcat, mă uitam la ăștia cu ”scandalul„ H&M.

    https://www.bbc.com/news/world-africa-42675665

    S-au supărat niște băieți pentru treaba cu hanoracul și s-au gândit să arate asta vandalizând un magazin. Presupun că voiau să demonstreze că sunt cu adevărat maimuțe.

    00
  10. Banana republic. S a dus mult in jos calitatea vietii.in.Sua.

    00
  11. Motivul pentru care as emigra in Norvegia ar fi ca as scapa de suedejs si ahmezi imigranti.

    00
    • Sunt pline țările nordice de ahmezi, si nu de ieri, de azi, de prin 90 asa:)
      In Danemarca primești ajutor acum doar până la al 3lea copil, ca luau aia mai mult decât un director de banca:)

      00
  12. Ca unu’ ce locuiesc in NO pot sa va spun oficial, pe norvegieni ii doare fics in pula de Trump. Marog, toti zambim in barba asa……

    00
  13. Am o vagă senzație că se trăiește mai bine în Norvegia ca în SUA. Americanii ar trebui să emigreze în Norvegia, nu invers.

    Top 10:

    10. Danemarca
    9. Singapore
    8. Canada
    7. Noua Zeelanda
    6. Germania
    5. SUA
    4. Olanda
    3. Elvetia
    2. Australia
    1. Norvegia

    00
  14. În sudul Norvegiei (unde e concentrată mai toată populația) nu e cu mult mai frig ca-n România.

    Compară Oslo cu Bucureștiul.

    00
    • La fel si sudul Suediei si Danemarca. Intradevar nu e chiar locul cel mai misto sa faci baie in mare vara dar toti isi permit sa plece in Canare cateva saptamani pe an.

      Apropo, in Copenhaga rar trece sub 0 grade si nici nu prea ninge.

      00
    • Ioane, canare e incredibil de ieftin :D

      00
  15. despre dorinta arzatoare a norvegienilor sa traiasca visul american:
    https://www.tribpub.com/gdpr/chicagotribune.com/

    in rest cu educatia, sanatate bla blah, voi toti aia degraba saritori cu talking points de „de land of the free”: da avem o mare majoritate din Fortune 500 in SUA, da au cele mai bune servicii medicale (daca esti milionar din orice tara preferi sa mergi in state sa te tratezi); da au Harvard, Stanford blah-blah, nu tineti cont populatia care are acces la ce ziceti voi mai sus e irelevanta?

    ca pentru average joe serviciile medicale sunt o povara (ascultati This American Life Podcast despre medicii/ clinicile din coal-country si cum pleaca covalescenti cu rani sangeranda pentru ca orice zi in postoperator ii baga in faliment) ca sansele ca un copil de-al lui istet sa ajunga la o scoala din Ivy-League ( Freakonomics podcast cu Raj Chetty).

    00
  16. NOU
    #47

    N-au trecut nici 30 de ani si deja sunt nostalgici care plang dupa comunism. Da, in tarile nordice este adevaratul comunism cu fata umana.

    00
  17. Da, boss, da in SUA bautura e mai ieftin decat in Norvegia… Si e la liber…

    00
  18. @zoso mă paște o pneumonie; sper să nu ajung să testez sistemul medical norvegian :(.

    00
  19. Trump a negat de o gramada de ori ca ar fi spus shithole. acu…fiecare cu ce vrea sa creada….numai ca nu poti sa sustii esti cumva relevant in media si sa continui treaba cu shithole atata vreme cat ea este, deocamdata, doar un zvon neconfirmat. altfel esti in acelasi rand cu retarzii democrati care mureau de grija imigrantilor cand trump se referea la imigrantii ilegali – dar ce conteaza acolo un cuvant….

    00
    • Trump a negat si ca a spus „grab them by the pussy” asa ca are o credibilitate cam aproape de zero. In alta ordine de idei, doi senatori (dintre care unul republican) au confirmat zvonul.

      00
  20. Interesant cum nu aduce nimeni aminte de Barnevernet din Norvegia.

    Mda, e futere de misto in Norvegia. Daca nu-ti tratezi copiii dupa standardele statului, ti-i iau din casa:

    https://www.bbc.com/news/magazine-36026458

    Si alta (sorry e pe engleza, nu mai traduc acuma):

    „And yes, Norway is one of the most heavily taxed countries in the world with a total tax burden of roughly 45% of GDP– almost 4x Hong Kong and nearly twice the US. VAT here is a whopping 25%. Personal income tax rates border 55%.”

    00
  21. Totusi nu poti compara cele 2 tari . 400 mil de locuitori vs 5-6 mil.
    Alta logistica, alte nevoie materiale iar statistica nu reflecta realitatea niciodata.

    00
  22. Orice zvon despre Trump e pe prima pagina a ziarelor pentru ca ne convine fara a mai pierde timpul cu confirmari din diferite surse sau alte detalii.
    Cam asta este nivelul jurnalismului american in 2017.

    00
  23. C’mon Vali, asta e super trolling! :))))

    P.S. Trump is ma man!

    00
  24. comparam mere cu portocale, 5 mil vs 330 milioane oameni ( o tara care e compusa din oameni de pe toate continentele fiecare cu cultura lui care locuiesc impreuna), apoi o tara mica si una de vreo 25 de ori mai mare ca suprafata. 27.000 de km de drumuri in Norvegia vs 6,5 milioane de km in SUA.
    Nu vrei sa pierzi vremea prin Watts,Inglewood, South Chicago, Detroit cu noul tau rolex pe mana la fel cum nu prea vrei sa te plimbi cu bicicleta print-un sat de suedeji cu ceasul la mana.
    Scolile alea de top din state sunt PRIVATE, ajungi la ele cu multi bani sau altii mai norocosi dar in numar foarte mic cu burse.
    Clasa medie in america isi permitea o casa in zona linistita pe langa marile orase, masina la fiecare membru de familie peste 16 ani, o caminioneta cu care sa traga rulota sau barca la munte sau lac in weekend.
    In america orasele de pe coaste o duc bine, orasele care au fost monoindustriale sunt moarte dupa mutarea productiei prin China si Mexic.
    In america mancarea buna e super scumpa, average John nu prea are contact cu ea, zile vacanta 10 pe an plus sarbatori legale, vreo 3 weekenduri lungi si inca vreo 4 zile libere. Concediu de maternitate vreo 30 de zile si alea neplatite, daca muncesti part-time nu ai asigurare medicala si nici cotizatie la plan privat de pensie, benzina ieftina, masini si motoare mari, plin de autostrazi unele mai bune altele mai putin bune, conditii foarte bune in spitale dar fara o asigurare buna e scump.
    Daca faci bani putini sunt tot felul de programe de la guvern sa te ajute: de exemplu poti sa ai pe „lease” un fel de chirie pe 3 ani o masina electrica gen BMW i3, Bolt la $100/luna, sa-ti platesca statul chiria 80-90%, daca ai casa ta sa iti schimbe gratuit unele aparate electrocasnice, sa te trateze la spital si apoi statul sa acopere costurile asta in cazul in care nu faci bani si nu ai nimic pe numele tau.

    00
  25. Să-l primească, de exemplu, pe Breivik.

    00
  26. Băbăieț și Giani Mucea:

    Dacă tot e așa de cîh în Hamerica… crime, sănătate pă bani – nu gratis! – ca în cilivizație… bunăoară, ca în dotro… de ce dreaq’ se tot înghesoaie lumea să ajungă acolo?

    Legal, ilegal, oricum.

    Lumea se îndeasă să intre în Hamerica de foo’ doo sute dă ani, circa. Cu mult entuziasm.

    N-am remarcat că dărîmă americanii granițele Norvegiei năvălind să imigreze hacolo – doar somalezii, afganii, alți negri nigerieni. Gen… suedeji.

    Deci… de ce are Hamerica o problemă dă himigrare – ilegală?
    Pentru fiece imigrant legal… mai ai o sută ilegali… și nu-s toți mexicani – mai e și romînași d-ai noștri…

    00
    • Pentru ca, pana recent, America chiar a fost the shit. De acum cateva sute de ani pana acum cateva zeci, Europa nu a fost un loc prea frumos pentru cine nu voia sa moara de foame/fie supusul vreunui rege/moara in vreun razboi stupid. Iar US, in momentele alea, chiar functiona conform principiilor pe care a fost construita.

      Dar in ultima vreme lucrurile s-au cam schimbat. Probabil ca va dura ceva pana ca si perceptia sa se schimbe. Iar atunci nu vei mai putea sa te prefaci ca apelul la majoritate poate tine loc de argument.

      00
    • Giani… fuga în Norvegia.

      00
    • Deocamdata stau bine in Olanda. Daca, intr-un viitor, voi dori sa ma mut, Norvegia nu ar fi cel mai nasol loc in care sa merg.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile