Mă plângeam la un moment dat că nu sunt coșuri de reciclabile pe măsura pungilor de reciclabile pe care le distribuie companiile care ridică gunoiul. Pentru că…de ce ar fi? Prea logic așa ceva.
Așa că mă duc cu punga la Leroy, să testez la fața locului. Au o gamă variată. Dau la o parte capacul și testez coșul, să fie volumul bun. Găsesc ce trebuie, 79 lei bucata. Ajung cu ele acasă și constat că capacele, partea pe care o folosesc cel mai mult, sunt făcute din mămăligă. Că așa s-au gândit idioții care au făcut coșurile astea, să le facă din mămăligă.
Dar hai să reciclăm.
Retur. Simplu, rapid, dai direct unde ii doare. Dupa 100 de retururi incep si ei sa-si puna intrebari.
Daca acceptam orice mizerie o sa primim si mai multe mizerii in viitor, ca merge si asa.
Vali, capacele alea sunt făcute in mod special sa fie firave, pentru că rupându’se, te obligă sa cumperi altele noi. Economia de piață și ecologia (not) a anilor pe care îi trăim 🤦
Au si cu capac de titan, dar e stocul epuizat.
@bosulean stocul de titan ?
capace de titan, adică produse în Titan:)))))) Cu mămăligă de Titan!:)))))))
Am observat că în toate magazinele de bricolaj se găsesc lucruri din ce în ce mai ieftine și de proastă calitate. Cel mai probabil asta cere piața din România.
Cred că asta e oferta cam peste tot. Gunoaie de unică folosință, am dat doi euro lasă că nu a fost o avere, gen. La ultima renovare am aruncat tot, nu mai era nimic reutilizabil. Trafaleți, pensule, pistoale pentru tuburi de silicon ( am folosit două pentru un tub, se îndoiau mai ceva ca Ronaldo după fault), patent rupt, șurubelnițe boante după trei utilizări.
Nu este doar in România așa. De la Covid încoace mai toate firmele se întrec în a mari profitul crescând nesimțit prețurile și scăzând calitatea materialelor sau mărimea pachetelor. Asta se întâlnește de la dulciuri, cartoane de împachetat marfa, benzi adezive șamd.
bai nu stiu ce cumparati voi, dar eu am dat 37 de lei pe 12 dibluri cu suruburi (diblu de 8, surub de 6)
Exista peste tot si produse scumpe si mai calitative, dar majoritatea le ocolesc.
Pentru ca te uiti la un cos de gunoi si te intrebi daca merita sa dai 200 de lei in conditiile in care cel de langa este doar 50 de lei.
Sau te duci in Dedeman si vezi mai multe pistoale pentru tuburi de silicon: unele pornind de la 20 de lei si altele la 150 de lei. Pe care il cumperi?
voi încă mai credeți în mitul reciclarii ?
S-a scris aici de o gramada de ori, am citit in alta parte aceleasi chestii.
M-am dus personal sa vad „unde” se duc camioanele cu reciclabile… si cu parere de rau , părerea mea este ca în momentul de fata suntem dresați ca sa reciclam pentru momentul în care tehnologia o sa permita reciclarea „adevărată” , nu sortarea și apoi reciclarea doar a unui procent infim.
Hartia si aluminiul se pot recicla. Cat despre plastic cred ca cel mai bine ar fi sa-l evitam total si unde nu se poate evita sa facem ca japonezii. Ars si produs electricitate din el.
Este o diferenta intre „se pot recicla” si „se recicleaza”.
Peste tot se foloseste din ce in ce plastic mai subtire .. Am luat ceva cosuri de rufe, dupa vreo 2 luni, s-au faramat pur si simplu. Avea mama un cos de rufe de plastic, cred ca a trecut prin vreo 2 razboaie si nu avea nici pe naiba.
Cum zicea si c.daniel mai sus .. societate de consum.
Nu doar la plastic se intampla treaba asta cu produse de proasta calitate si nu chiar ieftine,am patit si cu uscatoare de rufe metalice, si alte ustensile domestice
Produsele făcute din plastic re-reciclat nu rezistă. E ”ars”.
Subscriu: pe lista de cumparaturi se afla un uscator de rufe care sa arate mai bine (cel vechi din sarma are vreo 15 ani) si o masa de calcat. Daca la uscatorul de rufe ne mai descrucam cumva, la masa de calcat sunt socat ca exista si mese de 500-700-900+ lei, care sunt doar niste gunoaie cu 5% mai bune decat cele la 100 lei… wtf, nu mai gasesc calitate pe niciunde
Plastic subtire… dar ai gresie ieftina maro-roscat de 5 E/mp… Ceva marmura, piatra, ceva bricolaj adevarat. Nu chestii importate de la bulgari sau turci..
Se mai muta oamenii, mai găsesc o gresie mai veche, un parchet mai vechi..
Si eu am cumparat casa cu aceeasi gresie roscata imitatie de marmura (cersanit, romaneasca). In plus toate baile aveau acelasi tip de faianta /gresie dar de culoare albastra. Ce sa fac, sa bag rortopercutorul in ea doar pe motiv de trendy?
Eu luam mereu același tip de saci de gunoi de la Carrefour. Am prins câteva serii atât de subțiri că se rupeau imediat ce ii scoteam din găleată.
Reciclarea o fac diferit. Am saci de 110l pe care ii umplu cu de toate și ii duc o dată sau de 2 ori pe săptămână la pubelele dedicate unde stau și sortez.
În sectorul 3 am văzut că se pun la comun reciclabilele ceea ce mi se pare mult mai ok cât timp le ridică la comun și le sortează pe bandă..
Sînt niște pungi de gunoi la Lidl, albe cu etichetă albastră, cu baiere, 35l, rolă de 30 buc la 4lei (probabil 5 acum după scumpiri) merg la fix pe găleată de 15 litri și-s foarte rezistente.
Mai consumi niste timp in trafic si benzina sa le duci inapoi, te mai racoresti. Asta se intampla cand nu casti ochii inainte sa dai banul.
Poti sa le lasi fara mizeriile alea de capace care oricum mai mult te incurca cand arunci ceva la gunoi.
Eu am altă problemă cu reciclarea. Am început timid, cu sticla separat, pe care o pun in containerul aferent. Chestia e că fix containerul cu sticlă îmi dă deșteptarea în fiecare sâmbătă la 7 dimineața, atunci când se colectează. Oare ar trebui sa reciclez și termopanele?
Să vezi ce mișto e în Constanța, că Pularisul lui Mazăre a schimbat programul de golit tomberoanele, acum e în plină noapte…
Ridicarea gunoiului noaptea este ceea ce s-a cerut insistent ani de zile de catre majoritatea locuitorilor oraselor mari. Inclusiv aici pe blog parca s-a discutat pe tema aceasta.
Din pacate nu exista o solutie care sa multumeasca pe toata lumea.
aici pe blog se cerea eliminarea din trafic la orele la care oamenii muncii se duc la muncă a mașinilor nenecesare. are tot timpul din lume să ia gunoiul între 10 și 16, nu trebuie să o facă la 8am.
Noi am luat un cos de rufe si l-am transformat in cosul de reciclabile. Punem un sac in el si cand se umple il ducem la pubela galbena (cea de reciclabile).
Eu fac altfel pt reciclabile(la apartament)
Ca sa evit cumulul de pungi in sertarul cu pungi folosesc plase/plasate/punguțe din plastic pt gunoiul reciclabil
Punguțele se aduna de obicei cu diverse „pachetele” de la mama soacra and so on.
Punguțele respective le agat la calorifer in bucătărie(când nu avem musafiri).Ușor ușor s-a învățat și consoarta cu ce trebuie pus acolo. Copilul s-au obișnuit înaintea ei 😁
E bine sa fie și un început, dar eu nu suport chestii random agățate/lăsate sau care nu au un loc definit al lor prin casă. Da, nu am copii încă, încerc să îmi educ partenera momentan
Eu am punga cu pungi 😁
Offtopic: tot s-a mai discutat despre generatoare pe aici, dar nici o concluzie. Ma trezesc si eu la spartul targului. Recomandati ceva pe benzina/motorina ?
O hibridă cu VTH, (Mitsubishi Outlander de exemplu) cu CHAdeMO. Motorizarea la alegere benzină sau motorină 🤗
era o firma, imi scapa numele acum, care facea generatoarere de le bagai in priza.
Depinde de pretentii si cerinte
https://www.emag.ro/generator-curent-electric-steinhaus-pro-gen2900-2900-w-cu-stabilizator-de-tensiune-benzina-autonomie-10h-6426228114109/pd/DRM16CBBM/
Asa ceva am eu de doi ani. Pe benzina luat de BF , duce lejer 2200w
A mers doar de cateva ori, maxim 5ori, cam 1,5-2 h. I-am inlocuit picioarele de cauciuc cu niste roti din dedeman sa-l pot scoate din magazia unde sta
Asta e un dezavantaj al cumparatului online – vezi produsul doar din poze. Nu poti sa pui mana pe el, sa inchizi/deschizi capacul, sa apesi pe plastic sa vezi cat flambeaza.
Daca ai fi vazut cosul asta de gunoi intr-un magazin fizic, l-ai mai fi cumparat?
Am comentat inainte sa citesc textul, am vazut doar clipul.
Tu n-ai pus mana pe el inainte sa-l cumperi?
A facut si el ca tine: a comentat inainte sa citeasca textul…
Lucrez in comert – criteriul principal al populatiei este ghici ce pretul. O diferenta de 5 lei poate insemna faliment sau mii de bucati vandute
Cosuri pt reciclat excelente, pe e4home.ro – firma ceheasca sau poloneza, imi scapa, oricum super calitate
… Reciclatul in general e penibil, toata lumea foloseste chestia asta cu „reciclatul” pentru a pasa cumva vina pe consumatorul final. Problema e ca 90% din ambalajele de plastic nu-s reciclabile. Aluminiu, PET, lemn si mult carton e reciclabil, dar in afara de astea restul sunt problematice maxim si reciclarea lor e si mai problematica.
Masurile care se tot paseaza pe consumatorul final n-ar putea sa conteze niciodata, in primul rand pentru ca acel consumator e de multe ori prea sarac ca sa ii pese, iar la fel chiar daca i-ar pasa, vede de prea multe ori ca ceea ce face nu conteaza.
Ce ar trebuie facut?
Incurajat reciclatul si prezentat cum se recicleaza lucrurile… camere peste tot, cu access direct pe Youtube, totul transparent cu prezentari clare are rezultatelor…
Taxa de 50 bani, masura care de 10 ani e tergiversata si de 1 an e votata in parlament dar prelungita acum pentru un an… dar o sa fie tinuta in sertar atat timp cat lumea nu face scandal si nu insista sa se aplice… iar lumea fiind saraca nu o sa faca asta, ca ar insemna sa le pese, iar la partea asta mai putin.
Legi clare si pedepse super mari pentru toti cei care polueaza si incearca clandestin sa „recicleze” chestii… ars cabluri, ars plastice nasoale… recuperat fier din masini dezafectate in garajul din curte… si multe altele… ar fi super simplu de rezolvat problema, urmarit firul banilor…
Cine ti-a vandut lingouri de 10-20 kg de cupru?
Cine ti-a vandut sarma din cauciucuri arse?
Cine ti-a vandut cupru ars?
Cine ti-a vandut sine de tren taiate la marime sa nu se vada in camion?
Cine ti-a vandut orice fel de metal la lingou…?
Urmarit, prins si confiscat 2-3 transporturi de fier vechi… luat masina tot. Urmarit in port si arestat automat importatorul mizeriilor.
Facut 2-3 centre de predare ale materialelor in fiecare oras mare si lasat initial sa arunce gratis lucrurile… dupa care incet incet introdus taxe si organizate in asa fel incat sa mearga by default lucrurile.
Peste tot s-a putut… se poate si la noi, dar daca omul poate arunca la marginea orasului gunoiul gratis cu riscul sa fie prins odata la 100 de incercari… sau poate arunca pe multi bani in oras la centru… probabil isi asuma riscul, iar in final tot orasul plateste nota de plata.
Legat de cosurile alea de gunoi… mizerii de pe China, nu ai de ce sa cumperi ceva din China niciodata, mai bine iti faci singur ceva pe plac sau comanzi direct la un meserias.
Pentru ca multi dintre cei care ac asta sunt afiliați, la nivel înalt, cu politicienii.
Ocazional se mai arestează si cate un taran sărac lipit care a pus mobilă veche in sobă pentru ca n-are șapcă așa cum au recuperatorii care ard cauciucuri.
Asta așa de ochii presei.
E ca in filmul filantropica: retele de saraci recuperatori de cupru si furatori de metale care lucreaza sub un „boss”. Iar bossuleanul e cel care are conexiuni politice si care le ofera „protectie”.
@vosidit98 Ah pai sunt convins ca isi iau partea toti acolo… e clar, mereu a fost asa si probabil ca asa o sa fie si de acum inainte. Problema mea este ca pentru 10-100 de oameni sa castige niste sume, pur si simplu sufera milioane… ceea ce e penibil.
Pur si simplu urmaresc de ani de zile tot felul de reciclatori din lume, tot felul de scraperi, de dumpster diveri… si e trist ca fix chestiile alea pe care le obtii arzand in draci cabluri poti sa le faci fara sa arzi cablul, atat ca e nevoie de putina inteligenta si niste oameni care sa nu-ti dea de ales.
Faci 2-3 ateliere de genul asta prin zonele cu probleme https://www.youtube.com/@ProjectShopFl si asta https://www.youtube.com/@eWasteBen si centre unde sa poti preda materia rezultata si ai rezolvat foarte mult din ele… plus de mai bagi si aia cu garantia 50 de bani pe sticle, pet si doze … ai cam rezolvat mare marte din problemele astea de mediu.
Are o oarecare logica. Plasticul tare este si casant. Cel moale mai puțin. In cazul in care acel capac se desprinde e mai ușor de pus la loc decât in situația în care ar fi fost făcut din plastic la fel de dur ca partea de jos a coșului.
Dar nu mai bine il faci din plastic dur si eviti situatia in care se desprinde?