Trei motive pentru care nu ai un blog de succes

Periodic, trebuie să rescriu nişte realităţi obosite pentru a satisface curiozitatea unui nou val de bloggeri care bat pasul pe loc şi vor să ajungă să contabilizeze ceva succesuri. Iată câteva motive pentru care nu au succes ca blogger:

Ai o mentalitate de angajat

Asta doare cel mai tare şi asta falimentează multe proiecte. Sunt puţini oameni care înţeleg că e nevoie de nişte muncă pentru a construi o casă care să te ferească de ploaie. Eu am scris doi ani pe acest blog fără să câştig vreun ban de pe urma lui. Două ore în medie pe zi pierdute fără a şti dacă se vor transforma vreodată în ceva palpabil (în afară de acuplările răzleţe, gen).

Mă gândesc că acum ar trebui să fie mult mai simplu, bloggerii ştiind că se pot câştiga bani din asta.

Şi totuşi nu. Sunt zeci de bloguri cu un articol la 3 sau 5 zile, pentru că oamenii care scriu pe ele au deja un venit sigur. Şi consideră că e de ajuns dacă mai pică două pişcotăreli pe lună. Uitaţi-vă la Bogdan şi la Cetin, de exemplu. Potenţial la amândoi, unul voia salariu şi îi era de ajuns, altul voia mai mult, a tras tare şi până la urmă a renunţat la serviciu, că îl incomoda.

Sunt puţini cei care vor să muncească când ştiu că la finalul lunii nu iau nişte bani ficşi din asta. Discuţie interesantă aici.

Nu o faci cu plăcere

De cele mai multe ori cititorul se prinde când un blog e scris în silă şi nu mai revine pe el. Asta se vede din text şi din subiecte. Cei mai mulţi nu urmăresc subiectele. Nu le documentează. Nu cunosc jucătorii.

Cei mai mulţi aruncă un text azi, un clip mâine şi aşteaptă campaniile şi milioanele de euro. Pasiunea contează în domeniul ăsta, la fel şi seriozitatea.

Şi aici îi includ şi pe cei care au scris pe blog o vreme, au avut un succes moderat şi au ajuns cunoscuţi odată cu valul si acum caută alternative (consultanţă, joburi etc).

Nu dai atenţie părţii tehnice şi vizuale

Nu pare, dar aspectul blogului este unul dintre cele mai importante elemente ale succesului, iar un blog prost aranjat e un semn că autorul nu prea ştie ce face. Şi sunt multe bloguri cu pretenţii în categoria asta.

Iar partea tehnică, compusă uneori dintr-un hosting de 2 dolari pe un shared dubios şi aglomerat prin America de Sud şi un image hosting gratuit care nu mai e valabil după doi ani, face ca blogul să nu fie accesibil în momentele în care ai nevoie de el.

Mai departe, posesorul blogului nu înţelege importanţa paragrafelor, nu ştie cum îi sunt aranjate imaginile în text şi în feedul rss, butoanele de sharing sunt prea multe sau aranjate prost, comentariile se fac greoi şi sunt aranjate prost şi aşa mai departe.


Blogul nu e doar o artă, e şi o ştiinţă. Talentul la scris nu (mai) garantează succesul, zeci de bloggeri cu talent reorientându-se spre domenii mai prietenoase.

 

 

the_dream_of_blogging

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

 1. @Vienela: Voia să te fu*ă!

  00
 2. Util articol si nu ar strica sa continui sa mai scrii cate ceva si pentru categoria „Blogmistakes”, unele idei sunt banale insa cand nu-ti trece ceva prin cap in momentul respectiv, degeaba incerc sa spun ca „Asta as fi vrut sa spun si eu”. Asta in ciuda faptului ca titlul este cam ales din „Libertatea” ori „CanCan” :)

  00
 3. Aşa e. De acord cu toate 3.

  00
 4. Am scris trei luni pe un blog urat cu spume, apoi am primit cadou de la un blogger o casuta virtuala frumoasa, de care nu m-as dezlipi nici noaptea in somn. Spre norocul meu, mi l-a oferit gata setat. ;)

  00
 5. Ideea e sa muncesti, sa inveti si sa-ti placa. Dar si… sa muncesti! „Reteta” nu e un secret, dar trebuie aplicata.

  00
 6. Nu exista o reteta, fiecare isi face propria reteta. Exista doar reguli de bun simt…si atat.

  00
 7. Al doilea motiv mi se pare esential. N-o faci cu placere, atunci de ce pielea mea o mai faci, celelalte doua, celelalte doua sunt perfectibile

  00
 8. Fara pasiune nu are rost sa te apuci..Design si imagine o creezi cu timpul..Mereu schimbi cate ceva…Oricum cine crede ca se imbogateste din blogging, eu zic ca greseste..

  00
 9. Ma bucur cand scrii despre asta. Gasindu-ma in primul an de blogging, ceea ce este putin, nu ma gasesc in greselile mentionate de tine. Deci am primit o incurajare sau mai nou zis feedback.

  00
 10. @Probiu: pentru ca e la moda. blogul de azi e prastia de ieri.

  00
 11. Offtopic: Imi puteti recomanda site-uri, bloguri, forumuri, sau carti despre cum sa scrii un ebook? Caut informatii despre tot ce e legat de domeniul ebooks..de la tips pentru un continut mai adecvat targetului, experiente de vanzari de ebooks, idei de marketing..etc..orice..
  Merci.

  00
 12. Trist dar adevărat… Trebuie menționat ca mai sunt si unii care scriu din plăcere

  00
 13. Am un blog despre afaceri online, pe care scriu de doi ani. Abia acum încep să se vadă roadele.

  00
 14. @Mihu nu cred că vroia. Eu i l-am dat. Problem?

  00
 15. Iar imi aduc aminte ca e frumos sa scriu mai mult si mai des. La cat de multe surse am de verificat in fiecare zi e de mirare ca am asa de putine articole.

  Un lucru trebuie tinut minte: scrie pentru ca iti place si pentru ca vrei sa oferi ceva comunitatii. Restul e poveste.

  00
 16. 90% copy paste…cum sa se mai mire ca nu au un blog de succes?

  00
 17. Sex, drugs and rock&roll.

  00
 18. Un articol foarte bun si din care cine vrea sa priceapa ceva, pricepe. Asta imi place sa citesc pe blogul tau.

  00
 19. Se poate scrie si din pura placere (vezi Exupery – „poate ca-mi scriu chiar mie”) ori ca modalitate de a-ti exprima o opinie fara sa ai parte de injuraturile loazelor fara Bac de pe forumuri, ori pentru a-ti posta incercarile literare pentru urmasi, ori…din multe alte motive, adica altele decat gandul la cash. Vezi, de pilda, http://scrib.wblog.ro/

  00
 20. Prima data trebuie sa inceapa din pasiune, dar pe parcurs trebuie sa invete sa isi speculeze traficul, am un blog pe care activez si in timp tot am postat pe el probleme pe care le-am avut cu yahoo messenger, intre timp la foarte multe cautari google m-a pozitionat pe locuri bune si am primit trafic bun pe acele articole, intre timp utilizatorii au postat diverse probleme si solutii si asa am un trafic acceptabil pe el. Daca blogul este generalist trebuie sa ai valorifici atuurile, nu?

  00
 21. Daca nu scrii din placere .. pentur ce naiba sa mai scrii? :D

  00
 22. @florin rusanu

  e urata?

  00
 23. este foarte adevarat ce ai scris. eu am un blog de aproximativ 3 luni si am reusit sa castig vizite doar prin buna dispozitie din articole si imagini.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube