Ce ar trebui să învățăm la școală

Discuțiile despre latină, istorie, matematică și alte prostii inutile pe care le învățăm la școală ar trebui să fie contracarate cu o lista de lucruri utile pe care ar trebui să le învățăm la școală.

Încep eu:

  1. igiena orală și corporală. cum să te speli corect pe dinți, cât să dureze și cum se periază. cum să faci duș în mod corect și ce zone speli.
  2. igiena unghiilor, urechilor și nasului. ce păr tăiem, cum se folosesc bețele de urechi și cum se taie unghiile corect.
  3. igienă frontală și dorsală. cum să ne ștergem la fund corect. da, e dubios și jenant, dar te oripilezi când vezi câte mămici își șterg la fund fetițele din spate în față. cum ne spălăm penisul și vaginul încât să nu pută și să nu crească microorganisme pe acolo.
  4. cât de des facem duș.
  5. cum ne ștergem după ce facem duș.
  6. cum se cos hainele și nasturii.
  7. cum se sortează hainele din mașina de spălat.
  8. cum se spală și cremuiesc corect încălțările. de la adidași la teneși la cizme.
  9. tehnici de dat cu aspiratorul.
  10. spălatul geamurilor. program de masterat.
  11. cum ne bărbierim corect sus și jos. și pentru fete.

Da, știu, o parte din astea ar trebui învățate acasă, dar ce ne facem când părinții nu știu și nu respectă mare parte din ele?

 

O altă listă avem aici.

ecuatii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. Ce te face sa crezi ca profesorii știu cum sa performeze corect activitățile de la punctul 1 pana la 11?
    Ar ajuta ca la orele de dirigenție sa aibă invitat câte un dentist / sau o asistenta medicală care sa le explice procedura corecta de spălat pe Dinți de exemplu si de ce este important etc.

    00
  2. Si cine o sa faca educatia asta in scoli? Si asa scolile sunt pline de incompetenti. Ai uitat de educatia sexuala, mult laudata in ultimul timp.
    Despre educatia sexuala aici: https://southpark.cc.com/full-episodes/s05e07-proper-condom-use

    00
  3. si atunci la ce mama dracului iti mai trebuie parinti? Nu e mai usor sa se ia copiii de acasa la 1 an si sa-i creasca statul? cresa=>gradinita=>scoala=>liceu=>facultate.
    mai simplu, mai usor, fara probleme etc. De ce sa se mai osteneasca parintii sa-si educe puradeii?
    bah fir-ar ai dreaq las-ca-i invata la scoala ce pana mea!

    00
  4. Tu nu ai realizat ca scoala nu e pentru binele copilului. E pt. binele societatii / firmelor. Ca d’aia inveti materiile alea, sa te pregateasca sa lucrezi si sa produci pt. socientate / altii. Scoala s-a inventat la inceputul revolutiei industriale, sa aiba „baetii” forta de munca pregatita in fabrici ca si-au dat seama repede ca daca nu stii sa citesti si sa calculezi nu poti opera masinariile. Mai departe…ia niste lectura:
    https://www.sethgodin.com/

    00
    • Nu te opreste nimeni sa traiesti fara sa inveti nimic. Dupa 8 ani de chin, te poti lasa de scoala. Nu trebuie sa produci tu pentru altii. ;)

      00
  5. Foarte de acord cu cele enumerate de tine, da-mi voie sa adug 30 de ore de bricolaj pe sapatamana.
    Lasand bascalia la o parte eu as baga cel putin 1 ora de prim ajutor pe saptamana

    00
    • da. cum să bați un cui, cum să deosebești șurubelnițele…

    • O ora pe saptamana de prim ajutor mi se pare prea mult.. ajungi la vreo 30 de ore pe an X 3-4 ani.

      Mi s-ar parea mai utila o materie gen „Adult Survival” in care sa invete ce a zis zoso mai sus + educatie sexuala + alte chestii utile in viata (educatie financiara basic etc). Nici macar nu e necesar sa se dea note atata timp cat prezenta e obligatorie iar absentele chiar sunt trecute in catalog.

      00
    • cum sa folosesti polizorul :P

      00
    • NOU
      #15

      @cheddar. Foarte corect. Tocmai am citit despre cineva care a reușit să-l strice.

      00
    • Când eram eu la școală, se făcea atelier. Tot un fel de bricolaj din ăsta, cum îi spuneți voi. Înțeleg că s-a scos din programă?

      00
  6. Asta miroase a sistem nordic deja. sistem in care dam banii statului (60% din salariu) ca stie el mai bine ce si cum sa ne invete.

    00
    • Noi dam peste 40% din salariu statului.

      00
    • @Alex- la nordici pare ca functioneaza – bine, ei au si alt stat …:)

      00
    • Ai dreacu socialisti, nordicii astia. Mai bine ne uitam la US – sistem capitalist adevarat, in care manualele scolare se scriu asa cum trebuie: dupa cum dicteaza piata libera. Asa se ajunge ca o comisie din Texas sa decida ce ajunge in majoritatea manualelor din US. Si bineinteles ca oamenii nu o sa lase parerile personale sa le influenteze deciziile, nu?

      00
  7. Comentariu mai mult legat de poza din articol:nu mi-a plăcut matematica și am ales un domeniu în care nu sunt necesare matematici avansate. Pe când eram școlar nu am înțeles nici eu la ce îmi vor folosi integralele. La urma am ajuns sa înțeleg ca multe lucruri aparent inutile învățate la școală au avut rolul de a ajuta în dezvoltarea capacității cognitive și a gândirii complexe.
    Da, le putem exclude în favoarea altor nevoi reale de genul celor expuse de tine (dar din care multe țin de cei „7 ani de acasă”).
    Oricum, nu ai nevoie de gândire complexa sa lucrezi la Auchan, nu ai nevoie de capacitate cognitiva avansată sa dai comentări agramate pe facebook și sa urmărești la tembelizor pe Maruță, Capatos, Gâdea sau Badea.

    00
  8. wtf, zoso?
    tehnici de dat cu aspiratorul? apesi pe buton si il lasi sa-si faca singur treaba.
    cat despre spalat.. daca abia la scoala inveti asta.. e mult prea tarziu.

    ce-ar fi daca la scoala am invata sa gandim cu capul nostru?
    ar putea fi materie unica (si cu siguranta ar ocupa tot timpul disponibil) si ar da rezultate mult mai bune decat toate incercarile de pana acum.

    00
  9. sigur nu esti in perioada aia a lunii? ca de-o bucata de vreme am imprisia ca articolele-s scrise de o feminista pe ciclu

    00
  10. Ca un evreu adevărat, spun că toți au dreptate. Da, în școală se învață o grămadă de rahaturi inutile, dar unele dintre rahaturile astea sunt de fapt inutile și pentru că sunt predate execrabil. Nu toți ajung oameni de știință, dar dacă știi cum să le predai, și fizica, chimia sau matematica pot fi utile oricărui individ.

    Pentru că dacă le-ai preda bine, nu ai mai avea nerozi care cumpără brățări magnetice ca să se facă bine, care se feresc de Wi-Fi și microunde pentru că se îmbolnăvesc de cancer, care bagă GPL în butelie și se miră că fac poc cu tot cu ea, care urlă că tiomersalul i-a făcut autiști în timp ce ei bagă pește oceanic la greu pentru că este sănătos, care cred că stelele aflate la zeci de mii de ani lumină le influențează destinul, care bagă chestii în conectorul de brichetă ca să facă economie de benzină, care votează lideri autoritari pentru că ăștia pot controla ei bine situația, care… Care multe alte exemple.

    Da, sunt drăguțe propunerile tale, însă în lipsa celorlalte ai fi doar o maimuță educată și bine îmbrăcată.

    00
    • se stie ca wifi si microundele nu dau cancer. se folosesc inca din antichitate , sunt studii intinse pe zeci de ani care dovedesc acest lucru. si producatorii dau asigurari puternice. decat prostii cred altceva.

      00
    • Offtopic: Pigule, iar mi-am luat teapa si am dat click pe blog sa vad ce ai mai scris :((

      00
  11. Ecuatiile diferentiale se folosesc atunci cand se calculeaza cea mai buna ruta pentru a ajunge mai repede la racla cu moaste sfinte

    00
  12. Cea mai mare parte din astea ar incapea frumos in ora de dirigentie si vreo cateva pe la biologie/anatomie.
    Pe vremea cand eram eu in scoala, la ora de dirigentie mai venea dl doctor D (mare om, mare medic) sa ne explice diferenta dintre gripa si raceala, de ce nu trebuie sa luam antibiotice pt primul stranut si altele, sau politaiul sa ne explice cum e cu circulatul, pe jos sau cu masina.

    00
    • la generatia mea, orele de dirigentie erau in numar de una in fiecare an si se referea la consumul de droguri si alcol. in rest faceam materia dirigintelui

      00
    • N-am zis ca venea medicul/politaiul la fiecare ora de dirigentie. In cea mai mare parte din ele faceam materia dirigintelui sau ne certam pe absente, scutiri, tampenii facute in saptamana aia.
      Vreau doar sa zic ca daca vrei cu adevarat sa bagi informatiile alea in scoala ai unde sa le bagi fara sa tai din alte materii.
      De asemenea, de la clasa i pana la a viii era saptamanal o ora de tehnologie. Ai unde sa bagi cuie, surubelnite, cum sa cosi un nasture sau sa-ti calci camasa si sa fierbi un ou. Iar in cazul asta eu as prefera sa se predea aceeasi informatie tuturor, indiferent de sex, nu ca pe vremuri-fetele cu tricotat, cusut pe etamina si baietii traforaj si pilit chestii. Ca nu mi-ar strica sa stiu sa bat un cui si nici unui barbat sa stie sa calce un ceva sau sa fiarba un ou.

      00
  13. v-as pune linkul la „how to deal with people and life” carticica pentru aspies, dar tre’ username si password :(

    00
  14. Prin tari in care apa calda a venit in 1970 lucrurile astea se invata si la scoala.
    Asta nu inseamna neaparat ca se si aplica.
    Esti chiar najpa, unde este lectia despre folosirea corecta a rotopercutorului doar in afara orelor de liniste?

    00
    • in Austria invatau la scoala primara sa innoate si, ceva ani mai tarziu (nu prea multi) luau lectii teoretice despre condus masina (cred ca si ceva arat pe masina reala); la 18 ani (parca totusi 16..) cand puteau da examen de permis, copiii deja aveau cunostinte destul de bune despre pedale si volan
      asta prin ’97-98, habar nu am cum e in prezent

      00
    • Si eu am facut inot tot in scoala primara.
      La lucru manual ne-au invatat chestii interesante de lacatuserie.
      Dar heeei, coasta de Vest a tarii e mai aproape de Austria :)).

      00
  15. De bun simt punctele tale cu conditia sa fie spuse de parinti. Parintii trebuie sa te invete aceste lucruri. Daca Gigel are parinti care nu ii spun lucrurile de baza referitor la igiena , faptul ca ii spun doctorii de la scoala sau profesorii , educatori etc. nu inseamna ca o sa le si aplice.
    Bunul simt si saracia nu prea se impaca.
    Offtopic: cate fetite vezi tu cum sunt sterse la cur de mamele lor?

    00
  16. Vulva, nu vaginul. vaginul e partea anatomica a aparatului reproducator feminin care il freaca pe gogu, si contrar parerilor a jumate din ginecologi, nu se spala decat in anumite cazuri patologice. Daca tot vorbim de educatie, vulva si vaginul au ritualuri diferite de mentenanta.

    00
  17. Vali, ce zici tu in aticol nu cred ca ar lua mai mult de 2-3 ore de „predare”. S-ar mai putea adauga si altele legate de cum sa te comporti in societate, chestiile uzuale de care ne lovim zi de zi, si uite cum am avea materie de o ora pe saptamana. Daca mai tin eu bine minte parca am facut intr-un semestru in generala ceva ce se chema „educatie civica”, si nu interesa pe nimeni mai ales ca si profesorul se simtea oarecum jenat ca trebuia sa predea asa ceva.

    00
  18. M-ai pierdut la „teneşi”. Dafaq is that?
    Sa nu spui ca esti unul din aceia care spun si „plovăr”

    00
  19. „A mai trecut o zi fara sa folosesc curente literare. Foarte ciudat”.
    „A mai trecut o zi fara sa folosesc bomba nucleara. Foarte ciudat”.
    „A mai trecut o zi fara sa-mi folosesc mintea. Foarte ciudat”.

    00
  20. Tu ai ceva impotriva materiilor listate sau impotriva profesorilor care le predau?

    Nu de alta, dar de ce e matematica pe lista, in conditiile in care e utilizata in aproape orice? Si nu vorbesc de faptul ca trebuie sa stii matematica pentru a conduce o masina, vorbesc de faptul ca trebuie sa stii matematica pentru a putea sa creezi o masina.

    00
  21. poate ar trebui să ai, în școală, și lecții de respirat.

    00
  22. Pai cum crezi ca ai ajuns tu sa conduci cu automata aia. Cum scoti bani de la bancomate. Sau mai bine cum scrii tu pe blogul asta.

    Matematica, istoria si toate celelalte cacaturi de la scoala chiar nu isi au rostul, ele sunt degeaba si nu ajuta la nimic, totul apare asa din cer, si masini si energie si tot :))

    00
  23. Am pus pe net o carte numita „Curs de gospodărie” (1925).
    Puteti sa o cautati, e faina, scrisa de o doamna sotie de colonel. :)

    00
  24. Educatie rutiera – sa nu mori calcat de tramvai
    Educatie gastronomica – sa nu mananci cacat, cum sa prepari un aliment etc
    Educatie juridica – sa stii ce dracu semnezi, ce e un contract
    Educatie economica – sa stii ce e aia o dobanda, penalizare etc
    Educatie sexuala – cand si cum sa footi
    Educatie sanitara – cum sa te speli, prim ajutor etc
    Educatie tehnologica-tehnica – sa nu mori ca prostu cand schimbi un bec, ceasul la butelie
    Mai bagati si voi:

    00
    • Educatie digitala – cum sa ne comportam pe net/retele sociale, cum ne asiguram protectia datelor personale, cum ne ferim de tepe/persoane dubioase

      00
  25. actually vali, a preda la scoala chestiile astea e un lucru rau.
    pentru ca sunt chestii de bun simt pe care la un moment dat le inveti singur daca parintii n-au fost in stare.
    Si daca le predai, dai genului de animal care ia darwin awards mai multe sanse la viata, ceea ce e un lucru rau. pai daca-i inveti chestiile astea, cine mai moare calcat de tren?
    Nu e popendulatia planetei suficient de mare si fara acte caritabile de soiul asta?

    00
  26. Nu vreau sa fiu rau dar nu exista bete de urechi se numesc bete igienice si scrie si pe pachet ca nu e recomandat sa le bagi in urechi.

    00
  27. Plm, nu toata lumea se face blogger dupa ce termina liceul. Unii invata limbi straine. Altii istorie. Altii se fac ingineri. Asa, nici mie nu mi-a folosit niciodata sa stiu ce e aia propozitie circumstantiala de cauza. Sa scoatem dracu’ limba romana din scoli, oricum vorbim acasa.

    00
  28. Legat de BETELE DE URECHI…
    Ele de fapt nu sunt destinate curatarii urechilor, lucru care-l poate confirma orice medic si lucru care scrie si pe pachet.
    Dar presupun ca toata lumea stia asta…

    00
  29. Mai oameni buni, eu imi amintesc ca am facut la scoala si ore de igiena si de cusut nasturi, si de folosit ciocan-patent-tesla-pila-bormasina etc. ba chiar aveam si strung in atelier si ora se numea „atelier mecanic’. si alte cateva puncte enumerate de tine se regaseau pe la diverse ore.
    era o scoala normala de cartier, dintr-un oras muncitoresc, nimic special.
    si nici nu sunt chiar atat de batran :).
    in plus tin minte si niste lectii de stat corect la masa, folosirea tacamurilor, fara coate pe masa.
    ba chiar imi amintesc cu placere lectiile de mers biped (saru’mana doamna Costache)

    00
  30. Cum sa google si youtube.

    00
  31. 1. Cum se traverseaza strada

    si in continuare restul

    00
  32. Cand vad basinile astea ca suntem popor latin, sa facem latina la scoala, imi vine sa vomit. Sa pastram istoria ca e importanta! Toate materiile sunt importante, ar spune cineva. Da, dar nu toate sunt importante pentru o anumita persoana. Si in nici un caz, nu asa cum sunt predate azi. Se pune accentul pe memorare, tine minte formule, tine minte date, tine minte munti, tine minte, ba! Nu te invata nimeni cum sa gandesti. Schimba un pic datele problemei si nu mai stie nimeni ce sa faca. Maxim 4 ore pe zi, restul pana la 8 ore sa se faca lectiile pentru a doua zi. Se obisnuieste copilul cu program de 8 ore. Vine acasa, relax, ca nu e robot. 5-7 ore la scoala, 3-4 ore lectii. Doctori docenti pe banda… In plus as face diferentiere clara de la liceu pe anumite profile: stiinte si uman. Esti la uman, bafta integrale si alte idiotenii. Esti la matematica, lasa poeziile, dai cu integrale.
    Toate informatiile despre igiena, buna-purtare, educatie rutiera, educatie sexuala, educatie juridica, etc, nu le-as face materii diferite, ci o singura materie, hai maxim 2. Nu acoperi 1 an de zile cu „cum te stergi pe spate”.
    P.S. Nu am mai folosit decat matematica de 1-4, de cand am terminat facultatea.

    00
  33. NOU
    #73

    Cand am postat un comentariu asemanator articolului tau la cetin au sarit toti cu dislike-uri, de ce majoritatea oamenilor nu inteleg ca 90% din informatia pe care o gasesti in scoala este inutila?

    Eu sunt la scoala si sunt putine lucruri care-mi sunt utile, si pe acelea le retin, atat.

    00
    • Întrebarea este: ai cum să știi la 15 ani ce va fi folositor sau nu pe tot parcursul vieții tale? Orice lucru știut în plus poate genera oportunități în viitor. Faptul că, de multe ori, școala nu prezintă anumite informații într-un mod atractiv este o realitate, dar asta nu înseamnă că ai o scuză. Dacă înveți ceva, o faci pentru tine, nu pentru școală. Pentru profesor, în principal, e doar o altă zi de lucru.

      Cunosc oameni care, la aproape 30 de ani, practic nu se pricep la nimic. Au început o facultate (cât mai ușoară, evident), dar nu au terminat-o, și acum lucrează în locuri unde au superiori cu 5-6 ani mai tineri, care le dau clasă din orice punct de vedere: intelectual, financiar ș.a.m.d.

      Că nu are nevoie de școală a spus și ăla care lucrează la 35 de ani la KFC. Poate așa a spus și ăla care a început să vândă limonadă la 11 ani și acum e milionar, dar astea sunt excepții (fericite), ajutate de muncă multă și, eventual, talent.

      Nu strică să diversifici oferta puțin. Să nu poți să porți o discuție despre mai mult de două subiecte nu cred că e un avantaj.

      Succes!

      00
    • @Paraschiv Sorin: tu de unde stii ce iti VA FI util si ce nu cand inca ai cas la gura si traiesti cu parintii.
      In plus, chiar daca acele informatii nu iti folosesc la nimic, prin asimilarea lor inveti altceva: cum sa asimilezi informatia.
      Am vazut o gramada de astia ca tine care nu invatau nimic pe motiv ca nu le trebuie si, pe la vreo 30-35 de ani cand trebuiau sa invete ceva nou, dadeau chix pentru ca nu aveau exercitiul invatarii.

      00
  34. Acum sa adaugam si ore de mers in 2 picioare, renuntat la suzeta, pisu la wc, facut focul in padure si ore de supravietuire in caz de zombie apocalypse. Nu mai incercati sa revolutionati chiar ORICE. Trebuie sa-ti dezvolti o gandire analitica, trebuie sa-ti exersezi si memoria, trebuie sa-ti dezvolti modul de comunicare, trebuie mai multe. Mereu se arunca idei fara a se merge pe firul ei pana la capat.

    00
  35. Sau mai degrabă o materie gen „Povești cu tâlc”, în care să-i învețe să aprecieze adevăratele valori ale oamenilor, valori ce îi vor defini ca oameni mai târziu. Să le formeze caracterul, să le arate că nu e ok să moară și capra vecinului, că colegu’ de etnie romă e la fel de copil ca și el, asemenea cel gras sau cel sărac, să învețe munca în echipă și ce e ăla fair-play sau că în viață trebuie sa fie oameni și că banii sau notele contează mai puțin, că poți ajuta oamenii și că binele începe de la tine, că trebuie să respecți regulile și pe alții, ce sunt alea prietenie, altruism sau onestitate. Și multe, multe altele. Știu că sunt lucruri ce țin de familie, dar având în vedere că multora le lipsesc aceste noțiuni și principii, măcar școala să vorbească despre ele.

    00
  36. cum sa-ti faci cruce corect, inger ingerasul meu, etc.

    00
  37. Ce-ar trebui predat la scoala (mai serios):

    1. Limba romana.
    Am studenti care nu stiu sa se exprime verbal sau in scris. Exprimarea lor a ramas la nivelul clasei I, pentru care la o intrebare de gen „ce inseamna echilibru” iti raspund ceva in genul „echilibrul este atuncea cand incerci sa stai pe o bicicleta si nu cazi” in loc sa zica „stare stationara” sau „parti egale ale unui fenomen cu doua fatete”

    Oricat am nega asta, lecturile suplimentare dezvolta vocabularul. Sa citeasca asadar, si pe urma sa faca o compunere de o pagina din cartea citita – ca sa mai si verificam c-a citit.

    2. Logica
    Din acelasi motiv descris mai sus. Unii dintre ei nu realizeaza hilarul explicatiilor pe care le astern pe hartie.

    3. Caligrafia
    Studenti/elevi in cazul carora cu greu le intelegi hieroglifele. De multe ori ma enervez si-i pic, pentru ca nu inteleg deloc ce scriu. Parca racaie o pasare, si-aia beata.

    4. Limbile straine, engleza in special.
    La munca am juniori care nu inteleg ce vorbesc interlocutorii. Respectiv se exprima gresit in mesajele in limba engleza. Voua v-ar placea sa cititi „he doesn’t sent the mail on time”, trimis la o lista mare de destinatari? Sau despre cum sa ne facem de ras in fata colegilor. Bine, nu vorbim de aia care nu si-au dat seama de penibilul situatiei.

    5. Tehnici de studiu
    Un curs despre cum sa invatam. Orice. Pentru ca altfel ne umplem capul de acronime, fara sa intelegem ce este in spatele lor, si avem impresia ca le stim pe toate. Stiti zicala: „Cine-i prostu’ al mai mare ? / Cin’ se crede destept tare”.

    Tot aici intra si un curs despre cum sa citim carti, si cum sa ne imbogatim vocabularul.

    6. Educatie
    Cum ne purtam in societate in asa fel incat sa nu devenim un ghimpe pentru ceilalti. Si adultii se pot inscrie la cursuri, unii dintre ei au nevoie.

    7. Matematica
    Nu in ultimul rand – sa facem profile de excelenta. Copiii invata diferit. De ce sa-l condamni pe unul care poate mai mult, la plictiseala, pentru ca ai sai colegi mai au de recuperat?

    In plus, matematica trebuie sa fie distractiva – imbinata cu fizica (al carei suport este), in asa fel incat copilul sa plece de la ce foloseste respectiva teorie, sa ajunga sa o inteleaga la nivel primar – principii – si abia apoi sa urmeze teoria. Eventual ultima parte doar pentru cei mai dotati.

    7. Educatie muzicala si dans
    Sa faca diferenta intre vals / tango / muzica pop / hip-hop / rock / clasica etc. Muzica nu s-a oprit in sec. XIX.

    Si predarea legaturii dintre fizica – matematica – muzica as pune-o tot aici. Sunetele sunt multipli intrucatva de 440Hz, la liceu ar cam merge predate lucrurile astea. Unii fac legatura intre inteligenta artificiala si muzica. La noi de-abea s-a descoperit pianul.

    8. Chimie , fizica, biologie, geografie
    Oameni care habar n-au pe unde le e inima, sau plamanii. Sau la ce boli se expun cand nu se spala pe maini. Sau care habar n-au de numele tarii in care traiesc (va pot da link daca nu credeti). Aicea intra si aia ‘bio’, cei anti-vaccinuri. Desteptii aia care habar n-au ce ravagii facea poliomielita – ‘plamani de otel’ pentru copii.

    Nu stiu la ce serveste bicarbonatul, sau ce e ala petrol, gaz, si la ce se foloseste (toata lumea are impresia ca e bun numai ca sa-i dam foc). Alcool metilic, sulfuric, carbonic, carbonat de calciu, sulfat de cupru, hidroxid de calciu – iata cateva din cele folosite des. Zaharul cu formula lui – intra si in ADN, nu? Legile lui Mendel – genetica (calugarul cu mazarea). Toate se leaga. sorry pt voi.

    Parghii – roata fantanii, marul lui Newton care l-a pocnit in cap, de ce se electrizeaza pisica, de ce sa nu punem mana pe pantograful de la locomotiva si ce putere instalata o are barajul de la Portile de fier (stiti ca e de aceeasi anvergura cu cel de pe raul Colorado, da?)

    Deci: daca ar fi dupa mine, as pastra programa asa cum e dar as scoate religia, care e daunatoare pentru ca suprima curiozitatea, si as reforma toate materiile, sa arat caracterul lor universal – cum se intrepatrund ele. Ca mi-am adus aminte uite: C14, metoda de datare, avem nevoie la istorie de ea – da, dar ne duce in fizica, chimie – ce-s aia izotopi, ce e ala element radioactiv, nivele electronice si spini, da? si in final ajungem la ecuatii diferentiale, care modeleaza comportamentul de emisie izotopului – doar pentru o biata datare cu carbon.

    „90% din informatia pe care o gasesti in scoala este inutila”
    Pentru un ignorant care nu o sa iasa niciodata din satul lui este. Stai acolo la coada vacii (sau la esapamentul bemveului sh, mai nou), in saracie si vaitandu-te ca nu castigi suficient, dar este doar vina ta. Pentru ca nu vrei sa te instruiesti. Lumea in care traim e frumoasa, dar daca tu nu vrei sa o intelegi, noi ce putem sa-ti facem?

    00
  38. Pai si nu mai invatam Crezul? Nu e pacat? Glumeam evident, o schimbare in invatamant este necesara daca vrem sa avansam ca societate. Din pacate nu vad o strategie din care sa putem sa creionam un plan. La noi totul se face romaneste, incepem un lucru bun dar nu-l ducem la finalitatea declarata sau dorita. Avea tatal meu o vorba cat eram eu prin liceu (2000): „Nu se mai face scoala ca pe vremea mea”. As adauga eu acum: Nu se mai face scoala nici macar ca pe vremea mea.

    00
  39. Food for thought: fara matematica nu ai inginerie deci nici computer/smartphone, internete sau wordpress si deci nu poti sa aberezi la liber despre inutilitatea matematicii…

    00
  40. Păcat ca nu ai fost tu Adam pe planeta asta, plm am fi avut o viața mai frumoasa.
    Prima regula ar fi fost cum sa faci focul.
    2. Cum sa îți pui frunza in fata
    3. Cum sa musti din mar
    4. Cum sa dormi sub o frunza fără sa te uzi
    5. Cum sa dai muie la o maimuța fără sa te rănești

    00
    • E greu sa dai muie la o mainuta pentru ca astea au obiceiul sa decojeasca banana inainte sa o bage in gura.
      Cum faci sa nu te ranesti? Intreb pentru un prieten.

      P.S. Stima.

      00
  41. Referitor la pct 1…11:
    Si tu ce pendula mea iti mai inveti copiii acasa, ca parinte?
    Adica… daca tu astepti sa ajunga copchilu la scoala ca sa invete sa se stearga la cur… plm…

    00
  42. Prin anii 1970-1978 punctele 1,2,3,4,5,6,8 si 10 se faceau in scoala generala.Plus cum se bate un cui,cum se taie un lemn sau un fier,etc.,la baieti,iar la fete cum se croseteaza,cum se impaturesc hainele,cum se calca rufele,sau cum se gateste ceva.Deja stiu ca voi lua minusuri ca sunt bosorog si tin cu comunistii si nu sunt tatuat din cap pana in picioare si ca nu ma droghez…..

    00
  43. NOU
    #86

    Curatenie cu elevii se mai face si acum.
    Si cum ar trebui sa invete la scoala chestiile ce tin de igiena in locuri intime ? le toarna apa rece cu ligheanul sau tot scheme pe hartie, ca la fizica si chimie ?
    sa cremuiasca pantofii.. lu tacsu poate, ca la cum creste piciorul, nu ajung pantofii sa se uzeze pana prin a 10a

    cu barbieritul ar fi interesanta, aia cu iphone 6s vin cu epilatoare si puletii se taie cu lama de 2 lei

    00
  44. Iarăși confundăm problemele: una este lista de materii din programa școlară (fiecare cu importanța ei) si altceva este modul in care aceste materii sunt predate, fiecare în parte. Din păcate, în multe școli românești, la modul în care profesorii înțeleg să predea, până și o materie gen „Istoria desenelor animate” ar ajunge să plictisească…

    Un exemplu personal: în clasa a V-a am inceput franceza, apoi in a VI-a am inceput germana. La franceză am mers bine, am ureche muzicală și am citit mult, de aici vocabular cu multe neologisme de inspirație franceză etc. Am avut vreo trei profesoare de franceză in patru ani de scoală generală, dar nu a contat. E drept, acum vorbesc franceza cu accent marocan, dar asta e altă poveste.
    La germană, din păcate, nu doar că n-am avut talent, dar am schimbat si două profe în 3 ani, ambele săsoaice, dar fără pic de talent pedagogic. Rezultatul: bruma de germană pe care o știu se reduce la înjurături deprinse de prin romanele lui Sven Hassel, plus niste fraze din filme educationale, știți voi de care :) A, și expresia, „Papieren sie, bitte, wir sind der Kriminal Polizei!” :)))
    Apropo de faptul că adesea nu putem ști, la vârste mici, ce anume ne v-a trebui în viață: la 14 ani, ultima mea grijă era că trec pe lângă limba germană ca bețivul pe lângă fântână. Acum vreo zece ani, dacă știam germană măcar la nivel conversațional, puteam fructifica niste oportunitți tare interesante…
    De-asta, zic eu, ce materiii anume se învață în școală n-ar trebui lăsat pe mâna copiilor și cu atât mai puțin pe mâna părinților lor. A, cum anume învățăm, ăsta da, e un subiect la care își pot cu părerea și profanii. No offense.

    Last bit: despre latină, că am văzut un singur comentariu care o menționează și mi s-a părut că autorul a fost traumatizat la orele respective (parcă latina, înainte de 1989, se făcea in clasa a VII-a, nu-i așa?).
    Problema cu latina este că se predă precum o limbă străină (cel puțin așa se preda acum 25 de ani, nu cred că s-a schimbat mare lucru). Eu cred că materia ar trebui rebotezată „Cultură și civilizație latină”, iar sub această tematică, să fie predate chestii mai interesante, legate de Imperiul Roman, împărați, dictatori, război, cuceriri, distrugerea Cartaginei, Antoniu și Cleopatra=love, Cezar și Brutus, Nero, Messalina, Pilat din Pont, Spartacus, Traian etc. Nu de alta, dar dacă tot suntem latini, e jenant să aflăm de la Hollywood despre viața și faptele romanilor, adică exact poporul care ne-a dat limba (că ne-or fi sau nu strămoși, nu contează, dar limba e de origine latină!). Si nu, nu e vorba de naționalism, ci de conservarea identității culturale. Alături de cea greacă, civilizația romană este principala piatră de temelie a civilizației europene moderne, în care tot vrem să ne integrăm și noi.
    Pe de altă parte, dacă s-ar implementa ideea de mai sus, sunt sigur că elevii vor ajunge repede la concluzia că istoria romanilor bate la cur adaptările scenariștilor din Los Angeles, la fel cum în cazul lui Dracula, adevărata detalii despre viața lui Vlad Țepeș sunt mult mai suculente decât cartea lui Bram Stoker!

    00
    • ai dreptate cu latina, care pe langa ca e un subiect foarte fascinant e absolut necesara daca vrei sa faci ceva gen biologie, medicina etc.
      Magaria e ca unii oameni chiar nu inteleg ca viata e ceva mai larga decat ce se intampla sub nasul propriu si ca educatia merge ceva mai departe decat ce fac ei ca sa puna paine pe masa.
      Predata corect, latina e o limba foarte misto si, pentru romani, usor de invatat.
      Si, as stated before, scoala si familia sunt doua chestii deosebite. A scoate ceva de valoare ca sa-l inveti pe Vasile cum sa se spele la cur pentru ca ma-sa n-a facut-o e o idee infiorator de proasta.
      Scopul educatiei nu e sa scoata roboti prosti. Din nefericire, din cauza acestei perceptii tampite, scoala e privita ca o ne prioritate si de asta isi bate toata lumea joc de ea. Si pe urma nu pricep de ce le ies copiii si nepotii prosti.

      00
  45. Din vremurile in care, pe pamanturile noastre, nu aveam identitate, nu aveam drepturi, nu aveam voie sa locuim sau chiar sa intram in orase (vezi Brasov), eram obligati sa vorbim limba altora, sau sa scriem cu alfabetul lor.

    Deci da, sa scoatem latina din scoala.

    http://imgur.com/risIIIZ

    00
  46. Culmea cum multi blameaza matematica. IT? 2016? Mergeti la ASE si drept. It will be fun they said.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile