De ce toate statele împing reciclarea

Un clip care explică simplu de ce majoritatea statelor vestice (și sateliții lor, gen noi) împing mai tare reciclarea: China nu mai cumpără orice fel de deșeuri, e nevoie să fie sortate și gata de reprelucrare ca să fie cumpărate, așa că statele împing cetățenii către sortare și colectare selectivă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Sortatorii de gunoi care erau plătiți pentru asta acum câștigă mult mai bine în alte țări și statul vrea să facă omul obișnuit munca de sortare, până pleacă și ăsta.

    00
    • Sortarea gunoiului acasă e o muncă? Efortul e zero. Doar trebuie să te obişnuieşti.

      00
    • Tot trebuie cineva care să verifice dacă nu sunt baterii sau alte chestii înainte să topești sticlele.

      00
    • Cineva ăla este o mașină.

      00
    • @Tzihas eu stau la bloc și taică-miu deja face rahatul asta cu sortatul, pune totul în pungi diferite pe balcon. Ai idee ce putoare se face, mai ales vara sau ce mâzgă se scurge din ele care, cu timpul, ajunge și în balconul vecinului de sub mine? Nu mai zic de muștele care mai bornăie din când în când prin zonă că, deși ai dus gunoiul rămâne zeama aia împuțită de gunoi pe care nu o mai scoți din cimentul balconului nici cu detergent parfumat. Asta înseamnă reciclare la bloc! Un chin!
      Înainte erau plătiți oameni special pentru a face asta dar i-au dat afară iar cei rămași sunt plătiți cu salarii de rahat de s-au fus în Germania pe salarii bune. Și asta nu face primăria, dacă nu mă înșel, ci firmele de colectare a gunoiului. Adică tu ca firmă în loc să plătești oameni apelezi la primărie să oblige oamenii să facă asta mica pentru tine. Deștept! Cum am zis, până se vor căra și ăștia și-și vor bagă ciocanul în ea de țară!

      00
    • Tziahs, e ușor să reciclezi, da și nu. Tu spui că efortul e zero. Nu e chiar așa. Dacă reciclezi corect, recipientul de iaurt trebuie spălat înainte de a fi pus la plastic.

      00
    • @Crimsonware și eu sortez pe balcon fără miros și mâzgă: peturile trebuie clătite înainte de a fi puse în pungă (mai ales cele de iaurt). La fel și cutiile de conserve, cutiile de plastic în care a fost mâncare. Folosesc saci mai mici care se umplu mai repede și îi duc mai des. Nu leg sacul la gură pentru ca peturile proaspăt clătite să se poată usca (mai ales pe timpul verii).
      Dacă pui lucrurile murdare pe balcon tot ce obții va fi miros urât și mâzgă.

      00
    • @Crimsonware hmmm, problema ta e o oportunitate de inovare. Ce-ar fi daca ai inventa o tehnica speciala prin care ambalajele reciclabile sa nu mai lase mazga si scurgeri infecte daca sunt depozitate undeva?
      Oare ne-am putea inspira de la cetatenii statelor mai civilizate care sunt cu cateva zeci de ani inaintea Romaniei?

      00
  2. nope. problema cu gunoiele e alta: sunt prea multe. am făcut un calcul simplu: cam zece obiecte, peturi, doze etc pe săptămână, 500 pe an (cifra e mult mai mare, în realitate) pe gospodărie. 7 milioane de gospodării x 500 = 3,5 miliarde de asemenea gunoaie, pe an, doar în românia. altfel spus, nimeni nu poate procesa atâtea gunoaie și din această cauză sortarea trebuie să plece de la sursă.

    00
    • ai zice ca da, ca o sa ajungem ca in wall-e.

      In realitate cifrele alea impresionante sunt pipi in vant, era un articol in WSJ parca in care spunea ca tot la gropi de gunoi vom ajunge, idea ar fi sa fie administrate corespunzator.

      Toata asta cu plimbatul gunoaielor pe barje prin lume, toata industria asta fake (nascuta din reglementari) e tot pipi in vant.

      00
    • Absolut de acord ca sortarea trebuie sa plece de la sursa, insa trebuie reglementat si implementat in practica, si apoi sanctionat, ca sa se intample ceva. In alta ordine de idei, articolul asta mi-a adus aminte ca voiam de mult sa caut presa manuala pentru PET-uri, am gasit la 150RON si o sa imi cumpar.

      00
    • Se poate evita plasticul intr-o oarecare masura.
      1 Nu mai beti suc, e o mizerie care va ataca ficatul si stomacul (Beti bere culmea e mai sanatoasa decat cola in cantitati normale).
      2 Nu mai cumpar iaurturi in recipiente de plastic (Au aparut pe piata recipiente de sticla)
      3 Folosesc ghiozdanul si sacosi de rapie cand ma duc la Cumparaturi. Am tot timpul o sacosa si ghiozdanul la mine.

      00
    • Eu degeaba reciclez daca vine masina de gunoi si colecteaza totul la gramada… tot efortul meu s-a dus pe apa sambetei. Am vazut o data o groapa de gunoi, dupa o mica sortare o acopereau cu pamant si bagau sondele de extractie a gazului metan… deci se poate

      00
    • Ce va mai place gustul puternic si amarui…

      00
    • meeron, da’ o presa de presat prese uzate de peturi cat costa?

      00
  3. Eu sunt un dement cu reciclarea, și mai important, fac tot posibilul să nu produc deșeu. daca iau 5 rosii din magazin, ma duc cu ele la casă fără pungă, sa le cântăreasca așa pe cântar. Măsline iau cu „refill”, am o caserolă cu care ma duc, unde mă primesc, sa nu iau caserolă nouă.
    Totuși, pe lună produc două sacoșe mari de deșeuri reciclabile. Deși încerc pe cât posibil să nu produc deșeu reciclabil, nu se poate fără.
    Oare dacă nu aș fi atent la asta, cât gunoi reciclabil aș produce?
    Iar dacă m-ar durea la bască de tot, cât volum de gunoi pentru groapa de gunoi aș produce pe lună?
    Reformulez întrebarea, pentru București: cu cât ar fi mai mic muntele de gunoi de la Glina dacă s-ar lua toate reciclabilele din el?

    00
    • Nu am ajuns chiar la nivelul tau de dedicare, dar noi in casa reciclam cat putem din ambalaje.

      Problema mare e totusi ca tot ce gasesti in comert are mult prea mult ambalaj/produs. Gasesti cate un rahatis de produs mic ambalat in 3 sau 4 chestii de plastic/carton/metal sau combinatii din astea 3. Ar trebui impuse niste reguli pe plan global care sa oblige producatorii sa minimizeze ambalajele. Nu se poate ca la o cutie de bomboane sa ai cutie de carton, apoi blister din ala sau cum se cheama, apoi inca un carton care acopera bomboanele si apoi totul invelit intr-o tipla. Si asta e doar un exemplu.

      De aici si volumul extrem de mare de deseuri reciclabile sau nereciclabile. Combina asta si cu faptul ca omul are tendinta de a cumpara mai mult decat are nevoie si uite asa am ajuns sa fim ingropati de gunoaie. Great job humankind!

      00
    • de fapt as zice ca nu reciclabilele sunt problema… ca de aia sunt reciclabile. si nu e treaba mea sa le reciclez, eu pot doar sa le fac o sortare primara.

      baiul sunt alea ne-reciclabile care trebuiesc stocate pe perioade nedefinite de timp in diverse locuri.

      00
  4. Reciclarea va fi făcută când statele vor vrea să facă ceva în sensul ăsta.
    Cel mai ușor e să reciclezi la sursă, cât de greu e să arunci separat 3-4 tipuri de gunoaie?
    În Japonia țin minte că se reciclau vreo 6-7 categorii, plus că toate recipientele trebuiau spălate. Ăsta din cauză că insulă, populație mare, puțin spațiu etc.

    00
    • In Japonia se dau niste amenzi de iti clantane dintii, daca arunci gunoiul nesortat. 600 de dolari taxeaza la prima abatere. Nu sunt foarte curios cat e la urmatoarele.
      Deci raspunsul e: da, se poate

      00
    • In Japonia sunt doua tipuri de sortare:
      – recyclable
      – burnable

      Pe strazi nu ai cosuri de gunoi in afara automatelor unde automat ai doze si plastic.
      Colectarea se face in zile diferite dar nu am vazut decat hartia colectata (oricum se face noaptea tarziu).

      Dar, sa revenim la subiect.

      40$ tona de plastic.
      Adica, 0.04$ kg de plastic.
      Pe alibaba gasesti plastic reciclat de pe la 0.60$/kg

      Gandirea capitalista zice ca nu se merita sa reciclezi dar este un rau necesar – cineva trebuie sa faca asta.

      00
  5. NOU
    #23

    Inainte sa bage astia ziua de joi pentru adunatul plasticelor la tara, le dadeam foc. se aduna o chestie minuscula dintr-un m3 de sticle/pungi. Degeaba le duceam in oras, in containerele pentru plastic era gunoi menajer.

    00
    • arsul plasticului elibereaza niste substante foarte nocive in atmosfera.

      00
    • NOU
      #25

      Arsul unui m3 de plastic atat de greu de il duc in brate, o data la 3-4 luni probabil elimina mai putine particule nocive ca un cazan diesel de 15 ani vechime fara filtru de particule pe saptamana.

      Pe de alta parte de 2 ani chiar se ia la tara gunoiul selectiv pe zile, daca iti gasesc o sticla de plastic in ala menajer ti-l varsa in fata casei. In oras tot gunoi menajer gasesti in containerele de plastic, si oricum nu exista masini separate, le varsa pe toate la gramada.

      00
    • Nu te invat eu ce sa faci la tine in curte. Dar plasticul ars este foarte nociv pentru atmosfera si pentru tine, se elimina niste substante foarte nasoale pe care tu le inspiri primul :
      http://www.wecf.eu/cms/download/2004-2005/homeburning_plastics.pdf

      Cat despre diesel no comment. personal folosesc ratb-ul si cand trebuie sa ies din Bucuresti are tata un hiunday i20 (un fel de polo) consuma 5 la suta pe benzina.

      Cat despre aruncatul gunoiul menajer in pubela de plastic, no comment. Se intampla si la mine in cartier. E greu sa educi 920 de apartamente.

      00
    • Se educa cu amenda. Doua cazuri, prieteni pe-afara:
      * Belgia. Venit politia la usa: au vazut de mai multe ori ca gunoiul oamenilor nu era sortat cand scoteau pubela sa vina masina. Avertisment, cu promisiunea ca data viitoare se va da amenda.
      * Elvetia. Venit politia la usa, amenda direct. TURNAT DE VECINI! Cum, ma, sa te toarne vecinul ca nu reciclezi?

      00
  6. Cred ca cel mai sanatos este sa eviti folosirea plasticului, in the first place, la modul sa alegi bauturi in sticle de sticla (cum zicea cineva mai sus) in defavoarea celor de plastic. Mai putina bere la PET, tovarasi!

    00
    • Cam greu cu sticla. Nereturnabila si nu se recicleaza, platesti ca prostul bani pentru o sticla ce ajunge tot in natura…

      00
    • Nu la noi in tara. In tarile cu apa calda te duci cu naveta cu sticlele goale si iti recuperezi banii pe ea. Arunci sticla pierzi bani. Era si la noi moda asta la un moment dat din ce tin eu minte? Parca pe vremea lui nea Nicu?

      00
    • Omul cat traieste invata :) deci o sticla de plastic se degradeaza in 1000 de ani, sticla de sticla se degradeaza intr-un milion de ani? WTF? Bine una omoara pestii si distruge oceanele (plasticul) si cealalta nu. Iar sticla se poate refolosi fara sa o treci prin procesul de reciclare daca se vrea.

      00
  7. Din pacate, educatia este cheia. Si cand zic din pacate, ma refer la faptul ca parintii sunt cei care ar trebui sa aduca o educatie a reciclarii in casa. Sa explice beneficiile reciclarii si cum sa protejeze mediul inconjurator.
    Dar de multe ori parintii ii educa fix invers, arunca pet-urile pe unde au chef, in padure, in parc, pe geamul masinii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube