Transhumanţă şi încăpăţânare

Se presupune că vii/stai la Bucureşti (sau în orice oraş mare) pentru că aici se câştigă bine. Şi totuşi, lumea se plânge că întreţinerea e mare şi ca viaţa e scumpă la oraş. Toţi sunt înrădăcinaţi aici şi ţin cu dinţii de locuinţă, de parcă locuitul în Bucureşti e singura lor avere.

De frica facturilor, un clujean a recurs la o soluţie extremă. Încă din toamnă a demontat toate calorifere din apartament, cu tot cu repartitoare.

Nasul pe sus? Eu am stat toată viaţa în Cluj, cum să mă mut într-un orăşel mai mic? Cine sunt eu în faţa mea? Nu nene, eu rămân la oraş chiar dacă mor de foame şi dorm cu şuba pe mine şi cu calorifele închise! Să fie clar! Încă mai am vie în memorie pe baba care stătea la 3 camere, în centru, şi murea de foame şi de frig, pentru că Bucureştiul e un oras scump.

Ştiţi cât durează să te acomodezi într-un alt oraş? Maxim trei luni. Mie mi-a luat două săptămâni să mă acomodez cu Berlinul. Acolo e metroul, acolo e celălalt metrou, acolo e parcul, acolo e supermarketul. Gata. Dacă rupeam şi limba…

Probabil ar trebui să se inducă şi la noi mentalitatea de “retirement community”, oraşele liniştite şi departe de zgomotul marilor oraşe, unde te retragi după pensionare şi trăieşti o viaţă liniştită până mori. Dar cine să îşi părăsească apartamentul de la Bucureşti sau Cluj pentru o viaţă liniştită?

De exemplu…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Stiu cateva exemple (amici d-ai parintilor) care au taiat-o din Bucuresti si-acum o duc superb, cu timpul ( 3-5 ani) cred ca o sa se ajunga la asta pe o scara mai larga, altfel 100% de acord cu comm#1

    00
  2. Eu l-as parasi si acum, daca as avea un loc de munca de natura sa-mi permita asta. Cocina asta devine tot mai greu de suportat…

    00
  3. Chestia e ca ai nevoi de niste suburbii dezvoltate pentru a aparea si fenomenaul amintit de tine (retirement community). La noi suburbiile sunt zero, sunt cartiere de vile & fite inaccesibile celor multi. Practic, sunt zeci de comune si sate jegoase care cu o mica investitie ar putea deveni suburbii dar deh, acolo sunt case in jeg, tre sa manance si domn’ primar ceva…

    00
  4. De ce nu pleaca la sat sau in orase mai mici? Pentru ca acolo pur si simplu nu au aceleasi conditii de trai. Pentru ca intr-un oras mai mic trebuie sa iti faci soba cu lemne ca sa te incalzesti si musai sa te muti la casa caci la bloc e jale, nu ai un spital ca lumea, nu ai un teatru, o sala de spectacole sau un cinematograf decent. Si poate ca unii mai au nevoie si de asa ceva. Nu se multumesc doar cu televizorul, filmele de pe torente sau Internetul.:)

    00
  5. Asta e motivul pentru care nu vreau sa plec din Craiova la facultate. Bucurestiul e prea aglomerat/scump/de fite, iar Clujul, prea departe.Adica, ce rost ar avea?
    Daca ar fi sa plec, plec in strainatate. Craiova e orasul perfect din majoritatea punctelor de vedere. Avem o centura care nu e niciodata aglomerata, supermarketuri la tot pasul, reprezentate ale foarte multor firme mari, poti gasi un job extrem de bun aici. Si nu uitati, e un oras destul de mare.
    Iti dau dreptate, sunt si aici destul de multe cazuri de care zici tu, din aia de stau intr-o camera cu caldura aprinsa si daca se duc pana la baie ia geaca pe ei. :)

    00
  6. Problema cu pensionarii de Bucuresti vine inca din vremea comunismului, cand foarte multi au fost mutati cu forta in capitala pentru al tarii viitor. In timp locuirea in capitala a devenit un motiv de fala in fata rudelor ramase in provincie. Asa ca e greu sa ii ceri „cocoanei” de Bucuresti sa se mute in provincie si sa le spuna rudelor ca nu mai e „cocoana”. Mereu cand spun de mutat in provincie, aud invariabil aceeasi placa: „Da sigur, pentru tine e usor e vorbesti ca esti tanar, dar nu poti sa ii ceri unui m batran sa isi abandoneze casa in care a trait o viata (cred ca exprimarea corecta ar fi cutia de chibrituri). Ca e greu pentru un batran sa se mute, ca poate fi pacalit. Ca, vai, acolo nu are apa calda sau caldura sau gaze sau jdemii de piete in care sa se plimbe etc.” In final motivul adearat e lenea, e ideea comunista: hai sa stau sa ma plang sa imi dea statul, ca de aia e stat ca sa dea.
    Si ca Mos Califar si eu cunosc o familie de bucuresteni (de fapt parinitii mei o cunsc) care si-au vandut apartamentul din Bucuresti, cu banii obtinuti si-au cumparat o vila in Curtea de Arges (da vila, cu apa calda, caldura, gaze curte si toate cele) si le-a mai ramas si bani. Asa ca acum traiesc asa cum ar trebui sa traiasca orice om la pensie: fara griji si bucurandu-se de viata. Si asta numai datorita faptului ca nu le-a fost lene sa faca ceva si nu asteptat sa le pice niste posmagi muieti de la stat.

    00
  7. La mine in Teleorman, de la Alexandria pana la Dunare nu gasesti nicio intreprindere unde sa te angajezi, daca nu esti popa, primar sau politist nu gasesti un loc de munca.
    In orasele mici e aporape imposibil sa faci bani, de asta se fuge la Bucuresti, Constanta, Cluj sau Timisoara. Si mai e o chestie intr-o localitate de asta e atat de multa liniste incat inebunesti.

    00
  8. Hai serios acum, cum poti sa fi asa ipocrit sa compari mutatul la Radauti cu mutatul la Berlin? :))

    00
  9. Schimbarea unei „mentalitati colective” se face pe perioade indelungate de timp. Nu avem nicio sansa deocamdata.

    00
  10. Si eu m-as muta intr-un oras mai mic la maxim 100 de km de bucuresti, daca ar exista si autostrazi sa poti face naveta.

    00
  11. Nu ştiu ce vorbiţi voi dar aici în Bihor la sate este fibră deja, cablu fiind demult, sate fără curent nici vorbă, iar de apă, în loc de fântâni cam toţi gospodarii serioşi au instalaţii standard de încălzire. Nu neapărat cu sobe sau mai ştiu eu ce. Depinde de om ce vrea de la viaţă. Copiii merg cu microbuzu la şcoală, ca-n State, în fiecare dimineaţă, n-ai treabă.

    Şi şi dacă pui lemne pe foc nu văd care-i problema, te mai recreezi, mai iei o pauză, plus că la instalaţiile moderne, trebuie destul de rar să pui pe foc, şi ţine foarte bine căldura.

    Personal 100% nu aş locui neapărat în buricul oraşului după ce voi avea familie.

    00
  12. Sau ne facem toti freelanceri si terminam balciul.
    Muncim 1-2-3 ani sa ne castigam un renume, dupa care muncim de pe laptop, pe plaja in Grecia.
    Amin.

    00
  13. @TheBride: cu banii luati pe apartamentul din Bucuresti se muta in alta resedinta de judet sau oras mare, e cam acelasi lucru doar ca raman cu cateva jde mii de euro, pe care ii pot folosi ca sa nu tremure de frig.

    00
  14. @TheBride: vorbesti de orasele mici din romania?

  15. Intr-adevar, sunt multe posibilitati in Bucuresti, dar si stresul e mult mai mare decat in alte orase, din cauza aglomeratiei, mai ales.

    00
  16. @TheBride: Ai fi surprins sa afli ca multe orasele din Romania ofera conditii mai bune decat mari orase. Un oras mai mic nu inseamna WC-ul din curte de la tara ci de multe ori o viata mult mai linistita si mai implinita. Pe un apartament cu 3 camere in Bucuresti iti iei 2 apartamente cu 2 camere in orase mai mici cu ~50.000 locuitori. Sau o casa si un apartament :)

    00
  17. Eu m-as muta oricand intr-un oras mic de provincie, de ex Campina. Dar tare mi-e teama ca Bucurestiul asta m-a contaminat deja. Cum dracu sa traiesti fara ‘spe malluri cu cinema, ‘spe supermarketuri, carciumi, cluburi, prieteni… Platesti pentru asta pretul aglomeratiei, haosului si nesimtirii, dar aia e, aici m-am nascut si asta trebuie sa suport.
    @PigBrother: Pig? Cocina? :))

    00
  18. Zoso pe tine ce te tine in Bucuresti?
    Pentru mine la prima vedere tu nu ai avea nevoie decat de un loc in care sa ai acces la net.
    Insa, daca ramai in Bucuresti inseamna ca ai niste motive pe care eu nu le cunosc, asa si ceilalti, poate au niste motive pe care nu le stim. Stiu in schimb mai multe persoane care au plecat din Capitala. Mai stiu si o persoana care a lucrat ani de zile intr-un en-gros aglomerat si cand am fost impreuna la mare pe o plaja aproape goala, nu i-a placut de nicio culoare.

    00
  19. @Dan: eu nu sunt in bucuresti. :)

  20. Nu te obliga nimeni sa stai in Bucuresti, asa e. poti sa te muti in Severin, Resita, Focsani, Galati dar scad castigurile.

    00
  21. …Mutarea sau nemutarea din Cluj Napoca, Bucuresti sau orice alt oras „cu activitate, cultura, sport, mall-uri, Universitati s.a.m.d.” tine de mentalitatea fiecaruia, de oportunitatea cu locul de munca/ studii, de placerea locuirii la curte si naveta, infrastructura, bani etc.

    Tine de fiecare…
    Dar, intr-adevar, cine mai tine, de exemplu, o familie de oameni de varsta a 3-a sa stea in 3 camere in (de ex) zona Iancului, in loc sa-si ia din banii aia o casa in orasul Pantelimon, unde are de toate (si gaz, dar poti avea si o centrala pe lemn…), la 10 min de Piata Iancului (maxi-taxi)?

    Alt exemplu (de inchiriere, real): o fam. de studenti care si muncesc (el, la fara frecventa, job full time; ea, la zi, job part time), in loc sa dea 500 EUR pe un ap de 2 cam intr-o zona…”spre centru”, au inchiriat o casa nemobilata in com.Mihai Voda (15 min cu maxi-taxi de la autogara Militari), soseaua este excelenta, pe la Metro prin Ciorogarla,…platesc 250 EUR pe luna (2 ani contract), si-au mobilat o camera si bucataria de la Kika (dupa Carrefour-Militari), minimal si practic, in cealalta camera…masa de biliard, se incalzesc cu o mica soba cu lemne (din Metro) f.buna, curte…, pomi…, plante…, sezlong si niste mobilier de gradina, catel, liniste. E adevarat, apa e cu boiler si hidrofor, mai mergi la wc in curte, dar…

    Chestii de dorinta, de „zbatere”, de placere. A…,ca vrei sa injuri ca n-ai caldura in ap. tau de 3 camere din Cluj Napoca si scoti caloriferele ca nu ai bani din pensie, in loc sa te muti la o gars/2 cam sau…pe la Campia Turzii etc, asta e…Sunt si persoane de varsta a 3-a care fac foamea in ap de 3 camere, isi scurteaza viata…, mor cu zile, ca prostii, n-au mai vazut de 20 ani nimic in afara de Bucuresti, Cluj etc, ca sa lase „mostenire”. E problema fiecaruia cum isi traieste viata. Nu are sens sa mai vaicarim „aoleu, saracu’, ia uite…si-a scos caloriferele etc”. Unde e nevoie, statul trebuie sa intervina (azile, ajutoare sociale etc). La asta din Cluj, sa fie sanatos!
    „Una-i una, alta-i alta”!

    00
  22. Foarte inspirat si de actualitate subiectul si articolul.
    As pleca miine din jegul asta de oras, cu toate ca n-am cheltuieli mari. Problema principala a mea si a altora este locul de munca inexistent deocamdata la tara. Pina la retirement mai e mult, daca mai apucam.

    00
  23. Intotdeauna acomodarea „in sus”, adica la un mediu urban mai civilizat ca al tau, gen Bucuresti-Berlin e usoara. Cu acomodarea „in jos” e insa mai complicat. Un exemplu: Bucuresti-Iasi. E destul de mare, e mai linistit, are si ceva viata culturala. Si totusi plecat din Bucuresti, iti va fi greu sa te acomodezi.

    Peisajul urban aduce cu Bucurestiul anilor ’90, cu chioscuri metalice tip „butic” si firme ramase din comunism, totul se misca mai incet, pluteste o atmosfera provinciala, sunt mult mai putine locuri unde se poate iesi, e mult mai multa saracie, multi oameni pe care ii intalnesti in jur, taximetristi, vanzatoare, functionari par total deprimati. Nu ca Bucurestiul ar fi orasul fericirii, nici vorba de asa ceva, dar parca totusi aici lumea e mai dinamica, mai motivata decat in orasele mai mici.

    @Zoso: Crezi ca pensionarii carora le recomanzi sa se mute te citesc?

    00
  24. @BABILONUL IMOBILIAR: ce zici tu acolo e frumos. dar cand te intreaba cineva…tu ce zici, ca stai la ţară?

  25. Dar se poate compara viata linistita din comunitatile retrase occidentale, cu ” viata linistita” de la noi din provincie sau de la tara? Mentalitatea lor cu a noastra? Functionalitatea vietii de-acolo, cu cea de la noi (scartaita sau lipsa), care poate fi mai ridicata, confortabila acolo decat la noi in marile orase… :) la mai bine toata lumea se acomodeaza ma rapid.

    00
  26. @localnick: ah, nu trebuie sa ma citeasca ei. ma citesc nepotii lor si niste jurnalisti, care ii pot indrepta in directia buna.

    00
  27. @dan: Wow, regreti de 20 de ani, dar totusi nu te muti. Psihiatrul ce spune?

    00
  28. regret de 20 de ani momentul in care m-am decis sa ma mut in bucuresti… cine zice ca sta aici din cauza „vietii culturale” si a dinamismului urban… face parte fix din categoria aia care ma face sa am astfel de regrete.

    00
  29. mult de discutat pe tema asta. poate tu poti sa te muti pur si simplu dar clujeanul ala de ex. poate are un loc de munca unde lucreaza de 15 ani si are o varsta la care nu multa lume il mai angajeaza. dc se duce la tzara ce sa faca? de unde sa castige banii?

    00
  30. Acum 4 ani am aterizat de la Bucuresti (unde am trait 25 de ani) la tara in Italia, la 40km de Torino, intr-un sat plin de mosi, cu vreo 900 de locuitori, unde nici macar un chiosc de ziare nu-i.
    Vreun an mi-a trebuit sa ma dezintoxic de Cora, Carrefour si Mega Image, pentru ca la supermercato gaseam 8 tipuri de sampon in loc de 35, 2 tipuri de absorbente in loc de 10 si asa mai departe…

    Acum sunt cat se poate de fericita: dimineata vad cerul si si in zilele senine vad muntii, citesc ziare pe net, cumpar carti pe net si ca sa ajung intr-un centru urban la teatru fac 30 de minute pe centura sau autostrada.

    @manu: subscriu la tot ce scrii

    00
  31. Ca de obicei, când vine vorba de sfaturi toți suntem mari maeștri. Începem imediat cu recomandări „călduroase” din care să reiasă cât de proști sunt cei care nu țin cont de sfaturile noastre, ce deștepți suntem noi și cât de nașpa e-n orașele mari, în special în București.
    Dacă e așa nasol în orașele astea de ce mai veniți și voi, și alții aici? De ce nu vă puneți propriile rude să facă această mutare? Fiecare face cum consideră el mai bine. E ușor să-ți dai cu parerea și să arunci cu noroi, dar poate că alții preferă confortul unui loc familiar în locul necunoscutului, mai ales la o vârstă înaintată. Cu prietenii ce faci după ce te muți? Ajungi la mama naibii și te simți de parcă ai fi la capătul lumii. Aștept și eu să-mi spună cineva ce se poate face într-un mic orășel în afară de a tăia frunză la câini. Mulți tineri ar fi exasperați de asta. Știu două persoane venite din orașe mici și niciuna din ele nu s-ar întoarce la așa ceva. Poate peste câțiva ani buni, dar până atunci mai e.
    Sunt tare curios cât de bine îi merge Internetul mobil ăluia de care vorbea Balonul Imobiliar.

    @BABILONUL IMOBILIAR: lasă visele cu ajunsul în 10 minute la Piața Iancului.

    00
  32. Mai Zoso, tu ii indemni pe oameni sa se mute in orase mai mici cand nu mai pot face fata cheltuielilor si apoi dai exemplu de acomodare intr-un oras precum Berlinul? Pai…nu prea se compara…E adevarat, iti ia cam 2 saptamani sa te acomodezi aici, dar asta pt ca orasul (Berlinul) iti ofera TOT! Cred si eu ca ti-a fost usor, cand poti sa ajungi din orice parte a orasului in oricare alta (poti chiar sa iti calculezi timpul pe bvg.de inainte sa pleci de acasa). Dar in Romania sunt orasele, ca Ploiestiul (sper sa nu dau cel mai prost exemplu), unde ai doar cateva linii de tramvai si autobuz…Si atunci sa te vad cum ajungi la 3 noaptea acasa. Probabil ca vei spune: „Pe jos”. Dar ai curaj sa mergi?

    00
  33. Depinde, problema cu plecatul e mult mai complexa de atat. La tineri depinde de la caz la caz, dar la batrani e cam mereu aceeasi chestie. Ei nu se prea pot adapta la nou, le e greu sa schimbe tot deodata. Nu isi pot face prieteni prea usor, e foarte greu sa-i obisnuiesti cu o noua viata.

    00
  34. in liceu am fost cu clasa sa ducem cadouri de craciun la un camin de batrani si locul ala e un fel de mormant deasupra pamantului, super deprimant. nu mi`as dori sa ajung acolo…
    nu stiu cum e in alea particulare dar sunt sigura ca majoritatea batranilor nu au bani de asa fitze.

    00
  35. localnick Says:
    Ianuarie 17th, 2009 at 3:35 pm
    @dan: Wow, regreti de 20 de ani, dar totusi nu te muti. Psihiatrul ce spune?

    Zice ca fac ce trebuie, ca aici am o slujba mai bine platita, ca aici pot sa-mi dau copiii la scoli mai bune… bulshituri de-astea legate in principal de responsabilitate casnica. Deocamdata, ii dau dreptate. Dar am rarit-o cu vizitele la cabinet :D

    00
  36. Eu nu inteleg de ce bosorogii tin cu dintii sa stea in niste apartamente singuri, sa se cace pe ei, sa nu traga apa la buda (ca costa apa) si sa se planga de pensii, cand s-ar putea duce la un camin, unde sa stea cu oameni de aceeasi varsta, sa aiba intotdeauna aproape o asistenta medicala in caz de urgenta, mancare calda etc. in schimbul pierderii pensiei.

    Ceva in genul cum se vede in „The curious case of Benjamin Button”

    00
  37. @ Cristian:
    Fiecare cu…VISELE lui; desigur… Daca vrei sa faci foamea si sa jelesi ca ai pensie 600 lei si intretinerea tot atat la 3 cam…sta in Iancului. Poate ca si copii (daca are un astfel de personaj de varsta a treia…) l-or tine pentru „exterminare”, sa scape mai repede :) .

    Vise? Vi se pare…, ti se pare: 10 min cu auto (din Piata Iancului), 10 (bine, hai 11..) cu maxi-taxi de la Delfinului (de cand te urci, normal).
    Astea cu minutele sunt…detalii. Subiectul e altul, ESENTA e alta (nu prea vezi padurea…de copaci): prostii din imobiliare, gen mosu’ ala de la Cluj… „al lui Zoso”…

    @ localnick :
    …”citeste si da mai departe”, poate-poate aud si cei care chiar…fac foamea prin apartamente de 3-4 camere…, poate aud copii lor…, poate.

    @ Zoso:
    … pai, cand exista deja conceptul de zona metropolitana (Berlin…are, Parisu’ are etc! – cati nu lucreaza in „oras” si muncesc „in afara”, da’ de fapt…”berlinezi”, „parizieni” etc ?!), cand infrastructura e in continua imbunatatire si la noi (chit ca s-a „miscat” foarte incet!), cand poti sa nu mai stai in „stive” de beton peste tine s.a.m..d, ce sens are? Cui folosete snobismu’? Prostia, oricum…, nu poate fi eradicata.

    Uite (inca!) una, din viata/ piata (imobiliara) reala: in Drumul Taberei, au gasit o femeie de 78 de ani moarta de…4 zile, dupa ce vecinii…(deja continuare se stie). Acolo, in apartamentul ala de 4 camere primit in ’67 de la Gh.Gheorghiu Dej…, ehe.., acolo i s-au nascut copii etc, acolo a vrut sa moara.

    In orice caz, fiecare pasare…pe limba ei moare ! :) .Si in imobiliare.

    00
  38. @babilonul: Sa inteleg ca in ’67 s-a intors special Gh. Gheorghiu-Dej de pe lumea cealalta ca sa ii dea apartamentul doamnei? Frumos gest… :)

    00
  39. „Nu te obliga nimeni sa stai in Bucuresti, asa e. poti sa te muti in Severin, Resita, Focsani, Galati dar scad castigurile.”

    in Severin sa nu veniti, da? :D

    00
  40. @ localnick:
    le ai pe-astea cu PCR. „Tzambalu’…” tastaturii, da’ chiar n-are nicio importanta ca Dej a murit in ’65 i(n loc de ’67 cum postasem).

    Si aia care a zacut…pana a crapat in 4 camere „le avea” cu PCR, desigur.
    Cu „imobiliarele”, mai greu…

    Mai citeste odata ce spusesem altuia, mai „sus” decat tine (@ Cristian):
    „sunt…detalii. Subiectul e altul, ESENTA e alta (nu prea vezi padurea…de copaci): prostii din imobiliare, gen mosu’ ala de la Cluj… „.
    Asa, sa vorbesti-vorbe, ’65-/’67 ?, „hai ca am mai pus o postare”…, ce sa…

    @ Robintel: In Valea Jiului, deja multe…sunt cimitir. Ma rog, la nivel de activitate economica.

    00
  41. Bai, romanii sunt prosti si fuduli ca sa nu zic ca arata ca niste fudulii. Pai baba aia vindea apartamentul cu vreo 150 mii euro acu 1 an si-si cumpara o casa cu teren cu tot la vreo 30 km de Buc. si-i ramaneau bani de trai pana la sfarsitul vietii cu tot cu vreo sluga care sa-i faca piata. Da` romanii nu au coaie.

    00
  42. @ gogo:
    Corect! Tepe din prostie s-au mai luat si se iau…cat cuprinde! Si cand piata e „in sus”, da’ si cand piata e „in jos”.

    00
  43. Nu ştiu de ce simt io că Valea Jiului va deveni un oraş de pensionari… Să fac de urgenţă rost de bani să-mi iau un teren viran. În 20 de ani îmi fac un cimitir privat… :D

    00
  44. @BABILONUL IMOBILIAR:

    Adevăr grăit-ai… :(( Să zicem că locuri de muncă ar mai fi, dar pe nişte salarii… 500 de ron pe lună cum îţi sună? :)) Sau, ca inginer, minimul pentru post de inginer, în cartea de muncă, 650 de lei în mână…

    Sper ca-n TM să am mai mult noroc…

    00
  45. @babilonul: tipic PCR-ista e reactia ta. Comunistii exact asa faceau. Cand ii tragea cineva de maneca, aratandu-le ca dau cu bata in balta, sareau ei cu gura mai tare, sperand ca asa acopera gafa. Ei bine, nu se acopera. Pe tine te-au tras deja doi de maneca ca scoti porumbei, ar trebui sa ai bunul simt de a recunoaste ca ai dat niste informatii eronate si sa te documentezi mai bine inainte sa postezi, fara comentarii de prost gust. Detaliile conteaza foarte mult daca vrei sa fii credibil si respectat. De clienti in imobiliare, de cititori in online. Dar se pare ca tu afli asta abia acum.

    00
  46. ma da’ voi numai la stomac va ganditi… poate oamenii aia sunt niste inadaptabili, nu pot sa traiasca fara vecinul Fane care le schimba sigurantele si le desfunda chiuveta, fara vecina Tanta care le ofera cafea si o portie zinica de vorba, fara buticarul Ghita care le mai da pe datorie.

    si sa o dam si pe sentimente, traind jde de ani in acelasi loc, ajung sa iti fie dragi pana la dependenta gardurile, aleile si iarba din cvartalul respectiv. unii sunt mai liberi, pot trai azi in atena si maine in ulan bator. altii… prind radacini

    00
  47. @serban: de acord, dar pe langa fane, tanta si ghita ai si 20 de manelisti si facturi de nu le poti duce.

  48. @BABILONUL IMOBILIAR: detalii neimportante spui? Oare degeaba au americanii vorba „Location, location, location”„? Iar prietenii ăia parcă se mutaseră în comuna Pantelimon, nu la Delfinului. Una e să pierzi 10 minute pe drum și alta e să pierzi cel puțin 20. Ca să nu mai vorbim de faptul că dacă au serviciul în partea cealaltă a orașului, au pus-o (scuzați exprimarea plastică).

    @serban: foarte bine ai grăit, numai că alții nu prea înțeleg aspectele astea.

    00
  49. @Silver: nici daca promitem ca nu aruncam hartii pe jos si nu dam manenele tare?

  50. @BABILONUL IMOBILIAR: hai sa zicem ca in paris si berlin e alta situatia. in berlin ai metroul/trenul S, care acopera zona de periferie (habar n-am pana unde merge) si oamenilor le convine sa stea la 30-50km de berlin, la casa, ca ajung instant in oras. la noi, daca nu vine maxi taxi la fix, ai belit carasul.

    drumul taberei e plin de fosile. avea si mama o matusa acolo, mergeam 2-3 ori pe luna sa ii ducem de mancare in ultimii ani din viata. erau 3 babe in bloc care abia se mai miscau, dar nu voiau sa plece nici in ruptul capului. ca deh, cucoane.

  51. @Vlad: la camin e nasol. miroase a spirt si formol si nu pot face ce vor ei. asa, la ei in casa…

  52. @Oana: ce naiba faci la 3 noaptea afara? te duci la balul pensionarilor?

  53. @Cristian: ai mei sunt in proces de a se muta din bucuresti. probabil in 2-3 ani se vor muta complet la 40km de bucuresti, dupa ce termina casa de construit. fac 45 minute pana in bucuresti si inca 40 pana la serviciu. merg cu masina lor, nu au nevoie decat de un ziar si de stirile de seara, de la orice post tv. mancarea se gaseste si la ţară, chiar mai ieftină si mai sanatoasa, dincolo de ce cresc in gradina. acum, nu stiu cum se vor descurca dupa ce ies la pensie. dar se poate.

    si asta nu pentru ca in fiecare zi cineva da gauri sau urla in casa sau se cearta sau dracu mai stie ce face la orice ora din zi si din noapte, nu pentru ca nu gaseste loc de parcare, nu pentru ca, avand masina peste medie, a gasit-o zgariata sau parbrizul spart. ci pentru ca la 50 de ani nu mai esti asa de entuziast ca la 30. vor sa fie singuri, vor sa traiasca linistiti. si acolo unde stau ei e liniste. nu se aud decat masinile care trec pe sosea si atat. cainii care latra sunt nimic pe langa cursele de masini, motociclistii care ambaleaza pizda mamii lor, urlete si injuraturi la orice ora.
    si nu e vorba de o vila, ci de o casa mica. cu spatii mari de jur imprejur, sa nu auda pe nimeni.

    mie mi se pare normal. si ma bucur pentru ei.

  54. @irina: te gandeai tu acum 10 ani, cand iti toceai coatele pe bancile facultatii cu mine si cu rădescu ca o sa ajungi aşa?

  55. Da, asa ziceam si eu. Dar acum mi-am dat seama ca nici eu nu sunt prea departe de ei. Desi piata a scazut si as putea sa ma mut undeva mai OK decat unde stau acum, nu o fac pentru ca mi-e sila de mutare. De problemele alea ascunse de genul caldura insuficienta, zgomot prea mare, lipsa de magazine in zona, instalatie electrica proasta, lipsa ISP-i (da, stiu, nici eu nu ma gandeam ca o sa impart un UPC in bucuresti, cu atatea retele de cartier), administrator tampit etc etc. Si eu macar am ce face: ies, stau pe net, dorm, dorm pe la altii etc. Daca eu am sila asta de locuri noi, nu prea pot sa-i mai condamn pe aia care au stat 50 de ani intr-un singur loc, au vecini cu care se inteleg etc.

    00
  56. Referitor la cei ce locuiesc intr-un oras mare si nu se dau dusi (fie din lene, fie datorita serviciului, fie datorita comoditatii oferite de actualul oras) ar mai fi cate o scuza, cu toate ca este o vorba: where is a will, there is a way.
    Dar ce ma surprinde pe mine e ca tinerii se bulucesc spre bucuresti, cluj, iasi etc.
    Exemplu concret, eu, si inca ~10 colegi de liceu am ales sa facem facultatea in orasul natal (~100.000 locuitori), ceilalti toti s-au tirat prin marile centre universitare.
    Eu am fost deosebit de norocos la capitolul profesional, astfel chiar si la o universitate vazuta de restul lumii ca fara perspective, am avut ocazia sa studiez in strainatate pe bursa, si dupa ce am terminat facultatea mi-am gasit un job tot in strainatate. Restu si-au gasit job-uri fie in orasul natal de ~300-400 euro, care le ajung si le si mai raman (avand in vedere ca nu platesc chirii si nu fac naveta), sau in orase mai mari (dar nu bucuresti) cu 600-700 euro, care de asemenea le ajung.
    Dintre ceilalti stiu cazuri destule de genul: si-au torturat parintii prin facultatea facuta in Bucuresti, pana ce si-au gasit ceva de lucru (platit la ordinul 500 euro, dar care evident nu le ajungea), cand au terminat au prins job de 800-900 euro (pare mare nu ? ), dar care tot nu le ajunge….
    Si ce e trist, este ca in momentul de fata in Bucuresti este deficit de forta de munca, dar curand vor fi multe disponibilizari… si atunci cei ce muncesc acolo (tineri sau trecuti de prima tinerete) vor fi constranshi sa plece …

    00
  57. ups, am scris ditamai eseul, imi cer scuze, I got carried away :(

    00
  58. @zoso: Nu, te intorci….Ca nu toti cei care se pensioneaza se inchid automat in casa. Exista viata sociala si dupa pensionare! Se mai schimba mentalitatile, chiar si la noi. Ah, dar stai ai dreptate, ce sa faci noaptea pe strada? Ca, de obicei, in orasele nu ai unde iesi pana tarziu. Asa ca mai bine ramai in orasul tau mare, daca esti „animal social” (pensionat sau nu) ;)

    00
  59. @Oana: come on, de cate ori intarzie parintii dai dupa ora 22 pe afara?

  60. @ Cristian:

    …greu (raz)”bati”?!
    Daca lucrezi in CEALALTA parte a orasului, NU iti iei in orasul Pantelimon casa. Locatia e criteriul princeps in orice…in „imobiliare”, oriunde, o stie orice invatacel. Ideea e ca locatia pentru unu’ care sta in Iancului LA PENSIE…, ca varianta de a jeli ca ai 600 lei pensie si a-ti scoate caloriferele etc, inseamna casa in Pantelimon sau Dobroiesti.
    Pentru unu’ care sta in Drumul Taberei sau Militari, exista Rosu, Domnesti, Gradinari, Mihai Voda, Ciorogarla…s.a.

    Locatia orasul Pantelimon e OK pentru unu’ care e „legat” de zona unde a stat toata viata (Iancului, in exemplul discutat) sau unde…(eventual) ar munci sau ar avea accesul cel mai favorabil in Bucuresti etc (chestii absolut personale, considerente proprii), iar locatia Rosu sau Ciorogarla e OK pentru unu’ care (similar…)…in Dr.Taberei-Militari.
    Poate acu’ e clar. Plus ce ti-a mai zis Zoso mai sus.

    @ Zoso:
    …sunt multi care procedeaza similar in piata imobiliara din Bucuresti, precum parintii tai. Si, cum am mai zis…, lumea progreseaza, infrastructura se va misca „mai cu talent” etc.
    Bine, trebuie si ceva gandire si ceva efort… Ca nu vine nici Dej nici Ceausescu nici Iliescu nici Basescu sa „te mute…” la vila/casa, moca, doar dai apartamentul comunist la stat si iti alegi vila sau casa…unde vrei!
    Iar despre „vine maxi-taxi”, stai linistit: pe orice ruta…, nu mai e ce stii tu. Iesi spre sud (Popesti etc), pe Giuriului…perfect, pe Ciorogarla-Gradinari idem, non-stop aproape…, inspre Pantelimon ori Branesti ori Dobroiesti idem. A, ca nu „faci 10 min, ci 11” sau nu vine la micrometru, asa-i. Detalii…
    Da’ la cat mai face o masina bunicica azi, penru cine-l duce putin capu’ si chiar vrea sa conduca o masina (evident, nu toti…iau 5 carnete intr-o…noapte, precum Piedone al lu’ Felix!), ia si o masina si un carnet de sofer. Asta ca sa nu se mai poata vaicari si sa nu mai mearga cu maxi-taxi „la 10 (11!) minute” :) .
    Trist e ca sunt nu numai persoane varstnice (gen…ala de la Cluj, gen moarta aia din DrTabereri din exemplul meu…) ce inca mai au asemenea idei/ganduri, ci si o parte dintre tineri, incapabili sa…

    00
  61. @ localnick:

    …lasa-te, n-ai niciun plan (in imobiliare si a asterne – niste…- asertiuni).
    Unde ai vazut tu „gafa”, „porumbei”, „informatii eronate” !? Daca vrei sa scrii…ca „sa scrii”, sa iesi in evidenta ca „esti Gica contra” (si) pe aici si sa fii in afara unui subiect postat (aici, ori altundeva unde comentezi), treaba ta.
    Da’ vezi ca pe timpul comunistilor, prea dragi tie, aia macar aveau „bunul simt de a recunoaste”: isi faceau mai inainte autocritica, inainte de a invoca puierilitati: „7 in loc de 5″ sau ” 11 in loc de 10″ etc, dar in realitate sa habar nu ai…
    Se vede ca tatucu’ Ilici a (mai) lasat multe „urme” in romanimea post-decembrista.

    @ Cristian:
    …citeste corect, fa afirmatii la ce comentezi, nu ce inventezi sau nu stii:
    – NU in Delfinului, ci „de la Delfinului se fac…X minute”, asa spusesem, nu ce iar esti „in afara subiectului lu’ Zoso”…
    – Daca nu stii pe unde trece maxi-taxi spre Pantelimon – scrisesem „de la Delfinului (de cand te urci, normal)”…, da’ „comentezi?”…
    – daca nu stii ca ala are statut de oras de cativa ani…, nu e „comuna Pantelimon”, ce sa…

    Asta apropo de „tras de maneca”, de sireturi.

    00
  62. @babilonul: 1. Ai o logica de fier. Pentru tine, a sti istoria comunismului e egal cu a fi comunist. Deci, dupa parerea ta, oricine care nu il confunda pe Dej cu Ceausescu e comunist. Orice detinut politic care a facut puscarie din cauza comunistilor si stie pe de rost toata istoria comunismului, e comunist. Daca nu ai inteles pana acum ca istoria trebuie stiuta pentru ca mizeriile din trecut sa nu se mai repete, inseamna ca nu ai inteles nimic.
    2. Am vazut ca scrii „puierilitati”, dar scrie-le macar corect din punct de vedere al ortografiei limbii romane, ca e un blog citit si rade intreaga tara de tine, plus diaspora.
    3. E o mare diferenta intre 5 si 7, ca si intre 7 si 9. Un exemplu pe intelesul tau: In 2007 imobiliarii erau pe val, in 2009 piata e jos, trebuie sa faci propaganda pe bloguri, sa te certi cu lumea si tot degeaba. Acum ai inteles?

    00
  63. Hehehe…corect. Comoditatea tot comoditate rămâne, obişnuinţa confort…şi cu rahatu’ în pantaloni, mergem înainte zeloşi.
    Ne-am obişnuit cu forfota oraşului, indiferent de care oraş este vorba.

    00
  64. @zoso, @victor, @lilisor: Da, e adevărat că pe un apartament din Bucureşti iei sau luai mai mulţi bani decât ai nevoie ca să îţi cumperi unul într-un oraş mai mic din România. Ok, poate cu ce îţi mai rămâne rezolvi problema cu încălzirea şi apa curentă şi restul confortului. Dar ce te faci cu altele? M-am născut şi am trăit într-un astfel de oraş şi ştiu ce spun. Nu s-a schimbat nimic acolo în ultimii 15 ani. Cinematograful, singurul din oraş s-a închis, teatru nu există, patinoar nu există, un bâlci funcţionează o dată pe an de Sf. Maria, grădina zoologică a ajuns în paragină (dacă nu or fi închis-o), un restaurant decent nu există, doar pizerii. În rest, nimic. Iar dacă ieşi la pensie nu-ţi prea vine parcă să stai în închis în casă cu ochii pe vizor sau la bârfă cu vecina.
    Din păcate realitatea din România este total diferită, spre exemplu, decât realitatea din alte state (da, zoso, despre micile oraşe din România vorbeam), cum ar fi Germania, spre exemplu, sau poate Olanda ori chiar Franţa, unde chiar şi satele par nişte mici oraşe.
    Nu mai vorbesc despre calitatea serviciilor medicale din micile oraşe româneşti. Iar la vârsta pensionării s-ar putea să ai mai mult nevoie de ele decât în perioada activă.
    Nu neg însă că în oraşele mici sunt şi avantaje. Mai ales acela de a respira un aer mai curat la tine în grădină, de a mânca mai sănătos dacă ai unde să cultivi ceva, de a trăi mai ieftin şi de a „asculta” liniştea :) Cam atât am avut de adăugat.
    Şi îmi cer scuze că răspund aşa de târziu la comentariile voastre.

    00
  65. @TheBride: cand ai 65 stii ca o sa mori, ce iti mai trebuie servicii medicale? :)

  66. @ localnick:

    „si eu in lumea mea ma simt,
    nemuritor si rece”… Tu esti deja rece; lasa-te!
    Esti praf! …si (nici macar) pulbere!
    Tot te chinui sa inventezi…, tot te zbati sa „arunci” cateva randuri cat de cat cu inteles, sa inchegi cateva chestii… Mai insista, da’ poate mai canti si la alta masa, ca s-a plictisit lumea de ineptiile ce le scrii.
    „Confuzia” Dej-Ceausescu e numai in mintea ta bolnava. Esti off-topic permanent in ce ai postat. NU ca „era 1965 sau 1967” era subiectul, nu anu’ cand a primit babuta moarta-n casa in Dr Taberei, ci (ca sa inteleaga orice papagal, desi „saracu’ ” Zoso :) a mai expus si el de cateva ori…): PROSTII care se vaicaresc ca n-au bani, la batranete, da’ se lefaie in 3-4 cam in Bucuresti, Cluj s.a.!
    E drept, nu am nici eu nicio pretentie ca sa ajunga asta la orice papagal si s-o inteleaga.
    Nu ma „cert” cu nimeni, mai localnick-ule, tu suferi cam de mania persecutiei… Tu nu vezi ca esti mereu in afara subiectului, tu nu vezi ca esti singurul papagal care n-a inteles nimic din postarea omului asta ce ne gazduieste (Zoso) si nici din ce au mai postat si altii?
    Nu mai bate campii aiurea. Despre piata imobiliara in „sus” si in „jos”, despre volatilitatea (cauta in DEX), ciclicitatea ei (nu e ciclu de muiere, ca sa stii), speculare…, abuzuri bancare s.a. am tot postat. Nici vorba de ce aberezi despre „propaganda pe bloguri” pt „imobiliare”. Dar la Zoso, de obicei, intra oameni care chiar gandesc inainte de a posta, sunt la subiectul postat, nu abereaza ca unul la comentarii i s-a mai „luat” la postare din „tzambalul” tastaturii o litera/cifra in +/- s.a.

    Esti demn de mila. Daca nu s-a prins nimic de tine pana acum, asa zaci pana la adanci batraneti. Stai linistit, o sa se gaseasca si pentru tine vreun vecin sa te scoata, precum baba aia „crapata” in ap ei din Dr Taberei…

    @ TheBride:
    Corect, nu exista grad de comparatie intre satele olandeze/germane etc (vest) si ce inseamna satul romanesc azi, in genere.
    Totusi, orasele/comunele/satele din jurul Capitalei, cel putin cele ce intra-n zona metropolitana Bucuresti, nu mai au de destui ani caracteristicile specifice satului romanesc. Mai cu seama datorita „imobiliarelor”, dar si a legaturilor directe cu oamenii din Bucuresti (sunt localitati unde chiar si 70% din terenurile/casele de acolo sunt ale bucurestenilor!), chiar si a dezvoltarii infrastructurii.

    00
  67. @BABILONUL IMOBILIAR: bine măi e orașul Pantelimon, dar tot departe e, orice ai spune.
    Îmi spui să mă mut în orașul/comuna/satul limitrof corespunzător, dar când firma unde ești angajat își schimbă locația ce faci? Te muți din nou?

    @zoso: în cazul părinților tai mi se pare o mutare binevenită, dat fiind că nu lasă prea multe lucruri bune în urmă, ci mai degrabă vecini nesimțiți :-)

    00
  68. @babilonul: Crezi ca insultele te ajuta sa iti faci reclama mai bine? Daca ai fi inteligent, ti-ai da seama ca polemica asta nu te avantajeaza. Nimeni nu isi doreste sa faca afaceri cu un imobiliar incult, „puieril”, isteric si lipsit de bun simt.

    00
  69. @zoso: Sa stii ca se intampla, chiar daca nu am pensionari in familie…Numai ca familia mea e in Bucuresti si poseda si masina, deci nu are nimeni de ce sa se planga…

    00
  70. @ localnick:
    …Ti-am explicat de 3 ori, ti-au mai explicat si altii, daca nu te duce capu’, asta e.
    Explicatiile nu erau „insulte”. Cum iti explici ca toti au inteles despre ce e vorba, doar tu nu?
    De unde ai intele ca „polemizez” cu tine? Din mila, ti-am adaugat cateva detalii.
    Nu te prinzi.., asta e. Iar aduci in discutie „tastarea” +/- cifra (5/7) sau „i” din „pu(i)eril”. Esti complet IN AFARA POSTARII, e o regula de bun simt cand intri pe un blog sa comentezi la subiect, nu…”sa bati campii” etc.
    Daca ti se dau atatea expicatii, la concretul postarii, in toate comentariile pertinente ale celor ce au postat si tot nu intelegi, e ca si cand ti s-ar spune ca…beat/ prost/du-te si controleaza-te, „cool”-tule :).
    Asa te (des)califici: inept si isteric, papagal, de-aia folosesti asemenea cuvinte. Te-au lasat nervii ca te-ai facut de ras…
    Insisti cu n chestii stupide, in afara postarii.., doar-doar te vei face remarcat. Saracio, eu nu ma pronunt nicaieri ca sa „fac afaceri” ( mare e gradina lu’ Dzeu!), ci doar in ce stiu si…doar LA SUBIECT. Daca esti needucat (si in genere, si in regulile de bun simt ale postarii pe un blog unde ai doar calitatea de „vizitator” caruia „i se permite” postarea), continua.
    Uite…, si Cristian a postat intr-o…controversa, dar omu’ chiar a inteles subiectul/ rostul postarii lui Zoso si a putut discuta „pe concret”, cu bun simt.

    @ Cristian:
    Vezi, Cristian, ca si tine, fiecare isi analizeaza oportunitatile, in piata (muncii/imobiliara). Nu uita: subiectul era „mosu’ cu foamea in gat, fara calorifere, de la Cluj”, nu cineva activ. Unde te muti sau stai definitiv, e o chestie personala. A explicat si Zoso de parintii lui…
    Pe piata muncii, sunt inevitabil schimbari. Gandeste-te cum e „afara”, cand cineva isi schimba locul de munca. Dinamica din piata muncii poate duce la relocari (nu numai la firme…).
    Pentru tine, poate fi departe Pantelimonul. OK. Pentru altii, nu. Repet, e strict o decizie de oportunitate si…placere (cost) pentru locuire. Fie la bloc in Iancului, fie la casa in orasul Pantelimon. Dar, sa stii…, sunt persoane care stau in Pantelimon la casa si muncesc in 13 Septembrie sau locuiesc intr-o vila in Popesti-Leordeni si muncesc in Baneasa.
    Daca ti se schimba locul de munca (in/din Bucuresti), nu poti cara casa cu tine :) . Ramai sau…te muti. Sunt singurele variante, care tin de subiectivismul decizional personal.

    00
  71. @Oana: hai mah, mereu li se intampla altora, nu noua. ok. nu ai pensionari in familie, de cate ori parintii tai intarzie in oras sambata seara dupa ora 22, avand si masina?

  72. localnick si babilonul, calm down. babilonul, fa-mi o favoare si scrie nickul tau cu minuscule.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.