Tristul mit al reciclării

Textul de jos e o chestie cu care-i puteți aborda pe oamenii care se mândresc că reciclează plastic și ajută planeta.

Știți triunghiul acela cu săgeți de pe fiecare obiect din plastic? Cel de are o cifră în interior? Ei – believe it or not, simbolul ăla n-are absolut nimic de-a face cu reciclarea. Vorbesc foarte serios.

Prin anii ’50-’60 când plasticul începea să fie produs în masă și ne acapara locuințele, producătorii au realizat super-repede că dacă cineva cumpără un bol din plastic acel bol va dăinui ”forever”. Nu prea are rost să-l schimbi. Nu e consumabil. Ceea ce e rău pentru business: să cumpere omul un pahar de la tine și să fie singurul pe care-l ia pentru tot restul vieții. În anii ’80 un tip a creat logo-ul universal al reciclării: trei săgeți verzi care formau un triunghi. Începea perioada în care oamenii realizau deja că poluăm. Ceea ce era – din nou – nasol pentru companiile care produceau plastic. Așa că acele companii s-au adunat și-au creat simbolul lor care semăna cu cel al reciclării și pe care l-au imprimat pe toate produsele din plastic. Săgeți mai subțiri, uneori câte cinci în loc de trei, toate formând un triunghi care încadra fie un coș de gunoi, fie o cifră, fie o planetă. Tot în aceeași vreme au început companiile astea să bată toba reciclării și să emită afirmații în ton de ”ne pasă de copaci”. Era PR bun și în sfârșit puteau lansa produse din plastic marcate ca fiind ”de unică folosință”: furculițe, pahare, farfurii, scobitori. Toate astea aveau pe ele un triunghi cu săgeți menit să te facă să crezi că alea-s toate reciclabile.

În realitate există 7 tipuri de plastic și doar 2 din ele sunt reciclabile, și acelea doar de câteva ori. Motivul e simplu: nu e ca la plastilină unde poți să tot formezi altceva și altceva. Legăturile dintre molecule se cam strică după ce le tot treci prin procesele alea de ”reciclare” și modelare a plasticului de câteva ori.

Mai pe scurt: triunghiul cu săgeți care conține cifra ”1” face referire la un tip e plastic numit ”PET”. Sticlele băuturilor răcoritoare sunt din PET – de exemplu. PET-ul poate fi reciclat de câteva ori. Triunghiul cu cifra ”2” în interior face referire la HDPE. Din HDPE sunt făcute de obicei dopurile sticlelor, sticlele pentru șampoane, cele cu detergent de vase. Și acesta poate fi reciclat de câteva ori. Triunghiul cu cifra ”3” face referire la PVC – țevi de apă, unele jucării, ustensile. E plasticul acela dur care scoate fum negru și dens de-l aprinzi. Ei – ăla nu poate fi reciclat și e foarte toxic. Cifra ”4” face referire la LDPE. Din plasticul acela sunt făcute de obicei pungile. E foarte dificil de reciclat și procesul e scump, non-rentabil, limitat, așa că nimeni nu-l prea reciclează. Undeva, cândva, încă un pescăruș se va sufoca cu un colier care ținea unite de doze de bere și cam ”aia e”. Plasticul de acel tip trebuie ars, dar arderea produce alți vapori toxici care poluează mai mult decât dacă nu l-ai arde. Triunghiul cu ”5” în el e pentru PP (polipropilenă) – capace de sticlă, paie, iarbă falsă, chestiile alea de ne ștergem picioarele în ele la intrare și costă puțin. E greu de reciclat, nu se poate recicla decât o dată, nu fără să-și piardă proprietățile. ”6” e polistirenul – ceea ce ne ține aparatura intactă cât e livrată în cutie. Toxic, nasol, greu de reciclat, costisitor de reciclat. Cam cum ai recicla o curea ruptă din piele într-o chestie pe care o îndeși în crăpăturile beciului pentru a nu folosi atât de mult ciment când le astupi. ”7” e pentru alte tipuri de plastic mai puțin comune.

Când vedeți semnul ăla care seamănă cu cel al reciclării pe produse din plastic și le aruncați frumos în tomberonul pentru reciclare, ceea ce se întâmplă după aceea e următoarea chestie: plasticul se duce buluc undeva, e selectat manual de niște oameni plătiți nasol și tot ce e PET și LDPE merge la reciclat. Tot restul se arde, se îngroapă sau se trimite tocat într-o țară africană unde se alătură altor chestii pentru a forma munți de gunoaie cu care încă nu știm ce să facem. Nimeni, vreodată, nu va putea recicla nici măcar 20% din ce aruncați voi în tomberoanele cu ”Salvăm pădurea”. Iar ceea ce se POATE totuși recicla, se reciclează de maximum 2-3 ori, prin procese chimice toxice de înlăturare a culorii din plastic, procese care eliberează iar gaze toxice în atmosferă. Rezultatul va fi ceva dintr-un plastic mai puțin rezistent: probabil cărămizi, poate sticle pentru uz industrial. Extrem de rar o nouă sticlă de suc sau un nou capac. Și motivul e simplu: noua sticlă va trebui marcată iar cu ”1” sau ”2”, va merge IAR la reciclare (poate) și plasticul rezultat va avea legături moleculare și mai firave. Va fi de și mai proastă calitate. Nu-i poți vinde consumatorului de Cola sau lapte așa ceva, deci tot ce e PET sau HDPE în spermarketuri e în marea majoritate a cazurilor plastic nou și nu reciclat.

Și mai pe scurt: voi nu prea reciclați plasticul. Doar îl dați unor oameni care vă spun că faceți un bine iar ei îl îngroapă undeva prin periferiile unui sat din Zambia. Procentul mic care se reciclează totuși devine în aproape toate cazurile altceva, de obicei de calitate mai nasoală.

Și-atunci cum e cu planeta?

Păi o cam poluăm în mod conștient. Ar fi greu să faci un smartphone cu carcasă din lemn sau fier. Sau un mouse din cupru. Ori să poți vinde un Smart TV din stejar. Așa că tot pompăm petrol și turnăm plastic și imprimăm pe el triunghiuri cu săgeți, să liniștim populația ca și cum am avea un plan.

Uitați-vă în jur, prin casă: 95% din ce vedeți conține plastic sau e integral din plastic. De-ăla nereciclat. Și de-ăla de nu va putea fi niciodată reciclat. Doar să nu aveți impresia că ajutați dacă colectați deșeurile separat și duceți plasticul la ghenă, în coșulețul lui.

Sorry to burst your bubble.

PS: la fel e și cu hârtia și cartonul. Se taie un pom, se face un tom de coli A4 din el printr-un proces de înălbire sau se imprimă pe hârtie cerneală de iese ziar din ea. Apoi aruncăm chestiile alea după ce le folosim. De obicei la reciclabile, la ”Hârtie”. Ei – ce se mai poate face din alea după toate procesele chimice prin care au trecut e de obicei hârtie de WC de calitate inferioară (aia super-ieftină, fără imprimeu, care se destramă rapid), hârtie de împachetat pentru uz industrial, confetti și alte chestii de-astea unde integritatea moleculară nu prea mai contează. În țările din lumea a III-a se fac ziare din hârtie reciclabilă, de mai țineți minte ziarele acelea de pe timpul lui Ceaușescu – cele cu hârtie verzui-gălbuie.

Există o limită dincolo de care nu mai poți recicla și scoate eficient cerneală toxică din hârtie. Nu poți procesa la infinit material natural folosind solvenți și acizi. Un fel de ”din resturile curcanului de ieri mai faci de-o mămăligă sau de-un sandviș, dar nu mai faci un alt curcan prăjit din ele”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

167 comentarii

  1. BUF! … cazut mit pe scari. Sa vedem unde ingropam bateriile „Vasile-Gheorghe” de la masinile electrice, care nici ele nu polueaza, ci numai procesul de obtinere a lor. Pup!

    10
    • Cred ca sunt ani buni de cand chesti asta cu reciclarea plasticului e common knowledge. De fapt nu reciclarea in sine e marea problema, ci amestecul si faptul ca e mai ieftin sa faci plastic nou decat sa reciclezi.

      Dar la baterii totusi cred ca e mult mai usor sa recuperezi si sa reciclezi litiul si nichelul si cuprul si ce mai e acolo decat sa le produci din minereu.

      01
    • Lol! Nu știam de articolul ăla.

    • They did it again. They botched the man’s blog. Nu mai rămâne decât să vina maine Eftimie și să ne convertească la ortodoxism.

      00
    • @sfx Tot acolo unde am îngropat și bateriile cu plumb toxic de la automobilele actuale.

      00
    • @Radu daca dai o simpla cautare pe youtube o sa vezi cum arata procesul de reciclare la baterii. Sunt atat de inflamabile si de periculoase incat se recicleaza si acolo la fel ca la plastic.

      Disclaimer: pentru ca suntem pe internet si trebuie sa ma scuz ca sa nu se lase cu sange precizez ca daca as avea bani maine mi-as lua o Tesla.

      00
  2. Ba nu stiu ceilalti cititori ce fac, dar eu listez articolul si il pun in rama in bucatarie deasupra de cosul de gunoi.

    00
  3. dacă-i adevărat e trist

    00
    • E adevarat si e doar una din realitatile triste ale omenirii din zilele noastre. Oamenii tot timpul au facut nasoale si totusi am trecut peste.
      Eu sunt optimist si cred ca pe masura ce tehnologia evolueaza vom recicla 100% si la un moment dat vom „mina” gropile alea de gunoi din Africa si cele de langa Bucuresti si vom scoate niste resurse valoroase.

      00
    • poate gasim hdd-ul ala cu nu stiu cate sute de btc

      00
    • Daca?:)))) Daca e adevarat :)))?

      00
  4. [PVC] „e plasticul acela dur care scoate fum negru și dens de-l aprinzi.”
    De fapt polistirenul scoate fum dens si negru. Care pe langa cunoscutul polistiren extrudat il mai intalnim de regula transparent si foarte casant in carcase de CD/casete audio.

    00
    • @Corector: și PVC-ul tot fum negru dă. De fapt toate tipurile de plastic de a 3 la 7 fac așa.

    • Mingiile de ping-pong din ce sunt? Dacă învelești câteva bucatele dintr-o minge de ping-pong cu puțin sulf in staniol faci petarde de ninja. Cred că am afumat cu de-astea împreuna cu Horațiu, Laurențiu si alți băieți câteva blocuri de-ale nisiparienilor si a bucurienilor (aia de locuiau peste bucur Obor).

      00
    • Celuloid.

      00
    • @Razvan
      Da, majoritatea maselor plastice dau fum negru dar cand ai zis „dens” m-am gandit automat la PS care face funingine de-a dreptul, in genul acetilenei in aer. PVC mai produce la ardere si acid clorhidric pe langa multe alte chestii nasoale.
      In rest de acord cu tine; mai sunt si multe alte chestii de nereciclat dar mai putin vizibile, gen anvelopele auto pe care la noi le ard in fabricile de beton. La altii le macina, vopsesc si le pun in parcurile de copii (acele covoare cauciucate din granule).
      Ce ai scris tu acolo e un zvast peste botul ecologistilor inculti care traiesc intr-o naivitate crunta. Le-ai violat mintea, bravo.

      00
  5. Cu alte cuvinte, sa nu mai reciclam, ca e degeaba?? Seriously!? Pai hai sa nu mai selectam nimic, ca si asa nu facem nicio diferenta….. no words :|

    00
    • Eu n-am spus să nu reciclăm. Sticla și metalele se pot recicla. Dar plasticul și hârtia nu prea. Oricât ne deranjează chestia asta. Acum – dumneavoastră puteți insista cu ”ba da”, dar rezultatul e același.
      Doi: Chestia cu ”nu facem nici o diferență” presupune că a acționa în sens invers echivalează cu a face vreo diferență. Doar că nu face. Din păcate.
      Puneți-vă problema astfel: nu reciclarea e problema ci uzul în sine. Nu faptul că dumneavoastră reciclați sau militați pentru reciclare ci faptul că folosiți plastic și hârtie. Cât timp le cumpărați, poluați. E chiar atât de simplu. Nu puteți avea și burta plină, și farfuria curată.
      Ca notă aparte: munții ăia de gunoaie din Congo, Sierra Leone și Kenya nu rămân acolo pentru că n-ar avea chef firmele de reciclare să călătorească până în Africa pentru materie primă gratis.

    • Apropo de Sierra-Leone, că lucrai pe acolo un an. Știți cum arată globurile acelea cu peisaj de iarnă și zăpadă ce plutește în lichid cînd îl agiți… Ei, exact așa arată rîul ce trece pe lîngă Freetown, plin de tot felul de gunoaie ce urcă și coboară în agitația mareei. Curățat filtrele de răcire de 2 ori pe zi, altfel fierbea ”principalul” la propriu.

      00
    • @marinel: chestia cu ”am lucrat în Sierra Leone un an” e subiect mișto de articol. Eu aș citi cu mare interes despre așa ceva. Dă-i un mail lui Vali dacă ai chef de tastat ceva pe tema asta.

    • Mulțumesc de sugestie, dar parcă m-aș lipsi cu drag de comentariile unor ”atoateștiutori”…

      00
    • Da, hai sa ne replacem ca reciclam, asta va salva lumea.

      00
    • Pai o parte din plastic oricum se recicleaza, mai bine ceva decat nimic, dar nu inteleg, sunt multi care zic ca ei cumpara/consuma palstic pentru ca ei nu polueaza pentru ca recicleaza? Gen lasa ca imi iau tacamuri si farufuri de unica folosinta, dar le recilez? Eu cred ca de fapt aia de se preocupa de recilcare sunt si aia care au consumul cel mai redus/controlat. Iar aloara care iau cate 5 paie de plastic in club, oricum nu le pasa de nimic.
      Legat de mituri, mai bine sa zicem ca daca arunci sticla (de sticla) de lapte la „sticla” fara sa o speli si sa ii scoti eticheta e degeaba, ea tot la desuri menajere ajunge, eventual si cu tot restul de container daca l-a „contaminat”.

      00
  6. Îmi aduc aminte că pe vremea lui Ceaușescu, spre sfârșitul anilor ‘80, pe/in hârtia igienică erau litere din ziare. Stăteai pe tron și aproape ca puteai citi Scânteia. Nu știu dacă era numai la școala noastră așa însă trebuia să aducem pe trimestru o anumită cantitate de hârtie, metal, flori de tei, coada șoricelului și frunze de dud ptr. viermii de mătase. Asta eco…

    00
    • I call that BS, hartia ajunge ca o pastă (și cred că se mai bagă și niște înălbitori) înainte de a fi ”turnată” din nou, char și în hârtie igienică de calitate joasă. N-ai cum să mai găsești litere din ziarele vechi :)

      00
    • Da, te ștergeai cu cuvântarea lui Ceaușescu la fund. La propriu. Numai că era destul de aspră.

      00
    • Exact așa era. Aduceam la școală reciclabile, ne duceau la cules plante medicinale ( pe lângă clasica practica agricolă), vara in școală erau crescuți viermi de mătase și noi culegeam frunze de dud.

      00
    • O să încerc să găsesc bucata de hârtie igienică de pe vremea lui Ceau’, în care era un colț de bancnotă de 100 de lei.

      00
    • @adyzah
      În principiu ai dreptate, dar în vremurile alea nu era cazul.
      Confirm că găseai în hârtia igienică rămășițe de cuvinte, am găsit chiar și bucățele de bancnote de 100 lei tocate (am păstrat ani buni o mostră 🙂).

      Și o poveste în acest sens:
      În anii ’80 am lucrat în Vrancea și, la un moment dat, a trebuit să facem o expoziție cu realizările județului, că așa era moda.
      La deschidere, vizita oficială a mai-marilor județului. În dreptul fiecărui stand era directorul întreprinderii respective care explica alaiului ce minunății produce.
      La standul fabricii de hârtie din Adjud, care lucra numai cu hârtie reciclată, un morman de hârtie igienică din aia aspră, colorată mov închis. Directorul, emoționat, explică cum au inovat ei și au găsit soluția cu movul ăla. La care, vicepreședintele comitetului județean, cu o voce de stentor, îl întrerupe și-i zice: „Bă, mă-ta cu ce spăla rufele?!?”. Directorul bâguie timid „Cu săpun!?!”. La care vicele explodează „Nu, bă! Cu clor! Bagă mă niște clor și fă-o albă”. Și a trecut la următorul stand. 😜

      00
    • @AlexF, în urma relatărilor multiple de pe teren, retrag BS-ul :)

      Ciudat, deşi am prins 12 ani de nea Nicu, nu am văzut sau auzit de aşa ceva.

      00
    • Adyzah: Confirm, am văzut și eu hârtie de genul acela. Atunci conta „să se facă planul”, nu calitatea. În clasa a 11-a, venisem la internat, a doua zi începea școala și nu aveam caiete. Am ieșit cu câțiva colegi în oraș și am gasit la o librărie. Din hârtie reciclată, de un maro foarte deschis, ( cred, oricum nu era nici măcar albicioasă). Deci clorul nu prea ajungea unde trebuie. Vorbesc de anii 88

      00
    • ai mei aveau un vecin de lucra la fabrica de hartie din busteni: noi ii dadeam paine uscata pt gaini si el ne dadea hartie igienica, pot sa jur ca am gasit de la litere, colturi de bancnote, pana la aschii de lemn in hartia aia. ma mir cum de nu te intepai in cur cu aschiile alea

      00
    • era buna hartia aia igenica. Facea argintu curat curat. Daca te chinuiai mult cred ca dadea jos si rugina de pe fiare

      00
    • Si dupa 1990 au mai functionat cativa ani „centrele” de reciclare prin provincie.
      Curti imprejmuite cu garduri ruginite de metal gofrat si o pancarta cu semnul reciclarii.
      Primeau metal, sticla si hartie.

      00
    • Litere nu-mi amintesc sa fi vazut in hartia igienica de pe vremea aia, dar niste aschii subtiri, plate, de lemn, cu siguranta :D

      00
    • @aditzah, cati ani ai? pe vremea aia exact asa se facea curpapiru, de vedeai literele din ziar pe el. si era atat de aspru ca incepeai sa freci bucatile de hartie intre degete de cum te asezai pe buda ca sa te poti sterge la cur.

      00
  7. Dnule Coloja, vrei să fii „cancelled”?! E „periculos” să fii rațional.

    00
    • Până la urmă, ajungem tot la concluzia aia cum că trebuie să se producă mai puțin, like it or not. Sunt convins că există lucruri mici, dar care adoptate la scară largă, pot scădea substanțial producția de plastic… Nu știu, mai eliminăm din ambalajele inutile, mai redimensionăm pe ici-colo etc.

      00
    • @Vlad: am să apar și eu pe youtube punându-mi cenușă în cap: ”Iubesc această planetă. Îmi pare rău că ale mele cuvinte au rănit oameni. Este extrem de important să reciclăm tot plasticul.”
      Și tot nu va schimba realitatea.

  8. F*#@tui perioada de înjumătățire …

    00
  9. Un fel de am descoperit apa calda. Plus satisfactia copilului mai mare care le dezvaluia aloea mici ca mos craciun nu exista.

    Si alternativa la management selectiv care e, sa mearga totul la groapa de gunoi? Plasticul care nu poate fi reciclat e ars in fabricile cate au filtre speciale, cum sunt cele de ciment.

    In plus, e bine sa ne formam reflexul asta de a arunca gunoiul selectiv, asa ii invatam si pe copii. Oare elvetienii sunt niste idioti ca faca asta?

    Solutia la poluare este sa traim cu totii ca in anii ‘80: condus masina minimal, doar in weekend la cumparaturi; sacose textile pe care le luam cu noi in magazin; refuzat ambalaje de plastic, adica cumparat salam intreg, branza la calup impachetata in hartie, masline la borcan de sticla, fara iaurtele la pahar plastic, in general evitat plasticul pe cat se poate; pe scurt, refolosire. Dar facem asta? Normal ca nu, e prea complicat.

    00
    • @Dan: La fel ca doamna de mai sus, ai priceput din text că reciclarea e un lucru nasol. Când eu – repet – am spus doar că nu e cum crede lumea când vine vorba de unele reciclabile. N-a scris nimeni să nu reciclezi; sau că e inutil; sau că ești prost dacă o faci.

      Solutia la poluare este sa traim cu totii ca in anii ‘80: condus masina minimal, doar in weekend la cumparaturi; sacose textile pe care le luam cu noi in magazin; refuzat ambalaje de plastic, adica cumparat salam intreg, branza la calup impachetata in hartie, masline la borcan de sticla, fara iaurtele la pahar plastic, in general evitat plasticul pe cat se poate; pe scurt, refolosire. Dar facem asta? Normal ca nu, e prea complicat.

      Soluția nu e asta. Soluția e să nu conduci mașina deloc dacă e pe gaz și să nu folosești deloc plastic. De niciun fel. Și nu doar tu ci noi toți.
      Oamenii au impresia că dacă ei folosesc sacoșe de in și nu merg cu mașina decât în weekend putem realiza ceva. Asta în condițiile în care fabrica de peste deal produce într-o zi mai mult deșeu decât produc locuitorii orașului din apropiere într-un an. Nu borcanele și brânza în hârtie sunt soluția, că râd ăia de la Exxon de telemeaua în hârtie cum râd africanii când încerci să-i convingi că ”carnea e crimă”. Asta cu ”condusul doar în weekend” e fix scenariu de ”satisfacția copilului” de care ziceai mai sus. Ai impresia că ajuți.

    • Bineînțeles că ajuți și dacă consumi mai puțin, nu doar dacă nu mai consumi deloc.

      00
    • Coloja in articol: […]”Doar să nu aveți impresia că ajutați dacă colectați deșeurile separat și duceți plasticul la ghenă, în coșulețul lui.”[…]

      Coloja in comentariu: […]N-a scris nimeni să nu reciclezi; sau că e inutil[…]
      Mda.
      Articolul, in esenta, nu este inutil. Doar rateaza sansa sa fie si util :)

      00
    • @bogdan b:
      În primul citat făceam referire la plastic. În al doilea fac referire la reciclare în general. Sticla, metalele – astea se pot recicla. Am scris asta mai sus în alt comentariu.

    • Uite ce fac niste nemti:
      https://biofabrik.com/wastx-plastic/buy-pyrolysis-plant/

      Deci se poate. Si o sa fie o industrie interesanta in noul context al hidrocarburilor si al dependentei de Rusia. Trebuie o tehnologie care sa permita filtrarea emisiilor la un pret rezonabil si sa vezi ce o sa ne batem pe deseurile de plastic. Poate e wishful thinking, poate e viitorul, om vedea.

      00
    • NOU
      #54

      Greu de inteles pentru mine de ce toata problema reciclatului sta la utilizator/client final si nu in conditionarea productiei sa recurga la vechile metode: sticle / conserve.
      La urma urmei, eu cumpar ce este la raft – 95% plastic…

      00
    • Razvan, a priceput asta pentru ca cam asa suna articolul, ca si cum e rau sa reciclezi. Aia care se mandresc ca recicleaza incearca sa isi reduca amprenta pe care o lasa (si sunt convins ca fac asta in primul rand prin redusul consumului, nu consuma mai mult doar de dragul de a recicla), ca o reduc cu 10%, 20% sau 99% nu prea conteaza cata vreme o reduc. Sigur ca solutia e sa consumam cat mai putin, dar eu nu stiu pe nimeni care consuma mult doar ca sa aiba ce recicla, ca sa zici ca reciclatul de fapt incurajeaza consumul.

      00
    • de fapt punga textila e mult mai poluanta decat punga de plastic. mult tare

      00
    • Și la noi se va deschide ceva fabrică care va arde deșeuri prin metoda pirolizei. Un român are ceva brevete pe tema asta.

      00
    • @animaloo:

      de fapt punga textila e mult mai poluanta decat punga de plastic. mult tare

      In 90% in cazuri ma duc la cumparaturi cu aceleasi 2 sacose textile luate acum 5-6 ani din Ikea. Sa inteleg ca procedez gresit?

      00
    • alunelu: pai, tu faci ce vrei. Deja le ai cumparate, e inutil sa le arunci.
      Dar, era ceva de gen „tre sa mergi de niste zeci de mii de ori la cumparaturi pentru efect poluant identic”. Mult mai nasol daca era bumbac organic

      Stiu ca suna invers decat ne asteptam. Si pentru mine a sunat aiurea la inceput

      00
  10. Ceva surse de inspirație?
    https://youtu.be/PJnJ8mK3Q3g
    Ar trebui menționate…

    00
    • @car: E plin netul de informația asta. Ia și de-aici un alt clip. Mi l-a trimis un amic după ce-am publicat textul. Găsești încă vreo 30 la fel pe-acolo.

    • E un articol informativ. Nu înțeleg de ce se așteaptă toți să se descopere, aici pe blog, apa calda, ceva nemaivăzut, nemaiauzit in lume.

      00
    • ‘E plin netul’….asta poate zice și Dan Cadar…si protv-ul….😉

      00
    • @Florian: așa e ”car”. Îi place să demonstreze chestii. Nu e prima oară. El e mai bun ca mine.

    • Man, o iei personal…e ciudat pentru un psiholog autorizat..nu imi place sa demonstrez, nu sunt destept , sunt mai puțin inteligent și citit decât tine și mulți alții…nu de aia intru aici,
      la ‘poiana lui zoso’… dar daca cel puțin pe aici avem pretenția ca alții sa precizeze sursele de inspirație, pai hai sa o facem…nu să o dam românește în atac la persoană…să nu avem dublă măsură, să nu fim ipocriți…dacă tot clamam că vrem să fie mai bine…
      Off topic, s-a scris mult pe aici de afirmațiile misogine ale lui pufnici…aici, unde deținătorul blogului pune zilnic poze cu femei mai mult sau mai puțin dezbrăcate…tot el îmi răspunde la un post despre o tanti ,ca crede ca sta ca scandura în pat…’bine cunoscut blogger (mai nou și vlogger) roman, obiectifica sexual femeile ! Inadmisibil !’…sesizam ironia situației, da ?
      Uite poate scrii un post despre resorturile psihologice care o determina pe Esca sa accepte sa faca (si o baga și pe fii-sa), reclama la balsam de rufe…prin natura activității, am avut ocazia sa ii vad salariul declarat. da, e mare.pt orice tara, nu doar pt RO….și atunci ? De ce ? Oare de fapt pufnicisimul e mult mai larg răspândit la romani ? Dar nu ne place sa admitem și din când în cand mai ardem pe unu în spațiul public ? Mi-ar place sa citesc o analiza pe asa ceva…inclusiv cu menționarea bibliografiei (daca e cazul) .
      Salut și respect!

      00
    • @car:

      Off topic, s-a scris mult pe aici de afirmațiile misogine ale lui pufnici…aici, unde deținătorul blogului pune zilnic poze cu femei mai mult sau mai puțin dezbrăcate…

      Vezi? Faci exact aceeași chestie: cauți nodul din papură. Ce legătură are ce-a zis ăla cu faptul că Zoso pune poze cu femei la secțiunea de știri? Efectiv nu pricep legătura. Crezi că asta denotă misoginism?

    • Acele poze sunt puse din respect pentru ‘eternul feminin’ sau e deja o tradiție cu originea în intenția de a bucura ochii audientei majoritar masculine a blogului (probabil cel puțin la începuturi, nu știu care e statistica acum) ?
      Ce spui ca , cât e Vali plecat, sa pui tu zilnic poze cu doamne mai dezbrăcate, dar sa fie mai pe la varsta a doua, cu riduri, celulita, vergeturi ?

      00
    • @car: După cum spuneam – nodul din papură.

    • Ok…poate continui pe subiect cu cât poluează industria fashion…și că doar 1% din trente se reciclează…să vă văd cum le spuneți doamnelor să nu își mai cumpere așa des cârpe, că poluează….că pe pufnici ati sărit toți…😀

      00
  11. Credeam că e Cristici, dar nu e așa.

    Oare pune la cale un interviu cu autorul cu speranța că o să scoată prostii pe gură și îl dă ulterior afară de pe blog?

    Vom vedea!

    00
  12. Textul e parțial adevărat, cu privire la încercarea de a recicla materialul în aceeași substanță prin curățare, mărunțire ( măcinare) și extruziune. Adică reformarea plasticului și materiale similare.

    Este adevărat că moleculele se deteriorează, fiind vorba de scurtarea lanțurilor polimerice.
    Pe de altă parte plasticul se poate repolimeriza și există deja fabrici care fac asta . Ceea ce in teorie face posibil procesul la infinit. Evident are un cost de energie repolimerizarea și în general reciclarea se face prost și mincinos – nu o să te contrazic aiciz, că argumentele se împiedică în munții de steril.
    Ca principiu însă, și direcție de viitor reciclarea e promițătoare și sunt mai multe principii.
    Un alt proces este monomerizarea, adică continuarea procesului de degradare, dar accelerat și transformarea plasticului inapoi în compuși petrolieri. Deja există uzine care reciclează așa, petrolul generat din plastic are utilizări în industria chimica, poți să îl arzi sau să îl repolimerizezi.

    Încă o soluție o reprezintă gazeificarea plasticului , care poate fi apoi folosit că sursa de energie fără fum mult.

    00
  13. presate și trimise în spațiu

    00
    • Vecinii mei nu le preseaza cand le duc la containerul de reciclat de langa bloc, mai e mult pana la trimis in spatiu.

      00
  14. Povestea cu reciclarea este ca nu știm exact cum putem face din asta ceva sustenabil. Înțeleg ideea de colectare selectiva plus hai sa salvam planeta. Ceea ce nu prea înțeleg este cam câte din aceste masuri sunt pr bullshit și câte sunt pe bune. Dacă vreunul din voi crede ca vai colectarea selectiva e soluția, va recomand un city break pa Sicilia unde se face colectare selectiva, iar Bucureștiul o sa ți se para o oaza de curățenie. Deci acolo am vazut colectare selectiva ba chiar plătit amenzi pentru asta, insa totul la nivel declarativ. Palermo este un oraș unde se face colectare selectiva, dar gunoaiele fac parte din peisajul urban local.
    Dacă vrei neapărat sa salvezi planeta și crezi în chestiile asta soluția mai urata. Mai precis trebuie tu ca și consumator sa cumperi chestii care sunt prietenoase cu mediul și sa iti asumi prețul. Vrea cineva sa facă asta? Greu de decis insa sunt sigur ca în numele mediului vom plăti mai scump pe anumite lucruri doar pentru ca se poate.

    00
  15. Când începi luând peste picior oamenii care fac un mic efort, chiar sună a nu ma reciclați că e degeaba, că merge la groapă, că merge la selectiv tot aia e.

    00
    • Cum ”le sună” altora nu e problema mea. Și da – tot la groapă ajunge, selectiv sau nu. Uite – eu sunt orădean. Fii atent cu câtă grijă e aruncat la comun gunoiul selectat atent de tine cu puțin efort [video]. Filmat în martie 2021 în Oradea.
      I rest my case.

    • Chiar tu scrii în articol că se sortează pe bandă. Da, peste tot ăla sortat se ridică la comun pentru că e mai ieftin. Și apoi sortează oamenii ăia de care chiar tu ai scris.
      I rest my case sună a infatuare, se transmite de la ceilalți autori?

      00
    • @Cipper:

      Da, peste tot ăla sortat se ridică la comun pentru că e mai ieftin.

      Serios? Și-atunci de ce – mă rog – nu se aruncă la comun dacă se ridică la comun? Lol. Care e logica să arunc eu în 4 pubele diferite și să vină ăla să le amestece?

      I rest my case sună a infatuare

      Din nou – cum ”îți sună” ție nu e problema mea.

    • Aceeași logică cu ăia care aruncă oricum amestecat. Sau asta te surprinde? Oamenii aruncă la grămadă pentru că nlsunt nesimțiți. Unii aruncă inclusiv menajer. Te surprinde? Oricum se sortează la destinație.
      LOL auzi, infatuat fără argumente. Român adevărat

      00
    • @Cipper:
      Tu

      Oamenii aruncă la grămadă pentru că nlsunt nesimțiți.

      Tot tu

      Oricum se sortează la destinație.

      Eu nu cred că pricepi cât de absurd e ceea ce scrii mai sus…
      Repet: de ce să arunc eu gunoiul selectiv și nu la grămadă dacă mașina care îl ridică tot la grămadă duce gunoiul ăla? Și unde e atunci efortul ăla al tău care contează?

    • Efortul e că nu pui la un loc fracția umedă cu aia uscată. Efortul e că reciclabilele le duci la pubele speciale și nu le arunci pe ghenă. Îți ia probabil 10 15 minute din viață pe săptămână. Enorm.
      De ce sunt pubele pe culori, nu știu cât timp nu există consecințe dacă nu selectezi corespunzător, așa cum există în țările alea la care visăm. Prin S3 am văzut una singură mare doar pt reciclabile. Poate e mai bine așa, sau poate vor să ne obișnuim cu selectarea până vor decide să o impună obligatoriu și nu după chef cum e acum.

      00
    • @Cipper: da. Bun. Ok. Și ce vezi în clip e cum pubelele alea speciale, cu deșeuri deja selectate, sunt luate buluc și aruncat conținutul la comun.
      Din nou – care e rostul? Depui efort inutil: arunci selectiv iar ei colectează la calup.
      Mai clar de-atât nu mă pot exprima.

    • I rest my case in romana se traduce imi relaxez cazul.

      00
    • @Cipper
      In momentul acesta toata lumea este fiarta pe tot ce inseamna mediu inconjurator. Mai mult in lumea occidentala chestia asta a ajuns ca o virtute. Si in fond este laudabila grija fata de mediu si tot ce inseamna asta, insa pana acum toate lucrurile astea au fost platite tot de pulime/omul de rand. Si cand spun platite ma refer la faptul ca el trebuie sa faca colectare selectiva, el trebuie sa consume mai putin si atentie mare ca in iarna tot el va trebui sa faca frigu ca pe timpul lui Ceasca.
      Cam tot ce inseamna eco si politici de mediu o sa implice o cresterea a costului vietii fara ca ceva sa se schimbe, iar unii vor face si mai multi bani din asta. In Sicilia fac tot ce inseamna colectare selectiva ba chiar mi-am luat amenda de la un AirBnb ca nu am facut-o, dar cand te uiti prin jur vezi munti de gunoaie si alte rahaturi.
      Stiu ca responsabilitate sociala si alte nebunii, dar in tot acest timp in care noi vorbim despre asta Danone/Nestle doar ce a mai livrat niste tone de plastic ce sunt ambalajele produsele lor. Din cauza asta cam toata lumea isi pune intrebarea la ce dracului mai reciclam? Cand o sa se schimbe asta? Cum am putea sa facem ceva mai bine? Mi-as dori sa am un centru de colectare a pet-urilor/sticlelor casante in proximitatea fiecarui cartier sau magazin mare, unde sa le pot duce si sa pot lua niste bani. Insa asta implica costuri si este mai simplu sa o dam cu uite 3 cosuri vezi si tu ce pui in ele…

      00
    • Daca le-ai duce sa iei niste bani, banii aia crezi ca vin din aer? Sau ar scumpi produsele pe sistem garantie?
      Deci in loc sa alegi o varianta usoara, duci din cand in cand niste reciclabile in proximitate, preferi una complicata si scumpa, in care trebuie sa cari pe o distanta mai mare aceleasi reciclabile si sa primesti niste maruntis?

      00
  16. dacă mă întrebi pe mine, „geniile” care au dat de gard cu toată tărășenia sunt cei care au decis că povestea cu poluarea nu prea are tracțiune la public și au legat reciclarea de o idee grandioasă și complet aiurea, aia cu salvatul planetei; că planeta se încălzește este PROBABIL corect (deși depinde unde și ce măsori; și pe urmă ce comparații faci); că activitatea oamenilor are vreo contribuție semnificativă – deja asta este o afirmație care se susține cvasi-exclusiv pe ideologie, nu pe argumente valide.

    deci, poluarea este o problemă reală. or, sunt lucruri simple care se pot face fără a aduce the end of the world as we know it: bunăoară, cam 90% din pet-uri pot pur și simplu să nu mai fie produse: Heineken, din câte știu, nu vinde la pet și acționarii lor sunt tot grași și frumoși; so on and on. trebuie doar puțin strâns șurubul legislativ – și aia e. Ciucașul va fi cu 0,8 lei mai scump, nu e apocalipsa.

    problema uriașă este că toate guvernele (dar toate, poate doar Arabia Saudită este scutită de asemenea neliniști) pendulează între a lua decizii raționale și nevoie de a păstra suportul populației; și atunci când cele 2 intră în conflict, ghici cine pierde. este una din limitele fundamentale ale democrației.

    una din soluții (posibil implementată chiar zilele astea, haha), ar fi să duci petrolul, așa, către $200 și să-l ții acolo, whatever it takes. să fie numai cei din upper class care aruncă ambalaje în Dunăre.

    00
    • by the way. am aproape 45 de ani și am învățat o chestie simplă: problemele reale au rareori soluții ideale, platonice, care să și funcționeze. și poluarea este o asemenea problemă care (cu toată dragostea pentru homo sapiens sapiens) are o unică soluție validă: să faci „poluarea” extrem de costisitoare, pe scurt, să fie mai problematic să poluezi decât să nu o faci.

      la nivelul meu, micro (sau nano, pico, haha) am rezolvat ceea ce mă interesa, cu ajutorul comunității, cu ceva efort și ceva regie (posibil unele componente ale soluției să fie destul de controversate dpdv legal). îmi dau seama că nu funcționează peste tot să-i pui pe turiști să-și ia resturile și să le arunce oriunde altundeva.

      îmi aduc aminte de un intelectual de prin Sibiu care se uita uimit la mine că ce am cu el, fiindcă el aruncă tot la tomberon. greu de priceput că și tomberonul ăla tot la 1 km deasupra casei mele este – așa că mie îmi este perfect indiferent dacă lasă peturile pe câmp sau în pubelă. soluția este să și le pună naibii în portbagaj și să se care cu ele cu tot, să le arunce unde vrea în Sibiu, dar nu aici.

      pe scurt, limitarea accesului funcționează (wherever feasible); descurajarea prin prețuri funcționează și ea.

      00
    • Sa inteleg mai bine: tu ai o pensiune, pe langa care se gasesc cosuri de gunoi, dar certi oamenii care arunca gunoi in acele cosuri de gunoi si ii indemni sa isi ia gunoiul cu ei in oras?

      00
    • @unsirb. hai să pun altfel problema: ieși la un picnic și lași gunoiul în pubele găsite la marginea locației – tu spui că-i ok? poate. în ceea ce mă privește, punctual, am găsit soluțiile necesare pentru ca în proximitatea casei mele asemenea wishful thinking să nu producă efecte neplăcute.

      s-au rărit amatorii de iarbă verde și, oarecum contraintuitiv, a dispărut și gunoiul odată cu recipienții – vorba unui clasic, e o plăcere să ai de-a face cu intelectuali. haha

      00
    • Ce ma? Ti-ai luat cosurile de gunoi de pe domeniul public pe persoana fizica? Adica tu vii si tipi la cineva cand pune gunoiul in tomberon doar ca e in apropierea casei tale? SI dupa aia te supi cand primesti niste capace dupa ceafa de la un ‘intelectual’.

      00
    • (noi, am fost vreo 20) am cerut firmei de salubrizare să aleagă: 1) trec la 2 zile și le golesc/spală/fac curățenie pe bune; sau 2) le iau de acolo și își modifică graficul/traseele/facturile în consecință; varianta de atunci cu golire (fără spălare) la 2 săptămâni (care niciodată nu erau numai 2) fiind inacceptabilă. au fost cooperanți.

      deci, @Andyan, povestea asta cu ieșitul la iarbă verde pentru mine e limpede crystal: du-te la ieșirea din Herculane sau pe Transalpina sau pe litoral să vezi cam care-i frecvența și cât de eficient se face salubrizare.

      eu pot să ies în natură și să nu las în urmă NIMIC ne-biodegradabil – iar în apropierea casei în care locuiesc îi „încurajez” pe toți amatorii de picnic să procedeze la fel.

      00
  17. Si mie mi-a venit aseara videoul in feed :)

    00
  18. La locul de munca aruncam la gramada hartie plastic metale care ajung la groapa de gunoi. Cantitati mari, nu gluma. Apoi merg acasa si arunc punguta la plastic si cutia de la Amazon la hartie.
    Voi astia care sunteti fierti pe reciclare, chiar nu vedeti ca ceea ce faceti e o picatura intr-un ocean? Ganditi-va la apartamentul in care locuiti, cel dat in folosinta in ultimii 4-5 ani. Tot ce aveti in casa, de la mobila la cabina de dus si la wc au venit frumos impachetate in cartoane si invelite in plastic. Pentru ca mai apoi acel plastic si acele cartoane sunt aruncate la gramada alaturi de alte gunoaie, metale si alte kkturi.
    Dar voi ati aruncat punguta la plastic si ati salvat planeta…

    00
    • Ia inmulteste tu punguta aia aruncata la plastic cu de cate ori faci asta si vezi ce iti da.
      Cred ca depaseste enorm ambalajele de care zici tu.

      00
    • @mArius
      In primul rand, e o punga. Acum uita-te la ce ai in apartament si gandeste-te ca toate alea au fost impachetate in plastic si carton si in caz ca erau mai fragile, si in polistiren. Si uita-te atent, nu te concentra doar pe frigider si masina de spalat. Ma refer la orice ai in casa. Geamuri, wc, cabina de dus, calorifere, orice vezi, a fost in plastic si carton. Priza si intrerupatorul, tevile, toate vin in plastic si carton. Ca mai apoi totu se arunca la gunoi. NESORTAT.
      Si acum, mai spune-mi te rog de punguta ta cu care vei salva planeta

      00
  19. Fac un mic rezumat: Reciclarea e buna dar are limite. Next level este sa nu consumi atat … mai ales plastic. Ca de ex: poti cere sa nu iti mai puna capac de plastic la cafea sau la sucul de la mec. Ce am obs este ca chiar incep sa sa apara mai multe ambalaje biodegradabile: linguri din carton, capace din carton presat, caserole etc. Chiar si monitorul a venit protejat in carton presat in loc de burete sau polistiren.

    00
  20. Chiar intreba cineva pe aici zilele trecute, „ce mai face Cristici?”

    https://zoso.ro/cosmarul-plasticului-poate-recicla-episodul-1/

    00
  21. Așteptăm opiniile unui chimist mai ales privind arderea plasticului.
    În Japonia reciclam pe vreo 10 categorii de produse când am locuit acolo și luai amendă mare de tot dacă nu respectau.
    În DE doar plastic + metal, bio separat și altele separat.
    Din ce am auzit de la niște colegi unele tipuri de plastic se bagă la termocentrale pe lângă cărbune pentru a îmbunătăți arderea, nu știu dacă e 100% adevărat.

    00
  22. Reciclarea e doar o alta bataie de joc la adresa cetateanului, a omului de rand. Practic marii smecheri ai planetei s-au gandit ca nu cei care genereaza deseurile sau ar trebui sa le colecteze trebuie sa se ocupe de ele, ci omul de rand caruia ii sunt vandute. De unde pana unde trebuie sa fiu eu obligat sa pun sticla nu stiu unde, plasticul nu stiu unde? E treaba firmelor de reciclare sa isi colecteze si sa le separe – exista echipamente si instalatii care exact asta fac. Selecteaza deseurile. Ah, ca or fi scumpe…ca e mai usor sa iti faca altul treaba, chiar daca ala te plateste sa faci treaba…asta e alta problema. Firmele care genereaza deseuri gen coca cola, pepsi, Mcdonalds, producatori de bere etc etc ar trebui sa fie responsabili de ce se intampla cu deseurile pe care le genereaza si le injecteaza pe planeta. Dar nu, ca ei au bani si fac lobby ca legile sa se dea asa cum le convine lor. Cetateanul nu are posibilitatea sa faca lobby…el doar incaseaza bataile de joc.
    Ni se arata non stop imagini cu sticle de plastic de prin oceane, ca nu stiu ce peste a inghitit nu stiu ce. Pai sunt eu de vina pentru asa ceva? M-am dus eu sa arunc in ocean ceva? Eu strang deseurile in pungi si le pun in pubela. De acolo e fix problema societatii care colecteaza gunoiul sa faca ce trebuie cu el. Daca ajunge in ocean inseamna ca firma respectiva nu si-a facut treaba. Deci reportajele alea cu deseuri din oceane sa fie distribuite la firmele de colectare deseuri/reciclare nu la cetateni. Pentru cetatenii care arunca in apa deseuri ar trebui sa existe institutii care sa ii sanctioneze. Deci din nou, nu e problema mea ca cetatean care are un contract cu o societate care aduna gunoiul sa ma apuc eu sa fiu gunoier si sa am 7 cosuri de gunoi in casa, sa merg 1 km ca sa duc sticlele nu stiu unde. Asta e o bataie de joc la care omul de rand e supus si nici nu ma mira ca nu doar ca nu o respingem, ci o aplaudam si ne consideram cei mai tari cand ajungem sa facem asemenea aberatii.

    00
    • cand a venit o prietena fiarta pe eco, bio, vegan life, la mine si m-a vazut ca aruncam o folie la gunoi mi-a spus superior ca nu crede ca asa ceva ar fi fost posibil in germania. ea nefiind in germania vreodata. am intrebat-o daca are impresia ca in romania ar exista colectarea selectiva totala, in galati sunt cosuri pentru peturi, sticla si hartie, dar hipsterii astia „planeteers” habar n-au ca totul e luat in aceeasi masina de gunoi.

      00
    • Dar corporațiile astea care fac lobby din cine sunt formate? De câte ori ai fost să-i zici lui șefu că poluează cam mult compania in care lucrezi?

      00
    • Nu exista aparatura specializata care sa separe resturile de iaurt de containerul in care a venit iaurtul. Exista aparatura care poate sorta deseurile in mici si mari si poate trage de-o parte deseurile care contin metale (electromagneti).
      Dar o cutie de aluminiu sau otel poate sa contina resturi alimentare, asa ca tot ai nevoie de oameni care sa faca inspectia finala a deseurilor.
      Nu e ca in fabrici unde merge cu inspectie vizuala bazata pe AI pentru ca ai mediu steril si tot ce inspecteaza AI-ul trebuie sa arate 99.99% identic.
      Ai nevoie de oameni care sa sape literalmente prin gunoi si sa sorteze ce e reciclabil. Si nici nu-i poti plati prea mult ca sa ai marja de profit.

      00
    • vosidit98 simtul ridicolului ar fi trebuit sa te faca sa te opresti la un momentdat dupa afirmatia „Nu exista aparatura specializata care sa separe resturile de iaurt de containerul in care a venit iaurtul”. Deci exista sateliti, exista telescop spatial ce pozeaza galaxii exista nenumarate alte echipamente – dar ca sa vezi ce chestie ca omenirea nu a reusit pana acum sa descopere misterul separarii resturilor de iaurt de containerul in care vine iaurtul.
      Sa luam asta ca ceva serios si pe bune…e doar o alta dovada a halului in care am ajuns asa ca gandire si intelegere a lucrurilor.
      Pai poate s-ar fi inventat pana acum, mai vosidit98, si acel echipament extraordinar de avansat de separare a resturilor de iaurt (gen o masinarie de clatit) daca mai marii astia ai lumii erau preocupati sa faca ceva cu adevarat pentru reciclare, nu sa prosteasca lumea si sa ne bata in cap non stop cu ce important e sa avem noi 7 containere de gunoi in casa si sa lingem noi resturile de prin ambalaje.

      00
    • @ion masinile automate (cele ieftine) sunt facute sa functioneze in parametri. Nu toate containerele de iaurt au aceeasi dimensiune. Nu toate sunt facute din acelasi material. Nu toate sunt reciclabile.

      De fapt majoritatea containerelor de iaurt sunt facute din materiale nerecilabile (adica NU SUNT FACUTE din plastic 1 si 2 – PET si PE-HD).

      Pur si simplu nu e profitabil sa faci o masina automata de spalat containere de iaurt.

      Nu e „doar o masinarie de clatit”. Trebuie separata complet folia de container (folia ar tebui sa fie teoretic reciclabila). Trebuie golit complet containerul (poate cine l-a aruncat a pus resturi de mici in containerul de iaurt). Apoi trebuie spalat si uscat. Si nici atunci nu ai garantia (depinde cat de vechi e containerul, daca a fost expus la soare) ca mai este reciclabil si nu a fost afectat de reactii chimice naturale.

      Nici fortarea clientilor sa spele recipientele inainte de a le recicla nu e o idee buna pentru ca s-ar irosi si mai multa apa si detergent. Iar sticla de cele mai multe ori ar fi mai rau contaminata decat daca era dusa doar cu un rest de suc pe fund.

      00
  23. am vazut acum ceva ani un reportaj din Africa cum o fabricuta locala de caramizi adauga ‘fulgi’ de PET-uri (de fapt PET-uri maruntite) in compozitie si rezultau caramizi de 2-3 ori mai rezistente..
    Mie mi se pare excelenta aceasta abordare, nu scapi Pamantul de plastic insa il ‘metamorfozezi’ si in loc sa fie factor negativ care afecteaza biodiversitatea, se transforma intr-o resursa utila.

    00
  24. Dacă scopul articolului este acela să provoace depresie, atunci isi atinge scopul. Spre deosebire de toate celelalte materiale scrise de Răzvan pe acest blog si pe care le-am apreciat. Dar scopul acestuia imi scapă. Momentan

    00
    • @Kilroy: scopul textului nu e ”să provoace depresie”. E doar de informare. Nu putem scrie doar despre lucruri frumoase de teama să nu se întristeze cineva.

    • Pai in primul rand constientizezi problema. In al doilea rand, vezi ce poti sa faci. Ce fac eu: ma feresc sa cumpar plastic, pe cat posibil. Evident ca nu iese in f multe cazuri, dar macar nu mai iau caserole de unica folosinta, plase de plastic de fiecare data cand cumpar, fructe ambalate in plastic, etc.

      00
    • Sincer, nu cred ca imi va afecta comportamentul: voi colecta tot selectiv, incerc sa cumpar cu ambalaj de plastic cat mai putin, iar ce fac Exxon si restul gastii – nu pot sa influentez comportamentul lor si oricum am o parere execrabila vizavi de acestia.
      Am inteles ca rostul articolului este de informare, dar, intrebarea este ce facem cu informatiile dobandite. Recunosc ca citisem mai inaite articolul lui Cristici si, informatia cu care am ramas este ca polistirenul nu il arunci la plastice, pentru ca o faci degeaba, si, in general ma comport in asa fel incat oamenii aceia prost platiti care fac munca de sortare sa aiba mai putin de lucru in urma alegerilor mele.
      Dar impresia mea este ca articolul da ceva apa la moara celor care oricum nu se omorau cu selectarea deseurilor. Si asta cred ca este caracteristica deprimanta.

      00
  25. Am mai citit pe ici pe colo despre descoperirea unor bacterii care mananca plasticul. E ceva serios sau ne facem sperante degeaba?
    Am dat un search pe net, vad ca sunt stiri inca din 2016 cu asa ceva, dar deocamdata nu am auzit sa se fi mers mai mult in directia asta: https://science.hotnews.ro/stiri-terra-20861646-japonia-oamenii-sttiinta-descoperit-bacterie-care-39-39-mananca-39-39-plasticul.htm

    00
  26. yes, very sad, dar.. daca polistirenul scoate fum dens si negru, de ce sunt izolate blocurile cu asa ceva?

    00
  27. Carcasele transparente pentru cd-uri la ce categorie intra?

    00
  28. Am o sugestie pentru dl. autor, daca e 100% convins de adevarul articolului sau: sa dea in judecata Coca-Cola pt reclama falsa cum ca TOATE sticlele de apa minerala Dorna sunt 100% din PET-uri reciclate.

    Pentru ca face afirmatii ferme si periculoase: „Nu-i poți vinde consumatorului de Cola sau lapte așa ceva, deci tot ce e PET sau HDPE în spermarketuri e în marea majoritate a cazurilor plastic nou și nu reciclat.” – pur si simplu nu cred ca acesti giganti risca sa faca afirmatii pe care un Gigel le poate demonstra ca fiind false si apoi sa aiba de reparat imaginea publica cu milioane de dolari.

    Prin urmare, o sa imi permit sa nu cred o iota din acest articol. E doar o regurgitare a unor informatii care circula pe net, cu surse dubioase, fara ca autorul sa aiba vreo calificare care sa ii permita validarea faptelor.

    Dar promit ca o sa acord mult mai mult credit urmatorului articol pe teme de psihologie!

    00
    • @Vasile: Corect. Chestia cu sticlele Dorna e ca și cum aș fi spus eu că PETA omoară animale ori că la sumitul pentru climă de lunile trecute ar fi venit lumea cu avioane private și limuzine. Nu riscă o companie să facă afirmații ce pot fi demontate ușor cu Google.

    • He added, “The average private jet, and we are not talking Air Force One, emits two tons of CO2 for every hour in flight.
      To put it in context, the total carbon footprint of an ordinary citizen — including everywhere they travel and everything they consume — is around eight tons a year.”
      So an executive or politician taking one long haul private flight will burn more CO2 than several normal people do in a year.

      Și un politician sau un afacerist poate lua cu acea ocazie o decizie care să echivaleze cu reducerea poluării cu plastic sau orice altceva echivalent cu ce ar face milioane de oameni ca mine sau ca Răzvan Coloja.
      E ca și cum ne întrebăm de ce politicienii și oamenii de afaceri au bodyguarzi și secretară. că noi nu avem nevoie.

      00
    • @alunelu Avem multe tehnologii de comunicare criptata, daca e asa de important ca „plebea” sa nu afle ce s-a discutat. Oricum pleabea tot afla, fiindca in urma acelor discutii se iau decizii si se dau legi. Chiar e dificil de inteles de ce trebuie sa zboare niste „biznismeni” in jurul globului ca sa manance cacat 30 de minute. Doar pentru impresie artistica; sa caste gura plebea.

      00
  29. „oamenii care se mândresc că reciclează plastic și ajută planeta” sunt in general o adunatura de frustrati pe diverse planuri – material, sentimental sau profesional – si care au impresia ca implicandu-se in tot felul de cauze nobila, gen reciclari deseuri, schimbari climatice, protectia gandacelului verte cu buline roz, isi atenueaza frustrarile :)
    Revenind la sortare, da in principiu e o idee ok. Nu e ok dupa cum spunea cineva mai sus, sa fiu eu obligat sa fac treaba altuia. Se vrea sortare, ok, sa se extinda colectarea contra cost si la deseurile cu probleme, adica plastice. Te duci frumos cu un kil de plastic, cu 10 pungi, 20 de peturi, primesti 2, 3, 5 lei :)

    00
    • Zau ca ar trebui o functie de editare pentru comentarii, de obicei greselile se vad abia dupa publicare :) daca mai scrii si de pe telefon, cu autocorect-ul pot rezulta chestii interesante :)

      00
  30. Te adresezi degeaba oamenilor de rand, cand decizia e la corporatii.
    Daca nu cumperi uleiul in sticla de plastic, cum il cumperi? Ai tu vreo putere de decizie? Sau medicamentele, nu prea vad sa se vanda vrac.
    Suntem plecati cam pe un drum fara intoarcere, cu cat realizam asta cu atat mai bine. British Petroleum a poluat atunci in Golful Mexic cam cat pentru 10 generații, nu s-a-ntamplat nimic. Insa hai sa educam pulimea sa nu mai bea bere la pet ca polueaza, fix acolo e problema.

    00
    • Ulei la sticla, mezeluri impachetate in hartie, refuzat pungutele de peste tot, iaurt si lapte la sticla, sacosa textila pe care o folosesti pana se rupe, bere la sticla. Hai ca se poate. Daca se genereaza un curent din asta sa nu mai cumperi ambalat la plastic daca ai alternative, o sa se replieze si producatorii, ca doar nu-s idioti. Dar e mai simplu sa luam 3 feliute de salam la caserola.

      00
    • @Dan…sigur…că ei îs și interesați să facă asta daca nu le iese amu mult…
      Eu as vrea sa vad un magazin in care vin cu recipientul meu, îmi toarnă șampon in el la preț mai mic decât dacă aș lua cu plastic..nu exista așa ceva, ba mai mult e chiar mai scump…
      Să văd o companie de bere mare care spune: începând de mâine, noi cu Kaufland(sau alt mare jucător) vindem doar la sticlă și o facem cu garanție…
      Dar nici o firma nu va face așa ceva până nu va fi obligată de stat

      00
  31. Un mesaj ca asta trebuie impachetat(!) foarte atent. Multi vor trage din el doar „v-am zis eu ca n-are rost sa reciclam”.

    00
  32. Stiu ca reciclarea e pana la urma doar o industrie care poate fi instrumentalizată de unii și alții. Știu ca se profita/manipulează mult, știu de greenwashing.

    Totuși, continui sa colectez separat pentru simplul motiv ca mi se pare mai important obiceiul în sine decât rezultatul final. Faptul ca iti antrenează atenția la ce și cât consumi. De ex, daca te gândești de 2 ori înainte sa arunci ceva la gunoi, o sa te gândești de 2 ori și înainte sa pui banana în punga doar pentru ca e acolo langa fructe (din graba, nu te mai gândești ca banana în punga e o chestie inutila, faci doar un gest automat).

    Are impact semnificativ? Pentru moment, nu e așa cuantificabil și cu siguranță nu îmi imaginez ca salvez lumea de la încălzire globală atâta timp cât miliardarii fac zilnic plimbări de 3 minute cu avioane private. Ce e sigur e ca îmi alimentează un mindset anticonsumerist: îmi doresc sa am cât mai putine obiecte, cumpăr mult mai putine haine și doar când am nevoie, folosesc tot ce am cât pot, nu îmi doresc tot felul de electronice care nu sunt vitale pentru mine (microunde, Fitbit, borcănașe fancy de depozitat, aparate care servesc unui singur scop, etc). Dacă așa îmi educ și copiii, mentalitatea asta e mai probabil sa fie normalizata în câteva generații

    00
  33. parerea mea:

    – colectarea selectiva are sens la nivel municipal, adica efortul cetateanului de a selecta gunoiul la el acasa se rasplateste prin ridicarea gunoiului gratis de catre firma care strange deseuri. este simplu si chiar functioneza: la inceputul lunii primesti de la administratorul de bloc 3×30 de pungi de 3 culori diferite in care pui gunoi selectat, duci pungile la ghena, vine masina de gunoi si le ridica gata selectate. de unde stie gunoierul ca ai selectat gunoiul, simplu …cod de bare ce contine blocul, scara, apartamentul, adresa ta….dca nu ai selectat, amenda, daca ai selectat gunoi gratis.

    – gunoierul duce gunoiul gata selectat la un procesator de gunoi….. aici romania are probleme, dar in tarile cu apa calda exista de zeci de ani…. se foloseste la:
    – horticultura, partea lichida
    – sticla, la fab de sticla
    – metal la …..fier vechi, aka aluminiu
    – plasticul la procesatori din care fac:
    1. mobila din PET (stiu pt ca am vazut cu ochii mei, au aparut si la noi)
    2. ciment, caramizi, constructii
    3. accesorii pt ambalare sau automotive
    4. alte PET-ri
    5. ne trebuie mai multa CHIMIE, stiti voi materia aceea imposibila din liceu? e aia ne trebuie, multa-multa…..cercetare, dezvoltare, etc

    asa cum exista oameni care vor sa selecteze/recicleze gunoiul din proprie initiativa (ma doare sufletul sa arunc sticle/borcane, cand stiu cata energie se foloseste pt producerea lor) tot asa exista oameni pe care ii doare in pula de gunoi….pai daca platesc sa-mi ia gunoiul, apai sa-l ia si sa nu-l mai vad, am dus eu plastic in oceane?nu

    dar la fel exista si societati/firme/municipalitati/tari care vor/au bani/s-au organizat sa colecteze selectiv, iar altele, pentru bani (evident) ii doare la basca…. mor de foame aia in nigeria? f bine, le dam si gunoiul nostru fmm de urati sa se sature.

    romania nu a importat mii de tone de deseu textil din italia si spania? ba da, de ce ? de prosti, il ardem la sinesti si alte localitati pline de tigani pe post de lemn de foc.

    suntem 7 miliarde, sigur se vor gasi exemple si pro sau contra, ce inteleg eu este ca dicteaza banul/educatia/nivelul de dezvoltare

    00
  34. @Răzvan, dacă ai ști ce bine reciclează tata prunele căzute …

    00
    • asta era cosmarul copilariei mele la bunici.. sa adun prunele si corcodusele cazute din pomi. nu aveam nicio placere imediata, la fel cum acum muncesc pt pensie.

      00
  35. NOU
    #138

    Expresia „carbon footprint” a fost inventată și promovată British Petrolium ca să poată „blama” pe toată lumea pentru incompetența lor. Iar lumea, fiind spălată pe creier, a pus botu’.
    Există metode de a recicla plasticul la dioxid de carbon și apă, dar este EXTREM de scump (pentru noi, dar nu pentru cretinii miliardari ai planetei, gen Gates, Bezos, Musk, Ambani), iar pizdificații care conduc grămada asta de căcat, numită pompos planeta Pământ, pe care conviețuim cu toții consideră că-i mai important să dea banii pe curve, droguri, războaie inutile și vise umede retardate.
    10% din gunoiul planetar e reciclabil. Restul e ascuns, fiecare pe unde poate.

    00
  36. OCD-ul meu zice că o să colectez selectiv în continuare.
    Plasticul și hârtia ocupă foarte mult spațiu.
    Salvez gunoiul menajer, să putrezească liniștit.
    Cine știe, mâine, poimâine se descoperă și la noi tehnologia aia de captează gazul metan din gunoi. Asfaltăm cu plastic. Aruncăm chiștoacele la coșul de gunoi, nu în parc, nu în nisip. SF.

    00
  37. Reciclarea ajuta cat de cat si va ajuta din ce in ce mai mult, nu prea o sa avem de ales, dar ca orice altceva, cine nu o inghite o da in bascalie. Normal ca autoritatile nu se implica si o fac greu de adoptat, normal ca e mai usor sa zici ca nu se poate si sa arunci aiurea, dar, cu punga, cu bateria si cu PET-ul se poate schimba ceva. Daca era ceva simplu, banal, gen arunc cotoare de mar si coji de banana pe geamul masinii ca sunt 100% bio degradabile, eram cu totii reciclatori fruntasi. Reciclati baieti, reciclati.

    00
  38. Facand asocierea cu poza articolului – voi continua sa „reciclez” plastic cu speranta ca macar sa nu ajunga in lacul Vidraru pet-urile mele.

    00
  39. Referitor la numarul 4 ala cu pungile:
    https://youtu.be/0l_LxqiPCjw

    00
  40. Am mai zis pe aici, ati vazut Planet of the Apes din 1968? Intors la cai si sulite ca aia e solutia. Dar e nasol sa recunoastem.

    00
  41. 128 comentarii si nimeni nu a adus in discutie mitul „iau brad de plastic ca apoi se recicleaza”
    Guess what, polueaza MULT mai rau.

    Kaboooom -> https://www.youtube.com/watch?v=Og_eY9tcLgA

    00
    • Eu in continuare nu vad rostul unui brad intreg. Aia care se dau de toti peretii ca vor sa le miroasa a brad in casa (eventual sa faca ace peste tot) pot din partea mea sa taie o creanga si sa lase pomii-n pace. Sau, tot din crengi, o coroana din aia rotunda, cum au americanii pe usa.

      00
    • Bradul ala de plastic pe care l-am schimbat dupa aproape 20 de ani de folosinta polueaza mult mai rau decat un brad natural? Sau raspunsul este ca trebuie sa avem brad natural in casa, trebuie sa taiem porc (unul de familie), trebuie sa ne dam cu ATV-ul pe partie, ca asta este traditia milenara

      00
  42. am tot auzit de vreo cativa ani prin articole si reportaje despre faimoasele bacterii create de oamenii de stiinta care s-ar hrani cu plastic. de de nu le punem la munca, oare? https://www.livescience.com/plastic-eating-bacteria

    00
    • NOU
      #149

      Pentru că-s idioți.
      Există tehnologia plasticului micelar biodegradabil 100% de câțiva ani buni, dar nu se folosește pentru că-i doare-n penis pe cei care chiar pot înclina balanța în favoarea unei planete curate. Ne-au aruncat-o-n față pe piți Greta care habar n-are pe ce lume trăiește fără foaia-n față și consideră că și-au făcut datoria.

      00
  43. Eu am rămas surprins când am văzut cutia de la budinca/gris proteic dr. oetker.

    Aveau capacul din plastic transparent (la care din ce am văzut deja au renunțat), apoi este capacul sigilant din folie de aluminiu, recipientul este din plastic alb (HDPE) iar eticheta cartonată are un zipper de care tragi și se desprinde. Deci poți separa toate cele 3 componente separat pentru reciclat (aluminiu, hârtie, plastic).
    Cumva cred că ăsta e viitorul, dar trebuie să se educe și maimuțele că avem astea 7 tipuri de plastic și să le sortăm noi de la început separat.

    Nu știu alții cum sunt, dar eu de regulă clătesc toate ambalajele de plastic/pet/tetrapack înainte de a le pune la coș.

    Nu am înțeles niciodată de ce polistirenul nu se poate recicla, în mintea mea cred că ar trebui să existe ceva variante în care polistirenul se poate toca în biluțe mici mici și apoi lipi la loc (trebuie un adeziv/liant pentru așa ceva) și utilizat apoi la termoizolații în construcții, sau înglobat în beton/structuri ușoare.

    Pe vremuri am avut nevoie de niște piese la strung, am găsit pe cineva să mă ajute, pentru că nu prea se găseau rondele de cupru/fier/aluminiu cum aveam eu nevoie, am luat cutii rotunde de conserve de pește, am pus în ele bucățele de plastic alb tocate dintr-un tocător de bucătărie, l-am băgat la cuptor la o temperatură joasă (a ieșit foarte puțin fum) la final aveam rondele din HDPE alb pe care le-am folosit pentru piese. Atât m-a dus pe mine capul atunci.

    Recent am găsit pe youtube canalul de la Brothers Make, unde ei topesc HDPE la temperaturi scăzute și fac tot felul de obiecte.
    https://www.youtube.com/c/BrothersMake/videos

    00
  44. Știam chestiile astea, ma bucur ca le ai scris. Eu ma distrez enorm când ma duc sa reciclez în cele peste 20 de categorii separate din Baden württemberg, la frumosul Recycle Hof și mai vine nenea și vede o punga la paharele de iaurt și tine morala. Odată I am spus sa stea cool ca toate se ard împreună lângă București, ilegal ca să ne simtem noi bine în civilizație.

    00
  45. Nu a mai zis asta acu ceva timp Cristici ala?

    00
  46. Trebuie să mai punem de niște proteste, poi se poate așa ceva… A se vedea inconștienții ăia care au pătruns pe circuit, la MP de la Silverstone, de la F1.

    00
    • Sau mai e o tipă prin NASCAR, care e eco-friendly, inclusiv mașina de cursă are diverse mesaje pe dânsa, dar participă într-o competiție care numai eco nu-i.

      00
  47. Un alt exemplu de manarie a corporatiilor…Termenul de „Carbon footprint” a fost inventat de catre divizia de PR a BP (British Petroleum). Si uite asa au mutat responsabilitatea si vina pentru poluare pe oamenii de rand (sau pulime in termeni populari).

    00
  48. Nu vreau să mă laud, dar eu am renunțat la carbogazoasele ambalate în PET-uri pentru vinul ambalat în sticlă. Cine iubește planeta?

    00
  49. Tristul mit al ipocriziei reciclarii si salvarii planetei e ca tu stingi lumina cand te duci sa faci pipi, iar primarii de sector toarna borduri si betoane cu nemiluita pe unde apuca, de parca alea pica de undeva din cer si nu au amprenta de carbon.

    00
  50. „Ar fi greu să faci un smartphone cu carcasă din lemn sau fier.” Am avut acum 5-10 ani telefoane din metal, mai folosește careva vreunul? :)

    Problema la telefoane nu este carcasa, ci:

    -bateria care se degradează. Acum nu ar mai fi cazul, pentru că avem baterii de 5000, dar degeaba, pentru că ai un ecran gigant ca să consumi mai mult rahat, un procesor mai performant care să ruleze software-ul mai nou care halește enorm de mult. Nu mai pomenesc că acum toate bateriile sunt lipite și service-ul costă mult.

    -software-ul din nou. ios-ul sau androidul din 2018 fac cam același lucru cu os-urile de astăzi, dar vai săracele companii care fac miliarde din aplicații nu pot suporta toate versiunile care apar de azi pe mâine și renunță la cele mai vechi. Dacă nu mai poți folosi 5 aplicații telefonul devine cam inutil.

    00
  51. Pe bune dacă înțeleg rostul articolului ăsta! E la fel ca și cum ar fi spus…”Băi, degeaba vă spălați pe dinți, că oricum se strică!” Este exact genul de opinie de care NU are nevoie România și așa cu greu educată. Bine ca s-a găsit un domn care să îndemne în plus populația să o ardă aiurea, că exact asta ne lipsea! De ce să mai purtam haine, că e cald? De ce să mai tundem gazonul, ca oricum iarba crește la loc? De ce???? Pe bune? Trist este ca e exact genul de opinie pe care turmele de bizoni îl adoră. Să mai zic că între timp, s-a mai descoperit o bacterie care se hrănește cu plastic, la Universitatea din Galați…da, da, din Galați, a fost brevetată o metoda de “asfaltare” a șoselelor cu plastic reciclat iar alții au reușit să construiască case din cărămizi fabricate, ce sa vezi…tot din plastic reciclat. Dar e vorba despre ALȚII!
    Și mă mai gândesc că proști or fi suedezii ăia care importă gunoi, bine că am reușit noi să le luam fața! Bravo, domnule psiholog! Ați înfrânt!

    https://adevarul.ro/international/europa/o-sursa-energie-inepuizabila-gunoiul-suedia-importa-deseuri-cald-casele-oamenilor-1_540c3b880d133766a8ee5b28/index.html

    https://playtech.ro/2020/bacteria-care-ar-putea-salva-planeta-cat-de-repede-mananca-plastic/

    https://www.infoconstruct.ro/caramizi-eco-din-pet-uri-da/

    https://adevarul.ro/locale/galati/asfaltul-reciclat-proiect-unicat-realizat-universitatea-galati-mai-durabil-30-decat-clasic-1_620915c55163ec4271eea968/index.html

    00
  52. @Razvan. hai să-ți spun ce cred eu că nu este în regulă cu articolul tău – și plec de la premisa că toate informațiile de acolo sunt corecte.

    păi, faptul că se sugerează că publicul trebuie să rezolve o problemă pe care nu publicul a creat-o, nici nu a cerut-o (a tolerat-o și a încurajat-o, dar asta-i altceva). or, zic eu, problema uriașă aici este: că se produc cantități uriașe de plastic de care nu este nevoie, care ar putea foarte bine lipsi de pe rafturi.

    PROBLEMA ESTE LA PRODUCĂTOR, NU LA CONSUMATOR. dacă plecăm de la premisa că ălora nu avem ce le face (că ei trebuie musai să producă cât mai mult, cât mai colorat, cât mai nu-știu-cum) și tot ceea ce ne rămâne este ca noi, ceilalți, să colectăm cât mai selectiv, hmm, este un drum care duce fix nicăieri.

    deci, zic eu, este lipsit de valoare practică să discutăm despre cine, cât, cum colectează/separă – și ce se întâmplă mai departe cu deșeurile astea; hai să vedem, chiar nu există nicio soluție ca stațiile alea de sortare să nu mai aibă de lucru?

    00
    • @Joker: noi – consumatorii – suntem cei care întreținem asta. Producătorul face pe bandă rulantă ceea ce se cere. Dacă nu ar exista cerere nu s-ar face. Dar repet ce-am spus în articol: e greu să tastezi de pe un laptop din lemn ori să ții în mână undiță din metal și nu din fibră de sticlă.
      Ia-o așa: dacă eu aș produce roșii cu gust de clor și aș face-o poluând intens, cel mai probabil nimeni nu le-ar cumpăra. Așa că luna următoare n-aș mai produce roșii cu gust de clor și n-aș mai polua. Însă dacă-s rumene și mari și ieftine atunci ai să cumperi de la mine indiferent câte deșeuri vărs între timp în râu.
      Așa e cu orice altceva: există cerere – se produce.

    • @Razvan. de acord, publicul a încurajat producția asta dementă; însă tot publicul (indirect, prin politicieni) poate să-i pună punct. eu nu spun că plasticul este inutil, eu spun că există ȘI plastic inutil la care se poate renunța fără a genera cine știe ce cataclisme economice. se poate pleca de aici: laptopurile sunt ok, peturile nu sunt (nu știu, procentual, ce înseamnă peturile astea-dar sunt cele mai vizibile, cele mai enervante și cele mai inutile)

      problema de fond este simplă, și anume că plasticul este ieftin. ceea ce este profund greșit, însă administrativ se poate rezolva: o supra-taxă de 10x valoarea actuală, cât să iasă un pet de neumarkt cât 2 corona – și tot e bine.

      00
  53. Ma bag si eu pe aici, intr-o incercare timida de a readuce speranta 😇
    https://www.livescience.com/plastic-eating-bacteria

    Nu-i fumul, pardon dracul, chiar asa negru (si dens) 😁

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.