Trecerea la euro o să fie problematică la nivel de percepție…

Graficul ăsta e mai vechi (salariul e acum pe la 580€, parcă), dar el subliniază foarte bine o situație de facto: acum, lucrurile sunt un pic difuze, dar când se va folosi o singură monedă pentru tot, oamenii vor realiza cât de săraci sunt de fapt.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

91 comentarii

  1. si combustibilul e outdated, situatia s-a schimbat la 180

  2. NOU
    #2

    Flipside e ca oamenii vor realiza atunci si cum multinationalele platesc (pentru aceeasi munca) 580 la noi si 1500 in Spania.

    00
    • NOU
      #3

      Si vor face ce cu informatia asta? Intreb pentru ca pentru mine e un lucru evident si de la sine inteles. Ca angajator – vrei sa tii oameni intr-o regiune mai scumpa, ii platesti mai bine. Ca angajat – vrei mai multi bani, mergi in regiunile unde se castiga mai bine, dar vezi ca si viata e mai scumpa. Important e cati euro iti raman la sfarsit de luna si ce poti sa faci cu ei.

      00
    • Si la ce le va folosi asta?

      00
    • ți-ai pus vreodată problema consecințelor dacă acest lucru nu s-ar întămpla? ca să fiu mai clar: multinaționala ce produce cuie în românia și dă salarii de 500 de euro, pleacă în spania, înapoi acasă, unde va da salarii de 1500. consecințe: șomeri în românia, preț pe produs de cel puțin 2 ori mai mare, din cauza asta, cerere mai mică. multiplică asta cu 1 milion de firme la nivel global și ai o spirală a recesiunii.

      00
    • Nu e chiar aceeasi munca. Nemtii sunt de 5 ori mai organizati decat romanii. Si de vreo 30 de ori mai disciplinati. Deci mai eficienti. Adica isi merita banii. Doar pentru asta, si tot merita mai mult.

      00
    • Daca ar intelege si o lege economica simpla, aceea ca orice firma va incerca sa vanda la pretul maxim posibil si va incerca sa angajeze oameni la salariul minim posibil, mai ca am avea sanse sa evoluam.
      Oameni buni, la salarii egale, firmele alea nu mai veneau aici. Pentru ca aici ai costuri mai mari cu birocratia, instabilitatea legislativa, infrastructura lipsa, educatie lipsa, etc. Plus costuri cu relocarea unora dintre specialisti.

      00
    • NOU
      #8

      Cei care au comentat mai sus nu inteleg un singur lucru: UE, unde totul trebuie (la nivel teoretic) sa fie egal.

      Daca nu eram in EU nu era nicio problema.

      00
    • Mai omule, salariile nu sunt egale nici in interiorul tarii, ca un fel se plateste in Bucuresti, altfel in Iasi sau Cluj, si altfel in Botosani, pentru fix acelasi job. Si atunci cum ar fi egale in UE?

      00
    • NOU
      #10

      @miticosul Si masina germana nu se strica niciodata.
      Serios, termina cu imbecilitatile de genul asta. Toti romanii care au plecat in vest si muncesc in multinationale si fabricile lor, muncesc la fel ca miticii (de la mit, nu de la mitica) nemti, altfel nu i-ar tine firmele pe banii aia. E ca la “wage gap-ul” din capul feministelor: daca companiile platesc femeile cu 20% mai putin decat platesc barbatii, atunci de ce nu angajeaza doar femei ca sa-si reduca cheltuielile salariale cu 20%

      00
    • hai nu zău! în cazul ăsta vreau salarii ca ale traderilor de la deutsche borse. nu accept nimic mai puțin

      00
    • NOU
      #12

      @berenger nu toata firmele se ocupa de servicii. Eu ma refer la o firma de productie, cum sunt cele de repere si piese auto, care platesc de patru ori mai putin in fabricile romanesti decat in cele din vest. Pentru aceeasi productie si produse.

      00
    • am primit mai sus multe explicații de ce salariile sunt atât de mari în vest comparativ cu noi. oricum, sunt lucruri elementare ce ar trebui învățate la economie într-a 11-a. dar știu, economie nu se mai face în liceu decât ocazional și manualele sunt proaste de bubuie. așa avem un analfabetism economic de te sperii (inclusiv la oameni, teoretic, citiți). ca să fie salariile la fel trebuie încă câteva lucruri: aceeași calitate a guvernării (cu predictibilitate economică și fiscală, de exemplu), aceeași calitate a infrastructurii, aceeași pondere a capitalului în economie etc., etc. or, astea nu le ai nici în țările din vest (de asta un salariat la fiat în italia ia mai puțin decât un salariat la mercedes în germania sau unul la ford în sua, dar ia comparabil cât ia unul de la hyundai în coreea). pe același traseu al ultimilor 10 ani, românia poate ajunge la aceeași putere de cumpărare cu ceva țări din sud-vestul europei în vreo 15 ani. să sperăm că dragnea nu va reuși să deturneze traseul ăsta.

      00
    • primul cuvânt: „ai”, nu „am”

      00
    • Ce ma distreaza comparatiile astea.

      Care e productivitatea capitalului uman din RO versus Vest? Cat de mult generezi cu 1h de munca in piata din RO versus Vest? Daca te platesc pe tine, Gigel, cu 3000 EUR, am vanzari aditionale ca sa compensez diferenta dintre salariul trecut si cel nou?
      (e piata interna a RO la fel de flexibila si poate consuma cat consuma Spania, de e.g.)

      Da, sunt salarii mici in RO, dar daca vrei salarii mari trebuie sa creezi valoare adaugata – poate Romania sa faca asta acum? Nu. Ca la noi educatia e pe butuci, infrastructura e pe butuci, sistemul fiscal e pe butuci.

      00
    • NOU
      #16

      @berenger Fiat face masini de 10k, Mercedes face masini de 100k. Sa dai un asemenea exemplu e ca si cum ai compara mere cu pere, sau poate esti extem de ignorat.
      Eu iti spuneam de produse identice sau similare cum sunt Coca-Cola, produsele alimentare gen iaurt sau chips-uri, fabricile care fac aceleasi produse in mai multe fabrici (Continental, Dräxlmaier), rafinariile, etc.
      Nu stiu unde e analfabetismul, aici e 1+1=2.

      00
    • o oarecare diferenta se justifica.

      Poate costurile in Spania, pentru 1500 euro in mana sunt inca 500
      In romania, costurile pentru 1500 in mana ar fi poate 900.

      Discutam aici de: chirie, intretinere, consumabile, taxe.

      Fiecare firma isi calculeaza costul total ce include tot.

      Poate costul total e acelasi(2000 euro in spania, 2000 euro in romania), doar ca in romania o parte din bani se duc pe alte mizerii.

      00
    • @sofer_de_masina_puternica

      Citeste ce a zis florin. La Cluj se plateste aceeasi munca diferit decat in Vaslui. Aia e. Dar sa explic in trei trepte, ca sa fie si mai clar:

      1 La Cluj se plateste aceeasi munca diferit decat in Vaslui. Pentru ca nu gasesti oameni care sa lucreze asa ieftin.

      2 Asta pentru ca la Cluj sunt mai multe firme care concureaza intre ele pentru forta de munca limitata, si trebuie sa ofere salarii din ce in ce mai mari

      3 La Vaslui sunt mai putine firme pentru ca PSD si pentru ca lipsa autostrada, care e tot din cauza PSD. Deci PSD + PSD = 2 PSD = „daca nu vrei mai sunt 10 in strada care asteapta”

      00
    • NOU
      #19

      Serios, va rog eu terminati cu idiotenia asta ca in vest se munceste mai bine, taxele sunt mai mici, materia prima e mai ieftina, soarele are razele mai sexy, si traseistele o sug cu mai multa placere.

      O sa incerc sa va dau cel mai clar exemplu posibil: un lucrator necalificat la o ferma de porci din Danemarca ia peste 1500 euro + cazare + asigurari si beneficii.
      Daca cineva o sa indrazneasca sa zica ca lucreaza de 5 ori mai mult si mai bine decat la o ferma de porci din Romania, atunci o sa stim ca trebuie sa se duca la un control psihologic.

      Nu mai intram in detalii cum carnea aia de porc (procesata) ajunge pana la urma si in Romania unde o cumpara cei care iau 1500 de lei in mana pe luna, ca e division by zero error.

      00
    • Eu altceva nu inteleg: de ce e pret diferit pentru manopera la vulcanizare la roata de 14/15/16/17/whatever. E aceeasi manopera, se munceste la fel de mult, se pun aceiasi plumbi. De ce e pretul diferit?

      00
    • @jugend: pt ca pretul e diferit de cost.

      pt ca roti mai mari=>masini mai mari=>bani mai multi. pt ca basic marketing.

      00
    • @sofer_de_masina_puternica
      Datorita mecanizarii extensive din agricultura (si ii bag si pe aia cu fermele de porci aici), prin tarile alea mai rasarite, unde platesc porcarii cu 1500 de euro pe luna, au nevoie de mai putini oameni decat la ferma tipica din romania unde porcaru curata dupa porci cu lopata si le duce mancarea cu roaba. Asa ca aia, fiind mai putini porcari / numar de animale, sunt mai productivi, iau bani mai multi, etc. Tu pui problema intr-un mod extrem de naiv, la modul, „ce baaaaa, ca-i aceeasi munca”. Doar ca nu-i.

      Si da, prin vest se munceste mai cu talent si mai serios. Am lucrat cu nemti, pula mea, la 8 fix erau la lucru si nu incepeau cu pauza de cafea si tigara. In romania, 75% din angajati (daca nu-s pe banda) incep ziua de lucru fix cu o pauza de cafea.

      Si ca sa te linistesc, daca ai indoieli de cat de productivi sunt romanii, ia uite aici niste date: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_hour_worked

      00
    • @sofer_de_masina_puternica: Nu suntem in UE fiindca salariile trebuie sa fie egale… Afirmatia asta e una din aberatiile pentru care suntem la coada vacii… Salariatii nu sunt egali in Arad (orasel micut) si-n Iasi (oras mare, important, universitar) daramite in Spania si Romania;

      Btw, Spania are in ultimii 10 ani cea mai mare rata a somajului intre tineri (undeva la 30% – mult prea mare ca sa fie toti lenesi); Ce zici de egalitate? Spania are si foarte, foarte multi imigranti (si UE si non-UE); Noi sarim in sus pentru 1000 de migranti; Mai spune-mi de egalitate!?

      00
    • @Cosmin
      Desi am inteles ce vrei sa transmiti, da’ ai totusi o greseala. Compari Arad cu Iasi.. pai salariul mediu tot p-acolo e in ambele orase, iar daca zici ca Arad e un orasel micut, atunci si Iasul trebuie sa-l consideri un orasel micut, ca desi Arad e intr-adevar mai mic, ambele in aceeasi categorie sunt.

      00
    • Plm francezii o tin in pauze de cafea si totusi si cel mai sarac castiga mai bine decat un mediocru din ro, sigur muncesc mai bine si mai mult, ati vazut voi la desene animate cu mikey mouse, hai sa nu ne kkm pe noi si sa ii dam mereu pe nemti ca exemplu, olandezii si belgienii sunt la fel de miserupisti dak nu mai mult decat francezii si iarasi o duc de cateva ori mai bine, sigur sigur sunt seriosi si muncesc pana le cade osu? 🤣

      00
    • Poate multora li se pare ceva SF, dar munca e o marfa. Si depinde al dracu de mult unde vinzi orice marfa pe lumea asta. Da, e nedrept ca acelasi covrig sa costa 20 de bani in Guatemala, 1 leu in Bucuresti, in Obor si 6 lei, la Viena. Fix acelasi covrig.

      Asa e si cu munca.

      Cand o sa intelegem asta, o sa o lasam mai usor cu socialismele astea de doi bani. Si o sa incepem sa ne gandim mai bine de ce pot unii sa vanda covrigul ala cu 6 lei si cum putem si noi sa ajungem acolo, pas cu pas, ca nu se poate de azi pe maine. Metoda „sa ii belim pe capitalistii lacomi cu furcile” nu prea functioneaza, Venezuela gen.

      00
  3. Nu trecem la euro niciodată, despre ce vorbim aici? Sunt sanse mai mari să se destrame EU, sa vină o criză armata ceva.

    In tara asta, cu administrația asta, sa facem o chestie de genul acesta? Niciodată.

    Ce politician se va împușca în picior să se întâmple asta în mandatul său?

    00
    • Ca observator cu atenție și îngrijorare a fenomenului Brexit pe propria piele șansele ca EU să se destrame sunt f mici. Ca toate știrile panicarde pun in fața partidele de extrema dreapta fără vreun cuvânt politic câștigat vreodată e alta treaba.

      Probabil va fi un no deal aici, dureros e ca toți știu ca nu e bine pana și zombia robot de May.dar am ajuns intr-o perioadă unde mai degrabă vrei sa distrugi ceva decât sa accepți ca ai făcut o greșeală.

      00
    • Cred că EU vor să facă un pic de show pe seama Angliei, ca să arate celorlalte țări ce ar însemna cu adevărat un exist din EU, și de ce au ținut așa tare de greci.

      Ca să liniștească toate partidele extremiste anti-europene.

      Ghinionul e că britanicii vor fi pe scenă, și ceilalți vor privi.

      Evident că în timp se va reveni la o relație și ceva tratate, dar un exemplu trebuie dat înainte ca partidele extremiste să prindă serios peste tot în europa.

      00
  4. Se intampla prin 2005 https://www.bnro.ro/Intrebari-frecvente-1349.aspx
    Care va fi durata estimată de utilizare a acestor noi monede şi noi bancnote şi aici mă refer la etapa trecerii la euro? Probabil circa 5 ani. În jurul anului 2012 vom trece, sperăm, la euro.
    Deci ramane cum am stabilit

    00
    • Nu depinde numai de BNR. Ba chiar depinde din ce in ce mai putin de BNR. Trebuie vointa politica si multa disciplina. Noi nu prea avem asa ceva.

      00
  5. Cum o sa zica romanul la 100 euro ?
    5 milioane.

    00
    • nea, 50. maică-mea, acu’ 2 zile, ”scoate-mi 35 de la bancomat”. eu: ”păi îți trebuie și pt aia, și pt aia, și pt aialaltă (chestii care, din varii motive, nu se puteau plăti cu cardul). ”păi da, 3 milioane jumate”.
      jur, mor încet la fazele astea.
      mi-am ieșit un pic din papuci la asta, deși mă strădui foarte tare să n-o fac, pt că i-am atras atenția asupra problemei de un milion de ori .

      00
    • Un milion, adică o sută? :P

      00
    • Ar fi bine. Sa nu zica 10 milioane, pana trecem noi la euro.

      00
  6. Ei, cum? Doar avem prima crestere economica din Europa, cel mai mare … are dragnea geanta plina de statistici

    00
  7. Cred ca perceptia falsa cea mai mare consta in increderea ca salariile se vor echita numerar; ex. pensie de 700 lei <=> 700 euro – salariu 2000 lei <=> 2000 euro.

    00
    • Exista aceasta perceptie?

      00
    • ahahhahahahhahahhahahhahahahahahhahahahahahahahahahhaahhahaahahahahhahahahhahahhahahhahahahahahhahahahahahahahahahhaahhahaahahahahhahahahhahahhahahhahahahahahhahahahahahahahahahhaahhahaahahahahhahahahhahahhahahhahahahahahhahahahahahahahahahhaahhahaahahahahhahahahhahahhahahhahahahahahhahahahahahahahahahhaahhahaahahahahhahahahhahahhahahhahahahahahhahahahahahahahahahhaahhahaahahahahhahahahhahahhahahhahahahahahhahahahahahahahahahhaahhahaaha

      Daca PLUSERE face campanie si spune ca o sa facem trecerea la euro 1 / 1 sigur castiga alegerile. Nu m-ar mira nici ca lumea sa creada asta.

      00
    • te fute atat de grav grija?!

      00
    • Nu cred ca este cineva atat de prost… Sincer…

      00
    • @h, Soacra

      Exista, da…

      00
    • Sunt foarte multi care cred ca Schengen inseamna ca ne vor plati la fel ca pe germani si de asta nu vor sa intram in spatiu; Si vorbesc de persoane din Arad, la 50 de km de o tara membra Schengen ce are salariul mediu comparativ cu al nostru si unde locuiesc foarte, foarte multi etnici din tara respectiva;
      Exista foarte multa lipsa de educatie si lipseste cu desavarsire un mesaj propagandistic (a se citi „bagat pe gat”) care sa educe lumea cel putin cu privire la ce inseamna UE, Schengen si cum functioneaza economia de baza… Doar ca atunci partidele vechi nu ar mai avea sanse de peste 10%

      00
  8. Singura sansa sa trecem la euro in perioada imediat urmatoare e sa ne mutam cu totii in Spania, Italia, Franta…

    00
  9. A verificat cineva „graficul” acela?

    00
  10. NOU
    #59

    Poza aia e din 2014-2015. Azi benzina e 1.10 euro si salariul e 580, dar o ducem din ce in ce mai rau. Pacat ca nimeni nu observa asta.

    00
    • deci benzina cu EUR 0,3 mai ieftină și salariul cu EUR 230 mai mare.
      Teoretic, are trebui sa o ducem mai bine.
      posibile cauze:
      -inflatia
      -taxele mai mari
      -dobânzile mai mari la credite, mai mici la depozite si comisioane bancare mai mari
      -preturi mai mari la energie
      -trecere a multor afaceri din gri la alb cu costurile aferente
      -raspandirea altor costuri ale civilizatiei (RCA mai de doamne-ajuta, asigurare locuinta, revizie la reprezentanta, parcare platita, taxa pe gunoi)

      00
  11. Graficul ala, ca de altfel toate graficele care aduc in discutie pretul benzinei/motorinei in Romania, e de maxim cacat. Benzina acum in romania e 1.11 euro pe litru – daca nu cea mai ieftina benzina din Europa, in mod sigur printre cele mai ieftine si tot timpul asa a fost. Dar hei, daca nu ne plangem ca avem salarii mici si benzina e mai scumpa decat oriunde altundeva, nu suntem romani.

    00
    • Benzina zilele astea in Austria la JET era in jur de 1.15 EUR. Crezi ca e inferioara celei de la noi. Nu stiu cat e venitul minim in A, dar cred ca e cam dublu fata de al nostru.
      Daca alimentezi la BP pe autostrada da, e cam 1.6 EUR, dar austriecii nu alimenteaza ca boierii de romani.

      00
    • Mi se pare mie, sau 1.11 < 1.15? Zic si eu.

      Si terminati cu „da’ cat e salariul la noi?” ca nu conteaza. Pretul barilului e acelasi, indiferent de salariul mediu din tara ta. Nu poti sa ai pretentia ca produsele sa fie mai ieftine la tine doar pentru ca ai salariu mediu mic. Si sa n-aducem in discutie faptul ca „da’ noi producem petrol” – producem petrol, ce-i drept, da’ doar jumatate din ce consumam.

      Altfel, cum ziceam mai sus, hai sa cerem preturi mai mici la Mercedes, ca deh, noi avem salarii mai mici, nu ca imbuibatii de nemti.

      00
    • @sabotor
      Te-a depasit realitatea din teren. Cu exceptia costurilor cu forta de munca, restul costurilor cu utilitatile, administrarea, etc sunt aprox similare. Deci de ar trebui sa fie mare diferenta? Marea diferenta este in modul de cheltuire al banilor din accize. Asta e problema la noi…

      00
    • @gandilosu
      Eu spun aici (pe langa faptul ca oricum in Romania benzina e ieftina in comparatie cu alte tari din EU) ca e absurd sa ai pretentia ca pretul unui produs sa fie mai mic in tara ta DOAR pentru ca salariul mediu e mai mic in tara ta. Tu ce incerci sa spui? Ca le cam amesteci…

      00
    • Pai gandirea voastra nu este ok. Lucrez in domeniul petrolier, la o firma de inginerie sau epc, termenul englezesc. Anul trecut am avut oferta sa lucrez in Romania la Brazi, unde se construiesc noi unitati de rafinare. Eu am cerut salariul in euro, cateva mii bune, obisnuit cu celelalte contracte din afara romaniei. Domnii mi-au oferit 6000-7000 lei net. Pe acelasi post in Polonia, primesc cateva mii de euro. Care e concluzia? Sumele alocate proiectelor sunt aceleasi indiferent de tara. Cat costa sa rafinezi un baril in Olanda si cat costa in Romania? Sa privim doar din perspectiva costurilor cu forta de munca. Ne da cu virgula nu e asa? Un operator in Olanda ia 4000e net iar in Romania 4000 lei. Preturile la pompa sunt aceleasi. Orice patron roman de un depozit sa zicem, are vila si o masina de peste 50k euro. El incaseaza ca ala din vestul Europei pentru servicii

      00
    • @Saragea
      Aproape ca ai dreptate. Doar ca benzina (de 95) in Olanda e 1.67 euro, nu 1.11. Iar costurile cu salariile au o pondere foarte mica in pretul produsului final, asa ca un salariu de 4000 de euro vs 1000 de euro nu influenteaza foarte mult pretul la pompa a benzinei.

      Domnii mi-au oferit 6000-7000 lei net. Pe acelasi post in Polonia, primesc cateva mii de euro. Care e concluzia?

      Ma, nu stiu cum sa-ti spun, da’ e adevarat ca in alte tari salariile sunt mai mari. Si nu doar pentru petrolisti. Aveai impresia ca nu e asa???

      00
    • @sabotor, nu asta am vrut sa evidentiez, ci profiturile acestor companii intr-o tara precum Romania. Cum sa nu influenteze costurile cu forta de munca? De aia kaufland de exemplu se lauda cu profituri record in Romania? Inteleg vina guvernului fiasco pentru situatiile neplacute, sunt de parere ca orice mare companie ar fi trebuit sa aiba un sediu, o fabrica in Romania, dar asta nu se intampla, cand nu exista infrastructura si cand ajungi intr-un oras precum Constanta, si vine un primar maimuta, cum era Mazare si iti cere pe fata milioane de euro spaga. Inca o intrebare, luminati-ma, de ce in Romania motorina e mult mai scumpa ca benzina, si in restul Europei e invers? E mult mai ieftin sa produci diesel decat benzina.

      00
    • Rafinăriile din România achiziţionează un litru de petrol cu 2,6 lei. La acesta se adaugă 0,3 lei pe litru costurile de rafinare, livrare şi profitul companiilor petroliere. Fiecare litru de benzină este accizat de stat cu 1,65 de lei, bani care se duc la buget. TVA-ul reprezintă şi el un cost de 1,1 lei pe litru. În aceste condiţii, preţul de la pompă ajunge la 5,65 de lei, valabil înainte de ultimele scumpiri anunţate de companiile petroliere.
      Citeşte întreaga ştire: Preţul benzinei se dublează de la rafinărie la pompă!

      Bun, e dintr-un articol mai vechi, da’ sunt sigur ca-ti dai seama ca nu s-au schimbat prea multe intre timp…

      00
  12. nu suntem toti bugetari speciali sau abonati la contracte cu statul, ca sa castigam mai mult din ce imprumuta statul. guvernul face datorii in sarcina tuturor ca sa umfle gusa electoratului psd, care se caracterizeaza prin a pretinde beneficii fara contributii proprii.

    00
  13. Eh, Zoso a mai bagat asa o soparla si el, un grafic mai vechi, statistici mai vechi, pozele unor psdisti acolo, mai pe scurt, hai sa mai bagam un pic carbuni in cuptorul Mue PSD, dar asa mai pe ocolite, ca trebuie sa manance si gura lui ceva, macar un contributor sa aiba si el pe patreon :D

    00
    • Eu cand eram in liceu am vazut mafia PSD in plina actiune cu ochii mei.
      Deci cand vad specimeni de genu „cuptorul mue PSD” imi dau seama ca de fapt asta e tara pe care multi o merita. Whataboutism de Meltenistan

      00
    • Nu avem nevoie de carbuni pentru Mue PSD. O merita cu varf si indesat si fara indemnurile lui Zoso.

      00
  14. Daca n-ai realizat ca esti sarac in lei, atunci cu siguranta nu vei realiza ca esti sarac in euro. Ce difera acum e doar o inmultire/impartire cu 4.7
    Graficul sarciei e dat de inegalitatea veniturilor, de PPP vs salariu, nu de pretul carburantului.

    00
  15. castigul salarial mediu cica acum este 2957 lei. la un curs de 4.75 lei pe euro inseamna in jur de 622 EUR salariul mediu.
    https://www.news.ro/economic/castigul-salarial-mediu-net-a-crescut-anul-trecut-cu-12-5-pana-la-2-957-lei-1922403011512019020918846021

    00
  16. realizez si acum..:(

    00
  17. /me cries in Dutch

    00
  18. Având in vedere ca cel putin 90% din cetateni nu stiu sa calculeze mental (macar aproximativ) 15% dintr-o valoare, cred ca problema e rezolvata. S-a intâmplat si in Franta, la trecerea de la Francul vechi la cel nou si apoi de la francul nou la euro. Preturile au crescut, toti producatorii de ceva au profitat de asta. Lumea s-a adaptat, pentru ca nu exista alta posibilitate. Se va adapta si acum.

    Matematica elementara este o necunoscuta pentru marea majoritate a cetatenilor. Chiar si pentru cei care aveau note bune la matematica in scoala generala. 90% din cumparatorii din supermarket nu isi dau seama ca, de foarte multe ori, „pack economic de 3 produse” este mai scump decât 3 x pretul produsului individual. Pentru ca e complicat sa faca 3 x 1,42 mental. Si atunci cred „pe cuvânt” supermarketul. Asa cum cred „pe cuvânt” guvernul, BNR-ul, bancile etc.

    • Da, d-aia ar fi buna o lege care sa oblige magazinele sa afiseze si pretul /kg sau /bucata, cum se practica prin alte tari.

      Pe de alta parte, e pacat sa nu-i jumulesti pe fraieri de bani, zau de nu…

      00
    • Exact Sabotor, legea aia a fost data acum multi ani in UE, tocmai pentru ca supermarket-urile abuzau de clienti. Cred ca si in România sunt afisate preturile pe kg, trebuie doar sa te uiti mai atent la eticheta. Dar tot nu e suficient, supermarket-urile au gasit alte metode.
      10-15 ne-au facut oferte de „2 + 1 gratis”, rosu pe fond galben. Acum „pack de 3” sau „pack economic” e scris in acelasi fel, rosu pe fond galben. Normal ca ai impresia ca e o reducere. In cele mai multe cazuri, nu e. Si asta e doar un rahatel, pe lânga chestia cu pusul la inaltimea ochiului, ambalajul produsului, „splash”-urile de pe el etc…

    • Acum “pack de 3” sau “pack economic” e scris in acelasi fel, rosu pe fond galben. Normal ca ai impresia ca e o reducere. In cele mai multe cazuri, nu e.

      Boss, impotriva prostiei naturale nu e leac. Adica daca omu’ pleaca pe fenta cu scris rosu pe fond galben, fara sa verifice pretul, si-o merita.

      chestia cu pusul la inaltimea ochiului, ambalajul produsului, “splash”-urile de pe el etc…

      Asta e marketing/reclama. Nu mi se pare nici macar imoral. Adica daca o anumita firma are ceva intelegeri cu un magazin, sa-i puna produsele in locul cel mai vizibil, e o chestie absolut normala. Asa cum si magazinele cele mai smechere sunt situate pe vadul comercial cel mai bun.

      00
    • băieți, hold your horses, și în supermarketurile românești eticheta afișează prețul pe kg sau 100 de gr, pe lângă prețul total al produsului. e scris mai mic, mai cumva, dar există.
      și pt că eu sunt săracă și un pic dubioasă la cap îl verific mereu. sunt ciudata aia care face calculele menționate de Fluture, e drept, cu telefonul/calculatorul, nu mental. (niciodată n-am stat grozav la calcule efective).

      acum mulți ani era să iau o țeapă cu un ”economy pack” la săpun solid. mă grăbeam, seara, obosită, dau să pun în coș un pachet d-ăla, dar ceva, cumva mi s-a părut dubios la preț. fac calcule în minte, scot telefonul, prețul pe bucată în cadrul ”economy pack” era mai mare decât prețul pe bucată normal. bă, ejti neboon?! de atunci am făcut mereu calculul și la ofertele 2+1 gratis, 20% în plus, pachet/pungă/sticlă mare vs ceva mai mic (în foarte, foarte multe cazuri prețul pe 100 gr/ml pt un produs în ambalaj mai mare este mai mare decât 100 gr produs în ambalaj mai mic). nu știu ce o să mai fac peste 25-35 de ani, dacă acum fac asta. :)

      00
    • A, cum spuneam, tu esti ciudata aia 1 din 10 care face asta. Restul nu o fac, e prea greu, efortul prea mare. Platim si plecam. Nu zic ca e neaparat gresit ce fac ei, poate ca e bine sa te doara la basca si oricum innebunesti daca stai mereu sa calculezi orice rahat. Argumentul meu era ca nu cred ca trecerea la euro va fi asa de complicata cum spune Vali in post.

      PS. Mi-au placut unele comentarii de-ale tale la postul cu copiii.

    • „Matematica elementara este o necunoscuta pentru marea majoritate”.
      De cand exista termenul de „mare majoritate”? exista matematic vorbind „mica majoritate”?

      00
    • Da, exista. De ieri. O sa primesti o informare oficiala prin posta.

  19. Eu abia astept cand preturile se vor duce catre 1 euro fortate de rotunjiri. Cola 0.5L 3 ron 1 euro hai 2 de la automate. Berea la pet 8 ron hai 3 euro sa nu zic 4. Rotunjirile astea sunt de bun simt, cum Romania e o tara unde autoritatile tolerante eu ma astept la rotunjiri si mai nesimtite. Dar deh se vor mari salariile si pensiile…

    00
    • Legat de maritul salariilor si al pensiilor – trecerea la euro ar fi o chestie pozitiva. N-ar mai putea idiotii sa mareasca pensiile si salariile prin devalorizarea monedei.

      00
    • Am fost in Franta cat s-a facut trecerea. A durat foarte multi timp, minim un an, daca imi aduc bine aminte, timp in care preturile au fost puse in paralel, in ambele monede (franci si euro, cursul de schimb era undeva pe la 6.6 franci/euro).

      Puteai sa verifici in continuu pretul in ambele monede. Adica nu a fost o trecere de genul „azi 6 franci, maine 1 euro”

      00
  20. Și dacă se va trece la euro, cum îmi va mai spune X că el ia jde meleoane în mână în fiecare lună?

    00
  21. salariile sunt brute sau nete?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)