Tinerii și meseriile care presupun muncă fizică…

Mă uitam la materialul ăsta de pe recorder și mă gândeam la ceva. Prin primăvară, am schimbat cada veche, care nu mai stătea locului, cu una nouă, căreia după 6 luni îmi venea să îi dau foc. Zic, OK, hai să nu facem asta, hai să sunăm pe cineva, să aruncăm cada de la duș, să păstrăm ușile și să facem o cadă din gresie. Și asta am și făcut. În procesul ăsta, l-am cunoscut pe unul dintre băieții domnului care a făcut lucrarea, care avea 11 ani și voia să se facă „orice, dar nu ce face tati”. Tati are 45+, e zugrav de meserie, și face minim 1.500€ pe lună muncind singur sau cu niște ajutoare, după ce și-a dat demisia de la un șantier pentru că patronul era jegos, plătea târziu și îi ținea peste 8 ore la muncă. Și îi merge bine, pentru că lumea îl știe de om serios, atent la detalii și tot așa. Adică rar să aibă zile în care nu are ceva de făcut.

Bun. Teoretic, vrei mai bine pentru copilul tău. De asta politrucii își dau copiii la școli străine, de asta instalatorii și mecanicii vor ca copiii lor să meargă la facultate. Să ajungă mai bine.

Și e de înțeles, oarecum. Întâi, pentru că unele meserii sunt considerate josnice inclusiv de către cei care le practică. Nu e nici o mândrie să fii instalator sau mecanic, mai ales dacă 90% dintre cei care sunt instalatori sau mecanici se ocupă întâi cu înțepatul clientului și apoi cu rezolvatul problemelor pentru care a fost chemat. Și normal că oamenii te privesc cu scârbă dacă le-ai lucrat prost și scump. Și s-a stricat după câteva săptămâni țeava pe care ai înlocuit-o, că ai zis că e de calitate și nu era. Sau ei au venit pentru că aveau o bieletă de 200 lei distrusă și tu ai zis că îi costă 800 lei piesele și 400 lei manopera.

Și, ca tată, nu vrei să pui copilul să fie la fel de jegos ca tine, mai ales când știi, în adâncul sufletului tău, că e greșit ceea ce le faci clienților.

Dar asta e problema a doua. Prima e că elevilor nu le spune nimeni că degeaba dau la facultate dacă ei abia s-au târât prin liceu. Sau degeaba dau la liceu, dacă abia s-au târât prin generală. Și până să ajungem la consilierii de carieră, care lipsesc cu desăvârșire, e nevoie să fie lăsați repetenți. Și când repeți clasa a opta de 2 ori, poate realizează și copilul și părintele că o școală de meserii ar fi numai bună. Și că nu e rău să fii mecanic sau zidar dacă nu știi să citești și să scrii prea bine. Că n-ai nevoie. Serios.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

93 comentarii

  1. Concluzia? Cabina cu 4 pereți/uși …..Din prima.

    00
    • @Alupigus : Eu am 30 in clasa, am colege cu 16, 18. Avem aceleasi salarii. De ce nu te informezi inainte?

      00
    • Concluzia e ca NU EXISTA CERERE !!!!

      Cate locuri bine platit de electricieni se gasesc in Romania ? Si cate se gasesc in IT ?

      1700lei pe luna nu e un salariu decent cand chiria e 200-300euro… PLM

      00
  2. Nu poti lasa repetenti in Romania. Corigentele sau repetentiile sunt aruncate in spatele profesorului. Nu e elevul prost, profesorul n-a stiut sa-l educe. In plus, daca ramane repetent de doua ori, are o varsta la care devine interlopul scolii, si-ti strica si celelalte genii. Asta-i sistemul la noi. Insa da, teoria e frumoasa.

    00
    • Nu poti lasa repetenti in Romania. Corigentele sau repetentiile sunt aruncate in spatele profesorului.

      Întrebare: De ce nu se lasă repetenți în România?
      Răspuns: Deoarece salariul cadrului didactic este legat de numărul catedrelor și al copiilor. Într-o clasă cu 16 eleci (să zicem), cadrul didactic este plătit mai puțin față de cel care are 32 într-o clasă (că tot e vorba de aglomerări). Cadrul didactic (profesor) care are 2-3 catedre este plătit mai puțin decât profesorul care are mai multe catedre.

      Nu e elevul prost, profesorul n-a stiut sa-l educe.

      Întrebare: Este datoria cadrului didactic să educe elevii?
      Răspuns: Nu. Datoria educării copiilor este strict al părinților că de-aia au făcut copil, de-aia au vrut să fie părinți. Cadrul didactic are datoria să învețe elevii, atât.

      Întrebare: Este adevărat că există „acea profesoară” („profesor” mai foarte rar în zilele ăstea) care n-a știu să educe învețe elevii?
      Răspuns: Da. Există și din ăstea.

      Întrebare: Este adevărat că fiecare copil, al fiecării familii românești, se naște „geniu ascuns” da’ e de vină cadrul didactic?
      Răspuns: Nu. În primul rând, trebuie să fii scrântit să crezi asta. În al doilea rând, dacă tu crezi asta, înseamnă că trăiești o deziluzie, în autonegare, despre copilul tău prost; pesemne, șansele ca tu să dai share la postări cu Arsenie Boca sau Osho sau așa ceva este, în egală măsură, la fel de plauzibil pe cât de prost e copilul tău & trăiești deziluzia autonegării cum că acesta e un geniu născut „da’ n-au știut jegoșii ăștia din învățământ”.
      Totodată, cine crede că fii-su sau fii-sa e un geniu, este binevenit să scoată copilul din învățământ și să-l înveți tu, părintele, acest „geniu ascuns înnăscut” dacă tu crezi că învățământul nu ajută.

      00
    • Întrebare: De ce nu se lasă repetenți în România?
      Răspuns: Deoarece salariul cadrului didactic este legat de numărul catedrelor și al copiilor. Într-o clasă cu 16 eleci (să zicem), cadrul didactic este plătit mai puțin față de cel care are 32 într-o clasă (că tot e vorba de aglomerări). Cadrul didactic (profesor) care are 2-3 catedre este plătit mai puțin decât profesorul care are mai multe catedre.

      tati, să ai un idiot in clasă nu te ajută deloc. dacă întregi 100 cadre didactice, toate ar prefera să îl lase repetent, știind că le va scădea salariul.

    • Alupigus, cine te-a mintit pe tine ca un profesor cu 12 elevi castiga mai putin decat un profesor cu 30? Salariile profesorilor sunt aceleasi, singurele diferente sunt vechimea si gradul / functia.

      Ceea ce vrei sa zici tu reprezinta bugetul scolii. E normal ca o scoala cu 1000 de elevi sa aiba un buget mai mare decat una cu 200.

      00
    • Evident că nu le convine că au un idiot sau nebun în clasă; garantez că mai mult nu le-ar conveni dacă le scade salariul cu 50 lei. „Se simte”. Pe urmă, ajungi să te cerți cu colegele: „Ce fată, chiar așa? S-a meritat să pierdem toate 50 de lei?”

      Hai să-i întrebăm pe toți moșnegii toate fosilele care nu vor să se pensioneze și continuă să presteze. Începem cu Arșinel, fiindcă are o inimă mare. Continuăm cu domnii doctori, care nu pot și nici nu-i lasă p-ăștia „mai tinerei” să umble cu aparatele fiindcă nici ei nu știu cum funcționează.

      Întrebare: De ce nu se lasă repetenți și de ce nu se pensionează fosilele ca să-i lase p-ăștia mai tineri?
      Răspuns: „Se simte.”

      Să ridic ștafeta: de ce există oameni în România care au licențe, masterate și, poate, un doctorat pe drum, deși, n-au nevoie de atâtea licențe, masterate și nici doctorate? Presimt că am atins nervii unora care nu pricep de ce e toxică mania după diplome, da’ tot o să-mi dea josvoturi.

      Se lucrează „cu materialul clientului”, Vali.
      Nu se poate? Nu se poate.
      Se poate? Se poate.

      00
    • C-a pus întrebarea Cosmin și n-am adresat-o în răspunsul anterior… dacă ești la mila inspectorilor, directoarelor și mai e și cu bârfa… crede-mă, poți fi ars mai iute decât Colectiv.
      Multe, multe conjuncturi…

      @ifcosmin, două lucruri mai am:

      1) Cadrul didactic e sac de box pentru trei categorii de pugiliști: inspectorate, directoare/directori și, nu-n ultimul rând, părinți.
      2) Acum, toți au probleme cu cadrul didactic (nu dezavuez, mai găsești câte una sau două care chiar nu au ce să caute în învățământ) dar să fim clari de o chestie: cei care critică nu s-au gândit o iotă la ideea să se facă și ei învățători sau profesori și, în aceeași măsură, am auzit și știu lucruri la cum sunt bârfiți învățătorii, profesorii; ce tupeu au căpătat puștanii cu tot felul de replici care, în mod sigur, nu avea de unde să audă decât în familie.

      00
    • Pentru ca normal, daca vezi un elev cacae e mai incet la minte il futi tu si mai tare. Rolul scolilor este de a educa in primul rand si a scoate oameni. Ca acolo inveti sa interactionezi, sa respecti, nu ca iti zice ma-ta acasa sa spui saru’mana si la revedere. Hai sa il lasam repetent si sa il marginalizam, apoi ne plangem pe facebook ca la 20 de ani fura.

      00
    • ceea ce zice alupigu este ca daca lasi repetent si numarul de elevi din clasa respectiva va fi mai mic decit minimul impus prin lege va trebuie desfiintata.Ca rezultat profesorii respectivi nu vor mai avea norma si implicit isi pierd job-ul sau o parte din ele.
      Acelasi lucru nu este valabil in sens invers daca numarul elevilor este cu mult peste limita maxima impusa prin lege.

      00
    • Vă spun eu că dacă o clasă are 12 elevi, ea nu va mai exista, se va comasa. Plus, unii profesori nu sunt interesați să te lase corigent. Prea multă bătaie de cap. Sunt licee unde nu ia nimeni BAC-ul și văd ceva măsuri…

      00
    • dar aia care raman repetenti teoretic raman tot la scoala aia, nu e win pentru scoala ca tine un elev mai multi ani?

      ps: invatamantul trebuie facut dupa anumite standarde, daca elevul nu le respecta, e normal sa fie repetent si stabilit a cui e vina, daca e a lui sau a profesorului, nu ce porcarie de hai sa trecem pe toti si hai sa dam note mari sa intre unde trebuie si hai sa ne acoperim unii pe altii. plus ca pana in clasa a 8a cel putin, ar trebui sa fie acelasi standard si calitate de predare si-n mijlocul necivilizatiei din Teleorman/Vaslui/Ardeal, cat si in sectorul 1 sau unde e mai smecher in capitala.

      00
    • @Alupigus

      „Nu e elevul prost, profesorul n-a stiut sa-l educe.
      Întrebare: Este datoria cadrului didactic să educe elevii?
      Nu. Datoria educării copiilor este strict al părinților că de-aia au făcut copil, de-aia au vrut să fie părinți. Cadrul didactic are datoria să învețe elevii, atât.”

      Nu ma surprinde ca ai oferit un asemenea comentariu. In Romania 90% din populatie e analfabeta functional [0].

      1. a educá 1 A influența în mod sistematic (și în cadru organizat) formarea și dezvoltarea însușirilor intelectuale, morale, fizice etc. ale copiilor, ale tineretului sau ale oamenilor Si: (înv) educălui (1). 2 (C.i. copii, tineri, oameni, colectivități umane) A forma prin educație Si: (înv) a educarisi, a educălui (2), a instrui. 3 A dirija dezvoltarea unor însușiri sufletești, morale, artistice etc. într-o anumită direcție Si: a deprinde, a obișnui (înv) a educălui (3).

      a ÎNVĂȚÁ, învắț, 1. Tranz. A transmite cuiva (sistematic) cunoștințe și deprinderi dintr-un domeniu oarecare; a iniția pe cineva într-o meserie, știință, artă etc. 2. Tranz. A sfătui, a povățui pe cineva să facă ceva (arătându-i cum să procedeze). 3. Tranz. A dobândi cunoștințe prin studiu, a ajunge prin muncă sistematică să cunoști o meserie, o artă, o limbă etc.; a studia. ♦ A-și întipări în minte ceva pentru a putea reproduce; a memora. 4. Tranz. și refl. A (se) deprinde, a (se) obișnui, a (se) familiariza. 5. Tranz. A trage o învățătură, a căpăta experiență.

      2. parintii au facut copil pt motivele lor. sa presupui si sa generalizezi motivul denota faptul ca n-ai copil. care nu e rau, ci doar demonstreaza naivitate.

      [0] https://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional

      00
    • E adorabil cand apare cate unul care ma contrazice temeinic,dandu-mi dreptate de fapt, pentru ca nu intelege de fapt ironia din ce spun…

      00
    • De la cls a 2-a în sus ai voie sa lași repetenți! Interesantă faza cu salariul corelat la nr elevilor. Ce înseamnă să ai o catedră? o catedră= o clasă?

      00
    • @Haivas, o catedră are 16 sau 18 ore pe săptămână pt profesorul în cauză.
      O catedră este norma, dacă are peste, se platesc suplimentar. Dacă n-are suficiente ore de o catedră într-o școală (muzică, desen sau mai știu eu ce), trebuie să găsească ore la altă/alte școală/școli până are o catedră.

      00
    • @Eu

      Pentru ca normal, daca vezi un elev cacae e mai incet la minte il futi tu si mai tare. Rolul scolilor este de a educa in primul rand si a scoate oameni. Ca acolo inveti sa interactionezi, sa respecti, nu ca iti zice ma-ta acasa sa spui saru’mana si la revedere. Hai sa il lasam repetent si sa il marginalizam, apoi ne plangem pe facebook ca la 20 de ani fura.

      ‘Ai de capul meu, tu pricepi ce-am scris? Nu e datoria școlii să-ți educe pramatia nestâmpărată, tu trebuie să faci asta. Tu ești părintele.

      @sly

      Ajută și la meditații, dacă aceștia capătă o reputație. Percepția românească, în esența e aceeași: dacă is mulți adunați, atunci îi bun.
      Pe de altă parte, un polonez dizident a avut o replică tare cu asta: „Dacă majoritatea oamenilor au întotdeauna dreptate, haide să mâncăm căcat. De ce? Fiindcă miile/milioanele de muște n-au cum să greșească.”

      @Haivas

      Eu am raportat totul catedre(clase) + # de elevi/catedră; mai cioplit așa să fie mai ușor de vizualizat.
      Ce a scris @A e corect și așa.

      00
    • Eu cred ca nimeni de aici nu crede ca solutia dizolvarii scolilor de la tara sa fi fost buna.

      00
    • Pramatii, wtf? E un copil, ai impresia ca are prea mult discernamant? Exista psihologi in scoli, sau ar trebui sa fie, care sa se ocupe de astfel de cazuri. Rolul scolilor nu este doar de a te invata cat fac 2+2, cum se inmultesc florile si cine a scris nu stiu ce roman, rolul lor este si de a te integra in societate. Cel mai mult rau ii faci unui copil atunci cand il marginalizezi si il strigmatizezi, aduna ura in el si nu mai scoti nimic. Una din cele mai bune proiecte de legi pe tema educatiei, vazute in ultimii ani, e cea cu scoaterea notelor si a calificativelor in clasele primare. Citisem la Cetin cum ca fiul lui era considerat copil problema, pana a dat de invatatoare ok si problema s-a rezolvat.

      00
    • Se numeste Ministerul Educatiei.
      Daca nu ar avea si rolul de a educa elevii s-ar numi altfel. Daca 50% din parinti sunt idioti.. ce facem cu copiii lor? Nu are statul treaba cu asta? Prin ce se preda la scoala mai educam si parintii.
      E si treaba parintilor dar nici scoala nu scapa de raspundere

      00
  3. Parintii sunt cancerul.
    In toamna a venit un baiat de 17 ani (fara liceu, avea cateva clase) sa se angajeze. Cu toate ca trebuia sa munceasca doar 6 ore in loc de 8 (era minor) ii dadeam acelasi salariu.
    A doua zi a venit sa-si dea demisia pentru ca nu-l mai lasa ma-sa (care traieste in italia).
    Asa ca acum nici nu munceste nici nu invata, freaca menta.
    Peste 10 ani o sa se trezeasca ca nu stie sa faca nimic iar peste 50 ani o sa planga ca nu-i asigura statul un trai decent.

    Iar legat de scolile profesionale. Rade ciob de oala sparta.
    Cand tu in loc sa pregatesti oamenii pentru meseriile de viitor tu tot la strung si la pila ii ti. Cum dracu sa atragi tineri acolo? Nu zic ca nu sunt meserii bune, dar tehnologic sunt depasite.

    00
    • vai frate, nu ma innebuni. ia zi, cum sunt meserii depasite? ca daca te uiti in jurul tau, ai sa iti dai seama ca multe lucruri inca depind de strung si de pila. aaa, ca CNC? ce? nu tot utilaj de aschiere e daca e cu comanda numerica?
      si ia, mai spune-mi, care sunt meseriile alea de viitor?

      00
    • strungu nu e inca depasit tehnologic. Se mai baga marfa.

      00
    • Dracu stie ce e mai bine pentru peste 50 de ani?! azi am schimbat uleiu limuzinei (pun numa de ala scump) si mecanicul plangea ca a iesit colegu la pensie dupa 42 de ani de munca cu 925 lei!! muncit numai cu carte de munca platit taxe tot etc concluzia? nu o stiu

      00
    • băi, eu vă zic sincer, nu înțeleg de ce nevoia asta a oamenilor de a scrie lucruri a căror concluzie nu o cunosc nici ei. și nici ce au vrut să zică când s-au gândit la acele lucruri nu cunosc măcar.
      Asta nu înseamnă pur și simplu a abera?

      00
  4. Nişa asta, a meseriasilor, se poate exploata in atatea feluri si chipuri …

    00
  5. Case in point: cumnatu’ meu. Abia a trecut de scoala, abia a trecut de „profesionala” si l-a luat un instalator pe langa el sa-l invete meserie. Ajunsese sa se priceapa destul de bine, lumea apela la el in mod repetat – deci isi facea treaba cum trebuie… dar s-a lasat. „Ce ba, eu ma injosesc asa sa fiu instalator?”. S-a dus sofer la Cargus.

    Exemplul invers: un instalator de la o firma la care apelez mereu pentru ca sunt seriosi. A fost la mine de mai multe ori, a lucrat bine, rapid, a luat banu’ greu (schimbat o submersibila cu tot cu bransat, presostat etc – 600 de lei manopera). Fusese taximetrist inainte dar si-a bagat picioarele.

    Atitudinea e totul!

    00
  6. Vezi ce inseamna mostenirea PSD. Scolile de meserii au fost desfiintate de Ecaterina Andronescu, pe criterii pur politice (hai sa ii bagam pe cati mai multi la facultate, ca sa pota cotiza). Si acum e criza acuta de meseriasi.

    Ar trebui reinfiintate scolile profesionale in parteneriat public-privat. Era un exemplu (parca Bosch) unde elevii scolii profesionale aveau un job asigurat la terminare si primeau si bursa pe timpul scolii. Asta i-ar stimula sa aleaga si meserii gen instalator, electrician, etc.

    00
    • Cine e dispus sa plateasca meseriasii ? Nu exista cerere ! Am vorbit cu multi meseriasi care au plecat din tara pentru ca sunt luni de zile cand fac cate 200-300 de lei pe luna…

      00
    • Cum adica cine e dispus sa plateasca? Uite aici un exemplu http://www.sgk.ro/ro/ – deci se poate.

      Cat priveste cererea de meseriasi, depinde unde. In Cluj e chin sa gasesti un meserias cat de cat. Cunosc electrician care ia 2000 lei pe saptamana (lucrand singur) la o casa, instalatori la fel 2-3000 lei pe lucrare de 1-2 saptamani, nu mai zic de cei din constructii (ex. finisaje). Si asta doar meseriasi cat de cat ok. Nu vorbim de rarele exemple de meseriasi foarte buni (stiu un alt electrician care are lucrari programate pe 4 luni in avans).

      00
    • LOCURI DE MUNCA !!!!!!! COAIE !!! UNDE SE GASEC ???? NU SCOLI !!!!

      00
  7. Acum 5 minute m-am intors de la Gyros Militari. Toti baietii de la servire sunt filipinezi.

    Nu le place munca? Sa stea cu tati si cu mami pana se duc cei din urma la loc cu verdeata si poate le lasa casa.

    O sa se gaseasca mana de lucru ieftina si eficienta iar ei pot sta si sparge seminte in fata blocului linistiti.

    00
    • Asta cu filipinezii ţine cât ţine, dar când taxele pe salar vor fi de 70-80%, ca să poată fi susţinuţi cei care sparg seminţe, se vor termina şi alea şi vor închide.

      Vom ajunge ca Tiraspol, unde toate firmele sunt deţinute de aceeaşi oameni, şi ăla plăteşte şpaga direct la stat şi aia e, restul în sărăcie lucie sau plecaţi.

      00
    • Mai intereseaza-te. Ai afla ca filipinezii aia au salarii de la 2600-2700 lei in sus. Bani in mână. Cetatenii extracomunitari trebuie incadrati cel putin cu salariul mediu pe economie, altfel Oficiul pt Imigrari respinge dosarul. Eh, cum rămâne cu forța aia de muncă ieftină?

      00
  8. Stiu eu doi baieti cu studii superioare care lucreaza din cur toata ziua si cauta cu disperare un petec de pamant sa isi adune sculele si sa lucreze la masinile lor si ale prietenilor macar in weekend, pentru ca le place treaba asta. E de rau?

    00
    • Sunt functionar cu studii superioare iar dupa-masa si sambetele lucrez ca faiantar. Nu va spun cat castig, doar ca de 1 mai ma duc 4 zile la bai cu familia (4 persoane) iar la vara la mare, macar 10 zile!! Adevarat, cine stie sa faca ceva si nu e fudul castiga bine intr-un oras mare!

      00
  9. Tinerii din ziua de astazi considera ca sunt prea buni pentru unele slujbe. Ce? Crezi ca degeaba au facut facultatea la Spiru? Toti se vad manageri. Asta, bineinteles, pana ajung sa lucreze la McDonald’s.

    00
  10. bai nene, pai ori vorbim corect ori nu mai vorbim: CAREIA după 6 luni îmi venea să îi dau foc.

    :)

    00
  11. >Și că nu e rău să fii mecanic sau zidar dacă nu știi să citești și să scrii prea bine

    Ba da, e. Daca nu stii sa citesti bine nu poti citi nici manualele de reparatii sau diagnoza, si repari dupa ureche, arunci piese in problema pana dispare. Daca nu stii putina geometrie nu vei face chestii drepte care se imbina bine. Si asa mai departe. Nu, meseriile astea tehnice nu sunt pentru batutii in cap, din contra, chiar cer inteligenta peste medie.

    00
    • Eu sunt uimit cum Vali scrie cu atata seninatate si convingere ca poti fi un zidar sau mecanic bun fiind analfabet:)))

      00
    • Pai d’alde din astia venisera in practica unde lucreaza sotul meu…a zis ca sunt vai de capul lor, ca si atitudine mai ales. Si aici sa se tina cont, sotul lucreaza la muzeul lui nea tiri. Deci jeg mult mai putin pe masini spre deosebire de un service normal, dar baieteii erau preocupati mai mult sa se stearga pe manute daca se murdareau de putin ulei..in rest nici sa stranga un surub nu puteau. Dar da, aia cica se pregateau sa fie mecanici auto.

      00
    • Mi-au dat minus 4 mecanici care nu pot face conversia din Nm in lbf ft sau 4 zidari care nu pot determina centrul unui cerc cu echerul si-l pun la ochi?

      00
    • Eu sint uimit de chestiile perfecte construite de niste constructori analfabeti. Temple, apeducte, piramide. Fara GPS, fara AUTOCAD, plotter sau teodolit. Ca sa nu mai spun cum ma minunez de tencuielile/zugravelile fara pata vechi de 80+ ani in comparatie cu materialele de finisaje din ziua de azi. Sa nu mai zic ca nici macar unul din inginerasii cu master pe care i-am avut in subordine nu a stiut sa rezolve o problema simpla de scoala de mastri: cum trasezi un perete care face un unghi de, sa zicem 55 grade cu coltul unui stilp patrat, avind la dispozitie doar un metru de dulgher si un creion. Astia care o tineti sus si tare cu „Daca nu stii putina geometrie nu vei face chestii drepte care se imbina bine” ar trebui sa dati o tura prin Harghita. Sint niste unguri acolo, doctori in imbinarea lemnului. Din toporisca, dalta si rindea. Asa cum au invatat de la parintii lor. Fara manuale. Plm, despre ce vorbim aici?

      00
  12. era o femeie de serviciu la ultimul job la care am lucrat… absolut remarcabila. nu m-au impresionat restul de 50 de programatori/designeri/pm-i cat m-a impresionat femeia asta.

    venea la 6 dimineata, iar pana la 9 cand aparea lumea la birou era deja luna totul. am aflat dupa aia ca nu eram singurul care remarcase asta si ca multi o angajasera pt acasa sa le faca curat si ca facea niste bani frumosi pe care ii merita din plin.

    concluzia: poti sa faci orice cacat in viata, daca esti foarte bun, iesi in evidenta imediat si o duci bine.

    00
  13. Nu vor o meserie dintr-un motiv extrem de simplu: salariile sunt de cacat. Decat sa-ti tai mainile la strung pe 1.200 lei, mai bine dai clickuri la birou tot pe aceeasi bani.
    Meseriile sunt platite bine dar NU in Romania.

    00
    • Exact asta e atitudinea! Nu muncesc ca nu iau suficienti bani inca din prima luna ca sa imi ajunga de mancare in oras (ca nu gatesc), benzina (ca in tramvai pute), telefon si cartela, toale din mall si iesiri in centru saptamanale. Nu stiu sa fac nimic, ca in scoala am facut mate-fizica, dar patronul e un hot care nu ma plateste cat merit.

      00
    • Fratiware, tu ai idee cam cu cat e platit un strungar? Nu de alta, da’ nu prea e o meserie pe care o poti practica daca te incalti cu fesu’.

      00
  14. finalul face toti banii ….dupa ce invat tot ce pot aici o sa plec afara . Bravo

    00
  15. Se pune problema și reversul medaliei,

    – … Mda și vrem să-l dăm p-sta micu’ la medicină.
    – Bine. Auzi, ce se aude așa?
    – Am o problemă la baie cu țevile. Încă n-am găsit un instalator.
    – Nici eu nu știu pe cineva.
    – E o nenorocire. Nu mia găsești oameni care să facă meserie.
    – Da, așa e. Acum, toți vor să-și dea plozii la facultăți.
    – A, bine, dar se fac ăștia mai proști.
    – Păi, dacă se fac „ăștia mai proști”, atunci ce pretenții să ai la un instalator bun sau la un tehnician bun?

    Deci… Nu există instalatori, zidari, tehnicieni buni când cineva are nevoie de ei, dar dacă întrebi dacă fii-su sau fii-sa se bagă într-ale meseriei, se uită urât la tine ca și cum i-ai înjurat de mamă. Pesemne, o să-ți dea răspunsul clasic: „Numa’ proștii lucrează.”

    Să pune problema în felul următor, dacă începem să vorbim de relații sau măritișuri, ca instalator/zidar/tehnician… ce facem, unde ajungem, va putea să-și facă familie un zidar cu una care lucrează în corporație? Sau un judecător cu o măturătoare?

    Păi, nu?

    00
    • eu am pe scară electrician căsătorit cu o profesoară de la Universitate. de 20 de ani, nu de ieri.

      00
    • „Va putea să-și facă familie un zidar cu una care lucrează în corporație? Sau un judecător cu o măturătoare?”. Depinde de la om la om. În cazul majorității, probabil că nu, dar asta nu e ceva rău și, în orice caz, s-ar putea schimba.

      Acum ce ai spus tu este sinonim cu „un prost (zidar) cu o deșteaptă (corporatistă” (exagerând puțin), dar dacă nu ar fi însemna asta probabil s-ar schimba și atitudinea oamenilor vizavi de subiect.

      00
    • @boemul

      Mai contemporani se poate, taică? Acu’ 20 de ani, lumea [încă] era bătută la cap cu „origini sociale sănătoase”.
      Tocmai, dacă era „de ieri”, îmi dădeai un singur exemplu. Unul singur, da’ ceva…

      00
    • @Ciuby

      Depinde de la om la om.

      Haide Ciuby, lasă-mă cu polemici & tropi neaoși. Asta cu „de la om la om” o auzi de la samsari cu „a greși e omenește”.

      În cazul majorității, probabil că nu, dar asta nu e ceva rău și, în orice caz, s-ar putea schimba.

      „Nu e rău”, zici? Biiineeee, cum spui tu…

      Acum ce ai spus tu este sinonim cu „un prost (zidar) cu o deșteaptă (corporatistă” (exagerând puțin), dar dacă nu ar fi însemna asta probabil s-ar schimba și atitudinea oamenilor vizavi de subiect.

      Stai așa un pic, tocmai asta e problema (mă rog, două; eu n-am văzut în viața mea o „zidară”). Deja oamenii echitează tot ce ține de muncă fizică la categoria de „proști”, cum am scris adineuri, „proștii muncesc”. Nu eu am speculat asta, nici Vali și nimeni altcineva care a comentat aici (care ați făcut-o, să se ridice în picioare).
      Poftim, însă, uite că ne-am născut cu percepțiile ăstea, unde „țăranul” e demult o înjurătură.

      Deci ce facem?

      00
    • @Alupigus, nu știu dacă ai aflat, dar acum 10 ani nu mai erau anii ’90 de ceva vreme.
      Acum 20 de ani erau deja câțiva ani buni după revoluție și departajarea pe clase sociale/studii/muncă luase avânt.
      Chiar și înainte de revoluție se practica.
      Tu poate te gândești la anii ’50 când încerca unul și altul să-și dreagă „dosarul de cadre”, dar sunt 55+ ani de atunci. :)

      00
  16. Există vreo școală de meserii în România care să aibă un strung CNC cu G-Code pe care elevii să învețe meserie?!

    00
  17. Culmea este ca tocmai meserii gen instalator, zugrav, mecanic auto, sunt printre cele care au un viitor cat de cat linistit , fiind foarte greu, daca nu chiar imposibil de automatizat, cel putin in ziua de azi.
    Problema este, cred, de imagine. Dar, asta se schimba. Am pe la mine pe la tara ”gasti” care lucreaza in constructii. Mai un Bucuresti, mai o Germania, sunt un miraj pentru toti picii care viseaza la BMW si Audi :) Vorba cantecului ”de ce sa se duca la scoala atat, cand uite ce bine-i alde Stere” Daca meseriasul tau de 45 ani ani arata ca ”un meserias” normal ca ”nu atrage” . Ia sa-i vezi pe baietii astia din constructii, unii clar sunt cocalari dar, multi sunt absolut normali, casa faina, casatoriti, imbracati decent-bine, cu toti dintii in gura, etc. Cand astia vor fi imaginea meseriei lor, lucrurile se vor schimba.

    00
  18. Vor toti sa fie vedete, manageri, sefi si sefuleti, se cred mai inteligenti decat sunt, si culmea ca din dispretul asta fata de munca in general vina lipsa de muncitori. Dar nu toti trebuie sa fie white collar, societatea are nevoie si de blue collar. Or sa-si revina peste cativa ani cand or sa vada ca nu sunt centrul universului.

    00
  19. Mi se blocase yala. Cautat lacatus – gasit unul pe Olx. Avea si poza, nu era bronzat. Sun, ii zic ca-i cam urgent ca nu pot intra in casa. A zis ca ajunge in 45 de minute, a ajuns in 40. Alte 5 minute mai tarziu eram in casa – 200 de lei.
    I-am dat banii aia cu drag, ca omu s-a purtat extraordinar de fain. M-a intrebat cum am dat de el si, la final, mi-a zis „stiti, eu nu ma pricep la calculatoare, dar mi-au facut copiii o pagina de Facebook. Daca ati fost multumit de serviciile mele, va rog sa-mi lasati acolo o parere sincera.”
    Nu inteleg cum meseriile care-ti permit sa faci 200 de lei in 20 de minute ar putea fi considerate josnice.

    00
    • Sa muncesti in particular e una, sa muncesti sclav la un patron e cu totul alta.

      00
    • Ai uitat cele 40 de minute, deplasarea + motorina. Dar, închipuie-ți că meseriașul vrea să lucreze legal, ca majoritatea celor care postează pe aici, sper, să plătească niște taxe (chiar dacă nu-ți taie bon, ar fi și greu să umble cu casa de marcat după el), autorizație, declarații la ANAF (200, 220) etc etc, să „beneficieze” de o pensie la bătrânețe (numai contribuția pentru pensia minimă e 5700 de lei/an), să fie asigurat medical (alte 2400), să-și întrețină copiii de care aminteai la școală/facultate…
      Ei, acum din perspectiva asta, ți se mai pare că ți-a luat mult? nici 50€

      00
    • @dan cacat! unde am zis ca mi-a luat mult? am zis ca i-am dat banii cu drag.

      00
    • cate usi se strica pe an ? 10 – 100 ? aici e problema… trebuie sa repare cel putin 10 pe luna :)

      00
  20. munca omoară în aceeași măsură în care o fac acv-urile sau accidentele, mai puțin decât diabetul, alzheimer sau gripa/infecțiile, mai ales munca fizică, e normal să fugă de muncă, orice formă de viață cu un minim iq ar face-o :D https://www.gsb.stanford.edu/insights/why-your-workplace-might-be-killing-you

    00
  21. E vb de ideea de ‘aristocratie’ care s-a perpetuat de pe vremea lui Ceasca. Sa fii „șăf” cu mapa. Si ca exista meserii ‘josnice’ sau „mai putin nobile”. In State de ex orice meserie poate fi ok. Poti sa stai langa un ‘janitor’ la bar care poate fi milionar in $ daca baiatul de ex are un contract de curatat un high-rise. Copiii americani, de pe la 18-19 incep cu summer jobs-orice (fast food, retail, jr office) si nu exista job-uri câh. La ei inca exista o cultura a muncii, chestia aia cu „Life, Liberty and the pursuit of Happiness”. La noi nu. Inca e ideea ca esti amarastean daca X/Y.

    00
  22. Școlile alea de meserii nu prea există. În sistemul de învățământ de la noi aproape totul e teoretic. De unde să știe elevul ce îi place dacă nu i-a arătat nimeni în 8 sau 12 ani de școală cum se face o prăjitură, cu se umflă o roată, cum se repară sau strică ceva, nu a văzut experimente de laborator, n-a făcut nici un fel de practică, nimic?
    Știe doar despre PC (că are acasă) și sport (că l-au dat părinții la fotbal). Atât știe, atât îi place, spre asta se duce mai departe: stat în cur sau dat în minge. Dacă la astea două nu e bun, aia e!

    00
  23. Cumva munca fizica este considerata sub demnitatea omului.Eu nu cred ca e asa.M-am gandit cum ar arata o zi in care toate meseriile astea sa dispara,iar oamenii sa lucreze doar in birouri.In cazul in care nu ne inventam niste roboti care sa faca de toate pentru noi cred ca lumea nu ar fi un loc prea placut…Si daca am fi in stare sa inventam roboti care sa inlocuiasca munca fizica in totalitate,de ce nu s-ar putea si unii care sa inlocuiasca munca din birouri?Nu stiu de ce as judeca.Bazandu-ma pe ce?Jigodii sunt peste tot nu doar in randul meseriasilor.Ca e prost sau destept, vrem, nu vrem depindem de munca lui.Depindem de omul care strange gunoiul,de ala care ne repara masina,de cel care face curat,de ala care face mobila,nu doar o deseneaza.In lumea asta e nevoie si de intelectuali si de meseriasi in egala masura.Din pacate cel care isi foloseste mai mult carca nu e platit pe masura.Saracia scoate tot ce-i mai rau din om…

    00
  24. Copiilor si cand sunt praf li se spune ca si Einstein a avut 5 pe linie si a fost unul din cei mai mari fizicieni ai lumii. Nu li se spune de ex ca notarea era pe atunci de la 1 la 5. Pb e ca fiecare vede in copil ceea ce ar fi vrut el sa fie nu ceea ce poate sau vrea copilul. Vad fete distruse de spate pt ca mama o vrea gimnasta, vezi drogati gramada la liceu si ca sa scape de stresul a 4-5 ore de teme si cearta si futut la cap in continuu.

    00
  25. Cine amesteca tigarile cu bautura pana-n clasa a 12-a o sa amestece apa cu pietris dupa 20 de ani.

    00
  26. „Nu e nici o mândrie să fii instalator sau mecanic”
    dar e o mandrie sa impingi foi intr-o corporatie pe bani mult mai putini

    Cred ca e o chestie a tarilor astea in tranzitie. Omu la care am stat aici s-a mutat din it, ceva baze de date, suport, cacat, si s-a bagat pe munca fizica. Intai ceva tamplarie si s-a oprit la instalatii. bine, in suedia instalatorii au 100000 de reguli de respectat.
    Si…sa vezi dracie. Nu prea pare foarte stresat. Stii cum e, cand iti permiti din munca „nemandra” sa iti iei casa de 180mp nu e chiar asa rau.

    00
  27. Din munca fizica nimeni nu s-a imbogatit. Pur si simplu salariul orar e prea mic vs salariu orar munca intelectuala. Oricat de bun ai fi intr-un domeniu(electrician, instalator, zidar, etc.) tot un numar maxim de ore(10,12,14 etc.) poti munci pe zi. Asa ca degeaba castigi 5 euro pe ora ca electrician, cand un programator, web designer ia 10 euro pe ora sau mai mult. Cel mai bun electrician din Romania(poate sa lucreze si in strainatate dar sa fie roman) niciodata nu va castiga ca cel mai bun programator din Romania sau din strainatate. De asta e obsesia asta cu toata lumea care vrea sa fie absolvent de facultate neaparat. Din fericire eu nu sunt si nici nu-mi doresc. Toti cred ca absolvent de facultate=salariu mare. Si dupa aia afla ca nu ii angajeaza nimeni in domeniul studiat si au pierdut 3 ani de facultate(bani, studiu, nervi) degeaba.

    00
    • Lol, 10 euro pe oră – programator. Să zicem că ia 6000 de lei. Împărțit la 160 de ore pe lună e 37.5 lei pe oră. Adică vreo 8 euro pe oră. Și 6000 de lei e cam maximul.

      Am fost pe la interviuri, am cerut 2500 de euro net, nimeni nu mi-a oferit. Am primit, în schimb, 1200 de euro ca „om-bun-la-toate”. Și programator, și team lead, și relații cu clienții și trainer și suport tehnic. Probabil că mai era și să fac cafeaua la proprietar, să-l plimb cu mașina și să calculez și taxele.

      Eventual merge dacă omul lucrează 4 ore și restul de 4 ore le consumă în ședințe inutile, explicat la „minioni” definiția unei funcții, mai repară imprimanta secretarei, etc. Atunci, hai, „face” 75 de lei pe oră de programare efectivă.

      00
  28. Asta e articol gen “ tara are nev de 50000 de IT-isti” (pentru ca cer prea multi bani si nu vrem sa le dam). Zugravii aveau si ei acea reducere la impozit?

    00
  29. Cresc oi din tata-n fiu, 4 clase sunt suficiente, am invatat la laptop fara cursuri sau alte studii superioare:) ginesc si cateva boabe de engleza cat sa nu mor de foame.

    Sell ​​cheese!

    00
  30. Și dacă ești prof care nu-și bate joc de copii, materie și profesie și-l averizezi pe părinte „cutare e de maxim 8 la examen, oricât îl învăț eu”, „cutarica n-o să poată intra la Pedagogic”, „cutare nu poate intra la liceul x, sau dacă intră n-o să poată face față”. Și părintele se supără, că el are geniu. Și apoi nu intră la pedagogic, sau ia 7,90 la examen, sau termină a ix-a cu note de maxim 7 (la materiile mai ușoare). Și atunci părintele nu mai vorbește în viața lui cu proful deși locuiesc într-un oraș cât o farfurie.

    00
    • Pentru ca nici un parinte nu suporta sa auda „ba, copilul tau e prost, nu se prinde cartea de el, trimite-l la oi ca sa poata sa traiasca bine”. Desi vorbele astea ar fi cel mai mare bine care poate fi facut copilului in momentul ala.

      00
  31. Cred ca e o problema profunda de abordare cu ideea asta ca scoala profesionala/de meserii e pentru persoanele care sunt cumva mai putin capabile (intelectual/dorinta de educatie formala). Normal ar trebui sa fie o optiune vocationala, cel putin la fel de bine cotata si cu resurse similare investite ca optiunea cealalta. Un muncitor care lucreaza la un echipament de 5mil eur si care produce de 50.000 eur/zi nu cred ca e mai prejos profesional sau intelectual decat un editor de ziar, profesor sau contabil.

    00
  32. Romanii nu se gandesc cu adevarat la a face bani, se gandesc cum sa para cu bani

    00
  33. Nu stiu daca nu e si un pic de publicitate mascată prin articolul astă. Poate este. Insă cred că merită citit ( poate ca o completare la articolul tău). https://mesagerulneamt.ro/2018/02/meserii-pe-cale-de-disparitie-mecanic/

    00
  34. Las asta aici https://youtu.be/QXWNChoIluo

    Prea multa cearta pentru a arata vinovatii.

    00
  35. referitor la asta: „Nu e nici o mândrie să fii instalator sau mecanic”
    eu stiu destui instalatori/mecanicice depasesc lejer salariul mediu de it-st, insa ce e drept oamenii aia muncesc, nu freaca menta

    00
  36. Aici nu e vina copiilor… Ci a sistemului tampit

    In sistemul si mentalitatea romaneasca inca persista idea de a defini „locul de munca intelectual” cu „mandrie” si „locul de munca fizica” cu „prostie” … Si am spus „loc de munca” fiindca termenul de „munca” in sine nu cred ca-l constientizeaza multi

    La noi nici un parinte nu-si doreste ca odrasla sa ajunga sa repare masini si majoritatea profesorilor inca te ameninta cu „invata sau ajungi pe santier” fiindca in mintea lor pe santier se castiga mai putin decat doctorul spagar la care se uita ei…

    De asta copilul e indoctrinat sa vrea sa fie doctor, avocat, popa, informatician etc… Fiindca lui nu i s-a spus niciodata ca si acolo e de munca… Ca un doctor adevarat, un avocat adevarat sau un informatician adevarat o sa munceasca intre 8 – 10 ore pe zi si apoi trebuie sa studieze sa nu ramana in urma in aria lui de specialitate…

    Fiindca nici parintii, nici cadrele didactice indoctrinate n-au stiut sa-i spuna.. Daca ar fi stiut poate ar fi zis „invata sa infiletezi un surub si sa schimbi un ulei, ca altfel ajungi doctor”

    P.S. Si apoi sunt post-licealele ce scot asistente bune de nimic fara BAC terminat… Parintii au la ce visa ;)

    00
  37. Avem nevoie de o clasa sociala a gulerelor albastre, nu e o rusine sa faci nicio munca atat timp cat o faci cinstit si bine…

    00
  38. Am 31 de ani si provin dintr-o familie cu 4 copii. Parintii mei au fost muncitori ( tata lacatus de mare arta si mama femeie de servici ) . Ei ne-au indemnat de mici sa avem o meserie deoarece asta repezinta viitorul. Eu am decis sa fac o facultate in domeniu economic unde si activez in prezent. Fratii mei sunt meseriasi care castiga fiecare 1000 euro / 1000 euro plus in Romania . Cauza principala a acestei probleme sunt parintii deoarece ei spun asa : du-te fa o facultate sa nu trebuiasca sa tragi o viata ca mine si atunci parintele isi tine copilul intr-o bula si ii da tot ce vrea cu mari sacrificii din partea lui . Copilul ajunge sa termine facultatea si ghici ? .. nu lucreaza in domeniu sau el nu merge pe 1500 ron pe un post inferior de ce a studiat chiar daca are sanse sa evolueze. De ce ne mai minunam de tinerii de 30 ani care inca stau cu parintii ? El are 30 ani si nu stie sa faca nimic . Daca urmaresti tendinta Romania o sa ramana fara meseriasi in 20 de ani . Dar chestia faina este ca cei care vor fii meseriasi peste 20 de ani vor castiga mult mai mult ca cei cu facultate , costul serviciilor va urca mult mai mult. Ieri seara a venit un electrician la un vecin sa ii repare centrala electrica de incalzire. Ghice ce ? 150 de ron in 5 min .. dar na e rusinos sa fii meserias sau muncitor

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube