„Trebuie doar sa cultivați pământul, să creșteți un porc și niște găini”

Asta e genul de mizerie care se răspândește rapid pe net. Ce mare lucru, nene, la terenul nostru agricol, e ușor să facem agricultură performantă, trebuie doar să fie protejați agricultorii, să cultivăm cu cap, să nu mai furăm și gata, suntem protejați de prețurile și foametea care va veni. Plus, dacă aveți un lot la țară, puneți mâna și cultivați pe el porumb, grâu, găini, un porc, știți voi, cam ce consumați doi ani de zile. Ce? Un porc de 100kg e jumătate oase și untură și nu merg mâncate? Eh, sunteți și mofturoși acum, eu am venit doar cu o soluție, e treaba voastră dacă nu vă place. Nu contează că nu e logică sau nu are aplicabilitate în lumea reală, nu e treaba mea, eu am venit cu ea, voi sunteți pricionoși că găsiți probleme la orice soluții. Cum, nu poți trăi doar din ouăle pe care le produc 10 găini? Păi, crește 20! Jumătate le tai, ca se știe că poți trăi 2 săptămâni cu o găină de 2kg.

A luat omul like-uri pe prostiile astea? A luat. E prost? Nu e, că uite, like-urile vorbesc. Alerg să cumpăr un lot și vă țin la curent.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

128 comentarii

  1. Cine e prostul?
    Câți proști i-au dat like?

    00
    • Bill Gates! laughing with 100k ha…

      00
    • Nu e chiar prost autorul doar ca omite niste lucruri
      (nu stiu daca intentionat sau pur si simplu … “e greu la corporatie”)
      – in 2022 in Ro inca se mai poate trai cu ce produci in batatura
      *cunosc cazuri de familii de 4-5-6 persoane ale caror unice cheltuieli luanare se refera strict la curent/gaze/lemne/ulei/zahar … restul din ograda fara prea mari cheltuieli (500mp de porumb in spatele casei iti asigra sufiecient malai si uruiala pentru un an atat tie, familiei cat si animalelor (evident daca ai 20 de gani nu 2000, 1 vaca nu 100, etc) fara sa consumi motorina sau ingrasamnt)
      – pentru cei de la oras insa lururile devin complicate
      eu de exemplu NU mai am rude la tara, nu am pamant, habarnuam cum se pune o rosie, nu am nici macar un balcon unde sa pun un “pepene” etc deci voi muri de foame la propriu pentru ca nu stiu si nu am cu ce

      pe de alta parte sa nu uitam ca exista oraseni corporatisti care in urma unor astfel de “spiciuri motivationale” s-au lasat de job ul platit cu 2-3000k / luna si s-au apucat de facut dulceata bio din prune luate din piata dorobanti si au dat faliment in nici 12 luni apoi s-au reprofilat in antreprenori motivationali dand altora sfaturi de cum sa dai faliment in 3 pasi simpli

      20
    • @vlad oltean:
      Mama cu e asta: cu miez.
      Da, cam asta ar fi o sinteza potrivita.

      Acum, dupa cum se spune: nu e prost cel care ofera informatia doar… Generic vorbind, desigur!

      00
    • @ Vlad, de pe 500 mp cultivati cu porumb nu recoltezi mare lucru. Oricum ar fi iti trebuie ceva banuti sa cultivi, recoltezi si procesezi porumbul
      Dar da, nu este o idee rea ca cei care detin o bucatica de pamant sa cultive cate ceva, la noi se fac multe legume plus ca majoritatea pot fi conservate la borcan (deci nu implica curent electric pt stocare)

      10
    • @ Dani – e adevarat, porumb e mult prea putin. Dar pe 500 mp poti cultiva rosii, castraveti, ardei, vinete, mazare, fasole, varza, poate un mic colt cu cartofi, etc. Poti consuma proaspat, congela si chiar pune muraturi sa te tina multa parte din iarna pt o familie de 2-3 persoane…

      10
    • @Misu

      Nu înțeleg cum îți dau atâția idioți like, din moment ce e clar că Bill Gates nu va face agricultură bio cu familia, ci va face o agricultură pe care majoritatea românilor n-ar putea nici să-și imagineze.

      Comparăm mere cu pere, nu zic, a crește 2-3 porci pe lângă o familie poate ajuta să nu mori de foame, dar nici nu poți zice că trăiești, să fim realiști, ești doar cu-n picior în groapă nu cu 2. Dacă se-mpute treaba și vina Ivan cu Ak-47 și îți ia porcii o să constați rapid că poate nu-s fraieri americanii ăia sau israelienii cu obsesia cu armament, apărare, antrenament, din astea.

      Deși și US și Israel sunt lideri la orice mișcă-n agricultură, știu și ei că degeaba cultivi terenul dacă nu-l poți apăra la vremea recoltatului…

      00
    • Daddy, chill!!
      Nu jigni oamenii pentru ca înțeleg o gluma. Ți-o putem explica…

      00
  2. Cine a scris-o?

    00
  3. Asta e prostie din aia cu minimalismul care va salva planeta. Din zona ălora de la Hollywood care nu mai fac dușul zilnic ca să nu polueze dar merg cu avion privat

    00
  4. Pentru agricultură performantă trebuie echipamente, îngrășaminte ca alea produse la Azomureș gen URAN/UAN sau NPK 16 16 16 care costă 4600 de lei o tonă. Mai trebuie și un specialist care să îți spună cât și cum aplici îngrășămintele, ce culturi e avantajos să înființezi. Nu faci ca dorel care citește pă net că se aplică 300 kg la hectar când de fapt se aplică în funcție de anumiți factori . Mai trebuie ceva ce s-a furat pe capete după 89. Sisteme de irigații. Nu de alta dar vrei performanță de la culturile înființate,nu? Deci nu este ușor. Dar din spatele tastaturii e ușor de spus bla bla bla agricultură de subzistență.

    00
    • Pentru a produce ingrasaminte ai nevoie de cantitati imense de gaz. Tocmai asta e motivul pt care azomures nu a mai produs si abia acum ar fi discutii sa porneasca la minim ceva instalatii. Azomures care nu mai e companie romaneasca, fiind preluata de un holding elvetian.
      Viromet victoria mai producea ingrasaminte, dar a fost pusa pe butuci de statul roman in cardasie cu tot felul de mafioti.
      Deci iti poti lua gandul de la a face agricultura la scara mare in Romania cu resurse interne, pentru ca ne-am taiat craca de sub picioare de mult. Importam la greu ingrasaminte, pt ca altfel ajungem la sapa de lemn la propriu.
      Poate cu ocazia asta va incepe cineva sa isi puna si probleme cu adevarat importante legate de tara asta si existenta ei. Sa lasam can can-urile si tampeniile si da ne dam seama ca nu suntem capabili sa ne tinem in viata cu resurse proprii daca se intampla niste probleme la nivel mondial.

      00
    • Ioane e adevărat. A fost un exemplu de îngrășământ produs local. La ce criză de fertilizatori o sa fie pe piața, producția lui Azomures e deja cumpărată de cineva din cadrul Ameropa. Cuptoarele, secțiile de azotat de amoniu consuma cantități imense de gaze naturale.

      00
    • Incă un detaliu: 75 % din ce producea Azomureș se ducea în intern. Deci argumentul tau e cam tras de păr cum că vezi domle nu ne vindem industria.

      00
    • Ingrasamintele nu sunt necesare la anumite plante. De exemplu la soia, citeam ca in RM au folosit bacterii din India pentru a face soia sa devina fixatoare de azot atmosferic. E stropita cultura cu o solutie care contine acele bacterii, urmand ca ele sa se ataseze radacinilor si sa ajute soia sa preia azotul din atmosfera.

      00
  5. Da și nu. Bunicii mei au crescut la țară. Cu pământ, cu animale cu toate cele. La standardele lor au trăit, la standardele mele abia au supraviețuit. Poate cel mai important aspect e că pământul te leagă. Dacă ai animale în bătătură plajă faci la sapă sau la coasă, ieși să le dai de mâncare și de Crăciun și de Revelion și de ziua ta. E o muncă imensă, bănuiesc că acum cu utilajele moderne o parte din munca asta e făcută mai ușoară, bunicii mei în anii ’90 erau un fel de muzee vii ale epocii medievale. Trebuie să știi rostul tuturor lucrurilor, toate au o noimă și par ușoare când vezi pe altcineva că le face, amețitul ăla din postare nu cred că a pus în viața lui mâna pe o sapă, dacă nu ești învățat după o oră ai sânge în palme. Aaa și e nevoie de familie numeroasă, oameni care să se poată ajuta între ei.

    00
    • Asta mă gândeam și eu, râde lumea lumea de el în comentariile de aici că e prost. Dar cine e prostul, când oamenii au trăit așa o grămadă de ani, doar cu ce produceau la ei în bătătură?

      Nu judec sfatul din postarea respectivă, doar hate-ul de aici. Dacă ai o curte la țară și ceva pământ agricol, e fezabil. Pentru marea majoritatea a românilor, nu prea e, că nu putem crește porci și găini la bloc.

      00
    • am intrat doar pentru a citi acest gen de comentarii intelepte. nu am fost dezamagit

    • @Arhi urmărește-ne pentru mai multe comentarii înțelepte.

      00
    • @ubercool, la el pe blog nu sunt comentarii înțelepte, trebuie să îl înțelegi 😉

      00
    • Big like pentru comentariu.

      00
  6. Bunica si bunicul traiau din 3.5 hectare de teren pe care il munceau singuri (in afara de arat, semanat, etc.) cu unelte rudimentare. Nu cumparau decat zahar si ulei (sic).
    Gaini aveau 40, o capra, un porc pe an si cateva gaste. Aveau inclusiv lac cu peste in curte. Oua erau mult surplus, dadeau la Bucuresti la 2 familii ale copiilor. La fel si din cereale, vindeau mare parte, sa fie bani pt lucrarile cu tractorul. Pt iarna faceau muraturi si gemuri.
    Acum taranii cumpara tot, pana si rosii sau carne de pui..

    00
  7. E prost? Nu e, că uite, like-urile vorbesc.

    Millions of crap-eating files can’t be wrong :)))

    00
  8. Când mă uit la arendașul meu cum schimbă SUV-urile la 2 ani, un pic aș fi tentat să îi dau dreptate

    00
  9. După cum a pus problema (suntem printre cei mai mari exportatori din lume, avem independența energetică, suntem păziți de criza, iese cu bătăi pe strada…) asta-i dac de-ai noștri , născut liber…. Ceva îmi spune aur…

    Am fost sapa toată Copilăria, am la țara curte de 3000 mp ce trebuie ingrijita (pomi, flori, iarba de tuns, nu-s d-alea nasoale). Pot spune ca nu-i ușor… deloc!

    Au încercat unii acum ceva timp sa-și facă grădini la marginea orașului, mai văd prieteni care își pun 3 roșii in curtea de 50 mp… primăvara e mișto, mai ieși din bârlog, mai ai activitate, mai iei o vitamina d, mai bei o bere… când vin caldurile, își bagă pla in ele de plante!

    00
  10. Stii ca vin vremuri nasoale cand afli ca suntem in pericol sa nu mai putem importa usturoi din China.

    00
    • Toate pana la usturoiul din china … ca iar trebuie sa cumpar „bio” ca ala romanesc e tot putrezit de oriunde il iei.
      Cred ca ma apuc sa imi plantez :))

      00
  11. Reportaje is back sau cum stii ca unii se panicheaza.
    Eu ii (is mai multi) citesc doar pentru a-mi verifica ideile.

    Asta cu porcu nu e noua. A mai zis-o si la Covid. Urmeaza foamete, faceti stocuri, cresteti porci si cultivati pamantul de la tara.

    Ok: un porc de 100kg mananca 4 kg de mancare pe zi si bea cam tot atata apa. Asta daca vrei sa il faci de 200 – 250kg. Caca cam 3 kg si pisa cam tot atat.
    Daca ai o familie mare, gen bunici, parinti si copii, poti creste decalat 4 porci: 2 pentru sacrificat in anul curent si doi pentru sacrificat la anul.
    Din 250kg porc viu poti sa obtii pana in 120kg carne.
    Cu doi porci grasi poti avea o dieta bazata pe carne pentru un an pentru o familie traditionala romaneasca.

    Problema la acest mod de viata e ca se ajunge la a trai doar pentru a manca. Pe langa crescutul porcilor, se face agricultura de subzistenta, iar apoi lipsurile gospodaresti se completeaza prin schimburi bazate pe troc.
    Orice cheltuiala ce necesita bani, se acopera printr-un serviciu prost platit.

    Doua concluzii:
    – incasarile Statului ca procent din PIB sunt mici comparate cu alte economii din Europa, pentru ca economia de subzistenta nu poate fi monetizata. O gospodarie autosuficienta traditionala nu poate fi monetizata. Totul se bazeaza pe transformarea materiilor naturale in bunuri necesare consumului fara aport de capital. Excedentul de productie este fie lasat sa se deterioreze, fie schimbat prin troc, dar niciodata monetizat.
    – autosuficienta sau autarhia familiilor traditionale nu e neaparat rea.

    00
  12. si cum ajungi cu informatia despre chestii grele (adaptare, munca si educatie) la daci? teoria e ca trebuie sa ai si continut care poate fi citit pe nemestecate. „A Spoonful of sugar helps the medicine go down..” probabil ca dupa citire raman oamenii cu ideea ca nu e chiar asa de grav si atat. nu cred ca se apuca acum sa creasca cineva porci in „sectorul 2 din Capitala”.

    00
  13. Nu traiesc in Romania si sunt vegetariana, majoritatea legumelor le cresc in gradina mea din UK – rosii, castraveti, ardei, salata Verde de vreo 4 feluri, ridichi, ceapa Verde, morcovi, dovlecei, spanac, fasole de toate felurile. Anul asta am sa am si zmeura si capsuni, ambele sunt pline de flori. In principiu cam tot ce se poate cultiva in saci sau ghivece. Faceam asta si inainte de pandemie, dar la o scala mai mica – majoritatea rosii si castraveti. Nu e greu, am un job full time si un copil de 5 ani, ne ajuta cu gradina si stie mai multe decat colegii lui de clasa. Nu hranesc un sat, dar pentru familia noastra ne descurcam cu ce „producem”. Evident daca vine razboiul si trebuie sa plecam de acasa it won’t be fun…

    00
    • Monique. spui că trăiești în UK, dacă vine războiul… unde să pleci? în croazieră pe Atlantic? zic eu, stai liniștită. când va fi război în UK, n-o să mai fie nicio destinație către care să te îndrepți. pe orizontală, cel puțin.

      00
    • Daca nu spuneai ca esti vegetariana fac pariu ca nu sareau asa romanii cu down vote :))))

      00
    • Stai linistita ca nu ii invadeaza nimeni pe englezi.
      De la Billy Cuceritorul nu a mai reusit nimeni sa ii cucereasca si nu ca nu ar fi incercat.
      In caz de razboi iti prinde bine gradina, ca in ww2 erau sa moara de foame englezii.

      00
    • @Joker: am unde sa plec si din UK, spre deosebire de parintii si prietenii mei din RO care nu au unde sa se duca daca vine razboiul peste ei. Toti au impresia ca pleaca „undeva”, undeva unde?! La unguri unde cine stie daca le dau aia drumul, la bulgari unde e mai nasol ca in RO, la polonezi ca si asa aia au loc mult acolo… Poate sa vina la mine, unii din ei, dar la ce abrambureala e la astia cu vizele pt ucrainieni, ma indoiesc.

      00
    • @Monique.

      când va fi război în UK, va fi și în Canada și în Noua Zeelandă și în Kansas și Europa continentală va fi demult o rezervație radioactivă. ar rămâne Groenlanda și, funny enough, Siberia de Est. dar eu nu aș investi prea mult în ideea asta. până una, alta, ce se întâmplă astăzi este că Rusia face bucăți Ucraina, dar asta-i totuși o chestie de-a lor, între slavi. poate o să încaseze și România un Kalibr, două, dar eu nu cred că se ajunge mult mai departe de atât. bine, nu sunt profet, și oricum de regulă nu le nimeresc.

      00
  14. Sa faci ce zice individul ala presupune fie implicarea tuturor din gospodarie, sotie, copil, soacra, catel etc. fara sa ai comentarii sau fandoseli – sotie / copil , etc. , e un job aproape full time in sine , pentru care nu esti platit.

    Eu am facut asta in pandemie cat a fost lockdown si lucrand remote si stand la tara am putut sa fac ceva , niste rosii, dovlecei, ceapa etc. dar era de lucru – sapat , semanat, curatat de buruieni, copilit rosii, udat , taiat iarba samd.

    A fost greu fara sa am si animale de ingrijit in curte iar cand s-a ridicat lockdown-ul si m-am intors in oras , nu e rentabil sa vii in week-end dupa ce ai lucrat toata saptamana, dus copii la scoala si facut ce e de facut la bloc sa vii sa stai cu curul in sus in gradina in loc sa stai sa te relaxezi cu o bere in mana. Plus ca nu ai tot timpul chef sa vii la tara, poate vrei un film, un teatru sa te vezi cu prietenii in oras, nu sa te duci la tara.

    TLDR merge sa faci un fel de agricultura de subzitenta daca stai deja acolo unde ai terenul, ai ajutor si iti place munca – gradinarit / ingrijit animale, altfel iti bagi picioarele repejor.

    00
  15. Cresti porcul cu arma in mana, ca sa nu ti-l manance cei care n-au.

    00
  16. Si vine intrebarea cea mai importanta: care pamant de la tara?

    Vreo 40% din suprafata agricola a tarii e detinuta de corporatii. Realitatea este ca o pluralitate a tinerilor din ziua de astazi sunt proletari corporatisti care traiesc in chirie. Vor mosteni cel mult apartamentul parintilor (asta daca sunt singuri la parinti).

    Desigur ai putea da vina pe cetateni: ca au fost „prosti” cand si-au vandut jumatatea de ar de pamant mostenit in urma impartirii cu ceilalti 5 frati.

    Dar nici statul nu s-a implicat. Dupa revolutie s-a facut jaf in fostele CAP-uri.

    Statul ar fi putut, de exemplu, sa ofere taranilor care aveau pamant putin posibilitatea de a continua sa-l „inchirieze” CAP-ului local in schimbul unei redevente/arende.

    Taranii cu pamant mai mult ar fi putut sa se asocieze si sa creeze ferme private.

    Dar astea sunt niste scenarii fantasmagorice. In 90 gemeau foamea si ura pentru fostul regim in tarani. Preferau agricultura de subzistenta ideii ca statul sa se implice iarasi in viata lor.

    Ce faci, lucrezi la call center, strangi cureaua doi ani, si cu banii stransi iti iei cea mai daramata casa din cucuietii din deal si te muti acolo, sau cum?

    01
    • in zona mea casele la tara 25-40 de km de municipiu resedinta de judet se vand in medie cu 20 de mii de euro cu curte si gradina. In general ai apa curenta, gaz si curent trase in curte daca nu in casa.

      langa cele doua proprietati ale mele sunt 3 case de vanzare toate cu utilitati si aproximativ 2500-3000 m2 de teren+curte.

      dar gasesti case mai proaste fara utilitati trase in curte cu 10 mii de euro sau mai putin. depinde cat iti place bricolajul sau ce vrei de la viata.

      00
    • @mihai, mai exact, unde?

      00
    • OK deci muncesti 15 ani ca sa iti iei casa la tara si te apuci de agricultura de subzistenta la 35 de ani ?

      Si daca iti cumperi un teren gol, ce faci? Te apuci de capul tau sa iti faci casa? Muncesti la oras si bagi banii in casa de la tara pana e gata? Apoi iti dai demisia si te apuci de agricultura de subzistenta?

      „Contractul social” rural oricum a cam disparut. Daca nu esti nascut si crescut acolo n-o sa-ti dea nimeni nici o mana de ajutor. Si vor incerca sa te faca la bani cat de mult posibil cand vei angaja zilieri locali. Pentru sateni esti doar un Dorel de la oras cu pretentii romantate de mutat la tara. In nici un caz n-o sa poti lasa casa „work in progress” cat timp esti plecat la munca.

      A da, si va trebui sa platesti si chirie in oras in tot timpul asta.

      00
    • Eu am la tara in satul bozed langa targu mures. Din fata blocului pana la casa fac 30 de minute traversand orasul. La bozed sunt mai multe case de vanzare asa. Dar sunt si in alte sate in preajma cu aceleasi conditii.

      00
  17. orasean casatorit. am facut gradina la tara de hobby pe 3 ari de teren – cartofi, ceapa, fasole, mazare rosii, si alte maruntisuri.(ardei plante aromate radacinoase)

    Pana acum nu am cumparat ceapa cartofi bulion din ce am produs. am aruncat zeci de kile de rosii (am fost prost ca n-am stiut ce bine se pot conserva cu mirodenii si sunt super pentru paste).

    noi facem asta de hobby, mergem la tara aproape saptamanal daca nu lucram nimic in gradina sau curte facem gratare si ne uitam la animalele salbatice din zona.

    ar fi super nasol sa depind de ce produc ca dam niste fail-uri de toata frumusetea cateodata. Nu am crescut la tara, eu personal nu am crescut nici o muscata pana nu m-am casatorit. Sotia e pasionata de flori dar lucrul pamantului s-a rezumat la ghivece.

    Ce vreau sa spun e ca in primul rand trebuie sa-ti placa… daca nu-ti place nu te apuca. daca iti place si te apuci nu te baza ca o sa-ti iasa. dar asa ca fapt divers cu un pic de descurcareala (sa are cineva si sa discuiasca ca sa nu faci la harlet si sapa) investitia si grija sunt minime.

    Am un teren cu suprafata totala de 3000 m2 din care:
    lucrez 10% cu gradina
    1500 m2 de pomi de care ma ocup maxim tot 10%. restul sunt paragina.
    mai am 1200 m2 la care doar tunsul papa o gramada de timp.

    Mai am un teren de 2000+ m2 si cu curte unde construiesc una alta… tot pentru weekend si tara.

    Nu depindem deloc de ce producem si am trai la fel de bine daca nu am avea gradina. Noi gatim acasa aproape tot ce mancam… si fara gradina ar fi mai putin gustos insa tot ce producem se gaseste in comert.

    00
    • Nu este intenția mea să fiu răutăcioasă sau ceva, dar cum să nu știi că roșiile se pot conserva?!
      Ori exprimarea e nefericită, ori n-am înțeles eu ce-a vrut să spună poetul, dar mi s-au blocat circuitele.

      00
    • Pai când zice omu ca pana când sa însurat nu a văzut agricultura și sa apucat gen de distractie.
      Și tu vii cu comentariul frate da cum sa nu știi lucrurile astea?
      Adică ești uimita de lucruri banale ? Gen eu nu știu sa pun murături.

      00
    • Oo dar sunt multe lucruri evidente pe care nu le-am stiut, de exemplu cum apare ceapa verde. Si nu cunosc o gramada de plante dupa frunze… si acum ma uit ca curca in lemne in gradina uneori.

      Legat de rosii, fupa ce am facut 3 ture de bulion si chiar nu mai aveam nevoie. Tot am mai avut rosii… si foarte tarziu ne-am prins noi doi ca am putea sa le punem in borcane asa coapte cu sare si cu oregano, sau cimbru sau usturoi sau combinatii intre… sa le dustulim sa ramanea rosii aromate de pus in mancare.

      Poate altii stiau… noi nu. Dar crede-ma ca radem cateodata de numa’ despre cate nu stim…. mai citim, ne mai arata unii altii cate ceva, cum spuneam mai sus, e hobby.

      00
    • La ceapa verde eu n-am stiut. Nevasta-mea stia.

      00
    • @Mihai, nu mi se pare necesar să știi enșpe feluri de conservat roșiile (sau orice), ci doar să știi că se poate și apoi să cauți.
      Internetul, român și străin, e plin de rețete de conservat orice în toate felurile în care te poți gândi și mai multe feluri în care nu te poți gândi.
      Când eram eu copil ai mai făceau bulion și „salicilat” (un amestec de roșii tăiate, cu ardei, pătrunjel și încă ceva, dar nu mai știu, lăsat să-și lase un pic de zeamă și conservat cu aspirină) pt ciorbe, apoi au descoperit „sosurile de paste” (bulion fiert direct cu diverse ierburi) și de câțiva ani încearcă aproape în fiecare an o rețetă nouă.
      Sau piersici, de la gem și compot, la gem cu piersicile făcute în x feluri (tocate înainte de fierbere, după fierbere, fierte tăiate bucăți mari), la nectar și mai știu eu ce. Anul trecut a fost gem cu lavandă. :) jur.
      Fiecare din ei are sursa preferată: tata preferă „savori urbane”, amestec de tradițional, clasic și modern, intern și internațional, iar mama preferă „Gina Bradea”, care e mai pe tradițional intern.

      00
    • @Vlad, dacă ai mâncat vreodată murături (conserve de legume) știi că ele există, dacă te trezești cu castraveți de mai ai un pic și vinzi la piață, după ce mănânci tone de salată, ce faci, ii arunci că nu știi ce să faci cu ei sau pui mâna pe internet (sau mai old fashion, p-o carte de bucate) și cauți 1-2-x rețete de murături?!

      La asta mă refeream.

      În zilele noastre nu trebuie să știi să gătești, să faci conserve (în definitiv absolut toți am învățat să facem asta, nu ne-am născut știind chestii), cauți rețete cât mai detaliate și treci la treabă.

      00
    • @AB una e sa știi ca exista in comerț și una e sa știi sa le faci.
      Și dacă nu mi-a trebuit pana acuma sa învăț sa fac murături de ce sa le fac ? Doar ca sa fie acolo?
      Bun in toamna ma duc sa iau un sac de castraveți și îl pun la murat.
      Numai sa ajungem pana acolo.

      00
    • @AB: Well, eu am avut un coleg (…da, era programator) care nu stia ca pastele se fierb cu apa…. Imagineaza-ti ce a putut explica pompierilor si celor de la aparthotel cand au venit sa vada ce e cu fumul ala….

      00
  18. Sa cultivăm, să facem, să dregem. Da, însă dacă vine într-adevăr foametea aceea mare, se vor întâmpla câteva chestii foarte reale:
    – cine are de toate în curte va fi prădat de găștile de bombardieri înfometați. Nu cred că trebuie să detaliez și acum se fură grupa mare de prin multe sate. Dacă ai gospodărie trebuie să fii acolo mereu.
    – Dacă va fi foamete statul va veni înainte de bombardieri să ”rechiziționeze” ce are omul prin curte. Cu primarul și polițiștii/jandarmii/armata.
    – Dacă va fi foamete politicienii noștri vor da totul către prietenii lor din afară, vedem că noi tot exportăm, alți au oprit, noi nu și vom da tot, tot, tot.

    Așa că ”why bother”? În loc să îmi văd de viață așa cum este cât va fi, să mă apuc să cultiv și să am grijă de porci pentru ca în eventualitatea în care aș avea nevoie să mi se ia de către unul sau altul? Și dacă nu va veni nicio foamete?

    00
    • PS: știu oameni care cultivă azi și le place viața aceasta, dar nu era vorba despre ei, ci despre noi ceilalți care nu am optat pentru acest mod de viață și nu ni-l dorim

      00
    • – Dar tu o furca la tara n-ai? Mesteci in mațele bombardierilor cu ea.
      – Nu se baga primarul si politaiul din sat sa iti ia din curte. 1. Stie lumea unde stau in sat. 2. Covidul a aratat cat de slab e Statul. 3. Lumea, de foame, le crapa capetele.
      – nu exporta politicienii ce cresti la tine in curte. Vezi ca importurile noastre depasesc semnificativ exporturile.

      00
    • Nah, ce sa zic, bine-a fi. Este loc in afumatoare pentru tata lumea.
      Mai ales daca-i atarnam asa, mai putin rasfirati…

      00
    • @Necris: eu mi-am facut planul C, am rude la tara, ma duc sa ii apar, gasesc si furci si de toate. Dar in asemenea scenariu trebuie sa fie mai multi care sunt apti de lupta si care pot sa o faca. Eu am agresiunea asta in mine testat de-a lungul timpului, in situatii li9mita se pare ca uit de tot si de frica si de tot si sar la omor.
      Bombardierii se bat numai cu cei care nu sunt dispusi sa mearga pana la capat si simt asta, dau inapoi. Ca altfel stii cum este: mori cu el de gat, dar cati au asta? Sper ca multi, noi romanii am fost curajosi in ww2, am facut prapad peste tot, deci teoretic in mostenirea noastra genetica avem asta si probabil ca in situatii limita o sa ne trezim.
      De aceea spuneam mai jos ca as vrea o analiza de la Dl Razvan cu raspunsul ”fight or flight”.
      Cred ca noi romanii avem fight in noi, multi, dar tot as prefera sa nu ajungem la asta

      00
  19. Ce zice omul ala acolo, e plin de bun simt… dar ma rog, trebuie sa ajungi intr-o anumita situatie sa te convingi de asta… omul nu zice ca agricultura de subzistenta e o solutie economica… e o solutie pentre vremurile care vor veni in curand.. nu e fezabila pentru toata lumea, dar are dreptate cand spune ca din punctul asta de vedere suntem mai bine pozitionati decat multi altii… si uite asa, un dezavantaj devine avantaj major, functie de imprejurari.. soon :) :) :)

    00
    • Eu sper sa nu se ajunga la asta. Pentru ca azi vedem cazuri cu tot felul de jafuri chiar pentru 4 lei, a fost un caz cu un om de 57 ani care i-a dat in cap unuia de 92 de ani pentru 4 lei.
      Intr-o lume ideala da, este frumos si de bun simt sa cultivi.
      Insa cine poate crede ca noi o sa stam cu conservele, gainile, ouale si suncultia plus rasaduri si altii vor sta sa se uite flamanzi la ce avem noi? Sau altii care au mai mult?
      Daca va fi criza mare o sa fie haos la noi, in pericol cel mai mare cei cu avut mai mult. Mai bine ne apucam sa invatam mai multe ”survival skils”, bătaie, poligon lucruri din acestea.

      00
    • PS: am dat vot pozitiv la comentariul tau!

      00
    • Mirela, un episod de downturn economic nu înseamnă neapărat să treci brusc de la corporație într-un scenariu tip „The Road” (povestea lui Cormac McCarthy; recomand lectura în engleză, traducerea este cum este; am citit-o de vreo 20 de ori). sunt tot felul de etape intermediare și nu cred că ajunge o viață de om să prinzi finalul. e drept, nu se știe niciodată…

      00
    • @Mirela: Faptul ca se va ajunge – printre altele – la probleme alimentare, nu inseamna neaparat ca se va ajunge la disolutia statului… Va fi probabil o situatie similara cu cea de pe vremea comunismului, desi din cauze diferite, cand cei care aveau rude la tara erau bine aprovizionati si nu prea simteau penuria alimentara… Daca se va ajunge la ceva de genul mad Max, atunci intr-adevar, mai util ar fi un AK47 decat o gospodarie :)

      00
    • Asta este problema, ca posibil sa fie mai degraba un Mad Max daca se ajunge la criza. In comunism era altfel, venea dupa o perioada lunga in care oamenii stateau la sat, acum satele sunt mai mult goale. Lumea era obisnuita cu greul, sa munceasca din greu, credeau ca asta este viata.
      Acum cine mai vrea sa munceasca, ce procent? Majoritatea nu vrea sa munceasca din greu si nu vine firesc, cum era inainte. De aceea eu sper sa nu avem un scneariu de criza adanca, pentru ca ar fi haos o perioada, pana se aseaza lucrurile

      00
    • @Mirela: un scenariu de tip MadMax (cu toate ca destul de improbabil), s-ar petrece mai degraba in orase si in imediata lor proximitate. Daca eu stau sa zicem in Apuseni si cultiv cartofi si am porc in batatura, n-as crede ca vine cineva sa ma atace. Vecinii cei mai apropiati is la un deal distanta, plus ca au aceiasi cartofi&porc….
      Aia de la oras mai au mult sa-si dea in cap pan’ sa vina sa vada cum imi paste vaca-n panta de 45 de grade in batatura.
      Numa’ zic…

      00
    • @RoadRidr

      După războiul civil, bolșevicii s-au axat să-i pedepsească pe țărani pentru că în timpul și după războiul civil, țăranii făceau bișniță pe stomacurile goale, moarte, din orașe.
      De-aia citești texte dure, confiscarea & colectivizarea, cu deportarea sau omorârea lor a majoritatea țăranilor: erau un fel de ‘băieți deștepți’, iar bolșevicii nu i-au uitat.

      Fiindcă „nu ai cu cine” să înțeleagă una sau două, până să ajungă orășenii să-ți dea în cap, ferește-te de vecini. De ce? De ce să aibă un porc, când ar putea să ți-l ia și pe al tău? De ce să n-aibă vacă, dacă ți-o pot lua pe a ta?
      Și în final, de ce să vă lase orășenii să faceți bișniță, crezându-vă că sunteți băieți deștepți, când se poate lua totul cu o lovitură în cap? :)

      Sleep well…

      00
    • @Phaff: eu chiar dorm bine, n-am nicio problema in sensu’ asta. Daca si cand o fi sa se intample ceva, o sa reactionez in functie de momentul respectiv.
      „It is what it is”, vorba englezului.
      Mi-e greu sa inteleg stilul asta alarmist de a vedea o drama si un pericol maxim la orice pas.

      00
    • Eu as vrea sa nu ajungem in Mad Max, dar este foarte probabil. Cei de la sate… pai cine crede ca nu stie lumea unde sa caute mancare? Inainte era altfel, ca oamenii nu aveau mobilitate, dar acum, cu atatea masini, o sa caute peste tot, nu o sa stea orasenii flamanzi, cand stiu ca sunt multi gospodari prin tara.
      Dupa ce se jefuiesc supermarketurile si depozitele urmeaza altele. Dar cel mai bine ar fi sa nu ajungem aici, ca instinctul de supravietuire te face sa faci lucruri pe care nu le puteai crede posibile, este in noi in adn, in timpuri de restriste functionam mai mult cu creierul reptilian cum i se spune amigdalei, nu cu precortexul frontal.
      Chiar as vrea sa vad un articol de la psihologul blogului cu modul in care se schimba oamenii in situatii extreme, poate am noroc sa citeasca comentariul si sa ii placa ideea.

      00
    • Come za fuck on, terminati odata cu MadMaxu’ asta ca deja ii o chestie ridicola.
      Va fi o criza? Cu siguranta!
      Ce inseamna criza asta? In parte intoarcerea la vremurile dinaintea globalizarii. Cam asta e si idea din spatele green deal de altfel…
      Pe vremea cand nu erau pe toate drumurile produse chinezesti pe bani de nimic, o pereche de jeansi era 100 de euro. Un tricou minim 30. Nu aveai un milion de carpe si nu le aruncai in fiecare sezon. Un bilet de avion sarea de 500 si nu zbura tot melteanu’ corporatist la prima generatie incaltata in fiecare weekend.
      Carne se manca odata sau de 2 ori pe saptamana – si nu, nu ma refer la Romania comunista.
      Cam asta o sa fie. Amaratii care castiga 3000 o sa treaca la parizer de 5 lei in loc de ala de 7. Probabil (sper!) o sa renunte la cazanele de 500 de euro la mana a cinspea.
      Corporatistii speriati de bombe n-o sa mai aiba bani de pumpkin latte si avocado toast.
      Soc si groaza, o sa trebuiasca sa gateasca in loc sa le aduca Glovo mancarea la nas.

      00
  20. E nevoie de ingrasaminte chimice si motorina/scule cu motor pentru lucrat pamantul. Altfel..cai/boi si multa munca fizica. Si esti la cheremul naturii – daca ploua faci daca nu faci foamea. Nu poti iriga fara tehnologie ( la un nivel la care sa faci ceva nu de joaca).

    00
    • Cand o ajunge motorina 10 lei (prin iunie-iulie probabil) nu mai merita nici sa mergi pana la tara la gradina. Scoarta de copac se pune la regim vegetarian?

      00
  21. E greu după vacanță în Grecia și la schi în Austria în fiecare an să treci la agricultură de subzistență.

    00
  22. Taranul gospodar a ajuns in varful food chain-ului. IT istul retrogradeaza 10 pozitii, cine ar fi crezut. Pe de alta parte cu sapa invat sa dau, it e mai greu…

    00
    • Da da sigur taranii gospodari vor fi fruntea inconjurati de IT-sti flamanzi cu copii flamanzi acasa care nu vor face o miorita taranului gospodar, deloc.

      00
  23. un serial interesant de acum vreo 15 ani, clasica poveste in care un grup mic (orasel) ramane izolat de altii, si ce intamplari sunt pe acolo https://www.imdb.com/title/tt0805663/ Jericho

    spoiler – cand se ajunge la stomac se intampla 2 lucruri – se sparg magazinele daca nu sunt bani, se fura de la aia cu terenuri care produc chestii, eventual se si omoara fermierii …

    ps. au mai zis cativa mai sus elementele astea, dar serialul merita vazut

    00
  24. Generația de 40-50 acum a crescut cu bunici la țară, dar a prins doar partea romantică a problemei. E normal – vacanțele școlare coincideau cu tăiatul porcului (iarna) sau cu grădina numai bună de cules (vara). Eu personal nu am înțeles câtă muncă, răbdare dar și de câtă experiență e nevoie pentru a obține rezultate, asta până n-am pus plante în grădină cu mâna mea. Nu e vreo magie, dar chiar și pentru a prinde detaliile microclimatului local sau poziția soarelui în timpul anului relativ la punctele locale de reper e nevoie de măcar 2-3 ani. Plus toată munca – doar dintr-un hobby de 2-3 ore pe săptămână într-un colț de grădină nu faci mai mult de câteva salate pe an.

    00
  25. „ulei floarea soarelui aproximativ 38 lei litrul, în China”. Ce mâncător de cacao… Întrebat chinezi, preț la supermarket acum 24 iuăni, vreo 17 lei…

    00
  26. Da, l-am mai citit si eu pe Reportaje is back, are pagina pe Facebook. Daca ar fi sa te iei dupa el a doua zi trebuie sa vina sigur apocalipsa, iarna nucleara si un atac iminent al extraterestrilor .
    Articolele lui miros a propaganda dar inca nu m-am lamurit din partea cui. Omu are un stil catastrofist de a-si expune ideile incat daca as fi producator de filme este primul la care as apela pentru un scenariu bun.

    00
  27. Eu îmi aduc aminte aşa:bunicii din partea mamei aveau o vacă, o capră, un porc şi 10-12 găini. O bucată de teren cu legume, o bucată porumb,o bucată livadă cu ceva pomi fructiferi şi una bucată vie. Astea toate distribuite în jurul satului pe o rază de maxim patru km pătrați, nu era cazul de căruță sau ATV. Nu mai pierd vremea pe Gogu Mapă să calculez ochiometric toate terenurile amintitite, dar aproximez că era vorba de vo 2500 mp pătrați.Toate acareturile astea însemnau muncă zi lumină. Trezit la prima oră şi good night rapid. Plus avut grijă în vacanțe de trei nepoți. Bunicul era mai nocturn, că asculta Europa Liberă. Dar se trezea destul de odihnit să bage dimineața două ştample de răchie la micul dejun. Am încheiat cu viața satului şi alte tâmpenii de amețiți.
    A doua chestie care mi-a faultat unicul neuron este faza cu ,, dacă nu eşti milionar să pleci în SUA.,, Autorul ori nu cunoaşte milionari şi motivele pentru care nu prea îşi doresc să plece din România, ori nu ştie ce reprezintă prescurtarea de la SUA.

    00
  28. Iarasi alarmisme pt popor! A dracului, unu nu-i sa zica: Du-te bah si barbiereste-te si invata ceva! Devino mai eficient la ce faci, daca nu, macar stai mai relaxat si nu stresa pe altii!
    Tot astia care, daca le pui o coasa in mana o sa se eviscereze, stiu sa dea sfaturi despre cum se lucreaza pamantul. Mor cand ii aud, de obicei: „eeee, sa iti lucrezi acolo, bucatica ta!” Baaa, cu „bucatica” mori de foame si pe langa asta mai chinui cu foamea si niste biete animale, doar din prostie!

    00
  29. Si daca faci agricultura tu luand in continuare salariu de la corporatie? Asa merita?

    Sau daca nu vreau sa cumpAr din magazin pentru ca nu imi plac pesticidele?:)) tot nu merita?

    Va dati cu parerea prea mult pe subiecte pe care nu le intelegeti. Daca reusesti sa iti cresti ceva pe pamantul tau cu efort putin te va lovi foametea sau cresterea preturilor alimentelor mult mai putin ca pe restul. E oarecum logic.

    Spatiu avem destul, tehnologie sa ne facem munca mai usoara ca a buniclor e destula, why not do it? Intreb pentru ca eu fac asta partial si nu e mare lucru, mai mult stau decat sa muncesc :)))

    Daca iti faci propriul ingrasamant deja s-a schimbat situatia. Ce sa mai zic daca mai captezi si apa de ploaie, sa nu dai bani nici pe aia?

    00
    • @ Alex – Ne dam cu părerea pt ca postarea inițială încearcă sa construiască argumentul potrivit căruia aceasta ar fi o soluție la nivel sistemic / macro. În realitate, aceasta este o alegere pt o minoritate. E foarte fain ca tu ai timpul pentru a face asta după job si ca iti place. Majoritatea nu am putea si nici nu am dori sa facem asta.
      E o diferență între a creste niște menta și busuioc în ghiveci și a te susține în mare parte prin propria activitate- agricultura și creșterea animalelor. Sa susții ca asa ceva ar fi o soluție macro denota fie un nivel de înțelegere scazut din partea celui care a scris postarea initiala sau o abordare asumat populista.

      00
    • Da, numa vezi ca articolul vorbeste de hranit 80 de milioane de oameni, independenta cu petrol si gaze, ulei de floarea soarelui…. nu merge si cu cu una si cu alta, ori hranesti 80 de milioane cu agricultura intensiva ori hranesti un milion de pasionati si de pustnici cu omega3 si beta-caroten. In ambele cazuri pe albine le ia naiba si nu v-om mai avea propolis (ceea ce va duce la disparitia poporului roman, daca nu mai avem propolis, zic)

      00
    • „vom”, nu „v-om”- impardonabil!

      00
  30. Pentru cei fara pamant exista „hydroponics” pentru zarzavaturi si unele legume.
    https://modernfarmer.com/2021/09/at-home-hydroponic-indoor-gardens/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hydroponics

    Dar daca vin bombardamentele si trebuie sa te ascunzi in beci mai multe saptamani, cel mai bine e sa ai un stoc de alimente acolo. Pamantul si culturile oricum o sa fie distruse (de bombe sau neingrijire).

    00
  31. Vedeți voi, de-asta România a fost o țară săracă (și sper că după ce moare generația asta crescută și educată în comunism ne vom mai deștepta).

    Am trăit toată viața umil, crescând animale și făcând agricultură, după care a venit turcul cu sulița, rusul cu sabia și ni le-au luat. Ne-am zis că așa o fi vrut Dumnezău, și ne-am culcat la loc, am luat-o de la zero cu câți au supraviețuit foametei.

    Când mai citesc câte-un bou mai sus că ‘oamenii au trăit așa sute și mii de ani’, da, au trăit o sărăcie boss, ăia spre vest aveau universități, inventau chestii, căi ferate, mașini, și românul dădea în continuare cu mare mândrie de mâncare la porcii lui, mare mândru că e legat de petecul de pământ 24/24.

    Tare bine s-a trăit așa, n-am ce zice, venea turcu și-și lua partea, polonezul, ungurul sau rusul, care cum avea treabă pe-aici.

    Cu cât ești deasupra unui animal în stilul ăsta de viață de a trăi doar pentru a mânca? Ce mândrie e-n asta, nu-nțeleg?

    00
    • Dacă tu crezi că ăia din vest erau toți emancipați cu studii superioare, numai că aveau universități construite in evul mediu ( or fi avut și facultate de IT de-atunci), înseamnă că te-a lovit frisbiul în occipital.
      Mai citește istoria. Poate o să realizezi că și fermierii (țăranii) lor au mai dat o vreme cu sapa, chiar dacă li s-a prezentat motorul cu aburi.
      Or fi fost ei mai departe de turci/vizigoți/hoți, dar dezvoltarea economică de atunci s-au cam bazat pe colonizare și sclavie.
      Leopoldul Belgiei a studiat cu asiduitate manualul coloniilor scos de VOC (sau Dutch East India Company) ca să profite de Congo…
      Încetați să mai portretizați generalizat oamenii. Mai luați în calcul și conjunctura socială.

      00
    • Intr-o nota cat se poate de serioasa, totul a pornit de la Marea Ciuma. Dupa Marea Ciuma a fost o scadere dramatica de populatie in Europa. Centrele urbane din vest, deja dezvoltate in manufactura aveau nevoie de oameni care sa munceasca, deci au rezultat mai putini tarani in vest. In acelasi timp aveau nevoie sa manance asa ca era nevoie de produse agricole. In Estul mai putin urbanizat exista un deficit de oameni si mai multa nobilime cu apucaturi despotice- rezultatul- au fortat oameni inca in viata sa lucreze in agricultura care furniza la produse cu care se cumparau produse manufacturate in Vest. Rezultatele pe termen mediu si lung- in Vest societatile au devenit tot mai urbanizate si industriale, era o risipa de oameni sa ii folosesti in agricultura cand veneau produse din Est (mai departe- era nevoie de mai multa educatie ca sa ii faci mai eficienti). In Est institutia „iobagiei” si „șerbiei” s-a extins tot mai mult in detrimentul taranilor liberi si al potentialilor oraseni (mai departe, era nevoie de mai putina educatie ca sa nu le vina idei)

      Paranteze: Cand ma refer la Est si Vest ma refer strict la Europa, fara Asia mica, de-a lungul unei linii de demarcatie ce porneste la Marea Baltica, trece prin mijlocul Germaniei si coboara pana la Mediterana la est de Venetia. Axa economica a Europei dupa antichitatea tarzie are o directie, de jos in sus pe harta, din Nordul Italiei, continua cu zona Lyon -Geneva, urca spre Paris apoi Tarile de Jos si se termina in Sud-Estul Angliei.

      00
    • @Epsilon.

      „in Vest societatile au devenit tot mai urbanizate si industriale. […] In Est institutia „iobagiei” si „șerbiei” s-a extins tot mai mult”

      o fi o întâmplare că este exact linia de demarcație între catolicism și ortodoxie? întrebarea merită pusă, nu-i vorbă, dar răspunsul al naibii de complicat. știi, cred că despre diferențele fundamentale între Vest și Est, mai mult decât lămuritoare sunt minutele ședințelor ECB ( și EMI, for that matter) din perioada creării monedei Euro.

      În 1992, la Maastricht, 12 state occidentale au fost de acord, printre altele, să renunțe la unul din cele mai puternice simboluri naționale, moneda locală (marcă germană, franc francez, guldenul olandez, lira italiană, so on). 30 de ani mai târziu, în Estul Europei încă nu se poate purta o asemenea discuție, din 2 motive: 1) elitele politice (de la Varșovia sau Budapesta sau București) nu prea vor să facă pasul ăsta; și 2) populația locală nu este exact nerăbdătoare să folosească on daily basis moneda comună.

      diferențe uriașe, greu de ignorat, care fac cu Uniunea Europeană, actualmente, să arate ca un Frankenstein ușor apatic.

      00
    • @Joker

      Ai protestat în fața lui Isarescu?

      00
    • @Phaff. din păcate nu am o educație anume când vine vorba despre a protesta – și, sincer, nici nu le văd utilitatea. dacă este ceva ce poți face să schimbi efectiv lumea din jurul tău, îi dai drumul și faci aia; protestele, din câte știu eu, nu au schimbat niciodată nimic semnificativ.

      00
    • @joker

      Ai mare dreptate, vestul are capacitatea să se gândească la un scop comun mai mare decât ei, și să sacrifice beneficiul pe termen scurt pentru ceva pe termen mai lung.

      Și asta s-a văzut de sute de ani, iar azi diferența e evidentă.

      00
    • @Joker
      de fapt, linia la care ma refeream eu nu e linia de demarcatie intre catolicism si ortodoxie… la est se afla de la iobagii catolici care mai tarziu au devenit protestanti subordonati nobilimii germane (Prusia in principal), iobagii catolici sau ortodocsi supusi nobilimii poloneze si maghiare, doar mai tarziu, dupa independenta SUA, au un rol si iobagii ortodocsi din Tarile Romane (pt ca Anglia are nevoie de grau si, pana i se deschide rezervorul Americii de Sud, pt o vreme preseaza pt ca Inalta Poarta sa permita expost de cereale din Principatele Dunarene).
      In vest discutam de catolicii din nordul Italiei, calvinii din Geneva si estul Frantei (ultimii devin catolici fortat sub ludovic al XIV-lea), protestantii (calvini sau luterani) din Tarile de Jos, anglicanii… din punct de vedere antreprenorial exista mai degraba o diferenta intre catolici si protestanti decat in comparatie cu ortodocsii..

      Asadar religia are ceva influenta, sau mai degraba accentueaza unele caracteristici, in mare parte are insa legatura cu geografia si lebede negre (marea ciuma, invazia mongola, aparitia turcilor, a 8-a cruciada) sau diferite conditii locale sau temporale care au influentat in bine anumite regiuni (descoperirea americilor pt Spania, Liga hanseatica pt toata regiunea baltica, etc).

      00
  32. Cred că e judecat prea dur autorul. Nu a spus că sa se treacă la agricultura de subzistență. Asta ar fi fost într-adevăr absurd. A precizat că ar trebui susținută colectarea (depozite), procesarea in țară, ca să nu se exporte grâu și să se importe macaroane etc. Eu nu înțeleg că susține trecerea de la cât avem agricultura intensivă la cea țărănească. A zis in schimb că pe lângă susținerea celei intensive și a procesării de către stat, ce ar putea face populația să se protejeze de creșterea prețurilor ar fi să facă ceva producție la nivel micro – acolo unde se poate evident. Cine are 1500-2000 de metri în curte poate să își pună niste straturi de legume, câteva de porumb, câteva de cartofi, și să crească 20 de găini, și dacă îl ține și un porc-doi. Cu irigat cu apa de ploaie și un puț, și îngrășăminte mai mult compost și ceva in plus cumpărat. Asta poate fi făcut în paralel cu un loc de muncă, și chiar e făcut as we speak de multi. Da, presupune efort, da, e o curbă a învățării, da, nu e o feerie idilică. Dacă prețurile se dublează la alimente (și nu numai) poate deveni o opțiune pentru încă alții. Iar dublatul prețurilor nu e o viziune apocaliptică, e ceva ce deja (aproape că) s-a întâmplat. Cu motorina de la 5 lei la 8,5, uleiul de la 5 lei la 9,5, materiale de construcții scria Vali acu câteva zile, cu gazul și electricitatea – deja e realitate. Că ne întoarcem la „normalitate” sau că cel puțin se oprește aici e speranța noastră. Doar că sunt toate premizele să fie în continuare creșteri de preț – au apărut motive suplimentare față de cele care au avut deja efect, și e o piata inelastica = cererea nu poate scade prea mult la energie, carburanți și alimente, in astfel de piețe sunt efecte disproporționate, o scădere a ofertei de 10 la sută poate duce la o creștere a prețului de 60 la sută. Oricât de neplăcut e să acceptăm asta, vor fi niste ani duri. Cine are spațiu de manevră e ok, cine nu va vedea ce face să atenueze șocul, și asta e una din metode

    00
    • ,,făcut în paralel cu un loc de muncă,,. De care ? Din ăla cu un laptop pe masa din bucătarie îmbrăcat în pijama ?
      ,,Da, presupune efort, da, e o curbă a învățării,,. Desigur nenea guru, doar că noi ăștia mai puțini mobilați la mansardă, născuți fără skill-uri și self growing neural network (fleoșc), avem zile în care adormim în salopete, în drum spre casă. Desigur cu dorința arzătoare în suflet să ajungem acasă șa curățăm la porci, să ciupilim roșiile și să adunăm ouăle eco din cuibar.
      La fel ca foarte mulți, confuzi două buruieni și o găină crescute la modul fashion, agricultura și creșterea animalelor pentru subzistență ( am un comentariu mai sus) și hrănitul a optzeci de milioane de creștini.

      00
    • @paco, sau poate esti doar lenes :)) e ok si asta, nu trebuie sa ii injuri pe aia care produc. Nu de alta, dar cand o sa cumperi poate iti maresc pretul sa acopere injuratura :))

      00
    • @Paco, să „copilim” roșiile. De la a rupe „copili”- niște lăstari care cresc d-ampulea la subsuara frunzelor, nu poarta niciun fruct și iau din seva plantei aiurea.
      Sau așa se zice pe la mine p-acasă. :)
      Să nu mă înțelegi greșit, sunt de acord cu tine.

      La treaba asta cu grădinăritul nu am făcut eu personal, dar am văzut îndeaproape cum se face.
      Nu poți să amâni anumite operațiuni pt că ele trebuie făcute în anumite momente, nu pt că „așa se face”, ci pt că, de exemplu, diverse stropiri se face în diverse momente (când e boboc, dar încă nu a inflorit, inflorit, dar ne scuturat), smulsul buruienilor se face după fiecare bură de ploaie.
      Nu poți pleca în city-breack-uri sau vacanțe, că nimeni nu stă să-ți facă ție chestii, chiar și plătit.
      Dacă mai stai și în vreo zonă din sud, trebuie să uzi zilnic, altfel moare tot
      Ca să nu mai zic de animale, că trebuie hrănite și adăpate de cel puțin două ori pe zi, indiferent de vreme, cât stai peste program, dacă vrei la vreo petrecere sau în cârciumă la bere.

      PS. Programul meu trebuia să se termine la 16.00. E 21 și încă n-am terminat. Scriu la mesajul ăsta de 1,5 ore, în mici pauze.Nu știu dacă voi avea putere să mănânc când ajung acasă. Voi hrăni totuși pisicul, că să nu mă mănânce la noapte. :)

      00
    • Again, nenea ăla a zis că România are potențial de a hrăni 80 de milioane, ceea ce e adevărat, dar doar cu agricultură intensivă, dar nu a sugerat că s-ar putea face asta cu cultivat gradina din spatele casei. A spus că dacă există oameni care au un teren in spatele casei, au o posibilitate să se protejeze de creșterea prețurilor la alimente. Că unul nu poate că vine prea obosit de la munca iar altul nu vrea că nu mai poate merge in city break, e ok, aceia nu o vor face. Sau o vor face, dacă oricum nu își vor putea permite city break-uri respectiv pe lângă că vin morți de oboseală in salopeta vor veni și morți de foame. P.S. nu va supărați pe mine, faptul că prețul la multe chestii s-a dublat și sunt motive să se dubleze iarăși nu e responsabilitatea mea. Eu am zis ce am înțeles din articolul ăla, respectiv că se pot face niste lucruri – de unii, nu de toți, și desigur nu e obligatoriu.

      00
  33. Nu se cheamă „agricultură de subzistență” degeaba. Plus ca din gura asa, da se cresc rapid 2 porci, 30 de gaini, o vaca, niște iepuri.

    Doar că nu, e full time job, trebuie să știi ce faci, ce cultivi etc. E un mic business, destul de greu de menținut dacă nu știi ce faci.

    Rodditorii aia programache ce tot întreabă câte mii de €uroi să ceară pentru un căcat de job de front end imediat după facultate sunt super pregătiți pentru tranziția asta către mini fermier. Așa e și ala care a scris postul, un dobitoc.

    Aștia care ați mai avut bunici pe la țară ce chiar făceau agricultură de subzistență, vi s-a părut cu huzureau și că nu munceau non-stop?

    00
    • Mai toate rudelele care aveau o palma de pamant la tara se trezeau la 4 dimineata, dadeau de mancare la animale, apoi plecau la camp. In zilele cand nu mergeau la camp aveau grija de gradina sau curatau grajdurile/cocinile/cuiburile.

      In nici un caz nu i-ar fi usor unui individ modern sa inceapa o gospodarie taraneasca de la zero.

      00
  34. eu nu stiu multe despre agricultura. ca n-am. sunt a treia generatie nascuta la oras.

    dar din putinul care stiu face parte si faptul ca agricultura este cu atat mai eficienta, contraintuitiv, cu cat este facuta pe suprafete mai mari. fa agricultura pe un hectar si o sa hranesti o familie. fa pe 500 si o sa hranesti 1000 de familii. asta o data.

    a doua e ca romania NU are suficient teren pentru populatia existenta. da, nu are. nu are acolo unde este utilizabil in mod macar de subzistenta. ca nu prea merge sa faci agricultura toata ziua cand hectarul tau e la 30 de kilometri de casa, adica ar trebui sa il ai undeva in jurul satului in care locuiesti. asta ar insemna mai departe ca toti trebuie sa se mute la sat, ca agricultura de la etajul 2, vizavi de obor nu prea merge. si nu avem destul loc in satele actuale pentru toti romanii, si cu atat mai putin teren suficient in apropierea acestora incat sa ajunga tuturor, chiar daca ar avea unde locui acolo. ar trebui sa construim alte sate, sau majoritatea orasenilor sa se mute in baragan. nu, nu la ianca sau insuratei, ci efectiv in baragan, in mijlocul campului. asta se leaga de alta problema pe care o sa o ating un pic mai jos.

    a treia ar fi romantismul celor care declara inclusiv in comentariile de aici ca ei fac asta. au ei o gradina, niste ghivece etc. toti ignora cu gratie ca ei fac asta de hobby, in limite foarte precise, exclusiv atunci cand au chef si bazandu-se pe o uriasa infrastructura care le este total transparenta si in lipsa careia agricultura lor de subzistenta se transforma rapid in agricultura de inexistenta. de exemplu, sunt convins ca dieta lor, da, chiar si a domnitei care se lauda ca e vegetariana, se compune SI din chestii pe care ei nu le cultiva. dupa aia se mai bazeaza pe o industrie care le ofera multe chestii cu care le face hobby-ul hobby in loc de corvoada. o cazma, o lopata, un plug sau o potcoava, hainele de pe ei. eventualele solarii, ingrasaminte, pesticide si mai stiu eu ce, apa, multa apa. ca una e sa ai apa la dispozitie oricand, oricat, si alta e sa cari de la put. asta daca ai put si nu trebuie sa ti-l sapi singur in mijlocul campului. dar hai sapresupunem ca aici romania e in pole position, ca ii avem pe managerii aia doi, unul la constanta si unul la suceava si vorbesc ei cu ceo-ul, sau macar cu vicele daca primul este ocupat cu ajustatul barbii, si ploua exact atunci cand trebuie, exact atat cat trebuie, si nici molime nu mai sunt, la plante, animale sau oameni. si dupa aia ajungi si la problema borcanelor. de und ele iei? dar uleiul? dar otetul?

    si aici ajung la problema ai de mai sus. dar aia din camp cum ti-o construiesti? beciul unde sa tii borcanele? tot tu? pai si in alea 2 3 luni cat timp iti faci casa din chirpici si sapi o gaura suficienta pentru cateva sute de borcane cine se ocupa de animale si ogor? dar lemn pentru usa si sticla pentru ferestre cine iti face?

    de curent electric nici nu mai vorbim. dispare.

    stiu, acum 1000 de ani exact asa se traia. dar acum 1000 de oameni erau oameni in europa doar de doua ori cat sunt acum in romania. iar acolo unde erau mult mai multi oameni, ghici ce, nu se facea agricultura de subzistenta. aveau si industrie, aveau si birocratie, aveau si armata. si mai agricultura de masa, evident la nivelul de atunci, care oricum era (in unele cazuri, nu chiar rare) mult mai eficienta decat ce se practica acum in romania.

    si sa zicem ca rezolvam toate astea si chiar en apucam toti de agricultura de subzistenta. eu cred ca tovarasii legumicutlori de la sud vor lasa dracu castravetii si vor lua ak-urile. asta daca nu cumva vor fi chiar o buna parte din romani care sa prefere un ak unui hectar. si cum industria se va topi rapid, nici ak-uri n vor mai fi pentru toti, decat daca te pricepi sa ti-l faci si pe ala tot tu.

    00
    • De asemenea pentru cine vrea sa vada cum ajunge un stat fortat sa traiasca in evul mediu pe agricultura de subzistenta, doar doua cuvinte: Khmer Rouge.

      00
  35. La cati moldoveni fug acum de razboiul din Moldova, o sa avem nevoie.

    00
  36. @Vali, te rog, ne dai si noua sursa? Nu de alta, dar sa ne amuzam de ce mai scrie…

    00
  37. NOU
    #112

    Din experiența, despre porc îți scriu următoarele detalii: anul trecut am tăiat un porc de 110 kg. „Pierderea” a fost de aprox 20 kg, din care 10l sângele pentru că nu facem sângerii (chișcă cu sânge, dar in unele zone se fac) și grăsimea din care facem săpun (yeah i know gross, but good) 30 kg carne macră fără ceafă și mușchii pe care i-am afumat. 30 kg oasele și slănină, din nou afumate. 20 kg măruntaie + intestine ce s-au folosit la chișcă (caltaboș sau lebăr), cârnați, tobă, rasol afumat, etc și băgate la congelator pt tot anul. Oh și era să uit de șoric, care nu a prins 3 zile. Dar m-ai făcut curioasă așa că de Crăciun o să cântăresc tot (porcul are aprox 100 kg acum. După presupunerile mele cred că se va face de 200 kg). F important rasa porcului: marele alb împerecheat cu petrain.

    Comunitatea ajuta comunitatea. La nivel micro, indiferent de motivul pentru care te apuci de agricultură nu este obligatoriu sa bifezi toate animalele sau toate legumele / cerealele. Animalele pe care le crești le hrănești din cerealele pe care le cultivi și nu, nu trebuie sa stai toată ziua pe câmp. Daca vb de agricultură bio, îngrășământul este balega de la porci și vite, de la găini nu merge că e prea acid și ‘arde’ plantele.

    Personal consider că tipul are dreptate la nivel micro pentru că știu ce fac eu zi de zi / an de an și da, mă pot susține doar din asta și chiar putem face și o mică afacere (poate unii dintre voi v-ați lovit de conceptul ‘adopta un țăran’ sau ‘cosul verde’), evident daca ar fi să renunț la birou. In momentul de față e un pic mai dificil și necesită efortul de a nu mai sta pe internet sau pe Netflix sau de a ieși cu fetele la bârfă sau orice alt motiv la care am renunțat în favoarea micro agriculturii. Un detaliu f important e că tot terenul e la max 5 / 7 km distanță de casă și momentan noi doar ne ajutam părinții la ‘pus in pamant’ la ‘plivit straturile de ceapa / usturoi / morcov/ patrujel’, la ‘prășit’, la ‘strâns’, la ‘ales’ etc.

    00
    • „ma pot sustine din asta”, „noi doar ne ajutam parintii”. v-ati putea sustine 6 adulti + 1 sau 2 copii? sanatos adica, acoperind toate necesitatile nutritionale ale unui om.

      iar cand vor fi toti pe subzistenta crezi ca vei mai putea incrucisa marele alb cu pietrain? sau il montezi cu ce gasesti in sat urmand ca in cateva generatii sa cresteti toti „maidanezi”?

      si ce intelegi prin micro comunitate? 2 gospodarii? 5? 10? 100? si ce srtuctura? faceti toti de toate sau unul cu cereale, unul cu legume, altul cu porci si inca unul cu oile? in comunitate apar si anexe de gen fierar, medic, invatator? popa, primar? cam de unde aceasta microcomunitate incepe sa semene in fapt cu ce avem, de fapt acum?

      00
    • @thebblack tu ești pe bune ? Adică când ii vezi pe aia care trăiesc la țara și cresc un porc o găina subnutriți?
      Gen Africa ?
      Înțeleg exagerările da mai las-o așa.

      00
    • NOU
      #115

      @vlad pot presupune că nu știe ce înseamnă comunitate și că nu trăiește la sat.

      @thebblack o familie de 10 pers se poate susține din agricultură și creșterea animalelor lejer in funcție de cât teren are. Iar când vb de comunitate mă refer că dacă eu nu țin vacă, ține vecinul și în loc să cumpăr lapte ce marca vrei tu din Kaufland, iau de la el 2l pe zi. Daca eu nu cresc oi, creste celălalt vecin și când taie, mă duc și cumpăr un picior cu tot cu șold de la el. Și tot așa. Eu nu vorbesc de utopii ci de realitatea în care trăiesc zi de zi. Daca ai job și nu scoți cartofii la timp, vin vecinii într-o zi și te ajută să o rezolvi (25 ari) fara să îți ceară 1 leu, pentru că și noi la rândul nostru fie i-am ajutat fie ii vom ajuta. Asta înseamnă comunitate.

      Ești chiar interesat sa te muți la sat sau doar cauți nod în papură?

      00
    • Vlad, TU esti pe bune? aia care traiesc la tara si cresc un porc si o gaina mananca exclusiv acel porc si gaina? pentru ca aia care chiar traiau din acel porc si gaina, mureau la 45 de ani zicanduli-se „tataie”. de catre 2 dintre cei 8 nepoti, ca restul murisera intre nastere si 6 ani. aia care traiau mai mult, spre supriza ta erau fix aia care aveau resurse mult mai variate. si nici aia nu rupeau in doua, ca de aia speranta de viata s-a dublat sau chiar mai bine in ultimele 200 de ani. ah, vezi ca subnutritia nu inseamna neaparat mancare putina.

      CM, nu, nu intentionez sa ma mut la sat, intrebarile mele erau chiar intrebari. in acelasi timp o sa te parafrazez un pic. 1000, sau chiar 1000000 de oameni se pot sustine din agricultura, depinde doar de cat teren ai la dispozitie. la naiba, chiar in textul ala zice ca romania poate sustine 80 de milioane. dar parca nu e vorba de un hectar sau cat poate cultiva UN om.

      si referitor la explicatiile tale despre comunitate… raspunde si la ultima intrebare. la ce nivel de complexitate al comunitatii NU SE MAI CHEAMA agricultura de subzistenta? pentru ca daca ai vecini care fac aia, altii care fac ailalta, tu ii ajuti cu organizarea, alalalt cu vanzarea si tot asa, parca incepe sa devina intensiva si iarasi parasim ipoteza cu porcul si gaina.

      nu, intrebarile mele sunt strict legate de acel (hai sa zicem) hectar, o familie si pretentiile de secol 21. se poate sau nu? evidnet in lipsa beneficiilor tehnologiei secolului 21.

      00
    • @Thebblack sunt foarte pe bune deci tu ai fi surprins cât de multă mâncare produce o gospodărie.
      Și cât de mult se arunca nu îți mai zic.
      congelatorul plin de carne.
      O singura vaca produce gen 20 de litri de lapte pe zi.
      Da e munca fizica murdara când faci curat la porci pute și de găinațul de găina nu îți mai zic.
      Cunosc oameni care au ieșit la pensie si s-au retras din mediul de oraș sa zic așa de la jucat table in parc si cresc curci găini porci au o sera.
      Trimit săptămânal mâncare la copii de la oraș.
      Si vara prefere sa stea prin livada la umbra frumos decât in 45 de grade prin betoane.

      00
    • NOU
      #118

      @thebblack pffff. Nu știu la ce nivel de complexitate pentru că nu m-am gândit la nivelul repsectiv. Cu tot terenul agricol pe care îl are Romania nu știu dacă putem hrăni 80 mil de oameni și nu m-am legat de acest detaliu în nici unul din comm. Eu am vb strict din experiența și nu consider că dacă eu fac asta din plăcere și datorită beneficiilor alimentare trebuie sa o faci și tu. Suntem oameni diferiți și avem placeri diferite.

      Și să răspund la celelalte întrebări îți dau exemplul familiei mele. Terenul de la ai mei (că 2ha) l-am arendat, iar terenul socrilor îl cultivăm (cca 70 ari). Cultivăm: cartofi, porumb, grau, fasole, păstăi, dovleac, roșii, varza, castraveți, morcov, ceapă, usturoi etc. Faina nu mai cumpăr pt că duc boabele la moara și le macin, mămăligă și pâine la discreție. Păstăile și fasolea le fierbem și le punem la congelat; îmi ajung aprox 1 an. Din roșii fac sos de tomate, varza + castraveții pus la murat, iar alte legume le pun pe iarna în suc propriu. Pe lângă asta mai punem vinete in ulei la borcan și ardei (putini câți ies că temperatura la noi e mai scăzută fata de restul țării. Am 30 km până la UA), iar cartofii in beci pe tot anul + zacuscă. In ceea ce privește animalele avem următoarele: porc, găini, rețe, gâște. Din nou, tăiate la timpul lor și la congelat pe tot anul, iar o parte din ele le lăsăm pentru ouă. Socrii mai au 2 copii în întreținere + noi 2 care locuim la oraș, dar ‘necesarul’ de hrană e de la țară. Deci 6 persoane au ce manca 1 an de zile din cultura proprie.

      Fara tehnologia din 2022 e dificil pentru că nu știu cum cultivau bunicii / străbunicii noștri doar cu o căruță și un cal. Am pe la bunica ceva chestii de fier, știu că sunt pt agricultura, dar nu știu la ce se folosesc, stau acum pe post de muzeu 😅. Fara ea trebuie să îți ocupi timpul 100% cu agricultura. Pe lângă faptul că bugetul familiei scade considerabil, ai alte beneficii: din puful de la gâște se fac pernele și plapumele; din lână de la oi covoare sau carpete și din oaia merinos se pot face haine (e mai fina lâna fata de cea ‘clasica’); din in se pot face haine, din cânepă se fac așternuturi, etc. Daca ar fi să renunțăm la toată tehnologia din 2022 cu siguranță se schimbă și culturile românilor, pentru că nu mai cultivăm doar hrană. Dar nu înțeleg de ce am renunța. Și iar mă întorc la comunitate: in sat x are combină, y are semănătoare, z are cositoare, etc. Contra unei sume de bani vine și îți rezolva cultura și nu trebuie sa seceri tu pormubul, manual. Bineînțeles dacă ai mai mult de 1ha teren cultivat. Pentru gradina proprie sunt mașinuțe (gen ATV, dar mai mic și nu, nu e pt copii :)))))) și poți să faci tot ce îți dorești, daca terenul cultivat e in spatele casei și combina nu poate intra pe poartă sau prin spate.

      Am o satisfacție, un skill in plus. Și cel mai mult îmi pace că la sat nu se aruncă nimic și totul se refolosește, acum cu tehn 2022: gunoiul menajer devine compost, cartofii se aleg în ‘de mâncat’; ‘pt animale’ și ‘de sămânța’ (e doar un ex). Resturile de la animale gen oase dam la câine și la pisică. Gunoiul de la animale devine îngrășământ natural și tot așa.

      Mai sus mi-ai parafrazat că doar ne ajuta părinții. Mă refer la munca fizică. Daca se stabilește că vineri mergem la prășit pt că sâmbătă plouă, api eu îmi iau concediu de la munca și merg și prășesc pentru că după ploua și buruiana e mult mai mare și facem un efort in plus. Din nou, e doar un exemplu.

      00
    • Vine cineva si spune ca face chestia asta si ca o familie se poate sustine din agricultura si jeap, nu-i bine!
      @CM – nu fi suparata pe ei, sunt oameni care in loc sa vina cu solutii, vin cu probleme intotdeauna.
      E greu pentru unii sa accepte ca cineva poate trai bine mersi muncind cu mainile si nu frecand power pointuri intr-un birou.
      Astia-s aia de le-o zis mamica sa invete bine, ca o sa ajunga departe.

      00
  38. De hooby eventual. :) Daca ai curte si gradina mare si te plictisesti e ok cu gaini. A crescut maica-mea cativa ani: iesi mai scump cu cei dai pe mancare(furaj amestecat) la gaini si etc decat daca ai cumpara oua si carne din magazin. Asta e asa… de fun sa ai un ou proaspat, sa mai tai o gaina pt supa mai grasa dar in rest… nici un rost. :) Este efectiv motiv sa iesi din casa ca sa-ti dai de lucru si atat. Porcul n-are rost…manca mult si muncesti gramada la el.

    00
    • Porcul îl creșteau ai mei cu resturile de mâncare de la cantina muncitorească, pâine uscată și cartofi. Mânca al dracu’ de mult, zilnic.

      Pentru iepuri umblam după toate pârloagele cu trifoi și lucerna, cu sacul după mine. Rodeau iepurii pâine non-stop. Umblam in piețe după frunze de varză, morcovi și sfecla furajera, frunze de morcov.

      După animale trebuie trebuia curățat zilnic de gros, și săptămânal spălat cu furtunul. Altfel se îmbolnăveau. Se îmbolnăveau și așa, trebuiau tratați și mai și pierdeai din ei.

      Făceam asta că altă carne nu era.

      Sa mă scuteasca cei cu agricultura bio, e un job non-stop. Daca ajungem iară in faza aia, înseamna că suntem săraci.

      00
    • AS vrea sa-l reinvii pe Ceasca ca sa-l mai impuscam o data.

      00
    • Ciocane, nu l-as ma impusca. l-as pune sa traisca in rahova, la un bloc, la etajul 7 fara lift. si din pensia de agricultor.

      00
  39. Vino bre acasa ca se descrca haholii SI fara tine

    00
  40. NOU
    #126

    Ca la 1918

    00
  41. Pe cat pariu ca acum 6 luni asta era genul de om ce spunea ca Romania e granarul Europei?

    00
  42. prostii ca cele din poza articolului au inceput sa fie din ce in ce mai distribuite pe facebook si tiktok. cred ca e o moda sau ceva…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)