Patru despre documentarul „nu e nimeni acasă”

Lansat de Recorder acum câteva ore, e bun, e muncit, dar:

  1. foarte convenabil se omite menționarea profesiilor celor doi, dar ni se spune că sunt din clasa de mijloc.
  2. combinația aia bestială de mămăligă cu paste la masa de seară, în timp ce amândoi au tatuaj și copiii au smartphone.
  3. copiii ăia parcă sunt ai nimănui. și când vă întrebați cine consumă ore întregi de Youtube, uitați-vă la ei.
  4. desigur, mă-sa lui e PSD-istă.

Clasa de mijloc my ass! Nu-i judec că pleacă să îngrijească bătrâni, treaba lor, îi judec că pe aici mureau de foame, dar au tatuaje și smartphone.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

108 comentarii

  1. tatuaje, poate da, smartfone? haide man, orice smart de 300dolari e comparabil cu un flagship de acum cativa ani. ce te deranjeaza e parca faptul ca au iesit din cercul vicios, pt ca tarile de lumea a 3a asta sunt, un cerc vicios, periculos, pentru cei care pornesc de jos si care nu-s fruntea clasei(ba chiar si pentru aia), nu poti fi un mediocru modest cu un salariu care sa te lase sa traiesti, trebuie sa fii frustrat la fiecare pas pentru ca, 3rd world.
    ps. exista si partea ‘intelectualului prost’ care intreaba dar de ce ai merita mai mult

    00
  2. tatuajele ie rau? parul lung se poate sefu’? dar cercel?…sau musai sapca proletara? :)))

    00
    • P’aia cu „râioasă, şi tot cu cu coada pe sus” o știi?

      00
    • Toate putorile si toti astia disperati dupa atentie au tatuaje pentru ca asta e tot ce pot face ei in viata … un tatuaj sau mai multe

      00
    • Tatuajele costa bani, parul lung nu. Apoi se plang ca nu au bani.

      00
    • @baliverne: mai sunt din „intelepciunea” populara: „capul plecat, sabia nu-l taie”…”vorba dulce mult aduce” si altele…dar in traducere cam toate tot aia inseamana „lasa mama, sa-ti fie tie bine…nu iesi in evidenta…stai acolo si trage la jug…sa nu superi pe cineva…ce daca sugi pula…importanti sa pupi in fund (intelectual vorbind desigur, nu musai fizic)” :))))))))

      00
    • ie rău dacă ai bani de tatuaje și mănânci mămăligă cu paste.

    • @Attilla: „Stop fat-shaming me! Fat is beautiful! I feel healthy!”

      00
    • 499 :))
      va mai dati pe irc in 2018?

      00
    • ofc. best chat ever. since 1999.

    • @baliverne: scuze….nu stiam ca esti gras cand am facut misto de proverbul tau

      @vali: :)))) deci pentru spaghetti con polenta ai nevoie de un anumit statut social…sau pentru tatuaj trebuie musai dieta speciala?! :)) am fost convins ca pana in treij de ani constientizam cu totii ca fiecare are propriile prioritati

      00
    • asta zic, eu judec omul prin prisma acelor priorități. și te consider prost dacă ai tatuaje și smartphone, dar mănânci mămăligă cu paste.

    • Vali, s-ar putea sa judeci si etichetezi prea repede. Cum am zis si in comentariul care nu a aparut: conform lui Xxx si Cetin e putoare si disperat dupa atentie…da’ parca nu e asa.

      Da nu-i bai, asta cu judecata e o caracteristica nationala, esti de-al nostru

      00
    • Oamenii aveau ciorba si paste. Probabil mamaliga era pentru ciorba. Sau daca mananci mamaliga esti sarac?

      00
    • daca mananci mamaliga esti sarac?

      da, mămăliga e mâncare de săraci. toți o mâncăm din când în când, „că ne place”, dar e o mâncare săracă in orice, făcută să umple burta.

    • Mămăliga e o sursă bună de carbohidrați complecși.
      Mâncare de săraci/bogați e o gândire de cocalar care consideră că anumite mâncăruri devin toxice atunci când ai bani.

      00
    • Mamaliga si pastele sunt primele mele 2 mancaruri preferate.
      Gata, nu mai sunt middle-class?
      :(

      00
    • Adica sa renunt la mamaliga cu ceapa, rosii si branza? Si la tochitura cu mamaliga? La borsul de afumatura cu mamaliga? La pestele prajit cu mamaliga?

      00
    • Eu, nu renunța.

    • Numai fitzi saraki!!! zise io in timp ce imi prajesc niste mamaliga pe plita incinsa cu niste ardeiasi capia si o vanata…

      00
  3. Mie mi-a plăcut filmul.
    Au smart phone pentru ca trebuia sa ia de undeva toate lozincile alea.
    E clar ca nu le e usor, dar cand te uiti la vaietele si manipularile de pe FB, chiar ca vine sa iti iei lumea in cap.

    00
  4. Mai vorbim despre faptul că avem tatuaje?Pe bune?În 2018?Ciudat şi bătut în cap mi se pare ăla care nu are.Am zis.

    00
  5. L-am vazut si mi se pare lungit cu “pune si asta in bagaj , hai sa vedem cat cantareste , suflam in mamaliga si laudam o tunsoare de vai mama ei” . As fi vrut sa vad cu ce se ocupau , unde au tras si unde au dat de greu , ce ii determina concret sa plece .
    Daca nu ar fi fost acel titlu si postat cu acel scop , as fi crezut ca ma uit la un vlog ( bine realizat ca filmare ) despre rutina unei familii pe o luna , cu vizita la socrii si apoi facutul de bagaje pentru plecatul in concediu .

    00
    • Unde lauda tunsoarea?
      Aia mai avea putin si plangea ca a tuns-o prost. Barbatul ii zicea ca ii sta bine, ca doar n-o sa-i zica ca e urata sa nu-i mai dea pzd 2 saptamani….

      00
    • a tuns-o gratis.

    • Asta ziceam , intr-un mod ironic . Au pus accent pe cum se tunde si cum barbatul zice ca e ok , sa mai futa ceva , cum facem bagajul , cum gatim , masa in familie si cum ne certam cu parintii / socrii , chestii regasite in orice casnicie .
      Dar nu vad nimic despre : ce vor face cu copiii si scoala acolo , cu casa , cu masina , care a fost momentul in care au hotarat ca pleaca , si-au facut ceva economii , un plan pe termen mediu si lung pentru acolo .
      Nu aratam asta ca ne pasa cati chiloti intra in geanta si cum ne plange mama de mila . Reportajul e lungit ca un film romanesc .
      Vali a rezumat foarte bine cu ce ramai dupa acest reportaj : paste cu mamaliga , mama cu PSD , copiii si YT . Atat !

      00
    • mașina au vândut-o, era o coajă de opel cu AC manual. :)

    • NOU
      #31

      barter

      00
    • pai uita-te pe strada in jurul tau si iti dai seama unde au dat de greu, nu-i fizica atomica, e doar logica de bun simt, cand ai vazut 5 oameni consecutiv ne crispati pe strada?… plm ca ma doare capul cand vad comentarii dinastea, oamenii aia se vand pentru o galeata si dupa plang cu anii ca le-au plecat copiii, copii pe care aparent ii fac ca sa fie acolo… iesiti prin mediul rural, vedeti ce se intampla, vorbiti cu oameni care nu-i cunoasteti vedeti ce cred, ce fac… un comment pe facebook, un comment pe blog, un video pe youtube nu o sa-ti deschida ochii mai mult ca realitatea din jurul tau, e nevoie sa belesti ochii in jurul tau si gata ai vazut din ce cauza sa-u dus in Anglia, din ce cauza sunt crispati oameni… ca e PSD ca e PNL ca e USL … tot aia e, e natura omului prost care da din coate si calca pe cadavre pentru ca altii sunt prea lasi sa-i taie elanul, tupeul ala jegos…

      00
  6. M-am uitat, am asteptat sa se intample ceva. Mai multe detalii, informatii. Au foarte multe filmulete si reportaje misto cei de la recorder, dar asta… 40 de min si nimic.

    00
  7. Boss, orice documentar sau știre despre negrii din America ne învață că deși sunt șomeri și morți de foame au iPhone, calculator, conexiune internet și rup Facebook și Instagram în două. De ce ar fi altfel pentru „negrii” de pe la noi? În altă ordine de idei faptul că au e benefic, chiar dacă ei sunt cum sunt, schimbarea e așa de subtilă încât o să vezi efectele abia la copiii sau nepoții lor peste 10-20 de ani. Gândește-te că un șomer în 2018 îl bate la fund pe regele Franței de la 1800 în privința accesului la multe resurse. Se cheamă progres.

    00
  8. Nu am avut rabdare prea mult, barbatul ala saracu nu face nimic fara voia lu’ nevastasa. Nici macar un tricou nu isi pune in bagaj fara permisiunea ei.

    00
  9. Acum, nah, poate ca mananca paste si mamaliga ca de aia le-a fost pofta, lor sau copiilor. Si mie mi se face catodata pofta sa mananc salata orientala de cartofi cu paine, si chiar manac combinatia aia ciudata o data pe an. Nu inseamna ca nu-mi permit altceva decat cartofi si paine. La fel, daca vezi cateva cadre cu copiii pe telefon, nici aia nu inseamna ca sunt non-stop pe telefon. Ce mi se pare mie straniu e chestia ai cu „plec sa-mi vad copiii aranjati”. Copiii au vreo 3 si 7 ani, cine stie ce-o sa fie in 20 de ani, poate se topeste calota glaciara si UK e sub un metru de apa. sau cine stie ce-o sa intelega copiii tai prin „aranjat”, sau cum si unde vor dori sa-si traiasca viata.

    Daca vrei sa pleci, e OK, dar asta cu copiii „aranjati” mi se pare asa o exprimare stranie cu o mentalitate din aia absurda in spate. Ca vrei sa-i vezi intr-un sistem scolar si medical mai bun, ca vrei sa scapi de greutati financiare care au impact asupra lor, inteleg, dar asta cu „aranjatul”… le programezi viata de cand au 3 ani…. ceva de genul ala imi sugereaza mie. O mentalitate din aia rurala, paguboasa… lasa, mama, sa ai serviciu sigur, bun, sa castigi bani, sa-ti faci casa si familie, nu conteaza ce-ti doresti de fapt. Scoti omul din Romania, dar nu scoti Romania din om.

    00
    • Boss tu stii cat e kilu de lamai? Se vede ca astia sunt bastani….nu orice mamaliga e de saraci.
      Eu mananc doar mamaliga cu sofran. Sunt peste, imi permit.

      00
  10. Daca erau mai hipsterei si frumusei dadea bine mamaliga langa paste, altfel e imposibil de inteles ca la o masa eu vreau paste si ala micu’ mamaliga cu branza.
    Nu-i judecam, dar cel mai probabil au plecat sa spele batrani la cur…
    Tatuaje si smartphone…cand e mai dificil sa gasesti pe strada unul fara… in fine, nu-s plecat, nu vreau inca, dar imi place ca astia ramasi in tara suntem mult mai ocupati sa facem ironii fine/de cacat, decat sa ne rezolvam mizeriile din cauza carora se pleaca pe capete.
    Nu ma incadrez in marja cititorilor cu 3000 coco salar’, deci posibil sa n-am dreptate.
    E ok, astia din film sunt saraci si nasoli si manaca spaghete cu mamaliga.

    00
    • „astia ramasi in tara suntem mult mai ocupati sa facem ironii fine/de cacat, decat sa ne rezolvam mizeriile din cauza carora se pleaca pe capete.”

      @Vali
      Nu înțeleg de unde împărțirea asa în două categorii a românilor: unii care au plecat, din diverse motive, și alții care au rămas și sunt responsabili cumva să îndrepte „mizeriile” din cauza cărora au plecat primii… De unde ideea asta potrivit căreia unii aleg soluția de evitare și ceilalți capătă obligații suplimentare? Pe bune? Adică dacă pleci, automat nu mai ai nici o responsabilitate și devine răspunderea celor rămași să ce? Să schimbe țara? Nu vorbim despre oameni cu discernământ, în ambele cazuri, egali în drepturi și obligații?
      Ironii mai mult sau mai puțin fine se fac și se vor face de ambele părți, după cum se vede și în postările de până acum. Asta e, suntem toți români, ne place să facem bășcălie de toate… Dar de aici și până la a sugera responsabilități speciale pentru unii sau alții, cetățeni ai aceleiași țări, mi se pare un salt cam mare.

      00
  11. 1. Povestea e cam incompleta, dar aflam ca ea a mai fost in Anglia, cand fetita avea 11 luni… deci erau cam amarati din start.
    2. Ciudata combinatie… dar nu e relevant
    3. Pareau sa se joace, nu erau pe YOutube, dar efectul e la fel. Am observat oricum obiceiul asta la multi parinti, poftim telefonul – are copilul divertisment de calitate si ei au pace.
    4. Ma-sa e o acritura, nu regreta ca-i pleaca copiii, nu e vina ei, Dragnea e un ingeras.
    5. 40minute pierdute sa vezi niste romani cum isi fac bagajele….

    00
    • La 4 mi se pare „minunata” replica aia: Trebuia sa-l prinda cu averea ilegala, asa, mare chestie ca a fraudat votul, nu a facut nimic, a dat si el la lume deci e ca si nevinovat. Cu mentalitate de genul am ajuns aici.

      00
    • nu regreta ca-i pleaca copiii, nu e vina ei

      Luând motivul ăsta separat, toți părinții care-și au copiii plecați nu regretă că au plecat. Pe toți, de care am aflat că au odraslele plecate, niciunul nu mi-a spus că regretă plecarea copiilor.

      00
  12. Cum sa pleci in Anglia? E nasoala vremea. Pana si doamna doctor stie.

    00
  13. Eu nu știu cum îi selectează pe oamenii de apar în reportajele astea. Adică, se duce reporterul la coadă la pâine și întreabă „care vreți să vă filmez”? E o filieră prin care sunt selectați? Nu doar la documentarul ăsta, în general la orice reportaj.

    (ce ghetto a devenit Drumul Taberei, îți vine să emigrezi numai când te uiți cum arată blocurile alea de pe Buclă)

    00
  14. Spend less than you make.

    Când își făceau bagajele, am zis că oamenii ăștia au prea multe lucruri. Multe haine. Multe jucării.

    00
  15. bai, ce bine stim noi… de toate… ca aveau multe jucarii, ca aveau tatuaje, ca nu mancau sanatos, etc… fiecare cu amarul lui. raman de parere ca nu pleaca de bine…

    00
    • Nu pleaca de bine, dar nici cu mult mai bine nu o sa le fie :), in Anglia nu locuiesti singur intr-o chirie ci mai imparti cu cineva. Traiesti mai ok un pic ca reusesti sa nu mori de foame si sa iti permiti mai multe chestii necesare vietii dar nu reusesti sa faci economii si assets avnd grija de batrani.

      00
  16. Clasa de mijloc e foarte discutabila, toata lumea crede ca e in clasa de mijloc. Si eu credeam, si eram, dar numai pentru ca in anii ’90 toata lumea era leftera in jur. Imi amintesc, ca prin vis, momente pe care acum le-ar considera majoritatea exemple clare de saracie, dar care atunci erau normale. Cartofi prajiti cu paine la cina? Da, normal, baga.

    Citesc pe blogul tau si pe altele, si mai ales in comentarii, reactii din astea stupefiate la ideea ca „diaspora” e plina de nuante si de diferente. E dubios sa gasesc toate referintele astea la diaspora ca la „ei”, niste amarati plecati ca mancau paste cu mamaglica. Ca sunt intelectuali tatuati cu smartphone, plecati sa stearga mese si/sau funduri pe dincolo. Ca sunt muncitori in constructii, capsunari, si menajere. Parca nu stiti cu totii pe cineva in situatia asta, parca vorbiti de extraterestri. Nu exagerez, am un soc cand vad referintele astea la diaspora ca „ei”, de parca diaspora nu suntem noi: eu, varul meu, colegul de liceu, Tanti Maria de la 3, astia toti multiplicati de 1 milion de ori.

    Ma lungesc, dar:
    – Nu toata lumea a plecat de foame. Unii au plecat de curiozitate, altii de nervi, altii sa-si caute realizarea profesionala.
    – Nu toata lumea sterge batrani la fund, ffs. Nu ca ar fi ceva in neregula cu asta.
    – Nu suntem colectii de caracteristici care sa se potriveasca frumos intr-o cutie. Poti sa prestezi la corporatie ziua, si sa spargi seara seminte. Poti sa speli pe jos ziua, si sa joci sah seara. Poti sa ai tatuaj, si diploma de master.

    00
    • @Jo: F adevarat! Citisem acu’ cativa ani in urma ca niste site-uri+fb de „diaspora” sunt de fapt administrate de PSD :) Pana si termenul s-a strecurat cumva ca „romii” dupa ’89.
      Iar despre „manifestatia” de maine, mi-am intrebat nevasta (mai mult trolaj, ca stiu in general ce parere are): „auzi draga, cica e mare adunare, diaspora etc”. Raspunsul ei: „Eu ce-am avut de spus am spus cu plecatul acu’ douaj’-si de ani, acum ce? sa ma duc iar sa strig lozinci + sa mai plec odata? :) Faca borsh.”

      00
  17. „Nu toata lumea a plecat de foame. Unii au plecat de curiozitate, altii de nervi, altii sa-si caute realizarea profesionala.”
    Corect.
    Eu am amici care au plecat în Anglia anul trecut, nu știau o boabă de engleză (și nici alte limbi străine), altminteri absolvenți de facultate, oameni cu păreri și idei ferme, majoritatea luate de pe net (inclusiv de la Olivia Steer). Aveau cam de toate în țară: apartament in București de la părinții ei, un SUV de la ai lui, ea lucra la un notariat, el era IT-ist la o multinatională… Dar au decis că trebuie să plece, că aici e nașpa pentru copil, gen „păi se poate, cum să ne forțeze să-l vaccinăm?”. Îl învățaseră să urle „ca să se descarce de energia negativă”, normal că puștiul a schimbat trei grădinițe în șase luni. Acum ea mătură printr-o biserică anglicană ca să nu se plictisească (și pentru că vorbește engleza cu mâinile), iar el conduce un motostivuitor la un depozit de cauciucuri. A, să nu uit: când au plecat, au scos certificat fals de la medicul de familie cum că puștiul e cu imunizările la zi.
    Anyway, trăiesc ei în UK, raiul de pe pământ? Trăiesc! Aia țară, frate!
    Cum zicea d-na nașă din film: „În Anglia, când suna alarma, dacă aveai ghiveciul în mână, îi dădeai drumul, jos!”
    Q.e.d.

    00
    • Absolventi de facultate care nu stiu engleza? Se invata la nivel conversational OK inca din liceu plus filme/jocuri/youtube etc. IT-ist in multinationala care nu stie engleza? Pai programeaza in romana? Cu sefii mari sau colegi straini vorbeste prin mima? Ceva nu se leaga.

      00
    • erau absolvenți de spiru haret :)

    • @ strike
      „Absolventi de facultate care nu stiu engleza?”
      Dap. Te miri? Tu nu trăiești în România? Băiatul era, acum un an, la nivelul lui „ză dacs com from ză tracs”? Iar la peste 40 de ani, dacă nu ai învățat deja, e mai greu. Tu ești pobabil mai tânăr, aici e vorba de oameni născuți prin anii 70.
      Apropo, IT-istul meu se ocupa de mentenanța unei baze de date cu prețuri, le updata periodic, nu făcea programare. Nu interacționa decât cu șefi și colegi români. Sper că nu crezi că orice IT-ist român recită din Shakespeare și are în mobil numărul lui Tim Cook?
      La birou, am 12 colegi și colege, absolvenți de facultați la stat (majoritatea), toți pe profilul umanist (sociologie, litere, drept, psihologie). Dintre ei, doi vorbesc engleză fără probleme (inclusiv o colegă care a și stat vreo 4 ani în Suedia, cu soțul funcționar la ambasadă). Alți vreo trei sunt precum câinii, înțeleg dacă le vorbești rar, dar nu se pot exprima… Restul sunt complet pe dinafară în ce privește engleza. Da, o tipă vorbește fluent spaniola (absolventă de Litere), o alta a lucrat câțiva ani ca profesoară de franceză, iar o a treia e măritată cu un italian, deci a auzit de Dante.

      Dar astea sunt doar răutăcisme, de fapt ce scrie în CV contează (wink, wink!)

      00
    • S.S. ala nu este IT-ist, e un simplu operator pe calculator

      00
    • @Claudiu normal, doar ca multi nu inteleg. Dupa aceeasi logica, toate persoanele care lucreaza la stat, dar mai nou tre sa bage date in PC cand te duci sa iti faci un act, sunt ITisti. Teoretic ar avea logica, dar practic nu prea.

      00
  18. Mămăligă cu paste – checked
    Opel Astra de 20 de ani – checked
    Cântărim bagajul înainte să plecăm – checked
    Bine că au oprit documentarul înainte să aplaude la aterizare…

    00
  19. pe mine ma revolta toti capsunarii astia, animalele astea imi distrug viitorul copilului meu si al meu. mecanismul este foarte simplu. din banii mei, si nu putini, se iau din greu bani pentru pensii, sanatate si alte prestatii sociale, se acopera deficitul masiv al fondului de pensii. io raman aici, sunt cocosat de impozite pentru ca domnii parinti ai diasporei sa o duca marginal mai bine. in loc sa folosim resursele pentru cei care efectiv aici muncesc, contribuie si se chinuie sa-si faca o viata mai buna, noi suportam, cu greutate din ce ce mai mare, solidaritatea dintre generatii. pe mine ma doare fix in dos ei, imi doresc sa nu mai vina aici nici macar o singura data per cincinal. le suport parintii, uneori si plozii care fac scoala aici din taxele si impozitele mele. gata ajunge cu lamentarile pline de indignare de la televizor, daca erati smecheri reuseati aici: asta este ghinion, va chinuiti pe acolo, dar nu ma mai pedepsiti suplimentar pe mine cu rudele voastre care mor de foame pe aici.

    00
    • ‘daca erati smecheri reuseati aici’

      prost mai esti. si ca orice prost, te crezi smecher :))

      00
    • NOU
      #68

      Multe minusuri, dar un punct de vedere pertinent pentru cei care au reusit in Romania. Ei ce vina au?

      00
    • Ai reușit în România ce? Cu ce poți să te mândrești că țară? Ai reușit la tine în curte mai departe e lumea a 3 a

      00
    • NOU
      #70

      Tu esti un pic mai special. Esti satul de lamentari dar te plangi pe 11 randuri!?

      Se pare ca nu realizezi ca exodul romanilor dureaza de 30 de ani, nu a inceput ieri. Ai impresia ca emigrarea e ca o plecare in vacanta? 3 milioane de romani care NU sunt o povara pentru Stat (implicit nici ptr tine), ba reprezinta principalul investitor in tara asta!

      Imagineaza-ti ca toti astia plecati de nevoie ar reveni maine in tara. De unde locuri atatea de munca? Ar trebui tone de bani ptr somaj, ajutoare sociale, reconversie, integrare etc. Abia atunci ai fi indreptatit sa te vaieti cate trebuie tu sa suporti…

      PS In caz ca tie-ti merge (deocamdata) bine e posibil sa fie si datorita faptului ca unul posibil mai competent ca tine a emigrat si astfel ai job decent. Just my 2 cents.

      00
  20. Incredibil ca nimeni nu a observat cat de fierte erau spaghettele alea. Si un copil stie ca spaghettele au timp de ‘coacere’ de 9 maxim 11 minute ca sa iasa asa cum trebuie, al dente. Pe langa asta vad ca a vrut sa re-inventeze spaghettele carbonara dar a folosit fucking smantana si fucking sunca presata. Oameni buni nu va bateti joc de reteta traditionala de carbonara facut doar cu gusa de porc afumata, galbenus proaspat de ou, pecorino romano si piper negru proaspat macinat.
    Acela a fost momentul cand de nervi am oprit documentarul si am mers la bucatarie sa imi fac un beef wellington pe pat de…de mamaliga aromatizata cu ulei de trufe.
    Revoltator…
    PS: Zoso, nu te-au chemat in 5gang? :) #13milioaneDviews

    00
  21. Mă uitai la asta de câteva ori și râd de unul singur: https://www.liveleak.com/view?i=380_1373390915

    :lol:

    00
  22. Acum, intreb si eu: cum ai vrea tu sa te citeasca femeile daca numai chestiuni politice sau cvasi-politice bagi? Mai o floricica, o recomandare de citit/scris/plimbat/mancat nu cred c-ar strica.

    00
    • Daca punea reteta de mamaliga cu paste era plin de gospodine pe aici. Dar daca le zice ca sunt amarate…

      00
  23. NOU
    #78

    imi place ca majoritatea comentatorilor de aici sau de pe facebook sunt romanasi mandri care fac misto de familia cu pricina. ca sunt tatuati, ca mananca mamaliga, ca se duc sa spele straini la cur, ca nu mai cotizeaza, ca-s lasi, ca pula mea, tot felul de stereotipuri dintr-astea de cacat care de altfel reprezinta si unul dintre motivele pentru care unii pleaca.

    Cum ar fi zis Octavian Paler: „noi ca natie suntem prea amuzati!”.

    Radem de toti, facem misto si ne radem in barba ca avem dreptate. Fie ca ramanem, fie ca plecam.

    Meanwhile, oficial 3,5 milioane (neoficial probabil mult mai multi, cu aia plecati „temporar” si mai multi) au taiat-o din tara. Alti zeci de mii se pregatesc sa faca la fel (cat era? 80.000 anual? atata era in 2016 inainte sa castige PSD alegerile).

    In momentul asta eu si absolut toti prietenii mei suntem plecati. Toti plecati din Romania din upper-middle class direct in lower-middle class-ul strainez.

    Iar raspunsul celor care urmaresc reportajul e: „sa se duca, da-i in cacat de cocalari!”.

    Vedeti in plm ca in 4-5 ani mai ramaneti doar voi aia glumetii care nu faceti politica sa va futa Elita PSD in cur in timp ce va amuzati de prostimea plecata „sa spele batrani la cur”.

    00
    • Da, maestre, ai dreptate, dar cineva trebuie să rămână și pe-aici, să plătească niște taxe și impozite, măcar pentru bătrânii mai amărâți, ăia fără copii plecați prin străinătate.
      Last but not least, dacă n-ar rămâne în țară doar „glumeții” și „românașii mândri”, cu cine s-ar mai putea compara și defini drept „români de succes” cei care pleacă?

      Hai să nu ne că##m pe noi, fiecare are destinul lui, unii pleacă, alții rămân, de ambele părți sunt oameni de toate felurile, cu bune și rele. Unii au succes oriunde, alții nicăieri (vezi cazul descris de mine mai sus).
      Faptul în sine că pleci sau nu din țară nu te face nici mai bun, nici mai deștept. Este o decizie ca oricare alta în viață, influențată de tot ceea ce e în jur – oameni, situații, frustrări, oportunități, prejudecăți… Eu nu mi-am pus niciodată problema să plec din țară, și nu doar pentru că am reușit cam în tot ce-am făcut (inclusiv în străinătate), dar și pentru că părinți, frați, nevastă+socri etc. Oricum, în cazul meu, principala oferta a fost să continui în Balcanii de Vest pentru (alți) patru ani, dar am zis pas. Retroactiv, a fost o decizie proastă, luată în anul când Băsescu a câștigat prima dată președinția. Ce să zic, eram și eu mai tânăr și mai idealist, mă juram pe chelia marinarului…. Cum spuneam, nimeni nu e perfect.

      00
    • NOU
      #80

      S.S. arata-mi te rog unde spun ca unii sau altii ar fi superiori. spun doar ca auto-suficienta si caterinca in fata unei drame sociale arata de ce romania e un de e.
      iar tu esti cel mai bun exemplu. esti un boss de boss, ai de toate, respect. e ca si cum te-ai lauda ca ai cel mai luxos apartament de pe Titanic.

      altfel, stai tu linistit ca din taxele tale, doar 1% ajung la pensionarii aia fara rude prin strainatate, restul ii muta Dragnea in Brazilia asa ca baga mare acolo sa produci pentru Elita.

      00
    • @ Pensionaru
      Legat de prima ta întrebare, eu așa am citit juxtapunerea dintre „eu si absolut toti prietenii mei [am plecat] din România” și respectiv „in 4-5 ani mai ramaneti doar voi aia glumetii care nu faceti politica sa va futa Elita PSD in cur”. Unii sunteți upper middle class-ul care au plecat, și au rămas „futuții în cur” ai PSD-ului. Știu, n-ai vrut să insulți pe nimeni, dar așa ți-a ieșit.

      Punctul doi: metafora cu Titanicul e reușită, dar e o figură de stil în aceeași linie de miștocăreală pe care o acuzi la „românașii mândri”. La mulți dintre noi, indiferent unde trăim, se aplică proverbul „râde ciob de oală spartă”, dar până una-alta, România nu e un vapor, a trecut și prin vremuri mai grele și nu s-a scufundat. Alte țări au pierdut și ele milioane de oameni plecați spre zări mai bune (gen Irlanda, țările scandinave) și nu au dispărut de pe hartă. Ideea e că ăștia de-am rămas avem o șansă să împingem țara spre schimbare. În 90, Iliescu chema minerii; Năstase, în 2000, deja se mărginea cel mult la ridicarea lui Ciuvică de pe stradă; Ponta a spălat putina de îndată ce au ieșit oamenii în stradă după Colectiv, iar Dragnea n-a putut să-l oprească nici măcar pe șoferul cu celebrele plăcuțe anti-PSD… Pe termen lung, lucrurile vor merge înainte, dar pentru asta e nevoie de o atitudine constructivă. Nu crezi că ar trebui să se implice și cei plecați, dincolo de preocuparea (obsesivă la unii) de a se justifica pentru plecare? Dacă da, atunci are sens să descrii România ca fiind lipsită de orice șansă, pe cale de a se scufunda precum Titanicul? De ce, doar ca să ne arăți nouă că am rămas în rahat, în timp ce tu te-ai ridicat de-asupra? Realizezi că acest tip de poziționare dă PSD-ului ocazia să dezbine oamenii, la fel cum a reușit Iliescu în 90 să lanseze ideea că diaspora n-a mâncat salam cu soia?
      Cum ziceam, nimeni nu e perfect, așa că hai să nu ne mai dăm rotunzi fiecare pe partea lui de graniță, pentru că suntem toți de aceeași parte: cea opusă de PSD. Ai tot dreptul să te simți mândru/împlinit că ai plecat din țară, dar nu văd de ce trebuie să încerci să mă faci pe mine să mă simt prost că am rămas. Vorba bunică-mii: eu nu vin la ciorba ta, iar tu n-ai treabă cu ciorba mea.
      Și mai am o rugăminte: se poate să lăsăm țigănelile gen „boss de boss”, în interesul unui schimb amical de idei? Mulțumesc.

      00
  24. In zona San Francisco esti considerat sarac daca faci 10.000 $ pe luna, adica vreo 7.000 $ cash.
    Suntem in 2018 copii trebuie sa stie sa butoneze un smartphone.
    Nevasta a gatit pastele si vecina/nasa a venit cu mamaliga. Trebuia sa o arunce la gunoi ca nu intra in peisaj?
    Primele locuri de munca dupa ce ajungi pe taramuri straine nu sunt ideale, dar apoi cu putina scoala, invatat de meserie poti duce o viata normala.
    In cazul celor care pleaca prin multinationala e mai simplu, de cele mai multe ori te asteapta casa, masina si ceva banii sa te ajute cu mutatul.

    00
  25. Cand am plecat din tara acum 6 ani am vazut doua optiuni: ori sa raman in tara, sa lupt dar aceasta lupta sa ma uzeze din toate punctele de vedere si implicit sa ne faca nefericiti pe mine si pe sotie ori sa ne stabilim intr-o tara unde ne putem considera fericiti. Am plecat, am scapat de mentalitati, de abuzuri, nepasare, batjocura si rautate si a fost una din cele mai bune decizii.

    00
    • NOU
      #86

      Cand am plecat din tara acum 7 ani, nici prin gand nu mi-a trecut ca ar trebui sa stau sa lupt. Nici acum nu ma prea trec sentimente patriotice. Da, provin din parinti care au votat toata viata lor cu PSD.

      00
  26. geme Romania de necesar de forta de munca medie si inalt calificata, toate companiile pe care le cunosc, cauta muncitori si ingineri calificati carora le ofera salarii bune, mai mult decat decente. principala problema este ca forta de munca este slab calificata, fara a putea aborda lucrari complexe care sa aduca plus valoare consistenta, din manopera, astfel incat, s-o poti plati bine. multi au pretentii nejustificate in raport cu contributia lor personala la productivitatea si complexitatea muncii. si eu ma intreb ce stie sa faca acest baiat, cap de familie, ce calificari are dobandite si unde a aplicat sa-si exerseze meseria.

    00
    • Nu stiu boss, totusi aceeasi oameni reusesc in strainatate, coincidenta?

      00
    • @ NIX
      nu știu nici eu, boss, dar mai vorbim de reușită atunci când omu’ se visa inginer în țară, pe motiv de facultate + iluzii de competență, iar în Străinezia mută cărămizi? ori poate toți salahorii români vor ajunge șefi ai șantierelor pe care trudesc? că nici din generația lui Hagi n-au ajuns toți antrenori… zic și io, nu dau cu paru’.
      Fără generalizare, comentatul pe net e pustiu.

      00
    • @S.S
      nu stiu nici eu, boss, dar una e sa te visezi inginer in tara si alta e chiar sa fii inginer in tara cu ceva ani de experienta si sa pleci inginer in alta tara.

      @Cristian, cate companii cunosti tu? ia vezi tu cu cat sunt platiti inginerii (5+ ani experienta) in cele mai mari companii din tara. salarii mari, mai mult decat decente = 3 mii de lei in mana plus bonuri de masa. ia vezi cu cat sunt platiti in companiile mari mai prin vest.

      00
    • De ce, dracu’, reduceți totul la salariu? Dacă ai 5000 de euro pe lună în România nu-ți mai trebuie dosar cu șină? Nu mai stai la coadă la ghișeul X pentru acte online? Nu mai ajungi la Universitar în caz de ceva? Ce, credeți că „privatul” vă scapă de profesori tâmpiți și doctori șpăgari? Aveți loc de parcare rezervat și parcuri la discreție? Nu tot gunoiul ăla îl respirați? Lumea nu pleacă doar pentru bani, pleacă pentru normalitate.

      00
    • @Stef
      Cunosc cateva companii/institutii (zona AeroSpace) unde inginerii sunt platiti cu 140 lei/ora, cu modestie sunt unul dintre ei si crede-ma caut si nu gasesc personal capabil sa castige si sa „care” proiecte.

      00
  27. combinația aia bestială de mămăligă cu paste la masa de seară

    Cura de ingrasare. Sa fie mult, sa umple stomacul.

    desigur, mă-sa lui e PSD-istă

    Ca daca era basista sau ciolosizda nu mai plecau. Ei as.

    00
  28. Am vazut in ultima perioada tot mai multi oameni care critica si jignesc pe cei care au plecat din tara. Daca nu stiati, nimeni nu pleaca din tara in care s-a nascut de bine ce o duce.
    Eu am plecat pentru ca in tara nu puteam sa lucrez in domeniul IT. De ce? Pentru ca toti iti cer diploma de facultate, e irelevant pentru ei ca tu stii sa faci tot ce presupune postul, asa ca angajeaza proaspat absolventi de facultate, pe care ii invata, ca mai apoi sa le dea muie cand prind experienta si pleaca pe bani mai multi la alte companii mai mari.
    Am plecat pentru ca Englezilor nu le-a pasat ca nu am diploma de facultate, i-a interesat sa stiu face ce aveau ei nevoie.

    Fiecare om are motivul lui de plecare, insa va pot spune sincer, ca daca in momentul de fata eram in tara si castigam suficient, ieseam si eu in strada alaturi de diaspora, iar daca nu se rezolva nimic, primul gand era sa emigrez cat mai repede.

    Si inca ceva, chiar daca PSD-ul cade si vine USR sau ce alt partid la putere, nu vor putea remedia tot ce au stricat ratatii astia, asa ca cel putin cativa ani buni, tara tot in rahat se va afla.

    00
    • Sunt curios cand ai plecat, pentru ca nu stiu, in ultimii 10 ani, o perioada in care cineva competent in IT sa nu se poata angaja din cauza lipsei diplomei.

      00
  29. Mama Danei e specială. Îmi aduce aminte de baba comunistă din Sieranevada.

    00
  30. „Ți se dă posibilitatea să avansezi” – ca motiv de plecare. Cel puțin din experiența mea… nu e chiar așa. Tot pe ei se susțin oamenii, un imigrant trebuie să fie de 2-3-4 ori mai bun ca să fie promovat decât un cetățean al respectivei țări și tot nu o să fie de toți bine văzut imigrantul.

    Da, dacă faci 2.000 lei în țară parcă taci și înghiți afară, dar dacă câștigi decențel în ro să îți lași familia pentru 30%-50% în plus pe lună parcă nu dă cu plus. Poate nici chiar pe dublu.

    Am cunoscut suficienți români plecați în anul în care am fost plecat. Emigrarea e o dramă pentru majoritatea dintre ei. Nu cunoști pe nimeni, totul e nou, îți sacrifici niște ani pentru o minimă integrare, banii la început nu întotdeauna sunt bani, prietenii îți sunt majoritatea imigranți la rândul lor- fiecare cu drama lor șamd.

    00
    • La un articol mai vechi pulsul natiunii batea de la 10% la 30% deja cred ca se apuca de invatat donde esta la biblioteca

      00
  31. Un fel de cocalar cu bmw x5 dar sta cu chirie la garsoniera?

    00
  32. la faza cu tatuajele vezi un clip, nu stiu daca ultimul sau primul, sau daca mai sunt altele pe la nwradu cu nevasta. in promo-ul din primele 2 minute pareau clar anti tatuaje, spre final clipului ma gandeam ca ne si arata ca amandoi voiau ceva, dar sa fie mare pe tot bratul, spatele, etc

    00
  33. Există ckasă de mijloc la Lupeni?! :D

    00
  34. 2. Combinatia de mamaliga cu paste: amandoua se pot manca cu branza. Poate unii dintre ei au avut pofta de mamaliga si altii de paste. Si poate au comunicat cu vecina, dar au hotarit sa faca si paste pentru ca asa si-au dorit. Voi nu mancati niciodata mamaliga sau paste? Nu inseamna ca au mancat din amandoua. Unii poate au mancat paste, altii mamaliga. Nu vad unde e problema.
    In afara de asta multe vanzatoarele de la Kaufland au tatuaje si smartphone-uri si unghii false. Oamenii vor sa para si sa fie in rand cu lumea la chestiile cele mai evidente, ai fi suprins ca poate isi cheltuie 25-40% din salarul lor pe astea, nu spun ca e bine, dar nici nu inseamna ca daca au tatuaj si smartphone o duc bine.
    3. Ce sa faca copiii in timp ce parintii fac bagaje peste bagaje? Daca s-ar uita la animatii tot nu ai spune ca e bine. Si nu sunt atat de mici incat sa nu le fie benefica putina tehnologie. Suntem in 2018. Nu inseamna ca stau toata ziua pe youtube. Tu cate ore stai pe net/zi?
    4.Sunt convinsa ca 70-80% din noi au o mama/un tata/o matusa/sora/ce vrei tu care tine cu PSD-ul. Asta e realitatea.

    00
  35. NOU
    #105

    Tocmai am realizat ca toata lumea se crede in clasa de mijloc in Romania. Nu stiu daca este aspirational sau din cauza unei lipse crase de educatie.
    Familia respectiva e din clasa muncitoare, nici vorba de clasa de mijloc. Vor ajunge in UK tot in clasa muncitoare vor ajunge.

    00
  36. Merci Zoso, e OK filmul.

    Cam multa politica, un pic de product placement. Nu din cauza lui Dragnea pleaca, ea mai daduse o tura si inainte de penalistanul de azi.
    E bine ca au plecat cu copiii! Sunt dispusi la efort si par o familie faina (dincolo de tatuaje si mamaliga care i-au starnit interesului lui Zoso). Unii pleaca si sa scape de corvoada familiei, sa mai bagabonteasca oleaca in timp ce sunt priviti ca eroi ca trimit 2-300 lire acasa/luna.
    Cu un pic de noroc si persistenta o sa le fie bine. Sper sa n-aiba probleme cu Brexitul, ca nu mi-e clar daca vor primi dreptul la rezidenta automat, dupa…
    Copiii vor merge la scoala si vor invata engleza in maxim 1 an. Exista programe speciale pentru asta, nu-i lasa de capul lor.
    Faptul ca stateau pe telefon poate fi si din timiditate, ca aveau camera in ochi, telefonul e un refugiu.
    Altfel da, ar fi fost interesant sa aflam si care-i planul, cum au ajuns la decizie, chestii practice. Dar documentarul nu e despre asta. E despre plecare, despre emotie, stres, d-astea…
    Si da, 3-4-5 milioane de romani plecati (marea majoritate intre 20-40 ani) inseamna foarte mult. Titanicul chiar incepe sa ia apa.

    00
  37. Asta nu este documentar. Ea este o actrita decenta. Dialogurile sunt fortate. Decorul e prea clean. Scenele cliseice sunt puse cu mana

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube