Topul orașelor 2024

OK, știu că e doar un studiu făcut online, dar sunt niște lucruri de comentat la topul celor mai bune orașe din România.

Întâi topul:

  1. Braşovul
  2. Cluj- Napoca
  3. Sibiu
  4. Oradea
  5. Timişoara
  6. Constanţa
  7. Bucureşti

Ce au toate în comun? Am făcut o listă cu ce îmi vine în minte.

Pe primul loc sunt locurile de muncă. Nu ai cum să ai un oraș frumos dacă nu duduie industria. Orice ai vrea să faci ca primar, dacă oamenii mor de foame orașul va reflecta asta.

Pe locul doi sunt primarii vizibili și relativ guralivi. Poate Constanța e excepția, dar de restul știm, îi auzim și îi vedem.

Pe locul trei este bocancul austro-ungar. Bine, hai să reformulez. Poziția geografică bună, aproape de granița cu vestul. OK, Constanța și Bucureștiul nu, dar 5 din 7 ne indică un pattern.

Un alt indiciu ar fi, dacă excludem Clujul și Bucureștiul, lipsa aglomerației. Da, toate sunt orașe aglomerate, din motive de oameni mutați în căutare de locuri de muncă, dar aglomerația este în limite rezonabile overall, nu se blochează totul când iese lumea de la muncă, cum e cazul celor două orașe. Asta și pentru că s-a construit un pic mai răsfirat și, când a fost cazul, s-au lărgit străzi și bulevarde ca să preia parte din traficul generat de rezidențiale.

Punctul unul rămâne crucial. Oamenii subestimează cât de mult s-au civilizat orașele datorită locurilor de muncă.

Voi? Alte păreri?

 

brasov-2022-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

141 comentarii

  1. fix de aia se inghesuie aproape 4 milioane de tarani in Bucuresti, fugind de foamea din restul oraselor, pentru ca e bucurestiul pe 7.

    Indecis. Tu ce zici?154141
    • Astfel, statisticile arată că în 2011 aproape 11.000 de munteni (cei mai mulţi din din judeţele Teleorman, Ilfov şi Prahova), 4.100 de moldoveni (majoritatea din Bacău, Vaslui şi Galaţi), 2.500 de olteni (din Olt, Gorj şi Dolj) şi numai 1.270 de ardeleni (cei mai mulţi din Braşov, Hunedoara şi Mureş) şi-au stabilit domiciliul în municipiul Bucureşti, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

      Ceva imi spune ca nu din (sau de langa) orasele alea mai sus de locul 7 se muta oamenii in Bucuresti.

      Comentariu apreciat.7020
    • Ce inseamna pentru tine taran?

      Indecis. Tu ce zici?3814
    • In zona de sud, bucurestiul e un magnet prea puternic pt a putea creste altceva in jurul lui. Norocul judelor precum Arges si Prahova sunt industriile istorice (Dacia si Petrom) ca altfel ar fi fost si ele „mancate”.

      Altfel zis, daca esti nascut in zona Muntenia, optiunile tale de centru urban mare sunt relativ limitate.

      Comentariu apreciat.787
    • Apropos de foamea din orașe și cei 4 milioane de țărani:

      În 2018 Bucureștiul a atras 57.864.000 euro din fonduri europene (toate cele 7 primării). Adică 14,4 euro investit pe cap de bucureștean.
      Tot în 2018 Oradea a atras 16.709.000 euro din fonduri UE (la sub 200.000 de locuitori câți are). Adică 83,5 euro pe cap de locuitor.

      E bine de tot la capitalski.

      Comentariu apreciat.13568
    • Sabotor, sa imi arati o statistica de acum 13 (treisprezece ani) ca sa combati un sondaj din 2024 nu e cel mai bun argument. ca idee, topul ala e facut ca sa arate cat de dorit este brasovul in randul oamenilor. da, se inghesuie lumea spre brasov in fiecare weekend.

      Indecis. Tu ce zici?5464
    • Razvan, eu nu am zis ca e bine sau rau, ci ca, de fapt, jumatate din populatia activa a romaniei se inghesuie in capitala si imprejurimile ei. cat de mult conteaza investitiile atrase acum 6 ani vs 2024, nu am idee, in conditiile in care salariile din bucuresti sunt cam triple fata de Oradea, dar chiriile sunt similare, daca nu mai mari in Oradea.

      Indecis. Tu ce zici?6562
    • Coloja diferențiază nivelul de dezvoltare dintre doua orașe exclusiv prin compararea fondurilor europene atrase în anul 2018. Restul nu ai ce să compari la două orașe.
      Se mai crede și psihanalist sau ceva de genul….
      Atât s-a putut.

      Comentariu apreciat.7242
    • @Cetin: Ți-am dat statistica pentru că vorbiseși de ”foamea din restul orașelor”. Cam acolo e legătura.
      Iar costul imobiliarelor nu e un punct de referință unic pentru nivelul de trai într-un oraș. Că ziceai de salarii, că ar fi de trei ori mai mari în București. Auzi – dar cât costă o cafea în capitală? Exact. Cât costă o pâine? Cât plătești pe un taxi? Chestiile astea adunate fac traiul de zi cu zi. Doar 5,2% dintre români sunt chiriași; restul de 95% au deja unde locui și pe ăia mulți îi preocupă altele: utilitățile, mâncarea, hainele, leisure time. Și când te costă o Piza Diavola 47 de lei în București și 32 în Oradea, ori dai pe o pâine de două ori mai mult în capitală… cam simți la buzunar salariul ăla baban.
      Vezi mai jos o statistică pe produse:

      https://www.ebihoreanul.ro/modules/news/files/0161.jpg

      Indecis. Tu ce zici?5050
    • @Stanciu:

      Coloja diferențiază nivelul de dezvoltare dintre doua orașe exclusiv prin compararea fondurilor europene atrase în anul 2018. Restul nu ai ce să compari la două orașe.
      Se mai crede și psihanalist sau ceva de genul….
      Atât s-a putut.

      Eu zic să citești cu atenție discuția. Cetin zicea de ”foamea din celelalte orașe” iar eu i-am răspuns. Nu comparam două orașe exclusiv pe baza fondurilor lor europene.
      Vorba ta, lol: ”atât ai putut”. Miau.

      Indecis. Tu ce zici?4642
    • Razvan, toate preturile enumerate de tine sunt mai mici in bucuresti decat in Oradea…

      Indecis. Tu ce zici?4252
    • sa imi arati o statistica de acum 13 (treisprezece ani) ca sa combati un sondaj din 2024 nu e cel mai bun argument

      Statistici mai noi n-am gasit, dar pe bune ca apreciez daca ai alte statistici/date care sa contrazica treaba asta.

      Ca altfel, eu as intreba daca s-a schimbat ceva fundamental in ultimii 13 ani, ca sa zici ca da ma, toti clujenii (e doar un exemplu) viseaza cu ardoare sa se mute-n Bucuresti?

      Ca altfel, de la firul ierbii, in 4 (zic 4 pentru ca prin 4 m-am plimbat destul de mult) din orasele din „topul” ala daca intrebi oamenii pe strada daca s-ar muta in Bucuresti, cam 95% vor zice nu. Si nu din cauza ca vai, le pute Bucurestiul (asta e doar o impresie a multor bucuresteni, domle, oamenii din celelalte orase au doar ura/ciuda/invidie/dispret pentru Bucuresti) ci pentru ca le place in orasul lor, e frumos, e ok si arata a oras european.

      In schimb, pentru bucuresteni, oricine vine in orasul lor e un taran flamand, nu-i asa? Si apoi se suie bucuresteanul pe un piedestal si se da cu curu’ de pamant ca orasul lui nu e pe primul loc intr-un top cvasi-irelevant si arata cu degetul spre oameni din alte orase/judete.

      Indecis. Tu ce zici?3920
    • NOU
      #13

      @Aderentiu Țăran este unul care nu este bucureștean. Eu și cu Cetin suntem bucureșteni, firește!

      Indecis. Tu ce zici?1620
    • Cetin, hai sa fim seriosi. Bucurestiul e plin de galateni, braileni, buzoieni, teleormaneni, etc. Din orasele alea din lista, maxim constanteni si brasoveni mai gasesti prin bucuresti, in numar cat de cat reprezentativ. Bag pariu ca bucurestiul are mai multi expati care lucreaza aici decat oradeni de exemplu.

      Indecis. Tu ce zici?267
    • @Arhi: cîți locuitori are capitala luînd în calcul că sînt 4 mil.de persoane active așa cum zici?

      91
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2352
    • In toate orasele de pe lista se inghesuie oameni din imprejurimi si nu numai. Si e asa cum zice Vali: se inghesuie in primul rand pentru locuri de munca si pentru ca li se pare ca acolo o vor putea duce mai bine. Un rol important il joaca si marketingul (multe din „atractiile” oraselor sunt unflate cu pompa), dar si universitatile. Multi studenti raman in orasul unde au studiat, pentru ca e la ani-lumina mai dezvoltat decat localitatea lor de provenienta.
      Deci chestia cu fugitul de foame a valabil pentru toate orasele de pe lista. Lumea fuge de foame catre Bucuresi, dar si catre Cluj, Timisoara, Brasov etc. Toate orasele astea sunt poluri magnetice de atractie pentru forta de munca. Da, e plin Bucurestiul de „tarani” veniti din toata tara, dar probabil mai putin din Cluj, Oradea sau Timisoara. La fel, Clujul e plin de „vinituri” din Suceava, Zalau sau Dej, dar mai putin din Bucuresti sau Constanta. etc.
      La fel cum tarile occidentale sunt pline de romani care au fugit de foame direct la sursa, nu s-au mai complicat cu Clujul sau cu Bucurestiul.
      Sigur ca, daca ai o anumita situatie financiara, te apuci sa pui in balanta si aspecte legate de aglomeratie, natura, civilizatie, cultura etc., dar astea dupa ce te-ai asigurat ca ai ce pune pe masa. Iar aici, orasele cum sunt Clujul si Bucurestiul pierd masiv, fiindca costul vietii nu e compensat de calitate. Sincer, eu ma mir foarte tare ca Clujul e pe locul 2, ma asteptam sa fie mult mai jos, pe unde e Bucurestiul. Bucurestiul chiar nu ma surprinde ca e pe locul 7.
      E o diferenta intre „unde v-ati dori sa locuiti?” si „unde sunteti obligati sa locuiti ca sa nu muriti de foame?”.

      Comentariu apreciat.412
    • None, ai perfecta dreptate. si eu mi as dori sa locuiesc la Monaco. Dar sunt sarac si stau in Pantilimon. Ideea e ca optional, toti vor la Brașov, realist toți se muta in bucuresti.

      Indecis. Tu ce zici?2324
    • Nu pune la suflet, Cetine, ca oricum discutam pe un clasament de doi lei. Toate orasele astea au dezavantajul ca tot in Romania sunt. Dar cine stie, poate iese poimaine Duamna la primarie, plateste si ea niste sondaje la baieti si imediat ajunge Pantelimonul pana si peste Monaco in top.

      Comentariu apreciat.331
    • Nu stiu ce sa zic despre Constanta. Zero industrie, au avut grija Mazare si Nicusor de asta (la nivel de judet, nu doar orasul. Preturi ca la Monaco. Cultura si civilizatie ca la Urziceni. Siguranta ca-n Bulgaria.
      https://www.ct100.ro/constanta-orasul-in-care-este-cel-mai-scump-sa-traiesti-din-toata-romania-e-mai-scump-decat-in-bangkok-istanbul-moscova-sau-bali/

      71
    • …și uite cum azi, în ziua de votare, le pun piedică bucureștenilor adevărați ”viniturile”, de nu-i lasă să meargă la vot pe oamenii cinstiți.

      44
  2. Iașington nu avem în top?
    Da, e plin de moldoveni, dar la fel e și Brașovul.

    Comentariu apreciat.14719
  3. Judete cu 0 comune ale caror venituri proprii nu acopera cheltuielile de personal.

    1. Braşov
    2. Cluj
    3. Sibiu
    4. Bihor
    5. Timiş
    6. Constanţa
    7. Ilfov
    8. Mures
    In afara de Mures, ca Bucuresti e echivalent oarecum cu Bucuresti, sunt exact acelasi.
    Analyze that!

    Comentariu apreciat.7012
    • Sursa: “trust me, bro”?

      Indecis. Tu ce zici?1329
    • Asta vine oarecum in contradictie cu ce spunea Vali inainte de migrare intra, ca mor comunele din cauza ca se muta „taranii” in centrele urbane mari (+ migratia de studenti etc). Ia uite ca si comunele din judetele care au orase tari sunt bine-mersi. Dar este o contradictie doar aparenta. Concluzia cheie este ca mor comunele din judetele care NUAU CENTRE URBANE PUTERNICE.

      As face o paralela interesanta cu Evul mediu, cand un castel bine fortificat, cu domenii bine administrate si cu garnizoana armata pana-n dinti avea si zone agricole periferice bine dezvoltate pentru ca ruralii se simteau bine stiind ca la o adica „vine cavaleria” si eforturile lor nu vor fi fost in zadar. La scara mai mare, vezi emigratia romanilor indusa (si) din cauza politicii de Dambovita/cumetrie/whatever. Mmm psihoistorie ?

      Comentariu apreciat.461
    • @Vlad
      https://cursdeguvernare.ro/alegeri-locale-primarii-deficite-salarii-circumscriptii-electorale-administratii-locale.html
      Ai o harta acolo cu niste judete colorate in albastru, sunt exact cele de mai sus.

      Comentariu apreciat.470
    • frumoasă hartă. o păstrăm pentru alt articol.

    • @Psionics, multumesc! Interesant ca este bazata pe executiile bugetare ale UAT-urilor de pe 2023; ar fi de discutat un pic metodologia si cum au determinat ei “veniturile proprii”, pentru ca unele UAT-uri prevad in buget bani primiti de la CJ sau guvern si se inchid “pe zero” dar cu bani care nu sunt ai lor, banuiesc ca le-au exclus. Sunt sincer surprins ca exista judete in care TOATE UAT-urile isi pot sustine activitatea administrativa foar din venituri proprii.

      @Vali, am vazut acum ca era si in stirile zilei, nu apucasem sa le citesc.

      1118
    • @Vlad: ai făcut gât că nu ai sursa. ai primit-o și în loc să digeri palma luată cu mănușă albă, ești muist.

      Comentariu apreciat.398
    • @curly, ciudata perspectiva! I-am multumit omului, am recunoscut ca-mi scapase stirea, am adaugat si parerea mea dupa ce m-am uitat pe sursa si mi-am facut o opinie, deci merit sa fiu injurat. Ce sa zi?! Poate fac eu ceva gresit, poate sunt oamenii cu nervii intinsi… eu ma bucur ca tu esti un gentleman desavarsit cu manusi albe. Sa fii sanatos!

      Indecis. Tu ce zici?257
    • @Vlad probabil o fi ceva bugetar la vreo primărie din asta falimentara, că prea s-a aprins imediat. Oare ce naiba trebuie făcut să vă mai rareasca pe bugetarii ăștia nesimțiți, șpăgari și ticăloși?
      Toate orașele de mai sus au avut primari care au mai făcut câte ceva și pentru cetățeni, nu doar au furat cu 4 mâini deodată. De asta arată așa topul ăla.

      103
    • @Beb: 45 ani, nicio secundă bugetar, fără afaceri cu statul de niciun fel, nici măcar indirect. Ia și tu o muie mică, imbecilule!

      25
    • @curly, ne stim de undeva? Altfel, e cam spooky…

      00
  4. De ce se compara oraselele respective cu Bucuresti care este de cel putin 10 ori mai mare ?

    Comentariu apreciat.644
  5. Eu tot nu pot sa inteleg hypeyul cu clujul, nu ma refer neaparat in comparatie cu Bucurestiul ci cu restul din top. Adica ok, eram de acord cu orassele de acolo daca clujul era pe 5 si bucurestiul pe 6. Ma rog, constanta nu stiu de ce e acolo, constanta e mai degraba cea mai mare dezamagire vs potential, dar poate totusi o sa se dezvolte. Timisoara are toate argumentele pentru a urca mai mult.
    Daca ar mai creste si iasiul si craiova deja am duce-o bine ca tara.

    Comentariu apreciat.9313
    • Si mai mir ca Oradea e mai sus situata ca Timisoara, cand Timisoara este mai mare decat Oradea si are mai multe locuri de munca, sunt firme mai multe

      Comentariu apreciat.488
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1764
    • Theo, am fost la cluj de suficiente ori (si in restul oraselor din lista). Clujul e aglomerat, mic si scump. Nici turistic nu e cine stie ce, nici entertainment cand nu e untoldul, nici chestii de facut in jur, nici alte orase mari prin preajma, nici nimic.
      De exemplu de la timisoara ajungi in alte 2 capitale in doar cateva ore. De la brasaov dai o fuga la bucuresti oricand. De la Oradea pan-n budapesta.

      De la cluj esti in the middle of fucking nowhere, inconjurat de heudin, dej si zalau.

      Legat de constanta, am scris si eu mai jos, daca lumea a raspuns ca vrea sa stea acolo ca mare…ok, e firesc, dar nu sustine ideea lui vali ca e oras dezvoltat economic (desi ar trebui sa fie la ce potential are)

      Comentariu apreciat.5416
    • Mergeti si vizitati Constanta in Lunile Octombrie – Mai. Cel mai depresiv oras din Romania, totul e mort si conservat pentru lunile Iulie si August.

      Comentariu apreciat.585
    • Asdad s-ar putea sa aiba dreptate. E un top dominat de „mi-as dori sa stau in orasul Y si am dat si eu un vot fara sa stiu multe detalii cum ar fi de exemplu chirii vs salariul mediu din oras” ca altfel nu imi explic cum de se muta multi clujeni in Bucuresti.

      182
  6. Punctul 1 poate fi un pic distorsionat de oamenii care lucreaza de la distanta. Mai precis sa stai in Brasov si sa te deplasezi de 2 ori pe saptamana cu trenul in Bucuresti s-ar putea sa fie mai fezabil decat sa stai la porumbi in Bucuresti si sa mergi in fiecare zi la birou. Pe langa asta cu masina te poti deplasa cu usurinta in tara pentru ca e un nod rutier important.
    Acum revenind la studiu, patternul ala pe care mi-l spui tu pare sa fie ca au fost mai multi oameni din zona de sud a tarii care au raspuns si care vad in orasele din Transilvania ca un pas intermediar intre plecat din tara, dar ramas aici.

    Comentariu apreciat.462
    • …Brasovul e un nod rutier atat de important incat faci minim 2 ore, in orice directie, pentru primii 120 de km.

      Daca din Bucuresti vrei sa mergi in:
      – Moldova(Iasi, Bacau, Suceava, Vatra Dornei) mergi prin Focsani.
      – Sibiu/Alba-Iulia/Cluj/Timisoara/Arad/Oradea/Baia Mare/ mergi pe valea oltului

      Mergi prin Brasov doar daca vrei sa mergi la Brasov sau in ungurime(Mures, Covasna, Harghita)…

      Si analiza asta e valabila si pentru tot ce tine sudul Romaniei.

      Ca sa nu zic ca daca vrei sa mergi de la Iasi la Craiova, fie mergi pe Bucuresti(ocolind Brasovul), fie mergi pe la Targu-Mures/Deva(ocolind Brasovul).

      Brasovul e nod rutier important doar pentru brasoveni… daca te uiti in jur, vezi doar munti, iar noi trecem muntii pe poteci: poteca de pe valea prahovei, poteca de pe oituz, poteca din padurea bogatii…

      Comentariu apreciat.591
    • Scuze, dar in ce sens e mai civilizat Clujul? Si fata de ce orase? Pentru ca cel putin nivelul ala de civilizatie il gasesti din Brasov pana in Oradea dintre orasele din top, si poate creste daca mergi la …. Ludus sau Sighisoara, sa zicem.

      225
    • Heto, pai ce ai avea de castigat din tranzitul alora care merg din bucuresti in moldova? Ideea de nod rutier (ma rog nod de transport) e alta. Din Brasov ti-e mai aproape si Sibiul, si Iasiul, si Clujul decat din Bucuresti. In afara de Constanta (care e f. relevant ca e port) Brasovul este mult mai bine situat fiind in centrul tarii.

      411
    • @heto
      Te poti misca mai repede prin tara daca stai in Brasov ca este situat mai central fata de Bacau sau Bucuresti. Asta plus faptul ca inca mai e un pic de verdeata(daca facem abstractie de poluare) si proximitatea fata de Bucuresti(2 ore cu trenul), locuri de munca decente, arata clar de ce e pe primul loc acolo. La polul opus te poti uita la Constanta un oras care si-a ratat potentialul desi pozitionarea geografica era la fel de ofertanta.
      @Irod
      Orasul Cluj-Napoca are cateva chestii pentru care a fost cunoscut in istorie: bancile tricolore ale lui Ghita Funar, imobiliarele care au un pret ridicat, Untold. Orasul este diferit fata de ce vezi in zona de sud sau in Bucuresti, dar la finalul zilei este un oras de provincie ce poate fi privit ca un cartier scumpicel din Bucuresti. Sunt sigur ca are si chestii misto in acel oras, dar la finalul zilei este prea scump fata de ce ofera.

      117
    • Asdad2005, cred ca trollezi putin. Scuze dar nu sunt de-acord cu tine. Asa cum bucurestiul atrage din zona extracarpatica toti oamenii, ca un mare magnet (cum e si normal, fiind si capitala), tot asa si clujul atrage din zona intracarpatica, inclusiv vestitii moldoveni.
      Si nu din cauza bancilor tricolore ale lui funar, funar nu a facut nimic in orasul ala! Atunci clujul era varza!
      OK, e un sfert cat bucurestiul, dar e al doilea oras din tara cam la ce vrei tu, dupa capitala.
      Sa fim seriosi!
      Orasul e la fel de scump ca si celelalte. Daca judeci doar prin prisma chiriilor si preturilor la locuinte, scuze, dar preturile au crescut peste tot. In sensul asta nici bucurestiul nu isi justifica preturile comparativ cu alte capitale europene.

      Clujul are o universitate foarte buna, comparabila cu cea din bucuresti, are o piata buna de joburi, are un aeroport cu o multime de curse internationale (cel mai ok dupa capitala)…ar mai fi si altele, dar cum am scris mai devreme, nu civilizatia il deosebeste neaparat de celelalte orase…

      Desi eu am fost tot timpul adeptul comparatiei nu doar intre mere si pere ci si intre elicoptere si fizica nucleara, in cazul asta comparatia dintre bucuresti si alte orase din tara nu isi are rostul.

      95
  7. Si partea de divertisment: fie restaurante, centru vechi sau munte/mare in apropiere, respectiv concerte pentru B.

    175
    • câte concertte la care ai vrut să mergi anul ăsta au fost?

    • Fara vreo oridin anume, nu e vorba de nume, dar tot ce vine de calitate de afara e fie la Arena Nationala, fie la Sala Palatului: Laura Fabiany, Coldplay, Ed Sheeran, Placebo, Boney M.
      https://visitbucharest.today/bucharest-concerts/ sau orice ia-ti-vreau-bilet-ro

      Pare un adaos tentan la lista ta de argumente, spre deosebire de cele oferta de 15 spectacole care au fost in Bacau, Resita sau Tg Mures cu Carje si Calita

      154
  8. Ciordeala. Invers proporțională cu topul.

    Indecis. Tu ce zici?278
  9. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 67110
  10. Ce caută Constanța pe lista aia și mai sus decât București este ceva greu de înțeles. Atât de bine o duc constănțenii acum? S-au investit banii din traficul de făină în infrastructură și crearea a noi locuri de muncă?

    Comentariu apreciat.544
    • Sondajul a fost făcut după ce au terminat bulevardele, ultimul strat de asfalt, totul frumos și înainte de ploaia de marți când canalizarea nou-nouță și planul înclinat au conspirat să transforme Constanța în Veneția.

      Comentariu apreciat.371
    • Si eu ma intreb. Daca intrebarea a fost strict unde vrei sa locuiesti, probabil multi au raspuns C-ta pentru ca …mare. Oricum componenta sociologica a studiului e de analizat, ca daca au sa zicem jumatate din respondenti au fost din bucuresti si majoritatea au raspuns alt oras decat cel in care stau, atunci e explicabil.

      180
    • Pai Constanta are niste facultati de mare prestigiu ,ceva mai sus decat niste neacreditate, nici o industrie nici o fabrica mai rasarita nimic. Portul e prin de manarii combinatii si trafic de marfuri contrafacute si ilegale. Vara pesteala drogangeala cazari 90% la negru. Dar in rest e un oras splendid de mare angajament cu perspective foarte bune de ai jecmani pe americanii care vor face o baza uriasa prin zona

      263
    • Constanta este izolata si practic ia tot ce inseamna Dobrogea, adica 2 judete si are Portul, Midia, diferite fabrici gen ulei Argus, panificatie Dobrogea, trading de cereale si energie etc, turismul care produce niste bani seriosi in timp scurt si o groaza de servicii pentru aglemeratia urbana.

      24
    • Constanta va ajunge peste ani un studiu de caz predat prin scoli si universitati cand vine vorba de cum poti rata dezvoltarea unui oras. Pur si simplu este orasul care a pariat extrem de mult pe turism si pe navigatie(multe firme importante isi au birourile acolo), insa care nu a putut vreodata sa faca trecerea la o economie bazata pe servicii. Sunt diversi oameni care incearca sa faca acea tranzitie, dar deja fereastra de lucru e inchisa.
      Orasul este viu cam de cand incepe sezonul cu precadere in lunile iulie-august si in week-enduri. Mai nou de cand cu razboiul din Ucraina au mai aparut diverse croaziere vara de turisti care mai arunca cu ceva bani acolo.
      Multi dintre cei care termina liceul fie pleaca din tara, fie se muta in Bucuresti si vin mai rar.

      91
  11. Bocancul austro-ungar nu are nicio importanta, poate doar la stilul arhitectonic placut ochiului.

    Totul tine de dezvoltarea economica, nimeni nu vrea sa se mute intr-un oras fara oportunitati, iar faptul ca niciun oras din Moldova sau Muntenia (excludem Bucurestiul fiindca e un caz special) se datoreaza exclusiv strategiei paguboase de a dezvolta rutier si economic doar vestul tarii.

    Cu exceptia Iasi-ului care este mai mult un centru universitar decat un centru economic, majoritatea oraselor din Moldova si Muntenia sunt vechi orase a caror dimensiune a fost crescuta artificial prin industrializare fortata. Locuitorii lor au luat calea pribegiei din lipsa de oportunitati, nici nu se pune problema sa apara altii care sa isi doreasca sa stea in acel oras.

    Dimpotriva, majoritatea oraselor transilvanene au crescut organic, industriile s-au adaptat, proximitatea fata de Vest a adus mereu noi oportunitati. Dar care s-au oprit brusc in niste munti.

    Raman la ideea ca autostrazile alea care sa lege nordul de sud si estul de vest ar duce la o nivelare economica (in sensul bun). Si atunci probabil am putea asista la renasterea unor orase si din alte parti.

    Comentariu apreciat.5810
    • de acord. cine trebuia să le facă acum 20 de ani? eu? ăia de la bucurești?

    • Nu e chiar asa cu influenta austro-ungara.
      Sibiu, Brasov, Cluj, Oradea au un numar foarte mare (comparat cu restul oraselor) de vorbitori (multi nativi) de limba germana. Asta si o anumita similaritate de mentalitate au avut ca rezultat faptul ca majoritatea firmelor mari care au investit aici sunt firme mari din Germania si nu numai.
      Mie mi-a spus un japonez ca are mai multe in comun cu sibienii decat cu cei din Bucuresti sau Constanta (toate 3 orase unde avea legaturi de afaceri).
      Dar pana la urma si eu cred ca infrastructura are rolul determinant in alegerea intre 2 orase din Romania, cand vorbim de productie cel putin: una e sa fii in Oradea, cu aeroport si la cativa zeci de km de autostrada de Ungaria si reteaua europeana de autostrazi si alta e la Craiova de exemplu.

      Indecis. Tu ce zici?2321
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 033
    • Cand treci din Botosani spre Suceava te izbeste imediat efectul bocancului austro-ungar. E tot Moldova, dar totusi Bucovina parca e altceva.
      Daca aveti timp sa vorbiti cu localnicii, o sa aflati ce stiu si ei de la bunicii lor: austriecii i-au obligat sa-si aranjeze un pic gospodaria, cu casa principala la drum, anexel un pic mai in spate si grajdul cu animale si mai in spate, ca sa nu mai doarma romanul perete in peret cu vaca si nici sa nu mai puta a balega pe drum. I-au invatat, de asemenea, sa fie mai organizati si mai muncitori. Si le-au mai facut si o cale ferata pe care se mai merge si acuma. Bine, invatul asta s-a facut si cu bici, si cu gloante, dar deh … rezultatele se vad. Nu zic ca a fost musai bine
      Stapanirea austro-ungara si lipsa turcilor si a fanariotilor se vede si in orase, si in sate. Se vede in chestiile simple, de zi cu zi

      Indecis. Tu ce zici?2018
  12. Constanta e o mare dezamăgire, e rezumatul unui stat aproape esuat. Are iesire la mare, port si rafinarie.. Trebuia sa rupa industria, sa fie petrochimie, fabrici, mari lanturi hoteliere etc
    Zona aia navodari si mamaia putea fi ceva superb, o limba de pamant între lac si mare, dar cand fostul primar ce a distrus și furat pamantul tarii si combinatii de pana la 1 miliard de euro iese din parnatie dupa cativa ani ca si cum nimic nu s-a întâmplat, e ceva de necrezut. Culmea, daca ar candida maine toti l-ar vota

    Comentariu apreciat.680
    • @Saragea – ai dreptate despre Constanta insa acelasi lucru se poate aplica la minim 50% din Romania – se putea face mult mai mult.

      120
  13. Clujul poate sa fie pe locul 2 doar din punct de vedere al locurilor de munca. In ceea ce priveste infrastructura este sub toate orasele din lista.

    Comentariu apreciat.663
  14. Bucuresti pe 7…!? Merita un loc 9 macar.

    Indecis. Tu ce zici?1423
    • Înțeleg foarte bine topul ăsta și empatizez cu cei care l-au făcut cu Brașovul pe primul loc în loc de Brașov :))) dar Sibiu în loc de Sibiul și București în loc de Bucureștii. Probabil, chestie de semantică care confirmă de ce nu avem nimic din învățământul universitar autohton în top 1000.
      Ce nu înțeleg de loc este de ce am destui vecini în rezidențial din Cluj, Sibiu, Oradea și Timișoara. Și când zic destui sunt chiar mulți. De curiozitate în discuție am vrut să văd dacă nu cumva sunt din județ și se dau din municipiu. Nu. toți sunt veniți chiar din orașele menționate anterior.
      Simpatic că nu sunt deloc din Brașov și Constanța :)))
      Anyway, mă pot gândi că toate personalitățile din orașele de top și-au trimis progeniturile și apropiații la București să trăiască mai prost decât în cătunul supercivilizat cu un scop altruist.

      Indecis. Tu ce zici?2612
  15. NOU
    #75

    Deci aspectul orasului nu prea a contat in intocmirea topului asta. Daca conta, Brasovul anului 2024 nu avea cum sa fie pe primul loc, avand in vedere ca arata mai rau decat acum 4 ani. Strazi pline de gropi, curatenie deficitara, spatii verzi neingrijite, infrastructura urbana lasata in paragina.

    Indecis. Tu ce zici?2036
    • Bravo, domnu’ Scripcaru! Mai sunt doar doua zile pana la alegeri, dar chiar si asa si va gasiti timp de comentat..

      Indecis. Tu ce zici?299
    • NOU
      #77

      Eu nu inteleg de ce oameni ca tine, care n-au nimic in cap, insista sa comenteze.
      Factual, ce este neadevarat din ce am zis? Ai Google Street View pentru comparatie. Argument mai obiectiv nu exista.

      Indecis. Tu ce zici?1319
    • NOU
      #78

      Nici eu nu inteleg de ce oameni ca tine, care n-au nimic in cap, insista sa comenteze pe subiectul asta.

      Ca pe reddit, stiu postacii ca dau din tastatura degeaba acolo, dar tre sa isi faca norma.

      96
    • @motociclistul

      Baga 5 linkuri pe imgur cu locuri care arata mai rau decat acum 4 ani. Screenshot-uri din brasov. Multumesc!

      112
    • Sunt în pauză de pipi, așa că mă bag eu să răspund donatorului:

      – Hombre, vorbești de ce varză e Brașovul și compari fix cu acum 4 ani când totul era ca în povești …. nu acum 3 ani nu acum 5 ani, fix când a plecat moldoveanul acasă după 16 ani. Hai, jet de aici că tot sunt în temă 😁

      208
  16. ”Asta și pentru că s-a construit un pic mai răsfirat și, când a fost cazul, s-au lărgit străzi și bulevarde ca să preia parte din traficul generat de rezidențiale.” Asta nu prea e valabil pentru Sibiu. Poate nu e la fel cu ce s-a întâmplat în Cluj sau București, dar tot înghesuială e.

    201
  17. Nu am inteles niciodata de ce lauda lumea asa de mult Oradea. Are doar doua atuuri – e langa granita sa ajungi repede la Budapeste si Viena si in curand deschide Lenghel shaormarie acolo.

    Comentariu apreciat.6119
    • Locuri de munca, oras aranjat, frumos, uneori uiti ca esti in Romania, se apropie de un oras din vestul europei.

      Indecis. Tu ce zici?2528
    • parcuri industriale = locuri de muncă = liniște acum ca a plecat micula și l-au încălțat și pe gaukyd pentru prostie.

    • si la cat de mult il respect pe Bolojan ca ce a facut in zona ca infrastructura, nu poti sa ai ditamai autostrada in prin mijlocu orasului cu 15 mi de artere si pasaje subterane cand pur si simplu scoteai traficul din oras si faceai pietonale peste tot, si verde. La cat de citit e omu si cat a studiat cum se dezvolta marilee orase a ramas la america anilor 60 incare autostrata trecea prin mijlocu orasului
      La asta ma refer de mai jos,
      https://www.youtube.com/watch?v=ZXKi9nAzDJY

      Era greu de facut ditamia parcu central cu o artera dus uan intors si inca una pt autobuze si piste de biciclete si inrest doar copaci? Penteu cee era nevoie de ditamai tunelurile dacice prin mijlocu Oradei? cand tot traficulala putea fi scos din oras/redirectionat/facut sa fie bien pt oameni nu pt masini

      Indecis. Tu ce zici?2213
    • @Eugen:

      Îți las astea două chestii doar, scoase de pe Digi24:

      Potrivit studiului care se bazează pe datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, oraşele reşedinţă de judeţ au atras anul trecut (2017) fonduri europene în valoare de 16,7 milioane de euro. Din acestea, „felia” Oradei este de 14,3 milioane de euro.

      și

      Oradea și-a dublat numărul de turiști în ultimii 4 ani, de la 120 de mii la 250 de mii, în 2019.

      – mic drop –

      Indecis. Tu ce zici?1229
    • om mai aerian ca ăla mai rar mai vezi. A cumpărat o șaormărie vândută de proprietar fiindcă nu era profitabilă. Nu face carnea acolo, nu are spațiu destul, faliment scrie pe el la fel ca 90% din firme.

      140
    • plot twist, cumperi carnea gata pusă pe băț, tu doar o montezi. https://cinardistribution.ro/carne-shaorma/

    • Face omul o gluma, sar toti de fund in sus ca „orasul meu e cel mai grozav”

      @Răzvan T. Coloja Intr-adevar e o realizare sa ai turisti intr-un an aproape cat locuitori, o realizare mareata. Ai cetatea, o faci in maxim doua-trei ore daca te opresti sa mananci la restaurantul ala cu preturi piperate. Ah, ai aqua park care e super aglomerat. Mai dai o tura prin alea 3-4 cafenele din centru si apoi o iei spre M3 spre Budapesta ca asta a fost tot. Serios, imi place mult tara asta, dar sa nu ne dam mai rotunzi decat suntem.

      Comentariu apreciat.3813
    • E frumos la oradea, daca n-ai fost niciodata. Adica vezi un centru frumos renovat, curatenie, mancare bunicica, dar cam scumpa. Vezi ce frumos a facut bolojan cu infrastructura. Dar dupa 2 zile nu prea mai ai ce face.
      Plus ca inafara zonei centrale, puii mei, tot blocuri comuniste vezi, tot acelasi tip de oras…si stranduri, sa ma ierte Dumnezo, sunt peste tot.

      Da, bravo Oradea care a avansat foarte mult (constructii, joburi etc.) comparativ cu multe orase din tara care inca stau incremenite in timp.
      Dar sincer, cam atat, inca mai are drum lung sa ajunga alte orase din zona.

      Comentariu apreciat.283
    • @Octtavyan
      Aia nu e autostrada, e un bulevard. Mai mic chiar decat unele bulevarde din Bucuresti. Si ce s-a facut acolo, e un pasaj pentru fluidizarea traficului pentru cei din oras.

      „Autostrada” e la marginea orasului, ii spune „centura” si pe acolo trec camioanele si masinile care tranziteaza judetul.

      188
    • @Octtavyan
      Hai sa lamurim niste chestii:

      1. Toata lumea e de acord ca ar fi frumos fara masini, doar parcuri cu copaci si spatii verzi
      2. Insa pentru ca pulpele de pui dezosate nu se materializeaza direct in rafturile magazinelor, magazinele trebuie aprovizionate
      3. Nu putem angaja serpasi sa colecteze marfurile la marginea oraselor si sa le care-n spate pana-n centrul orasului, pentru ca se incalzeste berea pana cand o cara unu’ cu carca; asa ca aprovizionarea se face cu camionul
      4. Oamenii trebuie sa se poata misca in orasul ala pentru ca au de mers la munca, la dentist, la neamuri si la bagaboante
      5. Pentru toate astea e nevoie de strazi. Da, stiu, pare incredibil, dar chiar si mijloacele de transport in comun circula pe strazi.
      6. Pentru ca ai nevoie de strazi, orasul nu poate avea doar parcuri cu verdeata, copaci si apartamente frumoase.

      Stiu ca e la moda hipsterismul asta absurd si de cacat ca vai, sa redam orasele oamenilor. Nu ai cum – cel putin nu la modul in care viseaza niste labari obositi care-s toata ziua-n gura cu „orasul e al oamenilor” si care cred ca chestiile vegane pe care le mananca ei apar ca prin minune pe raftul de la MegaImage-ul de langa colt. Asa ca, o sa ai strazi, o sa ai si artere mai importante in oras, iar acolo unde se intersecteaza arterele importante ale orasului, va fi un nod rutier si nu un parc. Neplacut, da’ n-ai ce face.

      Acum, tu ai stat cu un deget in cur si ai cugetat ca vai, se putea face acolo altceva, un parc de exemplu si te-ai suparat pe Bolojan ca cu toate scolile lui nu si-a dat seama de asta. Tu, desigur, nici nu stii ce s-a discutat prin sedintele in care s-a decis ce trebuie facut acolo, habar n-ai daca nu cumva s-a pus problema si la modul „bai, da’ nu facem un parc aici”, ai sarit direct la concluzii. Dar nu-i nimic, la ce e bun internetul daca nu sa te educe si sa-ti deschida ochii?

      Intersectia in care nu-ti place tie ca s-au facut „tunele dacice” – de fapt niste pasaje – e asta. Cine are ochi sa vada, acolo se cam intalnesc niste artere importante din orasul ala – si sper ca suntem de acord ca e nevoie de niste strazi, implicit niste artere importante, pentru ca guavele si ceaiul de Rooibos nu apar direct pe raftul de la Auchan. Ce sugerai tu – o artera pe un sens si alta pe un alt sens – s-a facut, pe axa est-vest, de-a lungul Crisului*. Nord-sud nu se prea poate pentru ca – ce sa vezi – e un pod acolo. Sa inchizi complet podul ala – ca sa redai, sanki, orasul oamenilor – nu se poate pentru ca atunci se muta tot traficul pe podul care e un pic mai la vest, adica taman cel din centru, unde cred ca n-ar fi tocmai o idee buna, ca si acolo vrem sa redam orasul oamenilor, nu-i asa? Podul de mai la est e mic, plus ca strazile care ajung la el sunt inguste, nu sunt tocmai potrivite pentru a prelua traficul de un bulevardul important si nici nu pot fi largite pentru ca ar trebui daramate casele oamenilor si ceva imi spune ca oamenii nu prea au chef sa-si vada casele daramate doar pentru a se construi un parc undeva.

      * si de fapt asta a fost tot rolul pasajelor, ca arterele principale est-vest nu sunt aliniate in zona aia; pana acum era o mega intersectie cu un mega sens giratoriu, tot timpul aglomerat, cauza de ambuteiaje in zona, masini care poluau ca stateau la semafor samd. Acum treci lejer, nu mai e ambuteiaj, nu mai sunt nervi, scade poluarea pentru ca nu mai stau masinile in ambuteiaje cu motoarele pornite si toata lumea e mai fericita. Ma rog, toata lumea mai putin Octtavyan.

      11
  18. Aaa, gata. Dupa sondajul asta, ma astept sa am un trafic demn de locul 7, adica in loc de o ora si jumate sa fac mai putin de o ora. Dar la cate numere de provincie vad in jurul meu, ma cam indoiesc.

    116
  19. Brasovul pe primul loc si pentru ca in timpul WE si vacantelor jumate’ de Bucuresti se muta acolo. Centrul vechi al Craiovei e peste cel din BV si B (parere de turist).
    Altfel corect comenta cineva, 6 sate si un oras.

    Indecis. Tu ce zici?3422
    • Adevarat, sabiile interlopilor din Craiova sunt mult mai ascutite decat cele de la muzeul din Piata Sfatului din Brasov, Craiova wins!

      Indecis. Tu ce zici?2731
    • Repet ce l-am intrebat si pe ala de mai sus, cu 6 sate si un oras:
      Timisoara are o suprafata de 130 de km patrati. Cu cat de mult e mai mare suprafata Bucurestiului ca sa justifice puseul asta de țâfnoșenie?

      815
    • Sabotor, nu e nimeni tafnos, mie chiar imi place tara asta. Dar esti intr-o confuzie, importanta unui oras nu tine in principal de intinderea teritoriala.

      96
    • Sabotor, nu e nimeni tafnos, mie chiar imi place tara asta

      Ce te face sa crezi ca pentru tine era intrebarea mea?

      27
    • Neimportant, a doua parte a comentariului meu ramane. Spune-mi ca esti din Banat fara sa imi spui ca esti Banat much? :))

      87
    • Dar esti intr-o confuzie, importanta unui oras nu tine in principal de intinderea teritoriala.
      Inca ceva – cand cineva zice ca alea 6 sunt niste sate cu un semafor si doar Bucuresti e oras, cred ca intinderea teritoriala e un indice destul de important. Iar faptul ca si Bucurestiul e doar un pic mai intins decat un catun din lumea civilizata (datorita modului in care au construit comunistii orasele in romania, inghesuite) nu se prea impaca cu superioritatea asta ca vai, unul e oras, restul sate.

      Nu de alta, dar s-ar putea uita la Bucuresti si bucuresteni unii care chiar locuiesc in niste orase si sa se intrebe de ce tot capra raioasa e cu coada pe sus.

      126
    • Suprafața contează și nu prea, depinde cât vor sa flexeze unii. Dacă un oraș este dezvoltat pe verticala suprafața totala contează mai puțin, eventual sa pui cea desfășurată dacă ai de unde. Ca suprafața spațiilor verzi se poate corela cu poluarea (mai putina) și cu calitatea vieții, este alta discuție.

      10
    • Ai scris un pogon de text inutil. Doar să spui că nu îți place Bucurestiul. Asta e, nicio problema, nu moare caii cand vor caine. In rest, sa nu uitam ca la Timisoara v-au cumparat suedejii tot centrul si inca vin italienii sa va f*ta femeile ca voi nu sunteti in stare. Ciao.

      24
    • Suprafața contează și nu prea, depinde cât vor sa flexeze unii. Dacă un oraș este dezvoltat pe verticala suprafața totala contează mai puțin, eventual sa pui cea desfășurată dacă ai de unde. Ca suprafața spațiilor verzi se poate corela cu poluarea (mai putina) și cu calitatea vieții, este alta discuție.

      Pai da, dar tocmai aia e si ideea, ca se flexeaza unii aiurea-n tramvai. Sar 2 de cur in sus ca vai, 6 sate si-un oras, cand orasul ala are aceeasi suprafata ca si…. Salzgitter, un oras din Germania de importanta Ludusului in Romania. Dar hei, ei stau la oras, dom’le, nu intr-un sat. Te umfla rasul.

      Doar să spui că nu îți place Bucurestiul. Asta e, nicio problema, nu moare caii cand vor caine.

      Mi-e absolut paralel cum e Bucurestiul – ca-i bun/rau/frumos/urat. Intr-adevar, nu-i genul de oras in care m-as muta pentru ca mie-mi plac oraselele mici si linistite, dar in rest orice se intampla cu/in Bucuresti e la fel de interesant pentru mine precum e inmultirea viermilor de matase pentru un eschimos.
      Pentru ca – vezi tu – eu nu sustin ca orasul X sau Y e un margaritar, iar Bucurestiul jegos. Pentru mine TOATE orasele Romaniei sunt jegoase*, desi – ce-i drept – exista niste mici diferente intre ele la cantitatea de jeg. Si d-aia ma amuza cand apar ofticatii de serviciu care nu concep ca orasul „lor” sa nu fie pe primul loc intr-un top util ca igrasia, ba mai mult, au aere de superioritate ca vai, celelalte orase sunt niste sate, doar orasul lor e campionul. Campionul jegului, poate.

      Pentru partea bolduita – bai, e o noua mema pe internet, gen cum sa inghesuim un dezacord la 3 cuvinte?

      In rest, sa nu uitam ca la Timisoara v-au cumparat suedejii tot centrul si inca vin italienii sa va f*ta femeile ca voi nu sunteti in stare. Ciao.

      Avand in vedere ca sunt aproape 20 de ani de cand m-am mutat din Timisoara si ca daca m-as intoarce in Romania NU m-as muta in Timisoara (de fapt, in niciunul din orasele Romaniei nu m-as muta) nu stiu care-s „voi” aia la care te referi.

      Ai scris un pogon de text inutil.

      Commo se dice la voi la Romaneia, poguano?

      *nu ma refer (doar) la gunoaie ci la tot – de la infrastructura, servicii publice de 2 lei si transport in comun doar ca sa fie, la cocalarii care-si tureaza motoarele la semafor, vecini care fac gratare cu manele intre blocuri si maternitati in care ard nou nascutii.

      10
  20. Constanta peste Bucuresti la disponibilitatea locurilor de munca?! Vreau sa stiu si eu ce a fumat autorul studiului! Vorbim de oras aici, nu de oras + statiuni, sa fie clar.

    200
    • Daca te uiti la oamenii care au raspuns o sa vezi ca multi sunt bula IT care isi doresc sa stea in Constanta pe salariu de Bucuresti, lucrand remote de acolo.

      110
  21. Topul e o porcarie daca citesti articolul. Au trecut si ei doua zile prin Brasov, era vara, s-au uitat la tzatze si buci prin Piata Sfatului si li se pare extraordinar. :) Nu e, are destule bube ca si restul de orase de altfel. Ar fi bine sa se faca o lista la fiecare oras cu plusuri si minusuri.

    183
  22. La Topul oraselor din Romania au contribuit:
    – Asociatia conducatorilor auto fara parcare
    – Sindicatul personajelor Mircea Bravo
    – Organizatia Tzarany pretzioshy din Clooj
    – Asociatiile de locatari # 114 si 289 din Drumul Taberei
    – ONG ”Toporul” din Vaslui
    – Grupul ”Marmotele” din Brasov
    – Formatia ”Csárdás” din Oradia Mare
    – Carmen Grebenisan
    Si cu voia dumneavostra ultimul pe lista….

    Indecis. Tu ce zici?308
  23. Prostii! Bacăul e cel mai atractiv că are Aerostar-ul contracte babane 😅

    125
  24. NOU
    #113

    Pentru mine un oras bun e acela in care ai ce face in timpul liber.

    Nu pot sa inteleg ce cauta Sibiul si Oradea atat de sus, ca daca mergi acolo dupa 2 ore ai vazut si facut cam tot si te ia somnul. In plus toata lumea poarta sandale cu ciorapi albi.

    Clujul este o spoiala supra-evaluata si sincer este un oras destul de anost chiar daca e aglomerat si cica “efervescent”. O fi asa cand e festival.

    Brasovul e misto ca ai ce face, daca nu in oras, macar in imprejurimi.

    Constanta e misto ca are marea, imprejurimi interesante si se ajunge repede la Bucale, iar oamenii sunt de treaba si misto chiar daca Dorian Popa este de acolo.

    La Timisoara nu am fost, nu ma pronunt.

    Bucurestiul este absolut top intre toate orasele astea daca scadem aglomeratia. Ai ce face, ai ce vedea, nu te plictisesti niciodata si ajungi repede la munte si la mare.

    Comentariu apreciat.5816
    • Oamenii au preferinte diferite. Pentru tine orasele mai mici sunt plictisitoare ca n-ai ce face, alti oameni in schimb apreciaza un oras mai mic si linistit. Daca tie iti plac agolmeratiile urbane – orase mari, cu milioane de oameni – nu inseamna ca exact acelasi lucru il cauta si restul oamenilor.

      20
    • dupa 2 ore ai vazut si facut cam tot

      turiștii sunt mișto, dar ei nu locuiesc acolo. nu mai gândi ca un turist.

    • NOU
      #116

      Dacă nu îmi place sa ies în cluburi și sunt obișnuit ca la ora 11 sa dorm, concret ce pot face în București? Cam în câte zile termin ce e de văzut?

      24
    • NOU
      #117

      daa, ca aia care au votat in topul asta n-au gandit ca niste turisti. lolz.

      40
    • NOU
      #118

      Din pacate rationamentul tau e pe langa din moment ce am spus ca Brasov si Constanta imi plac.

      11
  25. NOU
    #119

    Oradea va deveni victima propriului succes. Daca nu esti in top 10% ca si venituri din oras sau daca nu ai mostenit o casa, apartament etc traiul tau e la limita. Majoritatea salariilor sunt mici, chiriile sunt mari, intretinerea e scumpa, mancarea in oras a devenit destul de scumpa si tot mai proasta.

    Ca si activitati este Nymphea, Felix, 1 Mai (piscina, aquapark etc). Sunt cateva locuri de vizitat si cam atat.

    Da, de linistit e destul de linistit, trafic mult nu prea este, se investeste in infrastructura, dar incetul cu incetul se imping oradenii inafara orasului fiindca e scumpa viata. Vin clujenii, brasovenii etc cu bani si pompeaza in apartamente si ridica in sus o piata care deja scartaie.

    244
  26. Ma mir ca nu a venit nimeni pe aici sa ne zica de cat de grozava este Cealalta Capitala, Alba Iulia. Ca au aia o mandrie cat casa si cei mai prosti soferi din Romania.

    Indecis. Tu ce zici?1319
    • Alba Iulia e prea mică pentru top dar ,din ce știu, există o cetate impresionantă,sunt autostrăzi,ceva industrie prin împrejurimi. Aia cu „cealaltă capitală”e pe același loc cu „cei mai proști șoferi”. Doar pentru „ceilalți deștepți”.

      121
  27. Orașul care mi-a plăcut cel mai mult (dar n-am mai fost acolo de mulți ani) e Piatra Neamț. Prin comparație, Brașovul are același atu – muntele aproape.

    Comentariu apreciat.302
  28. Orașele din listă au în comun turistii români și străini, ceva mai mulți ca în alte părți. În plus organizarea de diverse evenimente și pulsul vioi al orașului sunt atractive. Toate sunt destinații ofertante de city break.

    25
  29. M-as muta la Oradea si maine daca ar fi aceleasi oportunitati profesionale ca in Bucuresti dar momentan nu sunt si nici sanse sa apara nu prea au.
    E pe lista de orase „de retras la batranete” alaturi de Iasi pentru ca sunt mai putin aglomerate, oamenii sunt mai calmi-> ritm de viata mai putin alert. Probabil de aia sunt pe lista de orase dezirabile.

    103
    • Iasi-ul mai putin aglomerat? Am ras.
      Mai putin aglomerat ca Bucuresti, da. Dar e de aproape 10 ori mai mic ca populatie. Si totusi dimineata tot 1 ora si 45 de minute iti ia sa il traversezi, ca si la in bucale.

      65
    • Florin, eu compar cu Bucurestiul ca in zona asta locuiesc. Doar nu-l compar cu Buzaul :). Sunt cel putin amuzante ideile non-bucurestenilor despre aglomeratie.

      50
    • Se lucreaza masiv la finalizarea liniei ferate Cluj Oradea ce va permite 160km/h. Asta va schimba multe in zona, Oradea este la 150 km de Cluj.
      Clujeni cu proiecte pe long term cumpara deja apartamante pentru investitie in Oradea.

      73
  30. din cele 4 motive enumerate de tine bucurestiul bifeaza doar 1. practic ar trebui sa fie cel mult pe jumatatea clasamentului national.

    cred totusi ca oamenii apreciaza si altceva.

    33
  31. In Constanta chiar ai ce face in timpul liber, ai cele mai multe festivaluri mari (Neversea, Sunwaves, Beach Please, Living Rock), multe concerte in piata Ovidiu, cinema-uri, teatre, foarte multe restaurante, mare, aqua park-uri, parc aventura la neptun, sporturi marine, sporturi aeriene – parasutism, pilotaj avioane, elicoptere la tuzla). Esti inconjurat de ape (mare, dunare, delta, lacuri). Da, nu sunt in orasul Constanta, multe sunt in imprejurimi. E adevarat ca avem multe si din cauza turismului, dar ne putem bucura de ele fara sa ne inghesuiam cu cazari la suprapret. Daca criteriul e ce poti face in timpul liber, Constanta ar fi in top 3, langa Bucuresti si Cluj Napoca.

    Probleme mari sunt traficul, faptul ca dureaza mult lucrarile de reabilitare ale strazilor, faptul ca nu avem destule parcuri. Dar de-aici pana la a spune ca e un oras mort 10 luni pe an e mult prea gresit.

    Avem industrii foarte dezvoltate si altele foarte slabe. Industria IT e jos rau de tot aici, sunt foarte putine firme si foarte putini angajati, dar de cand a inceput sa se lucreze remote, foarte multi s-au intors in oras.

    516
    • Un studiu: In ce orașe ați dori sa va relocați (dacă ar fi, dar nu cred că o să fie)? . Ce orașe v-ar place să vizitați?

      Zoso: mă gândesc de ce e top 10 așa, uite explicații posibile

      Unii și alții : mai nimic legat de subiect dar neapărat ardealul e miezul, București sucks big time, orașul meu e ceva deosebit, nu știți voi …

      84
    • nu cred că un studiu aici ar avea succes, că majoritatea suntem o bulă privilegiată.

      plus colecția de speciali care s-au gândit la orașele astea ca turist.

    • @bucuresci
      Ne arati si noua unde sunt aia care-si lauda orasul ca e mult mai bun decat Bucuresti si ca Ardealul e miezul? Ca eu nu prea vad dinastia, vad cel mult oameni care zic ca prefera orasul X sau Y nu din cauza ca e mai bun, dar e mai pe gustul lor si in schimb vad bucuresteni care sunt cam ofticati ca vai, cum de nu e Bucuresti pe primul loc si ce tupeu pe ailalti sa nu vada cat de stralucitor e Bucurestiul.

      89
    • Sabotor, eu vad foarte multi care nu spun ca orașul lor e misto (dau oricum altfel) ci doar ca bucurestiul e de cacat.

      50
    • Sabotor, eu vad foarte multi care nu spun ca orașul lor e misto (dau oricum altfel) ci doar ca bucurestiul e de cacat.

      Arata-mi 5, cu link. La 100+ de comentarii, aia ar fi 5%. Hai sa-i vedem, eu am numarat 2 pe care cu greu, doar daca te fortezi, i-ai putea baga in categoria asta – unu’ care zicea ca Bucurestiul nu merita locul 7 ci 9 si Razvan care doar mentioneaza ca Bucurestiul (ca oras, nu fonduri date tarii) a atras un fleac in materie de fonduri europene. Cam am impresia ca tu confunzi „nu m-as muta in Bucuresti” cu „Bucurestiul e nasol”.

      23
    • Sabotor, nu neaparat la articolul asta ci in general.

      cum apare cate o discuție ba despre trafic/aglomeratie, parcari, parcuri, termoficare, bani si bugete, si restul, le stii si tu, apar si ăștia de zic eu. ei nu stau aici, stiu de acea problema de la tv sau de pe bloguri si de prin comentarii (in mod haios ale altora exact ca ei),dar sunt ferm convinsi si tin sa iti precizeze asta.

      10
    • Sabotor, nu neaparat la articolul asta ci in general.

      cum apare cate o discuție ba despre trafic/aglomeratie, parcari, parcuri, termoficare, bani si bugete, si restul, le stii si tu, apar si ăștia de zic eu. ei nu stau aici, stiu de acea problema de la tv sau de pe bloguri si de prin comentarii (in mod haios ale altora exact ca ei),dar sunt ferm convinsi si tin sa iti precizeze asta.

      A, in general? Da, dar nu e ceva exclusiv rezervat Bucurestiului. Ia orice oras din lumea asta mare la intamplare si in mod garantat vor fi destui oameni care sa zica ca e de cacat, c-au auzit ei de la un prieten care are un amic care a fost o data acolo acum 20 de ani si i s-a intamplat nu stiu ce. Cam asa cum era si treaba aia cu cumparatul painii in Harghita.

      Dar voiam sa aflu de la bucuresci unde-s aia in comentariile de la articolul asta, ca asta a afirmat el, ca oamenii in comentarii aici zic ca „Bucuresti sucks big time, orașul meu e ceva deosebit, nu știți voi …”. Si-mi dadea cu virgula, ca m-am uitat prin comentarii si nu vad comentarii care sa zica de rau de Bucuresti.

      02
  32. Ce au în comun aceste 7 orașe e că sunt destinații de vacanță și pare că respondenții au fost invitați să răspundă și dacă s-ar reloca acolo, după experiența/experiențele turistice avute. Sau din citite/auzite, că un sfert dintre respondenți n-au avut vacanțe.

    „Cercetarea a fost realizată online, în două etape – despre vacanţele din 2022 şi cele din 2023, iar culegerea datelor s-a făcut în martie 2023 şi aprilie 2024.” În sumarul de pe net al rezultatelor din 2023 nu găsesc ceva concret despre relocare, că aș fi curioasă cum e pusă problema, în contextul menționat.

    Oricum, mai departe de „m-aș muta”/”aș locui acolo” după o experiență turistică, avem datele de la recensământ despre evoluția populației, pe județe (împărțit rural/urban, din păcate nu și pe municipii), de la un recensământ la altul. Dacă e să iau creșterea procentuală a populației rezidente dintre ultimele 2 recensăminte, „cele mai bune” orașe din Ro par să fie Buftea, Otopeni, Voluntari, Bragadiru, Chitila, Măgurele, Popești-Leordeni și Pantelimon. (Hmmm, acum realizez că n-am fost niciodată în vacanță în aceste orașe. De la ultimul recensământ este o creștere cu aproape 50% a populației în Ilfovul urban. Vorbim de oameni care chiar s-au mutat acolo, nu doar zic că ar face-o.

    Asta în timp ce populația de urban a județelor din care fac parte orașele din topul ăsta a scăzut în toate cazurile. Bine, posibil ca populația municipiilor din top să fi crescut cu zeci de procente și în restul orașelor din județele aferente să fi scăzut drastic, ca să iasă minusurile alea, dar mă cam îndoiesc.

    În altă ordine de idei, București o fi pe locul 7 ca destinație de vacanță în care oamenii s-ar și muta, dar sigur ar ieși pe locul 1 într-o cercetare despre relocare. Și când zic București mă refer la București+Ilfov, că, să fim serioși, nu prea face nimeni diferența între ele.

    123
  33. Alo nenea cu topu, ai inversat fruncea cu buricu.

    Eu scuze

    23
  34. topul gunoaielor cu moț din imensul gunoi numit românia

    19
  35. „dacă excludem Clujul și Bucureștiul, lipsa aglomerației”
    Ai uitat de Brașov.
    Ți-o fi drag, dar:
    Bogdaproste să rămână centura Brașovului frecventabilă, că în rest e crimă orașul.
    Drumul din Florești în Clug în timpul săptămânii pare la fel de relaxat ca pe 13 Decembrie (coresi-centru, că mi-e mură să plec din sau spre Sânpetru pe-acolo), Hărmanului sau Zizinului și doar un pic mai rău decât ce e pe Calea București.

    Dar le-am luat-o în față Clugului cu nu unu, ci cel puțin vreo trei Florești: Sânpetru, Hărman și Târlungeni.

    31
  36. Eu m-am perindat prin Tirol si Lombardia. adica un fel de transilvania si un Bucuresti la ei. Tirolul e ca transilvania, a fost sub acelasi imperiu si acum e alta tara. In transilvania a ramas doar o spoiala pe cand aia au perfectionat mostenirea de arata mai bine ca inainte.

    Bucurestiul traieste de pe urma blocurilor, asa ca in evul mediu. blocuri construite cu sclavi care sunt trimisi la lucru in fermele de code monkeys. si din colecta de taxe.

    Restul oraselor sunt in lista pentru ca ofera o amarata de universitate si cateva ferme straine. in rest, nu tine nimic de localnici. doar atrag nemancati din judete invecinate.

    Totul e pe perfuzie. in orasele astea raman doar prima generatie de studenti, dupa prima sau cel mult a doua, pleaca in strainatate si e sortit mediocritatii.

    Cea mai cu potential zona, e in sud-est. Tulcea, Galati, Braila, Constanta. Acolo ai porturi pe fluviu si mare, platforme industriale, natura. centrala nucleara. Dai tot ce ai acolo olandezilor si britanicilor sa colonizeze si dezvolte zona aia. apoi zona aia sa traga si restul teritoriului. Ca de Germania esti cam departe iar singura tara civilizata aproape de noi e Austria si nu mai e imperiu sa poata proiecta civilizatie, ei trag doar pentru ei.

    02

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.