Trimiterea de acte prin internet ia o turnură interesantă

Jandarmeria anunță prinderea a doi minori la volanul unei mașini închiriate. Dacă ne uităm pe mașină, vedem și de unde.

Bun. Nu ne trebuie mult să ne imaginăm cum au decurs lucrurile. Minorii au trimis niște acte în aplicație, actele au fost acceptate, mașina a fost deblocată, copiii au luat-o la plimbare. Doar s-a descuiat.

O să fie interesant de văzut ce schimbări vor face firmele care primesc acte fie prin aplicație de smartphone, fie prin email, că toate sunt expuse falsurilor. Digitalizarea e mișto, nu și când unii o exploatează aiurea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. buletinul cu cip ar rezolva multe probleme, nu

    00
    • Și e greu sa iau buletinul lui tataia și sa îl scanez cu NFC?

      O soluție mai buna e ce fac unele aplicații bancare: la înregistrarea contului faci un video în care îți spui numele tău și cel al băncii.

      00
    • Liveness check se face in aplicatiile bancilor care fac digital registration.
      AI powered, isi dau seama daca ai masca, daca esti viu, daca e poza etc. Nu prea poti sa il pacalesti usor.
      La fel si la scanat buletin, vede daca e poza, original etc. Verifica peste 20 de lucruri care tin de autenticitatea buletinului.

      00
    • NOU
      #4

      Ceea ce declari este pe propria raspundere ☺
      Exista in continuare infractiunea de fals si uz de fals etc …
      Daca minorii respectivi ar suporta niste consecinte severe ale legii a doua oara nu mai fac sau chiar daca fac la a doua abatere ar trebui sa se lase cu parnai si alte lucuri grave …
      Problema nu este ca se fac falsuri pentru ca ele se vor face mereu problema este ce se intampla DUPA ce esti prins ca faci falsuri … daca nu se intampla mai nimic atunc mai facem si fortam nota pana ne prinde … daca insa se inmpla nasoale atunci falsurile se vor diminua dar nu vor disparea …
      NU poti face legi perfecte ca atunci restrictiile ar fi atat de mari ca nu ai mai putea face nimic …

      00
  2. O sa te puna sa faci un mic apel video din aplicatie cu buletinul/pasaportul in dreptul fetei sa vada ca esti cine spui ca esti.

    Cam asa au implementat cei de la ANAF validerea in SPV pentru persoane juridice, la fel fac si cei de la N26 si altii.

    00
    • Problema e ca asta o faci o singura data, la inregistrare. Faci contul pe numele unui frate sau al unui vecin major, si apoi folosesti contul ala cum vrei.
      Acelasi lucru se intampla si la trotinete, desi peste tot scrie ca trebuie sa ai peste 14 ani e plin peste tot de pusti care se dau cu contul lu’ tata. Daca isi rup capul sau dau peste cineva nu raspunde nimeni.

      00
    • @Sorin
      Foarte bine, atunci tata va plati oalele sparte de copil, insa problema reala nu este asta ci mai degraba durata procesului prin care se intampla acest lucru. Sa nu uitam au trebuit vreo 5 ani de procese pentru jmecheru de la Miorita, iar marele carambol din 2016 inca se lasa solutionat.
      Daca legile ar fi facute pentru cetateni si apararea lor, discutia asta ar pica in derizoriu.

      00
    • nu folosesti contul pe alt telefon. esti cu telefonul lânga, se vede în aplicatie, se trimit x notificari pe numarul înregistrat, etc, si probabil e greu de implementat în tara it-istilor. “ împrumuti” telefonul, patesti ce patesti daca “împrumuti” si masina, adica dosar penal.

      00
    • @xxx – ti se fura telefonul, patesti ce patesti ca si daca ti se fura masina, dosar penal, nu?

      00
    • @Sorin: atunci isi asuma toate cele, inclusiv problemele de natura penala, cel care isi face cont si dupa iti da tie datele contului.

      00
    • Pentru folosirea Raipay este obligatoriu sã ai ecranul de blocare securizat cu pin, amprenta etc. Daca îmi fura cineva telefonul poate face maxim 10 plati pana in 100 de lei din ecranul de blocare

      00
    • Costele, telefonul ala nu are parola? Aplicatia nu are si ea parola? Pai cum adica stia si parola de la telefon si cea din aplicatie si numarul cardului?!

      00
    • @costelush nu merge. Ai de obicei un cod extra/amprenta/face id că să deblochezi masina.

      00
  3. NOU
    #14

    Totusi au mers cu Zoe, e de apreciat.

    00
  4. Nu exista risc zero si anumite companii au pusa aceasta poveste la cost of doing business. Referitor la incidentul, descris de tine in mare vor fi doua solutii:
    1. Inregistrare video cu tine in fata masinii. E aplicata de mai toata lumea si inca nu este usor de falsificat. Insa odata cu simplificarea accesului de la tehnologiile deep-fake chestia asta nu va mai tine. Nu suntem acolo inca, dar in vreo cativa ani vom ajunge.
    2. Ideea introducerii semnaturii digitale pe baza buletinului cu cip. Chestie destul de comuna prin Estonia si care a fost copiata de mai toata lumea care doreste o modernizare si o digitalizare de durata.
    Cat despre rezultatul anchetei in cauza, sunt absolut sigur ca acei minori nu vor pati ceva si fie va fi musamalizata ancheta ori se vor intelege partile cumva. Sa nu uitam ca in Romania, respectarea legii este ceva facultativ.

    00
  5. De ce ar face ceva? Exista legi care ii protejeaza deja. Falsul si uzul de fals e fapta penala, se pedepseste cu inchisoarea si ar trebui sa fie un motiv suficient sa nu faci faze din astea. Si daca totusi o faci, stii ce te asteapta.

    00
  6. This is why we can’t have nice things.

  7. In Finlanda exista sistem de autentificare (applicatie pe mobil) pentru toate serviciile in care trebuie sa dovedesti identitatea. Simplu, fara poze, video, printscreen, etc. Sistemul e folosit evident si in relatie cu „organele statului” precum si in sistemul privat. Sansa de fals, minima spre zero. Se poate tehnic, doar ca trebuie vointa, pina atunci, o sa mai vedem multe „fapte” identice cu cel din articoul de mai sus.

    00
  8. Se poate pune un soft pe masina, legat de camera – daca nu e la volan cel de pe buletin, masina nu pleaca. Camere sunt deja, cele care detecteaza oboseala.

    00
    • Pentru detectarea oboselii nu se folosesc camere ci niște leduri infraroșii + senzori.

      00
    • Usor , usor Big Brother devine pistrui.

      Acum trebuie să mă vadă si în masină când conduc , eventual sa imi semnalizeze pe Waze si un magazin cu Gilette , că am fața cam nebărbierită.
      În aceasi ordine de idei , ma gandesc la discutia despre ads-urile de la Google avuta cu o clientă.
      ,,Domne am avut o convesatie cu niste colege despre un produs , cand am ajuns la un calculator au inceput sa curgă reclamele la acel produs ,,
      Coincidentă ?

      00
    • Alexa ascultă… Deja multi americani au reclamat Goagalu ptr asta…

      00
  9. Mașina nu era închiriată ci „sharuita”.
    Digitalizarea e mișto dar întotdeauna după apariția unui sistem infailibil digital de autentificare va apărea imediat și o metoda de înșelare a acestui sistem.
    De exemplu cardurile bancare: la început embosate, apoi banda magnetica, cip, acum nfc plus aplicație. La fel și la cărțile de identitate

    00
  10. Exista semnatura electronica calificata care are exact aceeasi valoare ca si cea olografa. Obtinerea ei presupune dovada fizica a identitatii.

    Faptul ca cineva o poate folosi in locul tau ulterior este irelevant, la fel poate folosi si cardul bancar, tot infractiune e. Ai peste 14 ani, raspunzi penal. Ai sub, raspunde ma-ta penal.

    00
  11. De obicei se face validare video sau foto atunci cand deschizi contul.

    00
  12. Cred ca i-am văzut prin București pe ăștia. Chiar ma întrebam cine merge asa haotic cu un Zoe. Băieții cred ca aveau deja câteva zile de când se plimbau asa sau sunt mai mulți care aplica metoda.

    00
  13. Nu trebuie să se facă nimic. Mergem pe modelul american.
    Cel care abuzează sisteul, e abuzat în pușcărie.

    00
    • Da, frate, m-a spart aia de la protv cu tânărul care „a furat” o mașină.

      00
    • de aia nu mai intru eu pe site-uri… dau click pe link, pare un video in stire. dau click pe triunghi, se deschide o noua pagina cu reclama, o inchid, intru inapoi in site, apare o alta reclama pe toata pagina, o inchid si pe aia, in sfarsit dau iar click pe triunghi.. 2 reclame back to back.

      hai sa ma mai uit si la video. desigur.

      00
  14. Sunt de vina aia care au dat mașina la închiriat că nu au avut un sistem mai sigur, are cineva detalii ce au falsificat puștii?

    PS: Vali se vede că a îmbătrânit, ăsta e al doilea articol in care face apologia hârtiilor, peste vreo 2-3 luni vedem barter cu prostamol și nostalgie ce bine era la coadă

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.