Trei teme mari

Sunt trei teme mari anii ăștia pe care le le evităm și de care nu vrem să citim. Schimbările climatice, războaiele din varii colțuri ale lumii și sărăcirea progresivă a popendulației. Nici una nu e plăcută, nici una nu stârnește zâmbete, nici una nu face trafic.

Încălzirea globală

Uitați-vă pe geam. Cod galben de ploi și vijelii în iulie. Știți ce era anul trecut în iulie? Căldură sufocantă! Știți ce era acum doi, trei, cinci sau 8 ani în iulie? Căldură mai puțin sufocantă decât anul trecut.

Și se tot întâmplă chestii: inundații mai dese, călduri mai dese și mai insistente, deșertificare. Toate astea pentru că vrem mai mult, consumăm mai mult, conducem mai mult, într-un cuvânt poluăm mai mult.

Soluții? Ar exista, dar asta înseamnă un efort comun, și nu vrem asta. Ne facem că am vrea, dar în realitate nu vrem. E ca atunci când declarăm că ne uităm la Discovery sau cumpărăm mere mici, dă bine să spunem asta.

Războaiele

La granița ucraineano-rusă e război. În Gaza e război. În Mexic e război civil. Prin Africa deja nu se mai știe. Și așa mai departe. Și totuși noi suntem calmi, atâta timp cât avem baterie la aifon.

Întâi, pentru că suntem o generație care nu știm ce presupune războiul (unii dintre noi nici n-au apucat armata), pentru că alegem să nu ne gândim la asta și, chiar dacă am alege să ne pese, nu știm cum ar trebui să reacționăm.

Asta e tot. Nu știu ce presupune un război.

Sărăcirea și inegalitatea

Aici sunt două subramuri. Prima este diferența de la țară la țară, unde Albania e ruptă în cur și Polonia o duce ok, sau în Mexic trăiesc cu 2 dolari pe azi și în SUA mor de cât de grași sunt, iar a doua este inegalitatea dintre acel 1% de bogați și restul lumii.

În România asta se vede foarte bine la mașini și case. A apărut noul Porsche Macan, 64.000€ preț de pornire? Deja am văzut două pe stradă și n-a fost lansat de 3 luni. În timpul ăsta, pe aceleași șosele cu gropi circulă Dacii din primul război mondial. Nu, nu e o invitație la socialism sau la alte forme de a lua de la bogați și da la săraci, ci de a ridica întrebarea “cât va mai ține situația asta de concentrare a bogățiilor în mâna unor puțini, în timp ce restul trăiesc la limita sărăciei”.

Since 1950, the CEO-to-worker pay ratio has increased 1,000 percent, and that is not a typo. CEOs used to earn 30 times the median wage; now they rake in 500 times. Yet no company I know of has eliminated its senior managers, or outsourced them to China or automated their jobs. Instead, we now have more CEOs and senior executives than ever before. (sursa)

Altă subtemă: costă din ce în ce mai mult să școlarizezi copiii. Inclusiv la noi, rechizite, uniforme, manuale. De aceea abandonul este atât de ridicat. Plus, tatăl nu vede viitorul copilului cu 8 clase sau cu liceu teoretic terminat. Școlile de meserii ar fi mai bune, mai ales în mediile sărace, dar cine să vadă atât de departe?

Cineva explica la un moment dat că nu suntem atât de afectați de exploatările altor popoare atâta timp cât nu vedem asta. De aceea nu ne deranjează că telefoanele noastre sunt asamblate de copii de 12 ani sau că tricourile ne sunt confecționate de femei care sunt plătite cu 12 dolari pe lună. De aceea luăm în râs moldovenii din sate uitate de lume care au câte 2-3 copii cu fiica cea mare și apoi încă 2 cu nepoata aia fâșneață. Că nu se întâmplă sub ochii noștri.

 


Vin vremuri căcăcioase, și tare mi-e teamă că nu ne vom mai putea eschiva

 

hartie-igienica-lacrimioara

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. “cât va mai ține situația asta de concentrare a bogățiilor în mâna unor puțini, în timp ce restul trăiesc la limita sărăciei” – pana se ajunge la un punct critic. De obicei, culmineaza cu un razboi sau o revolta – oricum o manifestare violenta. Ai zice ca bogatii, fiind mai putini, ar putea ajunge la un consens prin care sa se opreasca din strans, sa-si mai reduca marginile de profit, in asa fel incat sa ramana mai multi bani pentru restul. Dar nu se va intampla asa, pentru ca unul singur daca nu respecta consensul, nici ceilalti nu il vor respecta.

    00
  2. Prima tema e corecta,dar titlul e gresit: mai corect ar fi Anormalitatea Meteorologica. Tema incalzirii globale este o vrajeala periculoasa pentru ca sunt oameni interesati sa se foloseasca de ea pentru a introduce o taxa globala de carbon. Intr-adevar vremea e aiurea, dar atentie mare la solutiile propuse ca s-ar putea sa iasa si mai nasol decat e deja. La fel cum o alta tema ar putea fi controalele draconice din aeroporturi si supravegherea telefoanelor/internetului – toata din cauza,vezi Doamne „11 septembrie”.

    00
    • apropo de „vrajeala” cu controalele inasprite din aeroporturi – au mai auzit tu in ultimul timp de vre’un avion deturnat? Au fost cateva tentative, unele mai lame decat celelalte. Personal, la cat de cacat pe mine sunt de frica in avion, prefer sa faca si colonoscopie si sa ajung sanatos acasa la familie decat sa fiu catalizator in cautarea virginelor fr’unuia …

      00
    • Ce vrajeala mai sinistrule, ca e demonstrata faza cu argumente stiintifice.

      Ce sa te astepti de la unul care prefera atentatele teroriste in locul unor verificari de rutina pe aeroport.

      00
    • Nu confundati „vremea” cu „clima”, Nu poti sa judeci schimbarile de clima in functie de vremea de pe doi ani, ci numai in functie de vremea din ultimii 20 de ani (sau un nr. statistic relevant).

      00
  3. La tema 3 depinde f. mult de unde iti iei datele, vezi aici: https://www.independent.co.uk/news/world/politics/no-poor-countries-by-2035-bill-gates-annual-letter-says-extreme-poverty-and-child-mortality-could-be-9075149.html

    Bine tema 3 tine mult si de tema 2, ca daca ne luam un reset cu un razboi mai mare (ceea ce e f. posibil) s-ar putea ca predictiile lui bill sa nu fie chiar accurate.

    00
  4. E delicata problema; parintii generatiei care are acum 20-30 de ani au trecut prin primele valuri de layoffs de dupa crizele petrolului si externalizarea productiei industriale din economiile dezvoltate in cele emergente. In principiu ei au avut o idee buna, au crezut ca progeniturile vor avea o sansa in viata daca vor absolvi o facultate, ceea ce tinerii din ziua de azi chiar au facut. Majoritatea! Iar universitatile, confruntate cu cresterea cererii, au crescut preturile (it’s the economy,…). Iar tinerii absolventi, cu diplome in mana, au descoperit ca nu exista slujbe pentru ei; de ce – automatizare, externalizare, „schimbarea vremurilor”. Iar angajatorii nici nu mai iau in considerare aplicantii fara diploma, chiar si pentru slujbe gen call center sau chelner la Starbucks; cand ai 100 de CV-uri pe masa pentru un job care nu necesita calificare oare pe ce criterii poti alege? Iar tinerii cu datorii si fara job nu isi vor lua casa si nu vor face copii, cauzand intr-un orizont de 30-40 de ani o viitoare implozie demografica. Iar cand copiii in exces din „estul salbatic” (middle east, asia, africa) vor bate la usa (deja fostelor) tari civilizate, nu va mai fi nimeni sa-i opreasca, nici macar cu arma in mana.

    00
  5. Din fericire pentru ea, Terra se reface singura. O doare in cur de noi, isi baga un respawn si aia e. Cati mai supravietuim, e partea a doua. Daca ma intrebi pe mine insa, au cam trecut 10.000 de ani de la ultima glaciatiune, deci cam asta ar urma. Desertificarea nu se intampla de la caldura, ci de la despadurire si erodarea solului prin agricultura cretin facuta.

    00
  6. Cu asumarea riscului de a fi pulită: eu fac eforturi! Nu am maşină personală, am un singur telefon de 5 ani, îmi cumpăr haine de la second hand, consumăm 10 litri de apă pe lună ( facem duş în fiecare zi), nu trăiesc peste posibilităţi, nu am datorii. Nu am salariu mare, nu îmi permit călătorii, o casă mai mare decât garsoniera bunică-mii, dar mănânc decent, am hobby-uri constructive şi mi-am găsit partenerul perfect pentru mine. Părerea mea este că lucrurile se vor îmbunătăţi când va scădea masiv popendulaţia pământului. Probabil va fi o perioadă nefastă de vreo 100 de ani de îmbătrânire şi suferinţă economică, dar nimeni s-a gândit mai departe de 40-50 de ani. Ce urmează după consum şi profituri sălbatice? Ce sacrificii facem? Eu nu voi face copii şi credite. Cred ca aţi uitat de problema islamizării vestului şi nordului Europei. Asta e una din cauzele propagandei pro-nataliste europene actuale. Le e frică de invazia lui Allah. Istoria se repetă.

    00
    • Hai te rog detaliaza cum te speli in fiecare zi folosind doar 10 litri de apa pe luna… Stiu ca „speli” e relativ, dar pur si simplu NU AU CUM sa consumi asa de putina apa… 166 ml/persoana/zi si pt consum de apa e putin, daramite pentru igiena. Asa ca lasa gogosile.

      00
    • cred ca vroia sa zica 10mc

      00
    • cred ca vroia sa zica 10 mc nu litri:) Ceea ce ar fi rezonabil.

      00
    • NOU
      #15

      Metri cubi. metri cubi, hienelor!

      00
    • Arthur, a zis „CONSUMAM”, nu BEM.

      00
    • Cu toate acestea, se cunoaste cine citeste apometrele. Data viitoare, doamna functionara, sa il rogi pe sot fie sa scrie el comentariile, fie sa iti explice cum e cu acei metri cubi. Niste ingineri ar spune ca dumneavoastră consumati cam 10 TONE de apa. 10 litri inseamna o galeata. La mine la tara un cal bea de doua ori ca sa consume cantitatea asta.

      00
    • pentru dus folositi pipeta?

      00
    • @functionara: „…şi mi-am găsit partenerul perfect pentru mine.” – si-l cheama Tomita, are patru labutze si e mai blanos asa de felul lui? :)

      00
    • NOU
      #20

      @Twist: e putin blanos, are 2 labutze, nu patru, si e inginer (el citeste contorul)

      00
    • Cand incepi sa-ti pui intrebari SERIOASE despre activitatea ta pe Pamant, si vezi ca muncesti cateva luni sa platesti un telefon nou, parca iti surade iddea sa-ti bagi piciorul in el de aifon.
      Tricoul de bumbac, de 10 lei, pe care nu scrie nimic, si cumparat stock, parca atunci cand il porti te simti mai liber decat colegu’, care a muncit 3 ore in plus pentru ACELASI tricou, numai ca are un cacat imprimat pe el.
      Si uneori ma intreb de unde am atat timp liber… sau, mai precis, de ce nu au ceilalti.

      00
    • Daca citeste sotul inginer normal ca e consum de 10 litri pe luna, hotilor! Furati cu magneti lipiti de apometru.

      00
    • NOU
      #23

      hahahaha!!! normal, ba! daca au taiat salariile bugetarilor, fiecare se descurca cum poate, nu?! despre asta este traiul in romania, descurcatul si fentarea statului.

      00
    • @funcționara
      Bat pariu că e inginer hidrolog, altfel nu-l lăsai tu să citească contorul.

      00
    • Poate sunt eu putin mai incet la minte, dar nu am inteles in ce anume constau eforturile tale si in ce directie sunt orientate.
      Inteleg ca esti o bugetara cu salariu mic si duci o viata modesta urmare a acestor realitati.
      In loc sa faci eforturi de a iesi din situatia asta, pare ca tu preferi sa te adaptezi la ea. O fi lenea de vina? Complacerea in propria situatie si renuntarea la orice vise?
      Te astepti sa fii si laudata/aplaudata pentru asta? Intreb. Poate nu am prins eu ideea celor scrise de tine.

      00
    • Doamna functionara,
      Ok cu apa, traiesc in visul romanesc numit Germania si va inteleg.
      Ok cu eforturile de a proteja planeta asta care ne sustine pe noi, uneori ma mir si eu cum.
      Dar de ce sa nu faceti copii daca puteti?
      Pai suedejii care mananca frumos din ce munciti dvs, din ce nu consumati dvs, apoi dragutii din fundul Anatoliei sau din alte locuri cu soare fac 15 copii si apoi pleosc ne trezim cu ei pe acilisha, prin Europa noastra. Ca si oamenii au drepturi. Unii vin de saracie, altii vin ca aici se da ceva, nu se ia.
      Dar spuneti-mi si mie, de ce sa nu faceti un copil daca sunteti om educat si aveti ce da unui copil? Ca nu numai apa sa se spele ii trebuie, merge si bebe spalat in aia 10 mc. aveti scoala, cap, biblioteca in casa.
      Asta e singura stavila in calea celor ce ne vor spune minoritari in 50-100 de ani.
      Facand economii iata ca puteti face si greseli. Io asa consider.

      00
  7. Legat de sărăcie, lucrurile încep să se schimbe.
    Ba chiar, în ultimul anual letter, Gates prevede că prin 2035 nu vor mai exista țări sărace. Sigur, e și o doza de subiectivitate aici, că doar e implicată fundația lui. Însă cred că la nivel global lucrurile încep să se miște în direcția bună.

    00
  8. NOU
    #28

    la incalzire globala ne pasa. ne pasa mult. problema e ca suntem deja in punctul fara de intoarcere. chiar daca maine am emite 0 carbon in atmosfera tot vom suferi consecintele a ceea ce s-a emis pana acum. sua deja si-au redus emisiile. china si india sunt acum mare problema. mai e o problema ca nu suntem destul de avansati tehnologic penru a o opri.

    bill gates rezuma bine temele de mai sus:
    https://www.youtube.com/watch?v=JaF-fq2Zn7I

    @ek

    esti prost. toate studiile arata ca e facuta de om. si taxa pe carbon e doar una din solutii.apropo ce are incalzirea globala cu supravegherea internetului

    00
    • „ek

      esti prost. toate studiile arata ca e facuta de om. si taxa pe carbon e doar una din solutii”

      Cum pluta mea să-mi scadă mie taxa emisiile de carbon, dacă eu am bani cu care pot plati dublul emisiilor pe care le am acum?

      Taxa aia s-a băgat pentru a pune în mişcare industria producătoare de orice emite carbon. Ai ceva care emite carbon mult şi te violează taxele? Noi sîntem aici pentru a-ţi vinde ceva care emite mai puţin, deci vei fi taxat mai puţin. În esenţă nu este un lucru rău, pentru că la nivel macro, chestia asta generează venituri, impozite şi locuri oarecum stabile de muncă.

      Este ek prost?

      00
    • Plus că de la încălzirea globală o să dispară triceratopșii.

      00
  9. Ca idee, din faptul că unii sunt foarte bogați și alții foarte săraci nu rezultă că bogații au luat ceva de la săraci.
    Atunci când McDonalds vinde un burger unui sărac, tranzacția e avantajoasă pentru ambele părți (altfel nu s-ar încheia). McDonalds obține bani, clienții obțin mâncare ieftină.

    00
    • Doar ca McDonalds nu vinde mancare pe care sa o consumi in fiecare zi. McDonalds nu ofera mancare celor care au cu adevarat nevoie (nu, grasanii aia de 300 kg din SUA au nevoie de miscare, nu de cheap food). Nici macar nu sunt sigur ca ceea ce e acolo chiar poate fi catalogat ca mancare, desi sunt consumator ocazional.
      Unii sunt foarte bogati tocmai ca profita de munca inechitabila a celor multi si saraci. Nu sunt adeptul socialismului, dar nu e corect ca unii isi pemit sa isi cumpere 10 masini de lux pe care le tin in garaj si nu le folosesc niciodata, doar se lauda cu ele, in timp ce altii nu-si permit sa puna mancare pe masa propriilor copii. In timp ce unii isi cumpara 5 case de zeci de milioane de euro, sunt multi tineri (inclusiv in Romania) care nu isi permit nici macar o casa, sau daca si-o permit o fac cu sacrificii imense. Si toate pentru ca cei saraci sunt platiti extrem de prost pentru munca lor.

      00
    • Dacă nu ești adeptul socialismului, de ce vorbești ca un socialist? :)

      00
    • Pentru ca provin dintr-o familie de muncitori cu venituri foarte mici care s-au straduit foarte mult sa imi ofere ce e mai bun. Si desi o duc binisor acu nu uit de unde am plecat, lucru pe care nu-l pot spune despre multi dintre desteptii de aici. Si poate par socialist (desi, repet, nu sunt) pentru ca e usor sa comentezi cand ai bani si tot ce iti doresti, dar e enorm de greu sa lupti zi de zi pentru un salariu cu putin peste minim pe economie, cu care abia iti acoperi cheltuielile.

      00
  10. Asa, si cand nu a fost pe pamant saracie razboaie si inegalitate?

    00
    • se presupune că avansăm ca societate și civilizație.

    • Vali, istoria ne invata ca mereu a fost aceeasi Marie, doar palaria a fost alta.

      00
    • daca ne luam dupa „marii ganditori SFisti” inainte de orice schimbare majora e un razboi, o confruntare sociala la nivel mondial.
      Zic ca ar avea sens in contextul actual, posibil cand o sa ramanem fara combustibil….

      00
  11. NOU
    #40

    Stiti cum era vremea in iulie 1984? La fel ca acum. Perioade de caldura alternate cu perioade de ploi. Nu puneti botul la coduri colorate. Daca Ceausescu ar fi avut si el culori, cine stie cum aratau prognozele de atunci.

    00
  12. Câta comentariile de lungi. Suntem toți niște deștepți.

    Săraci.

    00
  13. @zoso

    aha been there, done that. Nu le pasa, cel putin in Romania, nu le pasa nu pentru ca nu e in fata lor ci pentru ca nu le pasa.

    traim o noua forma de individualism, de genul hunger games.

    00
  14. Oarecum offtopic, vorbim de costuri crescute de scolarizare dar atunci cand unor tineri li se oferă posibilitatea de a studia, se găsește un gogu intr-un minister care sa se pună pe contra. Concret, ca asta ma doare acum: absolvenții de bacalaureat de acest an care au fost admisi la studii in Facultățile din străinătate( in cazul fiicei mele Anglia) își vor pierde locurile deoarece nu pot prezenta diploma de bacalaureat.
    In condițiile in care guvernul britanic a aprobat cererea de finatare a studiilor( împrumut) ministerul educației din RO nu a organizat licitația pentru printarea cartoanelor de diploma. Nimeni nu știe nimic, nimeni nu este de găsit, exceptând un reportaj de 1,5 minute presa tace malc. Vorbim de rezultate, de declinul sist de învățământ, de angajați nepregătiți, dar confruntati cu o situație punctuala in care sunt afectați niște tineri care si-au dorit, s-au pregătit dar cel mai important au muncit pentru ceva nu putem face nimic. Si dacă nu pitem schimba/ rezolva ceva punctual, cum putem impacta la o scara mare?

    00
    • NOU
      #44

      Cere o adeverinta de la secretariatul scolii (care se elibereaza si pentru adimiterea la facultate in Romania) si trimite-o pe aia pana primesti diploma. Nu e nimeni absurd sa nu accepte.

      00
  15. articol scris de pe un laptop asamblat de amarati platiti cu 1 dolar pe luna in timp de iti verificati wall-ul de twiter de pe un telefon asamblat de copii de 12 ani..

    00
  16. Este foarte bine cum este. Nu ne mai strica buna dispoziție.

    00
  17. Mai delicat este ca se face rocada influentelor geopolitice: vesticii fug care cum pot (bancile isi retrag banii si cauta sa isi vanda subsidiarele; enel a plecat desi profitul era enorm; renault e in cautare de motive sa se retraga-vezi atitudinea fata de angajati); esticii sunt viitorul unic investitor (rusii si chinezii sunt singurii investitori pe parte energetica-Petrom doar s-a asigurat ca nu este nevoita sa stea cu mana intinsa la rusi)

    00
  18. Tot de pe politico –

    00
  19. un nou exemplu care-mi confirma alegerea de a-l citi pe zoso in dauna presei

    00
  20. Pe tema asta am citit si eu ceva intersant azi. Mingea aia de la cm costa 100$ dar pakistaneza care o produce primeste 60$ pe luna. Suna trist.

    Dar mai trist e ca suma asta e de trei ori mai mare fata de cat ar putea castiga o persoana cu pragatiri similare in Pakistan/Bangladesh/India daca nu i-am exploata noi pt tricouri si telefoane ieftine.

    Deci capitalism sau nu capitalism, mie unul mi se pare foarte complicat.

    00
  21. Referitor la „nu ne deranjează că telefoanele noastre sunt asamblate de copii de 12 ani” nu ai cumva Iphone? era un articol cu foxconn pe undeva …

    00
    • ți se pare că m-am exclus pe mine din categoria asta?

      sau, nu știu, doar aifonul ar fi făcut de copii de 12 ani? geez

  22. 1) Schimbarile climatice sunt departe de a fi intelese. De exemplu stiati ca in anul 500 era noastra a fost un frig cu efecte catastrofale in Europa, 1/3 din popendulatie a disparut ca urmare a foamei in special. Cum asa ? Nu polua nimeni atunci, ce s-a intamplat ? De ce s-a racit brusc ?
    2) Astea nu sunt razboaie, sunt mici frecusuri, de aia nu le simtim. Razboi adevarat inseamna care pe care pana la anihilare si nu niste focuri razlete si gargara la TV.
    3) „Saracul” daca are ce ii trebuie MUNCIND nu il intereseaza sau nu ar trebui sa-l intereseze asa de mult ca seful are nu stiu ce masina bengoasa. Daca e un trantor infect atunci isi merita soarta. Daca MUNCESTE si nu are ce ii trebuie atunci sa puna mana pe furca.

    00
    • NOU
      #58

      Intre 1997 si 2003, in Congo a aqvut loc un razboi civil in care si-au pierdut viata 5 milioane de oameni….. Intre 2003 si 2011, razboiul a continuat si a pricinuit cate 6000 de victime lunar. Adicacca 600000 de victime. Frecusuri….

      00
  23. cât va mai ține situația asta de concentrare a bogățiilor în mâna unor puțini, în timp ce restul trăiesc la limita sărăciei

    Foreva’! Saraci fiind saraci, care sunt, ei, nu au puterea financiara necesara sa se revolte eficient.
    Problema e ca e popendulatia planetei prea mica si deja cam toti saracii sunt exploatati. Uite mi-ar mai trebui si mie vre-o doi sa-mi produca de-o masina noua :D. Cinic , huh? Dar stiu c-asa ganditi toti , in sinea voastra .

    Încălzirea globală – Bullshit . Nu conteaza atat de mult . Problema reala e scaderea concentratiei de O2. Gen ,asta ne face mai prosti si mai bolnav. Pe termen lung, asta inseamna ca murim sau devenim anaerobi.

    Războaiele – De razboaie n-as trola prea mult, c-am prieteni care sufera si e rusine.
    Da’ asa, pe scurt – e absolut ok. Cand doua popendulatii nu pot coexista in acelasi spatiu e mai bine sa se macelareasca pana la extinctia uneia , decat sa-si dea ghionturi si suturi in glezne pe sub masa, spunand ca traiesc in pace/ armistitiu. Ca-cam despre asta e vorba in razboaiele curente. Interesele economice sunt extrinseci conflictelor.

    00
  24. in gaza cand a fost pace ? daca se pune israelul pe ei intr-o zi ii ara cu tancurile….mexicul e pierdut ,a fost o strategie total gresita,implicarea SUA a complicat lucrurile coruptia ajunge pana in structurile inalte din politie….de Irak se mai aude ceva ? pana o tara nu o sa fie amenintata direct nimeni nu o sa faca nimic,armata irakiana este total depasita sa nu mai zic fara vlaga…nu ar fi mare lucru sa avem 2,3 state curand in zona :(
    Ucraina cand te gandesti ca suntem la 2 pasi de ei :(

    00
  25. adoptam politica strutului…ce conteaza ca e razboi in Siria sau Ucraina? Ce conteaza ca e toamna in iulie ?.

    un articol foarte bun

    00
  26. NOU
    #63

    Un singur raspuns are romanul, omul de rand: asa vrea bunul dumnezeu !

    00
  27. Asta e un articol parca luat de pe capitalismpepaine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.