Pentru tineri: ce se întâmplă

Versiunea scurtă e plină de explicatii economice și e plictisitoare.

Versiunea care ne va afecta pe toți e că economia a încetinit un pic și trebuie să strângem un pic cureaua. Ironic, strângând un pic cureaua nu facem decât să agravăm problema.

Voi nu ați trecut prin criza anterioară, erați prea mici, dar poate vă mai aduceți aminte de credite date la grămadă oricui, case foarte scumpe, drame, evacuări, plânsete, mașini reposedate și alte minuni.

Data trecută a început oficial cu Opel reducând programul de muncă cu două ore, acum a început cu Dacia oferindu-le oamenilor bani să plece. Piața imobiliară e blocată. Prețurile la alimente au crescut. Războiul a accentuat criza deja existentă. Coronavirusul a accentuat criza microprocesoarelor. Bunurile au început să circule mai greu. Unui vecin deja i-a sărit cineva în curte în căutare de orice de furat. Va trebui să mai tragem de telefoanele pe care le avem. Fabricile produc un pic, apoi stau, apoi iar produc. Când vor rămâne fără minereuri vom vedea o criză pe piața electronicelor și electrocasnicelor. Banii trimiși de cei care muncesc afară se vor împuțina. Cei care lucrau în construcții sau alte joburi semisezoniere se vor întoarce. Băncile vor ascunde o vreme activele toxice pe alte firme. Banii ieftini de la investitorii în orice s-au mai oprit. Capitalismul sălbatic nu ajută nici el prea mult. Economiile pe care le aveați își vor pierde un pic valoarea, nu mult, un 20% acolo. O să înceapă falimente în toate domeniile. Cafenele, cofetării, tot felul de mici afaceri care nu făceau cine știe ce profit și care supraviețuiau din firmituri. Companiile mari vor tăia din bugete un pic, până se lămuresc că trebuie să spend money to make money.

Brace for impact.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

126 comentarii

  1. Se intamplă că lumea trăia cea mai bună perioadă din istoria ei. Iar binele ăsta nu pate fi tolerat de cei care știu ce nu știm noi și decid pentru noi. Și suntem contemporani cu o resetare mondială.
    Fără să intru în teorii ale conspirației…

    00
    • Da, sunt interese mari la mijloc. Serios, nu râdeți!!!

      00
    • Anii ’60 in US, aia au fost cei mai buni ani. Un cuplu putea sa-si permita casa (vila), 2 masini si 3 copii dintr-o singura leafa, de vanzator de magazin (nu manager).

      00
    • „resetare mondiala” – mama ce pompos suna. Bau-bau, ce mai.

      Da’ cand am asistat la digitalizarea a tot ce misca, aia nu era resetare mondiala? Sau a motorizarii tuturor? Sau a mecanizarii agriculturii, sau la explozia supermarket-urilor, alea nu erau „resetari mondiale”?

      00
    • hash, lumea nu înseamnă doar US.

      00
    • hash, ba da, tot resetari mondiale erau. Acum e una de ordin social-economic care să reducă evoluția și nu să o încurajeze, cum au fost cele pe care bine le enumeri. Atunci era bine, acum e rău. Nu se vede?!

      00
    • @ hash… și câini umblau cu covrigi în coadă iar laptele curgea de la robinet în anii’60 în US. Dacă un vânzător de magazin își permitea toate acelea atunci toții mai sus ca el erau milionari.

      00
    • cat fight!

      00
    • @maax răspunzi așa sarcastic dar nu înțeleg, că e chiar adevărat. Problema era fix invers: că NU trebuia să fii milionar să îți permiți o casă, nu că toți ăia mai sus de el erau milionari.

      Tu chiar nu îți imaginezi un timp când lumea o ducea bine, crezi că peste tot era așa de trist ca în raiul socialist?

      00
    • Casele in US si le permitea oricine fiindca nu erau vazute ca investitii, ci ca 3 surcele in care nu merita sa investesti, it’s just a place to live.

      In mod ciudat tocmai propaganda cu „the American Dream” a schimbat lucrul asta si in momentul in care toti voiau o casuta la marginea orasului au inceput sa creasca si preturile la casa. Ca asta s-a intamplat, au crescut preturile, nu au scazut salariile.

      Apropo, prin oricine vorbim de cam 50% din populatie, restul de 50% erau impariti in „nu au voie” (literalmente nu aveau voie, mai legal sau mai putin legal da’ tot nu aveau voie) sau nu au bani.

      Iar industria din anii 60 era intr-o bula creata de anii 45 si dupa. Cand a cazut au cazut orase intregi, asa ca doamne fereste sa repetam ce au facut americanii atunci.

      Revenind la ale noastre, in teorie o sa trecem si peste astea. In practica avem incompetenti mai multi de cat in 2009, deci nu stiu ce sa zic.. Plus o politica globala de „nationalism” tampit. Inca nu am inteles ca un stat nu poate produce de toate.

      00
    • @manu in 1960 populatia lumii era de aproximativ 3 miliarde si toti americanii o duceau bine, acum e de 8 miliarde si nu mai e la fel de bine pentru toti.

      00
    • @manu144x Să-ți explic ce? Că erau alte vremuri ce nu pot fi comparate cu”raiul socialist” dar nici cu realitățile din ziua de azi.US a fost fost singura țară industrializată rămasă intactă după război și cu forța de muncă disponibilă așa că economia le mergea din plin. Benzina și mâncarea erau ieftine, dolarul puternic, climatul ideal de prosperitate dar nu așa idealistic cum Hash a pomenit. Și precum Cosmin a descris, evident că nu toată lumea a beneficiat de ea, din vari constrângeri sociale sau politice. Așa cum și în ziua de azi sunt care trăiesc bine iar alții mai puțin.

      00
    • Tu sigur ai ascultat podcasturile lui Paul Olteanu.

      00
    • Levorius, la aia cu toti americanii o duceau bine, niste baieti cu tenul mai bronzat ar vrea sa vorbeasca cu tine.

      00
  2. Cativa apropiati isi cheltuie mare parte din economii sa-si ramburseze din credite. Ma bate gandul sa fac la fel pentru ca e cea mai buna „investitie”. Roborul se duce in ceruri, dobanzile cresc efectiv de la o zi la alta (au fost si 20 lei intr-o singura zi) iar inflatia devalorizeaza economiile…

    00
    • Cel mai bine de mine, nu am economii :)

      00
    • Dincolo de situatia viitoare, sub ce forma tineau economiile de era mai rentabil decat sa plateasca anticipat creditul? De ce ar tine cineva un depozit cu 1% dobanda pe an in timp ce plateste dobanda de 5-6% la un un credit? Face exceptie safety net-ul de 6-9 salarii.

      00
    • Inflatia devalorizeaza si capitalul imprumutat. Depinde in ce perioada a graficului de rambursare esti, bancile tind sa puna dobanda la inceputul perioadei, asa ca pentru unele credite e mai avantajos sa nu rambursezi anticipat, atata timp cat continui sa produci bani.

      00
    • Nu stiu ce sa zic. Anul trecut am dat 20.000 de dolari la banca, am taiat 14 ani din rata. Echilibrasem dobanda cu capitalul, anul asta mi-a crescut rata cu 400 lei de la 13 la 1700. Acum 1220 se duc in dobanda si 480 in capital.

      Daca tineam banii in cont fara sa fac nimic as fi avut in plus 10.000 lei.

      Intre timp am mers la banca sa refinantez pe ircc si dobanda fixa 7 ani, cand e totul gata voi posta pe blog.

      00
    • Da, orice rambursare anticipata e o ocazie sa refaca graficul si nu prea refac in avantajul clientului. Probabil depinde si de banca, am avut si rambursari prin 2019 in urma carora a crescut rata si durata a ramas la fel desi cerusem reducerea duratei si as fi platit cam 20 de luni de capital conform graficului…
      Nu sunt impotriva rambursarilor, dar cred ca depinde de situatie, si sa ramai fara economii pentru asta in contextul discutat mi se pare mai riscant.

      00
    • Cea mai buna mișcare în acest moment este refinanțarea la o dobânda fixa și rambursarea anticipata. Problema la asta este ca implica niște pași care pot crea probleme și anume:
      1. Reevaluarea imobilului la situația actuală. Aici e loterie curata deoarece poate creste mult, sau scădea mult dacă s-au întâmplat rahaturi(risc seismic reevaluat). Ca și cost ar fi undeva la 500 ron.
      2. Odată reevaluat implica un nou contract de ipoteca și radierea ipotecii noi. Asta implica vizite pe la notar iar costurile sunt in jurul la 2000 de ron toată distracția.
      3. Presupun ca s-a discutat cu banca și s-au făcut diverse simulări. De exemplu știu cazuri unde scăderea perioadei de creditare a dus la o rata egala cu robor3m plus marja băncii pe o perioada mai lunga ce reprezenta creditul ce se dorea a fi refinantat.
      Foarte pe scurt se poate face dacă proprietatea este decenta nu are vicii și dispui de 2000-3000 ron. Iar dacă treci de la robor la fix merita sa scazi perioada de creditare pentru ca dai aceeași bani, dar pe o perioada mai mica.

      00
    • Daca esti in primii ani de dobanda fixa si ai bani la indemana e un moment bun sa rambursezi anticipat.

      00
    • All nice and rosy, BUT…

      Daca refinantezi acum o sa-ti dea ciuciu dobanda fixa. Sau daca o sa primesti oferta de dobanda fixa ea va fi muult mai mare decat dobanda variabila actuala. Ma astept ca dobanda fixa sa fie spre 15%, poate chiar mai mult.

      Refinantarea la dobanda fixa mergea facuta in Aug-Sept, poate chiar Oct anul trecut.
      Acum esti doar altul late to the game.

      00
    • Gogu, vorbesti prostii. Intra pe site-ul oricarei banci vrei tu si vei vedea cate o oferta cu dobanda fixa in primii 5-7 ani. La BCR era 5,5% parca, vazusem ceva si la BT, dar parca sarea de 6%. In orice caz, BCR era cea mai buna, cu 1,9 marja bancii + IRCC dupa cei 5 ani de dobanda fixa.

      00
    • @Andrei, ai căzut în plasa ălora care zic sa reduci durata din credit. Pe hârtie e bine doar ca hârtia nu tine cont de inflație și creșterea salariului. Eu am zis întotdeauna ca mai bine reduc rata, niciodată durata. Acum 4 ani câștigam 6000 roni eu și 5000 soția acum sărim bine 50k împreună. Reducând rata acum 4 ani îmi e mult mai ușor acum sa plătesc, chiar cu mărirea robor decât dacă acum nu mai aveam credit. Asa cum zici și tu, cel mai bine e rata fixa pe maxim 5-7 ani. Am luat acum 2 ani o bucătărie de la Ikea, a costat 10000 roni. 5 ani de rate fără dobânda cu un card bcr-ikea. 5 ani de rate în care inflația o sa fie spre 50% cumulat.sa trăiască rata fixa!.

      00
    • @Septimiu cand reduci durata platesti mai putina dobanda, asta e ideea.

      00
    • Evident ca plătești mai puțin cumulat dar la fel de adevărat este ca reducând rata povara ta lunara scade. Iar dacă te ții de treaba poți economisii și mai mult pentru o plata ulterioara. A zis bine Andrei: Rata lui a crescut considerabil acum, și în caz extrem poate ca nu si-o mai permite. Cu ce te încălzește ca dai in plata apartamentul în anul 15 din 20 ca tu ti-ai redus durata de la 30 de ani ai creditului nu ai redus valoarea ratei. ROMANIA a făcut aceeași prostie în anii 80 și a plătit anticipat creditele. Exista o șansă să folosească banii aia dați mai repede înapoi în retehnologizare și sa nu între în colaps economic la final de 88. În cazul creditelor mai bine o rata mai mica acum decât sa termin de plătit peste 20 de ani un credit nu peste 30.

      00
    • Raportandu-ne in valoare absoluta daca rambursezi anticipat cu scaderea perioadei vs scaderea ratei -> procentual elimini mai multa dobanda. Acum depinde si de perioada ramasa din credit si din valoarea lui.
      Eu am 2 credite ipotecare (primul e cu robor dar mai sunt 4 ani pana la scadenta, al 2lea e pe ircc si am dobanda fixa 10 ani insa mai am fucking 28 ani pana la scadenta). Am scazut si scad perioada la cel lung ca sa raman in perioada fixa cu rata, iar la cel mic scad suma ca sa simt net income (e inchiriat).
      E important care e orizontul tau de timp, dar repet ca sa platesti mai putini bani reduci perioada.

      00
    • Am scris câteva detalii despre cele trăite și decizia actuală, link cu click pe nume

      00
  3. Mi se rupa sufletul de astia mici din horeca romaneasca si micii furnizori de servicii. Niste aroganti carora daca le explici ca rateaza cu succes clientii de pe anumite canala (Google Maps si alte aplicatii de navigare de ex.) iti spun ca pe ei nu-i intereseaza. Iti spun ca ei se promoveaza cu succes pe email. Vineri mi-a spus unul cu firma de curatenine ca el are suficienti clienti si ca evita sa se promoveze „ca sa nu atraga atentia” si „ca sa nu isi faca dusmani”.Atat s-a putut. Asteptam criza sa-i vedem cum posteaza poze strambe si clipuri cringe pe pagini de social media moarte de ani de zile.

    00
    • Eu zic că amesteci subiecte. Omul avea toți muncitorii ocupați și contabilitatea muci. Dacă atragi atenția vine ANAF. Vine concurența și îți ia din muncitori, că nemulțumiți găsești tot timpul.
      Dacă omul are bani și resurse pentru a alimenta 10 muncitori și îi ține ocupați non stop, de ce să îți vină ANAF să vadă că jumătate din bani îi iei cash și nu îi raportezi? Ca să poți crește prețul cu 10% și pierde jumătate din clienți? Dar acum ai reclamă…

      00
    • @Baliverne: acela e un caz izolat. Cand pica imobiliarele in cap dupa ce firma de constructii mai faci curatenie? Stai si te uiti la aparate.

      In exemplu vorbesc de locatii din orase turistice care nu exista pe TripAdvisor sau Apple Maps. Un client pe saptamana daca iti atrag, intr-un an ti-ai scos de 5 ori suta aia de euro pe care mi-o dai mie.

      00
    • @flo
      In viata reala e putin diferit. Daca nu esti angajator s-ar putea sa-ti scape.
      Daca vine nasoala si tu faci ceea ce pare ca faci fara a fi angajatul google, o sa ai necazuri mult inaintea lui gigel care are firma de curatenie.

      00
    • @gandilosu: Esti exponentul perfect al problemei: o mare parte din romani nu inteleg internetul, nu isi doresc sa il inteleaga dar au pareri. Nu refuzul e deranjant, ci faptul ca acesti oameni refuza sa inteleaga fenomenul si isi conduc afacerea pe modelul ACUM. Acum e bine, acum nu mai am loc de mai multi clienti, acum nu gasesc angajati. Ok, dar peste trei luni?

      Ai platformele gratis si dai cu piciorul potentialilor clienti chiar si in clipa in care toate semnele arata ca vin doi ani de rahat.

      Nu e nimic ilegal in a te inscrie pe toate platformele GRATUITE de pe care iti pot veni clienti. Nu e nimic ilegal in a face in mod profesionist aceasta inscriere. Nu e nimic ilegal in a face upsell la niste poze profi pentru listare.

      Firma in care sunt asociat la Berlin face social media pentru doua restaurante turcesti care au timp mediu de asteptare 20 de zile pentru rezervari. Nu-ti inchipui ca sunt cine stie ce restaurante de fita in vila cu gradina de vara & besini, unul e un parter de bloc penal cu 4 mese pe terasa la strada in Prenzlauer Berg. Daca vine criza nasoala unii isi vor pierde afacerea in timp ce altii isi vor pierde lista de asteptare.

      Acum ma intorc la facut bagajele ca ma asteapta turcoaicele sa rupem social media in doua, sa dam algoritmului video asa cum cere, nu sa intrebam urmaritorii daca mai vad pozele noastre.

      00
  4. Exact asta este și părerea mea, dar cred că la nivelul populației încă nu se percepe situația chiar așa ca urmare a faptului că după doi ani de restricții acum poți merge fara masca, stai noaptea cât vrei tu, mergi la festivaluri fara restricții, mergi in vacanta fara restricții etc.

    Cred că de prin octombrie – noiembrie o să înceapă oamenii să perceapă mai realist situația, adică după vacanță și după ce trece euforia ideii că poți merge oriunde fara masca și fără restricții.

    Oricum, dacă ați observat este așa o efervescenta peste tot, in București când e Calea Victoriei pietonala e full peste tot, cred că în unele locuri se sta și jumătate de oră la coada pentru o înghețată, la Berăria H aveau concerte aproape în fiecare zi, uneori sâmbăta aveau chiar 2 concerte pe zi, ca să nu mai zic că au înflorit festivalurile – cred că în vara asta sunt vreo 20 adică inclusiv la Râmnicu Vâlcea sunt doua, unul în iulie (Deep Forest fest) și altul în august (We love music).

    Cine are bani de atâtea restaurante, concerte și festivaluri plus haine, excursii și altele ???

    De aceea și eu cred că va fi cam la fel ca in 2008, majoritatea oamenilor cred că pe ei criza nu ii va afecta și vor cheltui in neștire iar la un moment dat totul se va prăbuși.

    00
    • Asta e o idee nerealista, ca totul se va prabusi. Un fel de „asteptam sa cada drobul de sare”. Lucrurile se desfasoara gradual, iar daca lumea se va speria precum propovaduieste unul si altul pe aici, si va stopa consumul, atunci va fi profetia care se autoimplineste. In economie, panica nu serveste la nimic, dimpotriva.

      00
    • Lucrurile se desfasoara gradual pana in momentul in care se desfasoara brusc, si toate deodata (gradually vs. suddenly & all at once).

      00
    • @Hash
      Evident că nu se va prăbuși în sensul că ne vom întoarce în Evul Mediu să stăm la lumânare și să ne luptăm pentru o felie de pâine.

      Doar că pur și simplu nu o sa mai fie destui bani, iar asta înseamnă că unele afaceri vor merge iar altele nu, unii oameni vor merge mai departe în concedii in timp ce alții nu o sa mai aibă bani de mâncare și așa mai departe.

      Referitor la căderea drobului de sare – fata de perioada anterioară pandemiei, deci fata de acum 2-3 ani preturile au crescut în medie cam cu 40- 50% deci totul costă mai mult plus că se fac multe chestii in plus – adică de ex. înainte de pandemie vara erau 5-6 festivaluri, acum sunt vreo 20.

      Pur și simplu nu există atâția bani pentru că toată populația să își mențină ori chiar să își mărească nivelul de trai deși toate preturile cresc.

      Eu cred că este evident că urmează o corecție (ca să nu îi spunem prăbușire)

      00
    • E diferență mare, față de 2008. Atunci a fost o criză de lichiditate, afacerile au dat faliment, oamenii au rămas fără loc de muncă și, astfel, fără bani de cheltuit, dar prețurile au rămas cam la fel. Odată ce te reangajai, reveneai pe linia de plutire și îți permiteai din nou să cumperi.

      Azi sunt prea mulți bani în piață și prea ieftini. Oamenii au locuri de muncă, dar deja nu își mai permit să cheltuie (sau nu își vor mai permite) pentru că prețurile au luat-o razna. Dacă atunci te gândeai că totul se rezolvă, după ce îți găsești iar ceva de lucru, azi la ce te mai gândești? Îți iei al doilea job? (https://www.libertatea.ro/stiri/raspunsul-oferit-de-raluca-turcan-unui-om-care-i-a-spus-ca-nu-se-poate-trai-din-salariul-minim-avem-part-time-uri-3628220)

      00
  5. Da mai, vine prapadul.

    Hai sa fim seriosi, sunt multi bani ieftini, pana si frizerul isi cumparase actiuni, rahatul ala de schema Ponzi numit bitcoi et co. devenise celebru, mai devreme sau mai tarziu era necesara o corectie. Mancarea devenise super ieftina si munca celor ce lucreaza in agricultura subapreciata.

    Cauzele sunt multiple, iar economia e ciclica. Vestea buna e ca dupa reajustare, economia va creste din nou. Posibil ca electrificarea transporturilor sa fie noul motor economic.

    Daca vreti sa stiti cum o sa fie si cat o sa dureze cititi istorie.

    00
    • hash, m-ai făcut să zâmbesc: „era necesara o corectie”,” Mancarea devenise super ieftina si munca celor ce lucreaza in agricultura subapreciata”, ” dupa reajustare, economia va creste din nou”… Erai cât p’aci să zici resetare mondială. :))))

      A, nu ai zis, pentru că suntem oameni inteligenți și putem numi ceea ce vedem în diferite feluri. Dar nu termenii folosiți sunt problema…

      00
    • Cand ma uit la curba consumului, uneori creste, alteori scade, ciclic, nu o vad ca pe o resetare. Resetare e ceva abrupt, cum e un razboi mondial – comertul inceteaza, apare foametea, decimare in masa, boli etc. Aia e o resetare.

      00
    • Fmm, amandoi aveti avatar cu pisici, am avut impresia ca e unul singur care se cearta de nebun.

    • Cat trebuie sa platesc pe patreon pentru un episod de podcast cu motanes si hash? 😀

      00
    • 2 motani in calduri :))))

      00
    • Da, ne ducem in 2050 si citim istoria anilor 2020-2030!

      00
    • ev21, ar fi plicticos un asemenea podcast.

      00
  6. Și bănuiesc că „rezolvarea” crizei va fi asemănătoare

    Adică împrumut urgent la FMI că să poată băncile să trimită bani acasă, „investiții” în parcuri inutile sau telegondole inutile pe Valea Jiului and shit

    Am avut un coleg care și-a vândut apartamentul din ghetou, plus împrumut și-a luat casă undeva civilizat. Peste noapte i s-a dublat rata. S-au tăiat salariile și s-a omorât.

    Chiar așa : dormiți bine domnule Isărescu?

    00
    • nu prea doarme, că podgoria nu prea a făcut profit.

    • Mi-au dat lacrimile
      Păi să facem o listă de subscripție intru ajutorarea unui bugetofag amărât care își numără bănii de la pensie la pensie
      Că e și pensionar

      00
    • In 2020 i-a mers bine, in 2021 scadere de 50% a profitului (doar 190 mii euro) la o cifra de afaceri mai mare.
      In 2020 a luat cursuri de optimizarea fiscala si in 2021 se vede rezultatul:))))

      00
    • a apelat la Veorica.

    • Adică e vina lui Isărescu cu SUA au triplat masa monetara în 2 ani și BCe a dat bani către toți suditii din Europa și a zis pas la partea cu 3% deficit bugetar?

      00
  7. se traia si se traieste inca bine pe banii de imprumut (vezi viteza cu care se imprumuta M.Fin). Mai ai un pic de rabdare sa vina toamna-iarna cand trebuie pornit gazul

    00
    • Cred ca e doar un mit. Guvernele europene stiu ce le asteapta si lumea e mai interconectata ca oricand. Bulgarii aduc gaz prin Grecia, si chiar si pe la noi – LNG. Civilizatia va supravietui, si pana si chinezul stie ca daca strica comertul, toti o sa traim mai prost – inclusiv ei, cu tot orezul ala pe care si l-au stocat ca harciogii.

      Astept cu nerabdare sa vina criza aia, poate vor sa mai scape unii de a doua masina, am pus ochii pe un model de acu’ 4-5 ani..

      Isarescu face o treaba foarte buna, a batut cursul EUR-RON in cuie (sa nu uitam cum a aplanat panica aia cu cumparat euro in nestire). Economiile europene merg sincron, ceea ce e cat de cat OK.

      Totul depinde daca razboiul ramane localizat sau nu. Restul se rezolva (bine, unii vor da faliment, printre care poate si Renault care a cam ramas repetent la electrificare).

      00
    • Renault a rămas corigent din momentul în care au închis discuțiile cu Nissan.

      00
  8. Eu in continuare nu inteleg piata imobiliara. Nu caut sa cumpar ceva dar asa ca si curiozitate urmaresc de vreo 2 ani preturile. Toate datele ca populatia Romaniei scade vertiginos.
    S-au eliberat zeci de mii de apartamente vechi prin decese. Se construiesc mii de apartamente noi pe an. Peste tot unde s-au dat in folosinta complexe noi sunt foarte putine locuite. La fel cartiere de case desi acolo chiar sta lumea.

    Si totusi preturile cresc exponential si exista tranzactii. Cica pentru investitii. Dar cum naiba poate fi o investitie cand toate datele arata ca singurii care cumpara aprtamente sunt alti „investitori”.

    Mie imi seamana a schema ponzi…. dar poate e ceva ce nu pricep sau nu vad.

    00
    • NOU
      #58

      Cresterile sunt doar in orasele importante care incep sa atrag cat mai mult populatia din zonele din judetele aferente.

      Exemplu: spre Iasi vin tot mai mult familii sau raman tinerii care au facut facultatea din Botosani, Neamt, Suceava

      00
    • Este destul de simplu:

      – desi populatia scade, din motive de spor natural si migratie, se mai petrece un fenomen: migratia interna, si anume migratia din mediul rural/orase mici, spre orase mari, unde exista oportunitati de munca, unde sunt servicii medicale decente, unde sunt scoli, apa curenta, etc. Lipsa infrastructurii joaca si aici un rol, si anume, daca transportul ar fi rapid si decent, oamenii ar locui in orase mici si ar face naveta, insa in momentul de fata, e foarte greu
      – chiar daca se elibereaza multe locuinte, acestea sunt in stare precara, necesita investitii, sunt blocuri fara viitor, de aceea multi tineri sunt atrasi de ideea de nou (chiar daca nou inseamna periferii aglomerate, fara infrastructura, si constructii de slaba calitate/constructii la limita legii- ca doar nu va inchipuiti ca polistirenul ascuns in zidarie e specific doar unui anumit pod)
      – de vreo doi ani, circula pe piata bani ieftini, unii nemunciti, exista un flux de cash ce provine din infractiuni (trafic de persoane, proxenetism, din strainatate), trafic de droguri (intern), bani ce sunt in general investiti in proprietati imobiliare; mai trebuie mentionata aici valoarea impozitelor in Romania, mica procentual cu valoarea proprietatilor, ce fac facila acumularea de portofolii imobiliare
      -nu uita faptul ca romanii sunt sensibili la trenduri, daca pe vremuri toata lumea isi lua passat tdi din germania, acum multi cauta sa isi cumpere un bun imobiliar, eventual viseaza sa faca bani din airbnb

      Eu cred ca 2008 nu este departe, face parte din cicilicitatea normala a economiei, cu impact mai accentuat la niste economii fragile, slab dezvoltate, cum este cea a Romaniei.

      00
    • Nici eu nu inteleg, parca au facut un acord toti intre ei sa tina preturile sus. Cred ca mult rau au facut si creditele „Prima Casa”. Au aruncat cu banii aia pe „cotete” facute in camp si dupa aia se plang pe la televizor. Daca dai 40.000 pe un apartament cu 3 camere atunci iti meriti soarta. Nu ti se pare ciudat pretul asta? Nu mai degraba stai intr-o chirie decenta decat in noroi?

      00
    • Cam asa, trebuie sa pice si preturile la imobiliare, ca sa se calmeze lumea si sa nu mai vada bagatul banilor in beton ca o ‘investitie’.

      00
    • Lumea are multi bani de investit. Am cunostinta care a lucrat 15 ani in Arabia Saudita. Are vreo 10 apartamente in blocuri noi in Bv. Acum a venit in tara si nu mai pleaca. Vrea sa le administreze.

      00
    • @catalin nu înțeleg, ori sunt prețurile prea sus, ori 40k pentru 3 camere e prea puțin?

      00
    • Explicatia e mult mai simpla: dupa 2008 lumea s-a speriat si preturile au stagnat 10 ani. Intre timp lefurile au crescut de 4 ori, cum zice toata lumea mai sus, erau bani gramada. Dar imobiliarele au stagnat. Pana cand, profitand de „nevoia de spatiu” in carantina s-a dat un mic impuls pietei si oamenii au vazut ca incep sa creasca -> a inceput panic buy! Asta dureaza de 2 ani si incepe sa semene a bula, s-a cam trecut de pragul de sustenabilitate.

      00
    • sor-mea și-a luat în 2018 un apartament de 2 camere cu 50K. să vezi că în 4 ani se cere 100 sau 120K pe 2 camere te sperii și te face să te gândești. mai ales că vorbim de aceeași zonă, același oraș.

      da, în orașele moarte economic e normal să fie 3 camere 40K, că nu se mută nimeni acolo, la fel cum e normal ca în zonele unde se deschid fabrici și alte oportunităti se angajare să crească prețurile. dar un 20-30-50% decent, nu 100%.

    • Omiti esentialul, daca o familie in 1990 avea 2 copii, rezulta ca la maturitate familia aia va avea nevoie de 3 case!
      Am un prieten din Faurei, 3 frati la numar, nici unul casatorit, fiecare cu apartament in Bucuresti, parintii inca traiesc in apartamentul la Faurei. Doar din aces exemplu rezulta ca familia respectiva la maturitate are nevoie de 4 case!
      In plus in orasele mici zeci de mii de apartamente sunt abandonate (vezi valea jiului), zeci de sate sunt abandonate.
      Preturile cresc acolo unde e cerere, in orasle mari!
      Pentru cei care asteapta prabusirea pietei mai au de asteptat pana mor decreteii asta daca nu vin rusii cu artileria sau niste africani peste noi!

      00
    • @CIP03 nu-s cam multe? copiii aia se casatoresc si ei, deci doua persoane la o casa, nu fiecare cu casa lui. plus ca mai mor bunicii, mai ramane cate o casa goala si cel mai probabil, macar unul din aia doi copii a plecat deja din tara, daca nu ambii :)

      00
    • Interesent e ca am vorbit cu el acum 2 zile si era la bunici in vizita.
      La mine in familie casa bunicilor a devenit a doua casa pentru cel care a platit la dezbaterea succesiunii . Eu personal am 3 case pe care le folosesc (1 apartament, o casa si o casa de vacanta).
      Poate am dat un exemplu extrem, dar factorul de multiplicare ce cel putin dublu din 1990!
      Acum faceti socoteala daca dupa 1990 s-au costruit de 2 ori mai multe case fara sa fie scoasa din uz nicio casa.

      00
  9. Dar dacă am face opusul ? Și toată treaba asta sa ne motiveze sa facem mai mulți bani ?
    Pana la urma e vorba de mine și de confortul meu personal.
    Ca sa scumpit motorina perfect de acord dar nu am sa închid clima la 30 de grade din motivul asta ca vezi doamne consuma mai mult si eu transpir ca un porc.
    Toată treaba asta ar trebui sa ne motiveze.
    Decât transpirat si iritat mai bine obosit dar cu clima pornita.

    00
    • Pe la mine p-acilea se plânge lumea că a crescut pâinea la 1,85 de la 1 leu și la baba de lângă mine (cu 700 pensie) i-am transmis deja că tre să-si mai ia un job:
      -Inveti puțină programare și în 5ani ești senior (are 82)
      Nu mai răspunde la salut

      00
    • @klaxxon pai ce zic și eu bagă mare când ești tânăr sa nu ai pensie de 700 de RON la batranete.
      Și dacă tot mergi pe principiul cu pensia și in Africa e seceta și moare lumea de sete nasol rău hai sa fim solidari și sa nu ne spălam.
      Cu ce pot ajuta eu acolo ? Ii trimit 7k lui Mandache sa facă o fântâna?

      00
    • @Vlad în Africa e greu să ajuți, dar în România ai ajutat pe cineva cu ceva?

      00
    • @ubercool nu am ong dar când am putut am ajutat.
      Și sa știi de la mine ca ajutorul nu consta numai pe partea financiară.
      Și da merg pe principiul bine fac bine găsesc dar nu îmi dedic viata pentru așa ceva.
      Și cel mai important nu am Facebook unde sa postez dovezile ca nu am probleme cu legea sa dea bine la judecatori.

      00
  10. O solutie pentru „sărit cineva în curte în căutare de orice de furat” https://youtu.be/4fZQU3KbfwI

    00
  11. Eu deja economisesc bani de ani buni. Anul trecut am cumparat o masina second hand buna, o mai tin cativi ani sau o trec pe gaz, telefonul mobil implineste 4 ani anul viitor, merge ca in prima zi ca nu instalez toate prostiile pe el, iar in rest cumpar doar strictul necesar. O vacanta in strainatate nu am mai fost de 2 ani, merg anul asta undeva prin tara. Ideea e ca daca nu cheltui aproape tot ce produci, criza se simte mult mai putin.

    00
    • Esti in acelasi timp constient, ca 100 de lei economisiti anul trecut mai valoreaza oficial ~85, iar daca ai economisit 100EUR anul trecut, acum mai valoreaza undeva la ~93?

      00
    • @alex e ok că i-a băgat în crypto.

      00
    • @Alex, bun inflație chestii devalorizare.

      Însă, ce e mai mare 93 sau 0, sau hai sa zicem ca inflația e 30%. Ce e mai mare 70 sau 0 ?

      Sau ca sa vorbim in produse, ce e mai bine sa ai 70 de mici sau nici unul ?

      00
    • Asa zic si eu…nu cred ca exista ceva in care sa investesti care sa bata inflatia si nici sa nu fie asa de riscant…poate parcurile PV…dar nu stiu unde se poate investi acolo

      00
    • In niciun caz nu sunt adeptul cheltuirii a tot ce produci, dar el pare ca taie totul la maxim si mai face din asta si o virtute. Ca sa produci si sa mai fii si cat de cat sanatos, mai trebuie sa te mai bucuri si de viata putin.

      00
    • @ Alex – asta e o scuza larg raspandita „sa te bucuri de viata”. Absolut de acord atata timp cat nu te plangi de viata, preturi, situatie si sunt curios sa imi explici cum arata pensia atata timp cat de bucuri de viata – ca sistemul romanesc e de genul „muncim si ne distram iar la 65 de ani iesim la pensie si toata ziua ne uitam la televizor si asteptam sa treaca ziua” – pe cand alte popoare nu cheltuie tot, isi pun bani deoparte si dupa 65 de ani (sau cand ies la pensie) isi vad de aceeasi viata – iesit in oras, vacante, hobby-uri.

      00
  12. Acum e momentul să cumpărați acțiuni la OnlyFans. Că va fi influx de modele noi vara asta.

    00
    • https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/uuc117/declines_in_physical_adult_entertainment/

      mai bine cumpărați la pornhub și chaturbate, că onlyfans nu e gratis. Ceva îmi spune că se duce primul în cap.

      00
    • Upvote că e funny ideea, dar cine o să mai aibă bani de abonamente? Dacă e influx de modele OnlyFans nu prosperă, clienții trebuie să crească.

      00
    • @stdanc: pe vreme de criză viciile merg de obicei și mai bine decât în vremuri de stabilitate economică. Asta deoarece oamenii – când dau de greu – se refugiază în vicii: alcool, tutun, droguri, sex. ”Să mai uite de greu”. Au nevoie să evadeze în ceva, să nu clacheze. Cred că celor cu OnlyFans le va merge bine și-n perioada aia. Poate nu excelent, dar ”acceptabil”.

      00
    • Are dreptate @Razvan, tin minte prin 2008 mi se plangea un taximetrist ca ii merge greu si vrea sa se bage pe pr0n, ca i-a zis un prieten ca ar putea ca cica are pla mare (nu a zis tot contextul gen de unde stia prietenul lui ce stia dar deja era destul de jenanta situatia). Dar vorba de duh pe care a dat-o atunci, inteleptiunea clasica din aia de taximetrist (aparent cu pla mare) a fost „ai, n-ai bani trebuie sa te termini”.

      00
    • A crescut valoarea stocului de țuică și pălincă.

      00
  13. Inainte barbatii isi alegeau femeia in functie de cate feluri de mancare stia sa faca dintr-un pui.

    Un pui intreg e super ieftin, iarna nu mai e asa geroasa de multi ani. Oamenii astia au si atrenament, deci ei vor trece cel mai lejer prin criza.

    Marea problema este in randul clasei de mijloc, e foarte “intepator” sa treci de la whiskey de 150 lei la “spirt” la 50lei.

    Faptul ca guvernul are in plan sa ii arda tot pe ei e dureros, dar faptul ca bugetarii “nu participa” la salvare este si mai dureros.

    In sinteza vom vedea o emigrare masiva a clasei de mijloc de data asta.

    O casa in sudul Spaniei la 20-30km de Alicante / Valencia este foarte accesibila. Nu ai nici iarna iar niste panouri solare pe acoperis sunt manusa.

    00
    • La orice articol care are o oarecare tangenta cu imobiliarele, tot vad asta cu Spania. Intrebarea e…daca e asa bine, de ce nu e toata lumea in Spania?

      00
    • Să cumperi un imobil într-o zonă în care alimentarea cu apă potabilă e din ce în ce mai dificilă e dovadă de prostie crasă. Peninsula Iberică ori tot felul de insule sterpe sunt cel mai bun exemplu. România are avantajul major al unui sistem hidrografic de invidiat plus muuuuult pământ agricol. Doar politicienii sunt problema aici.

      00
    • alex, am zis clasa de mijloc, nu “toata lumea”. Daca numeri inclusiv bugetarii in Romania sunt undeva la 0,6 mil de oameni cu salarii de peste 1k euro…

      Matei, inseamna ca aia de au piscine pe acolo fac contrabanda cu apa din Romania.

      Vezi ca acum 2-3 sapt am luat apa in Malta cu 0,41 centi pentru 2l…

      Tot in Malta bere de import Amstel 1 euro doza si la 3 era +1. Am dat 15 lei pe 4 amstel la 0,5. In Vama veche probabil nu scapam fara 50 de lei.

      00
    • @AlinP, eu nu la apa îmbuteliată mă refeream, aia e insignifiantă ca procent în consumul total. Cel mai dureros e când n-au apă pentru agricultură, zootehnie, industrie etc. Acolo e marele consum de apă. Din fericire, România stă foarte bine la acest capitol. În peninsula Iberică, Turcia, Grecia, jumătatea sudică a Italiei și majoritatea insulelor din Marea Mediterană, aproape toate văile sunt sterpe, nu mai curg pâraie și râuri precum în urmă cu 50 ani. Vezi ce conflict este între Turcia și statele afectate de blocarea Eufratului în barajele recent construite(Siria și Iraq).

      00
    • Daca nu ai Goagal iti trimit eu citeva poze din Alicante, sa vezi ce deșert e pe acolo… Vara nu ai curaj sa stai pe afara.

      00
    • NOU
      #94

      @Matei, doar o nota de subsol legata de preconceptii: Media anuala a precipitatiilor in Romania: 637 mm anual , media anuala a precipitatiilor in Spania: 650 mm; Pe langa Valencia doar in cateva ore au cazut o data 817 mm. Din pacate spaniolii nu capteaza destula apa dar si asa au rezervoare (350 – lacuri captare) si irigatii (cam de 1500 de ani si inca functioneaza) si prin deserturile alea se face mai multa agricultura decat in Romania, undeva aproape de 3x (5x valoare) mai multa productie.

      00
  14. Dacă si-ar face și ANAF și politia treaba pentru care sunt platiti…poate ar fi mai mulți bani la buget, si ar fi puțin mai amortizate crizele ciclice…

    00
  15. nu e criza, e operatiune speciala de redistribuire a averii, mai mai fiti saraki

    00
  16. Am dat click desi scria „pentru tineri” si am dat de niste boomeri doomeri care se cearta 😀

    „brace for impact” sau „never let a good crisis go to waste”

    00
  17. Toti vorbesc de imobiliare, energie, bunuri dar nu se intreaba nimeni cum va fi afectata piata podcasturilor?

    00
  18. De “make securitatea great again” ce zic cei mai intelepti? Ca am vorbit cu prietenii mei si zici ca vorbeam cu peretii. Noi nu am prins comunismul, si cu legile astea bomba… nici nu prea as vrea sa aflu…

    00
  19. Diferențe față de criza aialaltă:
    – Atunci au venit bani de la FMI, acum sunt de la UE, PNRR. Atunci s-a dus în bănci și repatriat, acum se duce în economie. Da, cu multe dedicații, dar dacă plouă la vecinul ajunge apa și la mine. Ghinionul USR care își făcuse atâtea planuri de banii ăștia. Cu tot cu inflație, sunt mai mulți.
    – Atunci au plătit bugetarii, acum plătesc privații.
    – HORECA nu contează, prăbușirea lor a fost în 2020, s-a făcut și parastasul de un an, ce mai e acum în picioare e mai bine.
    – Tot legat de asta, salariul mediu era 350 € în 2008, acum e 800€. Atunci a crescut cursul cu vreo 25%, acum practic vorbim de apreciere. Cine a luat creditele în euro atunci, e încă boier, mai are dobândă negativă. Chiar și în lei, situația nu e chiar atât de rea, pentru că s-au dat ceva mai greu.
    – Suntem în criză deja de 2 ani, firmele s-au mai adaptat, s-au mai întărit, nu mai sunt chiar atât de vulnerabile. 2008 a prins pe toată lumea nepregătită, acum deja suntem antrenați de Covid. Ținând cont de situația de pe piața muncii, multe firme și-au optimizat procesele, ce făceau înainte cu 5 fac acum cu 3, deci nu e chiar așa de rău.

    00
    • Criza din 2008 a prins România la un an de la intrarea în UE și cu dorința arzătoare de recuperare a decalajelor economice. Decalaje care au vrut sa fie recuperate prin consum și creditare excesivă. Pentru asta BNR a luat doua decizii proaste pentru populație, dar utile pe moment clasei politice:
      1. A permis creditarea în valuta(EUR,CHF,JPY) pentru creditele ipotecare în detrimentul RON. Pentru toți care sunt deranjați acum de Robor 3m ar fi util sa vedeți valorile de atunci.
      2. Pentru a face schema și mai frumoasa a mărit pragul de îndatorare pe la 70% din venituri(sper sa nu ma insel) ca să se încadreze oricine voia.
      Chestiile astea doua alături de alte decizii proaste au ambalat criza ce s-a materializat în 2010 și pe care în mare parte au platit-o bugetarii și pensionarii. Spun în mare parte deoarece mulți au plecat prin alte țări și nu s-au mai uitat înapoi.
      Acum mi se pare greșit sa compari 2008 cu ce se întâmplă acum deoarece problema de fundament e alta. 2008 a fost în final o criza de lichidități ce a fost oarecum rezolvat cu imprimarea de bani, acum este o criza a resurselor finite ce nu mai sunt ușor de acaparat și care va necesita schimbarea obiceiurilor de consum.
      Lucrurile astea vor afecta pe toată lumea în special societățile obișnuite sa consume la greu și care nu se pot abține din asta.

      00
    • 2. yeap, se lua în considerare și alocația copilului ca să se încadreze https://zoso.ro/cunoastem-bugetar/

  20. mama Vali daca vezi ce e pe grupurile de ‘investing’ crapi de ras :)))))
    cel putin crypto retards zici ca-s gaini fara cap

    00
  21. Eu cred ca am putea rezolva criza intrand peste rusi si sa le luam petrolul si gazul. :D Davai ceas, Dvai petrol !

    00
  22. NOU
    #117

    @Zoso de pe ce subreddit sunt pozele din alte link-uri? Intreb pentru un amic care are un proiect la scoala

    00
  23. Apropo de protestul de la pompa din Tg Jiu. Daca ar fi destepti, ar incerca sa reduca consumul la minim luna asta. Eu zic ca asa sunt sanse mai mari sa obtina un raspuns pozitiv de la cei care comercializeaza carburantii

    00
  24. V-a placut sa stati acasa 2 ani de pandemie pe banii tipariti de stat….

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.