Pe timp de pace, câmpul Groningen va rămâne neexploatat

Povestea pe scurt e că olandezii au votat să fie lăsat în pace câmpul Groningen, că extragerea gazului de acolo produce cutremure. Planul lor era ca până in 2028 câmpul să fie închis complet.

Doar că acum lucrurile nu mai sunt atât de simple, cu războiul. Pe timp de pace, cu gaz ieftin din altă parte, da, mergea închis. ZF a tradus din Bloomberg un articol pe tema asta.

Povestea asta îmi aduce aminte de toate exploatările abandonate de la noi. Mai țineți minte Pungești? După câteva ierni în frig, opinia publică își va schimba părerea, cel mai probabil.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. La noi la Pungesti a fost alta poveste. Niste tarani amarati cu foamea in gat au fost mintiti si scosi in strada de niste ONG-isti finantati de la moscova – ma rog, o parte din ei habar aveau, credeau ca lupta pentru ecologie si alte deastea.
    Interesant este ca tehnologia ce urma sa fie folosita la Pungesti este acum folosita cu mare succes pe scara larga in SUA – gazele de sist sunt extrase din pamant apoi lichefiate si trimise in Europa.

    Si mai frumos – gazele de sist sunt acum extrase si in Polonia folosind aceeasi tehnologie americana. noi am ramas cu taranii rupti in fund.

    00
    • si nu uita popii care erau in fruntea ruptilor in fund, evident cu crucea in mana.

      00
    • ,,noi am ramas cu taranii rupti in fund,,
      noi am ramas tarani rupti in fund.
      Mă scuzați că am îndrăznit să cutez de-avea curajul să te corectez.

      00
    • Da, gazele plecau in Europa si se intorceau apoi la un pret mult mai mare. Noi am fi ramas cu poluarea.

      00
    • O dam pe dupa cires, BOR a fost intotdeauna cu ochii la Rasarit. Toti popii si episcopii aia de prin Moldova+Mache de la malu marii sunt prorusi pe fata fara greata.
      PS. iar popii sunt mai rupti in cur decat taranii.

      00
    • @theblack – a zis deja ONG-isti finantati de la Moscova

      00
    • printre ong-istii aia era si actualul lider de partid, simion.

      00
    • NoI nU nE vInDeM tArA!!!

      00
    • Nu s-ar fi schimbat nimic cu gazele alea. Nu e ca și acum vom primi gaze ieftine din marea neagră.

      00
    • „Niste tarani amarati cu foamea in gat au fost mintiti si scosi in strada de niste ONG-isti finantati de la moscova”

      Auleu ce indoctrinat esti. I-auzi taranii aia care nu vroiau apa otravita la ei in sat si beneficii zero erau scosi sa protesteze de rusi.
      Asta a fost buna.

      00
  2. pentru inceput (sunt din pungesti, bunici ,neamuri, nu locuiesc, doar in vizita) , au trecut ceva ani puteti comenta daca gazele de sist nu/ar fi poluat apa de la pungesti? pompa de extractie era la 500m de sat:
    ”Fracturarea poate polua atât apa subterană, cât şi apele de suprafaţă, cum ar fi râurile, lacurile şi izvoarele. În zonele rurale, unde are loc cea mai mare parte a operaţiunilor de fracturare, locuitorii depind de apa subterană, pe care o folosesc în gospodărie şi în agricultură. În SUA, fracturarea a poluat surse de apă potabilă în multe moduri, iar scurgerile şi exploziile la sondă au dus la eliberarea de substanţe chimice în apele subterane şi în cele de suprafaţă datorită unor deversări, explozii şi pierderii integrităţii puţurilor”, a declarat într-un interviu pentru Epoch Times, Georgeta Ionescu, geolog, jurist şi activist pentru mediu.

    00
  3. Opinia publica isi va schimba parerea si cei din Pungesti ce vor face? Vor ramane cu coctailurile de otravuri pompate in sol si apa.
    Gazele vor pleca catre marile orase si se vor scrie noi bloguri despre moartea satului romanesc.

    00
  4. Mie mi se pare ireal ca nu se stie cu siguranta ce riscuri presupune X sau Y tehnica de extragere a gazelor.
    Gazele de sist se extrag de ani buni de zile, chiar nu a verificat nimeni nimic?
    Ar trebui sa existe pe undeva studii din alea pe bune despre riscuri/beneficii.

    00
    • Problema e că în US sunt zone foarte multe nepopulate, de unde nu bea nimeni apă sau nu depinde de ea.

      Așa că da, ei extrag de obicei din zone pustii, departe de centre de populație, tocmai pentru a minimiza riscurile. Noi pe-aici prin europa suntem mai înghesuiți, riscurile sunt altele.

      Nu sunt nici bune nici rele, depinde de context.

      Și Rusia își permite să extragă și să-și bată joc de mediu pentru că o face din Siberia, zone cu 0 populație. Bine, nu că rușii dacă ar fi populație i-ar durea undeva, dar ca idee.

      00
    • O căutare pe google după ”shale gas water pollution study„ îți va dezvălui că există deja studii despre riscurile poluării apei.

      00
    • fisticul de la magazin e de la Wonderful care controlat de Resnick care foloseste apa reciclata care inainte a fost folosita la extratia de petrol si/sau gaze. Toate astea se intampla in California care are reguli super stricte legate de mediu.

      00
  5. Nu e câmp, e „zăcământ”

    00
  6. Din câte am înțeles, oamenii din zonă nu au în general o problemă să se continue extragerea, considerând situația actuală. Vor doar să fie despăgubiți complet și la timp pentru probleme. Ideea e că guvernul și-a cam băgat picioarele până acum la faza asta, iar oamenii nu mai au încredere.

    00
  7. Sunt stramtorati. Olanda e tara cea mai dens populata din Europa. Au secat intinderi de apa sa aiba si ei ceva pamant in plus, si tot nu au indeajuns. Cutremur in habitat dens? Ar puta fi inteles.
    Mai aiurea e ca OPEP a redus extractia de petrol si astfel lovesc in portofel, de parca fac jocul rusilor…
    Apoi nici SUA nu are preturi prietenesti la gazul exportqt. Gazul vandut vechiului continent e scump, in plus productia lor de petrol nu e aruncata pe piata internationala ci e pusa la stocare.
    Fiecare pentru el, scapa cine poate.

    00
    • Malta e cea mai dens populata tara din Europa

      00
    • Rusia face parte din OPEC, plus le convine si la ceilalti membri …
      SUA injecteaza petrol din rezervele lor strategice, nu il pun la stocare

      00
    • Burundi ar fi cea mai dens populata tara din Africa daca n-ar mai fi doua inaintea ei.

      00
    • Greșeală mea. Însă nu schimba asta prea mult situația. Olanda are un procentaj de populație urbana de 93%(banca mondiala). Mini cutremurele alea pur și simplu nu au unde sa se ducă fără a cauza mici stricăciuni în zidărie asa de aglomerați sunt. Oamenii au pus presiune pe politicieni demult coincidență neplăcută cu razboiul. Belgia la fel demult avea planificat închiderea unei centrale nucleare ceea ce s-a și întâmplat în septembrie spre disperarea consumatorilor în vreme de criza. S-a nimerit în plină criză energetica dar numărătoarea inversa era pornită demult.
      Unora le duduie economia totuși. Arabia Saudită va organiza în deșert, jocurile olimpice de iarnă asiatice 2029. Investiția sa facă în deșert asa ceva e estimata la 500 miliarde dolari.Cam cât reconstrucția Ucrainei.
      Qatarul minuscul, a organizat CM fotbal, ca o aroganta pentru vecini. Orgoliul Saudiților a fost rănit asa ca baga ceva faraonic drept replică. Prețul petrolului trebuie sa fie capabil sa intrețină și o așa distracție.

      00
    • Pe mine mă distrează saudiții cum se joacă cu focul. Dacă n-ar avea 2 baze militare americane acolo i-ar mânca iranienii în 3 zile. Mai ales că armata saudită e fix zero.

      Așa aliați să tot ai, când ai nevoie de ei mai tare să te saboteze, dar ei au pretenția ca americanii să-i apere de iranieni dacă e ceva.

      Ah și da, să le dea greenlight să omoare pe oricine oriunde pe planetă fără nici o consecință, că aparent noul prinț crede că toată planeta e feuda lu’ ta’su și dacă cineva-l critică trebuie musai putinizat/sinucis.

      00
  8. O mică diferență: in state ce e in subsol pe terenul unuia îi aparține. Daca se găsește petrol la ferma unui texan, devine milionar. La noi, sunt bogățiile statului, nu primești nimic. Sincer, dacă se găsește petrol într-un sat la 50 de km de mine, susțin exploatarea, daca se găsește la mine, nu prea. Primesc dezavantajele locale și nici un beneficiu. Deci daca vrem ca la americani, se poate, dar noi vrem doar pe jumătate așa – să exploatăm gazul, dar țăranii aia să primească 5000 de euro despăgubiri contravaloarea casei daca li se crapă total de la miniciutremure (prețul zonei) și nimic daca li se crapă mai puțintel așa, că nu știm dacă nu cumva e de la altceva. E ok sa îi înjurăm pe aia de la Pungești, că sunt țărani și prosti și moldoveni, da Vali știe la noi la Brașov ce tarantele făceau aia cu vile pe la Podu Olt că zicea proiectul de autostradă la 500 de metri de casă și trebuie să îi schimbe domle traseul, nu știu unde, da altundeva. Să fim cinstiți, făceam toți la fel ca ăia de la Pungești și nu că ne trimiteau popii sau după caz, instructorii de yoga.

    00
    • Ca ala care a sapat o fantana, a dat de o punga de gaz care s-a aprins, au venit pompierii au stins-o, si el e bun de plata 20000 euro.

      00
  9. Referitor la Olanda si ale lor campuri de gaze, un alt motiv pentru care au pus frana exploatarii e „dutch desease” ( https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_disease ).

    In Europa sunt cca 13000 Km3 de gaz de sist exploatabil ( cele mai noi estimari ) . Motivul de PR pentru ne-exploatarea resurselor e ca nu e sigur si nu e ecologic, motivul real probabil e ca economia Europei ar incepe sa semene cu cea a Rusiei/Venezuelei: cu mono-industrii, cu guverne populiste si nu tocmai democratice etc.

    00
  10. Eu sunt destul de convins ca vom relua cumparatul de gaz de la rusi. La ora actuala sunt miliardari grei ce strang din dinti ca nu pot vinde gazul din cauza boului de Putin. Cand Putin se va duce pe paula si se va duce cam in 5-6 ani max se vor relua livrarile din Rusia. Eu cred ca vom cumpara chiar si cat va fi razboi.

    00
  11. Mai bine spuneai de zăcământul de la Caragele. Acolo nu a fost nici un fel de scandal cu ecologiștii doar incompetența bugetarilor și a angajaților din companii de stat. Sau poate nu e incompetență ci sunt alte interese?

    00
  12. Am lucrat toata viata in foraj, iar in prezent lucrez pe la arabi. Pentru foraj si extractie a gazelor de sist nu exista riscul poluarii panzei freatice, credeti-ma. Sunt formatiuni diferite si separate, se executa cimetuire.
    Daca mai doriti un argument, cand protestau nebunii aia la pungesti, finantati si sustinuti de gazprom, exact la 3 km distanta peste un deal, Petromul fractura la greu. Spun asta in cunostinta de cauza, avand colegi in acea sonda si vorbem cu ei la telefon. Mindblowing.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube