Are și Trump dreptatea lui…

În era în care oamenii sunt idioți și citesc doar titlurile, toată presă românească a scris fix așa:

Donald Trump: “Uniunea Europeană este un inamic”

Puțini care au dat click să vadă contextul au aflat că da, UE e un inamic al SUA în materie de comerț, cinematografie, paradisuri fiscale și exportul de femei:

“Cred că avem mulţi inamici. Cred că Uniunea Europeană este un inamic, cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. Bineînţeles că nu ne-am gândi la Uniunea Europeană, dar este un inamic. Rusia este un inamic în anumite aspecte. China este un inamic economic, evident că este un inamic. Dar asta nu vrea să însemne că sunt răi, asta nu vrea să însemne nimic. Asta vrea să însemne că sunt concurenţi”

Corect ar fi fost ca presa să înlocuiască inamic cu concurent. Dar cine s-ar mai fi revoltat că UE e un concurent al SUA? Normal că Trump spune că presa e fake news.

fun-america

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

47 comentarii

 1. Daca iei textul original, Trump zice foe, și nu enemy.

  Ceea ce înseamnă total altceva. Nu înseamnă inamic de moarte, în sens militar, absolut.

  Oricine s-a uitat la cartoon network mai mult de 5 minute știe asta.

  Dar media nu. Ei nu știu. Ei vor sa vândă clickuri.

  Știti legenda (nu știu dacă e adevărat 100%) că bomba atomică putea fi prevenită dacă aveau traducerea corectă a unei comunicări din partea japoneză. Nu a fost exclusiv de vină, evident, dar se putea deschide negocierea fără atâția oameni morți.

  Azi se manipulează din mainstream media și la niște banale traduceri, și apoi se miră că nu dă nimeni 2 bani pe meseria de jurnalist.

  00
  • Foe înseamnă enemy, uitati-va in orice dicționar al limbii engleze.
   Omu putea sa zică competitor, dar a zis foe. E clar ce părere are despre UE, daca ia partea brexitului, când ar trebui sa fie neutru, având în vedere că nu scrie nicăieri că uk e mai aliat al SUA decât noi sau germania sau Irlanda sau Spania sau etc.
   Daca apare o mișcare separatistă serioasa in SUA, ar trebui sprijinită de UE, pt că why not.

   00
  • @m: hai că ești un ipocrit.
   Ia tradu te rog de aici ce înseamnă “foe”:
   https://ell.stackexchange.com/questions/70282/what-is-the-difference-between-foe-and-enemy

   00
  • @sly – “rival” si “adversar” e mai aproape de “inamic” decat “concurent”. ca va convine sau nu, a fost o alegere neinspirata de termeni. dar se stie ca trump are la fel de multa diplomatie in el cate dungi are porcul

   00
  • @sly
   Ce ipocrit, uită-te în orice dicționar explicativ al limbii engleze.
   Nu știu de ce apărați un spion rus care vrea sa rupă în bucăți Occidentul.

   00
  • NOU
   #6

   Nevastă-ta e foe. Dar adevaratul enemy e soacră-ta

   00
  • Banuiesc ca nu ia nimeni in calcul ca Trump are vocabularul unui cimpanzeu inteligent… Foe, enemy…cacat, poimaine va spune ca UE e ”brother from another mother”

   00
  • E”m”-ule, citește bă în link-ul postat și pe urmă dai replică.
   Dacă Trumpie ar fi dorit sa se refere la un inamic atunci cred că ar fi scos de la bun început pe gură “enemy”.
   Mai mult, el clarifică la finalul frazei că este vorba de concurență economică și bagă SUA în aceași oală cu UE, China și Rusia.

   00
  • Mi se pare absolut penibil cum îi căutați scuze lui Trump și insistați să vedeți tot felul de întelesuri ascunse. Nu, omul nu stăpânește vocabularul așa cum ar trebui pentru funcția pe care o ocupă și, pe cale de consecință, face diverse gafe.

   00
  • La ora actuala mainstream media nu mai are scopul de informare ci doar de a crea opinii partinitoare.
   Politica lui Trump deranjeaza mariile companii care sint pro liber schimb si anti taxe vamale. E vorba de bani pina la urma!

   Manipularea e atit de mare incit am impresia ca foarte curind problemele intre sutinatorii diferitelor partide in USA se vor amplifica si vom vedea revolte.
   Nu stiu cum e in Romania dar la ora actuala copii sint invatati sa inghita ce li se spune fara sa intrebe prea mult. Nu se mai preda in scoli critical thinking. Sint doar obisnuiti sa-i ocoloeasca pe cei care gindesc diferit si atunci e mai bine sa taci pentru a nu fi exclus din grupul de prieteni.

   00
  • Macar Trump a avut neuronul mai ager si doua fraze mai incolo a repetat, cu alti termeni, fiind destul de usor de inteles. Spre deosebire de altii care nu au recunoscut greselile nici dupa ce li s-a atras atentia, cu genunche, 20-20, orice om, etc…

   00
  • @sly
   Da ba întârziatule, stim că s-a referit la comerț, nu de aia e vorba.
   Ce scrie in link? Exact ce am zis eu , că e sinonim cu enemy , dar ar fi varianta mai politicos/arhaică.
   De adversary spune că nu e interșanjabil cu enemy, nu de foe.

   00
  • @Paul pai sa-mi bag banii la pensia de stat sa-mi bag!!

   00
  • Atâția antevorbitori discutând despre filosofia chibritului semantic, în timp ce unii mă consideră prost sau în alte feluri oribile…

   :mrgreen:

   00
 2. Presa sa înlocuiască? Daca prostul a zis foe in loc de competitor, de ce să-l scoată presa. Ok, a zis foe legat de trading, dar atunci presa trebuie sa zică inamic comercial, nu “concurent”. Daca inlocuia cu concurent era fake news.

  00
 3. Opa, O-PA ! Autorul devine woke. In curând o sa aflam ca negrii nu muncesc, transsexualii sunt bolnavi psihic și USR-ul e o gasca de comuniști siniștrii. Vom urmării cu atenție si îngrijorare evoluția cât si ploaia de report-uri care va urma.

  00
  • NOU
   #23

   “Autorul devine”

   Autorul ce e? Că m-am uitat pe dex si scrie că ar fi “un fel de blogger”.

   00
 4. foe
  noun

  * a person who feels enmity, hatred, or malice toward another; enemy: a bitter foe.
  * a military enemy; hostile army.
  * a person belonging to a hostile army or nation.

  00
 5. intreb si eu, daca schimba cuvantul si il dadea ca citat nu era fix fake news?

  daca asculti tot interviul zice si de concurent, da de rusia, deci stie sa distinga termenii.

  00
 6. Mai are dreptate intr-o privinta, USA investe miliarde in securitatea Europei, in special pentru protejarea ei impotriva Rusiei, si Europa ghici cu cine face afaceri? Mi se pare de porc sa ai 35000 de soldati americani stationati pe teritoriul tau, ca sa dormi linistit noaptea, si tu sa cumperi gaz rusesc la greu. O fi el prost Trump, dar are dreptate in unele privinte.
  Consecintele politicii asteia haotice nu o sa se vada imediat, peste 10-15-20 de ani. Politica asta flower power, cu integratul de imigranti, reducerea considerabila a fortei armate si deschiderea fata de state cu vederi expantioniste o sa slabeasca mult Europa.

  00
  • Miliardele alea investite în securitatea Europei se duc la companii americane.

   00
  • Are o sulă dreptate. E un bou care habar n-are despre eforturile geopolitice de după WW2 iar tu îi calci pe urme ca un vițel ascultător.

   Hagemonia militară a SUA și militarizarea redusă a Europei sunt parte din sistemul făcut chiar de Americani doar că e vorba de americanii din anii 40′ nu pulicile astea de acum.

   Scopul e să facă europenii să nu se mai omoare cu milioanele și să tragă restul lumii după ei prin asigurarea securității militare de către o altă putere prevenind astfel puteri militare europene (NATO) și asigurând o piață de desfacere comercială ce ar trebui să facă tarile Europene co-dependente una de alta economic în speranța că nu-și vor mai da un cap pt. resurse.(UE)

   00
  • Hai sa iti zic punctual unde zici prostii:
   – fluxul comercial EU-US este in crestere, ala cu rusia in scadere, dif este semnificativa. Poti sa verifici site-ul comisiei. Ca sa intelegi amploarea relatiei: Total US investment in the EU is three times higher than in all of Asia / EU investment in the US is around eight times the amount of EU investment in India and China together.

   – Soldatii stationati in tari staine sunt o miscare strategica pentru propria securitate, nu un favor facut EU. Vezi baze si trupe in Pakistan, Turcia, Coreea. Sunt ramasitele protectoratelor pre ww1, ca invazie sau ocupare nu suna kosher. Daca vrei sa inveti putin despre asta intr-un format digerabil asculta dan carlin.

   – Cheltuielile cu apararea cresc considerabil in EU, chiar e cea mai mare crestere de la WW2 incoace, vezi articolul economist cu summitul nato pe tema asta.

   Nu ai un punct valid in tot ce ai debitat, dar bine ca formulezi concluzii. E usor sa emiti pareri, doar e moca.

   00
  • Sa lasam cifrele putin deoparte.
   https://www.thesun.co.uk/news/6743568/germany-soldiers-broomsticks-nato-donald-trump-angela-merkel-defence-spending/
   https://arstechnica.com/information-technology/2018/02/german-navy-experiences-lcs-affect-in-spades-as-new-frigate-fails-sea-trials/
   https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/get-ready-russia-germany-expanding-its-tank-forces-by-40-20639
   https://www.bbc.com/news/world-europe-43134896
   https://www.telegraph.co.uk/news/2017/12/16/ground-force-half-frances-military-planes-unfit-fly/

   Si mai sunt. In armata nu bagi banii azi si maine gata, spui ca ai armata. Daca modernizarea armatei noastre continua in ritmul asta, cu bateriile de Patriot, cele 4 corvete, cele doua fregate modernizate, completarea cu inca 36 de F 16, autocamioanele, transportoarele si sper cateva tancuri, rezultate se vor vedea peste 10-15 ani. Asta in conditiile in care noi suntem in criza si nu mai avem timp de offset si taraganeli. Ai nevoie de timp sa instruieste tot personalul.
   Primii piloti romani au plecat la antrenament in Portugalia prin 2014, si inca nu sunt apti sa zboare in misiuni. Dupa incidentul cu MIG 21, am ramas in curul gol, ne apara spatiul aerian, britanicii cu EF. Gluma spusa de Fifor, cu soimii facand politie aeriana, nu e valabila. Nu poti pleca la vanatoare de supersonice cu trainere subsonice.
   Daca continua inarmarea in ritmul asta, peste 10 ani, am putea spune ca Europa se poate apara singura.
   Da, US isi apara interesele cu prezenta militara in lume. Dar e inconstienta pura sa ignori complet armata. Uitati-va la Japonia si Koreea, chiar daca au sprijinul US, tot au investit masiv in armata.

   00
 7. Donald Trump: “Uniunea Europeană este un inamic (n.r. comercial)”

  asta ar fi fost un titlu corect raportat la cele spuse de “geniul stabil”

  00
 8. Nope, SUA investește miliarde în protejarea corporațiilor americane nu în protejarea Europei. Fără miliardele alea băgate în US Navy, astăzi nu mai sugeau petrol din Irak și Libia și nici nu mai extrăgeau gaze din Marea Neagră. În locul lor ar fi venit un alt imperiu, care ar fi făcut același lucru.

  00
  • Pai normal, nu știu de ce i-ar lua cineva pe aici partea lui Trump cand ne-a băgat în oala de foe împreună cu restul UE. Păcat că nu are și europa câteva mii de focoase nucleare…

   00
  • #m
   L-au cotropit ”indienii”, veniti via Canada…

   00
 9. Nu numai presa românească scrie asta. In toată lumea s-a scris același lucru. Dar e ok, toată lumea știe că e vorba de fake news. Trump nu e prea popular si astia sar pe el la orice oportunitate.

  00
 10. Fara legatura cu subiectul,
  “Dar posibil sa fie din cauza inamicului Trump”
  Poate ai timp sa te documentezi putin de problemele celor de la Telekom.
  Este a doua oara in ultimele 5 luni cand au probleme. De 3-4 ore nu mai merge reteaua. Nu te poti intelege cu nimeni. Stie cineva care ar fi problemele cu ei?

  00
 11. acum si Trump trebuia sa foloesca cuvantul concurent nu inamic. Abia la sfarsit a detaliat.

  00
 12. It’s all about the money!
  Discutiile ulterioare sunt de prisos.
  Democratie? Ce-i aia? Drepturile omului? Ce-s alea? Suveranitate?
  Ete…plua! Ciocu’ mic ca noi suntem Jandăr mondial! Sa vina banii la noi, nu la voi.
  Trump, ca prezidel, e OK pt. USA. U.E. face multe golanii mult mai grave, iar betivanul ala de Juncker e vai muma lui.
  O scurta ,si veche, concluzie: suntem condusi de oameni complet bolnavi!

  00
 13. prefata: Nu mor caii cand vor cainii.

  On-topic: Ma distreaza cum toti se dau cu parerea referitor la vocabularul si diplomatia lui Trump.
  Omul ii o masinarie de facut bani si de facut combinatii.
  Diferenta intre el si dragnea ii ca el s-a nascut in america 🙂

  Puneti-va putin in locul lui: a primit in administrare o tara (in ochii lui ii o firma, defect profesional) si vede cate contracte paguboase are firma (tara, in ochii angajatilor)

  Nu-i normal sa incerce sa astupe gaurile, sa renegocieze contractele, sa-si re-evalueze partenerii de “afaceri” ? 🙂

  00
 14. Ce-mi place asta că presa e de cacao! Oare nu avem presa pe care o merităm așa cum avem și politicienii pe care-i merităm!? Și vă spun că eu am site local de știri și nu facem clickbait și respectăm niște standarde și dacă nu am întreține site-ul din alte activități conexe era închis din primul an. De ce: pentru că dacă nu e cu morți și răniți, cu violuri și vedete de carton, deja ți-ai restrâns audiența la acea minoritate care are mai mult de un neuron. Impresia generală e că știrile vin gratis de pe net iar jurnaliștii se hrănesc cu idealuri, echipamentele le-au primit de la Soros iar mașinile se alimentează cu apă de ploaie.

  00
 15. Păi să dăm citatul complet:

  “I think the European Union is a foe, what they do to us in trade. Now you wouldn’t think of the European Union, but they’re a foe.” They’re the biggest foe, bigliest, foeliest! Believe me, they’re the foeliest you’ve ever seen…

  Now I know that Obama and crooked Hillary would want you to think otherwise. But believe me, I know, ’cause I’m the smartest person on Earth and in the entire Universe, my IQ is soaring big time, and the pigs are flying bla… bla… 🙂

  00
 16. Marturisesc ca am dat thumbs down la toate comentariile pro-Trump. Au si americanii Ceausescul lor. Atata poate, atata scoate. Ma intreb cum va reusi presedintele de dupa Trump sa faca “damage control” dupa nebunia astuia. A facut din pozitia de lider necontestat al democratiei in lume pana in 2016, o bataie de joc! Discipolii lui sunt extaziati de modul cum da lumea peste cap, fiind ferm convinsi ca e timpul sa o lase in bratele cui s-o nimeri. Ce ma mira este ca si multi romanii au aceiasi parere, mai mult, regreta vremurile de dinainte de ’89, cand nu-i asa, am fost condusi de cel mai luminat conducator.
  Avem noi o vorba: nemultumitului i se ia darul.

  00
 17. Au townhall un text super-misto azi “It’s Undeniable: Trump Is Blessed With Really Stupid Enemies”
  Fleacurile astea cu NATO si UE sunt doar jumate din luptele politice care le castiga nea Donald. Asa prost cum e el 🙂

  “Trump goes to Europe, scandalizes the Euroweenies, libs, and cruise-shilling grifters of Never Trump, and comes back victorious. He’s about to get his second SCOTUS justice confirmed – all they have on Brett Kavanaugh is that he likes beer and is named “Brett.” In Congress, the Democrats decided to go all in on abolishing ICE because Americans love open borders and welcome MS-13 or something. In the Mueller farce, the Dems decided that the smart play was to publicly run interference for creepy weirdo Peter Strzok when he went on national TV doing his impression of Lotion Boy from Silence of the Lambs.

  How did this guy win, and in doing so crush the avatar of the establishment, the smartest woman in the world, Felonia Milhous von Pantsuit? One of his secrets to success is really no secret at all. It is to embrace the obvious. Unlike our exhausted establishment, Trump rarely holds to bizarre, indefensible positions.”

  Adica chiar merita sa te radicalizezi, sa te incapatanezi sa “die on that hill”? O gramada de romanashi nu-l suporta la nivel personal. Ca nu e “fancy”, nu e aristocrat/dracu’-lacu’ – motive gramada. Babaeti, luand-o Gica-contra, pur si simplu deveniti orbiti de ura. Deveniti fundamentalisti anti-Trump. Uitati-va-n oglinda cand incepeti sa zbierati ca Trump e asa-si-pe-dincolo si spuneti drept daca va place ce vedeti.

  00
 18. @alzheimer:
  Citat:

  “…nemultumitului i se ia darul…”

  La gîndirea asta… ție nici nu ți s-a oferit. 🙂

  00
 19. Iaca exemplu de azi: toti se dau de ceasul mortii ca Trump e tradator, SIGUR Putin il are cu ceva etc dar de fapt Trump i-a trolat pe toti. Si pe latraii din media si pe Putin cu toata Rusia lui.

  Trolaj la marea arta, nea Donald a zis: “Rusia nu ne-a spionat pt ca Putin (fost KGB) a negat vehement”.

  Ironie mai mare ca asta… 🙂

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile